Zprávy Radia Praha

Česká společnost nebyla podle prezidenta Václava Havla schopna vyrovnat se s minulostí

Ani za 12 let od pádu komunistického režimu se česká společnost nedokázala vyrovnat se svou minulostí. V projevu, který přednesl při příležitosti udělování státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu to uvedl prezident Václav Havel. České společnosti podle něj chybí upřímná úcta a respekt k lidem, kteří se dokázali postavit nejprve nacismu a poté komunismu. "Ještě hůř jsme na tom ve věci trestního stíhání těch, kteří zrazovali svou zemi nebo kteří týrali své spoluobčany," uvedl Havel. Případy komunistických zločinů, pokud se vůbec jimi vyšetřovatelé zabývají, se podle něj ze záhadných důvodů táhnou dlouhá léta. Hlavní důvod, který brání průchodu spravedlnosti, je podle prezidenta jinde a mnohem hlouběji. "Totiž v tom, že většina občanů - byť pod hrubým a velmi rafinovaným nátlakem - tak či onak s režimem spolupracovala, nebo ho aspoň tak či onak tolerovala." Na druhé straně se hodně změnilo a naše minulost se stala předmětem důkladné historické reflexe a analýzy, dodal prezident. Kritiku si vyslechli zástupci politických stran. Podle Václava Havla je totiž zřejmě i dnes vydáván za cíl lidského snažení jen hmotný, bezbřehý, kvantitativní růst. Politici si navíc podle něj snaží osobovat právo na pravdu a ignorují občanskou společnost. Prezident dále uvedl, že stejně jako za komunistické éry jsou kritizováni nositelé odlišných názorů.

Prezident Václav Havel u příležitosti státního svátku vyznamenal 44 českých i zahraničních osobností. Mnoho osobností ocenil za zásluhy v odboji proti nacismu i komunismu. Ve Vladislavském sále Pražského hradu byli mezi poctěnými mimo jiné dva herci - Jaroslava Adamová a Vlastimil Brodský či oštěpař Jan Železný. Všichni tři dostali Medaile Za zásluhy. Prezident letos nikoho nevyznamenal nejvyšším státním vyznamenáním Řádem Bílého lva. Řád T.G. Masaryka prezident udělil in memoriam Poláku Ryszardu Siwiecovi, který se v roce 1968 upálil na protest proti okupaci bývalého Československa armádami Varšavské smlouvy. Tímto řádem bylo za zásluhy o demokracii oceněno dalších šest osobností. Medaili Za hrdinství dostali například pověstný "Král Šumavy", protikomunistický odbojář Josef Hasil a teprve čtrnáctiletý Jakub Materne, který letos před utonutím zachránil dvě dívky.

Tradiční součástí oslav 83. výročí vzniku samostatného čs. státu byla i vojenská přísaha více než 700 vojáků na Hradčanském náměstí v Praze. Mohutné "tak přísaháme" zvolali nováčci za doprovodu Smetanovy Vltavy za přítomnosti předsedy Senátu Petra Pitharta, ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a dalších zástupců ozbrojených sil a civilní správy. Prezident Václav Havel se oproti minulým létům slavnostního aktu kvůli nemoci neúčastnil. Lékaři však souhlasili s propuštěním Václava Havla až na předání státních vyznamenání významným osobnostem na Pražském Hradě.

Výročí vzniku československého státu si připomněli i příznivci krajně pravicového Národně sociálního bloku. Těch se na Letenské pláni sešlo zhruba 200. Ke shromáždění promluvili čtyři řečníci, kteří volali po svobodě slova, kritizovali stávající vládu i parlament a odmítavě se vyjadřovali k odvetě vůči Afghánistánu. Řečníci také odmítali multikulturní společnost a volali: "Nic než národ". Na shromáždění dohlíželo několik desítek policistů. Přišel sem i předseda Senátu Petr Pithart, aby sledoval jejich názory, s nimiž nesouhlasí a činnost policie. Proti přítomnosti neonacistů v ulicích zase demonstrovali přívrženci anarchistů, kteří se sešli na pražském náměstí Míru. Odtud se s vlajkami a transparenty vydali na pochod pod dohledem policejních hlídek. Obě akce se obešly bez incidentů.

