Zprávy Radia Praha

Česká republika splní své závazky v boji s terorismem

Místopředseda české vlády Pavel Rychetský ujistil o připravenosti České republiky splnit veškeré povinnosti, které by vyplynuly z mezinárodních závazků při protiteroristickém tažení. "Jsme připraveni poskytnout svým spojencům veškerou pomoc a podporu, včetně pomoci vojenské," řekl Rychetský na varšavské konferenci zabývající se možnostmi spolupráce v boji proti světovému terorismu. Účastníky summitu zároveň vyzval k zamyšlení, jaké formy boje proti terorismu by byly opravdu účinné a přitom by nenarušily "tak vzácně vytvořenou jednotu" euroatlantického prostoru, stejně jako většiny arabských zemí a států středního a dálného Východu. V boji s terorem je podle Rychetského především třeba zamezit jeho financování, ale i dalších forem organizovaného zločinu. Je také nutné znemožnit teroristům, aby kdekoliv nalezli bezpečné útočiště.

Americký prezident George Bush prostřednictvím satelitního přenosu z Bílého domu varoval představitele zemí východní a střední Evropy, kteří se sešli na bezpečnostní konferenci ve Varšavě a jejichž země prošly područím bývalého SSSR, že svoboda je opět ohrožena. Dnes toto ohrožení představují teroristické organizace, zdůraznil Bush. Řekl, že teroristická organizace Al-Káida Usámy bin Ládina se snaží získat chemické, biologické a jaderné zbraně. Tato teroristická síť usiluje o vyvezení "teroru do celého světa", řekl Bush. Al-Káida, obviňovaná ze zorganizování teroristických útoků na Spojené státy, podle něj operuje ve více než 60 zemích včetně některých ve střední a východní Evropě.

V závěrečné deklaraci účastníci varšavské konference odsoudili teroristické útoky na New York a Washington z letošního září. Zároveň se zavázali k boji proti terorismu ve svém regionu i za jeho hranicemi a k podpoře veškerých protiteroristických mezinárodních aktivit.

Bezpečností opatření kvůli terorismu zůstávají v platnosti

Bezpečnostní situace České republiky se v posledních týdnech nezměnila a nadále platí řada bezpečnostních opatření zavedená po zářijových útocích na USA. Ministr vnitra Stanislav Gross to řekl v Jindřichově Hradci. "Nemáme jediný signál, který by nás mohl uklidňovat. Naopak informace od našich zahraničních kolegů jsou do určité míry varující," uvedl Gross. Podle něj je důležité nepolevovat v přijatých bezpečnostních opatřeních. Ochabnutí pozornosti by totiž mohli využít potenciální nepřátelé k teroristickému útoku. Zvýšenou měrou jsou v republice střeženy například státní úřady, energetické a chemické provozy, vysílače, vytipované mosty, tunely a zdroje pitné vody.

Miloš Zeman: Útlum světové ekonomiky by mohl usnadnit příchod investorů

Útlum světové ekonomiky by mohl usnadnit příchod zahraničních investorů do České republiky, míní premiér Miloš Zeman. Český ministerský předseda v úterý jednal v kalifornském Silicon Valley s firmami zaměřenými na moderní komunikační technologie. Odmítl ale hovořit o podrobnostech svých jednání. "Myslím, že celosvětová recese může mít pro Českou republiku vzhledem k jejím komparativním výhodám... i příznivé funkce, aniž bych tuto recesi jakkoliv podceňoval," řekl premiér na dotaz ČTK, zda mu jednání o investicích neztěžuje fakt, že ekonomika USA se ocitá se na pokraji ekonomické recese. Pokles ale zaznamenává celosvětové hospodářství. Vývoj ekonomiky v USA negativně ovlivnily i teroristické útoky z 11. září. Svou domněnku Zeman demonstroval na příkladu japonské společnosti Matsushita Communication Industrial Co. Ltd. (MCI) přesouvající výrobu mobilních telefonů z Británie do ČR. Zemanova americká mise nemá za cíl uzavírání konkrétních smluv, spíše má potenciální partnery upozornit na možnosti investic či spolupráce v ČR.

