Zprávy pondělí, 30. října 2000

Evelina Himalová

Havel: Ohrožuje-li někdo naši identitu, jsme to my sami

Prezident Václav Havel v sobotním projevu, který přednesl při příležitosti udělování státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu, zdůraznil, že identitu českého národa neohrožují mezinárodní organizace a nadnárodní instituce, ale že za možnou ztrátu identity si mohou Češi sami. "Pokud někdo ohrožuje naši svébytnost danou určitým typem lidských měřítek, norem standardů, pravidel a zvyklostí, jakož i určitou sdílenou etikou a estetikou, pak jsme to my sami, kteří tak činíme z vlastní volby, nedbalosti a pohodlnosti. Není to tedy žádný diktát zvenčí. Slepá a na nic se neohlížející honba za ziskem není sice českým vynálezem a je nesmírně nakažlivá, nicméně nikdo nám ji násilím nevnucuje," prohlásil prezident.

Předsedkyni Senátu Libuši Benešovou překvapilo a současně potěšilo, že se prezident Václav Havel v sobotním projevu při příležitosti udělování státních vyznamenání projevil jako tradicionalista. Prohlásila to v nedělním diskusním pořadu televize Nova "Sedmička". Benešová soudí, že je třeba, aby v den státního svátku 28. října občas zazněly i projevy, které budou hovořit o národních tradicích a o tom, co vznik samostatného státu pro Čechy znamená.

Senátor Topolánek je přesvědčen, že prezident Havel zneužil výročí vzniku samostatného československého státu k předvolebnímu projevu proti ODS

Předseda senátního klubu ODS Mirek Topolánek je přesvědčen, že prezident Václav Havel zneužil výročí vzniku samostatného státu a udělování státních vyznamenání k předvolebnímu projevu proti ODS. "Byl to nedůstojný projev k takovému datu, jako je 28. říjen," řekl v neděli ČTK Topolánek. Havel vyzval občany, aby daleko ostřeji vystupovali proti těm, kteří "nejrůznějším způsobem útočí na všechno, co představuje dobré stránky identity našeho společenství". Upozornil i na vůdce politických stran, kteří by měli jít příkladem ostatním, ale kteří ve skutečnosti "s ležérním úsměvem zatloukají své vlastní finanční machinace". "Prezident využil poslední příležitost jak udělat předvolební kampaň, a to ne pozitivní pro někoho, ale jednoznačně proti někomu," prohlásil Topolánek s tím, že to bylo "hodně laciné" a že ho to mrzí. Připustil, že v prezidentově projevu není nikdo přímo pojmenován. "Ten projev ale říká: všechno, co je v téhleté zemi špatně, za to může ten a onen, a i když tu ODS nejmenuje, tak prostě jí dává vinu téměř za výstavbu supermarketů." Havel v projevu mimo jiné kritizoval supermakety, které "pohrdají městem a přírodou". Topolánek podotkl, že prezidentova manželka otevírala v Ostravě, podobně jako v Českých Budějovicích, supermarket Makro a převzala peníze pro nadaci prezidentského páru Vize 97. "Tito lidé se neštítí vzít peníze od řetězců do své nadace, aniž by potom do nich kopali v nějakém projevu," uvedl Topolánek pro ČTK.

Vojáci na Hradčanském náměstí složili slib na starý text přísahy

Na Hradčanském náměstí složilo v sobotu před zraky prezidenta Václava Havla vojenský slib na 600 nových vojáků tří útvarů včetně Hradní stráže podle staré verze vojenské přísahy, jejíž text se v některých částech liší od přísahy uvedené v novém zákoně o průběhu základní nebo náhradní vojenské služby. Zákon platí od loňského prosince. Proč zazněl při slavnostní přísaze u příležitosti státního svátku 28. října starší text, nebyl v neděli mluvčí ministra obrany Milan Řepka schopen vysvětlit. "Nejsem schopný zjistit, kdo za to byl konkrétně zodpovědný," řekl na dotaz ČTK. Dodal, že přísahu připravovala prezidentská kancelář ve spolupráci s generálním štábem. Podle zákona měli vojáci přísahat, že se budou "svědomitě učit ovládat vojenskou techniku a zbraně a připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení". Namísto toho zazněla dřívější verze přísahy, v níž se praví: "Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně a připravovat se pro obranu svobody a nezávislosti České republiky". Přesto podle Řepky nehrozí, že by se musela přísaha opakovat. "Právně platný je text, který vojáci podepisují," uvedl mluvčí ministra obrany.

