Zprávy Radia Praha

Uzbecký disident Solich je po 12 dnech vazby opět na svobodě a setká se s prezidentem Václavem Havlem

Uzbecký opoziční politik Muhammad Solich byl po 12 dnech vazby propuštěn na svobodu. České úřady ho do ní vzaly na základě podnětu Interpolu. O jeho vydání totiž žádá Uzbekistán kvůli údajné účasti na terorismu. Solich, který uprchl před režimem prezidenta Islama Karimova, žije nyní v Norsku, kde získal politický azyl.

Muhammad Solich považuje své zatčení v Praze za byrokratickou chybu, jakési zamotání. Na tiskové konferenci tři a půl hodiny po svém propuštění řekl, že nikomu nic nezazlívá. "Vše se dělo podle zákonů, všichni dělali svou práci," uvedl s tím, že Česká republika prochází procesem reformy a některé změny potřebuje ještě dodělat. Na rozhodnutí soudu, zda bude vydán do Uzbekistánu, kde mu hrozí dlouholeté vězení, bude vůdce uzbecké opozice čekat v Praze. Ve středu odpoledne se setká s prezidentem Václavem Havlem, kterému poděkoval za podporu.

Prezident Václav Havel uvedl, že Solichův případ sledoval. Jeho úřad byl tento týden zahrnut intervencemi z celého světa. "Dospěl jsem k názoru, že je to skutečně bojovník za lidská práva, demokrat, člověk falešně obviněný," prohlásil prezident. Je spokojen, že příslušné instituce začaly v Solichově případu postupovat v posledních dnech operativně.

Reakce představitelů ČR v NATO na nákup stíhaček Gripen jsou opatrné

Nákup 24 nadzvukových stíhaček Gripen od britsko-švédského konsorcia BAE Systems-Saab, který v pondělí schválila česká vláda, by za daných podmínek neměl finančně ohrozit nezbytnou reformu armády, kterou si ČR vytyčila do roku 2006. V Bruselu to sdělil stálý vojenský zástupce ČR při NATO generál Jaroslav Hudec. "Byl jsem vždy skeptický vůči nákupu nadzvukových letounů v této době. Podmínky jsou však natolik výhodné, že se (nákup Gripenů) asi nedá odmítnout. Stanovené podmínky však musí být dodrženy, nesmí zůstat jen u slibů," zdůraznil Hudec.

Největší přínosy z offsetových programů za nákup nadzvukových stíhaček Gripen mají plynout do Ostravského kraje, nejméně získá Budějovický kraj. Rozdíly jsou značné. Ostrava se může těšit na čtyři masívní projekty za 29,1 miliardy Kč, na druhé straně se krčí nákup frézy za 3,8 miliónu korun pro Kovosvit Sezimovo Ústí. Uvádí to analýza ministerstva průmyslu a obchodu. Kabinet rozhodl zahájit jednání s konsorciem BAE Systems-Saab o nákupu 24 Gripenů za téměř 50 miliard korun. Offsety, nebo-li investice do české ekonomiky, mají dosáhnout 150 procent této sumy, mají dát práci více než třem tisícovkám osob a zachovat práci 15 až 20 tisíců osob na ohrožených místech.

Václav Havel vítá, že se jednání o stíhačkách přesune na půdu parlamentu

Prezident Václav Havel vítá, že rozhodování o nákupu stíhaček Jas-39 Gripen se přesune na půdu parlamentu. Je třeba dosáhnout širšího konsensu, řekl při návštěvě Brna. Počátkem příštího roku by měla návrh zákona o financování nákupu projednávat sněmovna, kde nemá vláda většinovou podporu. Zatímco levice, tedy ČSSD a KSČM, je pro nákup, pravice, ODS a čtyřkoalice, s ním nesouhlasí. "Já osobně si myslím spolu s vojáky, že máme mít přinejmenším 24 rychlých nadzvukových letadel, tak jako mají všechny evropské státy, chceme-li být plnohodnotným členem aliančního svazku," uvedl Havel. Na rozdíl od prezidenta se předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus domnívá, že se vláda přenesením rozhodnutí o nákupu stíhaček na parlamentní půdu zbavuje odpovědnosti.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík je přesvědčen o tom, že Poslanecká sněmovna bude muset v návaznosti na pondělní rozhodnutí vlády o stíhačkách jasně říct, jak si představuje budoucnost českého vojenského letectva. Kabinet hodlá poslancům předložit návrh zákona o úvěru, kterým by byl nákup financován, a zprávu o stavu vzdušných sil, obsahující čtyři varianty jejich budoucí podoby.

