Zprávy Radia Praha

Václav Havel předal astronautu Cernanovi pamětní medaili prezidenta republiky

S americkým astronautem českého původu Eugenem Cernanem se před jeho propuštěním s Ústřední vojenské nemocnice setkal prezident Václav Havel. Cernan přežil v neděli nehodu armádního vrtulníku a do nemocnice byl převezen na pozorování. Havel, který se ve Střešovicích léčí ze zánětu průdušek, se s Cernanem sešel ihned v neděli a jako vrchní velitel českých ozbrojených sil se mu za nehodu omluvil. Při pádu stroje v jižních Čechách nikdo nezemřel. Eugen Cernan předal prezidentu Havlovi několik dárků, například fotografie z oběžnice Země, ale třeba i repliku astronautských hodinek. Prezident Cernanovi předal stříbrnou pamětní medaili prezidenta republiky a pozval ho na soukromou prohlídku Pražského hradu.

Ministr Bureš nesdílí Havlův názor na potrestání komunistických zločinů

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš nesdílí obavy prezidenta Václava Havla, že se již nepodaří potrestat komunistické zločiny. Reagoval tak na nedělní prezidentův projev u příležitosti předávání státních vyznamenání. "Jestliže se koná vyšetřování o trestném činu, který se stal v nedávné minulosti, pak samozřejmě shromažďování důkazů a vyšetřování je v jiné kvalitě, než když vyšetřujeme trestný čin, který se stal před 40-50 lety, kde mnozí svědci již nežijí, a ti, kteří žijí, si vše nepamatují," zdůraznil Bureš. Podíl na tom, že se řízení v těchto kauzách dlouho táhne, má podle něj především skutečnost, že obžalovaní jsou často již staří a nemocní, a proto lékařsky doloženými zdravotními zprávami mohou projednávání oddalovat.

Česku nehrozí bezprostřední nebezpečí terorismu, tvrdí politici

České republice nehrozí bezprostřední nebezpečí teroristických útoků - shodli se na tom členové bezpečnostní rady státu. Jak prohlásil premiér Miloš Zeman, není proto naprosto důvod pro šíření paniky. Ústavní činitelé přesto podle něj pracují tak, aby byli na případné krizové situace připraveni. Ministr vnitra Stanislav Gross v souvislosti s údaji o možné infiltraci příznivců teroristických hnutí do Evropy uvedl, že na českých státních hranicích platí zvláštní opatření. Neupřesnil ale jaká. Zvláštní policejní složky, především specialisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s kontrarozvědkou zjišťují, zda do Česka už nějaké nežádoucí osoby nepronikly. Podle Grosse ale zatím žádné takové informace nemají.

Mobilní operátoři nemají za stávajících podmínek zájem o licence pro sítě třetí generace mobilních telefonů

Žádný ze tří tuzemských mobilních operátorů nepodal Českému telekomunikačnímu úřadu novou nabídku na účast v prvním kole tendru na udělení licencí pro sítě třetí generace mobilních telefonů. Operátoři odmítli nové podmínky tendru, které stále počítají s cenou licence 6,7 miliardy Kč. Za reálnou cenu pokládají jednu a tři miliardy Kč.

Vicepremiér Špidla informoval šéfa NATO o vývoji kolem reformy české armády

O politických jednáních týkajících se reformy českých ozbrojených sil informoval v Bruselu generálního tajemníka Severoatlantické aliance George Robertsona místopředseda české vlády Vladimír Špidla. NATO od léta hledí na pokus o radikální reformu - profesionalizaci armády - se sympatiemi, ale také s jistou nedůvěrou, zda se tak zásadní přeměna podaří. Špidla se v Bruselu účastnil i mezinárodního semináře o mobilitě pracovních sil v Evropě a o dopadu strategie zaměstnanosti EU na kandidátské země.

