Zprávy pondělí, 25. října 1999

A nyní podrobněji:

Výdaje na důchody by měly být od příštího roku mimo rozpočet

Sociální výdaje na důchody by v příštím roce měly být odděleny od státního rozpočtu. "Pan ministr Mertlík jasně řekl, že toto je naposledy rozpočet předkládaný v té struktuře, ve které ho předkládáme," uvedl v diskusní relaci České televize "V pravé poledne" ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Hlasování o rozpočtu v Poslanecké sněmovně, kdy zákonodárci vrátili návrh vládě k přepracování, bylo podle bývalého ministra financí a poslance Unie svobody Ivana Pilipa spíše hlasováním o celkové důvěře v současnou vládu. To, že vládní návrh státního rozpočtu ve sněmovně v prvním čtením neprošel, je podle Špidly věc, která se v každém rozumném ústavním systému předpokládá a neznamená "nějaký fatální vývoj". Ekonom Jan Švejnar se domnívá, že v České republice je už nyní dost velká nestabilita z hlediska zahraničních investorů.

Stát nebude mít podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause rozpočet, aniž by se změnila vláda

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus je přesvědčen, že státní rozpočet na příští rok nebude schválen do doby, než budou ukončeny debaty o změnách ve vládě. Klaus to řekl v pořadu televize Prima Nedělní partie. Rozhodujícím faktorem bude státní rozpočet, soudí předseda ODS. "Pochybuji, že někdo jiný zdvihne ruku pro rozpočet, aniž by se na něm nějak podílel, aniž by ta politická strana...za to chtěla vstup do vlády," řekl Klaus, jehož strana před dvěma týdny zahájila se všemi demokratickými parlamentními stranami jednání o vytvoření společné vládní koalice. Jednání jsou však zatím neúspěšná. Unie svobody a Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová společně se svými partnery ze čtyřkoalice - Občanskou demokratickou aliancí a Demokratickou unií - nechtějí o superkoalici jednat, dokud nebude vypovězena opoziční smlouva mezi ODS a vládní ČSSD. V televizní debatě, kde byl Klausovým oponentem místopředseda vlády Pavel Rychetský, se oba shodli na tom, že by předčasné volby byly až krajním řešením současné situace.

Poslanecká sněmovna minulou středu podle očekávání v prvním čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2000 odmítla. Pro rozpočet se schodkem 39,8 miliardy korun hlasovali pouze poslanci vládní ČSSD. Opakované první čtení tohoto klíčového zákona lze očekávat na prosincovém zasedání sněmovny. Už nyní je tedy zřejmé, že hospodaření státu se minimálně v prvních týdnech nadcházející roku, stejně jako loni, nevyhne rozpočtovému provizoriu.

Vlastimil Tlustý považuje opoziční smlouvu se sociálními demokraty za překonanou

Rok stará povolební dohoda, takzvaná opoziční smlouva, mezi sociálními a občanskými demokraty, je podle předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého překonaná. "V okamžiku, kdy hledáme jiné řešení, ji (opoziční smlouvu) můžeme považovat za věc překonanou," prohlásil Tlustý, který patří k největším odpůrcům dohody zajišťující vládu menšinovému kabinetu, v pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. ODS navrhla minulý týden vytvoření široké koaliční vlády všech parlamentních stran s výjimkou komunistů; ostatní demokratické strany však tuto variantu odmítají. Tlustý zopakoval názor vedení ODS, že v momentě, kdy politická jednání vyústí ve vznik většinové vlády, opoziční smlouva přestane platit. Podle něj by mohly rozhovory o novém politickém uspořádání skončit v listopadu. Už tento týden bude ODS podnikat kroky vedoucí k rychlé dohodě, doplnil. Místopředseda Unie svobody Karel Kühnl v televizi řekl, že i podle něj opoziční smlouva "de facto neexistuje". Formální vypovězení opoziční smlouvy by nic nezměnilo, uvedl Tlustý. "Chceme dohodu, na jejímž konci bude stabilní vláda," zdůraznil. Kühnl však takzvanou supervelkou koalici označil za ještě nouzovější řešení než je opoziční smlouva.

