Zprávy pondělí, 24. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Kosovské děti dostanou od svých kamarádů z hnutí Stonožka sanitku

Dětské oddělení nemocnice v kosovské Prištině dostane v úterý sanitku, kterou pro své kamarády koupily děti zapojené do hnutí Na vlastních nohou - Stonožka. Děti ze Stonožky už prodejem svých kreseb vydělaly na čtyři sanitky, v březnu dovezly jednu z nich do bosenského města Brčko. Sanitka pro Brčko neznamenala jen pomoc, malým pacientům přivezla i radost: Byla plná pastelek, barevných fixů a dalších potřeb pro malování od českých dětí. Podobně jako akce 'Sanitka plná pastelek - sanitka plná lásky' je i tato sanitka naplněná dárky pro kosovské děti. Sanitku do Prištiny přepraví vojenské letadlo.

Akci za záchranu filipínského kmene přihlíželo asi 50 lidí

Přibližně 50 lidí přihlíželo na pražském Staroměstském náměstí akci proti údajně zničujícímu působení misionářů mezi příslušníky nově objeveného kmene Tau't Batu na Filipínách. Shromáždění uspořádalo Sdružení pro záchranu přírodních národů. Lidé mohli podepsat výzvu Stop vynucené víře, kterou zástupci sdružení předají po nonstop jízdě do Vatikánu papeži Janu Pavlu II. Akci podpořil osobním dopisem cestovatel Miroslav Zikmund. Výzva je určena také všem misionářům; podle organizátorů akce většina domorodých kmenů vymřela kvůli jejich působení. Nyní prý hrozí zánik i filipínskému kmenu Tau't Batu, jehož příslušníci žili ještě před 30 lety uprostřed nepropustné džungle na úrovni doby kamenné. Pak je objevili vědci a jejich hodnoty, názory na svět a celá kultura se údajně vlivem misionářů začaly měnit a směřovat do záhuby. Čeští cestovatelé tvrdí, že kampaní Stop vynucené víře se snaží zachránit zbytky pestrobarevného světa s rozmanitými přírodními národy a jejich vlastní kulturou, tradicemi, vírou a způsobem života.

Elián má právo být s otcem, shodly se poslankyně ODS a KSČM

Příbuzní šestiletého kubánského chlapce Eliána Gonzáleze v Miami neměli právo zabraňovat mu v setkání s otcem. V diskusním pořadu televize Nova 7 čili sedm dní se na tom shodly poslankyně ODS Kateřina Dostálová a místopředsedkyně KSČM Zuzka Rujbrová. Odlišně však hodnotily okolnosti, které spor o chlapce provázejí. Spor začal loni v listopadu poté, co Elián přežil potopení lodi přeplněné kubánskými uprchlíky. Při neštěstí utonula jeho matka a otčím. Podle Dostálové by nejsilnějším vztahem měl být vztah rodiče a dítěte. Dostálová také ocenila, že komise OSN pro lidská práva v úterý v Ženevě schválila návrh rezoluce odsuzující porušování lidských práv na Kubě, který společně předložily Česká republika a Polsko. Rujbrové se však tento postup nelíbí, protože takovéto sankce podle ní k ničemu nevedou. Myslí si totiž, že většina Kubánců je s režimem ve své vlasti spokojena.

Poslankyně ODS Kateřina Dostálová a místopředsedkyně KSČM Zuzka Rujbrová se v diskusním pořady televize Nova 7 čili sedm dní také neshodly v názoru na stávku horníků v dole Kohinoor, kteří vyfárali v pátek po 22 dnech strávených v podzemí. Zatímco Dostálová považuje jejich stávku za nepřijatelný způsob protestu, Rujbrová míní, že horníci neměli na vybranou.

