Zprávy Radia Praha

Praha nechce vypovědět smlouvu o režimu na hranici se Slovenskem

Česká republika nemá v úmyslu jednostranně vypovědět smlouvu o režimu na česko-slovenských hranicích. "Bude se nadále jednat," řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Kavan. Praha tvrdí, že změna režimu je nutná kvůli splnění standardů Evropské unie na česko-slovenské hranici a že nebude namířena proti Čechům ani proti Slovákům. Šéf diplomacie a zdůraznil, že Praha neuvažuje o zavedení víz se Slovenskem. Tvrdí, že zpřísnění režimu má postihnout občany třetích států, hlavně ilegální migranty a pašeráky drog, kteří přes Slovensko a ČR míří dál do zemí EU. Bratislava namítá, že problém není česko-slovenská hranice, ale slovensko-ukrajinská hranice, kde prý už vláda chystá posílení ostrahy.

Jan Kavan napsal ministru Abdulláhovi a podpořil vznik široké afghánské vlády

Český ministr zahraničí Jan Kavan podpořil v dopise svému protějšku z afghánské Severní aliance Abdulláhovi Abdulláhovi vznik nové, co nejširší vlády v Afghánistánu. Kavan řekl, že dopis, který Abdulláhovi odeslal, napsal na základě diplomatických jednání v Praze a New Yorku. Podle Kavana mají být v připravované přechodné afghánské vládě i zástupci paštunských kmenů. Soudí, že vláda by měla reprezentovat Afghánce v co nejširší podobě. Spojené státy minulou středu požádaly Českou republiku o intervenci při sestavování afghánské vlády. Žádost Kavanovi v Praze tlumočil velvyslanec Spojených států Craig Stapleton.

Předseda sněmovny Václav Klaus jednal s premiérem Baskicka o užší vzájemné spolupráci

Zejména o možnostech užší spolupráce mezi Českou republikou a Baskickem v oblasti obchodní, turistické i kulturní hovořil předseda sněmovny Václav Klaus s předsedou baskické regionální vlády Juanem Josém Ibarretxem. Oba politici se shodli na tom, že četnější vztahy by mohly být pro obě země přínosem. "Bylo to pro mě první setkání s baskickým světem," řekl po asi dvacetiminutové schůzce Klaus. Dodal, že s baskickým hostem hovořil také o politické situaci uvnitř Španělska. Předseda baskické regionální vlády se již v pátek sešel s pražským primátorem Janem Kaslem. Krátce poté ale musel svou návštěvu v Česku přerušit, a to kvůli událostem ve španělské autonomní oblasti Baskicko, kde neznámí útočníci zavraždili dva policisty. Ibarretxe se zpět do Česka vrátil v pondělí v poledne. Umírněný nacionalista Ibarretxe se staví proti násilným akcím teroristů. Jeho Baskická národní strana podporuje požadavky na nezávislost Baskicka, odmítá však násilí jako prostředek k dosažení tohoto cíle.

Dvě desítky zemí včetně Česka schválily prohlášení o Černomoří

Prohlášení o ochraně vod a s ní spojených ekosystémů v povodí Dunaje a v širším Černomoří schválili v Bruselu ministři životního prostředí 21 zemí včetně České republiky. Zavázali se v něm zlepšovat kvalitu vod, urychlit zavádění projektů na ochranu životního prostředí, vzájemně spolupracovat a aplikovat co nejvíce jednotné předpisy Evropské unie. Předsedové Mezinárodní komise pro ochranu Černého moře a Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje podepsali memorandum připravené Evropskou komisí, která tak předvedla, že chce hrát významnou roli při ochraně Dunaje, Černomoří a tamních unikátních a ohrožených ekosystémů. Český ministr Miloš Kužvart upozornil, že do Dunaje odtéká voda ze skoro celé Moravy; ČR je proto také členem komise pro ochranu Dunaje. Kužvart připomněl, že tento zájem již prakticky dokázala, když jako první vyslala týmy pro měření znečištění Dunaje po katastrofě v rumunském zlatém dole Baia Mare - zjistily mimo jiné, že zamoření kyanidy má i jiné zdroje než onen jeden důl.

Američané a Novozélanďané mohou do Česka bez víz zatím jen v příštím roce

Do konce příštího roku budou moci Američané a Novozélanďané cestovat do České republiky bez víz. Vyplývá to z nařízení vlády, která současně sjednotila délku bezvízového pobytu pro obě země na 90 dní. Omezenou platnost nařízení vládní mluvčí Libor Rouček vysvětlil tím, že Češi do těchto států bez víz cestovat nemohou. Spojené státy vízovou povinnost pro držitele českých cestovních pasů dosud nezrušily. Nový Zéland ji sice zrušil v roce 1996, kvůli stoupajícímu počtu žadatelů o azyl z České republiky ji však od letošního ledna opět zavedl. Ministr zahraničí Jan Kavan v návrhu uvedl, že zachování bezvízového režimu pro občany těchto zemí je v českém zájmu.

Vláda rozhodla, že se Česko zúčastní Světové výstavy Expo 2005

Vláda rozhodla, že se Česká republika v roce 2005 zúčastní světové výstavy Expo v japonské prefektuře Aiči. Během zasedání kabinetu to řekl mluvčí Libor Rouček. Generálního komisaře české účasti vláda zatím nejmenovala. Ministr zahraničí Jan Kavan má návrh předložit do jednoho měsíce. Hlavním tématem výstavy je objevování moudrosti přírody. Expo 2005 bude zaměřeno na životní prostředí, přírodní a energetické zdroje, růst světové populace a na zásobování lidstva potravinami.

Elektřina bude příští rok dražší o 10, plyn o 5 procent

Elektřina pro domácnosti v ČR v příštím roce podraží plošně o téměř deset procent, plyn v průměru o pět procent. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl její mluvčí Libor Rouček s odvoláním na materiál, který vládě pro informaci předložil předseda Energetického regulačního úřadu Pavel Brychta. Úřad původně navrhoval rozdílné ceny elektřiny podle regionů. Zdražení mělo být v rozmezí od 7 do 16 procent. Vyšší cenu za elektřinu proti původnímu návrhu budou muset platit lidé na jižní a severní Moravě a ve středních a severních Čechách, kde se uvažovalo jen o sedmiprocentním nárůstu. Rozhodnutím zvýšit ceny elektřiny plošně nejvíc získají obyvatelé jižních a západních Čech, kterým měly ceny elektřiny vzrůst až o 16 procent. Podle listu Právo pro zavedení regionálních cen pro domácnosti nenastal pravý čas. I když dodavatelé mají odlišné náklady, což by se mělo správně promítnout v ceně, některé domácnosti by se dostaly do vážných potíží, uvedl deník minulý týden.

Vláda souhlasila se seznamem nových soudců ministra Bureše

Se seznamem 29 nových soudců tak, jak jej předložil ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, souhlasila vláda. Soudce jmenuje do funkce prezident republiky na návrh ministra spravedlnosti, který musí spolupodepsat předseda vlády. Noví soudci by měli složit slib do rukou ministra spravedlnosti 4. prosince. Podle údajů ministerstva spravedlnosti působí nyní v justici zhruba 2600 soudců. Ministr spravedlnosti nedávno řekl, že už není třeba dál počty soudců zvyšovat, ale je nutné se zaměřit na to, jak jim ulehčit od úkonů, které lze přenést na soudní úředníky. Soudci jsou do svých funkcí jmenování doživotně, při svém rozhodování jsou vázáni pouze zákonem a svým svědomím.

Dva milióny na kampaň proti rasismu získá Člověk v tísni

Dva milióny korun získá na pokračování své protirasistické kampaně obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. Rozhodla o tom vláda, která zároveň zrušila obchodní veřejnou soutěž na podobnou kampaň. Člověk v tísni od září uskutečňuje záměrně provokativní a kontroverzní mediální kampaň, zaměřenou proti neonacismu. Kabinet chtěl původně na kampaň Projekt Tolerance v letošním roce vynaložit necelých deset miliónů korun. Dva vyloučení účastníci veřejné soutěže ale svými námitkami blokovali definitivní přidělení zakázky až do 12. listopadu, kdy jejich odvolání definitivně zamítl Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Kampaň proti rasismu a projevům neonacismu, která bude vedena formou televizních reklamních vstupů, billboardů, tištěné reklamy a internetových stránek, ukazuje tento fenomén s nadsázkou a humorem. Hlavním motivem kampaně je slogan již několikrát použitý při obdobných kampaních v zahraničí: "Nebuď lhostejný. Pomoz svému obecnímu náckovi najít nějakého chvályhodného koníčka. Ukaž mu cestu dříve, než zdivočí!".

Evropskou integraci považují za správnou tři čtvrtiny Čechů

O správnosti myšlenky evropské integrace jsou přesvědčeny téměř tři čtvrtiny Čechů, rozhodně proti se stavějí 3 procenta. Dynamiku integrace nedokáže posoudit 44 procent obyvatel, čtvrtině Čechů se zdá pomalá. Za uspěchané má slučování Evropy 13 procent Čechů. Pětina je s tempem integrace spokojena. Vyplývá to z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Počátek roku 2003 považuje 42 procent Čechů za adekvátní termín vstupu do Evropské unie. Pětina míní, že toto datum je předčasné. Osm procent si naopak myslí, že vstup v tomto termínu bude opožděný.

Česká veřejnost připisuje unii řadu hodnot. Aktivity unie hodnotí příznivě třetina Čechů, nepříznivě desetina. Šestatřicet procent obyvatel se nechce přiklonit k žádnému z obou názorů. Čtyři pětiny občanů oceňují na Evropské unii uplatňování zásad demokracie a spolupráce, dvě třetiny principy solidarity. Více než polovina oceňuje toleranci v unii a 48 procent si cení spravedlnosti. Kriticky se k posledním dvěma principům v unii staví třetina Čechů. Největší výhrady mají k míře uplatňování rovnosti v evropském společenství, za špatnou ji považuje 44 procent.

ČR má velkou šanci uzavřít s EU kapitolu "daňová politika"

Česká republika má značnou šanci ve středu při jednání s Evropskou unií o podmínkách přistoupení předběžně uzavřít kapitolu "daňová politika". Členské státy jsou podle spolehlivých informací připraveny souhlasit se čtyřmi jejími žádostmi o přechodná období a s jednou trvalou výjimkou. Při vstupu v roce 2004 by Česko mělo dostat možnost do konce roku 2006 jen postupně zvyšovat spotřební daň z cigaret na požadovaných 57 procent ceny nejběžnějšího druhu, takže obávané zdražení by se rozložilo v čase. Až na konci roku 2007 by sladila s EU výšku daně z přidané hodnoty (DPH), která se platí z ceny dodávek tepla pro domácnosti (z pěti na nejméně 15 procent). Stejnou dobu by měla k dispozici na dosažení požadované úrovně DPH ze stavebních prací pro potřeby bydlení. EU je ochotna souhlasit také s tím, aby od DPH byly osvobozeny samostatně výdělečně činné osoby, jejichž obrat nepřesahuje ročně 35.000 eur (1,2 miliónu korun). Všechny tyto úlevy byly odůvodněny sociálními ohledy. EU dále přistoupila na trvalou výjimku umožňující nižší sazbu spotřební daně z domácích ovocných destilátů.

Kavan a Havel jednali s mauricijským šéfem diplomacie

Především o hospodářské spolupráci a mezinárodní politice jednal český ministr zahraničí Jan Kavan se svým mauricijským protějškem Anilem Kumarsingem Gayanou. Gayan se setkal na zámku v Lánech také s prezidentem Václavem Havlem. Hovořili spolu o aktuální situaci ve světě. Podle Kavana Mauricius přislíbil Praze podporu v kandidatuře na předsedu Valného shromáždění OSN v příštím roce. O tuto funkci má zájem sám český šéf diplomacie. Ministři jednali o vzájemném obchodu. Kavan řekl, že české firmy do této malé ostrovní země v Indickém oceánu mohou dovážet strojní zařízení, dopravní prostředky, zemědělskou techniku, sušené mléko, sklo, přízi či zařízení pro cukrovary a pekárny. Kavan soudí, že v obchodní oblasti existují rezervy; proto by do ČR mohla brzy zavítat mauricijská podnikatelská mise. V poslední době se zvyšuje nejen zájem Čechů navštívit tuto exotickou zemi, ale i zájem mauricijských turistů o cestu do České republiky, konstatoval český ministr. Gayan se rovněž zajímal o stipendia na českých lékařských fakultách pro mauricijské studenty.

Rakouská ministryně zahraničí chce právní závaznost o Temelínu

Hodnocení jihočeské jaderné elektrárny Temelín v rámci procesu z Melku skončí až poté, co Česko přistoupí na právní závaznost závěrečné dohody. Prohlásila to rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová- Waldnerová v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Kurier. "Existuje 21 rakouských připomínek ke zkoušce vlivu Temelína na životní prostředí a sedm k otázce bezpečnosti. Ty se musí projednat a Češi je musí právně závazně převzít," řekla šéfka rakouské diplomacie. Česká strana ve všeobecné rovině vyjádřila připravenost k takovým závazkům, teď jde o podrobnosti, uvedla. Právní závaznost procesu z Melku je podle ní minimálním předpokladem pro rakouský souhlas s předběžným uzavřením energetické kapitoly při jednáních Prahy v orgánech Evropské unie. Možnost využít práva veta je právem každého státu, v případě Temelína to ale není smysluplné. S vetováním bychom si na léta zničili vztah k Česku, ze kterého máme užitek, zdůraznila Ferrerová-Waldnerová k požadavku vládní krajně pravicové strany Svobodných zamezit vstupu severního souseda do unie, bude-li Temelín v provozu. Připustila dále, že v otázce Temelína nemá alpská republika spojence z řad členských zemí Evropské unie.