Nesrovnatelně většího faux pas po formální stránce se dopustili při sobotní slavnostní přísaze v Bratislavě. Zástupce generálního štábu slovenské armády plukovník Milan Baláž, který přísahu předčítal, totiž vojáky vyzval k obraně socialistické vlasti a ochraně Ústavy Slovenské socialistické republiky. Ačkoliv generální štáb vysvětlil jeho pochybení trémou, důstojníka v pondělí čeká disciplinární řízení.

Vyznamenání udělená u příležitosti Státního svátku 28.října přijímají jejich laureáti jako velkou poctu

Významný sociálnědemokratický politik, politolog a první předseda obnovené sociální demokracie Jiří Horák považuje za poctu vyznamenání Řádem T. G. Masaryka, které mu v sobotu udělil prezident Václav Havel. V rozhovoru pro ČTK Horák řekl, že sice není překvapen, protože o tom, že je mezi kandidáty na vyznamenání, věděl už dávno. Přiznal však, že měl příjemný pocit, když ho české velvyslanectví v USA informovalo, že se prezident Havel rozhodl ho vyznamenat. Šestasedmdesátiletý Horák zavzpomínal na své začátky v Německu a ve Spojených státech, kam po komunistickém puči emigroval.

Státní vyznamenání z rukou prezidenta Václava Havla převzal v sobotu na Pražském hradě také heraldik Jiří Louda z Olomouce. Uznávaná kapacita ve svém oboru, autor několika desítek knih, českého státního znaku, prezidentské standarty, znaku olomoucké arcidiecéze a znaků řady měst a obcí považuje státní vyznamenání za nejvyšší, které kdy jako odborník nebo voják obdržel. "Pořád jsem státnímu vyznamenání nevěřil, nedomnívám se, že jsem v životě udělal něco tak abnormálního. Mám válečný kříž, který byl ve své době nejvyšší vyznamenání, ale ocenění jsem nikdy nedostal z rukou prezidenta. Státní vyznamenání beru jako věc mimořádnou," řekl ČTK heraldik, který získal již osm ocenění.

Výměna českých vojáků v misi SFOR

Vojáci 4. mechanizovaného praporu české armády převzali v sobotu v podvečer v bosenské Donji Ljubiji od 43. mechanizovaného praporu operační úkol v rámci mezinárodních Stabilizačních sil (SFOR). ČTK to oznámila tisková mluvčí 43. praporu Jana Růžičková. Protokol o předání a převzetí operačního úkolu v prostoru odpovědnosti českého praporu v Bosně a Hercegovině podepsali velitel 43. praporu podplukovník Aleš Opata a velitel 4. praporu podplukovník Radek Henner. Přítomen byl také zástupce velitele Mnohonárodnostní divize Jihozápad brigádní generál Robert Aitken, který poděkoval vojákům 43. praporu za "profesionální práci, kterou zde odvedli". Poslední voják 43. mechanizovaného praporu opustí Bosnu po šestiměsíčním působení v úterý. Tím bude ukončena rotace příslušníků české armády v misi SFOR. Čeští vojáci SFOR mají pomáhat při zabezpečování parlamentních voleb 11. listopadu, hlídkovat a monitorovat severozápadní Bosnu a podílet se na organizaci humanitární pomoci, která je určena především válečným uprchlíkům, kteří se sem začali vracet.

Rakušané opětovně protestovali na přechodu Wullowitz proti Temelínu

Asi 1500 rakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín se v neděli odpoledne v 15:00 SEČ shromáždilo na hraničním přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště, aby podobně jako v předchozích dvou dnech protestovali proti zahájení zkušebního provozu v této elektrárně. Odpůrci Temelína požadují zejména okamžité zastavení provozu elektrárny, vykonání kompletní zkoušky vlivu zařízení na životní prostředí a česká strana by podle nich měla poskytovat úplné a časné informace o případných nehodách zde. Své požadavky předloží spolu se zástupci nevládních organizací spolkových zemí Horní a Dolní Rakousy během pondělního setkání s s vicekancléřkou Susanne Riessovou-Passerovou. Na úterý pak rakouské protitemelínské iniciativy připravují spolu s českými kolegy protestní shromáždění na zámku v Židlochovicích, kde se mají setkat předsedové vlád obou zemí, Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel.