Český premiér Miloš Zeman při své přednášce v Hooverově istitutu Stanfordovy univerzity v kalifornském městě Palo Alto znovu podpořil boj Spojených států s terorismem a útoky na Aghánistán, kde se údajně skrývá islámský radikál Usáma bin Ládin, kterého Washington považuje za organizátora zářijových atentátů v USA. Zeman rozvedl své argumenty pro podporu USA, s nimiž vystoupil v českých sdělovacích prostředcích bezprostředně poté, co spojenci začali bombardovat Afghánistán. Také tentokrát Zeman odsoudil politiku appeasementu, která umožnila Adolfu Hitlerovi nástup k moci a byla příčinou druhé světové války. "Můj národ má velkou a intenzívní zkušenost s politikou appeasementu a víme, že není šance na vyjednávání s teroristy," řekl Miloš Zeman.

Celkem 273 trolejbusů má do prosince 2002 městu San Francisko dodat česko-americký podnik ETI (Electric Transport International) sídlící v San Francisku. Závod navštívil premiér Miloš Zeman. ETI zatím městu dodal 11 trolejbusů z kontraktu v celkové hodnotě 230 miliónů amerických dolarů. Trolejbusy montované v českém Ostrově a v americkém Hunt Valley a San Francisku mají v budoucnosti tvořit většinu trolejbusové flotily tohoto města. Nyní po San Francisku jezdí po 17 trasách 344 trolejbusů dodaných společností New Flyer v 70. letech. Do budoucna se počítá s 18 trasami a 333 trolejbusy, z nichž bude 273 od ETI. Premiér Zeman po prohlídce závodu absolvoval v jednom z trolejbusů vyhlídkovou jízdu po San Francisku přezdívaném "Perla západu".

Komisař Verheugen ujistil Jana Kavana, že posudek bude pozitivní

"Česká republika může očekávat pozitivní zprávu," řekl evropský komisař Günter Verheugen poté, co dlouze rozmlouval s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem, převážně mezi čtyřma očima. K posudku, který bude schválen Evropskou komisí a zveřejněn za týden, však odmítl sdělit jakékoli podrobnosti. Jan Kavan posléze řekl, že zpráva ještě více než obvykle zdůrazní potřebu stabilní, nezávislé a výkonné státní správy a poukáže na to, že ČR stále nemá zákon o státní službě. Oba politici se shodli, že ČR patří jednoznačně mezi kandidáty, kterých se týká slib EU ukončit rozhovory v roce 2002 a umožnit přistoupení na začátku roku 2004. Verheugen předpověděl, že unie tento příslib na prosincovém summitu v Laekenu potvrdí a umocní.

Hodnotící zpráva Evropské komise bude podle ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše hodnotit stav české justice příznivěji než v loňském roce. Bureš to řekl v rozhovoru pro rádio BBC. Loni zpráva Evropské komise kritizovala především zpoždění reformy soudnictví, průměrnou délku řízení před civilními soudy první instance, množství nedodělků u soudů a jejich nedostatečné technické vybavení.

Jan Kavan: ČR a EK jsou v plné shodě pokud jde o Temelín

Představu české vlády, jak ukončit jednání s Rakouskem o Temelínu na základě protokolu z Melku a jak uzavřít v přístupových rozhovorech kapitolu "energetika" vyložil místopředsedkyni Evropské komise Loyole de Palaciové český ministr zahraničí Jan Kavan. Po schůzce se radoval, že se s komisařkou plně shodl. "Musím s potěšením konstatovat, že jsme se zcela shodli. Nyní bude záležet na jednání s rakouskou stranou v příštích dnech, které bude, doufám, stejně úspěšné," řekl Kavan ČTK. V opačném případě by podle něj hrozilo, že Rakousko bude kapitolu "energetika" vetovat. "Pokud bychom se s rakouskou stranou nedohodli do konce listopadu nebo začátku prosince, hrozí tu krach procesu z Melku, tedy místo jednání konfrontace," uvedl Kavan.