U Milevska havaroval vrtulník s astronauty Cernanem a Remkem, při nehodě nikdo nezahynul

Armádní vrtulník Mi-8, který převážel bývalého amerického astronauta českého původu Eugena Cernana a českého kosmonauta Vladimíra Remka, havaroval při nouzovém přistání nedaleko Milevska. Nehoda se stala při cestě Cernana do Bernartic u Tábora, odkud pocházel jeho dědeček. Při nehodě nikdo nezahynul. Ve vrtulníku byli čtyři členové posádky a osm cestujících. Všichni utrpěli střední až těžká zranění. Kosmonauté byli převezeni do pražské střešovické nemocnice. Své nenadálé hospitalizace využil americký astronaut Cernan k setkání s prezidentem Václavem Havlem, který si ve stejné nemocnici od úterý léčí zánět průdušek. Původně se měli setkat až v neděli večer na Pražském hradě při slavnostním předávání státních vyznamenání. Havel mimořádně zařadil mezi vyznamenané také příslušníka vojenské policie podpraporčíka Jaroslava Šelonga, který při nehodě helikoptéry prostřelil okénko a vytáhl z ní všech 11 cestujících přesto, že cítil benzínové páry a sám byl zraněn.

Při havárii zřejmě vysadil vrtulníku Mi-8 ve výšce asi 150 metrů motor. Posádka přesto dokázala s vrtulníkem nouzově přistát. Velitel českého letectva František Padělek dnes ČTK řekl, že čtyři lidé byli zraněni středně těžce a jeden člověk je hospitalizován na jednotce ARO v Českých Budějovicích s vážnými poraněními. Podle informací ČTK by touto osobou měla být letuška. V nemocnicích zatím na pozorování zůstávají i všichni cestující. Příčinu havárie dále šetří komise, kterou ustavili náčelník generálního štábu a velitel vzdušných sil.

Odlet amerického astronauta českého původu Eugena Cernana zpět do USA byl z dneška nejméně o den odložen.

Krátce před nehodou astronauté Cernan a Blaha, které k návštěvě ČR pozval náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý, besedovali v pražském planetáriu se zájemci z řad veřejnosti. Ojedinělou možnost setkat se s Cernanem - legendou programů Gemini a Apollo a posledním člověkem, který zatím vstoupil na Měsíc, ale i s Johnem Blahou, který na orbitu pilotoval raketoplán, využilo kolem tří set lidí, kteří téměř zaplnili astronomický sál i kino. Besedy se zúčastnil první a jediný československý kosmonaut Vladimír Remek, který byl 87. pozemšťanem na oběžné dráze, a také jeho náhradník Oldřich Pelčák.

Čestné občanství a symbolický klíč od rodné obce svých předků v Herálci na Havlíčkobrodsku převzal americký astronaut John Elmer Blaha. S manželkou Brendou si prohlédli i zdejší kostel svatého Bartoloměje, ve kterém byl pokřtěn Blahův dědeček Antonín. Blahův dědeček, který jako mladý odjel do Ameriky, zemřel, když bylo Johnovi osm let. Uvedl, že si odmalička přál být pilotem. Tím byl patnáct let, zúčastnil se války ve Vietnamu, ale 17 let pomáhal lidem při kosmickém výzkumu. Blaha byl pětkrát členem i velitelem raketoplánu Discovery. V roce 1997 se po 128 dnech vrátil z vesmírné stanice Mir.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel požaduje od ČR závazný příslib bezpečnosti Temelína

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel podmínil uzavření kapitoly energetika s Českou republikou v přístupových jednáních v orgánech Evropské unie závazným příslibem Prahy, že v jihočeské jaderné elektrárně Temelín bude dosaženo evropských bezpečnostních standardů. Lidovecký kancléř současně odmítl vetování vstupu ČR do unie v případě provozu Temelína, jak to požaduje jeho koaliční partner, krajně pravicová strana Svobodných (FPÖ). Snahou všech politických stran by podle něj mělo být zvýšení bezpečnostních standardů elektrárny, poznamenal Schüssel a vybídl ke společnému postupu všechny parlamentní strany. Ty se však tento týden na jednotné linii k Temelínu nedohodly.

