Zprávy Radia Praha

Návrh rozpočtu neprošel, vláda chce splnit doporučení sněmovny

Poslanecká sněmovna vrátila vládě návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Vláda by podle rozhodnutí sněmovny měla přepracovanou verzi rozpočtu předložit do dvaceti dnů od doručení usnesení o vrácení rozpočtu předsedovi vlády. Poslanci určili termín předložení druhé verze rozpočtu tak, aby jej sněmovna schválila ještě do konce letošního roku a stát se tak vyhnul rozpočtovému provizoriu. Poslanci přijali sérii doporučení rozpočtového výboru, kterými by se vláda při sestavování druhé verze rozpočtu měla řídit. Ministr financí Jiří Rusnok poznamenal, že všechny požadavky rozpočtového výboru jsou přijatelné a vláda je připravena sněmovní usnesení naplnit. Opozice zejména navrhuje zreálnit příjmy státního rozpočtu a změnit jejich strukturu, příjmy z privatizace použít místo na krytí běžných výdajů na úhradu dluhové služby, revidovat ztrátu Konsolidační banky a zvýšit vlastní příjmy krajů. Ministr Rusnok již ohlásil snížení odhadu letošní ztráty Konsolidační banky. Tím by bylo možné snížit i schodek rozpočtu. Předseda vlády Miloš Zeman krátce po vrácení rozpočtu poslancům řekl, že vláda splní všechna doporučení tak, jak byla sněmovnou naformulována. Prohlásil také, že je rád, že poslanci nepřijali některé "zlomyslné návrhy", které by podle jeho názoru zkomplikovaly vypracování druhé verze rozpočtu. Sněmovna totiž odmítla podpořit například návrh poslanec Ivana Pilipa, aby vláda nezahrnovala do příjmů rozpočtu splátku ruského dluhu. Patřičnou podporu ve sněmovně však nezískaly ani další návrhy. Lidovci například navrhovali, aby vláda zapojila do bilance státního rozpočtu pouze běžné výdaje a aby vláda respektovala doporučení Evropské unie o snižování deficitu veřejných rozpočtů. Původní návrh rozpočtu počítal se schodkem 52,2 miliardy korun při příjmech 700 miliard a výdajích 752,2 miliardy korun včetně úhrady letošní ztráty České konsolidační agentury.

Předseda ODS Václav Klaus nevyloučil, že ODS podpoří druhou verzi státního rozpočtu, pokud vláda přijatelně naplní doporučení sněmovny. Někteří politici čtyřkoalice ale varují, že vláda nebude schopna rozpočet výrazně přepracovat. Poslanecká sněmovna rozhodla, že první čtení druhé verze státního rozpočtu se uskuteční v pátek 9. listopadu. Kvůli jednání o rozpočtu bude muset předseda sněmovny Václav Klaus svolat mimořádnou schůzi. Schvalování rozpočtu by se pak mělo uskutečnit zřejmě na řádné schůzi sněmovny 18. prosince. Poslanci chtějí rozpočet projednat a schválit ještě do konce letošního roku.

Kilometr od přistávací dráhy na Ruzyni ležela protitanková střela

Ruční protitankovou střelu našli pracovníci pražského letiště Ruzyně v místě asi kilometr vzdáleném od přistávací plochy. Střelu zajistil policejní pyrotechnik, řekl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. "K tomu se nebudu vyjadřovat, jestli střela byla nebo nebyla funkční," uvedl Truxa. Podle něj policejní experti odvezli zbraň k odbornému zkoumání. Střelu objevili letištní pracovníci v rámci pravidelné obchůzky, při níž kontrolují spodní vody v blízkosti letiště. Policie zatím neví, jak a kdo ji tam umístil. "Bude to předmětem vyšetřování," dodal Truxa.

Ministerstvo financí nebude kvůli situaci ve světě snižovat odhad růstu hrubého domácího produktu

Ministerstvo financí nebude ve světle tragických zářijových událostí v USA a následné odvety snižovat odhad růstu hrubého domácího produktu v příštím roce. Nadále tak předpokládá růst ekonomiky o 3,8 procenta. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Jiří Rusnok. Ministr zároveň doporučil České národní bance snížit úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na pět procent. Naposledy ČNB měnila úrokové sazby na konci července. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 25 bodů na 5,25 procenta, diskontní sazba se zvedla na 4,25 procenta a lombardní sazba na 6,25 procenta.