Experti stále nevědí, z čeho bylo zamořeno maso, které jedli lidé

Ani po čtyřech měsících nezjistili hygienici, veterináři a experti na radiaci, jaký zdroj v okolí Velkých Losin na Šumpersku zamořil maso divokých prasat, po jehož snědení řadě lidí stoupla mnohonásobně radioaktivita v těle. Zdeněk Prouza ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost soudí, že zvýšená radioaktivita přímo souvisí s havárií jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Odborníci už v lednu ubezpečili, že zasaženým lidem nehrozí žádné nebezpečí, přestože množství cesia v jejich těle dosáhlo desetinásobného množství nad normální hladinu. Pro jistotu však v nejbližších týdnech naplánovali letecký průzkum oblasti, který by měl odhalit ohniska radiace pod hřebeny Jeseníků. Specialisté také prověřují možnost, že prasata snědla radioaktivní živočišné krmné směsi, dovezené do republiky ze zamořených oblastí. Veterináři, kteří měří radioaktivitu u zastřelených zvířat už řadu let, koncem minulého roku zjistili, že maso černé zvěře zastřelené v okolí Velkých Losin zničehonic vykazuje mnohonásobně vyšší dávky cesia. Hygienici pak v těle 14 lidí zaznamenali výrazně zvýšenou radioaktivitu, v jednom případě dokonce stonásobný nárůst. Ani tato dávka není podle odborníků pro člověka nebezpečná, pokud maso jí jen jednou za čas. Od ledna pak radioaktivita masa podle veterináře Sedláčka stále klesá.

Většina členů skupiny obviněné z kuplířství je ve vazbě

Na sedm z devíti členů skupiny, která je podezřelá z organizování prostituce v jižních Čechách, již soud uvalil vazbu. Skupinu zadrželi detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v noci na sobotu v několika nočních klubech v Českých Budějovicích a dalších místech na Českokrumlovsku. Všechny zadržené obvinil Krajský úřad vyšetřování v Českých Budějovicích z trestných činů kuplířství a obchodování se ženami. Za to jim hrozí trest odnětí svobody na tři až osm let. Mezi zatčenými jsou také dva Slováci a jeden Rakušan. Organizovaná skupina dívky údajně získávala především ze zahraničí, například ze Slovenska, Rumunska a Ukrajiny. Policisté při dlouho připravované akci zajistili také listinné materiály, fotografie a videokazety dokazující provozování prostituce a obchodování se ženami. Policie předvedla i několik dívek, které v klubech pracovaly. Předala je cizinecké policii, která pravděpodobně rozhodne o jejich vyhoštění.

Tabulky na Karlově mostě zaplatili vedle primátora Kasla i sponzoři

Tabulky s vysvětlujícím textem k hebrejskému nápisu na sousoší Kalvárie na Karlově mostě zaplatili vedle pražského primátora Jana Kasla i sponzoři. Odhalení tabulek, které se uskutečnilo začátkem března, se zúčastnili severoameričtí rabíni a vyznělo jako akt křesťansko-židovského smíření. Nápis na křesťanské Kalvárii - "Svatý, svatý, svatý je Hospodin zástupů" - tam musel nechat umístit v 17. století jako potupný trest za údajné hanobení kříže pražský Žid Elias Backoffen. Hebrejský posvátný text ale přisuzuje boží atributy Kristu, což je v rozporu s učením judaismu. Vysvětlující tabulky s texty v češtině, angličtině a hebrejštině stály celkem 65.000 korun. Primátor Kasl přispěl částkou 15.000 korun, 20.000 věnovali představitelé církve a stejnou sumu poskytlo Židovské muzeum v Praze. Zbytek, tedy 10.000 korun, dal majitel pražské galerie Jaroslav Pecka. K financování tabulek prý přispěl rovněž jejich autor, sochař Vlastislav Housa. Snížil totiž svůj honorář a za výrobu naúčtoval nižší cenu, než se původně předpokládalo.