Rakouští odpůrci atomu požadují demisi ministra Molterera

Hornorakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín jsou nanejvýš rozhořčeni prohlášením rakouského ministra životního prostředí Wilhelma Molterera, že Česko má právo na volbu zdrojů energie a tím i na provoz Temelína. Část aktivistů požaduje ministrovu demisi, část jej obviňuje z "přisluhovačství atomové lobby" a část hledá poslední naději v nových právních kličkách v Česku. "Je prostě neúnosné, aby mám šéf resortu ochrany životního prostředí vpadl takovým způsobem do zad," prohlásil podle agentury APA předák hornorakouské iniciativy Stop Temelín Josef Neumüller. Podle jeho názoru mohou ministrova slova mezi obyvateli vyvolat "výbuchy rozhořčení".

Ministr Tvrdík za slova o L-159 sklízí kritiku, ale stojí si za svým

Opoziční politici i odboráři z Aera Vodochody, výrobce bitevníku L-159 Alca, ostře kritizovali pondělní slova ministra obrany Jaroslava Tvrdíka o poruchovosti a nespolehlivosti stroje. O ministrových výrocích chtějí dokonce zástupci Občanské demokratické strany jednat s vládními sociálními demokraty. Ministr sám řekl, že je o problémech potřeba hovořit otevřeně. Armáda měla mít podle něj nyní asi 47 letounů, převzala jich jen 24 a v pondělí létaly pouze čtyři. Odboráři z Aera požadují od Tvrdíka omluvu za jeho prohlášení, že L-159 je v určité nadsázce nebezpečnější pro uživatele než potenciálního nepřítele. ČTK to řekl šéf odborů Aera Jan Borýsek. "Nechci říci, že pohřbívá Aero Vodochody, ale velice mu komplikuje situaci," uvedl. Ministr ale oponoval, že je odpovědný za armádu a ministerstvo a v situaci, kdy se mu "rozpadají vzdušné síly proto, že si Aero Vodochody a firma Boeing neplní svoje smluvní závazky".

Podle předsedy sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství Jana Vidíma se ale ministr chová jako agent zahraničních výrobců letadel. Také podle lídra čtyřkoalice Karla Kühnla by měl Tvrdík své výroky vzít zpět, jinak prý bude odpovědný za úpadek českého leteckého průmyslu, za ztrátu tisíců pracovních míst a nárůst státního dluhu ve výši několika desítek miliard korun. Česká armáda je ale podle ministra nyní v takové situaci, že nezbývá než otevřeně hovořit o jejích problémech včetně projektu letadla L-159. Ministr upozornil, že daňoví poplatníci mají právo získat za své peníze kvalitní výrobek. Resort obrany podle něj už od ledna Aero Vodochody upozorňoval na problémy s letouny. Tvrdík přesto věří, že L-159 má po odstranění současných chyb svou budoucnost.

Odboráři považují snížení peněz na mzdy za politicky nepřijatelné

Odborový svaz státních orgánů a organizací považuje odložení zvýšení platů ve státní sféře z ledna na duben za politicky nepřijatelné a neefektivní. Řekla to jeho předsedkyně Alena Vondrová. Podle ní je vývoj platů ve veřejném sektoru tristní a příjmy výrazně zaostávají za průměrnými výdělky v podnikatelské sféře. Rozdíl mezi průměrnou mzdou v podnikatelském sektoru a ve státní sféře činí podle Vondrové zhruba 2000 korun a stále se zvětšuje. Připomněla, že ve veřejném sektoru jsou zaměstnáni z velké části lidé vysokoškolsky vzdělaní. "Zásadně odmítáme, aby důsledky restriktivních opatření, které jsou výsledkem politických dohod, negativně dopadaly na zaměstnance veřejných služeb a správy," uvedla Vondrová.

Zástupci odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací se v úterý s místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou na zvýšení platů ve státní sféře nedohodli. Jednání by měla pokračovat po dalším projednávání státního rozpočtu.

