Zprávy pondělí, 22. června 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

Potvrzeno - ČSSD je vítězem voleb

Ústřední volební komise (ÚVK) vyhlásila v neděli v noci oficiální výsledky mimořádných voleb do Poslanecké sněmovny. Jejich vítězem se stala ČSSD, která získala 32,31 procenta hlasů. Za ní se umístily ODS s 27,74 procenty, KSČM, kterou podpořilo 11,03 procenta voličů, KDU-ČSL s rovnými devíti procenty a Unie svobody s 8,60 procenty. Ostatní strany nepřekročily pětiprocentní hranici a do parlamentu se tedy nedostaly. ČSSD obsadí v dvousetčlenné sněmovně 74 poslaneckých křesel, ODS získala 63 mandátů, KSČM 24, KDU-ČSL 20 a Unie svobody 19. Voleb se zúčastnilo 74,03 procenta voličů z celkem 8,116.836 zapsaných voličů.

Předsedové dvou nejsilnějších stran Miloš Zeman (ČSSD) a Václav Klaus (ODS) získali od voličů zdaleka nejvíc preferenčních hlasů. Šéfovi sociální demokracie, kterého podpořilo 59.123 voličů a předsedovi ODS, jehož jméno na hlasovacím lístku zakroužkovalo 45.302 občanů, se v počtech preferenčních hlasů nikdo z dalších kandidátů nepřiblížil. Z údajů, které zveřejnila ÚVK, vyplývá, že výraznou podporu voličů zaznamenali rovněž sociální demokraté Stanislav Gross (36.197 hlasů), Pavel Dostál (32.718), Petra Buzková (29.295) a Lubomír Zaorálek (28.603). Například předseda lidovců Josef Lux pak získal 10.555 hlasů, pražský leader Unie svobody Vladimír Mlynář jich dostal 11.812 a předseda KSČM Miroslav Grebeníček 13.653.

Prezident zřejmě pověří Zemana sestavením vlády

Záměr prezidenta Václava Havla pověřit sestavením vlády ČSSD, které dříve pro ČTK naznačil prezidentův politický poradce Jiří Pehe, dnes v Českém rozhlase potvrdil i prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Špaček dodal, že návrh na sestavení vlády by měl vyrůstat z přirozeného a tradičního pojetí, mělo by tedy jít o pověření strany, která získala nejvyšší počet hlasů.

Prezident se s předsedou ČSSD Milošem Zemanem poprvé po volbách setká dnes odpoledne na Pražském hradě jako s prvním ze čtyř z pěti předsedů politických stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Havel se nehodlá setkat se zástupci KSČM.

Povolební jednání

Předseda České strany sociálně demokratické a Poslanecké sněmovny Miloš Zeman, jehož strana zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny, se dnes dopoledne setká se šéfem Občanské demokratické strany Václavem Klausem ve své kanceláři v parlamentní budově. Zeman by se dnes měl zřejmě sejít i s předsedou Komunistické strany Čech a Moravy Miroslavem Grebeníčkem.

Setkání Zemana s Klausem se tak uskuteční ještě před začátkem rozhovorů šéfů stran, které uspěly ve volbách, s prezidentem Václavem Havlem odpoledne na Pražském hradě. Zeman sice ve svých prohlášeních koalici s ODS vyloučil, on i ostatní politikové ČSSD však hovořili o jednáních se všemi parlamentními politickými stranami, která jsou podle nich nutná k vyjasnění vzájemných stanovisek a postojů, potřebných k sestavení stabilní vlády.

Prezident svolá zasedání sněmovny mezi 10. a 14. červencem

Prezident Václav Havel svolá zasedání nově zvolené Poslanecké sněmovny mezi 10. až 14. červencem. ČTK to řekl politický poradce prezidenta Jiří Pehe. Prezident musí podle ústavy svolat zasedání nové dolní parlamentní komory do 30 dnů ode dne voleb, a má tedy teoreticky čas do 20. července.

Volební mise OBSE: Volby v ČR v pořádku

Předčasné parlamentní volby v České republice proběhly podle zahraničních pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zcela v pořádku. "Volby...proběhly v souladu se zákonem a byly provedeny transparentním způsobem za, pokud můžeme říci, plné důvěry politických stran a veřejnosti," řekla v Praze novinářům zvláštní zástupkyně OBSE, členka švédského parlamentu Toma Tingsgardová. Volby byly podle mise OBSE velmi dobře organizovány, účast voličů byla vysoká a klidná a elektronické sdělovací prostředky a tisk kampaň pokryly plně a vyváženě. Pro budoucí volby by však ČR měla podle závěru pozorovatelů OBSE zvážit jednak možnost, aby mohli volit čeští občané v zahraničí, a vyjasnit některé aspekty volebního zákona, zvláště ty, které se týkají registrace politických stran.