Ministr zahraničí Jan Kavan zatím nebude komentovat jednání s Rakouskem o dohodě k procesu z Melku. Kavan řekl, že obě strany ve věci jaderné elektrárny Temelín vedou intenzívní jednání. Ministr se proto k situaci vyjádří asi až koncem tohoto týdne.

Pamětníci nesouhlasí s otevřením sudetoněmecké kanceláře v Praze

Někteří pamětníci druhé světové války nesouhlasí s tím, aby sudetoněmecké krajanské sdružení v Praze otevřelo svou kancelář. O otevření pražského sídla minulý týden informoval předseda sudetoněmeckého sdružení Bernd Posselt. "Bylo by to pošpinění památky 360.000 československých obětí nacismu," tlumočila názor členů Českého svazu bojovníků za svobodu jeho předsedkyně Anděla Dvořáková. Sudetoněmecké sdružení má podle ní revanšistický program a zpochybňuje výsledky druhé světové války. S jejím názorem však nesouhlasí bývalý šéf svazu Jakub Čermín. Podle něj by naopak otevření sudetoněmecké kanceláře mohlo přispět k usmíření mezi Němci a českou společností. Úkolem sudetoněmecké reprezentace v Praze by podle předsedy sdružení Posselta mělo být zejména navazovat užší kontakty s českými politiky a přispívat k lepší vzájemné informovanosti.

Sudetští Němci především požadují, aby Česká republika zrušila takzvané Benešovy dekrety, které po válce umožnily vyvlastnění jejich majetku a odsun. Chtějí se domoci také odškodnění za majetek, který jim byl na základě dekretů zabaven. Po německé a rakouské vládě přitom požadují, aby v případě neúspěchu při dvoustranných jednáních zablokovala přijetí České republiky do Evropské unie.

ČSA oproti původnímu záměru nebudou v roce 2002 nakupovat letadla

České aerolinie nebudou v příštím roce rozšiřovat letadlový park, i když ještě v létě plánovaly nákup nejméně tří letadel. Rozhodlo o tom představenstvo firmy. Důvodem je nepříznivá situace v letecké dopravě po zářijových teroristických útocích v USA. Letadlovou flotilu ČSA tvoří 30 strojů o průměrném stáří 6,5 roku. ČSA provozují dva Airbusy A310-300 pro dálkové lety, 19 strojů typu Boeing 737, čtyři turbovrtulová letadla ATR72 a pět ATR42. ČSA letos kvůli propadu poptávky po letecké dopravě po zářijových teroristických útocích v USA čekají ztrátu, která zřejmě přesáhne 100 miliónů korun. Národní letecký dopravce nabízí v zimním letovém řádu spojení do 61 míst v 38 zemích.

Ocenění Evropské unie vyvrací představu o Kladně jako městě dýmajících hutí

Představu o Kladně jako městě dýmajících hutí vyvrací ocenění tamní radnice, která letos podruhé obdrží titul "Město v souladu s požadavky Evropské unie 2000". Ocenění v úterý v Bruselu převezme náměstek kladenského primátora Dan Jiránek. Město nyní z grantových programů Evropské unie a britské vlády čerpá 1,7 miliónu korun, připravuje však další projekty na ozdravení životního prostředí. Kladno převezme titul spolu s dalšími 12 městy. Titul se od roku 1999 uděluje městům z kandidátských zemí unie, když prokážou výrazné zlepšení kvality ovzduší a vody a pokrok při likvidaci domovního odpadu. Kladno od roku 1996 investovalo téměř 400 miliónů korun do výstavby a rekonstrukce čistíren odpadních vod, kanalizace a plynofikace městské části Švermov.

