Zprávy Radia Praha

USA počítají v Praze s robustním rozšířením aliance

Americká vláda počítá na pražském summitu v listopadu příštího roku se "skutečným" a "robustním" rozšířením NATO. Uvedl to slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Podle něj americký ministr zahraničí Colin Powell v Bruselu na zasedání ministrů zahraničí 46 zemí Euroatlantické rady partnerství (EAPC) prohlásil, že příští rozšiřování rozhodně nebude symbolické, že přijat bude zřejmě každý stát, který splní všechna předepsaná kritéria. Ujistil, že boj proti terorismu, ani zahájená užší spolupráce s Ruskem neovlivní proces rozšiřování, ze kterého nemůže být vyčleněna nějaká země na základě nějakých historických nebo zeměpisných souvislostí, citoval Eduard Kukan ministra USA. Do NATO nyní oficiálně kandiduje Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko, Litva, Bulharsko, Rumunsko, Albánie a Makedonie.

Ministři zemí EAPC dále jednali o protiteroristické kampani. Powell ocenil příspěvky partnerů v EAPC a prohlásil, že se dokáží chovat jako skuteční spojenci. Zdůraznil, že úsilí vojenské, politické, finanční a další v boji proti terorismu bude složité a dlouhodobé, a vyzval partnerské země k pokračování ve spolupráci s NATO v této otázce.

Václav Havel: Pád Talibanu neznamená konec nebezpečí terorismu

Pád talibanského režimu v Afghánistánu neznamená podle prezidenta Václava Havla, že se svět vyrovnal s terorismem. Stále totiž hrozí útoky teroristů jednajících samostatně. Prezident to řekl v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. Prezident soudí, že tito teroristé mohou napáchat ještě větší hrůzy, než se staly 11. září při útocích na New York a Washington. V zájmu celého lidstva bude podle něj nutné zaútočit na konkrétní cíle, například na výcvikové tábory i v jiných zemích než v Afghánistánu, když k tomu bude shromážděn dostatek důvodů. Nebude to však jednoduché, řekl prezident Havel.

Krizový štáb: Nebezpečí nehrozí, opatření však stále platí

České republice nehrozí žádné nebezpečí, opatření přijatá v souvislosti s teroristickými útoky na USA, však zůstávají v platnosti. "Nic nenasvědčuje zvýšení bezpečnostních rizik, které by vyžadovalo nová bezpečnostní opatření," řekl ČTK Samuel Truschka z tiskového oddělení ministerstva vnitra po zasedání ústředního krizového štábu. Ústřední krizový štáb se poprvé sešel bezprostředně po teroristických útocích na USA 11. září. Bezpečnostní rada státu 22. listopadu rozhodla, že se bezpečnostní opatření související s hrozbou terorismu zmírní. Ústřední krizový štáb se od té doby schází jednou za 14 dní, do té doby zasedal každý týden. Situace se podle bezpečnostní rady zklidnila díky úspěšnému průběhu odvetné operace v Afghánistánu.

Češi ani Slováci dnes nehovoří o zavedení vízového režimu

Slovenský vicepremiér Ľubomír Fogaš po pátečním setkání s českými politiky řekl, že o česko-slovenském hraničním režimu hovořil pouze okrajově s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. "Chci jen říci, že ani jedna strana dnes nehovoří o zavedení vízového styku," řekl na tiskové konferenci po rozhovorech s vicepremiérem Pavlem Rychetským. S Grossem se prý shodli na tom, že jde o problém, který musí mezi sebou dořešit ministerstva vnitra obou zemí. Spor, který zajiskřil v minulých týdnech, vyvolal Gross s podporou premiéra Miloše Zemana, který při návštěvě Bratislavy vyzval slovenského ministra vnitra Ivana Šimka k jednání o změně hraničního režimu. Neshody se týkají změn takzvané režimové smlouvy, která neumožňuje zavést na hranicích opatření nutná pro vstup do Evropské unie. Režimová smlouva je totiž provázána s bezvízovou dohodou, podle níž čeští a slovenští občané nejsou nijak omezováni při překračování společné hranice.

