Zprávy pondělí, 31. ledna 2000

Předseda Unie svobody Karel Kühnl se domnívá, že novela Ústavy likviduje vážnost úřadu prezidenta

Ústavní změny, které berou prezidentovi výlučnou pravomoc jmenovat například členy bankovní rady či předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu označil úřadující předseda Unie svobody Karel Kühnl za útok na nezávislost těchto institucí. V diskusním pořadu televize Nova se střetl s místopředsedou Poslanecké sněmovny a ODS Ivanem Langrem, který se domnívá, že novela Ústavy posílí průhlednost obsazování veřejných institucí. Kühnl připustil, že Ústavu, psanou v roce 1992 v chvatu před rozdělením tehdejšího Československa, lze měnit. Míní však, že novela, kterou minulý týden schválili poslanci ODS a ČSSD, ničí věrohodnost ústavního systému a likviduje vážnost úřadu prezidenta.

Politici diskutovali o důchodové reformě

Poslanec Unie svobody Stanislav Volák upozornil v diskusním pořadu televize Prima na neradostné vyhlídky občanů, kteří se v příštích letech chystají do důchodu. Schodek na důchodovém účtu, který vloni přesáhl 20 miliard, totiž podle něj poroste. Jeho diskusní oponent, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, však nevidí situaci tak černě. Uvedl, že koncepce důchodové reformy předpokládá pokračování průběžného financování důchodů a důchodové připojištění. Podle Voláka však nezbývá nic jiného, než zastavit explozivní nárůst počtu důchodců. Domnívá se, že jedinou možností je proto zpřísnění podmínek pro odchod do předčasných důchodů, zvýšení prémií těm, kteří budou přesluhovat, prodloužení povinné délky pojištění a zrychlení zvyšování hranice důchodového věku. Ta by měla dosáhnout 65 let u mužů a bezdětných žen. Škromach však prodlužování věku odchodu do důchodu v době, kdy narůstá nezaměstnanost, zásadně odmítl. Volákova slova označil za uměle vytvářený pocit o neřešitelnosti situace.

Premiér Zeman se v Davosu setkal s prezidentem USA Billem Clintonem

Premiéř Miloš Zeman se v neděli ve švýcarském Davosu zúčastnil jednání neformální skupiny světových ekonomických lídrů, která se zabývá globální agendou, včetně využití Internetu a vědeckotechnické revoluce jako pozitivní síly 21. století. V sobotu se krátce sešel s americkým prezidentem Billem Clintonem a ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou. Jednal rovněž s ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou a také se slovenským prezidentem Rudolfem Schustrem.

Republikáni v Ostravském kraji zahájili volební kampaň

Mimoparlamentní Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR-RSČ) v Ostravském kraji oficiálně zahájila volební kampaň do podzimních voleb do krajských zastupitelstev. Předseda strany Miroslav Sládek na tiskové konferenci zdůraznil, že se zaměří na tvorbu nových pracovních míst, řešení problémů životního prostředí a dopravní obslužnosti. U příležitosti desátého výročí založení své strany uspořádají republikáni 26. února v Praze slavnostní setkání.

Radní v Bystřici nad Pernštejnem chtějí vytvořit do dvou let tisíc pracovních míst

Do dvou let, kdy bude z rozhodnutí vlády ukončena těžba uranu na Žďársku, chtějí radní v Bystřici nad Pernštejnem vytvořit na tisíc nových pracovních míst. Jejich plán, který vznikl před pěti lety, se nyní i za pomoci státu začíná naplňovat. "V první průmyslové zóně o 12 hektarech, do níž město vložilo 12 miliónů korun, už dvě německé firmy zaměstnávají přes 300 lidí. Na další investory čeká od sklonku roku 1999 druhá zóna o 40 hektarech," řekl starosta města Josef Novotný.

Budvar loni uspěl ve známkoprávních sporech v Řecku a Švýcarsku

Budějovický Budvar, který je největším exportérem českého piva, uspěl v loňském roce ve známkoprávních sporech s americkým pivovarem Anheuser-Busch v Řecku a ve Švýcarsku. Svá práva podnik obhájil také u soudů druhé instance v Portugalsku a Litvě, v Lotyšsku v jeho prospěch rozhodl soud první instance. Podle ředitele Budvaru Jiřího Bočka vede nyní pivovar se svým americkým konkurentem 45 správních řízení před patentovými úřady a 40 soudních sporů. Loni se mu také podařilo předběžným opatřením zastavit prodej piva American Bud v Rakousku.

