Zprávy Radia Praha

Mezinárodní měnový fond očekává, že kandidátské země dohoní Evropu za třicet let

Sen Čechů o tom, že jednoho dne budou bohatí jako Němci, Francouzi či Britové, se splní nejdříve s odstupem jedné generace. Aspoň takové jsou podle Mladé fronty Dnes čerstvé odhady Mezinárodního měnového fondu (MMF). "U kandidátských zemí očekáváme jejich vyrovnání na průměrnou životní úroveň EU během tří desetiletí. Pokud nebudete dělat chyby, pak v případě České republiky to bude určitě dříve," řekl listu zástupce MMF pro střední Evropu Roger Nord. Podmínkou toho, aby se náskok západní Evropy snižoval, je dál dosahovat vyššího tempa ekonomického růstu než EU. To se nyní daří, ale předchozí čtyři roky se unie ČR vzdalovala. Současný trend podle MMF vydrží, pokud ČR dotáhne reformy, k nimž zemi vyzývá Brusel, a pokud bude podporovat investice do vzdělání a technologií. Doporučení MMF dále hovoří o nutnosti kultivovat bankovní sektor, zvýšit atraktivnost země pro investice a vytvářet stabilní ekonomické prostředí. Aby ČR dostihla unii, musel by růst ekonomiky být zhruba o půldruhého procenta vyšší než v EU.

Premiér Zeman nevylučuje, že Madrid neomezí pohyb českých pracovníků

Možnost, že Španělsko nebude požadovat vůči České republice po jejím vstupu do Evropské unie přechodné období v oblasti volného pohybu pracovních sil, nevyloučil po setkání se svým španělským protějškem Josém Maríou Aznarem v Madridu český premiér Miloš Zeman. Aznar vyjádřil podporu českému zájmu, aby co nejvíce členských zemí EU podobně jako Švédsko, Irsko, Dánsko a Nizozemsko netrvalo na bilaterálním základě na omezení volného pohybu pracovních sil, řekl po schůzce Zeman.

Česká republika uzavřela při přístupových rozhovorech s Evropskou unií předběžně kapitolu "volný pohyb osob". Přistoupila na to, že členské státy unie mohou českým pracovníkům po jistou dobu znemožňovat nebo komplikovat přístup na svůj trh pracovních sil. Základní přechodné období bylo stanoveno na dva roky, lze ho však prodloužit až na sedm let. Na druhé straně ho členové nemusejí aplikovat vůbec a otevřít své pracovní trhy okamžitě po rozšíření.

Ministerstvo zahraničí chystá víza pro Rumuny

České ministerstvo zahraničí dělá vše potřebné, aby bylo 1. listopadu připraveno zavést vízovou povinnost pro občany Rumunska. Zda v ten den však začne vízová povinnost skutečně platit, jak o tom přes protest českých diplomatů rozhodla vláda, ministerstvo zahraničí nechce sdělit. Podle mluvčího Aleše Pospíšila, to oznámí až v předvečer nebo v den zavedení víz. Jeho vyjádření by mohlo naznačovat, že česká diplomacie se do poslední chvíle snaží přemluvit vládu, aby své rozhodnutí zavést víza pro Rumunsko přehodnotila. Soudí, že zavedení víz pro rumunské občany "jde proti proudu" politiky Evropské unie. Důvod, proč se vláda rozhodla dočasně vypovědět bezvízovou dohodu, byl prudký nárůst azylantů z Rumunska.

Vzpomínka republikánů na 28. říjen se stala politickým mítinkem

Politický mítink připomínal sobotní pietní akt republikánů k 83. výročí vzniku Československé republiky. U pomníku svatého Václava na pražském Václavském náměstí se jich sešlo přes stovku. Dlouholetý vůdce republikánů Miroslav Sládek položil k Myslbekově soše věnec a poté přes hodinu mluvil ke svým příznivcům. Zkritizoval "zaprodané" české politiky, novináře a média, Evropskou unii i českou mentalitu a "krátkou paměť" národa.

Rakouští odpůrci elektrárny Temelín ohlásili pochod s dlouhým transparentem

Rakouští odpůrci jihočeské atomové elektrárny Temelín připravují nyní jinou formu protestu. Na neděli 4. listopadu ohlásili pochod na přechod Wullowitz/Dolní Dvořiště s transparentem o délce 2,5 kilometru. Odpůrci atomu hodlají na transparent otisknout závěry ze zprávy o Temelíně, kterou pro spolkovou vládu v rámci takzvaného melkského posuzování bezpečnosti a vlivu elektrárny na životní prostředí vypracovala skupina 29 expertů. Ekologické iniciativy chtějí přinutit spolkovou vládu, aby neuzavřela s Českou republikou v přístupových jednáních v orgánech Evropské unie energetickou kapitolu do vyjasnění všech bezpečnostních otázek spojených s jihočeskou elektrárnou.

V Jaderné elektrárně Temelín dále pokračují zkoušky dle programu

V Jaderné elektrárně Temelín dále pokračují zkoušky dle programu daného pro etapu s výkonem do 75 procent. Po této etapě spouštění, která zahrnuje téměř 300 zkoušek, budou následovat další dvě, a to s výkonem reaktoru do 90 a do 100 procent. Energetické spouštění prvního bloku by mělo skončit do konce roku.

Soudcovská unie nesouhlasí se zákonem o soudech a soudcích

Soudcovská unie ČR nesouhlasí se zákonem o soudech a soudcích, který v těchto dnech projednává Parlament. Unii na předloze vadí, že dává ministrovi spravedlnosti, který představuje moc výkonnou, příliš velké pravomoci nad mocí soudní. "Tím může být zásadně narušena nezávislost soudů, princip rovnoprávností tří mocí ve státě a v důsledku toho je ohroženo ústavní právo občanů na spravedlivý proces," sdělil prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Doplnil, že zákon potencionálně umožňuje politické ataky na justici. Zavádí např. takzvané řízení o způsobilosti býti soudcem, kterému by se měli podrobit všichni začínající soudci. Toto řízení by podle nového zákona mělo být pod kontrolou ministerstva, nikoli soudcovské samosprávy, jak prosazuje unie. Zasedání Soudcovské unie se mimo jiné zúčastnili předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová, veřejný ochránce práv Otakar Motejl či náměstkyně ministra spravedlnosti Jana Fürstová.

Předseda ČSSD Vladimír Špidla ostře napadl ODS

Předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla varoval před vítězstvím Občanské demokratické strany v parlamentních volbách, které by se měly uskutečnit v polovině příštího roku. "Pokud ODS vyhraje volby a získá vliv, nepochybně se vrátíme tam, kde už jsme byli, a to, co bylo, byla krize," řekl Špidla na krajské konferenci ČSSD v Děčíně. Doba vlád ODS byla podle Špidly dobou, kdy se "zlodějina" stala národohospodářským faktorem a nikoli okrajovou záležitostí. Špidla dále uvedl, že bude-li mít po volbách vliv ODS a Unie svobody, pokusí se eliminovat vliv odborů.

Unie svobody a Demokratická unie budou od nového roku jednou stranou

Unie svobody a DEU budou od nového roku jednou stranou. Smlouvu o integraci obou stran k letošnímu 31. prosinci před novináři podepsali jejich předsedové Hana Marvanová a Ratibor Majzlík. Nová strana bude mít název Unie svobody - Demokratická unie (US-DEU), DEU po sjednocení zanikne. Podle smlouvy se stane Majzlík místopředsedou sjednocené strany. Smlouvu musejí schválit ještě sjezdy obou stran. Popudem pro integraci unie a DEU je volební zákon, podle něhož koalice čtyř stran pro vstup do sněmovny musí získat nejméně 20 procent hlasů. Sloučením unie s DEU bude čtyřkoalice potřebovat jen 15 procent hlasů.

Unie je připravena zveřejnění smluv o ruském dluhu žádat i soudně

Zveřejnění smluv o umoření ruského dluhu je Unie svobody připravena vymáhat na ministerstvu financí i soudně. Předsedkyně strany Hana Marvanová uvedla, že poté, co ministr financí Jiří Rusnok negativně reagoval na úterní výzvu unie, aby vláda smlouvy o dluhu zveřejnila, obrátili se unionisté na jeho resort s písemnou žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Jedná se o smlouvy o odkoupení pohledávky mezi českou vládou a firmou Falkon Capital, na jejichž základě by měl státní rozpočet do konce roku získat přes 20 miliard korun místo dlužných 2,5 miliardy dolarů. Místopředseda unie Ivan Pilip považuje za nemožné, aby vláda údaje nezveřejnila v době, kdy se hovoří o boji proti praní špinavých peněz. Firma Falkon Capital nemá v Česku ani fungující kancelář, podle některých dalších informací v její mateřské firmě ve Švýcarsku není ta situace o mnoho odlišná," poznamenal Pilip.

Ministr Gross ocenil medailemi práci hasičských záchranných sborů

Hasiči i jejich velitelé, úředníci a přednostové okresních úřadů převzali na hradě Bouzov ocenění za záchrany životů, zásluhy o rozvoj hasičského sboru či významnou spolupráci s ním. O ocenění hasičů rozhodl ministr vnitra Stanislav Gross. Náměstek ministra a šéf českých hasičů Miroslav Štěpán zastoupil Grosse a předal medaile 49 oceněným. Mezi nimi byli i čtyři hasiči, kteří s nasazením vlastního života zachránili život jiným.

Astronaut Cernan: Lidé by neměli do vesmíru létat na výlety

Lidé by měli do vesmíru létat s nějakým smysluplným cílem, ne jen na výlety. Americký astronaut českého původu Eugene Andrew Cernan, který jako zatím poslední člověk vstoupil na měsíční povrch, to řekl při návštěvě brněnské Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka na Kraví hoře. "V současnosti není situace pro volný pohyb turistů ve vesmíru, i kdyby měli dva milióny dolarů na letenku," uvedl Cernan. Začátek vesmírné turistiky odhaduje asi za deset let. "Chtěl bych se přihlásit na první charterový let na Měsíc," řekl. Sedmašedesátiletý Cernan přicestoval do Česka na pozvání náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého. Cernana doprovází devětapadesátiletý John Blaha, který byl ve vesmíru dvakrát na palubě amerického raketoplánu. V kosmu strávil 161 dní, z toho čtyři měsíce na ruské základně Mir. V pátek oba v Praze převzali Zlaté pamětní medaile náčelníka generálního štábu.

Oba astronauti vzpomínají na své české předky. Blahův dědeček žil do svých 20 let v obci Herálec u Humpolce. "Nikdy bych nevěřil, že se do této obce někdy dostanu, ale nakonec se mi to s manželkou podařilo," řekl Blaha. Cernanova babička pochází z Nuzic u Tábora, dědeček z Kysuc na Slovensku. Z českých slov zná Cernan prý jen ta, která křičel jeho dědeček na neposlušný dobytek. Právě jeho zásluhou se československá vlajka dostala na povrch Měsíce, když ji tam v prosinci 1972 přivezl. V roce 1974 odmítli tuto vlajku přijmout představitelé tehdejšího totalitního státu. Nyní je vlajka připevněna k pilíři největšího dalekohledu v ČR na observatoři v Ondřejově u Prahy. Pozvání náčelníka generálního štábu přijal i první zahraniční účastník kosmických letů po občanech Sovětského svazu a USA Vladimír Remek, jeho náhradník Oldřich Pelčák a známý popularizátor astronomie Jiří Grygar.

Vzpomínka na Dunkerque ukázala odvahu českých vojáků ve Francii

Ve vojenské ležení z období druhé světové války se proměnilo prostranství u vjezdu na železný most přes řeku Sázavu mezi obcemi Čtyřkoly a Lštění na Benešovsku. Připomínalo hrdinství českých vojáků, kteří se 28. října 1944 zapojili do boje o Němci obsazený francouzský přístav Dunkerque. "K výročí založení republiky tehdy Čechoslováci vedli velký útok. Zapojila se do něj většina členů československé obrněné brigády působící v Anglii," řekl Tomáš Hájek z pořádající Vojensko-historické společnosti Západ. Původně plánovanou bojovou ukázku pořadatelé kvůli vojenskému konfliktu v Afghánistánu zrušili. Přestože se u mostu přes Sázavu nestřílelo, vojenská technika sem přilákala desítky lidí.

Seminář o Romech: Romové nemají rovné postavení nikde v Evropě

Romové nemají rovné postavení ve srovnání s majoritní populací v žádné z evropských zemí, i když jsou evropským národem. Tvrdí to účastníci semináře s názvem Romské komunity v evropském integračním procesu, který skončil v Praze. Otázky spojené s rozvojem romské společnosti a její integrací jsou podle nich záležitostí celé Evropy, nikoli jen jednotlivých států. To však "nezbavuje žádnou zemi a její vládu povinnosti řešit konkrétní problémy," shodlo se v rezoluci přijaté na závěr semináře jeho 56 účastníků ze 13 evropských zemí. Seminář uspořádalo Evropské fórum pro demokracii a solidaritu spolu s ČSSD.