Úvahy o možných koalicích

Sociální demokracie sice vyhrála volby, nezískala však dostatečnou převahu, a proto zřejmě bude vyjednávat o některé z variant koaliční vlády.

I když menší strany, KDU-ČSL a Unie svobody, mohou jít do koalice se sociálními demokraty a ustavit vládu se silnou většinou v parlamentu, nemají jejich přední činitelé k takovému postupu příliš chuti. Podle jejich dosavadních výroků by spíše dali přednost ODS za podmínky, že změní dominantní styl chování, který podle nich uplatňovala v minulosti.

Koalici tří pravicových stran podmínil v neděli předseda lidovců Josef Lux změnou politiky ODS, tedy vyřešením důvodů loňského odchodu KDU-ČSL z koalice s ODS i důvodu vzniku Unie svobody. Naznačil však k takové proměně Klausovy strany osobní skepsi. Výsledek voleb a vůli voličů by podle předsedy Luxe nejvěrněji odrazila koalice a většinová vláda sociálních demokratů, KDU-ČSL a Unie svobody. Koalici vytvořenou ODS, KDU-ČSL a Unií svobody si Lux, jehož příklon doleva nebo doprava označují politologové nyní za rozhodující moment dalšího vývoje, dovede představit obtížněji. "Po sobotním večeru, který pro mne byl trochu smutnou zkušeností - v televizi Nova zaútočil Václav Klaus na mě, v České televizi zaútočil na Jana Rumla - se ukazuje, že ta změna by byla obtížná," uvedl Josef Lux v nedělním diskusnímpořadu televize Nova. Vláda sociálních demokratů, křesťanských demokratů a Unie svobody by byla velkou koalicí," řekl. Lidovci a Unie svobody by v ní podle něj nepodporovali sociální demokraty, ale hájili by své programy a pravicovou politiku.

Komunisté by mohli podpořit případnou vládu sestavenou předsedou ČSSD Milošem Zemanem, bude-li jim vyhovovat její programové prohlášení. Naopak důsledně opoziční postoj by KSČM podle svého předsedy Miroslava Grebeníčka zaujala vůči pravicové vládě ODS, Unie svobody a lidovců a v žádném případě by ji nepodpořila při hlasování o důvěře.

Role osobností v budoucí vládě

Místopředseda ODS Miroslav Beneš se vyhnul přímé odpovědi na dotaz, zda si ODS dovede představit budoucí vládu bez osobní účasti svého předsedy Václava Klause. Proti Klausově osobě a stylu politického jednání vznášely výtky v minulé vládě KDU-ČSL a částečně ODA, které byly menšími koaličními partnery ODS.

Místopředseda ODS Miroslav Macek si dovede představit, že by v jedné vládě zasedli společně předseda jeho strany Václav Klaus a předseda KDU-ČSL Josef Lux. Macek to řekl v nedělním diskusním pořadu Českého rozhlasu. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal ve stejném pořadu nevyloučil, že by mohla vzniknout koalice ODS, Unie svobody a KDU-ČSL. "Ale bylo by to za určitých velmi složitých podmínek... Znamenalo by to, že bychom společně museli umět pojmenovat to, co se tady stalo, a ne hovořit o spiknutí", prohlásil lidovecký místopředseda. S jeho slovy souhlasil pražský volební leader Unie svobody Vladimír Mlynář. Podle něj je nutné zdůvodnit, proč se rozpadla předešlá vládní koalice.

Zeman s Luxem se shodli v prioritních krocích budoucí vlády

Dokončení privatizace a vytvoření prostoru pro příliv solidního zahraničního kapitálu, přiblížení právních i hospodářských norem k evropskému standardu či vstup České republiky k Evropské sociální chartě shodně považují za priority budoucí vlády předsedové ČSSD a KDU-ČSL Miloš Zeman a Josef Lux. Oba klíčoví politici povolebního vývoje v zemi byli hosty diskusního pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. V otázce deregulace cen se Zeman s Luxem shodl v tom, že cena musí vyjadřovat minimální náklady a přiměřený zisk. Předseda ČSSD připomněl, že v této souvislosti sociální demokraté navrhují zavést "nezávislého regulátora, který bude sedět v účtárně monopolní společnosti a kontrolovat její náklady".

