Zprávy Radia Praha

Prezident Havel se cítí dobře, je bez teplot

Prezident Václav Havel, který je od úterý v nemocnici se zánětem průdušek, je bez teplot a cítí se dobře. Novými antibiotiky se podařilo snížit teplotu ze středečních 39 stupňů Celsia na normální výši. Novinářům to řekl prezidentův osobní lékař Ilja Kotík. V neděli 28. října se prezident Havel zůčastní, byť v omezeném rozsahu, slavnostního večera u příležitosti státního svátku, na němž pronese projev a předá státní vyznamenání. Prezident měl v neděli ráno položit kytici k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka, potom k pomníku svatého Václava, měl se účastnit vojenské přísahy na Hradčanském náměstí a přijmout diplomaty. Prezident absolvuje nejrůznější procedury a rehabilitaci a ve volném čase vyřizuje neodkladné úřední záležitosti. Stále plní své ústavní povinnosti, které v nemocnici může plnit.

České úřady a instituce tradičně vyvěsí 28. října vlajky

České úřady a instituce v neděli tradičně vyvěsí vlajky u příležitosti státního svátku 28. října - Dne vzniku samostatného československého státu. Vlajková výzdoba začíná zpravidla v 16:00 předcházejícího dne, tedy v sobotu, a končí v 8:00 den následující, tedy v pondělí. Namísto státní vlajky České republiky lze použít i její napodobeninu s odlišnými rozměry.

Premiér Zeman přiletěl do Madridu na konferenci o přechodu k demokracii

Na mezinárodní konferenci o přechodu k demokracii a o transformaci do Madridu přiletěl český premiér Miloš Zeman. Akce se účastní spolu s řadou nynějších i bývalých premiérů a prezidentů z Evropy i ostatních kontinentů. Cílem konference, kterou pořádá španělská Nadace pro mezinárodní vztahy a vnější dialog, je zhodnocení zkušeností s přechodem od diktatur a autoritativních režimů k demokracii. Podle organizátorů se jí mají zúčastnit vedoucí představitelé zemí, které v posledních 30 letech prošly demokratickou transformací nebo konsolidací. Podle Zemanova mluvčího Libora Roučka by se premiér měl v Madridu na okraj dvoudenní konference sejít s maďarským prezidentem Ferencem Mádlem a také se španělským premiérem Josém Maríou Aznarem.

Sněmovna opět vzala homosexuálům naději na zákon o jejich soužití

Poslanecká sněmovna odmítla vyjít vstříc homosexuálům, kteří usilují o právní úpravu svého soužití. Počet odpůrců zákona v dolní komoře parlamentu opět převážil nad jeho zastánci a sněmovna tak vládě hned v prvním čtení těsnou většinou vrátila příslušný návrh zákona k dopracování. Návrh na vrácení podpořilo 85 poslanců ze 166 přítomných a 60 jich bylo proti. Vrácení podpořili všichni lidovci, téměř celá ODS a někteří unionisté. Většina poslanců ČSSD byla proti, ale i v této straně bylo 13 poslanců, kteří vrácení podpořili. S jednou výjimkou byli proti komunisté. Návrh ještě předtím přestál hlasování o zamítnutí, které podpořilo 77 poslanců. Cílem zákona bylo vytvořit formu soužití lidí stejného pohlaví, která by v některých otázkách plnila podobnou úlohu jako manželství. Měla se od něj ale lišit například tím, že by partneři nemohli adoptovat děti. Zákon jim měl umožnit uzavírat partnerství před starostou, primátorem či jiným členem obecního zastupitelstva.

Návrh novely zákona o volbách chtějí poslanci ještě projednat

Poslanecká sněmovna nečekaně nehlasovala o schválení velké novely volebního zákona. Na návrh poslance za ODS Miroslava Beneše ji hlasy 77 z přítomných 83 poslanců vrátila do druhého čtení. To poslancům umožní vznášet pozměňovací návrhy k novele. Beneš naznačil, že o návrhu v nynější podobě nepanuje shoda a není jisté, zda by úspěšně absolvoval celý legislativní proces ve sněmovně i v Senátu. Zatímco ve sněmovně má většinu ODS a ČSSD, v senátu má nejvíce hlasů čtyřkoalice. Nejpalčivější částí návrhu je metoda přepočtu hlasů na mandáty. Návrh používá takzvanou klasickou d'Hondtovu metodu. O návrhu se bude hlasovat příští týden.

Sněmovna schválila zákon o obnově území po pohromách

Vládní návrh zákona o státní pomoci při obnově území postiženého živelní nebo jinou pohromou schválila Poslanecká sněmovna. Návrh by měl po krizové situaci vytvořit podmínky pro vyčíslení odhadu škod. Měl by také pomoci řešit obnovu majetku státu a vyjasnit podmínky poskytnutí pomoci ostatním firmám a osobám. Finanční pomoc bude stát poskytovat na obnovu nebo pořízení majetku poškozeného či zničeného živelní pohromou. Půjde však o majetek, který slouží k zabezpečení důležitých funkcí na postiženém území, tedy například k zajištění telekomunikací, bydlení, zásobování vodou či elektřinou.

Poslanecká sněmovna také schválila senátní návrh novely, podle níž by lidé mohli od státu žádat náhradu škody, pokud ji způsobí domácí zvířata napadená chráněnými živočichy. Nynější úprava počítá s náhradou škody jen tehdy, když ji způsobí vlk, bobr, vydra, los, kormorán, medvěd či rys. Podle novely by měl na kompenzaci právo i člověk, jemuž například ovce napadené vlkem zničí ohradu.

Nový rozpočet počítá s růstem dotace VŠ o dvě miliardy

Nový návrh státního rozpočtu počítá s navýšením rozpočtu vysokých škol o dvě miliardy korun. Poslance sněmovního školského výboru a zástupcům vysokých učení o tom ujistili ministr školství Eduard Zeman a náměstek ministra financí Jiří Volf. Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm to označil za dobrou zprávu. Novou verzí státního rozpočtu se má vláda zabývat v pondělí. Ministerstvo školství na jaře slíbilo vysokým školám zvýšit rozpočet v roce 2002 o dvě miliardy korun. Mnohé školy proto letos přijaly více studentů. Původní návrh rozpočtu ale s vyšší státní dotací nepočítal, a ve školách se proto vyhrotila situace. Poslanci minulý týden návrh zákona o rozpočtu vrátili vládě k přepracování mimo jiné s doporučením, aby zvýšila rozpočet vysokých škol o dvě miliardy korun.

Senát vrátil sněmovně azylový zákon kvůli novele zákona o policii

Novelu azylového zákona, která má zpřísnit podmínky pro žadatele o azyl v České republice, Senát vrátil sněmovně. Senátoři z novely doporučili odstranit nesouvisející změny zákonů o policii a Bezpečnostní informační službě (BIS). Úpravy mají umožnit policii a zpravodajským službám získávat přehled o telefonátech jakékoliv osoby, BIS pak získání jakýchkoliv údajů od orgánů veřejné správy. Senátoři rovněž navrhli zachovat žadatelům právo vyjádřit se v azylovém řízení ke shromážděným materiálům, podle nichž bude ministerstvo o jejich žádosti rozhodovat. Senát také chce, aby novou žádost o azyl mohli "v případě hodném zvláštního zřetele" podat i cizinci, jejichž předchozí žádost byla zamítnuta jako zjevně nedůvodná. Novou žádost by tito cizinci podle sněmovní verze zákona mohli podat nejdříve po uplynutí dvou let. Vrácení novely po tříhodinovém jednání podpořilo 60 ze 66 přítomných senátorů.

Ministr Dostál kvůli arbitráži zakázal vývoz státních uměleckých děl

Ministr kultury Pavel Dostál s okamžitou platností zakázal vývoz národních kulturních památek, sbírkových předmětů a významných uměleckých děl v majetku státu do zahraničí. Učinil tak kvůli tomu, že tato díla může podle ministerstva financí nechat v zahraničí zabavit společnost CME jako náhradu za náklady na arbitrážní řízení. Ohroženy jsou například výstavy uměleckých děl ze sbírky Vincence Kramáře a barokního umění Čech a Moravy, které připravuje na příští rok do Francie Národní galerie v Praze. Riziko, že vyvezené obrazy a sochy v majetku státu nechá CME v zahraničí zabavit, vnímá i generální ředitel Národní galerie Milan Knížák. Ačkoli Knížák věří, že společnost CME k zabavování uměleckých děl nepřistoupí do konce celého arbitrážního řízení, nechce dopustit, aby k tomu dostala příležitost. Česko podle ministerstva financí napadne stockholmské arbitrážní řízení žalobou u švédského soudu. Hodlá také vyzvat rozhodčí soud ve Stockholmu, aby druhou fázi řízení CME versus Česko pozastavil do té doby, dokud švédský obecný soud žalobu nevyřeší.

Cizí agent na ministerstvu dopravy předloni sháněl informace

Agent cizí rozvědky měl před rokem a půl zájem získat od pracovníků ministerstva dopravy informace z tohoto resortu. S odvoláním na ředitele odboru krizového řízení ministerstva Michala Pešana to uvedl Český rozhlas. Z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2000 vyplynulo, že se na ministerstvo dopravy, ale i obrany a do dalších resortů snažily i loni proniknout ruské vojenské zpravodajské služby. Podle české kontrarozvědky si ruské zpravodajské služby budují v České republice systém agentur, které mají ovlivňovat místní samosprávy. Údajně chtějí šířit dezinformace, které mají zpochybnit důvěryhodnost země v zahraničí a vyvolávat u českých občanů pochybnosti o činnosti státních orgánů.

Spor vlády s Respektem má své kritiky v Česku i v zahraničí

Představitel Světové asociace novin (WAN) v Paříži odsoudil českého premiéra Miloše Zemana za jeho výhrůžky týdeníku Respekt. Znepokojení nad postupem vlády vůči časopisu, který je k ní kritický, vyjádřil i český Syndikát novinářů. Představitelé týdeníku Respekt zvažují, že se proti postupu vlády budou bránit i u Ústavního soudu. Otevřená snaha premiéra, aby list zanikl, totiž podle šéfredaktora Petra Holuba může být útokem na svobodu slova. Sami ministři přitom už od nápadu podat na Respekt jednotlivé žaloby pomalu ustupují. Premiér v pondělí oznámil, že kromě trestního oznámení, které podá ministr Karel Březina za celou vládu, každý člen vlády list zažaluje o deset miliónů korun za pošpinění dobrého jména. Soudní poplatek by tak každého člena kabinetu přišel na 400.000 korun. Zřejmě i proto členové vlády původní úmysl opouští. Odškodnění nebudou žádat ministři spravedlnosti a kultury Jaroslav Bureš a Pavel Dostál, společné trestní oznámení bude zřejmě stačit i ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi. Ministr školství Eduard Zeman a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla ještě své rozhodnutí zváží, stejně jako ministr vnitra Stanislav Gross. "Pokud premiér Zeman přesně uvedl, že vláda hodlá trýznit Respekt žalobami tak, aby zanikl, jde o nepřijatelné ohrožení svobody slova, v demokracii naprosto nepřípustné," řekl generální ředitel Světové asociace novin Timothy Balding. V písemném prohlášení vyzval českou vládu, aby ustoupila od tohoto způsobu jednání a zajistila, že novináři v Česku budou moci vykonávat svou profesi, aniž by čelili výhrůžkám. Asociace bude případ sledovat "velmi bedlivě". Šéfredaktor Respektu Petr Holub v pondělním vydání časopisu mimo jiné napsal, že veřejnost v rámci boje proti korupci vynesla před třemi lety Zemana do premiérského křesla, jeho vláda ale boj s korupcí prohrála. Připravované soudní procesy má za přehnané představitel mezinárodního protikorupčního hnutí Transparency International v Česku Brady Clough. Domnívá se totiž, že vláda i novináři by se neměli vzájemně osočovat, ale spíš se společně snažit korupci potlačit. Opoziční a čtyřkoaliční KDU-ČSL vyzvala vládu, aby namísto žaloby na týdeník Respekt veřejně a věcně dokázala, jak bojuje proti korupci.

Rakouské parlamentní strany bez dohody o stanovisku k Temelínu

Představitelé rakouských parlamentních stran se na čtvrtečním setkání nedohodli na společném postupu ohledně jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Ministr životního prostředí Wilhelm Molterer ale po setkání zopakoval, že Praha nemůže počítat se souhlasem Rakouska k uzavření kapitoly energetika ve vstupním jednání ČR s EU, dokud nebude ukončen melkský proces hodnocení Temelína. Ministr se jednoznačně zasazuje o rozšíření Evropské unie a proto vetování vstupu České republiky do unie kvůli provozu Temelína, jak to navrhuje vládní pravicová strana Svobodných, považuje za kontraproduktivní. Svobodní bývalého předáka Jörga Haidera hodlají vyčkat výsledků podpisového plebiscitu, které se na jejich žádost uskuteční v lednu příštího roku. Voliči v něm budou moci podpořit požadavek strany na zablokování vstupu České republiky do unie, pokud severní soused uvede Temelín do komerčního provozu. Předáci poslaneckých klubů se opět sejdou 12. listopadu, do kdy ministr životního prostředí Wilhelm Molterer předloží písemnou zprávu o stavu jednání ohledně hodnocení Temelína a o otázkách, které rakouská strana považuje nadále za otevřené.

