Zprávy Radia Praha

Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling odsoudil chystanou hvězdicovou blokádu Prahy

Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling důrazně odsoudil hvězdicovou blokádu Prahy, kterou na středu ohlásili nespokojení zástupci autoškol a sdružení dovozců ojetých vozů. Podle iniciátorů se jí zúčastní nejméně 500 vozů. Akci se chystá podpořit také 400 pražských taxikářů. Protestující nesouhlasí s tím, že do pracovní skupiny, která měla problémy v těchto oblastech řešit, byli jmenováni pracovníci, jejichž odvolání požadují. Ti jsou podle nich odpovědní za nedostatky při přihlašování vozů či nejasné podmínky při získávání řidičských průkazů. Od blokád se distancovalo největší české sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus neschvaluje plánovanou středeční blokádu Prahy. Soudí, že postihne mnoho nezúčastněných a řešení problému nepřiblíží. Na účastníky protestů proto apeloval, aby blokádu odložili nebo alespoň zmírnili. Představitele vlády pak vyzval ke vstřícnému postoji a zodpovědnému jednání. "Věcné požadavky sdružení jsou pochopitelné. Dovoz automobilů - zejména ojetých - je neúměrně komplikován. Postiženi nejsou jen demonstrující obchodníci, ale především spotřebitelé," napsal Klaus v prohlášení, které poskytl ČTK.

Kolony vozidel účastníků středeční blokády Prahy, jejichž úkolem bylo původně ochromit dopravu v hlavním městě, by měly ve středu ráno plynule pokračovat z okrajů města k ministerstvu dopravy. Organizátoři protestu nepředpokládají, že by se kvůli jejich akci dopravní situace v Praze proti jiným dnům radikálně zhoršila, řekl předseda spolupořádajícího Sdružení drobných dovozců, opravářů a prodejců motorových vozidel Jan Slawisch.

Od 9.00 hodin ve středu ráno začala v Praze časově neomezená blokáda, kterou zorganizovaly Svaz drobných dovozců, opravářů a prodejců motorových vozidel a Asociace autoškol ČR na protest proti postupu ministerstva dopravy a spojů. Dovozci ojetin a zástupci autoškol nesouhlasí s podmínkami přihlašování ojetých vozů a s novými testy pro řidiče v autoškolách. Stovky aut míří po hlavních komunikacích v centru Prahy k budově ministerstva dopravy a spojů, jejich příjezd řídí organizátoři spolu s dopravní policií.

Prezident Václav Havel přijal nového velitele vzdušných sil generála Padělka

Čeští vojenští letci předpokládají, že budou mít k dispozici nové nadzvukové stíhací letouny. Po přijetí u prezidenta Václava Havla to řekl František Padělek, který se 20. září ujme funkce velitele českých vzdušných sil. Dodal, že vojáci jsou samozřejmě připraveni i na variantu, že vláda se rozhodne nové stíhačky nekupovat, a piloti tak budou mít k dispozici pouze moderní bitevníky L-159. Havel přijal generála Padělka společně s jeho předchůdcem Ladislavem Klímou, kterému poděkoval za dosavadní práci, náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivý a ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem.

Velitel švédských ozbrojených sil se zajímal o transformaci české armády

Zkušenosti ČR s přibližováním se k Severoatlantické alianci, ale i s transformací armády a její profesionalizací zajímaly velitele švédských ozbrojených sil Johana Hederstedta při jeho dnešním rozhovoru s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým. Hederstedt ale po setkání poznamenal, že Švédsko si zachová svůj systém povinné vojenské služby. Pznamenal, že také švédská armáda přezbrojuje a snižuje početní stavy. ČR by měla mít podle vládního plánu od roku 2007 plně profesionální armádu. Jedním z důvodů je i snižující se počet mladých mužů schopných vojenské služby. Šedivý uvedl, že se švédským hostem nehovořil o problémech nadzvukových stíhaček. V tendru pro české letectvo nyní zůstává pouze letoun Jas-39 Gripen švédsko-britského konsorcia.