V Praze se koná světový kongres Rusínů

Za účasti více než 150 delegátů se v Praze koná VI. světový kongres Rusínů. Světová rada této komunity pověřila jeho organizací českou Společnost přátel Podkarpatské Rusy, která sdružuje kolem tisícovky členů. Kongresy Rusínů se od roku 1991 konají v zemích, kde rusínské menšiny žijí. Byly už na Slovensku, Polsku, Jugoslávii, Maďarsku a na Ukrajině. Jedině Rumunsko zatím není členem této rady. Dějišti letošního kongresu - Raisovu sálu v Národním domě na Vinohradech - vévodil rozměrný obraz Masaryka s Benešem. Plátno desítky let schovával jeden rusínský učitel před totalitním režimem. Nyní bylo restaurováno a je v majetku pražského Národního muzea.

Ministr Kužvart zavítal kvůli uzavření vleků na Praděd

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart navštívil středisko Ovčárna pod vrcholem Pradědu, aby se na vlastní oči přesvědčil, zda sjezdové lyžování ničí národní přírodní rezervaci. Ze šesti vleků povolilo ministerstvo v září provoz pouze čtyřem. Proti tomu se majitelé vleků i ekologové, každý z jiných důvodů, odvolali. Hrozba omezení lyžování na nejlepších sjezdovkách vyvolala bouři nevole jak u místních podnikatelů a chatařů, tak u radnic z okolí, lyžařského svazu a krajských i parlamentních politiků. Ti tvrdí, že příroda lyžováním netrpí a zavření vleků by zvýšilo nezaměstnanost v regionu zaměřeném na turistiku a blokovalo ekonomický rozvoj.

V Rožmitálu poprvé zazněla nově objevená kantáta J.J. Ryby

V premiéře zazněla kostelem Povýšení sv. Kříže v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku drobná, nedávno nalezená kantáta zdejšího učitele, skladatele Jakuba Jana Ryby (1765 až 1815). Skladba byla součástí koncertu k pátečnímu výročí skladatelova narození. Náhodou ji objevil místopředseda Společnosti Jakuba Jana Ryby František Bureš. Od svých příbuzných na Mladoboleslavsku se dověděl o ženě, která byla potomkem jednoho z Rybových bratrů. Originál skladby, který byl dědictvím rodiny, společnosti věnovala. Ryba je jedním z prvních autorů písní s českými texty. K jeho nejznámějším počinům patří známá Česká mše vánoční "Hej mistře, vstaň bystře".

Relikviář sv. Maura bude vystaven v květnu 2002 na zámku v Bečově

Expozici relikviáře svatého Maura, který je po korunovačních klenotech zřejmě nejvzácnější českou památkou, začali připravovat historici plzeňského památkového ústavu na zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Relikviář zde bude poprvé vystaven 3. a 4. května 2002 u příležitosti zahájení turistické a lázeňské sezóny v Karlových Varech. Poklad objevili policisté v roce 1985 pod podlahou hradní kaple. Zde ho zakopali členové francouzského rodu Beaufortů, když po druhé světové válce místo opouštěli. Unikátní doklad románského zlatnictví pochází ze 13. století a do Bečova ho přivezl vévoda Alfréd de Beaufort v roce 1889. Památkou podobného významu je v Evropě již jen relikviář Karla Velikého v Cáchách.

Relikviář sv. Maura tvoří dubové jádro, které pokrývá reliéfní a filigránská výzdoba ze zlaceného stříbra a mědi doplněná asi pěti sty drahokamy. Uvnitř relikviáře byly nalezeny kosterní pozůstatky několika osob a části textilu z osmého až 13. století z různých částí světa. Poklad je 138 centimetrů dlouhý a 42 centimetrů široký. Jeho výška přesahuje 64 centimetrů. Restaurátorské práce stály asi 20 miliónů korun.

V Borové si připomněli 180. výročí narození Karla Havlíčka Borovského

Výročí narození zakladatele české moderní žurnalistiky a spisovatele Karla Havlíčka Borovského (1821-1856) si připomněli v Borové na Havlíčkobrodsku. V jeho rodném domě v Borové je už 70 let muzeum mapující jeho život. Představitelé obce o 922 obyvatelích položili kytice u sochy, která na náměstí stojí 100 let. Děti pak přednesly dramatizaci Havlíčkovy satiry Král Lávra.