Kvůli boji proti terorismu není třeba rozšiřovat kompetence tajných služeb. Shodli na tom vicepremiéři pro legislativu Pavel Rychetský a Ĺubomír Fogaš. Soudí však, že je nutné posílit pravomoci státu při kontrole finančních toků. Rychetský to řekl po setkání se svým slovenským kolegou v Praze. Oba podle něj dostali po zářijových teroristických útocích na USA od svých vlád za úkol analyzovat právní řád ve svých zemích a hledat legislativní změny, které by vedly k účinnějšímu boji s mezinárodním terorismem. Analýza by měla být dokončena v nejbližších dnech, dodal Rychetský, podle něhož jsou obě země vybaveny pro boj s terorismem dostatečně. Spíše než vytvářet nové právní prostředí pro činnost tajných služeb je podle něj třeba zkvalitňovat jejich práci a zvyšovat její intenzitu.

Bouřlivá debata ve sněmovně vyvrcholila střetem Klause a Zaorálka

Hádkou mezi poslancem Lubomírem Zaorálkem z vládní sociální demokracie a předsedou sněmovny Václavem Klausem vyvrcholila páteční bouřlivá debata v dolní parlamentní komoře. Zaorálek na základě Klausova projevu obvinil předsedu ODS z toho, že vyvolává strach z Evropské unie. Kvůli střetu muselo být jednání na hodinu přerušeno, neboť poslanci čekali na doslovný přepis Klausových slov. Zaorálek poté vzal své výroky částečně zpět a Klausovi se omluvil. Poslanci od rána jednali o Klausově středečním vystoupení v Bruselu, kde se vyslovil proti prohlubování integrace unie. Diskuse začala na Klausův návrh. V úvodu přednesl poslancům vlastní vysvětlení. "Jak je možné na jedné straně líčit Evropskou unii jako tak neúspěšný, depresivní, degenerující podnik a zároveň tvrdit, že mi nedělá problém do ní vstoupit?" vznesl Zaorálek řečnickou otázku na Klause. Je-li EU tak zpackaná, jak míní ODS, tak proč do ní ČR vstupuje, uvedl. "Tento klub, který to dopracoval tam, kam to dopracoval, který je plný antiliberálních, antidemokratických, antikapitalistických, antiamerických pozic," parafrázoval Zaorálek Klausova slova. Šéf sněmovny se proti Zaorálkovým větám ostře ohradil a předsedu zahraničního výboru sněmovny obvinil ze lži.

Chtějí-li čeští politici v zahraničí vyjadřovat své stranické názory, měli by je odlišit od oficiálních stanovisek státu. Řekl to premiér Miloš Zeman při sněmovní debatě o bruselském proslovu šéfa sněmovny Václava Klause. Zeman navrhl, aby poslanci debatu o Klausově vystoupení v Evropském parlamentu ukončili usnesením, že vstup do EU je zahraničněpolitickou prioritou České republiky.

Projev Václava Klause bruselské politiky nepřekvapil, řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Za nedobrý signál ale považuje náznaky předsedy ODS, že by bylo záhodno zvažovat, zda proces integrace EU nelze zvrátit. Kavan, jenž se kvůli debatě ve sněmovně předčasně vrátil z Bruselu, řekl, že tyto náznaky zaznamenali i bruselští politici.

Poslanecká sněmovna po několikahodinové emotivní diskusi vzala těsnou většinou na vědomí zprávu svého předsedy Václava Klause, v níž vysvětloval své vystoupení na půdě Evropského parlamentu v Bruselu. Poslanci rovněž konstatovali, že vstup do Evropské unie je zahraničněpolitickou prioritou České republiky.

ODS nechápe rozhořčení, které na české politické scéně vyvolaly výroky jejího předsedy a šéfa Poslanecké sněmovny Václava Klause v Evropském parlamentu. Snaha prosazovat jedinou představu o budoucnosti evropské integrace občanským demokratům připomíná komunistický režim, v němž byl dovolen také jen jediný oficiální názor. "ODS je přesvědčena, že někteří naši politici si nemohou zacpávat uši a jiným ústa a musí respektovat demokratickou diskusi," řekl na tiskové konferenci ODS její stínový ministr zahraničí Jan Zahradil.