Domažlice najdou přednostně byt pro emigrantku z Kosova s dětmi

Domažlická radnice pomůže přednostně najít volný byt pro emigrantku z Kosova a její tři děti. Rozhodli o tom na posledním zasedání zastupitelé. Je to asi první případ tohoto typu v Domažlicích, pokud by podobných žádostí bylo více najednou, bylo by rozhodování zastupitelů asi složitější, řekl starosta Jan Látka. "Je to určité gesto solidarity, i když se možná nebude příliš líbit některým lidem, kteří třeba čekají na městský byt," domnívá se starosta. Radnice v okresním městě podle něj eviduje kolem 250 žádostí o městský byt. Žena uprchla podle starosty se svými dětmi z jihosrbské provincie Kosovo poté, co ve válce přišla o manžela a matku. Od roku 1998 žije v českých uprchlických táborech, letos na jaře získala azyl v České republice.

Pitva zatím neprokázala, že nalezené ostatky patří Vosmanským

Pitva zatím neprokázala, že ostatky nalezené u Brankovic na Vyškovsku patří sourozencům Janu a Dagmar Vosmanským. O tom, že zde děti zemřely násilnou smrtí, však svědčí jiné důkazy. Pitvou ale již lékaři zjistili, že pravděpodobnou příčinou smrti obou dětí bylo udušení, řekl novinářům vyšetřovatel František Dostal. Vzhledem ke stavu pozůstatků se podle kriminalistů již asi nepodaří zjistit přesnou příčinu smrti ani motiv činu. Jediným podezřelým z vraždy zůstává mrtvý švagr dětí Stephan Knaepen z Belgie. Svědčí proti němu nepřímé důkazy: jeho minulost, s dětmi byl naposledy viděn a v dopise manželce se svěřil, že spáchal něco, kvůli čemu chce zabít i své vlastní děti.

Soud vyhostil dánského demonstranta proti zasedání světových finančníků na tři roky z Česka

Vyhoštěním z Česka na tři roky Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal Dána Lasse Davidsena Rasmussena za výtržnosti při loňských protestech proti zasedání světových finančníků v Praze. Soud uznal mladého cizince vinným z toho, že loni 26. září házel při demonstraci odpůrců globalizace dlažební kostky na provozovnu McDonald's na Václavském náměstí.

Kandidáty na kouče jsou Brückner, Jarabinský, Škorpil a Petržela

Trenér české fotbalové reprezentace bude vybrán nejpozději do 18. prosince a stane se jím nejspíš jeden ze čtveřice Karel Brückner, Jozef Jarabinský, Ladislav Škorpil a Vlastimil Petržela. Tyto čtyři adepty v následujících dnech osloví vedení Českomoravského fotbalového svazu. Nový kouč převezme národní tým po odstoupivším Jozefu Chovancovi, který od mužstva odešel poté, co česká reprezentace nepostoupila na světový šampionát.

Tyčkařku Hamáčkovou obvinil komisař z vyhýbání se dopinkovému testu

Halová mistryně světa ve skoku o tyči Pavla Hamáčková čelí obvinění, že se v červnu vyhnula namátkové dopinkové kontrole. Na českou halovou rekordmanku si podle České televize stěžoval u Mezinárodní atletické federace IAAF dopinkový komisař s tím, že atletku nezastihl v době, kdy měla být podle předloženého plánu přípravy na tréninku. Komisař nezastihl Hamáčkovou na tréninku na Julisce 27. června, dva dny před jejím startem na mítinku Zlaté ligy v Římě, kdy třiadvacetiletá tyčkařka absolvovala pouze krátké rozcvičení. "Když komisař dorazil, měla Pavla dávno po tréninku. Iniciativně jsem ji pro něj ještě sháněl mobilem," líčil trenér Boleslav Patera. Jeho svěřenkyně prý byla tou dobou vzdálena již hodinu cesty autem a okamžitý návrat, jak jej vyžadoval komisař, byl v dané chvíli nerealizovatelný. "Trenér komisaře informoval o mém dalším odpoledním programu, kde jsem mohla být zastižena. On tak ale neučinil," uvedla Hamáčková v oficiálním vysvětlení, které si od českého svazu vyžádala IAAF v reakci na komisařovu stížnost.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Kalamitní stav, který vyhlásili kvůli náledí v pondělí večer semilští silničáři, dnes končí. Silnice ošetřené chemickým posypem jsou opět sjízdné. Silničářům pomohlo zvládnout situaci hlavně počasí, přestalo totiž pršet a teploty se přehouply mírně nad nulu. Mrznoucí déšť napáchal v pondělí večer problémy se sjízdností hlavně ve výše položených oblastech, zejména v okolí Vysokého nad Jizerou a Jilemnice. Dnes bude většinou zataženo, občas déšť, v polohách nad 800 metrů sněžení. Nejvyšší teploty 0 až 4 stupně, v 1000 m na horách kolem -1 stupně Celsia.