Karel Havlíček Borovský se v Borové narodil 31. října 1821. Studoval filozofii na pražské univerzitě, poté vstoupil do arcibiskupského semináře, z něhož byl v roce 1841 vyloučen. Později odjel do Ruska, kde pracoval jako vychovatel v rodině moskevského šlechtice. Havlíček Borovský, považovaný za zakladatele české moderní žurnalistiky, působil v redakci Pražských novin. Založil Národní noviny a po jejich zákazu i týdeník Slovan v Kutné Hoře. Za svou novinářskou činnost byl v letech 1851 až 1855 vězněn v Brixenu, kde napsal satirické skladby Tyrolské elegie, Král Lávra a Křest svatého Vladimíra. V nich napadal absolutismus a světskou i církevní reakci. Zemřel v roce 1856.

Na "Tábor lidu" proti letnímu času přijeli jen novináři

Na "Tábor lidu" v Havlíčkově Borové, který svolal veřejný odpůrce letního času Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku, přijela jen jeho rodina a řada novinářů. Dvaapadesátiletý pekař se ale nevzdává: proti časové změně, kterou zavedly roku 1976 členské státy Evropské unie a roku 1979 i tehdejší Československo, bude bojovat dál. Doma má asi 100.000 dopisů, ve kterých lidé jeho snahy za zrušení letního času podpořili. Své protesty proti škodlivosti změny času na zdravotní stav lidí Pecka už poslal na nejrůznější instituce: počínaje Nejvyšším soudem, přes prezidentskou kancelář a úřad ombudsmana, až po Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Úspěchu však nedosáhl.

Tradiční výlov Bohdanečského rybníka přilákal tisíce lidí

Tisíce lidí přišly na břehy Bohdanečského rybníka v Lázních Bohdaneč na Pardubicku, aby se zde podívaly na již tradiční výlov. "Bohdanečský rybník je naším největším, jeho výlov má pevně stanovené datum a je pro nás jakousi slavností," řekl ekonom Rybničního hospodářství Pavel Brabec. Místní rybáři odhadují, že vyloví okolo 40 tun ryb. Lidé si na hrázi rybníka mohou ryby nejen koupit, ale také rovnou ochutnat.

Valaši chtějí z kosmu na nepřátele shazovat láhve od slivovice

Nebývá zvykem, aby se jednání diplomatů účastnily davy lidí, kteří by je navíc považovali za vtipná. Státníci jsou ostatně často považováni za suchary a jejich rozhovory za nudné. Ledy se podařilo prolomit v Bratislavě. Šéf slovenské diplomacie Eduard Kukan oficiálně přijal "valašského krále" Bolka Polívku a dveře nechal otevřeny také pro zvědavé Bratislavany. Vtipná politická jednání se líbila a návštěvníci je odměnili potleskem. "Slovensko čekalo dlouho na vaši návštěvu. Jsme rádi, že jsme se dočkali," přivítal Kukan valašského krále Boleslava I. s náznakem výčitky, že slovenského souseda při cestách do ciziny trochu opomíjel. Náplastí pro slovenského ministra zahraničí však může být chystané otevření valašského konzulátu v Košicích, na který se Polívka velmi těší, protože bude "vybaven" borovičkou. Král Valachů musel Kukana také trochu uklidňovat. Slovenskem se totiž začínají šířit zvěsti, že Valaši se chtějí od Čechů odtrhnout. "Máme již plán, chystáme se odtrhnout. Chystáme se však odtrhnout vzhůru, vertikálně. Pak budeme kroužit vesmírem a budeme, my Valaši, pít slivovici a prázdné flašky budeme házet (...) dolů v naději, že si najdou hlavy nepřátel," objasnilo veličenstvo své záměry. Přátelství mezi slovenským a valašským lidem ztvrdili státníci ve společném komuniké, které zaslali také Václavu Havlovi a Rudolfu Schustrovi. Jeden z Polívkových poddaných šavlí otevřel láhev šampaňského, aby si delegace mohly po náročných jednáních zavlažit vyschlá hrdla.

Počasí

Bude oblačno, místy zejména na severu a severozápadě území, déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia.