Zprávy pondělí, 22. ledna 2001

Milena Štráfeldová

Kubánské úřady v neděli umožnily příbuzným Ivana Pilipa a Jana Bubeníka setkat se s oběma vězněnými Čechy. Potvrdil to český chargé d'affaires na Kubě Josef Maršíček, který se s Pilipem a Bubeníkem setkal již v sobotu pozdě večer. Zadržení jsou podle Maršíčka v dobrém fyzickém i psychickém stavu, přestože podmínky jsou dost nepříjemné. Pilip a Bubeník jsou každý v jiné cele, vždy s dalšími třemi vězni. Každá cela má přitom rozměry jen 3x2 metry. Maršíčkův rozhovor s vězni směl trvat necelou půlhodinu, manželce Pilipa Lucii a Bubeníkovu bratru Martinovi poskytli Kubánci více času. Kubánské úřady vyšetřují oba zadržované Čechy na základě paragrafu, který hovoří o "jiných činech proti bezpečnosti státu a spolčování s jinými za účelem vyvolání povstání". Místní prokurátor má dnes do 22:00 SEČ rozhodnout o dalším postupu. Česká republika již na Kubě zajistila zadrženým místní právní zástupce. Do Havany se má vypravit další český diplomat, který se zde bude zabývat výlučně touto kauzou.

Stávkový výbor ČT je připraven ukončit stávku

Stávkový výbor České televize předloží na dnešní dopolední schůzce s Věrou Valterovou, kterou Jiří Hodač pověřil řízením televize, návrh, jenž může znamenat průlom v dosud neúspěšných jednáních o řešení krize v ČT. Jeho konkrétní podobu ale výbor nechce prozradit předem, protože by to vůči Valterové považoval za neseriózní. Stavkový výbor prohlásil, že pokud druhá strana tento návrh přijme, jsou zaměstnanci ČT připraveni přerušit stávku a přejít do stávkové pohotovosti. Odborový předák Richard Falbr, který schůzku zprostředkoval, řekl po jednání mezi Valterovou a stávkujícími, že požadavky stávkového výboru se dají zredukovat na dva: na odchod finančního ředitele Jindřicha Beznosky a šéfky zpravodajství Jany Bobošíkové.

Osobnosti vyzvaly Valterovou, Beznosku a Bobošíkovou k rezignaci

Sedmadvacet osobností českého kulturního a veřejného života vyzvalo členy vedení České televize, jmenované odstupujícím ředitelem Jiřím Hodačem, aby rezignovali a umožnili tím řešení měsíc trvající krize ve veřejnoprávní televizi. Signatáři dopisu uvádějí, že každým dnem narůstají hospodářské ztráty a řízení televize je paralyzováno. Prohlášení podepsali mj. spisovatel a herec Jiří Suchý, houslista Václav Hudeček, lékař Pavel Pafko, zpěváci Marta Kubišová a Ivan Hlas, evangelický kněz Svatopluk Karásek, vrchní rabín Karol Sidon, sochař Olbram Zoubek, režiséři Ladislav Smoljak a Jan Svěrák, jeho otec scenárista Zdeněk Svěrák a řada dalších.

Jana Bobošíková neplánuje odchod z funkce ředitelky zpravodajství České televize

Jana Bobošíková neplánuje odchod z funkce ředitelky zpravodajství České televize, do níž ji jmenoval generální ředitel Jiří Hodač. Odchod Bobošíkové požadují stávkující zaměstnanci ČT. V pořadu Nedělní partie televize Prima Bobošíková uvedla, že Věra Valterová, kterou Hodač před svou rezignací pověřil řízením televize, nechce, aby odešla. Do pořadu pozvala televize Prima i zástupce stávkujících zaměstnanců ČT. Podle moderátora pořadu se však zaměstnanci ČT po poradě rozhodli pozvání nepřijmout.