Zástupci parlamentů NATO chtějí rozšíření aliance o pět států

Severoatlantická aliance by měla příští rok na svém summitu v Praze rozhodnout o přijetí dalších pěti zemí - Slovenska, Slovinska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Chtějí to signatáři mezinárodní parlamentní iniciativy pro rozšíření NATO, která byla zveřejněna v hlavních městech členských států aliance. Novinářům to oznámil jeden ze signatářů, předseda senátního výboru pro obranu Michael Žantovský.

Soud o Asanaci byl po výslechu Landovského, Hutky a Malého odročen

O tom, jak je komunistická Státní bezpečnost (StB) nutila při akci Asanace k vystěhování z někdejšího Československa, u Obvodního soudu pro Prahu 6 vypovídal herec Pavel Landovský, biskup Václav Malý a písničkář Jaroslav Hutka. Poté byl proces s pěti vysokými funkcionáři předlistopadového ministerstva vnitra a StB odročen na začátek února příštího roku. Během dosavadního soudního řízení, které trvalo sedm dní, se totiž k soudu nedostavilo 15 svědků a šest osob, kteří mají být vyslechnuti jako poškození.

Nynější biskup a bývalý chartista Václav Malý uvedl, že musel podstoupit desítky výslechů. Policisté mu vyhrožovali, že pokud neodjede, shodí ho z nuselského mostu, hrozili mu také tím, že pokud se v Praze stane nějaké znásilnění, bude automaticky patřit mezi podezřelé. Landovský řekl, že nikdy neměl v úmyslu se vystěhovat a že českého občanství byl zbaven proti své vůli. Několikrát pouze neúspěšně žádal úřady, aby mu povolily stáž ve vídeňském Burgtheatru. Odjet do Rakouska mu komunistická moc umožnila až krátce poté, co byl na podzim 1978 na jednom z pražských mostů přepaden příslušníky StB, kteří mu zlomili nohu. Hutka uvedl, že byl obviněn z nedovoleného podnikání, za což mu hrozilo až osm let vězení. Při výslechu mu policisté řekli, že má jen dvě možnosti - buď jít do vězení, nebo se vystěhovat. Hutka se domnívá, že by Obzina a jeho společníci měli jít do vězení, a to na delší dobu, protože mnoha lidem zničili život.

Václav Havel navštívil Ústavní soud, o církevním zákoně však záměrně nemluvil

Při setkání s představiteli Ústavního soudu v Brně prezident Václav Havel záměrně nehovořil o církevním zákoně, který vrátil poslancům s tím, že je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. "To by mělo charakter lobování, i kdybych se jich (soudců) jen vyptával na jejich názory," řekl prezident. Právě na Ústavní soud se chtějí obrátit křesťanské církve, pokud sněmovna i přes Havlovo veto zákon o církvích a náboženských společnostech schválí. Církve především nesouhlasí s právním oddělením charit a diakonií a dalších vlastních institucí od struktur a života církví. Prezident se zajímal o počet případů, kterými se Ústavní soud zabývá. Zaujalo jej velké množství restitučních kauz.

Prezident Václav Havel se obává, že v připravovaném zákoně o soudech a soudcích plíživě prorůstá vliv výkonné moci státu do moci justiční. Návrh zákona již schválily obě parlamentní komory a nyní ho bude posuzovat prezident. Havel upozornil, že podle zákona by ministr spravedlnosti jmenoval funkcionáře, kteří by hodnotili, jak soudci obstáli při celoživotním sebevzdělávání. Podle prezidenta by to mohlo vést k nátlaku na soudce, kteří mají být nezávislí.

Předloha novely azylového zákona má podle zástupkyně ombudsmana slabiny

Zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová vidí několik slabin v novele azylového zákona, která čeká ještě na podpis prezidenta. Podle Šabatové zde jsou neproduktivní zpřísnění. Například to, že žadatel nebude moci šest měsíců v Česku pracovat. Nechápe, proč by cizinci, které český trh práce pojme, nemohli hledat zaměstnání. Za další slabinu pokládá zákaz opětovně žádat o azyl dříve něž po dvou letech. Šabatová upozornila, že může nastat situace, kdy se neúspěšní žadatelé budou po tu dobu nelegálně zdržovat v ČR, a to navíc bez finanční nebo sociální podpory.

U ombudsmana si lidé často stěžují na průtahy v soudním řízení

Lidé si u ombudsmana Otakara Motejla často stěžují na průtahy v soudních řízeních. Jejich podněty tvoří desetinu letos doručených stížností, kterými se Motejl může zabývat. Letos se právníkům úřadu podařilo vyřídit 150 stížností na soudní průtahy. Mezi případy je například soudní spor muže, který za svůj patent nedostal zaplaceno a peníze vymáhá již od roku 1990. V jiné kauze jde o spor o pravost dědické smlouvy. V tomto případě se roky nic nedělo jen proto, že soudní znalec byl zaneprázdněn.