Irácký vicepremiér popřel Attovy irácké schůzky v Praze

Irácký vicepremiér Tárik Azíz popřel informace, podle nichž se Muhammad Atta sešel v Praze s bývalým iráckým diplomatem Sámirem Aním. Americká FBI identifikovala Attu jako sebevražedného pilota, který 11. září s uneseným letadlem narazil do jedné z věží Světového obchodního střediska v New Yorku. "Takové schůzky se nekonaly. Jde o lži," tvrdí Azíz v článku, který dnes zveřejnil panarabský list Aš-Šark al-Avsat vycházející v Londýně. O setkáních Atty s bývalým iráckým diplomatem Ahmadem Chalílem Ibráhímem Sámirem Aním v Praze informovaly počátkem října některé české deníky. Atta se s tímto agentem iráckých tajných služeb údajně sešel v červnu 2000 a v dubnu 2001. Bývalý konzul a druhý tajemník irácké ambasády v Praze Samír Aní byl předmětem zájmu českých služeb, které se na něj soustředily kvůli jeho zájmu o rozhlasovou stanici Svobodná Evropa. V dubnu byl Aní prohlášen kvůli svým aktivitám "neslučitelným se statusem diplomata" za nežádoucí osobu a vypovězen z České republiky.

Města i kraj zlepšují informovanost obyvatel o civilní ochraně

Příručku s instrukcemi, jak se chovat v konkrétních případech ohrožení, připravuje pro občany úřad kraje Vysočina. Lidé ji najdou na internetových stránkách, informoval šéf bezpečnostní komise kraje Pavel Maslák. Kraj také společně s hasiči a hygieniky připravuje na 29. listopadu seminář pro tajemníky měst a obcí. V kraji Vysočina je celkem 142 stálých tlakově odolných krytů, z toho 83 v okrese Jihlava. Takové kryty zajistí ochranu lidí proti tlakové vlně, pronikavé radiaci, radioaktivnímu zamoření, světelnému a tepelnému impulsu i proti účinkům chemických zbraní a biologických prostředků.

V ČR je k dispozici 5178 stálých úkrytů. Nejvíce jich je v Praze, v Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji. Nejméně jich je naopak v Libereckém a Jihočeském kraji. Vysočina se nachází v horní polovině tohoto žebříčku.

Ministři dopravy Visegrádské čtyřky se sejdou v pátek v Maďarsku

Ministři dopravy Polska, Česka, Maďarska a Slovenska budou v pátek jednat v maďarském Visegrádu o rozvoji železniční a kombinované dopravy ve regionu účastnických zemí. Železnice a kombinovaná doprava by mohla být jedním z prostředků řešení problémů silné tranzitní dopravy po silnicích střední Evropy. Očekává se společná výzva ministrům k větší podpoře kombinovaných přeprav. Vedoucí představitelé resortů dopravy by měli rovněž diskutovat o rozvoji dopravní infrastruktury v souvislosti s procesem evropské integrace a o hledání podpory Evropské unie pro masivní investice do dopravní infrastruktury kandidátských zemí.

Náměstci ministrů spravedlnosti Visegrádu jednají v Krumlově

Hodnocení odborné způsobilosti soudců a státních zástupců a trestní odpovědnost právnických osob podle mezinárodních smluv jsou hlavními tématy dvoudenního setkání náměstků ministrů spravedlnosti takzvané visegrádské skupiny, které začalo v Českém Krumlově. Pavel Rotyka z organizačního štábu řekl, že proti původnímu záměru nahradili šéfy resortů spravedlnosti z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky jejich zástupci. Náměstci ministrů Csaba Hende, Andrzej Grzelak, Ladislav Scholz a Alois Cihlář a členové jejich delegací se zabývají hodnocením odborné způsobilosti soudců a státních zástupců po jejich jmenování do funkce na dobu bez určitého omezení. S tím úzce souvisí i další téma - vztah tohoto hodnocení k respektování principu soudcovské nezávislosti, uvedl Rotyka.