Rakouská opozice neprosadila návrh na neuzavření kapitoly s ČR

Poslanci rakouských vládních stran během pátečního zasedání hlavního výboru Národní rady (dolní komory parlamentu) zamítli oba návrhy opozice, která chtěla usnesením zavázat ministryni zahraničí Benitu Ferrerovou-Waldnerovou, aby příští týden na zasedání ministerské rady EU nesouhlasila s předběžným uzavřením energetické kapitoly vstupních jednání s Českou republikou. Vládní lidovci (ÖVP) a Svobodní (FPÖ) naopak prosadili usnesení, kterým výbor požádal šéfku rakouské diplomacie, aby si na zasedání jménem Rakouska vyhradila právo na opětné otevření energetické kapitoly. V přijatém dokumentu výbor dále vyjádřil podporu úsilí rakouské vlády otevřít na summitu unie v Laekenu diskusi o možnosti zavedení jednotných evropských bezpečnostních standardů pro jaderné elektrárny. Hlavní výbor podobně jako listopadové usnesení Národní rady zdůraznil, že Rakousko se nadále zasazuje o celoevropské odstoupení od využívání jaderné energie a podporuje země, které jsou připraveny taková rozhodnutí přijmout. Vyjádřil rovněž podporu konkrétním krokům, například programům energetických partnerství s cílem odstavit jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín.

V Temelíně snížili kvůli testu výkon reaktoru na minimum

Personál jaderné elektrárny Temelín zahájil další zkoušku, pro jejíž potřeby převedl reaktor do tzv. nevýkonového stavu, a odstavil turbogenerátor. Elektrárna tak přestala dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Reaktor je nyní ve stavu, kdy se jeho výkon pohybuje zhruba na tisícině nominální hodnoty. "Zkouška bude trvat asi tři dny a jejím cílem je prověřit v praxi, zda vypočítané hodnoty změn reaktivity v aktivní zóně v závislosti na obsahu xenonu, který tam vzniká, jsou správné," řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Vysvětlil, že vzácný plyn xenon silně absorbuje neutrony a vzniká jako jeden ze štěpných produktů při normálním provozu reaktoru.

Velvyslanec Bašta: V Rusku je konkurence velká, ale bez šance nejsme

Nárůst českého vývozu do Ruska se v letošním roce očekává mezi dvaceti až třiceti procenty. Jen objem investic prostřednictvím České exportní banky byl přes půl miliardy dolarů. Loni činila hodnota českého exportu do Ruské federace 480 miliónů dolarů. Letošní více než dvacetiprocentní navýšení a uvedené investice svědčí o tom, že se věci vyvíjejí velmi pozitivně. Řekl to v rozhovoru pro ČTK český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta. Česká republika má podle něj v Rusku velmi dobré jméno a české zboží má na ruském trhu tradičně dobrý zvuk. "Nemusíme zde dávat na reklamu tolik peněz jako jinde. Ačkoli konkurence je v současnosti velká, bez šance nejsme," uvedl. Poukázal na to, že v Rusku je české zboží známo již od 70. let, kdy bylo cenově dostupné a patřilo k nejkvalitnějšímu na místním trhu. "Je to jméno, se kterým bychom měli dál pracovat," konstatoval.

ČR a Ukrajina určily 21 přednostních projektů vzájemné spolupráce

Česká republika a Ukrajina vybraly 21 společných projektů, jejichž uskutečnění v následujícím období bude věnována přednostní pozornost. "Jde o výstavbu říčního přístavu na Tise, modernizaci ukrajinských jaderných elektráren či výrobu trolejbusů na Ukrajině," uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu závěry listopadového šestého zasedání mezivládní komise v Kyjevě. Příští zasedání se má uskutečnit ve druhé polovině roku 2002. Další spolupráce obou zemí by se měla odvíjet v plynárenství a ropném průmyslu, energetice nebo zemědělství.

Stavební výroba v říjnu vyšší o 7 pct, produktivita o 6 pct

Celková stavební výroba v České republice se v říjnu meziročně zvýšila ve stálých cenách o sedm procent. Po vyloučení vlivu počtu pracovních dnů byla o 5,7 procenta vyšší. Růst ovlivnila zejména silná domácí investiční poptávka. Předběžné údaje oznámil Český statistický úřad. Úroveň stavební výroby očištěná od sezónních výkyvů byla v říjnu proti září vyšší o 0,5 procenta. Průměrná nominální mzda vzrostla proti říjnu 2000 o 7,7 procenta na 16.032 korun. Reálná mzda vzrostla o 3,2 procenta. Produktivita práce vzrostla o šest procent, jednotkové mzdové náklady vzrostly o 1,6 procenta. Za leden až říjen vzrostla stavební výroba ve stálých cenách meziročně o 12,4 procenta. Růst stavební výroby byl podle ČSÚ tažen zejména vývojem na stavbách inženýrského stavitelství. Vysokou dynamiku vykázaly i stavby v zahraniční.