Odborový předák Richard Falbr nebude kandidovat na post předsedy

Odborový předák a senátor Richard Falbr nebude na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů v dubnu 2002 obhajovat svoji funkci předsedy. Falbr, který stojí v čele odborů od roku 1994, to řekl novinářům na začátku dvoudenního sněmu konfederace. Se svým dosavadním působením v čele odborů je spokojen. Řekl, že za jeho předsedování se pohled na konfederaci změnil. Dnes konfederaci bere každý vážně, zatímco zpočátku se odboráři museli snažit, aby si z nich lidi nedělali legraci.

Odborový předák a senátor Richard Falbr považuje výsledky odborů při kolektivním vyjednávání za dobré. Zdůvodnil to tím, že za současné vlády se reálné mzdy zvýšily o 13,7 procenta a odbory významně tento mzdový růst ovlivnily. Za jeden z největších úspěchů konfederace považuje to, že se podařilo zvýšit reálnou kupní sílu mezd nad úroveň roku 1989. Zdůraznil však, že nezapomíná na podniky, kde zaměstnavatelé platí "žebrácké mzdy" a kde není dovoleno vytvořit odbory. Jsou to zejména obchodní řetězce a nově vznikající podniky zahraničních investorů, uvedl.

Čtyřka žádá Ústavní soud, aby zrušil část obchodního zákoníku

Skupina poslanců a senátorů čtyřkoalice podala Ústavnímu soudu návrh na zrušení části obchodního zákoníku, který podle nich diskriminuje menšinové akcionáře. Předsedové stran čtyřkoalice rovněž novináře informovali, že vyzvali vládu, aby do rozhodnutí Ústavního soudu pozastavila chystanou privatizaci strategických podniků. Z obchodního zákoníku by podle nich měl být vypuštěn paragraf, který zvýhodňuje stát při povinném odkupu akcií malých akcionářů během privatizace.

Projednávání novely obchodního zákoníku vyvolalo v listopadu bezprecedentní spor mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Sněmovna totiž původně schválila Pilipův návrh, aby zájemci o privatizaci polostátních firem museli za akcie zaplatit stejnou částku státu i menšinovým vlastníkům. Poslanci ale později svoje hlasování revokovali a sporný paragraf ze zákoníku vypustili. Senát se poté odmítl předlohou zabývat, protože podle čtyřkoaličních zákonodárců nebyla do horní komory doručena novela schválená ústavním způsobem.

ODA: Zprávy o financích ODA jsou kampaní i proti čtyřkoalici

Pokusem o záměrné poškozování Občanské demokratické aliance /ODA/ a čtyřkoalice před parlamentními volbami je podle šéfa aliance Michaela Žantovského "mediální kampaň" o finančních problémech jeho strany. Žantovský uvedl, že pro čtyřkoalici není prospěšný ani postoj lidovců. Ti vyzvali alianci ke splacení jejího dluhu ve výši 68 miliónů korun do 15. ledna pod hrozbou vyškrtnutí členů ODA z kandidátek čtyřkoalice.

HDP se za třetí čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,2 procenta

Hrubý domácí produkt ČR se za letošní třetí čtvrtletí meziročně reálně zvýšil o 3,2 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z 3,9 procenta v předchozím čtvrtletí. Předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad. Výsledek zůstal mírně za očekáváním ekonomů. Růst hrubého domácího produktu ve 4. čtvrtletí podle odhadu Českého statistického úřadu zpomalí v důsledku světové recese, neklesne však pod tři procenta. Za celý letošní rok by měla růst domácí ekonomika tempem kolem 3,5 procenta. Česká ekonomika letos dosahuje podle předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté solidního ekonomického růstu, i když vrcholem pravděpodobně prošla již v 1. pololetí.

ČR se z hlediska tempa růstu HDP za 3. čtvrtletí udrží na druhé příčce pomyslného žebříčku zemí střední Evropy. Řekl to hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. První podle něj zůstane Maďarsko, jehož růst ale ve srovnání s předchozím čtvrtletím také zvolnil. ČR nadále v dynamice růstu předstihuje Evropskou unii i USA. K tomu, aby ČR dohnala ekonomickou úroveň EU, však bude podle ekonomů potřeba ještě několik desetiletí.

Hrubý domácí produkt ČRporoste podle odhadu premiéra Miloše Zemana v letošním roce o 3,5 procenta, v příštím roce o 4,0 procenta. Kdyby ČR negativně neovlivňovala světová recese, udržel by si HDP čtyřprocentní tempo růstu i ve třetím čtvrtletí, řekl premiér. Úkolem české vlády je podle Zemana usilovat o udržení vyššího tempa růstu něž v EU. Na průměrnou ekonomickou úroveň zemí EU se podle něj ČR dostane za deset let, úrovně méně vyspělých členských zemí, jako Portugalsko či Řecko, může ČR dosáhnout za pět let. Premiér ocenil, že je růst HDP tažen investicemi a že tempo růstu investic předstihuje spotřebu domácností. Vláda podle něj použije výnosy z privatizace na investice a na umoření státního dluhu, nikoliv na spotřebu.

