Zprávy pondělí, 29. března 1999

A nyní podrobněji:

Vláda Jugoslávie ochotna vyjednávat

Jugoslávští představitelé jsou připraveni k jednání, pokud NATO zastaví bombardování. Podle ruské soukromé televize NTV to dnes uvedl bývalý ruský vicepremiér Boris Němcov, který s ruskou delegací v Bělehradě jedná o zastavení leteckých úderů s jugoslávskou vládou.

Vláda připouští akce NATO bez mandátu Rady bezpečnosti

Česká vláda dospěla k názoru, že mandát Rady bezpečnosti OSN nebo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě pro vojenské mise NATO mimo území členských států je žádoucí, nikoli však nezbytný. V nedělním diskusním pořadu České televize to řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Vláda si podle něj dovede představit výjimečné situace, za níž považuje například humanitární krizi v Kosovu, kdy by aliance měla mít možnost zasáhnout i bez tohoto mandátu. Ministerstvo se tímto problémem zabývalo při tvorbě zahraničně politické koncepce České republiky, kterou už schválila vláda a projedná ji parlament, připomněl ministr Kavan.

Uhl odsoudil zásah NATO i názor, že souhlas OSN není nezbytný

Bombardování Jugoslávie a zejména to, že o něm NATO rozhodlo bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, ostře odsoudil zmocněnec české vlády pro lidská práva Petr Uhl. Vláda chybuje, soudí-li, že souhlas OSN nebo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě k vojenským misím NATO není nezbytný, nýbrž pouze žádoucí, řekl Uhl v neděli ČTK. Vojenský útok NATO na Jugoslávii je porušením zásad mezinárodního práva, uvedl Uhl a zdůraznil, že to říká jako expert OSN. Porušení mezinárodních norem je podle něj výrazem pohrdání a urážkou OSN a znejistěním mechanismů tohoto mezinárodního společenství. Zásah podle Uhla navíc zvyšuje riziko humanitární katastrofy, byť byl zdůvodňován snahou ji odvrátit. Za jediné řešení považuje přítomnost pozemních vojsk, a to pokud možno se souhlasem Jugoslávie. Angažovat by se měly neutrální síly jako Rusko, Ukrajina a další.

Jan Ruml pochybuje o postoji vlády k útokům NATO

Předseda Unie svobody Jan Ruml nechápe rozpačité reakce české vlády na rozhodnutí NATO zahájit letecké útoky proti Jugoslávii. "Generální tajemník NATO Javier Solana dal rozkaz k postupu NATO 23. března, tedy 11 dní poté, co jsme se stali členy NATO. Každý takový akt musí být odsouhlasen všemi členskými státy, tedy Česká republika musela oficiálně souhlasit s tímto postupem," řekl Ruml v nedělním publicistickém pořadu televize Prima. Za lživá v této souvislosti označil slova ministra zahraničí Jana Kavana a mluvčího vlády Libora Roučka o tom, že rozhodnutí padlo před tím, než se ČR stala členem NATO. "Naši představitelé si musí uvědomit, že pokud jsme v alianci, tak máme spoluzodpovědnost za to, co aliance s naším souhlasem dělá," řekl Ruml.

Macek je zásadně proti bombardování Jugoslávie, Gross s výhradami

Proti vojenskému zásahu v Jugoslávii se v nedělním diskusním pořadu televize Nova vyslovili místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek a místopředseda České strany sociálně demokratické Stanislav Gross. Zatímco však Macek vyslovil nesouhlas zcela zásadní a zdůrazňoval, že řešení vidí v intenzívnějším vyjednávání, Gross pouze řekl, že při nynějším stavu informací by nemohl s klidným svědomím hlasovat pro útok. Zároveň připustil, že by podpořil vojenský zásah, kdyby věděl, že přinese výsledky, a zdůraznil, že NATO by mělo pokořit svoji pýchu a vtáhnout do jednání Ruskou federaci. "Bez Ruska stabilita a mír na Balkáně nikdy nebudou," konstatoval Gross. Oficiální vysvětlení důvodu zásahu a jeho cílů nepovažoval ani jeden z politiků za dostatečné.