Lidé již koupili v Praze mentálně postiženým 13.000 cihel

Již zhruba 13.000 symbolických cihliček si v Praze zakoupili různí lidé, aby tím pomohli skupince mentálně postižených lidí získat nový, lepší domov. Akce odstartovaná začátkem dubna zatím přinesla přibližně 1,300.000 korun. Z řady cihel s různými vzkazy, obrázky nebo jmény dárců roste v centru hlavního města Na Můstku zvláštní symbolická stavbička, která přitahuje i pozornost cizinců. Někteří z nich také přispěli na opravu objektu v obci Slapy, v němž má vzniknout chráněná domácnost pro deset mentálně postižených lidí. Cihličky v hodnotě sta korun mohou zájemci do konce dubna kupovat na desítce míst v Praze. Kromě jejich začlenění do jedné ze dvou symbolických staveb, jejichž růst v centru metropole provázejí úsměvy i smích, si dárci cihličky mohou třeba vystavit doma. Prodej cihel doprovázejí různé akce. Vedle koncertů jezdilo po Praze například několik "cihlových tramvají", v nichž byly vystaveny fotografie ze života mentálně postižených lidí. Pořadatelé tak chtějí vedle získání peněz na konkrétní projekt upozornit na skutečnost, že tisíce postižených občanů přebývají v ústavech sociální péče bez jiné alternativy, ačkoli by podle nich mohli žít mezi ostatními lidmi.

Novela rybářského zákona zvětší okruh uživatelů rybářského práva

Rozšířit okruh potenciálních uživatelů rybářského práva o vlastníky vodohospodářských děl či jezer, ale i vodohospodářské organizace je cílem novely zákona o rybářství, kterou v těchto dnech obdrželi poslanci. Předlohu, která novelizuje zákon z roku 1963, vypracovala skupina pravicových poslanců. Zásadní vadou dosavadního zákona, vzniklého v době zcela odlišného právního i společenského klimatu, je totiž to, že v době svého vzniku neuznával vlastnická práva a tím dnes neumožňuje rovný přístup k rybářskému právu všem subjektům a zvláště vlastníkům. Novela do zákona dále zavádí institut výběrového řízení. Tímto způsobem by mělo ministerstvo zemědělství napříště rozhodovat o uživateli rybářského revíru, v němž bude mít o výkon rybářského práva zájem víc subjektů. Novela má nabýt účinnosti dnem vyhlášení. Jejím smyslem je spolu s odstraněním nejhorších nedostatků stávajícího zákona také překlenout období dvou či tří let, než bude rybářství upraveno zcela novým zákonem.

Klausovo prohlášení k soudu s Novákem hodnotí poslanci různě

Stínová ministryně spravedlnosti za ODS Eva Dundáčková a lidovecký poslanec Miloslav Výborný zaujali v diskusním pořadu televize Prima rozdílný postoj k prohlášení předsedy ODS Václava Klause k soudnímu procesu s bývalým výkonným místopředsedou ODS Liborem Novákem. Zatímco Výborný Klausovo vyjádření obav, aby se ze soudu nestal politický proces, pokládá za chybu, Dundáčková s ním "nemá problémy". Poslankyně ODS Kateřina Dostálová se v pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní odmítla k průběhu soudu vyjadřovat. Komentovat hodlá až rozsudek. Její oponentka, místopředsedkyně KSČM Zuzka Rujbrová, míní, že "je-li souzen politik, tak se případ politizaci nikdy zcela vyhnout nemůže". Novák je podezřelý, že nechal na daňovém přiznání své strany rozepsat dva sponzorské dary na více fiktivních dárců. Hlavnímu líčení, které začalo v pondělí před pražským městských soudem, věnují média od počátku mimořádnou pozornost. Klaus v pondělí, první den procesu s Novákem, uvedl, že věří, že soudní řízení bude nestranné, objektivní a podle platného práva. Ve čtvrtek Českému rozhlasu řekl, že má obavy, aby se ze soudu s Novákem nestal politický proces. Výborný chápe Klausův výrok jako oficiální prohlášení ODS, a proto ho pokládá za chybu o to větší. Klausovo prohlášení nebylo podle Dundáčkové zpochybněním postupu soudu nebo jeho nestrannosti, pouze vyjádřením naděje, že tomu tak nebude a že se to politickým procesem nestane. Dosavadní průběh procesu podle ní spíše nasvědčuje tomu, že "se jedná o soudní proces nikoli s někým, kdo se dopustil nezákonné činnosti, ale že se jedná o politický proces s politickou stranou, jejíž všichni čelní představitelé jsou zváni coby svědci". Za velmi neobvyklé přitom Dundáčková pokládá to, že mezi předvolanými jsou i lidé, kteří dosud v případu nesvědčili.