RadioMobil dá za UMTS 3,86 miliardy, Eurotel 3,54 miliardy Kč

Mobilní operátor RadioMobil s nabídkou 3,861 miliardy Kč přeplatil v aukci licencí pro mobilní síť nové generace UMTS konkurenční Eurotel, který nabídl 3,535 miliardy Kč. Jediné dvě podané nabídky splnily podmínky soutěže, uvedl předseda Českého telekomunikačního úřadu David Stádník. Vítězný RadioMobil získá ke kmitočtům pro provoz sítě UMTS i další frekvence pro již provozovaný systém GSM, které může využít pro rozšíření nynější sítě. Zároveň bude mít právo první volby u kmitočtů pro síť nové generace. Do aukce s vyvolávací cenou 3,5 miliardy Kč se nepřihlásil třetí tuzemský operátor Český Mobil, který odmítl na minimální cenu přistoupit s tím, že by její zaplacení mělo negativní dopad na zákazníky. Aukci ignorovaly i zahraniční firmy.

ČR nedovážela maso z Finska, kde se objevila nemoc BSE

Česká republika nedováží a nedovážela žádné maso ani skot z Finska. ČTK to sdělila Státní veterinární správa (SVS) v reakci na oznámení Finska, že v zemi byl zaznamenán první výskyt nemoci šílených krav (BSE). SVS dodala, že i přes dosavadní nulový dovoz vyhlásila zákaz dovozu hovězího i živého skotu z Finska. "U šestileté krávy s příznaky nervového onemocnění byla po nutné porážce prokázána BSE ve finské národní referenční laboratoři metodou Western blot," informovala SVS. Nález znamená, že Finsko ztrácí své postavení země, kde se nemoc šílených krav nevyskytuje. Mezi státy Evropské unie tak BSE zatím nebyla zjištěna již jen ve Švédsku a Rakousku.

Lidovci nechtějí dluhy ODA, do voleb možná půjdou jen s unionisty

Vedení Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové přijalo usnesení, v němž vyzývá Občanskou demokratickou alianci ke splacení více než šedesátimiliónového dluhu. Pokud aliance do 15. ledna své finanční závazky nevyřeší, je třeba začít jednat o složení kandidátek s Unií svobody, řekl ČTK předseda lidovců Cyril Svoboda. ODA podle svého předsedy Michaela Žantovského slíbila, že dluhy do poloviny ledna vyřeší. Podle zdroje ČTK lidovci usnesení k ODA přijali po konzultaci s Unií svobody. Předsedkyně unionistů Hana Marvanová doufá, že ODA věc vyřeší a změny na kandidátkách nebudou. "Je to důležité pro důvěryhodnost ODA i celé čtyřkoalice," řekla ČTK. Žantovský tvrdí, že čtyřkoaliční partneři o dluzích jeho strany věděli v době, kdy se s ODA domluvili na společné cestě k volbám. "Předpokládám, že tuto dohodu všechny strany dodrží, protože od té doby se nic nezměnilo ani kolem dluhu ODA, který je známý dlouhou dobu, ani ničeho jiného," řekl ČTK.

STEM: Čtvrtina lidí je spokojena s domácí politickou situací

S politickou situací je v České republice spokojena zhruba čtvrtina lidí. Vyplývá to z listopadového výzkumu Střediska pro výzkum veřejného mínění (STEM). Od jara se míra spokojenosti ustálila na úrovni kolem 25 procent. Od začátku loňského roku spokojenost občanů stoupá. Na přelomu let 1999 a 2000 bylo spokojeno sedm procent lidí.