Dienstbier: Letecké útoky mohou situaci v Kosovu zhoršit

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier se domnívá, že letecké útoky sil NATO proti Jugoslávii mohou vést k ještě větší humanitární katastrofě v Kosovu. Bývalý československý ministr zahraničí soudí, že se jugoslávská armáda a policie pokusí dobýt Kosovo tak, aby tam už žádný odpor nebyl. Zároveň vyslovil obavu, že útoky NATO jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče nepřimějí k tomu, aby zasedl k jednacímu stolu. To, že aliance přistoupila pouze k leteckým útokům a nikoli k pozemním operacím, je totiž podle Dienstbierova názoru pro Miloševiče důkazem, že není ochotna riskovat životy svých vojáků. Dienstbier ale současně připustil, že NATO nemělo jinou možnost než útoky zahájit. "Jinak by to znamenalo, že NATO tady devět měsíců hrozilo něčím, co potom neuskuteční," vysvětlil.

Šabatová opustila helsinský výbor, protože podpořil útok na Srby

Na členství v Českém helsinském výboru rezignovala v neděli signatářka Charty 77 Anna Šabatová. Zdůvodnila to tím, že si nepřeje, aby její jméno bylo spojováno s podporou výboru bombardování Jugoslávie Severoatlantickou aliancí. "Mě prostě vadí, že se tam házejí bomby a říká se, že to je mírové bombardování, já si myslím, že není," řekla Šabatová ČTK. "Lidskoprávní" organizace mohou podle Šabatové účinně hájit lidská práva jenom tehdy, když se v prohlášeních vyvarují vyhraněných sympatií k mocenskopolitickým postojům. Český helsinský výbor v prohlášení, které v pátek poskytl ČTK, označil vojenskou operaci NATO proti Jugoslávii za nevyhnutelnou.

Prezidenti novinářských svazů vyzvali k dodržování profese

K dodržování principů žurnalistické profese vyzvali v neděli na svém pražském setkání prezidenti a zakladatelé profesních novinářských svazů sedmi zemí novináře v Jugoslávii. Zároveň apelovali na odpovědná místa, aby zaručila svobodu tisku a profesionální zpravodajství. ČTK to sdělila Irena Válová ze Syndikátu novinářů ČR. Připomněla, že po intervenci Mezinárodní federace novinářů u prezidenta Slobodana Miloševiče a po konzultacích s komisaři Evropské Unie byl propuštěn holandský kameraman zadržený v Jugoslávii. Podle Válové požádala federace své členy v Rusku a Řecku, aby vyslali do Jugoslávie tým na pomoc novinářům členských zemí NATO, stejně jako srbským novinářům.

Vláda projedná návrh reformy veřejné správy a vojenskou strategii

Vláda dnes projedná návrh reformy veřejné správy a vojenskou strategii České republiky. Na programu má rovněž koncepci zemědělské politiky před vstupem ČR do Evropské unie. Vicepremiér pro ekonomiku Pavel Mertlík kabinetu předloží program rozvoje velkých českých podniků. Ministři se budou dále zabývat novelou zákona o ochraně utajovaných skutečností.

Představitelé církví se s ministrem Dostálem shodli na komisi

Expertní komise pro řešení vztahu státu a církví by mohla jako druhý nezávislý poradní orgán ministra kultury podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana začít pracovat ve velmi krátké době. Vyplynulo to z nedělního setkání ministra Pavla Dostála s katolickým primasem kardinálem Miloslavem Vlkem, předsedou Ekumenické rady církví evangelickým synodním seniorem Pavlem Smetanou a s tajemníkem Federace židovských obcí Tomášem Krausem. Představitelé církví a státu se shodli na klíči, podle něhož bude komise z právníků a ekonomů sestavena, i na jejím vztahu k již pracující politické vládní komisi, řekl Herman novinářům.