Pokus o převzetí řízení ČT byla chyba, prohlásil Ladislav Paluska

Bývalý finanční ředitel České televize (ČT) Ladislav Paluska připustil, že úplně nedomyslel důsledky svého středečního kroku, kdy se za podpory stávkujících zaměstnanců pokusil převzít řízení veřejnoprávní televize. Současně vyjádřil připravenost nést za toto rozhodnutí veškerou zodpovědnost. Paluska to uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl člen krizového výboru ČT Adam Komers. Paluska, podle svých slov v té době stále ve funkci finančního ředitele, chtěl zajistit běžný chod ČT a předejít krizi, vyplývající z "dlouhodobé pasivity" Věry Valterové. Tu pověřil odstupující ředitel ČT Jiří Hodač řízením televize. Paluskův krok odsoudila většina politiků; premiér Miloš Zeman reagoval prohlášením, že vládní ČSSD jej již nebude podporovat na funkci přechodného nebo definitivního generálního ředitele ČT.

Politici budou jednat o nákupu stíhaček

O vládou vyhlášeném výběrovém řízení na stíhací letadla pro české vojenské piloty budou dnes jednat s premiérem Milošem Zemanem předsedové ODS Václav Klaus, KDU-ČSL Jan Kasal a Unie Svobody Karel Kühnl. Zemana na schůzku doprovodí ministr obrany Vladimír Vetchý a ministr průmyslu Miroslav Grégr. Vláda usiluje o to, aby se otázka případného nákupu stíhaček stala věcí širokého politického konsensu. Takový postoj zástupci ostatních stran vítají, ODS se však v minulosti netajila tím, že brzkému nákupu stíhaček není příliš nakloněna. Na základě výběrového řízení, které vyhlásil ministr obrany Vladimír Vetchý, mají západní zbrojovky předložit své nabídky do konce května. Vyhlášení výběrového řízení však neznamená, že se vláda již definitivně rozhodla nové nadzvukové letouny koupit. Cena stíhaček se odhaduje na 100 miliard korun.

Ministerstvo obrany nakoupilo vadnou munici

Ministerstvo obrany nakoupilo prostřednictvím společnosti Omnipol od roku 1998 celkem 100 vadných protitankových řízených střel z Bulharska a Ukrajiny za bezmála 70 miliónů korun. Rakety, které se používají v bitevních vrtulnících Mi-24, neměly být starší než dva roky. Při demontáži jedné střely v roce 1998 se však ukázalo, že byla vyrobena již v roce 1983. Měla údajně zfalšovanou dokumentaci včetně potvrzení o jakosti, které vydali zástupci vojenské správy. Ministra obrany Vladimíra Vetchého upozornil na tento případ koncem prosince 2000 tehdejší ředitel Jaroslav Štefec. Toho ministr odvolal 29. prosince s odůvodněním, že nesplnil očekávání spojená s výkonem jeho funkce.

Sněmovna bude jednat o důchodovém pojištění

Sněmovna na své nadcházející schůzi projedná vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění, který má zpřísnit podmínky pro předčasný odchod do důchodu. Naopak zvýhodnit má ty, kteří odejdou později. Václav Krása z Unie svobody nevyloučil, že kromě větších sankcí za předčasný odchod navrhne i zvýšení věkové hranice pro odchod do penze. Šéf sněmovního výboru pro sociální politiku Zdeněk Škromach ale řekl, že pokud bude hrozit přijetí podobných návrhů, vláda novelu stáhne. Předčasné odchody do důchodu jsou stále populárnější, což stojí státní pokladnu mnoho peněz.

Bouřlivá debata pravděpodobně čeká poslance také v rámci schvalování vládního návrhu zákona o vydání dluhopisů za 36 miliard korun na pokrytí ztráty Konsolidační banky (KoB) za rok 1999. Poslanci sněmovního rozpočtového výboru tvrdí, že vláda je o struktuře ztráty banky informována jen povrchně, a proto požadují vysvětlení, zahrnující podrobnou strukturu ztráty banky.