Romští lichváři před soudem

- Ústecký okresní soud dnes začne projednávat první případ lichvy mezi ústeckými Romy. Na lavici obžalovaných stanou tři muži a jedna žena, které státní zástupkyně viní z vydírání a porušování domovní svobody. Kromě nich obvinili letos ústečtí policisté kvůli lichvě dalších šest mužů a žen z vydírání. Vyšetřování jejich trestné činnosti ještě ale neskončilo. Na lichvu mezi ústeckými Romy několikrát upozornil Jan Černý z komunitního centra, které společnost Člověk v tísni otevřela v ústecké Matiční ulici. Černý letos v červnu sdělovací prostředky informoval, že romští lichváři získávali jen z Matiční ulice, kde žije asi 50 převážně romských rodin, kolem 100.000 korun měsíčně. Černý tehdy označil lichvu za jednu z hlavních příčin, proč část Romů z Matiční ulice neplatí nájemné, má odpojenou elektřinu a dopouští se drobných krádeží.

Opět soudní projednávání machinací s lehkými topnými oleji

- Krajský soud v Ostravě dnes bude opět projednávat případ osmi obchodníků s lehkými topnými oleji. Obžaloba jim klade za vinu, že v letech 1993 a 1994 nakoupili v zahraničí LTO, na který se nevztahovala spotřební daň. V České republice pak náklad prodávali s vysokými zisky jako motorovou naftu. Stát na daních údajně připravili o více než 350 miliónů korun. Soud se případem začal zabývat už koncem července letošního roku. Jednání tehdy předseda senátu několik minut po zahájení odročil kvůli nepřítomnosti dvou hlavních organizátorů podezřelých obchodů. Jeden z nich pochází ze Slovenska a na zahájení procesu vůbec nereagoval. Obvinění stejně jako řada další podnikatelů v první polovině devadesátých let využili nedokonalé legislativy. Podle odhadů odborníků a kriminalistů stát přišel o více než 60 miliard korun. V souvislosti s machinacemi s LTO policie vyšetřovala také několik vražd nepohodlných obchodních partnerů a svědků.

Ministři zahraničí Kavan a Waldnerová se setkají na konferenci o česko- rakouských vztazích

K debatám o česko-rakouských vztazích zasednou 8. a 9. listopadu na zámku Štiřín historikové, sociologové a publicisté. Na konferenci promluví i ministr zahraniční Jan Kavan a jeho rakouská kolegyně Benita Ferrerová-Waldnerová. Vztahy s Rakouskem mají trhliny hlavně kvůli české jaderné elektrárně Temelín a Benešovým dekretům, které po druhé světové válce vedly k odsunu německy mluvícího obyvatelstva z tehdejšího Československa a k zabavování jeho majetku. Rakousko také spolu s Německem v EU prosadilo možnost až sedmiletého přechodného období pro zaměstnávání Čechů po vstupu do unie, i když obavy z přílivu českých pracovníků se jeví jako neopodstatněné.

Diamantopulusová: Výhody z členství v EU dlouhodobě převáží

Obavy části lidí v České republice z přistoupení k Evropské unii jsou pochopitelné. Z dlouhodobého hlediska to však bude jednoznačná výhra, soudí Anna Diamantopulusová, členka Evropské komise odpovědná za sociální politiku. S místopředsedou české vlády Vladimírem Špidlou bude v pondělí mluvit o tom, jak ČR zavádí evropské směrnice o bezpečnosti a zdraví při práci, jak se stará o zmenšování rozdílů mezi muži a ženami v pracovním procesu a jak se přizpůsobuje evropské strategii boje proti nezaměstnanosti. Hodlá ho také upozornit, že Evropská komise je znepokojena pomalou přípravou reformy systému nemocenského pojištění v ČR i otálením s reformou důchodového systému.

Česká strana předala USA informace o Attovi před několika týdny

Informaci o schůzce teroristy Muhammada Atty s důstojníkem irácké rozvědky, která byla zveřejněna v pátek, předaly české bezpečnostní složky svým kolegům z USA už před několika týdny. V pořadu Sedmička televize Nova to uvedl ministr vnitra Stanislav Gross. Přiznal také, že první informace o této schůzce měl k dispozici už několik dní po sebevražedných teroristických útocích proti USA 11. září. Gross nepřímo potvrdil, že irácký důstojník připravoval v ČR operace proti USA. "Ale ty se netýkaly toho 11. září, ale ty se týkaly jiného objektu, který nechci blíže specifikovat. Kdo má lepší analytický mozek, tak zjistí, jaký objekt to zhruba mohl být, třeba v Praze," řekl Gross.

Gross dále uvedl, že ministři odpovědní za bezpečnost připravují "zásadní systémové změny" v práci českých tajných služeb. Jeho oponent v diskusi stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer kritizoval kabinet právě za to, že dosud reformu tajných služeb nepřipravil. Ministru vnitra Grossovi podle jeho vyjádření například vadí, že tajná služba je odpovědná vládě jako celku. "Pokud něco zodpovídá kolektivnímu orgánu, tak je to obtížně funkční mechanismus," poznamenal. V souvislosti s reakcí na teroristické útoky byl proto podle Grosse zaveden systém, který nemá žádnou legislativní oporu. Gross jej popsal tak, že se v jeho kanceláři několikrát týdně na základě "dobré vůle" a kompetencí jednotlivých funkcionářů setkávají šéfové všech českých zpravodajských služeb a vyměňují si operativní informace a přímo na místě řeší případné problémy.

Prostějovští průzkumníci zatím zůstávají v kasárnách

Prostějovští průzkumníci z jednotky speciálních sil, kteří by v případě potřeb NATO vyráželi jako první Češi do operací v cizině, zatím zůstávají v domovských kasárnách. V minulých týdnech se objevily v tisku informace, že právě vojáci z Prostějova by mohli vystřídat britská elitní komanda na Balkáně po jejich odsunu do Afghánistánu. Podle mluvčího prostějovských průzkumníků Michala Muchy není pravděpodobné, že by v nejbližších dnech a týdnech zasahovali čeští specialisté po boku Američanů a Britů proti oddílům Usámy bin Ládina v Afghánistánu.

Projekt řeka-moře by měl pomoci snížit ruský dluh vůči ČR

Česká republika jedná s Ruskem o dvou projektech, které by v případě úspěchu mohly ruský dluh snížit z více než jedné miliardy dolarů o zhruba 600 miliónů USD. Vedle vytvoření garančního fondu na podporu českého vývozu do Ruska jde ještě o tzv. projekt řeka-moře. Jak napsal to týdeník Euro, projekt spočívá v tom, že z ruského státního rozpočtu by byly uvolněny peníze sanktpetěrburské loděnici Severnyj věrf, která vyrábí lodě schopné plavby po řekách a na uzavřeném moři. Tyto lodě by pak byly předány do vlastnictví česko-ruského společného podniku, který by lodě provozoval a z výtěžku splácel ČR dluh. Projekt je naplánován na sedm let, přičemž by mělo jít o zhruba 20 lodí.

Přibližně dvě třetiny celkového ruského dluhu vůči ČR odkoupí od české vlády na základě smlouvy z počátku října firma Falkon Capital, která za ni zaplatí řádově 20 miliard korun, tedy asi 20 procent účetní hodnoty.

Vláda se už podruhé pokusí prodat licence pro sítě třetí generace mobilních telefonních sítí

Už podruhé se pokusí česká vláda prodat tři licence pro sítě třetí generace mobilních telefonních sítí . Dvacetimiliardový příjem do státní pokladny je však zatím nejistý, neboť trojice českých mobilních operátorů pokládá cenu 6,7 miliard korun za každou licenci za nepřijatelnou. Návratnost investice do systému, který umožňuje až čtyřicetkrát rychlejší přenos dat než současné mobilní telefony, je pro české operátory reálná za cenu od jedné do tří miliard korun.

Klaus ke Špidlovu varování před výhrou ODS: Tak šílený snad není

Nevěřícně reagoval předseda ODS Václav Klaus na sobotní prohlášení šéfa ČSSD Vladimíra Špidly, který varoval před vítězstvím ODS v parlamentních volbách v příštím roce. "Pokud ODS vyhraje volby a získá vliv, nepochybně se vrátíme tam, kde už jsme byli, a to, co bylo, byla krize," řekl mimo jiné Špidla na konferenci ČSSD v Děčíně. "Tak šílený snad není," řekl ČTK v reakci na Špidlova slova Klaus prostřednictvím svého poradce Ladislava Jakla. Podle něj předseda ODS nevěří, že je pravda, že by něco takového Špidla řekl. Doba vlád ODS byla podle Špidly dobou, kdy se "zlodějina" stala národohospodářským faktorem a nikoliv okrajovou záležitostí.