Podle Richarda Falbra si vláda mandát nedoslouží

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr, který byl zvolen do Senátu jako nezávislý s podporou sociálních demokratů, je přesvědčen, že menšinová vláda nedoslouží své funkční období, protože předseda ODS Václav Klaus "neudrží" na prosincovém kongresu občanských demokratů opoziční smlouvu. V pořadu České televize V pravé poledne se proto Falbr zcela jasně vyslovil pro koalici ČSSD s ODS, která by podle něj mohla problémy země zvládnout snadněji. Ekonom a ředitel Davidsonova institutu Michiganské univerzity Jan Švejnar spojuje udržení Zemanova kabinetu s ekonomickou situací. Skepticky vidí další působení vlády ČSSD poslanec Unie svobody a bývalý ministr financí Ivan Pilip. Stále častěji se objevující informace o plánované výměně některých ministrů nepřímo potvrdil i vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. "Je velmi neobvyklé, aby vláda zůstala ve stejném složení po celé volební období," řekl ministr a dodal, že ministerský předseda má personální pravomoc pouze ve svých rukou. Při úvahách o rekonstrukci vlády se nejčastěji skloňují jména místopředsedy vlády pro evropskou integraci Egona Lánského, ministra bez portfeje Jaroslava Bašty, ministra zdravotnictví Ivana Davida a ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře.

Vláda bude napravovat nedostatky zákona o povinném ručení

Nový zákon o povinném ručení ohrožuje podle ministerstva vnitra práci zpravodajských služeb. Ukládá totiž vlastníkům vozidel sdělit pojišťovně, s níž mají ručení sjednáno, všechny údaje o svých vozidlech. Tuto povinnost má ale nově i Bezpečnostní informační služba, Vojenské obranné zpravodajství a policie, což může vést k odtajnění a zneužití poznávacích značek jejich vozů, které by se ocitly v databázi příslušné pojišťovny. Nedostatek má ve středu napravit vláda, která projedná novelu zákona, která by BIS, ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra, a tedy i zpravodajské služby, které pod resorty spadají, z tohoto režimu odstranila. Podle tiskového oddělení ministerstva vnitra by sdělením požadovaných údajů pojišťovnám došlo "k dekonspiraci nejen vozidel, ale zejména jejich osádek, což může vést až k ohrožení jejich životů."

Občanská demokratická strana podporuje odložení zřízení regionů do roku 2002

Občanská demokratická strana podporuje odložení zřízení regionů o dva roky; volby do regionálních zastupitelstev by se podle ní měly spojit s komunálními volbami v roce 2002. Shodli se na tom delegáti stranické ideové konference, která se uskutečnila v Poděbradech. Odložením vzniku regionální samosprávy o dva roky podle místopředsedy ODS Miroslava Beneše Česká republika nepřijde o některé dotace Evropské unie, které jsou na existenci územních celků vázány. ODS navrhla vlastní harmonogram reformy veřejné správy. Ten předpokládá v příštím roce uskutečnit reformu správního soudnictví a správního řízení. Měly by být schváleny zákony o státní službě, o přenosu kompetencí ze státu na regiony, o financování a majetku krajů a obcí. Zároveň by měla být přijata strategie rozvoje státního informačního systému pro oblast veřejné správy. Zákony o krajích, obcích, hlavním městě Praze a na ně navazující další zákony by měly být podle ODS předloženy Parlamentu současně v roce 2001. O rok později pak občanští demokraté předpokládají vyhlášení voleb a přípravu a oživení výkonu veřejné správy na úrovni krajů.

Prezident Havel splnil slib a daroval ženě ze zaplavené Bochoře obrazy

Prezident Václav Havel splnil slib, který při své nedávné návštěvě předloňskými záplavami postižené Bochoře na Přerovsku dal dvaasedmdesátileté Jarmile Zbořilové, a stařence poslal dva obrazy japonských mistrů. Stařenku, která přišla při povodni o střechu nad hlavou, navštívil prezident Havel na konci září a podivil se, že na stěnách jejího bytu nevisí obrazy. "Když jsem mu vysvětlila, že z důchodu si je dovolit nemohu, slíbil, že mi nějaké pošle," uvedla žena. Zbořilové, které manžel zemřel ještě před povodní, zničila velká voda rodinný domek a na stavbu nového neměla peníze. Přijala proto nabídku radnice, která s pomocí státu, Charity a veřejných sbírek postavila pro nejvíce postižené pět domů s 38 jednopokojovými byty a dům s pečovatelskou službou pro dvě desítky nejstarších obyvatel Bochoře.

