Zprávy Radia Praha

Premiér Miloš Zeman jedná s rakouským kancléřem o jaderné eletrárně Temelín

Vláda přijala ve středu večer usnesení týkající ukončení procesu hodnocení bezpečnosti a ekologických dopadů jaderné elektrárny Temelín. Premiér Miloš Zeman dnes v Bruselu o elektrárně jedná s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem. Pokud dojde k dohodě, nebude nic stát v cestě uzavření české kapitoly o energetice v přístupových rozhovorech s Evropskou unií. Vládní mluvčí Libor Rouček podotkl, že závěrečný dokument je kompromisem. Sdělil pouze, že Česká republika je ochotna k určitým úpravám v nejaderné části elektrárny.

Prezident Klestil varuje před izolací Rakouska

Neobvykle ostrou formou se vyslovil rakouský prezident Thomas Klestil proti pokusům znemožnit rozšíření Evropské unie a zvláště proti vetování vstupu Česka do unie. V projevu na zasedání burgenlandské hospodářské komory Klestil varoval před možností, že se Rakousko samo zažene do izolace. Zjevně především na adresu krajně pravicové strany Svobodných, ale i na adresu dalších odpůrců české jaderné elektrárny Temelín rakouský prezident uvedl: "Nesmíme přenechat vedení diskuse těm, kdo denně malují na zeď katastrofické scénáře, jež nemají s realitou vůbec nic společného, nebo jen velmi málo." "Považuji projekt sjednocené Evropy za příliš důležitý na to, aby byl přenechán bázlivým, zklamaným nebo stoupencům včerejšího světa. Riskovali bychom tím i to, že se sami v Evropské unii i vůči kandidátským zemím v našem sousedství zaženeme do izolace. To nemůže být v našem zájmu, tím spíše ne, že ke společné Evropě neexistuje žádná rozumná alternativa," zdůraznil Klestil.

Česká republika uzavřela při jednání s EU kapitolu "daňová politika"

Česká republika uzavřela při přístupových rozhovorech s EU kapitolu "daňová politika" a posunula se na 22 uzavřených kapitol. Je teprve druhou kandidátskou zemí, která se s touto těžkou problematikou vypořádala, a to za lepších podmínek než první Maďarsko. ČR vyjednala tři přechodná období a dvě stálé výjimky. Jde vesměs o úlevy s citelným sociálním dopadem, podotkl vyjednávač Pavel Telička po středečním kole přístupových rozhovorů mezi EU a Českou republikou. Patnáctka" přiznala Česku přechodné období pro uplatnění předepsané daně z přidané hodnoty z ceny otopu pro domácnosti a ze stavebních prací za účelem bydlení. Znamená to, že do konce roku 2007 bude možné uplatňovat dosavadní pětiprocentní sazbu DPH, která se teprve poté zvedne na vyšší sazbu, jež bude v té době v platnosti. Podle předpisů EU musí převyšovat 15 procent. U stavebních prací přistoupila na kratší přechodné období, než původně chtěla (2007 místo 2010). Telička se nicméně ohradil proti postupu EU při jeho zkrácení a žádal, aby bylo aspoň dodatečně řádně vysvětleno. Česká republika akceptovala také nabídku EU na tříleté přechodné období pro dosažení předepsané spotřební daně z cigaret. Česká republika dosáhla bilance 22 uzavřených kapitol z celkových 30. Telička předpokládá, že v prosinci Česko ukončí rozhovory o kapitole "vnitro a spravedlnost"; doufá také, že čtvrteční bruselský česko-rakouský summit ohledně Temelína umožní v prosinci pokrok v kapitole "energetika".

Evropská unie sdělila Česku, že jedinou závadou je nedostatek programu pro hutě

Evropská unie dala České republice na vědomí, že vysoce oceňuje její legislativu i praxi v oblasti ochrany hospodářské soutěže a kontroly státní pomoci. Tuto klíčovou kapitolu však nelze zatím uzavřít, protože chybí životaschopný plán restrukturalizace hutnictví a přetrvávají pochybnosti o státní pomoci bankám. EU ve svém dokumentu připomněla, že realistický plán restrukturalizace hutnictví považuje za předběžnou podmínku pro to, aby souhlasila s poskytováním státní pomoci tomuto sektoru. Označila restrukturalizaci za "neodkladnou a zásadní" povinnost, aby se Česká republika připravila na disciplínu uplatňovanou na jednotném vnitřním trhu unie. Upozornila, že program předložený českou vládou vyvolává "vážné pochybnosti", pokud jde o životaschopnost a konkurenceschopnost tohoto sektoru. Českou republiku naopak pochválila za to, že plně sladila s legislativou unie systém investičních pobídek, které slouží jako podnět pro příliv zahraničního kapitálu.

Afghánský diplomat věří, že ČR v dohledné době znovu otevře své velvyslanectví v Kábulu

Afghánský chargé d'affaires v Praze Abdazzáhir Saldžúkí věří, že Česká republika v dohledné době znovu otevře své velvyslanectví v Kábulu. Afghánské velvyslanectví v Praze zastupuje protitalibanskou opozici, která nyní kontroluje většinu území. Diplomat potvrdil, že české ministerstvo zahraničí již kontaktovalo afghánské velvyslanectví v Praze poté, co Spojené státy požádaly Českou republiku o intervenci při sestavování afghánské vlády. České zájmy v této asijské zemi nyní hájí velvyslanectví v sousedním Pákistánu. Zastupitelský úřad v Kábulu byl dočasně uzavřen v srpnu 1992, kdy vrcholilo napětí po výzvě fundamentalistického vůdce Gulbuddína Hekmatjára k zahájení svaté války. Komunistický režim udržoval čilé politické i obchodní vztahy s tehdy prosovětsky orientovanou afghánskou vládou. Ke studiu do Československa v 80. letech proudily stovky mladých Afghánců, opačným směrem pak nemalý počet vojenských i hospodářských poradců, kteří měli podpořit nestabilní kábulský režim.

Poslanci pustili do závěrečného hlasování novelu volebního zákona

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o pohřebnictví, která ruší povinnost pohřbívat plody po potratu. Předlohu ještě musí projednat Senát a podepsat prezident republiky. Do závěrečného hlasování pak poslali zákonodárci vládní novelu volebního zákona, podle níž mají občané v příštím roce rozhodovat o složení sněmovny. Tzv. velká volební novela předpokládá, že lidé budou moci volit opět dva dny. Novela by měla být přijata nejpozději v únoru 2002, tedy 100 dní před volbami do sněmovny.

Na dalším programu má sněmovna jednání o vládních návrzích zákonů o finanční arbitráži a finanční prokuratuře. Zákon o arbitráži by měl umožnit rychlé mimosoudní vyřešení sporů při platebním styku. Výhoda arbitráže by proti soudnímu procesu měla být především v rychlosti vyřízení žádosti. Rozhodnutí arbitra by však měl stejně přezkoumat soud. Vládní návrh zákona o finanční prokuratuře počítá s tím, že tato speciální instituce by měla zajišťovat ochranu majetkových zájmů státu. Finanční prokuratura nemá být trestním orgánem.

Prezident Havel hovořil s předsedkyní španělského Senátu o Evropské unii, ale i o své dovolené

Rozšiřování Evropské unie a hodnotící zpráva Evropské komise byly hlavními tématy setkání prezidenta Václava Havla a předsedkyně španělského Senátu Esperanzy Aguirreové. Mluvili spolu také o prezidentově dovolené, kterou trávil na španělském pobřeží a na Kanárských ostrovech. Španělsko začne EU předsedat v lednu příštího roku. Její rozšíření bylo také hlavním tématem rozhovoru Aguirreové s premiérem Milošem Zemanem. Španělé budou chtít prosadit společnou měnu Euro, rozšíření unie a pokračovat v liberalizaci evropských institucí. Usilovat budou také o vypracování evropského zatykače a o urychlení procedur vydávání zločinců, kteří se provinili proti lidským právům. Zeman a Aguirreová se shodli na tom, že se dynamicky rozvíjí česko-španělský obchod. Aguirreová podotkla, že v poslední době vzbudila zájem Španělů privatizace energetiky a telekomunikací v České republice.

EU chválí ČR v otázce rozvoje informační společnosti

Evropská unie hodnotí velmi pozitivně rozvoj informační společnosti v České republice, zvlášť chválí ČR za její aktivní přístup k přípravě programu eEurope+. Řekl to v Bruselu ministr a vedoucí Úřadu vlády ČR Karel Březina po setkání se členem Evropské komise pro podniky a informační společnost Erkki Liikanenem. V rámci programu se kandidátské státy společně snaží zavést informační společnost po vzoru členských zemí EU. Mezi hlavní cíle programu patří podpora využívání internetu a jeho zlevnění, urychlení a vyšší bezpečnost. Komisař slíbil, že prověří a případně podpoří záměr ČR vstoupit v rámci eEurope+ co nejdříve do projektu IDA-2, který se zaměřuje na zavádění moderních technologií pro rychlou a efektivní on-line výměnu informací mezi státními správami členských států EU.