Evropská komise předá členům EU návrh postoje vůči Česku v energetice

Evropská komise se chystá v nejbližších dnech předat členským státům návrh společného stanoviska EU vůči ČR v kapitole "energetika", a to bez ohledu na to, zda bude do té doby na pracovní úrovni připraven závěrečný dokument shrnující výsledky "procesu z Melku" ohledně jaderné elektrárny Temelín. Komisař Günter Verheugen v dopise adresovaném premiérům Česka a Rakouska Miloši Zemanovi a Wolfgangu Schüsselovi uvedl, že má v úmyslu návrh stanoviska předložit "patnáctce" k projednání do konce října. Zdroje v EK tento záměr potvrdily, i když si nejsou jisty, zda to bude příští týden nebo až po svatodušních svátcích. Sám komisař v dopise usoudil, že proces z Melku je "zralý k uzavření" a že už "nevidí žádný prostor" pro další odklady. Vyplynulo z něj, že komise návrh předloží, i kdyby Rakousko zdržovalo ukončení jednání podle dohody z Melku, protože je vázána "cestovní mapou", která nařizuje členským státům dospět ke společné pozici ohledně energetiky do konce roku. Kdyby k tomu došlo, dostala by se Vídeň v Bruselu pod dodatečný tlak, protože by stanula velmi pravděpodobně osaměle proti 14 ostatním členským státům. Zdroje EK potvrdily, že na technické úrovni pokračuje intenzívní jednání o podobě konečného česko-rakouského dokumentu, které komise monitoruje. K převedení dialogu na politickou úroveň však podle nich zatím nedochází.

Státní cenu za literaturu získal prozaik Věroslav Mertl

Spisovatel Věroslav Mertl se stal letošním laureátem Státní ceny za literaturu. Ocenění, které uděluje ministr kultury od roku 1995, získal Mertl za svůj nejnovější román "Hřbitov snů". Cenu, k níž patří i odměna 200.000 korun, předal Mertlovi na Pražském hradě ministr kultury Pavel Dostál. Státní cena za překladatelské dílo je spojena s poloviční odměnou a jejím letošním nositelem se stal Jan Vladislav. Porota mu cenu přisoudila za celoživotní práci v oblasti uměleckého překladu a za překlady knih "Oheň, jímž hořím" Michelangela Buonarrotiho a "Podivuhodný příběh" Michela Butora. Nositeli Státních cen za literaturu se v minulých letech stali Ivan Diviš, Emil Juliš, Milan Jankovič, Vladimír Macura, Josef Škvorecký a Karel Šiktanc. Mezi oceněné překladatele patří manželé Luba a Rudolf Pellarovi, Josef Hiršal, Ludvík Kundera, Jindřich Pokorný, Lumír Čivrný a Anna Valentová.

Česká katolická charita pomáhá v Pákistánu, Čečensku a na Sibiři

Sdružení Česká katolická charita organizuje finanční sbírky pro afghánské uprchlíky v Pákistánu, dětská centra v čečenské metropoli Grozném a pro obyvatele Sibiře postižené na jaře povodněmi. Úřad vysokého komisariátu pro uprchlíky zamýšlí v Pákistánu vybudovat 32 táborů pro 320.000 lidí. Mezinárodní síť charit tam chce dopravit stany, deky, matrace a další vybavení v předběžné hodnotě téměř 11 miliónů dolarů (zhruba 407 miliónů korun). Částku, na kterou se složí jednotlivé národní charity, mohou čeští občané podpořit příspěvkem na konto 1011017777/5500, variabilní symbol 132. Peníze z konta Pomoc Čečensku, 1010101777/5500 variabilní symbol 126, jsou určeny na dokončení a provoz čtyř center v Grozném pro sirotky a děti z početných rodin. První centrum bylo otevřeno loni v září, k dnešnímu dni fungují celkem tři s celkovou kapacitou 130 míst. Peníze z účtu Povodně na Sibiři 1011017777/5500, variabilní symbol 127, pomohou lidem, kteří přišli na jaře kvůli velké vodě o domov.