Dvě miliardy pro vysoké školy budou v novém návrhu rozpočtu

Vysoké školy dostanou peníze, které jim byly slíbeny. V novém návrhu státního rozpočtu budou pro ně navíc vyčleněny dvě miliardy korun. Novinářům to řekl ministr školství Eduard Zeman. Odkud peníze budou, však ministr odmítl říct s tím, že právo na zveřejňování informací o podobě nového rozpočtu má pouze premiér Miloš Zeman. "Peníze nebudou z kapitoly ministerstva školství ani z půjček, o nichž se uvažovalo," uvedl Eduard Zeman. Z jakých zdrojů vláda vysokým školám finance poskytne, by podle něj mohlo být známo příští týden.

S nedůvěrou přijali rektoři ujištění ministra školství Eduarda Zemana, že původně slíbené dvě miliardy navíc pro vysoké školy nakonec v rozpočtu na příští rok budou. Původní vládní návrh rozpočtu s těmito penězi nepočítal.

Senát navrhl, aby hlavním cílem ČNB byla péče o cenovou stabilitu

Senát do vládního návrhu ústavní novely vrátil část, podle níž je hlavním cílem činnosti České národní banky péče o cenovou stabilitu. Ústavní novelu tak bude znovu posuzovat Poslanecká sněmovna. K úpravě Ústavy je nutné, aby se obě komory shodly na stejném znění novely. Senát schválil novelu Ústavy, která má umožnit vstup České republiky do Evropské unie. Euronovela Ústavy předpokládá, že o vstupu Česka do EU by se rozhodlo buď v referendu, anebo hlasováním obou komor parlamentu. Při ratifikaci v parlamentu by muselo smlouvu o přistoupení podpořit nejméně 120 poslanců a tři pětiny z přítomných senátorů. Euronovelu ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou podpořilo 54 z 56 přítomných senátorů, nikdo nebyl proti.

Rakousko asi příští týden neumožní uzavření kapitoly energetika

Rakousko zřejmě nehodlá příští týden uzavřít kapitolu energetika ve vstupních jednáních Česka do Evropské unie. "Spekulace o údajném záměru Rakouska souhlasit 26. října s předběžným uzavřením energetické kapitoly s Českem jsou reálně zcela bezdůvodné," uvedlo rakouské ministerstvo životního prostředí v prohlášení, které obdržela ČTK. Ministerstvo tímto způsobem odmítlo kritiku ekologických organizací a opozičních stran, že Vídeň je připravena příští týden souhlasit s uzavřením kapitoly energetika ve vstupních jednáních Česka do Evropské unie. Podle prohlášení jde o fámy, které jsou zřejmě šířeny vědomě. Představitelé protijaderných sdružení se v pondělí z obav před "předčasným" uzavřením kapitoly rozhodli obnovit protesty na hranicích. Nezablokování dopravy na přechodech přitom podmínili závazným prohlášením vlády, že neumožní ukončit jednání o kapitole, dokud jaderná elektrárna Temelín nedosáhne bezpečnostní standardy platné v Německu nebo nebude odstavena. Rovněž požadují uzavření procesu hodnocení jihočeské elektrárny, na kterém se loni v prosinci dohodli předsedové vlád obou zemí na jednáních v dolnorakouském Melku. Ačkoliv prověrka elektrárny měla být původně skončena do června, dosud se tak nestalo. České straně záleží na tom, aby v závěrečném dokumentu bylo řečeno, že dohoda z Melku byla uskutečněna a naplněna. Rakušané si zase přejí, aby obsahoval seznam nevyřešených či přetrvávajících problémů. Debatuje se také o právní závaznosti celé dohody, a tudíž i jejího vyústění.

Rakušané se podle českých diplomatů v takzvaném melkském protokolu zavázali k tomu, že nebudou blokovat rozšíření Evropské unie. V reakci na prohlášení rakouského ministerstva životního prostředí to uvedl mluvčí české diplomacie Aleš Pospíšil. Rakouská strana označila jako bezdůvodné spekulace, že bude už příští týden souhlasit s uzavřením kapitoly energetika ve vstupních jednáních o přijetí Česka do EU.

Protijaderná politika rakouské vládní strany Svobodných/FPÖ/, spočívající hlavně v prosazování podpisového referenda o souhlasu s přijetím Česka do EU, je nevěrohodná a rakouští voliči už ji prohlédli. Prohlásila to ve Vídni mluvčí Globalu 2000 Andrea Paukovitsová. "FPÖ hraje s Temelínem dvojí hru," řekla mluvčí podle agentury APA. Na jedné straně FPÖ coby vládní strana při všech dosavadních politických jednáních dotýkajících se Temelína zcela selhala, když například odmítla zavázat ministryni zahraničí Benitu Ferrerovou-Waldnerovou neuzavřít kapitolu energetika ve vstupním jednání Česka do EU, dokud nebudou "definitivně vyřešeny" všechny otázky kolem elektrárny. Na druhé straně se FPÖ profiluje jako ostrý odpůrce jaderné energetiky tím, že prosazuje podpisový plebiscit o vetování vstupu Česka do unie, ačkoli to všichni ostatní odpůrci atomu odmítají jako kontraproduktivní. Zatímco ekologičtí aktivisté teoreticky připouštějí, že po "odstranění všech bezpečnostních nedostatků" (formulovaných obvykle jako vyhovění německým normám pro jaderná zařízení) by snad bylo možné přestat kapitolu energetika, a tím i přijetí Česka do unie, blokovat, požadují Svobodní "natvrdo", že pokud bude Temelín v provozu, nesmí Česko do EU. Hodlají tímto populistickým postojem získat hlasy v příštích volbách. Umírněnější část ekologistů si však uvědomuje, že prosazení úplného zrušení Temelína je nereálné, zvláště když EU dala najevo, že k takovému zakazování nemá nejen pravomoce, ale ani důvod, a rakouské požadavky nepodpořila. "Rakousko sice může přijetí Česka do EU zabránit, ale Temelín se tím nestane o nic bezpečnější," znovu upozornila Paukovitsová. Naopak by tím Vídeň přišla o hlavní trumf v nátlaku na Prahu. "Vlastní cesta" FPÖ navíc narušuje jednotný postoj rakouské strany, "nezbytně nutný pro zahájení rozhovorů o odchodu České republiky od jádra," míní Global.

Odpůrci Temelína protestují předem proti zvýšení výkonu

Rakouští političtí odpůrci Temelína začali protestovat proti připravovanému zvýšení výkonu reaktoru jihočeské jaderné elektrárny Temelín v rámci zkoušek na 75 procent. Poplach podle agentury APA vyvolal pověřenec hornorakouské zemské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec, který s odvoláním na "své zdroje" oznámil, že Temelín povolení ke zvýšení výkonu obdrží ještě ve čtvrtek. Ministryně hornorakouské zemské vlády pro životní prostředí Ursula Haubnerová, jinak sestra šedé eminence této strany Jörga Haidera, vyzvala kancléře Wolfganga Schüssela, aby proti zvýšení výkonu Temelína "osobně protestoval" a celou záležitost si vzal jako "svou vlastní, šéfovskou záležitost".

Energetická kapitola jednání o vstupu České republiky do Evropské unie může být uzavřena teprve poté, co budou věrohodně bilaterálně vyřešeny všechny body uvedené v příslušné rezoluci rakouského parlamentu k této otázce, prohlásil rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Dodal, že "hrozby bezpečnostní situaci v české jaderné elektrárně Temelín nezlepší, stejně jako ji ovšem nezlepší, když nebudeme dělat nic". Jedinou úspěšnou cestou k vyřešení konfliktu může podle něj být pokračování dialogu s Českou republikou. Debata o datech a termínech je v této souvislosti druhořadá, prohlásil Schüssel, podle něhož je pro Rakousko nejdůležitější dosažení "evropských bezpečnostních standardů". Význam energetické kapitoly je často přeceňován, uvedl dále podle rakouské agentury APA kancléř. Kapitola je podle jeho slov jen "nástrojem k zakotvení bezpečnostních opatření" a "Temelín a jeho bezpečnost zůstanou tématem i po jejím uzavření".