Z nejtěžší české věznice Mírov uprchl dvojnásobný vrah

Z věznice Mírov na Šumpersku, nejtěžšího žaláře v České republice uprchl v neděli večer dvojnásobný vrah Jiří Kájínek . Policie předpokládá, že se pokusí získat zbraň, motorové vozidlo nebo finanční prostředky. Podle pracovníků věznice v Mírově je Kájínek v mimořádně dobré fyzické kondici, údajně dělal až 1600 kliků denně. Mluvčí Vězeňské služby Eduard Vacek uvedl, že Kájínek nejprve přeřezal tyč mříže na okně své cely způsobem a za okolností, které jsou ještě v šetření. K útěku použil lano spletené z prostěradel, na jehož konec upevnil takzvanou "kotvu" zhotovenou z části postele. Poté, co odsouzený prolezl otvorem v mříži, překonal po laně ostrahové pásmo i hradební zeď. Byl však spatřen strážným a po výzvě a varovném výstřelu, na který nereagoval, na něj strážný vystřelil. Použití zbraně se minulo účinkem, sdělil Vacek.

Jiří Kájínek, který v neděli večer uprchl z mírovského vězení, zbořil mýtus o nemožnosti útěku z této nejpřísněji střežené káznice v zemi. "Kdybych to neslyšel v rádiu, nevěřil bych, že je to vůbec možné," řekl bývalý zaměstnanec věznice, který v prostorách mírovského hradu pracoval 30 let. Podle něj je ostraha a systém kontrol, zvlášť v oddělení pro doživotně odsouzené, tak přísný, že je s podivem, jak se dostal Kájínek k předmětu, kterým přeřezal mříže. "Navíc chodí pravidelně do cel dozorci s kladivy a kontrolují mříže, zda mají správný zvuk a nejsou narušené," řekl.

Výjimečný trest - doživotí - dostal Kájínek za to, že v květnu 1993 na objednávku zastřelil známého plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý Jandův ochránce Vojtěch Pokoš Kájínkův útok přežil. Kájínek však před soudem trval na své nevině a obžalobu označil za vykonstruovanou policií.

V pražském Kongresovém centru začal mezinárodní kongres psychiatrů

Téměř dva a půl tisíce psychiatrů z mnoha evropských zemí a USA se zaregistrovalo na desátém kongresu Asociace evropských psychiatrů, který začal v sobotu v pražském Kongresovém centru. Až do středy budou tito odborníci jednat o širokém spektru témat svého oboru. "Je to po listopadové revoluci první krok k emancipaci české psychiatrie a neurovědy a je to pro nás veliká čest, že se kongres v Praze koná," řekl ČTK jeden z neuznávanějších českých psychiatrů Cyril Höschl. Připomněl, že komunistický režim psychiatrii mnohdy zneužíval a že Česká republika je první postkomunistickou zemí, ve které se asociace rozhodla kongres uspořádat.

Podle ministra Špidly důchodovému systému krach nehrozí

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla v neděli ujistil, že se nezhroutí důchodový systém a že na vyplácení důchodů bude mít stát i v budoucnu dostatek finančních prostředků. "Na důchody samozřejmě bude. Všechny ty katastrofické výroky o tom, jak se důchodový systém zhroutí, jsou prostě nepravdivé," prohlásil Špidla v diskusním pořadu "Sedmička" televize Nova. Podle ministra se sice zvyšuje počet těch, kteří budou odcházet do důchodu, ale současně roste hrubý domácí produkt. "Všechny výpočty, které jsme provedli, ukazují, že průběžný důchodový systém je plně financovatelný minimálně následujících třicet až padesát let," řekl. Vláda ČSSD se podle Špidly bude snažit zachovat průběžný důchodový systém. Považuje ho za nejjistější, neboť je založen "na poměrně jistém předpokladu, že lidé zůstávají lidmi" a že všechny předchozí generace se podle svých možností vždy postaraly o své děti i rodiče. "Tento závazek mezigenerační je vlastně to nejpevnější, co existuje, nikoli stabilita nějakých kapitálových forem," uvedl ministr a prohlásil, že lidé s průměrným až mírně nadprůměrným příjmem budou mít takové důchody, které jim umožní vést život přibližně na stejné úrovni jako před odchodem do důchodu. Na skromnější životní styl by se podle něj měli ale připravit lidé s vysokými příjmy, jejichž plat je asi čtyřnásobkem platu průměrného.