Rodná čísla při sčítání lidu budou sloužit jen ke kontrole

Rodné číslo, které má každý občan žijící trvale nebo dlouhodobě na území ČR s výjimkou zahraničních diplomatů uvést na dotazníku pro potřeby sčítání lidu, bude sloužit jen kontrolním účelům. Má např. zajistit, aby údaje týkající se jednoho člověka nebyly sečteny dvakrát. Po provedení kontrol budou rodná čísla i jména při zpracování dat vymazána a sčítací tiskopisy skartovány. Vyplývá to z informací, které poskytla Vladimíra Pavlíčková z Českého statistického úřadu. Český helsinský výbor /ČHV/ poukázal na možnost, že získané údaje mohou být zneužity k osobním cílům osob, které budou najaty jako sčítací komisaři. Pavlíčková k tomu uvedla, že porušením mlčenlivosti se sčítací komisař vystavuje trestnímu stíhání nebo pokutě až do 200.000 korun.

Porodnost v ČR klesla za posledních třicet let o více než třetinu

Porodnost v České republice klesla za posledních 30 let o více než třetinu. Podle údajů Českého statistického úřadu připadalo v roce 1970 na 1000 obyvatel přibližně 15 narozených dětí. V roce 1999 to bylo necelých devět miminek na 1000 obyvatel. Kvůli rostoucí délce průměrného věku sociologové varují, že populace stárne a tato skutečnost zakládá dlouhodobou negativní tendenci v budoucím zdroji pracovních sil.

V ČR stoupá průměrný věk žen i mužů; muži ale umírají dříve

Průměrný věk občanů České republiky se podle údajů Českého statistického úřadu zvyšuje. Zatímco v roce 1970 byla průměrná délka života českého muže 66,1 roku, v roce 1999 už to bylo 71,4 roku. Česká žena měla v roce 1999 naději, že se dožije 78,1 roku, zatímco v roce 1970 to byly jen 73 roky. Pokud jde o celkovou populaci, v roce 1999 žilo v České republice 5,001.062 mužů a 5,227.036 žen. Více žen není jen v populaci České republiky, ale i v ostatních vyspělých zemích. Demografové to přičítají skutečnosti, že ženy se dožívají vyššího věku. Rodí se totiž víc chlapců. V ČR je zhruba do 40 let věku počet mužů vyšší než počet žen.

ČR bude usilovat o zapsání pěti památek na seznam UNESCO

Česká republika bude v příštích zhruba deseti letech usilovat o zapsání pěti památek na seznam UNESCO. Jsou to renesanční domy ve Slavonicích, papírna ve Velkých Losinách, rybniční díla na Třeboňsku, židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči a skalní města v Českém ráji. Ta by byla prvním českým zápisem mezi přírodními památkami.

Loni byl na seznam zapsán olomoucký barokní sloup Nejsvětější Trojice, roku 1999 renesanční zámek v Litomyšli a v roce 1998 jihočeská vesnice Holašovice a zámek a zahrady v Kroměříži. ČR má tak nyní na seznamu již deset památek. Vedle zmíněných zápisů to jsou historické areály Prahy, Českého Krumlova, Telče, Kutné hory s chrámem sv. Barbory, poutní kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře a areál v Lednici a Valticích.

Město Hlučín chce upravit zámek pro reprezentační účely

Zchátralý hlučínský zámek chce město Hlučín společně s místním Kulturním centrem upravit tak, aby sloužil kulturním a reprezentačním účelům. Na jeho úpravy ale nemá potřebné peníze, proto žádá o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj. V prostorách zámku chce město vytvořit informační centrum, knihovnu, restauraci a také muzeum, které by dokumentovalo historii Hlučínska. Reprezentační místnosti by pak mohlo město i další zájemci využívat při různých oslavách nebo vzácných návštěvách. První zmínky o stavbách na místě hlučínského zámku jsou ze 13. století. Posledním soukromým majitelem byla na počátku dvacátého století rodina Rothschildů.

Karel Loprais pošesté vyhrál soutěž kamiónů na Rallye Paříž-Dakar

Karel Loprais s vozem Tatra pošesté vyhrál pouštní rallye z Paříže do Dakaru. V poslední etapě, kterou byl okruh kolem senegalské metropole, dlouhý 95 kilometrů, byl Loprais se spolujezdci Josefem Kalinou a Petrem Hamerlou rovněž nejrychlejší. V celkovém pořadí kategorie kamiónů dojel s náskokem osmi hodin a devíti minut před Japoncem Jošimasou Sugawarou. Svým šestým prvenstvím při čtrnácté účasti na Rallye Paříž-Dakar vyrovnal Karel Loprais absolutní rekord francouzského motocyklisty Stéphana Peterhansela. Loprais triumfoval v letech 1988, 1994, 1995, 1998, 1999 a letos. K automobilům jej přivedl otec a Lopraisovi se staly osudem. V roce 1967 nastoupil do kopřivnické Tatry, od roku 1970 zde pracuje jako zkušební řidič. Motorismu se nechce vzdálit ani po skončení kariéry. "Až budu v důchodu, tak si snad konečně pořídím dílničku a tam budu opravovat automobilové veterány," přeje si "Lopré", jak jeho jméno vyslovují francouzští pořadatelé. Je velikým milovníkem country hudby, zbožňuje tatarský biftek, dobré víno a moravskou slivovici.

Nejlepší česká běžkyně všech dob Jarmila Kratochvílová slaví padesátiny

Nejlepší česká atletka a běžkyně všech dob Jarmila Kratochvílová se dožívá významného životního jubilea - 26. ledna oslaví padesátiny. Čtyřnásobná halová mistryně Evropy, dvojnásobná mistryně světa, stříbrná medailistka z moskevské olympiády, úspěšná trenérka tak odstartuje další etapu svého života. Jejím takřka neuvěřitelným počinem zůstává již přes 17 let nepokořený světový výkon v běhu na 800 metrů. Na sport nezanevřela nejslavnější česká běžkyně ani dnes. Ráda se věnuje běhu na lyžích a jiným zimním sportům. Za svou sportovní činnost obdržela Kratochvílová řadu prestižních ocenění. Šestkrát se stala Atletkou roku ČSSR, dvakrát sportovcem roku a v roce 1988 byla vyznamenána cenou Pierra de Coubertina. Na skvělou ženu nezapomněly ani mezinárodní organizace - Kratochvílová byla dekorována cenou Fair Play, kterou tradičně uděluje UNESCO.

V čele hokejové extraligy je Zlín

Hokejisté Zlína se díky vítězství nad mistrovskou Spartou 4:1 dostali do čela extraligy. Dosud vedoucí Vsetín klesl na druhou příčku poté, co v prodloužení prohrál s pražskou Slavií 1:2. Třetí Pardubice prohrály na ledě Kladna, bojujícího o záchranu, 1:2. Po deseti prohrách na hřištích soupeřů se dočkal vítězství Třinec, který v prodloužení vyhrál nad Vítkovicemi 3:2. Poslední Havířov prohrál ve Znojmě 2:3. Plzeň podlehla Českým Budějovicím 3:5.

Cyklokrosař Dlask skončil třetí v závodě SP v Pontchateau

V excelentním vystoupení v seriálu závodů Světového poháru cyklokrosařů pokračoval ve francouzském Pontchateau český reprezentant Petr Dlask. V závěrečném, šestém závodu SP vystoupil opět na stupně vítězů, když skončil třetí za Richardem Groenendaalem z Nizozemska a Italem Danielem Pontonim. Další český cyklokrosař Jiří Pospíšil projel cílovou páskou šestý. V celkové klasifikaci SP zvítězil mistr světa Groenendaal. Dlask, který v prvním závodu pro zranění nestartoval, obsadil konečné čtvrté místo.

A jaké je počasí? Většinou zataženo, teploty se pohybují od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia.