Zprávy Radia Praha

Česká společnost zapomíná, podle prezidenta, na zásluhy studentských hnutí

Česká společnost zapomíná podle prezidenta Václava Havla na zásluhy studentských hnutí, která přispěla k demokratizaci poměrů v zemi. Havel to řekl novinářům po schůzce s lidmi, kteří se jako studenti podíleli na klíčových událostech v české historii v letech 1939, 1968 a 1989. Na zámku v Lánech, kde prezident pobývá po propuštění z nemocnice, se s ním setkali pamětníci událostí z listopadu 1939 Václav Straka, Jakub Čermín a Jaromír Strejček. Přijeli za ním také organizátoři studentských akcí z roku 1968 Ladislav Mravec, Taťána Holečková a Miroslav Tyl. Studenty, jež připravovali demonstrace v listopadu 1989, zastupovali Šimon Pánek, Martin Mejstřík a Martin Klíma. Havel se s nimi setkal u příležitosti 17. listopadu, tedy Dne boje studentstva za svobodu a demokracii. Kromě setkání s někdejšími organizátory studentských demonstrací si chce prezident památku 17. listopadu připomenout také v sobotu v podvečer, kdy se chystá položit také kytičku k památníku na pražské Národní třídě.

V české společnosti se ztrácí povědomí o historii, míní pamětníci

Česká společnost ztrácí povědomí o tom, co ovlivnilo její historii. Shodli se na tom pamětníci osudových okamžiků z listopadu 1939, které přijal prezident Václav Havel. "Ty ideály, za které my jsme bojovali, tady jsou. Nejsou však dostatečně známy především u naší mladé generace," řekl Jaromír Strejček. Jako student byl 17. listopadu 1939 zatčen a odvezen do koncentračního tábora. Národ, který nezná svou historii, podle něj jen velmi obtížně může budovat svou budoucnost. Souhlasí s ním i zakládající člen ústředního svazu studentstva v Anglii Václav Straka. Podle někdejšího předsedy Svazu bojovníků za svobodu Jakuba Čermína českou společnost značně poznamenala nejprve éra fašismu a poté komunismu.

Pravicové strany si v Ústí nad Labem připomněly 17. listopad 1989

Kytice květů položili představitelé ústeckých organizací Občanské demokratické strany a Unie svobody k pomníku Obětem komunismu. Připomněli si tak výročí Sametové revoluce v roce 1989. Zatímco v předcházejících letech se zástupci ústeckých pravicových stran poklonili obětem komunismu společně, letos se pietní vzpomínky konaly dvě. V 15:30 přišlo k pomníku 15 občanských demokratů a o hodinu později pět unionistů. Pomník Obětem komunismu vytvořil pro Ústí nad Labem Olbram Zoubek. Sochu ženy v životní velikosti, která stojí skloněná nad deskou s nápisem "Obětem komunismu město Ústí nad Labem", odhalil v květnu 1997 předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný.

Předseda Senátu Pithart chce v USA přispět k posílení obchodních vztahů

Předseda Senátu Petr Pithart chce při nadcházející návštěvě USA přispět k posílení obchodních vztahů mezi Českou republikou a severoamerickými státy. Setkat se má proto mimo jiné se zástupci Česko-severoamerické obchodní komory, kterou pomáhal zakládat. Týdenní cesta předsedy horní komory nenavazuje na nedávný pobyt premiéra Miloše Zemana v USA. Zeman byl minulý týden ve Spojených státech, kde jednal mimo jiné o podpoře amerických investic v Česku a setkal se i s prezidentem Georgem Bushem. Pithart žádná politická jednání vést nemá. Pithart se v USA zúčastní otevření honorárního konzulátu v Chicagu, kde žije početná česká krajanská komunita. Setká se i s jejími zástupci, kteří chtějí využít možnosti volit v Česku korespondenční metodou, což předpokládá senátní návrh novely volebního zákona. Předseda Senátu bude mít také přednášku na Washingtonově univerzitě. Setká se s představiteli Central and East European Law Initiative, významnou neziskovou organizací, která se zaměřuje na posílení kvality právního prostředí ve střední a východní Evropě.

Česko schází k harmonizaci s právem Evropské unie 11 zákonů

Českému právnímu řádu schází k plné harmonizaci s právem Evropské unie 11 zákonů. V rozhlasovém pořadu Interview BBC to uvedl vicepremiér a předseda Legislativní rady vlády Pavel Rychetský. Tyto zákony se týkají například oblasti pojišťovnictví a podnikání na kapitálovém trhu. Vicepremiér by byl rád, kdyby se do konce nynějšího volebního období podařilo vládě předložit a Poslanecké sněmovně přijmout alespoň dva z těchto zákonů. Rychetský podotkl, že poslední zasedání sněmovny před volbami se uskuteční v dubnu příštího roku. Volby do Poslanecké sněmovny se mají konat v červnu příštího roku.

