Zprávy pondělí, 31. května 1999

A nyní podrobně:

Křesťanské demokraty povede příští čtyři roky Jan Kasal

Dvoudenní volební sjezd Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, jehož delegáti zvolili nové vedení strany, skončil přijetím projevu někdejšího předsedy křesťanských demokratů Josefa Luxe jako zásadního sjezdového dokumentu. Podle očekávání byl novým předsedou lidové strany zvolen Jan Kasal, který porazil Cyrila Svobodu. Toho pak delegáti zvolili prvním místopředsedou strany. Josef Lux řekl, že si KDU-ČSL musí vybrat mezi spoluprací se sociální demokracií s podporou Unie svobody, anebo by si měla přestat spolu s unií hrát na pseudoopozici a stát se skutečnou opoziční silou. Z Luxových slov vyplývá, že v KDU-ČSL není místo pro úvahy o spolupráci s Občanskou demokratickou stranou.

Do vedení lidové strany se prosadily samé nové tváře. Křesla místopředsedů získali poslanci Miroslav Kalousek, Pavel Severa a Tomáš Kvapil. "Sjezd nebyl jenom volební, byl také o směřování KDU-ČSL, o programových záležitostech. To, do jaké míry byl sjezd úspěšný, se ukáže samozřejmě až po čase," řekl Jan Kasal. Čerstvý předseda, který stranu řídil už devět předešlých měsíců od rezignace Josefa Luxe, se hodlá v nejbližších dnech sejít s představiteli ostatních parlamentních stran - Občanské demokratické strany, České strany sociálně demokratické a Unie svobody. Očekávání, že by dvoudenní jednání lidovců mohlo oživit diskuse o většinových koalicích, Jan Kasal hned zchladil. "Nepočítejte s tím, že setkání, která já bych rád vyvolal, povedou k tomu, že se do léta vytvoří nějaká koalice," řekl.

Na sjezdu se vystřídali s nabídkou ke spolupráci předsedové ODS, ČSSD a Unie svobody Václav Klaus, Miloš Zeman a Jan Ruml. Zeman prohlásil, že ze strany ČSSD neexistují žádné apriorní limity, které by bránily spolupráci s lidovci. Vzápětí ale dodal, že KDU-ČSL zatím do vlády neláká. Ruml zase vyzval KDU-ČSL k nepředpojatému přemýšlení o budoucnosti a dlouhodobé spolupráci s unií. Klaus žádal jasnou odpověď, jestli je KDU-ČSL ochotna spolupracovat s ODS.

Polemiky mezi KDU-ČSL a ODS po zvolení Jana Kasala pokračují

Pouze necelých 24 hodin po zvolení Jana Kasala předsedou Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové se znovu potvrdily názorové neshody mezi některými vlivnými politiky této strany a ODS. Místopředseda občanských demokratů Miroslav Macek v nedělním diskusním pořadu České televize lidovcům vyčetl, že odmítají koalici s ODS, pokud se tato strana nezmění k jejich obrazu. Navíc KDU-ČSL obvinil z parlamentních "handlů" s KSČM a ČSSD.

Ideová konference ODS splnila podle Václava Klause svůj smysl

Ideové konferenci Občanské demokratické strany, která v neděli skončila v Praze, se podle předsedy ODS Václava Klause podařilo splnit její záměr, kterým bylo vyjasnění programu pozice strany na politické scéně. Konference podle něj ukázala, že ODS je stranou jednotnou a názorově si blízkou. Za nejdůležitější Klaus považuje převést názory, které zazněly, do každodenní politické praxe. Jak dále uvedl, ODS na konferenci zopakovala své zásadní pohledy na svět, kdy se vymezuje jako strana "konzervativně-liberální, která svobodě dává předsazenou roli a funkci před všemi dalšími alternativními základními principy". ODS je tak jasně vymezena jak na české politické scéně, tak v evropském kontextu, podotkl předseda strany Václav Klaus.