Podle předsedy železničních odborů stát nezaplatil za osobní dopravu na železnici sedm miliard korun

V letošním roce mělo podle zákona o drahách přijít do Českých drah na dopravu cestujících o 7 miliard Kč více, než skutečně přišlo. V příštím roce by měl stát dát do železnice o 8 až 9 miliard korun více než je navrženo v rozpočtu. V pořadu TV Prima Nedělní Partie to řekl předseda železničních odborů Jaromír Dušek s tím, že jde o porušení zákona a základní problém železnice. Bývalý ministr dopravy Martin Říman informoval, že autobusová doprava je dotována 2,5 miliardy Kč ročně, za kterou převeze 2,5 krát více cestujících než železnice. Ta přitom dostává ročně dotaci 6,5 až 7 miliard Kč. Dušek reagoval, že do zmíněných údajů nebyly započteny další náklady, jako například výdaje na úpravu silnic a dálnic nebo dotace z místních rozpočtů. Dodal, že do železnice musí stát dát více peněz, protože jde o nejbezpečnější a nejekologičtější dopravu.

Dušek dále uvedl, že odbory železničářů budou na příští rok požadovat růst mezd vyšší než inflaci. Odůvodnil to tím, že v Českých drahách roste produktivita práce i přesto, že v nich pracuje méně lidí. Martin Říman připomněl, že průměrné platy železničářů jsou ve srovnání s ostatními profesemi mírně nadprůměrné. Letos dosáhly více než 15.000 korun a tak převýšily průměrnou mzdu v ČR, která koncem srpna činila 14.740 korun.

Na začátku debatního pořadu předal Dušek Římanovi anticenu v podobě originálního brzdiče z lokomotivy za to, že ho železničáři vyhodnotili jako "největší brzdu kolejové dopravy v ČR". Říman mu poděkoval a s úsměvem prohlásil, že jestli on je brzda, tak Dušek musí být "zařazená zpátečka".

Rusíni si na pražském kongresu zvolili novou světovou radu

Téměř dvě stě delegátů a hostů se zúčastnilo VI. světového kongresu Rusínů, jehož dvoudenní jednání skončilo v Praze. Přítomní zvolili novou Světovou radu Rusínů. Jejím předsedou se stal šéfredaktor časopisů Rusín a Narodne novinky Alexander Zozuljak z Prešova. Tam se také za dva roky uskuteční další kongres. Tato jednání se od roku 1991 konají v zemích, kde rusínské menšiny žijí. Byly už na Slovensku, Polsku, Jugoslávii, Maďarsku a na Ukrajině. Jedině Rumunsko zatím není členem této rady. Cíl těchto pracovních setkání je totožný - udržovat komunitu při životě, dát jejím členům pocit sounáležitosti a podpořit je při prosazování jejich identity v zemích, kde žijí. Mezi základní požadavky Rusínů patří, aby byli uznáni jako národ na Ukrajině. Rusíni žijí i v České republice, kde se jich oficiálně ke kořenům na Podkarpatské Rusi hlásí kolem 1700. Některé odhady představitelů rusínské komunity ale hovoří o tom, že jich v českých zemích žije na 12.000.

Vláda otevřela v Sezimově Ústí památník prezidenta Edvarda Beneše

Místopředseda vlády Vladimír Špidla a ministr Karel Březina v Sezimově Ústí slavnostně otevřeli první část památníku Edvarda Beneše. Pracovnu a ložnici bývalého čs. prezidenta mohou zájemci v Benešově vile zhlédnout do konce roku ještě 17. listopadu a 2. prosince. Dnešní podoba památníku je jeho první fází, konečnou verzi uvidí návštěvníci až za tři roky. Vilu tradičně užívají čeští vládní představitelé a veřejnosti tak bude přístupná pouze o státních svátcích nebo ve výroční dny rodiny Benešových.

Edvard Beneš, blízký spolupracovník a nástupce Tomáše Garrigua Masaryka, se narodil 28. května 1884 v Kožlanech na Plzeňsku. Byl jednou z vůdčích osobností protirakouského odboje za první světové války. Po vzniku Československa působil postupně jako ministr zahraničí, předseda vlády a od roku 1935 do roku 1938 jako prezident. Po mnichovské dohodě emigroval do Velké Británie, kde vedl československou exilovou vládu. V letech 1945 až 1948 byl prezidentem obnovené Československé republiky. V květnu 1948 odmítl podepsat komunisty zpracovanou ústavu a 7. června rezignoval. Uchýlil se do své vily v Sezimově Ústí, kde 3. září 1948 zemřel.