Piloti na linkách do USA snad o prověrky požádají do konce roku

Piloti ČSA, kteří létají na linkách do Spojených států, asi už do konce roku požádají Národní bezpečnostní úřad, aby je podrobil bezpečnostním prověrkám typu "D" - důvěrné. Ředitel úřadu Tomáš Kadlec po zasedání Ústředního krizového štábu řekl, že jde o šest či sedm desítek pilotů. O jejich prověření požádaly USA. Po útocích na New York a Washington 11. září chtějí, aby lidé, kteří létají do USA, měli "certifikát spolehlivosti". Michal Pešan z ministerstva dopravy řekl, že Česká republika není z hlediska podezření z terorismu pro USA prioritní zemí. Američané proto na prověrky českých pilotů nespěchají. Pešan očekává, že o jejich prověření Spojené státy požádají až během roku 2002. Dodal, že piloti chtějí, aby prověrky měl i pozemní personál, který připravuje letadla k letu.

Armáda se dohodla s Aerem na dokončení projektu L-159

Na dokončení projektu bitevníku L-159 Alca se v Čáslavi dohodl ministr obrany Jaroslav Tvrdík s prezidentem Aera Vodochody Antonínem Jakubšem. Aero v pondělí předá armádě konkrétní postup odstranění současných problémů. Ministerstvo se k němu v úterý vyjádří. Novou platformu spolupráce, na níž se obě strany dohodly, potvrdí smluvní dodatek, který uzavřou do 10. prosince. Jeho součástí bude mimo jiné stanovení jasných a reálných termínů dodávek letounů. Ministerstvo obrany je ochotno akceptovat jakékoliv nově navržené termíny. Ovšem s podmínkou, že budou reálné, podotkl Tvrdík. V případě neplnění termínu čeká výrobce sankce.

Verdikt o propuštění ředitele Železného je konečný

Rozhodnutí Obvodního soudu Prahy 1 o propuštění ředitele televize Nova Vladimíra Železného na svobodu je definitivní. Nelze si na ně stěžovat u odvolacího soudu. Pokud bude policie trvat na tom, že Železný patří do vazby, musí vyšetřovatel podat žalobci další podnět k vazebnímu stíhání. Státní zástupce Jiří Křeček ale naznačil, že nyní o novém návrhu na vzetí Železného do vazby neuvažuje. Ředitel Novy čelí obvinění z pokusu o poškozování věřitele. Vyšetřovatel Vladimír Machala ho v úterý poslal do policejní cely. Odtud ho ve čtvrtek večer propustila soudkyně Edita Beranová, která zamítla návrh na vazbu. Nesdílela Křečkovy obavy, že Železný by mohl na svobodě ovlivňovat svědky. Pro pokus o poškozování věřitele je ve vazbě jeho právník Aleš Rozehnal. Advokát obou mužů Josef Monsport ve čtvrtek řekl, že kvůli dramatickému vývoji případu nestihl vypracovat a předat soudu odůvodnění stížnosti k Rozehnalově vazbě. Další z právních zástupců Radek Jilg podal ve středu státnímu zastupitelství stížnost na postup vyšetřovatele při prohlídce Rozehnalovy advokátní kanceláře. Prohlídka byla nezákonná a zajištěné věci nelze jako důkazy použít, tvrdí Jilg. Stížnost zatím ke Křečkovi nedošla.

Žalobce podal stížnost k vazbě Rozehnala, bojí se i jeho útěku

V případě právníka Aleše Rozehnala podal proti soudnímu rozhodnutí o uvalení vazby stížnost nejen jeho obhájce, ale i státní zástupce. Požaduje totiž, aby soud uznal kromě obavy z ovlivňování svědků jako důvod vazby i to, že by Rozehnal mohl pokračovat v údajné trestné činnosti nebo uprchnout do zahraničí. Obava z útěku je zdůvodněna tím, že Rozehnal má údajně v zahraničí uloženo pět miliónů korun. Rozehnal, právník ředitele televize Nova Vladimíra Železného, je obviněný z pokusu o poškozování věřitele. Případ souvisí se stíháním Železného, který čelí stejnému obvinění.

Ministr Gross si o víkendu promluví s Antlem o kauze Železného

Ministr vnitra Stanislav Gross si chce o víkendu promluvit s šéfem vyšetřovatelů Miroslavem Antlem o kauze ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Zejména se bude zajímat o výroky Antla o tom, že je vyšetřovateli případu vyhrožováno a jsou na něj vyvíjeny tlaky. Gross dodal, že zatím nemá žádné informace o výhrůžkách vyšetřovateli kauzy Vladimíru Machalovi. Machalu přepadli v letos červnu neznámí útočníci. Zbili ho tak, že skončil v pracovní neschopnosti. Souvislost s vyšetřováním Železného se však neprokázala. Antl v rozhovoru pro páteční Mladou frontu na dotaz, zda vyšetřovatel Železného čelí výhrůžkám, řekl: "Když se mě takhle zeptáte, já vám to vyvracet nebudu. I něco takového se vyskytlo". Policejní prezident Jiří Kolář k tomu uvedl, že policie čelí podobným tlakům zcela běžně. Antlovy výroky v kauze Železný se nezamlouvají politikům ODS. Místopředseda strany Petr Nečas řekl, že Antl by měl přestat mluvit v náznacích a místo "nevěrohodného mlžení" jasně a konkrétně říct, jaké politické tlaky či zájmy má na mysli.

Převod hradeckého letiště by mohly oddálit restituční nároky

Převod letiště v Hradci Králové z armády do správy města by mohly oddálit nevyřešené restituční nároky lidí na některé pozemky v jeho areálu. O jejich případném vracení restituentům musí nejprve rozhodnout Pozemkový fond České republiky. Vedení armády před několika měsíci rozhodlo, že vojáci letiště opustí do konce roku. Armáda tím prý ušetří milióny korun. Pokud by se však restituenti s armádou či městem na odprodeji pozemků nedohodli, mohlo by to převod letiště dokonce zastavit. Letiště spadá pod velení 34. základny speciálního letectva v Pardubicích. Pravidelný letový provoz na hradeckém letišti vojsko ukončilo roku 1992. V minulých letech bylo využíváno například pro mezinárodní leteckou přehlídku Czech International Air Fest. V jeho části začalo nedávno vznikat muzeum historických letounů.

Iniciativa studentů Univerzity Karlovy pořádá protest kvůli vývoji ve školství

Iniciativa studentů Univerzity Karlovy v Praze vyzvala akademickou obec k protestní akci kvůli vývoji ve školství. Na pondělní odpoledne svolala na Palachovo náměstí demonstraci, kterou má doprovázet pochod centrem města a pouliční happening. Jeden z organizátorů Filip Huněk řekl, že iniciativa vzešla od posluchačů humanitně zaměřených fakult a snaží se oslovit i další studenty. Trasa pochodu má podle Huňka vést přes Staroměstské náměstí a Železnou ulicí k Prašné bráně. Poté se účastníci mají vrátit Celetnou ulicí na Palachovo náměstí. Iniciativa v tiskovém prohlášení upozorňuje na přeplněné učebny, nevyhovující vybavení, chátrající koleje a jejich nedostatečnou kapacitu a na nízké platy ve školství. Nesplněný slib vyvolal vlnu protestních shromáždění na vysokých školách a diskusí o změně systému jejich financování. Druhá verze rozpočtu již se zvýšením dotace počítá. Řešení vidí iniciativa mimo jiné ve zvýšení státní dotace na jednotlivého studenta. Odmítá školné a zdůrazňuje, že vysoké školy musejí zefektivnit nakládání s penězi.

Z Hradce Králové vyjede kamión s pomocí pro ústav v Srbsku

Kamión s pomocí pro srbský sociální ústav vyjede koncem listopadu z Hradce Králové. Náklad pro mentálně postižené ve městě Stamnica bude obsahovat především hygienické potřeby. Půl miliónu korun na nákup pomoci poskytla hradecká radnice, dopravu zajistí nadace Člověk v tísni. Finanční pomoc srbskému ústavu před časem schválili městští zastupitelé. Ústav ve Stamnici si hradecká radnice vybrala po poradě s nadací Člověk v tísni a zástupci jugoslávského a českého velvyslanectví. Ústav ve Stamnici funguje od roku 1964 a stará se o téměř pět stovek chovanců. Podle vedení ústavu pochází polovina provozních nákladů z darů nestátních a zahraničních organizací.

Pátrací skupina zmizelé Čechy nenašla, objevila ale nové stopy

Ani druhá pátrací mise nenašla tři české pohřešované studenty v Albánii. Objevila však nové stopy, které naznačují, že Češi by mohli být naživu - možná i uneseni. Skupina, v níž byla matka dvou ztracených, se ve čtvrtek po týdnu stráveném v Albánii vrátila do Prahy. Jakmile se objeví nové informace, které by mohly vést k nalezení studentů, vypraví se přátelé zmizelých na další záchrannou akci. Tamní policie se domnívá, že pohřešovaní jsou naživu a že Albánii neopustili. Bratři Michal a Jan Pavelkovi a jejich přítelkyně Lenka Tučková jsou pohřešováni od srpna. Ředitel teritoriální policie ve Skadaru Mitro Korda uvedl, že trojice byla viděna ještě 14. a 15. září u severoalbánské vesnice Ura e Sthrejte. Albánie zvýšila odměnu za jakékoli informace vedoucí k jejich vypátrání ze 4000 na 40.000 dolarů (asi 1,5 miliónu korun).

Od pátku se prodává na 3400 poštách vánoční pohlednice Bariér

Už devátá pohlednice konta Bariéry se prodává od pátku na 3400 českých poštách. Zobrazuje klasické české Vánoce v podání Josefa Lady. Pohlednice stojí 20 korun a na její prodej u poštovních přepážek upozorní občany barevný plakátek. Každoročně získávají Bariéry kolem 12 miliónů korun z příspěvků dárců. Rada konta je rozděluje na nákup rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, bezbariérové úpravy a výbavu chráněných pracovišť. Podle ředitelky konta Boženy Jirků bylo v listopadu rozděleno 503.000 korun mezi 40 projektů. Struktura žádostí se podle ní v poslední době mění.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Má být většinou polojasno, ráno a dopoledne v nížinách místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů, v 1000 m na horách kolem +3.