Anheuser-Busch při dlouholetých sporech argumentuje tím, že značku Budweiser začal používat již 19 let před tím, než byl pivovar v Českých Budějovicích založen. Budějovický Budvar se naopak hájí tím, že název Budweiser je zeměpisným označením, které spotřebitelům garantuje původ a kvalitu zboží. Budějovický Budvar exportuje do 56 zemí světa.

Vláda projedná novelu zákona o vysokých školách

Vláda ve středu projedná poslaneckou novelu zákona o vysokých školách. Ta navrhuje, aby byla královéhradecká Vysoká škola pedagogická přejmenována na Univerzitu Hradec Králové. Poslanci návrh odůvodnili tím, že školu nyní navštěvují asi 4 tisíce studentů v bakalářských, magisterských a doktorských programech. Navíc poskytuje programy celoživotního vzdělávání. Při současném názvu ale nemohou absolventi prokázat, že vystudovali univerzitní vysokou školu, uvádějí poslanci. Pokud návrh schválí vláda i parlament, stane se Univerzita Hradec Králové třiadvacátou univerzitou v České republice.

Téměř 45 procent Čechů ovládá pouze svou rodnou řeč

Schopnost dorozumět se jiným než rodným jazykem stále zůstává velkým deficitem české populace. Téměř 45 procent obyvatel ve věku od 16 do 65 let ovládá pouze svou rodnou řeč. Rozhovor v angličtině je schopno vést pouze 15,1 procenta obyvatel. Vyplývá to z údajů zveřejněných Národním vzdělávacím fondem a Ústavem pro informace ve vzdělávání. Výrazně lepší jazykové znalosti mají některé profesní skupiny. Nejlépe si vedou vědci, tvůrčí odborníci a pedagogové, z nichž se anglicky domluví 33 procent. Angličtinu ovládá 15 procent českých zákonodárců a řídících pracovníků. Nejhůře jsou na tom dělníci a řemeslníci, jichž se anglicky domluví jen tři procenta.

V Praze se bude jednat o ekumenické spolupráci v Evropě

Ekumenická charta spolupráce mezi církvemi v Evropě "Charta oecumenica" bude tématem zasedání společného výboru Rady evropských biskupských konferencí a Konference evropských církví v Praze od 3. do 6. února. Sejdou se tak všichni reprezentanti hlavních křesťanských proudů. Návrh dokumentu označuje rozdělení mezi církvemi za "skandál", který činí křesťanské svědectví nevěrohodným.

Pražský magistrát loni obdržel 29 stížností na taxikáře

Pražský magistrát loni obdržel 29 stížností na taxikáře, z nichž 27 vyhodnotil jako oprávněné. Na taxikáře si stěžovalo 13 občanů ČR a 15 cizinců, jedna stížnost byla anonymní. Nejvíce - ve 20 případech - si lidé stěžovali na účtovanou cenu. Počet stížností byl loni nejnižší za posledních šest let.

Po padesáti letech se má do severočeských řek vrátit losos

Po více než padesáti letech se má do severočeských řek opět vrátit losos. Do řek Kamenice, Ploučnice a Ohře vypustí rybáři letos v dubnu 300.000 plůdků ze Švédska. Vylíhlí lososi potáhnou do moře. Předpokládá se, že první tah dospělých ryb zpět do severočeských řek, se uskuteční v roce 2002. Návrat lososa na sever Čech je sice součástí projektu Evropské unie Losos 2000, ale protože ČR není jejím členem, nemá nárok na finanční podporu.

Středoškoláci se přihlásili do přírodovědeckého projektu Avuanga

Celkem 320 tříčlenných středoškolských týmů z celé ČR se přihlásilo do celostátního přírodovědeckého projektu Avuanga. Soutěž je určena studentům, kteří by jednou chtěli spolupracovat na ochraně a výzkumu přírody v nejrůznějších částech světa. Výsledky budou pravděpodobně vyhlášeny na Den Země 22. dubna. Vítězný tým se pak o letošních prázdninách zúčastní expedice na nejhlubší jezero světa Bajkal.

Zátiší od Bohumila Kubišty bylo vydraženo za pět miliónů korun

Pět miliónů korun zaplatil vydražitel za Zátiší Bohumila Kubišty z roku 1909 na pražské aukci výtvarných děl. Vyvolávací částka byla dva milióny korun a vzrostla tak na více než dvojnásobek. Je to nejvyšší částka, která byla v novodobé historii u nás zaplacena za obraz českého malíře. Cena tohoto obrazu tak přesáhla rekord z roku 1998, kdy bylo kubistické Zátiší s loutnou, džbánem a ovocem od Emila Filly vydraženo za téměř tři milióny korun.

Cestovní kancelář CVOK zkusila opět rafting na sněhu

Měsíc po vážné nehodě raftového člunu v Harrachově, se cestovní kancelář CVOK opět pokusila vyzkoušet bezpečnost atrakce. Její čtyři spolupracovníky neodradil ani déšť a silný vítr, kvůli kterému nejezdila ani lanovka. Majitel Libor Borůvka předpokládá, že koncem týdne by se mohlo opět začít jezdit. Snowrafting, tedy sjezd doskočiště skokanského můstku na raftovém člunu, začala kancelář CVOK nabízet odvážlivcům v Harrachově loni před Vánoci. Novou atrakci ukončila silvestrovská nehoda člunu se sedmi lidmi, při které se dva z nich vážně zranili. Klienti budou zřejmě muset podepsat písemné prohlášení, že se sjezdu účastní na vlastní odpovědnost.

Na Jičínsku ukradli z hrobky rodiny Schliků lebku jejího člena

Na Jičínsku byla z rodinné hrobky českých šlechticů Schliků ukradena lebka jednoho z jejích členů, Ondřeje Jáchyma Schlika - jednoho z 27 českých pánů, popravených v roce 1621 po neúspěšném povstání českých stavů. Uvedla to televize Nova. Za informace vedoucí k nalezení a vrácení lebky vypsala rodina odměnu 50.000 korun. Podle televize prověřuje policie několik možných motivů činu. Ostatky mohl unést vášnivý sběratel, nebo příslušníci nějaké sekty.

Roman Šebrle vyhrál sedmiboj v Tallinnu

Český reprezentant Roman Šebrle vyhrál prestižní sedmibojařský mítink v Tallinnu a výkonem 6358 bodů vytvořil národní rekord. Druhý český reprezentant a světový rekordman v desetiboji Tomáš Dvořák byl po prvním dnu třetí, ale do zbývajících tří disciplín nenastoupil.

České vícebojařky vyhrály mezistátní utkání ve Španělsku

České vícebojařky zvítězily v mezistátním utkání v Zaragoze nad Nizozemskem a Španělskem v pětiboji a obhájily loňské prvenství z Haagu. Domácí jedničku Kateřinu Nekolnou, kterou vyřadilo z nominace svalové zranění, úspěšně zastoupila Jana Klečková. Soutěž jednotlivkyň vyhrála výkonem 4111 bodů a dovedla české družstvo k jasnému vítězství.

Juniorský cyklokrosař David Kášek vybojoval na MS bronz

Český cyklokrosař David Kášek vybojoval na mistrovství světa v Nizozemí bronzovou medaili v závodě juniorů. Sedmnáctiletý závodník z Budvaru Tábor byl nejrychlejší v závěrečném spurtu osmičlenné skupiny, která přijela do cíle o 47 sekund za vítězným Belgičanem Bartem Aernotsem. Druhý skončil Walker Ferguson ze Spojených států.

Zlato mezi cyklokrosovými profesionály vybojoval na světovém šampionátu v nizozemském St. Michielsgestelu domácí reprezentant Richard Groenendaal. Nejlépe z českých závodníků dopadl sedmatřicetiletý Radomír Šimůnek, který obsadil třinácté místo. Petr Dlask mohl bojovat o medaili, ale v podobě dvou defektů si vybral notnou dávku smůly a skončil v kategorii elite na devatenáctém místě.

Doležal vyhrál na mistrovství ČR skokanů na lyžích na můstku K-90

Michal Doležal z Dukly Liberec vyhrál pod Ještědem závod mistrovství republiky ve skoku na lyžích na můstku K-90 a konečně se dočkal prvního domácího titulu. Stříbro získal Jakub Jiroutek, vítěz sobotního závodu na velkém můstku K-120, a třetí místo obsadil Jaroslav Sakala. Doležal se k vítězství prodral ze třetího místa po prvním kole, ve kterém skočil 92,5 metru. Ve druhém kole předvedl ze sníženého nájezdu ideální skok - přesně trefil odraz a přistál na značce 95,5 metru.

Češi opět dominovali závodům Světového poháru v jízdě na skibobech

Čeští skibobisté dominovali dalšímu dílu Světového poháru, který se uskutečnil v německém Klingenthalu. Alena Housová se díky prvenství ve slalomu i obřím slalomu dostala do čela průběžné klasifikace, kde si mezi muži upevnil vedoucí postavení Dušan Kudrnovský, o víkendu šestý a druhý. První vítězství v seriálu získal Štěpán Hlaváč, jenž se prosadil v obřím slalomu, a po vážném zranění páteře se vrací do někdejší vynikající formy.

Počasí

Silou orkánu foukal v neděli vítr na nejvyšší české hoře Sněžce v Krkonoších. V nárazech dosahoval rychlosti až 144 kilometrů za hodinu. Očekáváme oblačno, až zataženo, denní teploty 5 až 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.