ČR zatím nepodala žalobu na postup arbitráže s CME

Česká republika zatím nepodala žalobu, kterou chce u švédského obecného soudu napadnout stockholmské arbitrážní řízení mezi společností CME a ČR. ČTK to sdělil náměstek ministra financí Ladislav Zelinka. Podle nálezu stockholmské arbitráže ČR porušila v případě CME dohodu o vzájemné ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem. ČR je tak podle verdiktu povinna CME odškodnit vyplacením spravedlivé tržní ceny investice CME. Výše odškodnění má být stanovena ve druhé fázi arbitráže. CME ji odhaduje na nejméně 500 miliónů USD. Tříměsíční lhůta pro podání žaloby podle Zelinky vyprší v prosinci.

Londýnský arbitrážní tribunál, který posuzoval spor s obdobnou podstatou na základě česko-americké dohody o ochraně investic, kde proti ČR nestála společnost CME, ale její vlastník Ronald Lauder, odškodnění narozdíl od stockholmé arbitráže nepřiznal. Závěr stockholmského řízení zase podepsali jen dva ze tří arbitrů. Podle českého arbitra totiž tribunál jednal v neprospěch české strany. Porušoval prý zásadu nestrannosti, rovnosti prostředků a řádného zákonného procesu ve vztahu k ČR.

Policie ukončila prohlídku v sídle televize Nova

Policisté v civilu ve středu ráno ukončili prohlídku v pražském sídle české soukromé televize Nova. Podle dostupných informací k budově na Barrandově přijeli v úterý v podvečer a byli uvnitř celou noc. Novinářům, kteří před sídlem Novy čekali, policisté nic bližšího k akci neřekli. U prohlídky asistoval i Radek Jilg, obhájce stíhaného právníka Novy Aleše Rozehnala. Jilg Českému rozhlasu potvrdil, že se policisté dívali do písemností a počítačů a část dokumentů i dat si odnesli. Uvedl, že Rozehnal u prohlídky nebyl. Rozehnala vyšetřovatel v pondělí obvinil z pokusu o poškozování věřitele. V dubnu byl za totéž obviněn ředitel Novy Vladimír Železný. Je podezřelý, že společnosti Central European Media Enterprises (CME), která se v minulosti podílela na chodu Novy, způsobil škodu 23 miliónů dolarů (zhruba 887 miliónů korun). Žalobce v úterý soudu navrhl, aby Rozehnala vzal do vazby.

Problémy má i další česká soukromá televize TV3. Diváci, kteří přijímají její signál prostřednictvím pozemních vysílačů, by měli mít od středy černou obrazovku. Naproti tomu diváci sledující TV3 po kabelu nebo přes satelit by o svůj program přijít neměli. Držitel televizní licence Martin Kindernay totiž v úterý oznámil Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) přerušení vysílání TV3 z technických důvodů na jeden měsíc. Záměrem TV3 však je dále vysílat, a to do doby, než obdrží od rady stanovisko, že by vysílat neměla. Podle mluvčího investora televize TV3 Jiřího Hrabovského má TV3 vlastní oprávnění k vysílání svého programu po kabelu a přes satelit. Licenci na terestrické vysílání, tedy s příjmem na klasickou anténu, má Martin Kindernay. Podle něho bude další vysílání televize vysíláním pirátským a TV3 se bude dopouštět trestných činů.

Americký prezident Bush schválil Masarykovu sochu ve Washingtonu

Americký prezident George Bush podepsal v noci na úterý návrh zákona, na jehož základě bude moci stát ve Washingtonu socha prvního československého prezident Tomáše Garrigua Masaryka. Návrh tohoto zákona předtím schválily obě komory Kongresu. Podle znění, které 4. října prošlo Sněmovnou reprezentantů, by socha mohla stát na prestižním místě před budovou Světové banky ve Washingtonu, oznámilo tehdy sdružení Američtí přátelé České republiky, které se spolu s českým velvyslanectvím o zasazuje o to, aby socha stála právě tam. Ve znění, jež však posléze schválil Senát, se hovoří pouze o tom, že může stát na federálním území v americké metropoli. Zákon, který Bush podepsal, také stanovuje, že na pořízení Masarykovy sochy a na její údržbu nebude možno použít zdroje americké vlády. Z říjnového sdělení Amerických přátel rovněž vyplynulo, že toto sdružení jedná s vedením Národní galerie o předání Masarykovy sochy z dílny českého umělce Vincence Makovského.