Většina lidí považuje za cíl útoků USA, nikoli západní civilizaci

Téměř 70 procent českých občanů se domnívá, že teroristické útoky z 11. září byly namířeny proti Spojeným státům americkým. Pouze 21 procent lidí si naopak myslí, že útoky byly vedeny proti celé euroatlantické civilizaci. Vyplývá to z říjnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). U 20 procent dotázaných vyvolal teroristický útok obavy z válečného konfliktu, 17 procent lidí se bojí, že přijde třetí světová válka. Čtrnáct procent se bojí o budoucnost a 12 procent má obavy z teroristických útoků v ČR. Zpravodajství, které informovalo o okolnostech teroristických útoků, považuje za pravdivé 59 procent a za nepravdivé 22 procent dotázaných.

S odvetnými akcemi, které USA zvolily jako reakci na teroristický útok z 11. září, souhlasí 70 procent českých občanů. Pouze 21 procent lidí s odvetou nesouhlasí. Rozhodnější ve svých postojích jsou muži, ženy častěji odpověděly, že nevědí. Rozhodný nesouhlas s odvetou také častěji vyjadřovali lidé starší 60 let.

ODA žádá informace o "utajené" návštěvě libanonského ministra

Občanská demokratická aliance je znepokojena tím, že vládní úřady neinformovaly o říjnové návštěvě libanonského ministra obrany Chalíla Hrávía. "Nebývá zvykem, že návštěva tak vysokého představitele cizího státu, navíc z oblasti výrazně dotčené aktuální mezinárodně-politickou situací, je zcela utajena před veřejností, i kdyby šlo o návštěvu zcela soukromou," řekl místopředseda aliance Oldřich Kužílek. Česká oficiální místa ale o návštěvě Libanonce podle svých vyjádření nic nevědí. Libanonské velvyslanectví minulý týden potvrdilo, že Hráví v ČR pobýval soukromě. Následující den však již o návštěvě odmítlo cokoli sdělit.

ČR už odeslala slíbené čtyři milióny pro afghánské uprchlíky

Česká republika již poslala na konto úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) slíbené čtyři milióny korun na pomoc pro afghánské uprchlíky. Informují o tom internetové stránky ministerstva zahraničí. ČR je podle ministerstva doposud jedinou zemí ze střední a východní Evropy, která poskytla finanční příspěvek. Finanční příspěvek je součástí celkem pětimiliónové pomoci, s níž vláda souhlasila 10. října. Zbylý milión korun je určen na nákup léků.

Znepokojení nad postupem české vlády v kauze týdeníku Respekt vyjádřil kongresman Christopher Smith

Znepokojení nad postupem české vlády, která oznámila svůj záměr žalovat šéfredaktora týdeníku Respekt kvůli článku o korupci v České republice, vyjádřil v kongresman Christopher Smith, spolupředseda helsinského výboru Kongresu USA. "Trestní oznámení proti novinářům s cílem potrestat je za jejich psaní jednoduše není v souladu s normami Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které Česká republika svobodně přijala," zdůraznil Smith v prohlášení. Podotkl, že je důležité, aby pro veřejnost tak závažné věci jako korupce podléhaly otevřené diskusi. Pouhé vyhrožování trestním stíháním poškozuje svobodu projevu, konstatoval kongresman.

Premiér Zeman v pondělí informoval o úmyslu kabinetu zažalovat Respekt tak, aby "konečně zanikl". Každý ze 17 ministrů měl v občanskoprávním sporu požadovat desetimiliónovou kompenzaci za údajné poškození svého dobrého jména. Nyní už ale část členů kabinetu na odškodném netrvá.

Světová asociace novin žádá premiéra Zemana, aby pomluva již nebyla v ČR trestným činem

Světová asociace novin (WAN) žádá premiéra Miloše Zemana, aby se zasadil o to, že pomluva již nebude v České republice trestným činem. Podle WAN by se případy nactiutrhání v médiích měly řešit v občansko-právním řízení a za pomluvu by neměli být novináři posíláni za mříže. Organizace se sídlem v Paříži to uvedla v souvislosti s případem bývalého šéfredaktora listu Nové Bruntálsko Františka Zámečníka, který byl minulý týden odsouzen na 16 měsíců nepodmíněně za pomlouvání. Rozsudek však zatím není právoplatný, protože Zámečník se proti němu odvolal.

Volební preference čtyřkoalice výrazně poklesly

Volební preference čtyřkoalice, která dlouhou dobu v předvolebních průzkumech vedla, výrazně poklesly. Podle říjnového šetření agentury CVVM by ji v parlamentních volbách volilo stejné množství lidí jako sociální demokracii. Obě strany by získaly 19,5 procenta. Třetí občanští demokraté by obdrželi jen o půl procentního bodu méně. Do sněmovny by se dostali ještě komunisté, které by volilo 13 procent lidí.

Vláda zaznamenala během měsíce desetiprocentní růst důvěry

Vládě Miloše Zemana nyní důvěřuje 44 procent lidí, což je o deset procent více než v září. Ze zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dále vyplývá, že největší důvěře se z ústavních institucí stále těší prezident. Věří mu 56 procent občanů, Poslanecké sněmovně důvěřuje 29 procent respondentů. Senát i tento měsíc zůstává pro občany nejméně důvěryhodnou institucí: důvěru mu vyjádřilo 21 procent dotázaných.

Premiér Zeman jednal se šéfem lucemburských poslanců o ocelářství a EU

Rozšíření EU a restrukturalizace českého ocelářství byly hlavními tématy rozhovoru premiéra Miloše Zemana s předsedou lucemburské poslanecké sněmovny Jeanem Spautzem. Příkladem úspěšně restrukturalizované ocelářské společnosti je lucemburská firma Arbed, která patří mezi tři největší hutní výrobce na světě. Tuto společnost Zeman v minulosti jmenoval jako jednoho ze zájemců o vstup do severomoravských hutních podniků.

Soukromí exekutoři si založili svoji organizaci - Exekutorskou komoru

Soukromí exekutoři z celé republiky se sešli v Praze na svém prvním sněmu, na kterém založili svoji samosprávnou organizaci - Exekutorskou komoru. Ještě před začátkem jednání složilo do rukou ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše slib 22 nových soukromých exekutorů. V ČR jich tak v současnosti působí již 108. Exekutoři mají za úkol vymáhání dlouhodobě nedobytných pohledávek, přičemž jsou hmotně zainteresováni na výsledku exekučního řízení. Exekutor Jan Veselý řekl, že komora bude nejen hájit zájmy svých členů, ale dohlížet také na to, aby exekutoři dodržovali profesionální etiku.

Mezinárodní měnový fond snížil prognózu růstu hrubého domácího produktu ČR na 3,5 procenta

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil prognózu růstu hrubého domácího produktu České republiky v příštím roce na 3,5 procenta z 3,9 procenta odhadovaných v červnu. Odhad růstu pro letošní rok MMF ponechal na úrovni 3,3 procenta. "Dochází ke zpomalení světové ekonomiky, což zasáhne i ČR," řekl šéf mise MMF v ČR Masahiko Takeda na tiskové konferenci o závěrech mise. MMF v závěrech opakovaně upozorňuje na nerovnováhu veřejných financí v ČR, která se projevuje vysokým deficitem, a doporučil vládě zpřísnit fiskální politiku. Naopak měnová politika České národní banky by podle MMF měla být uvolněnější, ale přímému doporučení snížit úrokové sazby se Takeda bránil.

Deficit veřejných financí ČR podle odhadu ministerstva financí v letošním roce dosáhne 167,2 miliardy korun, což představuje 7,9 procenta HDP. V příštím roce se schodek prohloubí na rekordních 9,5 procenta HDP. Podle kritérií nutných pro budoucí přijetí eura deficit nesmí překročit tři procenta HDP.

Korutanský hejtman Jörg Haider prohlásil, že pokud se Praha nezřekne jaderné energetiky, nebude moci strana Svobodných souhlasit se vstupem Česka do EU

Korutanský zemský hejtman a bývalý šéf rakouské nacionalistické strany Svobodných (FPÖ) Jörg Haider prohlásil, že stanovisko FPÖ k úsilí ČR o přijetí do Evropské unie se nemění. Jestliže Praha nepřijde s nějakým důvěryhodným scénářem zřeknutí se jaderné energetiky, nebude moci FPÖ souhlasit se vstupem Česka do unie. Na adresu jihočeské elektrárny Temelín, která je FPÖ trnem v oku, poznamenal, že je třeba brát v úvahu rostoucí nebezpečí teroristických útoků prostřednictvím unesených letadel nebo svrháváním bomb.

Sedmičlenná expedice z Brna přivezla z Ruska materiál o krajanech

Sedmičlenná expedice Společnosti pro Studia člověka, která vyjela pomáhat českým krajanům v krasnodarské oblasti v Rusku oživit kontakty s vlastí, se minulý týden vrátila s množstvím dokumentárních materiálů. "Podařilo se nám vytvořit komunikační most mezi Českou republikou a tamním krajanským spolkem Nazdar," řekl jeden z účastníků výpravy Martin Sedláček. Během téměř dvouměsíční výpravy vyfotila expedice 250 filmů, pořídila 24 hodin filmového záznamu a 36 hodin zvukového záznamu rozhovorů a lidových písní. Z přivezeného materiálu připraví společnost fotografickou výstavu, dva dokumentární filmy, publikace, hudební a multimediální disk. Výstava se české veřejnosti představí na jaře roku 2002, později bude prezentována i v Moskvě.

V krasnodarské oblast v okolí významného černomořského přístavu Novorossijsk žije podle Sedláčka přibližně 2000 potomků Čechů, kteří se tam přistěhovali na základě dohody mezi Ruskem a Rakouskem v 50. letech 19. století. Cílem jejich migrace bylo nejen osídlení a zúrodnění této oblasti, ale i její ochrana před dobyvačnými Turky. "Lidé, se kterými jsme se stihli setkat během své návštěvy, byli skutečně nadšeni, že se o ně někdo z ČR zajímá," popsal Sedláček.

Vláda má přepracovat novelu Ústavy o Mezinárodním trestním soudu

Vláda má přepracovat novelu Ústavy, podle níž by v souladu s Římským statutem Mezinárodního trestního soudu bylo možné trestně stíhat prezidenta republiky, členy parlamentu i soudce Ústavního soudu. Novela by také úpravou Listiny základních práv a svobod měla umožnit vydání kteréhokoli českého občana k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Vrácení podpořilo 80 ze 148 přítomných poslanců. Většině z nich na novele vadila její univerzálnost - Římský statut je totiž v novele formulován pouze obecně jako mezinárodní smlouva. Novela by tak v případě vstupu v platnost umožnila postupovat i podle jiných obdobných mezinárodních smluv, které by byly v parlamentu schváleny pouze nadpoloviční většinou. Mezinárodní trestní soud má stíhat a trestat nejzávažnější porušení mezinárodního humanitárního práva a lidských práv. Novela by měla zrušit právo zákonodárců a ústavních soudců odepřít svědectví o skutečnostech, které se dozvěděli v souvislosti s výkonem své funkce. Měla by také zbavit prezidenta pravomoci udělit amnestii, zmírnit trest či zastavit trestního stíhání v případě zločinů zmíněných v Římském statutu.

Římský statut Česká republika podepsala v dubnu 1999 na konferenci OSN. Statut dosud nevstoupil v platnost, neboť jej podle údajů k 10. říjnu neratifikovalo ještě 18 z požadovaných 60 zemí. Vicepremiér Kavan poznamenal, že statut, který podepsalo 136 států, ratifikovalo například 13 z 15 států Evropské unie.

Poslanci schválili vládní návrhy zákonů o justici

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrhy justičních zákonů. Návrh zákona o soudech klade velký důraz na vzdělání soudců, a proto zřizuje Justiční akademii, kde by se měli celoživotně vzdělávat. Předpokládá také zachování čtyřčlánkové soudní soustavy.

Poslanecká sněmovna schválila také novelu zákona o silniční dani, která má motivovat dopravní firmy k nákupu ekologické dopravní techniky. Poslanci v zákoně navrhují zvýšit daň u vozidel vyrobených do 31. prosince 1989, ale na druhé straně chtějí výrazně daňově zvýhodnit vozidla novější, která jsou dražší, ale splňují EURO normy.

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh na zvýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 3,6 miliardy korun. Ze zvýšeného rozpočtu fondu, který původně počítal s příjmy a výdaji 31,2 miliardy korun, dostanou podstatnou část železničáři. České dráhy tak budou moci uhradit více než miliardový dluh firmám železničního stavitelství.

Zhruba 40 obcím, které nyní nemají zastupitelstvo, Poslanecká sněmovna opět dala naději na brzké volby. Schválila totiž kompromisní verzi návrhu zákona, který podmínky obecních voleb upravuje. Počítá s pětiprocentní klauzulí pro vstup do zastupitelstva. Podle místopředsedy lidovců Tomáše Kvapila je ale upravena tak, aby neznevýhodňovala nezávislé kandidáty.

Policejní šéfové z většiny Evropy jednají o spolupráci

O tom, jak překonat bariéry a zdráhavost, jak najít průchodné metody, jak dát obsah a tvář policejní spolupráci o rozměru takřka celého kontinentu, jednají v Bruselu náčelníci policií 30 zemí - 15 členů EU, 13 kandidátů, a také Norska a Islandu, jež patří do schengenského systému. ČR zastupuje policejní prezident Jiří Kolář.

Česká republika ve spoření dohání země Evropské unie

Podíl vkladů u bank na hrubém domácím produktu v ČR dosahuje téměř 70 procent, což je úroveň srovnatelná s méně spořivými zeměmi Evropské unie. Na tiskové konferenci u příležitosti světového dne spoření to řekl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Zhruba dvě třetiny úspor v ČR podle něj tvoří vklady domácností. Zatímco okolní svět má problémy s recesí, domácí ekonomika stále roste, spotřebitelská důvěra v ČR trvá a míra spoření se zvyšuje.

Počet protestujících vězňů mírně vzrostl

Počet cizinců, kteří drží v českých věznicích hladovku, proti pondělku mírně vzrostl, a to ze 111 na 117. Hladovku sice ukončili všichni vězni v Bělušicích na Mostecku a v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku, výrazně ale stoupl počet odmítačů stravy v pražské pankrácké vazební věznici. Zdejší ředitel Jaroslav Gruber uvedl, že si vězni stěžují na to, že nejsou dodržovány právní předpisy, které upravují výkon vazby. Gruber uvedl, že přestože s protestujícími vězni hovořil, žádný konkrétní důvod se od nich nedozvěděl.

Při nehodě v Německu přišel o život řidič českého autobusu

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko havaroval český autobus. Při nehodě přišel o život řidič autobusu a 19 cestujících bylo převážně lehce zraněno. Všichni cestující pokračovali v cestě náhradním autobusem. Policie oznámila, že plně obsazený autobus narazil na dálnici poblíž města Heilbronn do nákladního automobilu jedoucího před ním. Autobus, který havaroval, patřil brněnské cestovní kanceláři a byl na cestě z Paříže do Brna.

Pošta bude označovat prověřené zásilky razítkem "desinfikováno"

Prověřené podezřelé zásilky, které se ukážou jako negativní, budou orazítkovány nápisem "desinfikováno" a se stručným vysvětlujícím a omluvným dopisem zaslány původním adresátům. Informoval o tom tiskový mluvčí České pošty Ladislav Vančura. Občané začali hlásit podezřelé zásilky poté, co se ve Spojených státech několik lidí nakazilo snětí slezinnou, když před tím dostali dopis s bílým práškem. V České republice zatím nebyl antraxem nikdo nakažen, spory této bakterie nebyly nikde nalezeny.

Pomník obětem komunismu bude stát na úpatí Petřína zřejmě na jaře

Pomník obětem komunismu podle návrhu sochaře Olbrama Zoubka a architektů Zdeňka Hölzla a Jana Kerela bude stát na úpatí Petřína zřejmě na jaře. Novinářům to řekl starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister. Zoubkův návrh metafory obětí a utrpení tvoří schodiště, jehož dolní, pět metrů široká část, se zužuje na polovinu. Na schodech bude stát sedm soch, z nichž nejvyšší měří přes dva metry.