Slovenská vláda souhlasí s uzavřením smlouvy o dvojím zdaněním s Českem

Slovenská vláda souhlasí s uzavřením smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Českou republikou. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Maruška. Dvojí zdanění v mezinárodním obchodu snižuje příjmy, které právnickým a fyzickým osobám jednoho státu plynou z druhého státu. Smyslem sjednání smlouvy je rozdělení práva na daň z jednotlivých druhů příjmů mezi oba státy. V současnosti se vzájemné daňové vztahy Slovenska a Česka řídí dohodou o zamezení dvojího zdanění podepsanou v roce 1992. Ta však neodpovídá současným ekonomickým podmínkám v obou zemích. Na absenci dohody o zamezení dvojího zdanění mezi oběma státy upozornil český premiér Miloš Zeman 19. listopadu během své návštěvy Slovenska. Česká vláda vyjádřila souhlas s uzavřením dohody minulý týden.

Oběti nacismu mohou podávat žádosti o odškodnění do konce roku

Přibližně měsíc ještě budou moci oběti nacismu podávat žádosti o odškodnění. Lhůta pro uplatnění nároku na finanční kompenzace za pobyt v koncentračních táborech, věznicích, deportace nebo nucené nasazení vyprší 31. prosince. Koncem letošního roku skončí také termín pro žádosti o odškodnění za majetek zabavený během druhé světové války nacisty. Pouze o odškodnění z Rakouska mohou lidé žádat až do 27. listopadu 2002. Čeští občané by z této sumy měli obdržet asi 423 miliónů marek (přibližně 7,3 miliardy korun). Česko-německý Fond budoucnosti, který má odškodnění na starosti, již vyplatil kompenzaci více než polovině žadatelů.

Vláda požádala mediální komisi, aby dohlédla na spory kolem převodu licencí TV 3

Vláda prostřednictvím ministra kultury Pavla Dostála požádala sněmovní mediální komisi, aby dohlédla na spory kolem převodu licencí v případě televizní stanice TV3. Vláda nechce, aby stát musel absolvovat další arbitrážní řízení jako v případě sporu o televizi Nova mezi společnostmi CET 21 a CME. Vláda podle Dostála považuje za zcela absurdní, aby na základě případně špatného rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání odpovídal stát tím, že by byl poškozován v arbitrážním řízení. Držitel licence na vysílání TV3 Martin Kindernay se dostal do sporu s TV3 a jejím investorem EMV poté, co Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odmítla povolit převod licence na lucemburskou firmu KTV, kterou Kindernay stoprocentně vlastní. Na tomto převodu se přitom s EMV dohodl. Kindernay pak požádal o převedení na českou firmu RTV Galaxie, což rada schválila.

Rada České televize schválila rámcový rozpočet České televize na rok 2002

Rámcový návrh rozpočtu České televize na rok 2002 schválila na středečním jednání rada tohoto veřejnoprávního média. ČT tak má v příštím roce hospodařit s příjmy 4 miliardy 700 milionů a náklady mírně přes pět miliard korun. Odboráři z ČT schválenou rámcovou pátou verzi rozpočtu považují za nic neřešící hru s čísly, která zahajuje faktickou likvidaci veřejnoprávní televize. Ekonomické vedení televize nehodlá utratit 340 miliónů korun vyčleněných na investiční náklady, a tak ze ztráty 225 miliónů vznikne kladný hospodářský výsledek 115 miliónů korun. Rada chce, aby jí vedení ČT dodalo podrobný rozpočet televize v nejkratší možné době.

Počasí

Pražský magistrát odvolal v pondělí vydané upozornění na možnost výskytu smogu. Na všech 13 měřících stanicích poklesly hodnoty oxidů dusíku pod úroveň 200 mikrogramů na metr krychlový. Také předpověď počasí je příznivá. Bude oblačno, přechodně až polojasno, nejvyšší denní teploty 1 až 5 stupňů Celsia, na horách kolem nuly.