Vláda ČSSD chce kromě průběžného systému rozvíjet i dobrovolné důchodové připojišťovací systémy. S představami současné vlády nesouhlasila předsedkyně Senátu Libuše Benešová. "Pan ministr to myslím vidí mnohem růžověji, než to vidí i jeho vlastní ministerstvo," uvedla. Příčinou současného deficitu důchodového účtu je podle ní především to, že se nepočítalo s nárůstem nezaměstnanosti. Stávající důchodový systém je, jak řekla, nutné doplnit tím, že lidé se budou na důchod povinně připojišťovat.

Soudcovská unie ČR schválila etický kodex soudce

Etický kodex soudce, který vymezuje zásady chování soudce v jednací síni i mimo ni, schválila o víkendu na svém sněmu Soudcovská unie ČR. ČTK to sdělila Kancelář Soudcovské unie. Podle schválených etických zásad by měl soudce podporovat mravní integritu a nezávislost soudnictví, měl by se i vyvarovat chování, které zpochybňuje jeho důvěryhodnost. Zároveň by měl být nestranný, trpělivý, zdvořilý a vůči ostatním soudcům mít úctu. Pro soudce by měla být také čest podílet se na správě soudnictví a na zdokonalování právního systému. Prezident unie Libor Vávra již dříve řekl, že kodex nemá být náhradou za kárnou odpovědnost soudců, ale měl by být vyšší profesní a morální metou, k níž by měli soudci směřovat.

Zástupci Junáka předají řád americkému kosmonautovi Lovellovi

Zástupci organizace Junák, tedy svazu skautů a skautek České republiky, udělí v pondělí americkému kosmonautovi Jamesi Lovellovi řád "Za čin junácký - zlatý stupeň". Lovell, velitel posádky kosmické lodi Apollo 13, dostane řád za dlouholetou službu skautskému hnutí a za hrdinství prokázané při vesmírných misích. ČTK o tom informoval zahraniční zpravodaj Junáka Pavel Trantina s tím, že Lovell je od roku 1943 členem čestné jednotky Orlích skautů v americkém Milwaukee a býval vedoucím skautských táborů. V 70. letech, když odešel od námořnictva, se stal skautským dobrovolníkem v americké národní skautské organizaci Boy Scouts of America. V roce 1988 byl zvolen předsedou výboru národní asociace Orlích skautů (National Eagle Scout Association); nyní je čestným předsedou. Od téhož roku je Lovell členem národního výkonného výboru amerických skautů, uvedl Trantina.

Připomeňme, že Lovell, který má z matčiny strany české předky, je na návštěvě ČR na pozvání náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého. Spolu s jediným českým kosmonautem Vladimírem Remkem se v pátek setkali s ministrem obrany Vladimírem Vetchým a přijal je prezident Václav Havel. Při sobotní diskusi s lidmi oba kosmonauti vyprodali holešovické planetárium. Lovell poté navštívil rodnou obec svých prarodičů, Dolní Lukavice na Plzeňsku. I tam jej přivítalo vedle osmi příbuzných několik set obyvatel. V neděli Lovell a Remek při návštěvě 34. základny vojenského školního letectva v Pardubicích létali nad tímto východočeským městem ve cvičném letounu L-39 Albatros. Americký astronaut potvrdil, že ve Spojených státech je asi 13 těchto letounů, které jsou v soukromém vlastnictví, a zhruba před dvěma lety měl možnost se na jednom proletět. "Musím uznat, že to je velice dobrý stroj," komentoval svoji zkušenost Lovell.

Giovanni Coppa posvětil základní kámen kostela ve Starém Městě

Základní kámen k novému kostelu posvětil v neděli ve Starém Městě na Uherskohradišťsku trojím poklepnutím stříbrným kladívkem a vypuštěním holubice míru apoštolský nuncius Giovanni Coppa. "Toto místo je kolébkou nového začátku, jemuž musíte dělat čest. Kámen budoucího chrámu byl součástí velkomoravské rotundy z 9. století, objevené při archeologickém průzkumu pod zdejším kostelem sv. Michala," řekl před několika sty věřících. Připomněl, že právě na místě stavby nového kostela jsou stopy civilizace Velké Moravy, odkud se šířilo do střední a východní Evropy poselství věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Kostel bude tedy stát na historické půdě. Záměrem farnosti ve Starém Městě je zahájit stavbu kostela sv. Ducha příští rok, do tří let by měla být stavba ukončena. Podle místního faráře Miroslava Suchomela bude stát desítky miliónů korun. "Hodně pomohou sbírky mezi věřícími, které ve stávajícím kostele děláme každou první a třetí neděli v měsíci," řekl ČTK. Dominantou nového chrámu budou dvě vysoké věže znázorňující Cyrila a Metoděje. V kostele se počítá také se stálou expozicí archeologických nálezů z výzkumů, jež v lokalitě Starého Města již několik let uskutečňuje archeolog Luděk Galuška.