Programy ČSSD a ODS by se v případné koalici asi anulovaly

Přestože by poslanci delegovaní do Poslanecké sněmovny za ČSSD a ODS společně obsadili 137 křesel, ekonomické části volebních programů těchto dvou stran by se po uzavření volební koalice v mnoha ohledech de facto anulovaly. Vyplývá z porovnání hospodářského programu ČSSD a ODS.

Falbr: Volby vyhrála pravice a Klausovi se podařil comeback

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra vyhrála volby pravice a nezbývá než vzít na vědomí, že se předsedovi ODS Václavu Klausovi podařil comeback, který těm, kdo ho odepsali, "pěkně zamotá hlavu". Falbr, který je v Bruselu na zasedání řídícího výboru Mezinárodní konfederace odborů, to řekl ČTK. Skvělou zprávou je podle Falbra "pohřeb Sládkovců " a je dobře, že se do parlamentu nedostali Důchodci za životní jistoty.

Dušek: Jediným řešením je menšinová vláda ČSSD a KDU-ČSL

Za jediné možné řešení povolební situace označil šéf železničářských odborů Jaromír Dušek sestavení menšinové vlády sociálních demokratů a lidovců. Všechna jiná řešení označil za špatná a nepřijatelná. Pokud by vláda měla být sestavena ze stran bývalé vládní koalice, tak se podle Duška volby konaly zbytečně. Nepřinesly by totiž podle něj v tomto případě žádné řešení a zůstal by zakonzervován současný stav. Dušek podle svých slov očekával, že se lidé ve volbách vyjádří trochu jasněji. "Obávám se, že to je jenom řešení na velmi krátkou dobu a že to zase bude spět k předčasným volbám," podotkl.

Výsledky voleb v rekordně krátkém čase

V rekordně krátkém čase se podařilo zpracovat výsledky letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Výsledky ze všech 14.776 okrsků byly známy již za osm hodin a 43 minut po uzavření volebních místnosti. "To je zatím nejkratší čas v historii voleb Československé a později České republiky," prohlásil na tiskové konferenci Ústřední volební komise vedoucí jejího sumarizačního útvaru Jan Fischer.

Romové poděkovali voličům, že se republikáni nedostali do parlamentu

Demokratická aliance Romů poděkovala všem voličům za to, že v předčasných parlamentních volbách se do Poslanecké sněmovny nedostala strana Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa. ČTK o tom informoval romský aktivista Zdeněk Guži. "Romové děkují všem spoluobčanům ČR, že vyjádřili a rozhodli ve volbách, že republikánská strana není parlamentní stranou a demokracie má v ČR své místo," řekl Guži. Demokratická aliance Romů vznikla v roce 1994 jako Občanské sdružení Romů. Svůj současný název získala v březnu tohoto roku a jejím cílem je zastoupení Romů ve státní správě.

SPR-RSČ hodlá po příštích volbách být opět v parlamentu

Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa, která nepřekročila pětiprocentní hranici voličských hlasů a nebude zastoupena v nově zvolené Poslanecké sněmovně, bude nadále prosazovat svůj program a v příštích parlamentních volbách bude chtít zaujmout opět výraznou parlamentní pozici. Uvádí se to v oznámení předsednictva strany, které republikáni písemně zaslali ČTK. Oznámení je první oficiální reakcí strany na výsledky voleb. Až dosud pouze někteří republikáni reagovali v sobotu odpoledne na telefonické dotazy. Po zjištění, že se jejich strana do sněmovny nedostane, se ale odmlčeli a již nebyli vůbec k zastižení.

Důchodci budou dál hájit sociální jistoty a připravovat se na volby

Strana Důchodci za životní jistoty (DŽJ) bude pokračovat v úsilí o zajištění životních podmínek a zaměří se na přípravu komunálních a senátních voleb i na další případné parlamentní volby. Republiková rada provede analýzu dosažených volebních výsledků a přehodnotí pracovní systém. Příčinu rozdílu mezi volebními preferencemi, které pro důchodce předpovídaly až desetiprocentní zisk, a skutečným tříprocentním výsledkem vidí předseda strany Eduard Kremlička v masivní dezinformační kampani proti důchodcům, v postoji prezidenta Václava Havla k DŽJ a v chybách, kterých se v organizaci a přípravě volební kampaně dopustila sama DŽJ.

První reakce exilu - úleva, že extremisté nejsou v parlamentu

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny ČR považuje profesor Mojmír Povolný z Rady vzájemnosti Čechů a Slováků za příznivé překvapení. Voliči se totiž nedali svést extremistickými stranami a za to jim patří obdiv a úcta, řekl newyorské odbočce ČTK. Povolný si myslí, že se předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi nepodaří vytvořit vládnoucí koalici. Ať se dostane po těchto volbách k moci jakákoli koalice, měla by podle přání voličů pokračovat v transformaci. Voliči přitom dali najevo, že si přejí transformaci pod velmi silnou parlamentní kontrolou, řekl Povolný. Exulanti věří, dodal, že příští vládní koalice vyřeší problémy, s nimiž se potýkají. Ať již jde o volební právo, občanství, restituce a péče o exulanty, kteří jsou na tom sociálně špatně.

Byli bychom rádi, kdyby vládu v ČR po volbách vytvořila pravice. ČTK to řekl vydavatel newyorských Amerických listů Petr Bísek. Vyjádřil překvapení, jak velmi málo hlasů dostala DEU, která ve "stínových" volbách mezi emigranty a krajany v USA vede. Ukazují to anketní lístky, které docházejí do Bískovy redakce a jimiž jeho čtenáři jakoby volí. Bísek vyjádřil také obavy, že vztah mezi republikou a exilem se zřejmě nezmění. Zůstane asi přes úsilí několika jedinců, jako je předseda senátní komise pro záležitosti krajanů Milan Špaček (KDU-ČSL), nevraživý.

Slučování KDU-ČSL a Unie svobody není na pořadu dne

Místopředsedové KDU-ČSL a Unie svobody Jan Kasal a Petr Matějů v nedělním diskusním pořadu České televize V pravé poledne popřeli, že by se v nejbližší době mohly nebo měly sloučit jejich politické strany. Kasal o této věci hovořil jako o velice předčasné a Matějů jako o dlouhodobé záležitosti. Podle Matějů jsou si programy obou stran blíže než jejich voliči, což je podle něho třeba respektovat. Upozornil též, že KDU-ČSL a unie dostaly ve volbách separátní mandáty. Uvedl nicméně, že integrace pravice je dlouhodobý cíl Unie svobody.

Tajné služby budou několik týdnů bez parlamentní kontroly

Bezpečnostní informační služba (BIS) a Vojenské obranné zpravodajství (VOZ), tedy civilní a vojenská kontrarozvědka, budou několik týdnů bez parlamentní kontroly. Ta bude obnovena až v okamžiku, kdy nová Poslanecká sněmovna, která vzejde z předčasných voleb, opět ustaví své zvláštní kontrolní orgány. Mluvčí BIS Jan Šubert vyloučil možnost zneužití služby v období, kdy bude bez parlamentní kontroly. BIS podle něj důsledně respektuje zákon, který vymezuje mantinely její činnosti, a má v sobě zabudované silné vnitřní kontrolní mechanismy.

Neúspěch republikánů je podle BBC největším překvapením voleb

Největším překvapením voleb do Poslanecké sněmovny je podle britské rozhlasové a televizní společnosti BBC skutečnost, že extrémně pravicoví republikáni, kteří zaujímají tvrdý postoj vůči romské menšině, se nedostali do parlamentu. Zpravodaj BBC v Praze se rovněž domnívá, že výsledek voleb, jakkoli nejasný, představuje větší šanci na určitou míru politické stability, než se očekávalo před volbami. Jestliže se křesťanští demokraté rozhodnou podpořit strany pravého středu, mohlo by to znamenat návrat "kontroverzního ekonoma" Václava Klause do čela křehké vládní koalice, soudí BBC.

Pod titulkem České strany ve volební slepé uličce nedělník The Sunday Times napsal, že Česká republika se po vítězství sociálních demokratů připravuje na obtížné handrkování o sestavení nové vlády. Důležitou úlohu bude mít při tomto vyjednávání prezident Václav Havel. Pozorovatelé připomínají, že mezi Havlem a Zemanem vládla v minulosti antipatie. Havel by proto mohl podle listu sestavením vlády pověřit jiného člena sociální demokracie nebo dokonce někoho z jiné strany, například Unie svobody, o níž se ví, že ji preferuje. The Sunday Times předpovídá, že sociální demokraty čeká náročný úkol vytvořit fungující koalici.

Zahraniční tiskové agentury o výsledcích voleb v ČR

Zahraniční tiskové agentury si všímají vítězství sociálních demokratů v předčasných parlamentních volbách v České republice a upozorňují na obtížnost sestavení nové vlády. "Češi ve víkendových parlamentních volbách poskytli opozičním sociálním demokratům dráždivý letmý pohled na moc, ale ohromující návrat bývalého premiéra Václava Klause možná udrží tuto stranu levého středu v politické prázdnotě," uvedla agentura Reuters. Podotkla, že volby neodstranily nejistotu, která zemi svírá již měsíce."Rozhovory o vytvoření jakékoli nové koalice budou tvrdé, avšak Češi se přinejmenším mohou vyhnout dalšímu ochromenému menšinovému kabinetu," napsal Reuters. Podle něj se šéf KDU-ČSL Josef Lux zdá být tím, kdo bude "nastolitelem králů". Skutečným vítězem voleb ale je Václav Klaus, hlavní architekt postkomunistických reforem v ČR, který dosaženými volebními výsledky téměř smazal důsledky rozštěpení své strany, podotkl Reuters.