Osudy asi 5000 českých Židů v Lodži připomíná pamětní deska

Velvyslanec České republiky v Polsku Jan Misiarz v Lodži společně s představiteli pražské židovské obce odhalil pamětní desku českým Židům, které nacisté na konci roku 1941 vyvezli z Prahy do tohoto středopolského města. Z celkem 5002 deportovaných se konce války dožilo 276 lidí, svědectví o tehdejších hrůzách mohou podat už pouze dvě desítky z nich. Ghetto v Lodži to je v jejich paměti hlad, špína a křik v jazyku, kterému často nerozuměli, tedy v němčině. Čeští Židé vyvezení do Lodže nejčastěji neumírali přímo ve městě, ale v nacistickém vyhlazovacím táboře v nedalekém Chelmě nad Nerem. Němci tam své oběti zabíjeli jedním z nejhorších způsobů. V nákladních vozech, které měly do nákladového prostoru vyvedený výfuk. Lidé umírali více než půl hodiny a často i pak je v hromadných hrobech nacisté pohřbívali pouze polomrtvé. Nacisté v roce 1941 do Lodže z okupovaných Čech a Moravy vyslali celkem pět transportů. Bylo v nich 5002 Židů především ze zabraného pohraničí. Během půl roku zemřelo 1200 lidí, konce války se jich dočkalo pouze 276. Odhalená pamětní deska má tehdejší hrůzné události nejen připomínat, ale má být i apelem, aby se podobné hrůzy už nikdy nestaly, řekl předseda pražské židovské obce Tomáš Jelínek. V podobném duchu se v dopise účastníkům odhalení pamětní desky vyjádřil rovněž prezident Václav Havel, který lodžský židovský hřbitov navštívil v roce 1998.

Seskoky vojáků z vrtulníku obohatí ostravský Den NATO

Seskok vojáků 6. speciální brigády z vrtulníku zahájí v pátek odpoledne v areálu výstaviště Černá louka doprovodný program akce Den NATO v Ostravě. Návštěvníci od 14:00 uvidí komplexní prezentaci ozbrojených i záchranářských složek. Přijedou elitní výsadkáři, speciální vojenská technika pro chemicko-radioaktivní analýzu, policejní zásahová jednotka a další. Jako spojenec České republiky v rámci aliance se akce zúčastní i speciální brigáda z polského Krakova. Svou prezentaci připravili i příslušníci ostravské městské a vojenské policie a hasiči. Připravuje se i beseda vládního zmocněnce pro přípravu zasedání NATO Alexandra Vondry se studenty Ostravské univerzity. Těžká technika - protiletadlový raketový komplet, tank, bojové vozidlo pěchoty a houfnice - se bude do Ostravy přesouvat především v noci na pátek.

Plzeňská zoo obohatila mořské akvárium dravou murénou z Afriky

Vzácného obyvatele jednoho z mořských akvárií získala v těchto dnech plzeňská zoologická zahrada do své městské expozice Akva-Tera. Od soukromého chovatele získali pracovníci zoo 70 centimetrů dlouhou dravou murénu, která pochází z tropických moří Afriky. V akváriu o objemu zhruba tisíc litrů žijí s dravcem ještě dvě korálové ryby, které jsou ale větší, proto jim nehrozí nebezpečí. Plzeňská zoo otevřela expozici akvárií a terárií Akva-Tera letos v únoru. Brouky, motýly, plazy a další obyvatele si zatím prohlédlo na 43.000 návštěvníků. V expozici se volně pohybuje i několik gekonů, ještěrek a motýlů. Plzeňská zoo patří v počtu chovaných druhů bezobratlých živočichů k evropským unikátům.

Ze sportu:

Hokejová Slavia a celek Karlových Varů si mezi sebou vyměnily dva zkušené centry. Do západočeského lázeňského města přestoupil devětadvacetiletý Jan Alinč, jehož v Edenu nahradí o dva roky mladší Ondřej Steiner. Oba muži by se měli objevit v dresech nových klubů už v pátečním 18. kole extraligy.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno, jen ojediněle při zvětšené oblačnosti slabý déšť. Nejvyšší teploty 10 až 14 stupňů.