Velmistrem křižovníků s červenou hvězdou se stal Jiří Kopejsko

Katolický kněz Jiří Kopejsko se stal novým velmistrem křižovníků s červenou hvězdou, nejstaršího českého řádu. V pořadí 47. nejvyššího představitele tohoto rytířského rádu, dosavadního probošta z Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku, jmenoval Vatikán. Při mši v pražském kostele sv. Františka u Karlova mostu přečetl jmenovací dekret apoštolský nuncius Erwin Josef Ender. Církevní řád ČTK informoval, že Kopejsko je ve funkci na šest let. Po tragické smrti posledního velmistra Ladislava Sirového v roce 1992 byl správou řádu křižovníků Vatikánem pověřen biskup František Lobkowicz. Tehdejší věkově složení komunity, jejímiž členy bylo jen několik více než sedmdesátiletých kněží a obdobný počet noviců, neumožňovalo ihned volbu nového představeného.

Církevní knihovník Verner převzal papežské vyznamenání

Kněz František Verner, knihovník Vyšehradské kapituly, se 60 let staral o Křižovnickou knihovnu. Za celoživotní dílo v knihovnickém oboru obdržel vyznamenání Pro Ecclesia et Pontifice (Za zásluhy pro církev a papeže). Ocenění předal vyšehradskému kanovníkovi Vernerovi pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk při úterním zasedání Vyšehradské kapituly. Šestaosmdesátiletý Verner podle mluvčího katolické církve Daniela Hermana dokončil letos Bibliografii české katolické literatury 20. století, na níž pracoval 25 let. "Jedná se o více než 50.000 záznamů monografií i důležitých příspěvků z katolických časopisů," uvedl Herman. Vernerova práce, předaná Centrální katolické knihovně v Praze, je podle něj přímým pokračováním bibliografie 19. století z pera pražského biskupa Antonína Podlahy (1865 až 1932), teologa, archeologa a historika. V současnosti pracuje Verner na bibliografii české katolické literatury z let 1800 až 1828, kterou Podlaha vynechal.

V Londýně začne filmový festival, na programu Tmavomodrý svět

Český film Tmavomodrý svět je na programu jednoho z galavečerů letošního londýnského filmového festivalu, který začne ve středu. Tmavomodrý svět Jana Svěráka je na programu galavečera 13. listopadu a promítá se i o večer později, tedy několik dní před tím, než bude v Praze oslavovat milióntého diváka. Film, který bude v Británii a USA uveden i do všeobecné distribuce, kandiduje na americkou filmovou cenu Oscara. Na londýnském festivalu budou promítány filmy ze 46 zemí.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky porazili ve svém úvodním zápase Švédských her v Helsinkách tým Finska 7:2 a oplatili tak severskému soupeři porážku z úvodního dílu série Euro Hockey Tour ve Zlíně. O branky úřadujících mistrů světa se postarali nováčci Pavel Rosa, který se trefil hned dvakrát, Petr Leška a Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka, Zdeněk Sedlák a David Nosek. Druhým soupeřem svěřenců trenérů Josefa Augusty a Vladimíra Martince budou ve čtvrtek ve Stockholmu hráči Švédska.

Fotbalový záložník Martin Hašek ze Sparty Praha se definitivně stal hráčem Austrie Vídeň, neboť v jejím působišti podepsal v pondělí tříapůlletý kontrakt, který vejde v platnost v prvním prosincovém týdnu. Sparta za přestup získá v přepočtu 20 miliónů korun.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, v nejvyšších horských polohách srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 6 až 9 stupňů Celsia.