Květná neděle v křesťanských církvích

Květnou nedělí začal pro křesťany velikonoční pašijový týden. Vrcholí při centrálních svátcích církevního roku památkou na ukřižování na Velký pátek večer a končí příští víkend svátečními bohoslužbami k Ježíšovu vzkříšení a zmrtvýchvstání. Křesťanští věřící si v neděli v kostelích a sborech nad biblickým textem z evangelia připomněli vítání Ježíše při jeho příjezdu do Jeruzaléma. Římští katolíci při té příležitosti při obřadu svěcení ratolestí berou - podobně jako Židé před dvěma tisíci lety - do rukou zelené či rozkvetlé větvičky. Popelem z loňských velikonočních ratolestí si před čtyřiceti dny, na Popeleční středu, nechali katolíci od svých kněží udělat na čele znamení popelce, aby vyjádřili pokání. Velikonoce jsou hlavním svátkem církevního roku, osvětlují podstatu křesťanské víry v Boží lásku a Spasitele.

Ceny Nadace Pangea

Dětský psycholog Zdeněk Matějček převzal v neděli večer v Novoměstské radnici v Praze výroční cenu Nadace Pangea za rok 1998. Stejné ocenění získali i američtí ekologové, vědci a publicisté Dennis a Donella Meadowsovi. Nadace, hlásící se k myšlenkovému odkazu Jana Amose Komenského, tak už sedm let oceňuje "úsilí o nápravu věcí lidských". Oba američtí laureáti, kteří nemohli do Prahy přijet a ocenění jim bude zasláno, oslovili radu nadace svým dílem z oboru globální ekologie. Vyjadřují v něm naději, že budoucnost lidstva je možná bez válek, hladu a chudoby. Cenu získali za objevování nových horizontů a fascinujících variant budoucnosti lidstva.

Dagmar Havlová plánuje návrat na divadelní jeviště

Manželka prezidenta republiky Dagmar Havlová se zřejmě letos na podzim opět objeví na jevišti pražského Divadla na Vinohradech. Řekla to při sobotním předávání cen Thálie v Praze, když přiznala, že se jí stýská po divadelním publiku. "Divadlo na Vinohradech, moje domovská scéna, se mnou už o této věci jedná a možná na podzim se to stane," uvedla na dotaz, zda bude opět k vidění na jevišti. Havlová přerušila svou divadelní kariéru krátce po sňatku s prezidentem Václavem Havlem začátkem roku 1997. Divadlo si od té doby zahrála jen při předloňské sérii benefičních představení Královny Kristýny na pomoc oblastem postiženým povodněmi. Pěknou divadelní roli jí slíbil napsat její manžel. Bude si na ni ale muset počkat, až Václav Havel nebude prezidentem, protože na psaní divadelních her nyní nemá čas.

Den otevřených dveří v pražském Karolinu vzbudil velký zájem

Téměř tři tisíce návštěvníků z ČR i ze zahraničí využily o víkendu možnosti prohlédnout si rekonstruované historické prostory pražského Karolina. Univerzita Karlova uspořádala tento Den otevřených dveří na závěr oslav, v nichž si připomenula 650. výročí založení. Vedle unikátní architektury historických prostor sídla nejstarší české univerzity, například sklepení z románsko-gotické doby, se návštěvníci zajímali také o rozsáhlou obrazovou galerii s portréty rektorů UK či devítimetrovou malbu Jakuba Schikanedera z konce 19. století. Byla určena pro královskou lóži Národního divadla a jako zázrakem přežila jeho zničující požár v roce 1881. Na plátně je zobrazena doba císaře Karla IV., který založil pražskou univerzitu 7. dubna 1348.