Předsedové hlavních politických stran v Evropském parlamentu se ztotožnili s představou, že deset kandidátských zemí vstoupí do EU do jara 2004

Předsedové všech hlavních politických stran zastoupených v Evropském parlamentu se ztotožnili s představou, že do Evropské unie vstoupí do jara 2004 až deset dnešních kandidátských zemí. Velká rozprava o rozšiřování EU se dále soustředila na nezbytnost překonat skepsi veřejného mínění a na nutnost hodnotit kandidáty podle toho, jak skutečně aplikují legislativu EU. Šéf klubu Evropské lidové strany (křesťanští demokraté) Hans- Gert Pöttering (CDU) odsoudil členské státy (Německo a Rakousko) za to, že při debatě o volném pohybu osob hleděly sobecky jen na liché obavy vlastní veřejnosti. "Oni (kandidáti) také mají veřejné mínění," upozornil. Až sedmileté přechodné období mu připadá příliš dlouhé. Předseda liberálů Pat Cox (Irsko) zase apeloval na členské státy, aby si vzaly příklad z Dánska, Švédska, Irska a Nizozemska a přechodné období neuplatnily.

Evropský rozměr romské otázky zdůraznili v rozhovoru pro ČTK někteří čeští poslanci, kteří reagovali na vystoupení komisaře Evropské unie (EU) pro její rozšíření Güntera Verheugena v rozpravě v Evropském parlamentu (EP) ve Štrasburku. Verheugen upozornil kandidáty na členství v EU na nezbytnost přijmout "důvěryhodné strategie", jež by zajistily integraci Romů. Poslanec Jan Zahradil (ODS) soudí, že má-li se něco s romskou otázkou dělat, je třeba to činit v celoevropském kontextu. Myslí si, že azylové zákonodárství některých států EU by se mělo změnit tak, aby nemohlo být zneužíváno.

Většina českých politiků nesouhlasí se zprávou americké organizace Freedom House, která konstatuje zhoršení demokracie v ČR

Se zprávou americké organizace Freedom House, která konstatuje zhoršení demokracie v České republice, nesouhlasí vláda ČSSD ani zástupci ODS a KSČM. Naopak čtyřkoalice jí v lecčems dává za pravdu. Avšak i čtyřkoalice nesouhlasí s jejím názorem, že v zemi rostou tendence vlády zasahovat do svobody slova. Prezident Václav Havel se ke zprávě zatím nevyjádřil. Chce se s ní nejprve detailněji seznámit. Freedom House ve své výroční zprávě napadla i ČSSD s ODS za jejich opoziční smlouvu i za to, že se snažily omezit volnou politickou soutěž, pravomoci prezidenta i nezávislost České národní banky. Podle zprávy v Češku mimo jiné trvají problémy s vymahatelností práva a informací od úřadů, s průtahy při řešení hospodářské kriminality a roste organizovaný zločin.

"Zpráva je jednostranná, zjednodušující, neinformovaná a nevěrohodná," reagoval prostřednictvím své kanceláře vicepremiér Pavel Rychetský (ČSSD). Podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Vladimíra Špidly organizace chybně interpretovala český politický systém. Mluvčí resortu zahraničí Aleš Pospíšil zprávu označil za subjektivní. Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus řekl, že Freedom House je jedna z amerických institucí, "kde zejména nejlepší vztahy mají pánové" Ivan Pilip (Unie svobody) a Jan Bubeník. Takže není divu, že její závěry jsou, jako kdyby je napsali právě oni, řekl. Freedom House stála za cestou, při níž byli Pilip s Bubeníkem na Kubě vězněni za své kontakty s kubánskou opozicí. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda většinu výhrad zprávy sdílí. Souhlasí s tím, že ODS a ČSSD jsou fakticky vládní koalicí, i s názorem, že v Česku je klima příznivé pro korupci. "Ryba smrdí od hlavy, proto se někteří lidé cítí beztrestní... Sdílím kritickou část zprávy s výjimkou vládních zásahů do médií," řekl ČTK. "To je zpráva čtyřkoalice o situaci v České republice," reagoval na výroční zprávu o stavu postkomunistických zemí předseda sněmovního klubu KSČM Vojtěch Filip. Svoboda i šéfka Unie svobody Hana Marvanová ale nesouhlasí s Filipovým i Klausovým tvrzením, že by za hodnocením stála čtyřkoalice. Freedom House se hodnocením stavu společnosti a dodržováním lidských práv ve světě zabývá téměř 60 let.