Většina objektů občanské vybavenosti nemá bezbariérový přístup

Až 70 procent objektů občanské vybavenosti, například úřadů, škol, obchodů, kulturních a zdravotnických zařízení, stále nemá bezbariérový přístup. Řekla to architektka a členka Pražské organizace vozíčkářů Daniela Filipiová. Podle vyhlášky platné od roku 1994 musejí být všechny nové stavby a rekonstrukce, na něž bylo vydáno od října 1994 stavební povolení, přístupné i pro handicapované lidi. Vyhláška umožňuje výjimku v případech, kde ze závažných důvodů nelze požadavek bezbariérového přístupu uplatnit. Ovšem nestanovuje, kdo rozhodne o tom, co lze za závažný případ označit. I po vydání vyhlášky je ale u nových staveb a rekonstrukcí bezbariérový přístup spíše výjimkou. Nejlepší situace je v hlavním městě. V celostátním průměru však podle Filipiové není vyhláška dodržena, nebo je zneužívána možnost výjimky až v 70 případech ze 100. Filipiová je přesvědčena, že bezbariérový přístup by bylo možné v 99 procentech zajistit.

Izraelští fotbalisté dělají starosti nejen trenérovi

Příprava středečního mezistátního fotbalového utkání českého týmu s Izraelem je mnohem komplikovanější, než při jiných zápasech. Výpravu z Tel Avivu, která přiletí do Prahy v pondělí večer, totiž provázejí všude, kam zavítá, přísná bezpečnostní opatření. Navíc zápas připadne na poslední den nejpopulárnějšího židovského svátku pesach, který je spojen s řadou náboženských rituálů. Do Prahy už v předstihu dorazili dva izraelští specialisté na bezpečnost a navázali spolupráci s policií. V hotelu Hilton, kde bude výprava bydlet, zpracovávají speciální jídelníček, v němž musejí být všechny pokrmy připraveny "košer", tedy tak, jak to odpovídá přísným náboženským tradicím. Při pesachu jsou navíc zcela zakázána jídla kvašená a kysaná, včetně chleba. Také začátek zápasu až ve 20:30 byl stanoven na přání Izraelců, kteří při pesachu mohou hrát fotbal až po západu slunce.

Radnice v Brně-Židenicích rozdává i letos speciální psí známky

Po dobrých zkušenostech z loňského roku rozdává i letos radnice v Brně-Židenicích majitelům psů při zaplacení poplatku speciální známku, která má letos zelenou barvu. Známka umístěná na psím obojku na první pohled signalizuje, zda majitel zvířete splnil svou povinnost. Za první čtvrtletí letošního roku vybrali v Židenicích na poplatcích za psy 459.000 korun, o 50.000 korun více než za stejné období před rokem. Částka stoupla i přesto, že výše poplatku se nezměnila. Nyní činí 1000 korun, důchodci zaplatí 200 korun. Tyto peníze používá židenická radnice k zajištění úklidu psích výkalů na veřejných místech. Na místech, kde lidé psy nejčastěji venčí, jsou speciální odpadkové koše se sáčky a informační tabule, které vyzývají majitele psů k úklidu a připomínají možné sankce.

A ještě krátce o počasí.

Mělo by být polojasno, nejvyšší teploty 23 až 26 stupňů, v 1000 metrech na horách okolo 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.