Princ Charles - věrný strážce osudu pražských památek

Především osud pražských památek přivádí v pondělí do České republiky následníka britského trůnu prince Charlese. Hlavním cílem jeho několikrát odložené třídenní návštěvy mají být aktivity spojené s nadací Pražský památkový fond (Prague Heritage Fund), jejímž cílem je zachránit krásy Prahy pro další generace.

Praha princi waleskému podle londýnských expertů na život královské rodiny učarovala již při jeho první návštěvě v roce 1991. Velmi ho zajímaly její památky, které jsou podle něj "duchem země a srdcem kultury každého národa" a péče o ně vyjadřuje "pýchu z úspěšné práce řemeslníků minulosti". V tomto zájmu si porozuměl s českým prezidentem Václavem Havlem. Při Charlesově druhé návštěvě Prahy v prosinci 1992 společně založili Pražský památkový fond. Jeho cílem je získávat finanční prostředky na opravy pražských památek. Prvním projektem fondu byla úspěšná rekonstrukce Ledeburské a Pálffyho zahrady Pražského hradu, na kterou fond přispěl 200.000 librami (8,8 miliónu korun) a Charles osobně šekem na 80.000 liber (3,6 miliónu korun).

Milovníci detektiva Holmese mají v ČR již svou společnost

Čeští ctitelé proslulého detektiva Sherlocka Holmese, literární postavy britského spisovatele sira Arthura Conana Doyla, se již mohou věnovat studiu jeho života v České společnosti Sherlocka Holmese. Ta vznikla jako občanské neziskové sdružení na počátku října, sdělil ČTK zmocněnec společnosti Aleš Kolodrubec. Na celém světě podle něj existuje na 760 "holmesologických" spolků, z nichž 426 je stále aktivních. V České republice však klub fanoušků proslulého detektiva nebyl dosud založen. "První ze série povídek (Arthura Conana Doyla), které začal v roce 1891 otiskovat The Strand Magazine, nese název Skandál v Čechách. A vskutku je to skandální, že v Čechách až dosud neexistoval žádný holmesovský spolek," uvedl Kolodrubec, který předpokládá, že první zasedání členů společnosti se uskuteční 25. listopadu v Praze.

Sir Arthur Conan Doyle napsal o geniálním detektivovi Holmesovi, mistru logické dedukce, mnoho příběhů. V jednom z nich nechal dokonce slavného detektiva zemřít. Vyvolal však mezi čtenáři takový rozruch, že byl nucen jej v dalších knihách opět vzkřísit. K jeho nejznámějším detektivním románům patří například Pes baskervillský, v němž Sherlock Holmes za spolupráce doktora Watsona stopuje vraha Charlese Baskervilla. Velmi známé jsou i tituly Dobrodružství Sherlocka Holmese či Návrat Sherlocka Holmese.

Český rozhlas 7 - Radio Praha začíná vysílat v ruštině

Obyvatelé evropské i jihozápadoasijské části bývalého Sovětského svazu tak mohou od neděle 29.října poslouchat aktuální informace o dění v České republice. Státem financované Radio Praha, které dosud vysílalo v angličtině, francouzštině, španělštině, němčině a češtině, tak rozšířilo své vysílání o další jazykovou verzi. Zájemci o informace o Česku si mohou na krátkých vlnách naladit tři půlhodinové relace denně. Ruská redakce slibuje posluchačům vedle aktuálního zpravodajství příspěvky z kultury, sportu, historie a ekonomiky.

Ze sportu:

Výsledky 18.kola hokejové extraligy: České Budějovice - Sparta 6:5, Zlín - Havířov 6:3, Vítkovice - Litvínov 5:0, Plzeň - Karlovy Vary 4:4, Znojmo - Pardubice 4:3, Třinec - Vsetín 4:1 a Slavia - Kladno 3:1.

První fotbalová liga: Sparta - Ostrava 5:1, Synot - Brno 2:1, Slavia - Jablonec 0:0, Drnovice - Žižkov 2:2, Plzeň - Příbram 1:1, Blšany - České Budějovice 3:1. Zápas Teplice - Liberec se hraje v pondělí.

Informace o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno s teplotami 13 až 17 stupňů Celsia.