Premiér Zeman se opět vyslovil pro bezpečnostní prověrky ministrů

Premiér Miloš Zeman se v neděli v Českém rozhlasu opět vyslovil pro to, aby se hloubkovým bezpečnostním prověrkám podrobili dobrovolně i všichni členové vlády. Premiér věří, že by ministři prověrkami bez potíží prošli. Bezpečnostní prověrky musí podstoupit každý, kdo přichází do styku s utajovanými skutečnostmi. Členové české vlády jsou však ze zákona o utajovaných skutečnostech určeni k seznamování s tajnými informacemi a nepotřebují proto bezpečnostní prověrku.

Pro prověření ministrů se Miloš Zeman vyslovil už loni v červenci krátce po jmenování sociálnědemokratické vlády. Vyplněním tajného dotazníku chtěl zabránit nebezpečí možného vydírání ministrů. Ministři se však bezpečnostním prověrkám dosud nepodrobili.

Místopředseda ODS Miroslav Macek chce zrušit Senát

Ambicí místopředsedy Občanské demokratické strany Miroslava Macka je snížení počtu poslanců, jichž je nyní 200, zavedení jednokolového většinového systému voleb do Poslanecké sněmovny a zrušení Senátu. V nedělním diskusním pořadu České televize ale současně poznamenal, že "kapři si málokdy rádi vypouštějí rybník". Macek připomněl, že ČSSD odmítla návrh ODS na jednokolový většinový systém voleb. Proto, jak uvedl, ODS hledá "druhé nejlepší řešení", jímž je poměrný systém s většinovými prvky. Nový systém by podle něj naplnil touhy občanů, kteří by si velmi přáli vládu, která může rozhodovat rychle a efektivně a nemusí dělat "nemravné kompromisy".

Podle místopředsedy poslanců České strany sociálně demokratické Lubomíra Zaorálka by nebylo dobré, kdyby většinový systém konzervoval současný stav. V České televizi uvedl, že v České republice ještě není situace na takovou konzervaci zralá. Soudí, že vytváření většího počtu malých volebních okrsků, jež by s sebou nový systém přinesl, by znovu vedlo k centralizaci politických stran.

ČR zpoždění na cestě do EU podle ministra Kavana letos asi nedožene

Zpoždění v přípravě na vstup do Evropské unie, vytýkané České republice Bruselem už loni, se podle ministra zahraničí Jana Kavana zřejmě letos v některých oblastech nepodaří dohnat. Kavan to uvedl v nedělním diskusním pořadu soukromé televize Nova. Rok 2003 přesto podle něj zůstává nadále "reálným datem" pro možný vstup České republiky do Unie, i když se tak může stát třeba o dva roky později.

Nový slovenský prezident Rudolf Schuster se těší na setkání s prezidentem Václavem Havlem

Novým slovenským prezidentem se podle oficiálních výsledků stal vládní kandidát Rudolf Schuster. Hlasovalo pro něj 57 procent voličů. Jeho protikandidát Vladimír Mečiar získal o 14 procent hlasů méně. "Velmi se těším, že se po delší době zase setkám s panem prezidentem Havlem, a doufám, že se nám podaří najít společnou řeč," prohlásil v neděli v Košicích na tiskové konferenci po ohlášení oficiálních výsledků druhého kola prezidentských voleb jejich vítěz Rudolf Schuster. Zároveň několikrát zopakoval, že jeho první zahraniční cesta bude směřovat do České republiky, se kterou má Slovensko podle něj mnoho společného. I když Slovensko a Česká republika mají jisté problémy v oblasti majetkového vypořádání, které podle jeho mínění mohly být vyřešeny už dávno, Schuster očekává, že se tyto problémy brzy vyřeší v zájmu dobré spolupráce, kterou chce "maximálně podporovat".

Vítězství Rudolfa Schustra v druhém kole slovenských prezidentských voleb vnímá český prezident Václav Havel jako potvrzení jednoznačně demokratického vývoje na Slovensku od tamějších loňských podzimních parlamentních voleb. ČTK o tom v neděli informoval jeho mluvčí Ladislav Špaček. Václav Havel podle něj Schustrovi ke zvolení blahopřeje.

Ministr zahraničí Jan Kavan věří, že za působení čerstvě zvoleného slovenského prezidenta Rudolfa Schustra zůstanou vztahy mezi oběma zeměmi nadstandardní jako nyní. Demokratické zvolení hlavy státu vnímá ministr zároveň jako další z pozitivních kroků Slovenska směrem do euroatlantických struktur. Kavan zároveň zdůraznil, že respektuje rozhodnutí slovenských voličů a Schustrovi k jeho zvolení gratuluje.

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus nechce komentovat vítězství Rudolfa Schustra nad Vladimírem Mečiarem v druhém kole prezidentských voleb na Slovensku. Podle jeho názoru českým politikům nepřísluší dávat v této věci najevo svou spokojenost nebo zklamání.

Zvolení Rudolfa Schustra opřivítali nově zvolený předseda KDU-ČSL Jan Kasal i čerstvý první místopředseda lidové strany Cyril Svoboda. Kasal ještě z jednání stranického sjezdu v Českých Budějovicích zaslal Schustrovi blahopřejný telegram, ve kterém ho ujistil, že KDU-ČSL bude usilovat o prohlubování vztahů České a Slovenské republiky a bude plně podporovat přijetí Slovenska do euroatlantických struktur.

Místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Ransdorf předpokládá, že volba Schustra zklidní politickou situaci na Slovensku a povede ke zlepšení vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem.

Zvolení Rudolfa Schustera novým slovenským prezidentem by mělo pomoci stabilizovat rozjitřenou ekonomickou situaci na Slovensku, vylepšit "image" Slovenska v očích zahraničních investorů a dát vládě lepší prostor pro nalezení a realizaci ozdravných opatření. Vyplývá to z ankety ČTK mezi českými analytiky.

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla je stabilizovaný

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se o víkendu nezměnil a je stabilizovaný. Podle jeho osobního lékaře Ilji Kotíka je prezident bez teplot, cítí se dobře a po zánětu průdušek rehabilituje na zámku v Lánech, kde zůstane i tento týden. Zatím je ve svém pokoji a ven bude vycházet až uprostřed týdne. Václav Havel se podle lékaře zajímá o běžný život kolem sebe, sleduje tisk a televizi a možná se bude i vyjadřovat k různým záležitostem. První oficiální program ho čeká v sobotu 5. června, kdy se zúčastní slavnostního otevření Dolního Jeleního příkopu na Pražském hradě.

Činnost skinheadů je v ČR možná největší z okolních zemí

Činnost skinheadů je podle účastníků mezinárodní konference Romové mezi námi, která v neděli skončila v Senátu, pravděpodobně nejrozsáhlejší ze všech okolních zemí střední a východní Evropy. Výsledky konference, které se zúčastnili hosté delegovaní sociálnědemokratickými stranami sedmi zemí střední a východní Evropy i odborníci z pěti členských států Evropské unie, pro ČTK shrnul místopředseda Senátu Ivan Havlíček 'ČSSD). K větší bezpečnosti Romů v České republice by podle Havlíčka nepřispěly nové zákony, například zakazující hnutí skinheads. Místopředseda Senátu poukázal na prvomájovou demonstraci skinů v Praze, kdy policie údajně ignorovala provolávání fašistických hesel, přestože takové jednání zakazují současné zákony. Dokud se nebudou důsledně dodržovat platné zákony, byly by nové paragrafy jen "cárem papíru", zdůraznil Havlíček.

K řešení problémů romské komunity, ke kterým kromě otevřených projevů rasismu patří i vysoká nezaměstnanost a ztížený přístup ke vzdělání, by mělo napomoci i vyšší zastoupení Romů v orgánech sociálnědemokratických stran. Účastníci pražské konference vyzvali své strany, aby se kromě plnění mezinárodních dokumentů, které se týkají romské minority, soustředily krátkodobě na zaměstnanost a bezpečnost Romů a dlouhodobě pak na jejich vzdělávání.

Český diplomat v Kanadě povýšen za charitu do rytířského stavu

Patrně prvním rytířem českého ministerstva zahraničí se stal v sobotu český konzul v kanadském Montrealu Petr Dokládal, kterého povýšila do rytířského stavu za charitativní činnost guvernérka provincie Québec Lise Thibeaultová, a to v zastoupení britské královny Alžběty. Petr Dokládal, který zanedlouho ukončí své diplomatické poslání v Kanadě, byl jmenován rytířem Řádu svatého Jana z Jeruzaléma za dobročinné akce na pomoc montrealské dětské nemocnici a Maison Ludovic, což je dům pro těžce nemocné osoby na sklonku života. Na dobročinnosti se podílela také Dokládalova manželka. Vyznamenání bylo uděleno šedesáti lidem a český diplomat byl jediným cizincem, který je dostal.

V ČR převažuje názor, že současní rodiče se dětem tolik nevěnují

Více než dvě pětiny českých občanů, tedy 44,2 procenta, jsou přesvědčeny, že se rodiče nyní věnují dětem méně, než jak to činila předchozí generace. Necelá třetina dospělých, a to 31,1 procenta, považuje situaci za stejnou a pouze 16,5 procenta si myslí, že se nyní rodiče starají o děti více. Vyplývá to z průzkumu, v němž společnost Sofres-Factum pro ČTK mapovala představy dospělých o rodičovské péči.

Koncert pomohl běžencům z Kosova na okamžik zapomenout na útrapy

Zpříjemnit pobyt kosovským uprchlíkům v humanitárním středisku ve Vidnavě na Jesenicku se rozhodly děti z jesenického symfonického orchestru a tamní rocková skupina Priessnitz. Společně jim zahrály v Divadle Petra Bezruče v Jeseníku. Výtěžek poputuje na konto Charity Jeseník, která nakoupí učební pomůcky pro kosovské děti.

Vlčnov má po Jízdě králů 190. vladaře

V dlouhém seznamu vlčnovských vladařů se v neděli objevilo jméno 190. panovníka, desetiletého Dušana Vráblíka. Při Jízdě králů rázovitou slováckou obcí ho chránilo šestnáct mládenců, které čeká vojenská služba. Kolem Jízdy králů existují legendy. Český král Jiří z Poděbrad měl pronásledovat svého uherského zetě Matyáše Korvína a ten prchal v ženském přestrojení. V ústech, stejně jako vlčnovský vladař, měl růži, aby se ani řečí neprozradil. "Myslím, že zvyk je starší. Je známý z jiných zemí, jen u nás se udržel," řekla ČTK matka krále osmatřicetiletá Miroslava Vráblíková a dodala, že mohlo jít o rituál přijímání mládence mezi muže.

Pokračuje hudební festival Pražské jaro

Program mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro nabízí pro dnešek posluchačům v kostele svatého Šimona a Judy vystoupení souboru zobcových fléten Circa 1500 Consort, specializovaného na starou hudbu. Ve Španělském sále se večer představí italská čtveřice Prometeo String Quartet, která zvítězila v loňské mezinárodní hudební soutěži Pražského jara věnované smyčcovým kvartetům a v Rudolfinu zahraje Sukův komorní orchestr a připomene nadcházející letní sedmdesátiny svého uměleckého vedoucího, houslisty a dirigenta Josefa Suka.

Jedenatřicetiletá proslulá pianistka Olga Tverskaja, narozená v Rusku a trvale žijící v Londýně, hrála v neděli na festivalu Pražské jaro na počest 300 let klavíru. Patří k nemnoha umělcům, kteří se soustřeďují na interpretaci klavírní literatury výhradně na dobových nástrojích. Umělkyně většinou hraje na vlastní klavír z dílny britského specialisty Davida Winstona - kopii nástroje postaveného roku 1823 ve Vídni Josephem Broadmannem. Přednesla na něm v kostele svatého Šimona a Judy díla Franze Schuberta, Jana Václava Voříška a Michaila Ivanoviče Glinky. První kladívkový klavír - gravicembalo col piano e forte, tedy nástroj umožňující na rozdíl od cembala měnit sílu zvuku - postavil ve Florencii v roce 1698 Bartolomeo Cristofori, správce hudebních nástrojů v majetku Medicejských. Roky 1998 a 1999 se z podnětu českých hudebních institucí staly mezinárodním výročím UNESCO - 300. výročím vzniku klavíru.

Čtyři amputace prstů si vyžádal pokus o rekord v přetahování

Čtyři amputace prstů si vyžádal sobotní pokus o vytvoření rekordu v přetahování lana na tradičním Dnu jaderné elektrárny Dukovany. "Jedné ženě a třem sedmiletým dětem jsme amputovali po jednom prstu. Dvěma pacientům se podařilo prst znovu přišít," řekl ČTK ošetřující lékař. Při napnutí lana 388 lidmi, kteří se pokusu o rekord zúčastnili, se podle sdělení mluvčího elektrárny Petra Spilky provaz přetrhl. Při zpětném smrštění lana se zranilo celkem deset soutěžících. Lano mělo podle organizátorů vydržet desetitunovou zátěž. Před přetahováním zmoklo, což mohlo podle Spilky změnit jeho vlastnosti. Organizátoři ho předali k expertíze.

V Pohoří na Šumavě se zřítil kostel

V obci Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku se v neděli kolem 05:00 zřítil kostel. Podle informací ČTK se v okolí kostela scházeli trampové, kteří měli v kostele přespávat. Do pondělního rána však hasiči v troskách nikoho nenašli, práce stále pokračují. Trosky zřícené části kostela jsou na ploše zhruba dvacet krát deset metrů a dosahují až třímetrové výše. Podle dostupných informací byl důvodem zřícení přední části kostela zřejmě zchátralý stav objektu. Poslední obyvatel Pohoří na Šumavě, které bývalo prosperující obcí, s osmi hostinci, odešel zhruba před 20 lety. Nyní tuto lokalitu vyhledávají pouze turisté.

Sport

Česká tenistka Jana Novotná se s druhým grandslamovým turnajem roku French Open v Paříži rozloučila ve čtvrtém kole. Čtvrtá nasazená hráčka nestačila na kurtech Rolanda Garrose na nenasazenou Rakušanku Sylvii Plischkeovou a prohrála s ní po hodině a sedmi minutách 3:6, 6:7 '5:7).

Jedno vítězství si připsal o víkendu český jezdec Martin Koloc z týmu Proca PTE Holoubek ve čtvrtém podniku evropského šampionátu závodních tahačů, který se jel na jihofrancouzském okruhu Paul Ricard. Po sobotním vítězství pak musel v neděli pro technické problémy odstoupit z vedoucí pozice. Body si připsali také další čeští jezdci. Dvakrát čtvrtý dojel František Vojtíšek z CCS Truck Teamu a Kolocův stájový kolega Daniel Landa dokončil v sobotu jízdu na 6. pozici a nedělní na 7. místě.

Fotbalisté Viktorie Plzeň jsou vedle Karviné druhým sestupujím z první fotbalové Gambrinus ligy. V posledním 30. kole totiž Plzeň prohrála s Jabloncem 2:3. Další ohrožený tým Opava remizoval s Ostravou 0:0. Postup do Poháru UEFA si zajistila Olomouc, která zvítězila nad Teplicemi 2:0. V dalších zápasech Slavia Praha porazila Blšany 5:2, Liberec Duklu 4:0, Hradec Králové Spartu Praha 2:1, Drnovice remizovali s Brnem 0:0 a Karviná se Žižkovem 1:1. První v tabulce je Sparta Praha, na druhém místě jsou Teplice a třetí je Slavia Praha.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, na většině území přeháňky a bouřky, ojediněle i kroupy. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.