Volby a koruna

Koruna dnes po začátku obchodování prudce posílila v reakci na výsledky předčasných voleb z výchozí úrovně 18,70 Kč/DEM až na 18,48 Kč za marku. Pro ČTK to uvedl dealer ČSOB Jan Došek s tím, že trh vzal výsledky voleb pozitivně, neboť se nepotvrdily obavy z nějaké hodně levicové koalice a existuje i možnost koalice složené z pravicových stran. Na druhou stranu lze podle dealera předpokládat, že jednání o složení nové vlády budou dosti složitá, v závislosti na čemž se bude pohybovat i kurs české měny.

ČNB od vlády očekává pokračování reforem

Pro Českou národní banku je důležité, jak bude nová vláda pokračovat v cílech vytyčených v korekci hospodářské politiky deklarované v loňském roce. V rozhovoru pro ČTK to uvedl mluvčí ČNB Martin Švehla. Centrální banka od nové vlády očekává pokračování v privatizaci včetně privatizace bank, zdokonalování legislativy a pokračování reformy kapitálového trhu, řekl Švehla.

Lux i Zeman se shodli na nutnosti privatizovat české banky

Nutnost privatizovat velké české banky vyjádřili v nedělním diskusním pořadu televize Nova předsedové ČSSD Miloš Zeman a KDU-ČSL Josef Lux. "Privatizovat banky bude jediným možným řešením dnešního nevyhovujícího stavu polostátních a polosoukromých organizací," uvedl Zeman. "Dnešní polostátní banky připomínají poměry za socialismu, kdy management bohatne a firma chudne," vyslovil se Lux. Diskuse vznikla kolem způsobu jejich privatizace. Zeman navrhuje posečkat s privatizací rok, něž se oddělí investiční bankovnictví od komerčního. Po splnění této podmínky pak "určit reálnou cenu banky" a prodat podíly komerčních bank do rukou seriózních zahraničních subjektů. Podle Luxe existují dvě cesty privatizace bank. První se shoduje s postupem ČSSD oddělit obě bankovní sféry, investiční a komerční. Druhá možnost je ocenit celý držený majetek banky, který by se pak stal součástí prodejní ceny. "Žádná politická strana by nedovolila, aby klíčové banky zprivatizovala podvodná firma," ujistil předseda KDU-ČSL.

Skupinka republikánů napadla shromáždění levicových stran

Skupinka republikánských příznivců na náměstí Republiky v Praze nejprve slovně a poté fyzicky napadla asi dvacet členů Strany demokratického socialismu a hnutí Socialistická solidarita. Přivolaní čtyři policisté pokračování potyčky zabránili a spor přítomných se nadále omezil na slovní invektivy.

Předseda DŽJ Eduard Kremlička nesnědl chrousta, ale kovaříka

Předseda strany Důchodci za životní jistoty (DŽJ) splnil slovo a po prohrané sázce snědl brouka. Vsadil se sice, že v případě volebního neúspěchu důchodců sní živého chrousta, ale musel změnit předmět sázky, protože se nepodařilo chrousta získat ani v zoologické zahradě. Na talíř dostal na výběr samičku a samečka kovaříka. Kremličkovo hodování se konalo před kamerou, a tak se na něj mohou těšit i otrlí diváci. Kremlička slíbil, že sní chrousta, nepřekročí-li jeho strana pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu. DŽJ dostali jen 3,06 procenta.

Pamětní deska generálovi Ingrovi

Pamětní desku armádnímu generálovi Sergeji Ingrovi, ministrovi národní obrany v londýnské vládě Edvarda Beneše, odhalili svému rodákovi občané ve Vlkoši na Hodonínsku. Nedělní pietní vzpomínky na významného vojáka a politika se zúčastnili členové Československé obce legionářské, Svazu letců svobodného Československa z Velké Británie, náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, vojenští přidělenci z velvyslanectví Slovenska, USA a Velké Británie v ČR a spolubojovníci.

Počasí.

A ještě informace o počasí: má být oblačno, s přeháňkami nebo bouřkami, teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.