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer vydal prohlášení, v němž znovu kritizuje český Státní úřad pro jadernou bezpečnost. V souvislosti se zprávami, podle nichž úřad v nejbližší době zřejmě vydá povolení k zahájení provozních zkoušek prvního bloku jaderné elektrárny Temelín při zvýšení jeho výkonu na 75 procent kapacity, vyjádřil hejtman názor, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost "jedná jednoznačně pod politickým tlakem". Pühringer se pozastavuje nad tím, že česká strana "dokonce ani nepopírá, že důležitá zkouška turbíny nebyla úspěšně provedena, a jednoduše argumentuje tím, že to nemá žádný vliv na jadernou bezpečnost". Za "nepřijatelnou" pak Pühringer označuje skutečnost, že "závažné bezpečnostní nedostatky Temelína uvedené ve zprávě rakouských expertů český úřad pro jaderný dozor zcela ignoruje".

Temelín je proti terorismu zabezpečen jako elektrárny Evropské unie

Jaderná elektrárna Temelín je proti případnému pokusu o teroristický útok zabezpečena stejně jako elektrárny v západní Evropě. "Já si myslím, že jsme mnohokrát již prokázali v jednání s EU, že i v tomto směru Temelín splňuje normy zhruba jako západoevropské elektrárny," řekl hlavní vyjednávač Česka s EU Pavel Telička. Uvedl to v souvislosti s případnými snahami znovu prověřovat Temelín v důsledku teroristických útoků v USA. Nelze podel něj vyloučit, že se objeví politici, kteří se budou chtít za současnou situaci schovat a dají najevo skutečný přístup k rozšíření EU. Domnívá se však, že absolutní většina politiků v západní Evropě je natolik zodpovědná, že zpomalení rozšiřování EU nehrozí. Varuje ale před urychlováním, neboť proces má svoji dynamiku.

Václav Havel žádá albánského prezidenta o pomoc při pátrání po pohřešovaných Češích

Český prezident Václav Havel požádal v osobním dopisu albánského prezidenta Meidaniho o pomoc při pátrání po pohřešovaných českých studentech v Albánii. Dopis byl diplomatickou cestou předán prezidentské kanceláři v Tiraně. První tajemnice českého velvyslanectví v Tiraně Petra Toufarová připomněla, že na hlavu albánského státu se již obrátily i matky pohřešovaných studentů, zatímco předseda Senátu českého parlamentu Petr Pithart napsal v této záležitosti dopis šéfovi albánského parlamentu. Pátrání albánských policejních a bezpečnostních orgánů po třech českých studentech - bratrů Michala a Jana Pavelkových a jejich přítelkyně Lenky Tučkové - pokračuje. Trojice studentů, která byla na turistické výpravě po balkánských horách, je pohřešovaná od začátku srpna. Po studentech přes dva týdny pátral i devítičlenný český záchranný tým, ale bez výsledku.

Ministr Tvrdík nabídl Slovensku další společnou vojenskou jednotku

Vznik už třetí společné vojenské jednotky navrhl český ministr obrany Jaroslav Tvrdík svému slovenskému protějšku Jozefu Stankovi. Stalo se tak při podpisu smlouvy o česko-slovenském praporu, který má od března 2002 působit v misi KFOR v jugoslávské provincii Kosovo. Tvrdík Stankovi nabídl, aby slovenští vojáci přispěli jednou brigádou do české divize působící v německo-americkém sboru v NATO. Pro potřeby sboru je vyčleněna první mechanizovaná divize z Brna, plně začleněna by měla být do roku 2004. Německo-americký sbor je součástí sil NATO ve střední Evropě, velitelství má v Ulmu v Německu. Tvrdík uvedl, že česká strana nabídne možnost integrace slovenské jednotky do divize tak, aby Slovensko ještě před vstupem do NATO mělo své jednotky pro alianci již vyčleněné a schopné nasazení. Společná česko-slovenská jednotka v Kosovu má mít 494 mužů a žen. Z toho 99 příslušníků mechanizované roty bude ze Slovenska. Další společnou jednotkou je česko-polsko-slovenská brigáda pro mírové mise, která bude plně funkční od roku 2004.