Výstava Sláva barokní Čechie definitivně uzavřela své brány

Nejrozsáhlejší letošní projekt Národní galerie v Praze, výstava Sláva barokní Čechie končí. Návštěvníci, kteří si nechtěli nechat ujít největší přehlídku baroka českých zemí za posledních 60 let, měli poslední šanci navštívit čtyři její expozice. Výstavu podle pořadatelů navštívilo od jejího zahájení v dubnu do minulého týdne přibližně 124.000 lidí. Přehlídka se nezaměřuje pouze na nejznámější malířská a sochařská díla, ale představuje i kresbu, grafiku, ukázky uměleckého řemesla, knih či architektonických plánů.

Před třiceti lety vznikla Jazzová sekce

Před třiceti lety vznikla jako součást Svazu hudebníků České socialistické republiky Jazzová sekce. Toto původně kulturně-umělecké sdružení se již od svého počátku dostalo pod drobnohled Státní bezpečnosti. Koncem 70. let tlak státních orgánů zesílil a perzekuce vyvrcholila v polovině 80. let zrušením Svazu hudebníků a soudními procesy s čelnými představiteli Jazzové sekce. Zakladatel a předseda sekce Karel Srp byl odsouzen k 16 měsícům nepodmíněně, trestu neušli ani čtyři další čelní členové. V roce 1991 zrušil Nejvyšší soud všechny rozsudky jako nezákonné. Po listopadu 1989 zahájily činnost dvě nástupnické organizace Jazzové sekce, Unijazz a Artfórum - Jazzová sekce. Obě pokračují v původní náplni Jazzové sekce, pořádání kulturních akcí. Unijazz například stojí za festivalem, který se již devět let snaží pomoci obnovit židovskou čtvrť v Boskovicích na Blanensku, Artfórum (právní nástupce původní Jazzové sekce) provozuje galerii a spolupořádá čtenářský maratón v pražském kostele u Salvátora.

CK Vítkovice Tours získala evropskou cenu turistiky

Evropská federace turistického tisku se sídlem v Římě udělila české cestovní kanceláři Vítkovice Tours cenu za zásluhy o turistiku v kategorii organizátorů zájezdů (touroperátorů). Cenu získala cestovní kancelář v pátek 19. října v chorvatském Splitu na osmém ročníku veletrhu cestovního ruchu Intertas. Vítkovice Tours je největším českým specialistou na chorvatský Jadran, kde působí deset let. Ubytovací kapacity v Chorvatsku každoročně dodává více než 700 cestovním kancelářím a agenturám. Letos navštívilo jejím prostřednictvím Chorvatsko přes 55 tisíc turistů, kteří zde trávili týdenní dovolenou.

Na nejvyšším vrchu moravského pohoří Chřiby bude rozhledna

Základní kámen nové rozhledny vysoké 24 metrů položili na nejvyšším vrchu moravského pohoří Chřiby, na 589 metrů vysokém Brdu, turisté a junáci se zástupci Sdružení obcí Chřiby. Starosta Modré Miroslav Kovářík, hlavní organizátor projektu, podtrhl, že stavební záměr postavili především na nadšení lidí z okolních obcí a firem. V pětipodlažním objektu s půdorysem ve tvaru kapky, který vyprojektoval zdarma architekt Svatopluk Sládeček, vzniknou výstavní prostory. Při optimální viditelnosti se podle Kováříka z nejvyššího bodu Chřibů naskytne návštěvníkovi pohled až na Alpy.

Sport

12. kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky:

FK Teplice - Sparta Praha 0:1

Baník Ostrava - Slovan Liberec 0:0

FK Drnovice - Sigma Olomouc 0:1

Hradec Králové - Viktoria Žižkov 1:2

Jablonec 97 - Marila Příbram 1:0

Bohemians Praha - 1. FC Synot 2:1

Stavo Artikel Brno - Chmel Blšany 2:1

Slavia Praha - SFC Opava 5:2

V čele tabulky je Sparta Praha, druhý je Žižkov a třetí Bohemians.

Počasí

Do ČR bude od západu pronikat studený vzduch. Bude zataženo, místy déšť nebo přeháňky, v nejvyšších horských polohách srážky sněhové. Noční teploty 2 až 7 stupňů. Přes den se očekává oblačno až polojasno, teploty 7 až 11 stupňů Celsia.