Přeseda sněmovny Václav Klaus měl z návštěvy nového velvyslance USA v Česku dobrý pocit

Velmi dobrý pocit měl z jednání s novým americkým velvyslancem v České republice Craigem Stapletonem předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. "Přišel člověk z jiného světa, přišel člověk z byznysu, přišel člověk, který - když bych chtěl pronést ostřejší formulaci - tak se mnou hlavně nediskutuje otázku lidských práv, ale diskutuje se mnou, jaké jsou problémy v česko-amerických vztazích a jak jsme spokojeni s americkými investicemi tady a jak vidíme byznys mezi oběma zeměmi," poznamenal Klaus na adresu Stapletona. Klaus se s ním setkal přesně týden poté, co nový americký velvyslanec předal své pověřovací listiny prezidentu Václavu Havlovi. Stapleton, který se dosud diplomacií nezabýval, patří do rodiny nynějšího amerického prezidenta, republikána George Bushe, jemuž pomohl získat peníze pro jeho loňskou předvolební kampaň.

Rozhodčí tribunál zamítl nároky Ronalda Laudera proti ČR

Rozhodčí tribunál, který rozhodoval o žalobě Ronalda Laudera proti České republice kvůli investici do TV Nova, v pondělí jednomyslně zamítl všechny nároky na náhradu škody, které byly proti České republice uplatněny. ČTK to sdělilo ministerstvo financí ČR. "Rozhodčí tribunál shledal, že Rada České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání v době po vydání licence společnosti CET 21 neučinila nic, co by porušovalo Dohodu o ochraně investic uzavřenou mezi Českou republikou a Spojenými státy," uvedlo ministerstvo.

Dnešek zřejmě rozhodne o další účasti ČR na konferenci v JAR

Dnešek zřejmě rozhodne o tom, zda země Evropské unie a kandidátské země včetně ČR zůstanou na konferenci OSN o rasismu, která se koná v jihoafrickém Durbanu. Jak uvedl pro ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil, v současné době probíhají konzultace. Podle jeho slov Česká republika podpoří evropský postoj odmítající přirovnávání sionismu k rasismu. Z konference už v pondělí stáhly své delegace Spojené státy a Izrael. Důvodem byla snaha některých delegací prosadit deklaraci označující Izrael za rasistický stát.

České kontroly v Británii nejsou na pořadu dne

Konzulární smlouva mezi Českou republikou a Velkou Británií sice umožňuje, aby čeští úředníci kontrolovali na britských letištích Brity cestující do ČR, k takovému opatření ovšem nyní není důvodu a bylo by finančně nákladným a prázdným gestem. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil tak upřesnil tak písemnou odpověď ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) na interpelaci dvou komunistických poslanců, podle níž české ministerstvo zahraničí zcela nevylučuje působení českých konzulárních úředníků v Británii. Pospíšil uvedl příklad, že přechodné české kontroly v Británii by teoreticky mohly připadat v úvahu při významném fotbalovém zápase s Anglií, kdy by se očekával příliv problémových a nechvalně proslulých britských fanoušků "rowdies".

Romové odcházejí do Británie i kvůli zlepšení finanční situace, uvedl vicepremiér Špidla

Romové odcházejí do Velké Británie i kvůli zlepšení finanční situace. Uvedl to vicepremiér Vladimír Špidla při jednání sociálního výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy v Praze. Reagoval tak na vystoupení Miroslava Ouzkého, podle kterého Romové odcházejí za sociální blahobytem, po návratu do Česka jim jsou zpětně proplaceny sociální dávky a dostanou nový byt, pokud svůj původní prodali. Špidla připustil, že tyto věci se dějí. K vystoupení jednoho z britských členů výboru řekl, že žádná velká migrace z ČR do Británie nenastala, neboť o azyl ze zhruba 220.000 až 300.000 českých Romů požádalo letos v Británii podle dosavadních informací pouze šest stovek lidí.

V podstatě nekorektní je podle Vladimíra Špidly aktivní nábor kvalifikovaných pracovních sil z ČR některými státy Evropské unie. Soudí, že český národ vzhledem k nižšímu počtu svých příslušníků "není schopen produkovat několikanásobek elit v určitých oborech". Mezi aktuální české problémy v sociální oblasti Špidla zařadil nutnost vyřešit dvacetiprocentní nezaměstnanost v severozápadních Čechách a na severní Moravě, která se váže na restrukturalizaci hornictví a ocelářství. Za nezbytné ministr považuje zvládnout určitý růst počtu lidí pod hranici chudoby, kterých je nyní zhruba pět procent.