Marta Kubišová se představí v Ungeltu ve Webberově muzikálu

Líp se loučí v neděli je název komorního Webberova muzikálu, jehož jedinou roli ztvární zpěvačka Marta Kubišová. Stane se tak na jevišti pražského Divadla Ungelt, které si v těchto dnech připomnělo šest let své existence. Po pěti předpremiérách se oficiální premiéra uskuteční 21. listopadu. Texty písní přebásnil Pavel Vrba, režisérem je Zdeněk Kaloč. Samotná inscenace zahraniční předlohy není podle majitele a uměleckého šéfa divadla Milana Heina nijak zvláštní. Zcela neobvyklé je, že autor upravil své dílo pro konkrétní představitelku a navíc přislíbil účast na pražském uvedení. Má se ho zúčastnit i prezident Václav Havel. Webberův "muzikál jednoho herce" z konce 70. let prý v Česku chtělo uvést více českých zpěvaček. Autor si vybral právě Kubišovou, pro niž dokonce povolil transponovat zpěvní part ze sopránu na alt. Hrdinkou inscenace je Angličanka, která chce v Americe získat pracovní povolení. Podstoupila kvůli tomu ledacos, dosáhla svého a nyní hodnotí, za jakou cenu. Soukromé Divadlo Ungelt vzniklo v roce 1995 ve sklepení gotického domu s románskými základy ve Štupartské ulici. Záštitu nad ním tehdy převzal Miloš Kopecký. Zvláštností této scény je, že návštěvníci divadelního klubu mohou usednout na židle z domácností známých osobností, což dokládá jejich viditelné označení. Mezi prvními dárci byli například Pavel Tigrid, Milan Uhde, Eva Urbanová, Libor Pešek a Jiří Suchý.

Dvůr Králové chystá výstavbu největšího akvária na světě

Městští zastupitelé ve Dvoře Králové na Trutnovsku učinili další krok k výstavbě největšího tropického akvária na světě za více než 150 miliónů korun. Na posledním zasedání schválili změnu územního plánu města, která byla nezbytnou podmínkou k zahájení stavby. Dosavadní územní plán vznik podobného zařízení na vybraných pozemcích ve městě nepřipouštěl. Investor si zvolil pro výstavbu akvária pozemek, který těsně sousedí se zoologickou zahradou. Za výstavbou obřího vodního světa s živočichy, korálovými ostrovy a umělým pobřežím stojí společnost Ocean & Continent. Jejím představitelem je někdejší ředitel královédvorské zoo Ivan Pojar. Areál by měl mít asi dva hektary. Základem projektu je velké akvárium, kolem kterého bude chodník. Ve vodě i na břehu se má pohybovat několik set živočichů, mimo jiné žraloci, rejnoci a chobotnice.

Oral zdolal Kasparova,ale exmistr světa po prvním dnu nad ČR vede

Nejlepší světový šachista Garry Kasparov vede po prvním dnu nad Českou republikou 2,5:1,5. V simultánní partii proti čtyřem českým velmistrům porazil v Míčovně Pražského hradu tuzemskou jedničku Sergeje Movsesjana i trojku Vlastimila Babulu. Porážku mu však připravil hráč, od něhož to asi čekal nejméně. Tomáš Oral na čtvrté šachovnici dovedl do vítězného konce šestihodinový maratón a po 74 tazích přinutil exmistra světa vzdát. Odvetné partie jsou na programu v sobotu.

Ze sportu

Fotbalisté Příbrami podlehli ve druhém kole Poháru UEFA řeckému PAOKu Soluň na jeho hřišti 1:6. Nedařilo se ani Slovanu Liberec, který se španělskou Celtou Vigo prohrál také na její půdě 1:3.

A na závěr zpráv krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Nejvyšší teploty 11 až 15, v místech s malou oblačností kolem 18 stupňů Celsia.