KAROSA dodá Praze 60 nízkopodlažních autobusů za 440 miliónů korun

Největší český výrobce autobusů, společnost KAROSA Vysoké Mýto, dodá v příštím roce Dopravnímu podniku hlavního města Prahy 60 nízkopodlažních autobusů City-bus. Hodnota kontraktu činí téměř 440 miliónů korun. Zakázka představuje pro Karosu asi polovinu prodejů tohoto typu autobusu v České republice v příštím roce a je největším kontraktem na City-busy v historii podniku. Prodej zároveň navazuje na dodávku 50 autobusů City-bus Praze v letošním roce. Autobusy by měla Karosa dodat v lednu až květnu příštího roku tak, aby je pražský dopravní podnik mohl nasadit na posílení dopravy při výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu v září příštího roku.

V Litvínově se na mezinárodní úrovni debatovalo o nezaměstnanosti

Aktuální informace o vývoji nezaměstnanosti v České republice, zejména v severočeském regionu a výměnu zkušeností s aktivní politikou zaměstnanosti nabídl víkendový mezinárodního seminář v Litvínově na Mostecku. Setkání mělo překonat nedostatek komunikace organizací, které se na Mostecku zabývají problematikou zaměstnanosti. Většina účastníků semináře s názvem "Aktivní politika zaměstnanosti" se shodla na tom, že mezi organizacemi zabývajícími se touto problematikou na Mostecku, vázne komunikace. Seminář na Mostecku, které vykazuje vysokou míru nezaměstnanosti, měl být impulsem k následným setkáním. Okres Most vykázal k 30. září míru nezaměstnanosti 19,05 procenta, mostecký úřad práce eviduje 11.000 uchazečů o práci. Zájemcům seminář zprostředkoval aktuální informace o vývoji nezaměstnanosti v republice a v severních Čechách a prostřednictvím referentů seznámil s vládními programy, s možnostmi úřadů práce, s podnikatelskými, odborovými a občanskými aktivitami v rámci boje proti rostoucí nezaměstnanosti. Vedle domácích odborníků, například ředitele odboru trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí Tadeáše Kokotka nebo odborového předáka Richarda Falbra, vystoupili s referáty představitelé Mezinárodní organizace práce v Ženevě, Evropské kontaktní skupiny a také pověřenec pro otázky zaměstnanosti evangelické církve v německém Schopau.

Karlovy Vary dají 250.000 korun na romské kulturní centrum

Město Karlovy Vary udělí tamním Romům grant ve výši 250.000 korun na zahájení činnosti Komunitního centra. Peníze jsou určeny pouze na provozní náklady romského kulturního střediska a Romové je obdrží jen v případě jeho vzniku. Přidělit peníze Romům rozhodli karlovarští zastupitelé poté, co finanční účast města požadovalo velvyslanectví Velké Británie jako podmínku jeho pomoci podílet se na vybavení romského centra. Prostory na zřízení kulturního střediska poskytlo Romům město v areálu bývalé školky ve Staré Roli. Nájemce centra zvolí sami Romové ze svých tří městských organizací. Město s ním následně uzavře nájemní smlouvu spíše za symbolickou částku. Podle okresního romského poradce Pavla Vaculíka by se měli Romové písemně přihlásit o granty, které vypisuje britská ambasáda. Od ní Romové očekávají, že by pomohla centrum vybavit nejen počítačovou technikou, ale i například hudebními nástroji nezbytnými pro zachování romské kultury. Podotkl, že se Romové nebudou moci spoléhat pouze na pomoc Britů a města, ale část nákladů si budou hradit sami například formou sponzorských příspěvků od romských podnikatelů.

Ze sportu:

Hokejisté Vsetína remizovali v 16. kole extraligy Českého Telecomu se Zlínem 3:3, Plzeň porazila Kladno 6:3, Litvínov vyhrál nad Českými Budějovicemi 2:1, Znojmo hrálo s Vítkovicemi nerozhodně 2:2, Karlovy Vary se Slávií Praha 1:1 a v předehrávce 20. kola podlehl Havířov pražské Spartě 3:5.

Stoprocentně úspěšní byli ve čtyřech utkáních 11. kola první fotbalové Gambrinus ligy domácí týmy: Bohemians Praha porazili Duklu Příbram 2:0, Hradec Králové zvítězil nad Českými Budějovicemi 1:0, Sigma Olomouc přehrála Opavu 2:1 a Petra Drnovice zdolala Viktorii Žižkov 1:0.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.