Nymburské Vlastivědné muzeum představuje spisovatele Hrabala

Stálou expozici zachycující život a tvorbu spisovatele Bohumila Hrabala otevřelo Vlastivědné muzeum v Nymburku. Město, v němž Hrabal prožil dětství a mládí a jež bylo jeho literární inspirací, tak po letech splatilo svůj dluh vůči spisovateli. Velký podíl na expozici, která je první svého druhu v republice, měla spisovatelova švagrová Dagmar Hrabalová. ČTK řekla, že výstava byla zahájena v den Hrabalových nedožitých 85. narozenin. Stálá výstava představuje Hrabala jako člověka a spisovatele. K vidění je tu jeho pracovna se stolem, na kterém vedle psacího stroje, rádia a hromady léků nechybí ani láhev nymburského Postřižinského piva. Nedožité Hrabalovo životní jubileum přibližuje ve Vlastivědném muzeu také výstava téměř 200 snímků, na kterých literáta zachytili přední čeští fotografové.

Přerovský skanzen otevřel sezónu jarní výstavou

Tradiční velikonoční výstava Jaro na vsi o tomto víkendu poprvé letos otevřela bránu Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem. První expozice věnovaná jarním svátkům přibližuje tradiční velikonoční zvyky. Například chalupa z Chvalovic připomíná konec masopustu se zabijačkou a průvodem maškar. Chalupa z Draha dává nahlédnout do předvelikonoční postní kuchyně a seznamuje se starobylými zvyky a obyčeji provázejícími šest postních nedělí. Staročeská chalupa zase ukazuje jarní zvykosloví a lidovou víru provázející každý den posledního, tzv. pašijového týdne před Velikonocemi. V chodbě staré školy je zase k vidění sbírka velikonočních pohlednic a ukázka zdobení kraslic.

V České republice začal letní čas

Občané České republiky měli neděli o jednu hodinu kratší. Úderem 02:00 hodiny nedělní totiž začal letní čas a hodiny se posunuly na 03:00 hodinu. Čas bude letos lidem dlužit hodinu až do neděle 31. října, kdy se hodinové ručičky vrátí o 60 minut zpět. ČTK o tom informovala Monika Hladíková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí. Poprvé byl letní čas v českých zemích zaveden za první světové války v roce 1915 a toto opatření bylo zopakováno ještě v roce 1916. Znovu se čas začal měnit za druhé světové války v letech 1940 až 1949. Od roku 1979 se letní čas zavádí každoročně.

Odpůrce střídání času stále bojuje a radí lidem odpočívat

Již několik let bojuje ze všech sil proti každoročnímu střídání času pekař a příležitostný léčitel Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku, který si sám říká "Veřejný odpůrce letního času". Protože jeho snažení připomíná zatím podle Peckových slov spíše boj s větrnými mlýny, radí všem lidem, kterým změna času činí problémy, aby vydatně spali, zdravě jedli, vyhýbali se psychickým stresům a klidně i přes den si odpočinuli.

Ze sportu:

Hokejisté Třince zdolali v rozhodujícím pátém čtvrtfinále extraligy Plzeň 4:1. Celkově vyhráli sérii 3:2 na zápasy a postoupili do semifinále soutěže. V něm se utkají se Zlínem, druhou dvojici tvoří obhájce mistrovského titulu ze Vsetína a pražská Sparta. První zápas semifinálové série je na programu ve středu 31. března. Hraje se na tři vítězná utkání.

Znojemští Orli vstoupili do baráže o hokejovou extraligu vysokým vítězstvím nad Duklou Jihlava 6:1 na ledě soupeře. O své výhře rozhodli vtipnější kombinační souhrou, přesnějším zakončením a také lepším využitím přesilových her.

Česká tenistka Jana Novotná a její švýcarská spoluhráčka Martina Hingisová triumfovaly ve čtyřhře na turnaji v Key Biscayne na Floridě. Ve finále porazil nejvýše nasazený pár americkou dvojici Monica Selešová - Mary Joe Fernandezová ve třech setech 0:6, 6:4 a 7:6.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s možností přeháněk. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.