Bývalý diplomat Drábek vydává další knihu - Po uši v protektorátu

Bývalý český velvyslanec v Keni a Albánii, kanadský exulant Jan Drábek v Praze představil svou další knihu pod názvem Po uši v protektorátu. Dílo přináší humornou formou subjektivní pohled tehdy třináctiletého Drábka na život v protektorátu, osvobození republiky i dobu před únorem 1948 včetně útěku jeho rodiny do USA. Předešlá Drábkova kniha Po uši v postkomunismu se podle vydavatelů stala bestsellerem.

Spisovatel, publicista a v 60. letech hlasatel Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Drábek se narodil v rodině právníka a odbojáře Jaroslava Drábka, který jako generální prokurátor odsoudil po válce nacistického zločince Karla Hermanna Franka k smrti. Jako člen Národně sociální strany a blízký spolupracovník ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny odešel i s rodinou již v březnu 1948 na lyžích přes Šumavu do exilu.

Sněmovna schválila zákon, který má pomoci stavbě hokejové haly

Poslanecká sněmovna dnes schválila zákon, který na zvláštní účet z prostředků privatizace převádí jednu miliardu korun. Peníze by mohly být použity na budování infrastruktury navazující na výstavbu hokejové haly pro mistrovství světa, které má Česká republika uspořádat v roce 2004. Předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý (ODS) zdůraznil, že finance nejsou vázány na jedinou lokalitu a ani na konkrétní stavbu.

Choděrová ušla jako první Češka 50 kilometrů pod pět hodin

Pětadvacetiletá chodkyně Monika Choděrová pokořila v italském Bergamu jako první Češka na netradiční trati 50 kilometrů čas pěti hodin. Jablonecká závodnice, česká vicemistryně v chůzi na 20 km, obsadila v mezinárodním závodu šesté místo v časee čtyři hodiny, 59 minut a 21 sekund. Vítězná Ukrajinka Jelena Ginková byla o 24 minut rychlejší.

Arbitráž potvrdila doživotní trest pro koulaře Mence

Arbitrážní rada Českého atletického svazu na svém druhém zasedání potvrdila trest doživotního zákazu činnosti pro koulaře Miroslava Mence. Ten odešel z jednání roztrpčený, protože před arbitráž předstupoval po předchozím zasedání s mírným optimismem a vírou v očištění svého jména. "Jsem šokovaný, rozčarovaný. Připadá mi, že se během několika hodin změnilo klima, najednou lidé jednají jinak a snad i proti svému svědomí," řekl Menc s tím, že postrádal zájem případ řešit. "Další štace je soud. Ten snad musí akceptovat stanoviska odborníků," poukázal na vyjádření endokrinologické společnosti či Akademie věd, která za pomoci doktora Jana Hnízdila při odvolání předložil. Bronzový medailista z halového mistrovství Evropy v Gentu měl svůj druhý pozitivní test po náhodném dubnovém odběru v Jablonci nad Nisou. Přítomnost nadměrného množství metabolitu anabolického steroidu ve svém těle se Menc pokoušel od počátku vysvětlit fyziologickou reakcí organismu.

Hokejisté Zlína vystřídali v čele tabulky Pardubice

Vítězství v zápase 20. kola hokejové extraligy v poměru 2:1 doma nad Českými Budějovicemi vynesla mužstvo Zlína do čela extraligy. Vystřídali tam Pardubice, které snadno podlehly 1:4 na ledě Havířova.

Výsledky 20. kola:

Plzeň - Vsetín 2:2

Znojmo - Kladno 3:2

Havířov - Pardubice 4:1

Sparta Praha - Litvínov 7:3

Třinec - Slavia Praha 3:1

Vítkovice - Karlovy Vary 3:0

Zlín - Č. Budějovice 2:1

Počasí

Přes západní Evropu bude dále k východu postupovat studená fronta a během dne začne ovlivňovat počasí v ČR. Bude polojasno až oblačno, teploty 14 až 18 stupňů Celsia.