L'Express chválí Český Krumlov za integraci Romů do společnosti

Český Krumlov není jen druhým nejnavštěvovanějším městem České republiky, ale také příkladem integrace romské menšiny do většinové společnosti. Ve svém posledním vydání to píše francouzský týdeník L'Express, který přinesl o postavení Romů v tomto historickém jihočeském městě reportáž. Připomněl, že před deseti lety se podařilo městským radním dohodnout s představiteli dvou místních romských rodů - Dunkových a Kotlárových -, aby se Romové podíleli na rekonstrukci města. Práci, kterou město zadává úklidové firmě Dunka, by možná podle starosty Antonína Prince některé firmy mohly provést rychleji či lépe, nezaměstnaly by však ani jednoho Roma. "Integrace Romů do místního hospodářství je nejlepším garantem sociálního smíru," zdůraznil starosta. Výsledkem této politiky je téměř nulová kriminalita v Českém Krumlově, uvádí L'Express a odvolává se na jednoho z amerických průvodců, podle něhož již několik let ve městě nikdo neviděl kapsáře.

Olašští Romové budou v pátek v Brně volit nového krále

Zástupci olašských Romů z Čech, Moravy a Slezska by měli v pátek v Brně zvolit svého nového krále. Část této minority totiž neuznává středeční verdikt rady starších v Ostravě, která králem zvolila Jana Lipu. Ten po svém zvolení prohlásil, že se chce zasadit především o to, aby olašští Romové neodcházeli do zahraničí. Může nastat situace, kdy budou v ČR dva olašští králové, a to ve chvíli, kdy Romové ze severní Moravy odmítnou respektovat výsledky nových voleb.

Rumunsko zostří kontroly občanů vyjíždějících do Evropy

Rumunská vláda chce zostřit hraniční kontroly svých občanů vyjíždějících směrem na západ, především do zemí Evropské unie. Další výnos předpokládá tresty rumunským občanům za porušení zákona, které spáchají v zahraničí. Cílem těchto opatření, schválených urychleně minulý týden, je splnit podmínky pro brzké zrušení vízové povinnosti do států EU. Podle agentury APA přijala Bukurešť tato rozhodnutí poté, co česká vláda oznámila zavedení vízové povinnosti pro rumunské občany počínaje 1. říjnem.

Obsluha Temelína provedla první zkoušku se změnou výkonu reaktoru

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín provedla v pondělí první zkoušku se změnou výkonu reaktoru v rozmezí pěti procent. Nyní již výkon reaktoru opět vzrostl na 55 procent, což je povolené maximum v této etapě energetického spouštění. Při přechodových a poruchových stavech mají dynamické testy ověřit, zda je blok zvládne při zachování jaderné bezpečnosti.

"Temelín nesmí ohrožovat přijetí Česka do Evropské unie." Na tomto závěru se na zasedání v Linci shodli představitelé Svazu rakouského průmyslu, kteří zároveň kritizovali skutečnost, že neustálé rozviřování "tématu Temelín" ohrožuje ekonomické a obchodní vztahy mezi oběma zeměmi.

Cílem Havlovy návštěvy ve Vídni je "zlepšení klimatu"

Hlavním cílem jednání českého prezidenta Václava Havla, který ve čtvrtek navštíví Vídeň, s jeho rakouským protějškem Thomasem Klestilem bude celkové zlepšení ovzduší bilaterálních vztahů, řekl rakouské agentuře APA mluvčí Klestilovy kanceláře. "Temelín nebude stát v popředí jednání," zdůraznil mluvčí. Havel se osobně stejně jako Klestil přiklání k odchodu od jaderné energetiky a zdůrazňování rakouského postoje českému prezidentovi by tak směřovalo k "nesprávnému adresátovi". Poukázal na to, že "v žáru debaty kolem Temelína" se nevěnuje dostatek pozornosti velmi dobrým hospodářským vztahům mezi Rakouskem a Českem.

Dukovany loni s nejnižším zářením ze všech 453 reaktorů na světě

Zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany dostanou při práci v jejích provozech nejmenší dávku ozáření ze všech 453 reaktorů spuštěných po celém světě. Vyplývá to z loňských statistik, které uveřejnilo sdružení Nuclear Energy Association (NEA). Na druhém místě v hodnocení skončily belgické jaderné elektrárny a třetí se umístila jihoafrická jaderná elektrárna Koeberg. Kolektivní dávka zahrnující součet ozáření všech pracovníků vykonávajících činnosti v kontrolovonám pásmu loni v Dukovanech činila 0,25 milisievrtů, zatím co povolený limit je stokrát vyšší.

Československé plavbě labské nehrozí podle konkursního správce zabavení lodí v zahraničí

Československé plavbě labské (ČSPL), která je od 8. srpna v konkursu, nehrozí zabavení plavidel v zahraničí, řekl konkursní správce plavby Aleš Klaudy. Společnost proto již uvolnila plavbu do zahraničí. Její zastavení znepříjemňovalo život některým českým exportérům. Mezi ně patřil například největší český výrobce průmyslových hnojiv, lovosická Lovochemie. Labskou plavbu chce správce do konce září nabídnout jako celek minimálně za 1,5 miliardy korun.

Elektřina domácnostem podraží od ledna o zhruba 13 procent

Ceny elektrické energie pro domácnosti by se v příštím roce měly předběžně v průměru zvýšit o 13 procent. Ceny se budou regionálně lišit podle dodavatele, největší nárůst může očekávat Praha, nejnižší východní Čechy. Hlavním vliv na nárůst cen má odstranění dotací a dokončení cenové nápravy pro částečné otevření trhu s elektřinou od 1. ledna. Ceny elektřiny by již měly plně odrážet náklady na jednotlivé činnosti.

Pětina Čechů považuje životní podmínky za špatné

Zhruba pětina Čechů, přesně 22 procent, považuje své současné materiální životní podmínky za špatné. Počet Poláků a Maďarů nespokojených se svou životní úrovní je oproti ČR nyní vyšší o shodných 12 procent. Výrazně početnější skupina nespokojených je v Bulharsku a Rumunsku, kde osobní materiální podmínky hodnotí jako neuspokojivé 59, respektive 60 procent respondentů. Vyplývá to z výsledků mezinárodního červencového výzkumu veřejného mínění pod záštitou výzkumné nadace CEORG.

Českým centrům hrozí kvůli rozpočtu omezení činnosti i uzavření

Českým centrům v zahraničí hrozí, že by kvůli nízkému návrhu rozpočtu na příští rok mohlo některé z nich být zrušeno či mít velmi omezenou programovou nabídku. Plánovaný příspěvek 60 miliónů korun na příští rok je podle Správy českých center nejnižší za poslední léta. Českou republiku propaguje v zahraničí celkem 17 českých center. Jejich ředitelé se mezi 10. a 12. zářím sjedou do Prahy na poradu. Vedle hodnocení své činnosti za uplynulý rok budou jednat s partnerskými organizacemi o spolupráci. Především však budou hovořit o dalším působení center.

Podle poslance Bartoše zvýšení platů učitelům neumožní systém financování

Současný systém financování škol neumožní podle poslance ODS Waltra Bartoše zvednout ještě do konce školního roku platy učitelům. Růst platů ve školství až o deset procent slíbil ministr školství Eduard Zeman. Peníze pro jednotlivé školy jsou podle poslance distribuovány velmi složitým způsobem a někdy se do škol ani nedostanou. Prvním krokem ke zlepšení situace ve školství je proto podle Bartoše změna způsobu financování. ODS požaduje, aby peníze šly přímo do škol a nepodléhaly složitému procesu přerozdělování.

Pondělní příslib ministra školství Eduarda Zemana zvýšit do konce letošního školního roku platy ve školství až o deset procent, pedagogové přivítali, ale vlnu nadšení mezi nimi nevyvolal. Ředitelé škol, které ČTK oslovila, se shodli, že učitelé by si zasloužili přidat mnohem více. Nárůst platů o desetinu podle nich pokryje pouze inflaci; větší množství mladých učitelů a mužů, kteří českému školství scházejí, do škol nenaláká.

Mladík z Šumperka je obžalován za propagaci komunismu

Státní zástupce obžaloval komunistického aktivistu Davida Pěchu, který v ultralevicovém časopise Pochodeň a jeho internetové verzi volal po návratu starého režimu i za pomoci ozbrojeného boje. Třiadvacetiletému mladíkovi hrozí až osm let vězení. Po listopadu 1989 je Pěchův případ první, kdy je levicový extremista stíhán za propagaci komunismu. Pěcha řídí noviny Nové Bruntálsko, které patří bývalému agentu Státní bezpečnosti a jednomu z šéfů ultralevicových sil na Moravě Ludvíku Zifčákovi.

Muž podezřelý z vraždy a rozřezání těla jednal v afektu

Dvaatřicetiletý muž z Prahy, který je podezřelý, že zavraždil a rozřezal svoji družku, jednal podle policie zřejmě v afektu. "Letos 15. srpna družku zardousil, poté rozřezal, část těla poslal balíkem na jih Moravy, torzo zabalil a pohodil je v Praze 10 a hlavu zakopal v přírodě za Prahou," řekl brněnský policejní mluvčí Mojmír Popp. Podezřelý se podle něj k činu v uplynulých hodinách plně doznal a policistům již ukázal i místo, kde je zakopána hlava. Policisté se shodují, že tento případ nemá na jihu Moravy obdoby.

V prvním pololetí klesl v Praze počet trestných činů

V letošním prvním pololetí klesl v Praze počet trestných činů. Celkem bylo zjištěno 49.715 trestných činů, což je o téměř osm procent méně než za první pololetí loňského roku. Policisté objasnili 29,1 procenta případů. Výrazně se snížil například počet krádeží aut, které se na celkové majetkové trestné činnosti podílejí téměř 50 procenty. Zvýšila se drogová kriminalita, v této oblasti si drží hlavní město celorepublikové prvenství.

Překladatelé češtiny se sešli na půdě olomoucké univerzity

Více než čtyři desítky překladatelů české literatury a bohemistů z Evropy a Spojených států se sešly na půdě olomoucké Univerzity Palackého. Obec spisovatelů připravila pro překladatele seminář, na kterém je odborníci seznámí s trendy v české literatuře i v jazyce, řekla Marie Hádková z filozofické fakulty. Překladatelé i bohemisté se začali spontánně scházet již od revoluce v roce 1989.

Pražské lodní společnosti zřejmě uzavřely kartelovou dohodu

Pražské lodní společnosti zřejmě porušují zákon, protože uzavírají kartelové dohody a poškozují tím turisty. S odvoláním na nejmenovaného zaměstnance Pražské paroplavební společnosti (PPS) o tom informoval Český rozhlas - Radiožurnál (ČRo). Ředitel PPS Pavel Mácha však toto tvrzení odmítl. Podobné smlouvy jsou podle mluvčího Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristiána Chalupy nepřípustné a společnostem hrozí až desetimiliónová pokuta.

Devítinásobná zlatá slavice Hana Zagorová slaví pětapadesátiny

Devět vítězství v anketě o Zlatého slavíka a více než milión prodaných desek má na svém kontě zpěvačka Hana Zagorová, která se ve čtvrtek dožívá 55 let. Narodila se v Petřkovicích u Ostravy, v rodině stavebního inženýra a učitelky gymnastiky. Otec si sice přál, aby se dcera vydala v jeho stopách, ona sama však chtěla být cirkusovou akrobatkou. Nakonec ale zvítězilo herectví. Po střední škole byla přijata na Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU). Ve třetím ročníku onemocněla vážnou chorobou krve, takže je od té doby odkázaná na transfúze. Těsně před dokončením JAMU přešla do Prahy, kde účinkovala například v Městských divadlech. Navázala spolupráci s Karlem Vágnerem, který se na 20 let stal kapelníkem její doprovodné skupiny. Mimořádně úspěšné období, korunované ziskem devíti Zlatých slavíků v letech 1977 až 1985, provázely hity Diskohrátky, Maluj obrázky, Duhová víla a duet Setkání s italským zpěvákem Drupim.

Ze sportu:

Tomáš Enge byl stájí formule 1 Prost Acer angažován hlavně jako testovací jezdec. Uvedla to mluvčí francouzského týmu Virginie Papinová. Podle ní ve stáji zatím nepočítají, že by český jezdec jel závod mistrovství světa. O možnosti, že by Enge usedl už letos do monopostu formule 1, se začalo mluvit poté, co se o víkendu v Belgii zranil brazilský pilot stáje Prost Luciano Burti. Manažer Tomáše Engeho Antonín Charouz označil vyjádření Papinové za nepravdivé. "Tahle informace nás dost poškodila. Volal jsem řediteli týmu Joanu Villadelpratovi, podle kterého mluvčí nic takového neřekla. Mluvila pouze o tom, že Tomáš bude v Prostu testovat a pak se uvidí," uvedl manažer. Podle Charouze se má dnes večer rozhodnout o tom, zda Tomáš Enge bude závodit jako první český jezdec ve formuli 1. Podle Charouze se může stát, že Enge pojede Velkou cenu formule 1 už příští neděli v Monze.

Česká rekordmanka v hodu oštěpem Nikola Tomečková obsadila na Hrách dobré vůle v Brisbane druhé místo. Čtvrtou oštěpařku z nedávného mistrovství světa porazila jen hlavní favoritka, mistryně světa a světová rekordmanka Osleydis Menéndezová z Kuby výkonem 66,14 metru.

Počasí

Na území České republiky bude proudit studený vzduch od severozápadu. Přes den bude většinou oblačno a místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.