Církve by se financovaly samy, ale nejdřív musí přijít vyrovnání

Kardinál Miloslav Vlk je přesvědčen, že dokud se stát s církvemi majetkově nevyrovná, musí je platit, i když by se většina církví chtěla financovat sama. Český katolický primas tak reagoval na názory vedoucích úředníků ministerstva kultury, že je málo peněz na kulturu kvůli církvím. V rozhovoru pro ČTK Vlk uvedl, že současné vztahy státu a církví považuje za napjaté. Zdůraznil, že do majetkového vyrovnání s církvemi, a týká se to především největší církve katolické, nemůže být zrušen zákon z roku 1949 ukládající ministerstvu kultury hradit platy duchovních. "Vícekrát jsme řekli, že nechceme být závislí na daňových poplatnících, že chceme sami sebe financovat, ale napřed musí být majetkové vyrovnání, abychom věděli, jak model vlastního financování udělat - a to se za deset let dosud nestalo," řekl kardinál Vlk a dodal: "Že prý církve brání kultuře, aby se rozvinula? To je tak nepředstavitelně demagogické!"

Mezinárodní výstava hraček

Mezinárodní výstava hraček nazvaná Přátelé našeho dětství je otevřena v muzeu v Třinci na Frýdeckomístecku. Zájemci mohou vidět na 70 exponátů, které vyrobili profesionálové i kutilové z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky. Hračky jsou vyrobeny především ze dřeva a látek. Návštěvníci se mohou těšit například na zvířata, pohádkové postavy či modely automobilů a vrtulníků. Styly hraček se v jednotlivých státech různí. Ve srovnání se zbývajícími zeměmi je největší rozdíl právě u Čechů. České hračky jsou mnohem jednodušší a méně pestré. Putovní výstavu už mohli zhlédnout obdivovatelé hraček v Polsku. V třineckém muzeu bude až do konce ledna.

Ze sportu:

Bývalý trenér českých fotbalistů Jozef Chovanec se ohradil proti spekulacím v médiích, že jeho svěřenci při soustředěních na barážové zápasy s Belgií pili alkohol. V prohlášení, které poskytl ČTK, uvádí, že se všichni reprezentanti chovali v souladu s jeho pokyny a že nebyl zaznamenán jediný případ porušení životosprávy v jakékoli podobě.

Francouzský klub Racing Štrasburk projevil zájem o teplického fotbalistu Štěpána Vachouška. Český trenér Ivan Hašek ČTK potvrdil, že by útočníka z reprezentační jedenadvacítky rád získal na přestup ještě do konce letošního roku. Ivan Hašek, který druholigový francouzský klub vede spolu s Karlem Jarolímem, připustil, že pozorně sleduje i další hráče z české ligy.

Český fotbalista Milan Baroš nedostal v prvním kole pracovní povolení pro působení v Liverpoolu, protože nesplňuje podmínky pro jeho udělení. Důvodem k odmítnutí pracovního povolení bylo, že Baroš hrál jen ve 40 procentech zápasů národního týmu za uplynulé dva roky. Britské úřady požadují 75 procent. Vedení Liverpoolu se odvolalo.

Sdruženář Ladislav Rygl obsadil patnácté místo v závodu Světového poháru s hromadným startem v Zakopaném. Český reprezentant byl po běhu na deset kilometrů, který netradičně závod zahájil, devátý, ale ve své slabší disciplíně na skokanském můstku vypadl z první desítky. Druhý český závodník Pavel Churavý se pět dnů po životním úspěchu v podobě desáté pozice v Lillehammeru neprosadil a obsadil 37. pozici.

Český tenista Petr Korda postoupil o krok blíže k zisku stříbrného poháru za vítězství na turnaji veteránů v londýnské Royal Albert Hall. V pátečním zápase porazil bývalou světovou jedničku Američana Johna McEnroa 6:4, 7:6 a připsal si třetí výhru ve třetím utkání.

Česká reprezentantka Andrea Kubínová vyhrála v novozélandském Christchurchi mistrovství světa v benčpresu. Na loňském šampionátu v této nejatraktivnější disciplíně silového trojboje, tlaku v lehu, získala mostecká závodnice ve Frýdku-Místku stříbro. Kubínová startovala na Novém Zélandu ve váze do 82,5 kilogramů s dalšími 61 účastnicemi a výkonem 145 kg vytvořila český rekord. Ve sbírce má i medaili z letošního mistrovství Evropy, v srpnu v Lotyšsku skončila třetí.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.