Analytici: Průmysl zpomaluje tempo růstu, konec roku bude horší

Výsledky říjnové průmyslové výroby podle analytiků potvrzují, že český průmysl zpomaluje tempo růstu. Na jeho výsledcích se ale zatím příliš neprojevuje dopad ochlazení hospodářského růstu v EU. Mezi bezprostřední příčiny snížení růstu patří pokles výroby zboží krátkodobé spotřeby. Tržby z přímého prodeje na zahraničních trzích se zvyšují, ačkoliv zahraniční poptávka stále klesá, upozornila analytička České spořitelny Helena Horská. Tempo růstu průmyslové produkce v říjnu zrychlilo, když se průmyslová výroba meziročně zvýšila o 4,1 procenta po zářijovém růstu o 1,1 procenta. V první polovině roku rostl průmyslu o více než deset procent.

Nejdražší zemí pro podnikání je Japonsko, ČR mezi nejlevnějšími

Podle ankety analytické organizace Economist Intelligence Unit (EIU), která se zaměřila na 31 zemí, které přitahují nejvíce investic, je Japonsko nejdražší zemí na světě pro podnikání. Důvodem jsou vysoké pracovní náklady, nájmy a vysoké náklady při převodu majetkových hodnot zpět do země, která investici uskutečnila. Česká republika se ocitla mezi deseti zeměmi s nejnižšími náklady a obsadila v anketě 23. místo. Ze všech sledovaných zemí má nejnižší náklady Maďarsko a Indonesie.

Rovných 77 procent je Rakušanů proti uzavření kapitoly energetika

Více než tři čtvrtiny (77 procent) Rakušanů se kvůli jihočeské jaderné elektrárně Temelín vyslovily proti uzavření energetické kapitoly v přístupových jednáních České republiky v orgánech Evropské unie. Opačný názor zastává pětina obyvatel země. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který pro ekologickou organizaci Greenpeace o víkendu uskutečnil institut ISMA.

Sněmovna odmítla zákon o veřejných zakázkách, kritizovaný i Evropskou komisí

Poslanecká sněmovna hlasy opozičních poslanců vládě znovu vrátila návrh nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Opozice ministru pro místní rozvoj Petru Lachnitovi (ČSSD) vytkla, že nejvíce kritizované praktiky zadávání veřejných zakázek předloha nemění. Jde zejména o výjimku, která vládě umožňuje zadat jedinému zájemci i mnohamiliardovou zakázku přímo bez výběrového řízení.

Sněmovna schválila vládní zákon o transformaci Českých drah

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o transformaci Českých drah. Vláda prosadila, aby se dráhy rozdělily na státem vlastněnou akciovou společnost, která bude provozovat železniční dopravu, a na státní organizaci pod názvem Správa železniční dopravní cesty. Ta bude vlastnit železniční infrastrukturu. Přijetí zákona kritizovala zejména opoziční ODS, která ho považuje za kosmetickou změnu. Podle ekonomů tento krok sám o sobě nebude znamenat žádnou kvalitativní změnu na železnici.

Nejméně na 500 korun vyjde podle stínového ministra dopravy za ODS Martina Římana každého občana ČR závazek ze smlouvy mezi státem a Českými dráhami (ČD) o úhradě ztráty podniku z osobní dopravy ve veřejném zájmu. Návrh smlouvy, která letos a v příštím roce počítá s úhradou mezi pěti a sedmi miliardami Kč, v pondělí schválila vláda. Říman dodal, že přeprava jednoho cestujícího na vzdálenost jednoho km je až čtyřikrát dražší po železnici než autobusem.

Poslanci schválili zákon o užší spolupráci lékařů a pojišťoven

Poslaneckou novelu zákona o užší spolupráci mezi lékaři a pojišťovnami velkou většinou hlasů schválila Poslanecká sněmovna. Novela zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) by měla praktickým lékařům umožnit, aby mohli od zdravotních pojišťoven získat potřebné informace o pacientech. Lékaři mohou podle předkladatelů novely péči o pacienta koordinovat, jen když vědí, u kterých odborníků se léčí, jaké léky bere či jaká prodělal vyšetření.

Sněmovna velkou většinou schválila také novelu zákona o Ústavním soudu, která naplňuje ustanovení takzvané euronovely Ústavy. Novela mimo jiné zmocňuje Ústavní soud k posuzování souladu mezinárodních smluv, které chce Česko ratifikovat, s českými ústavními zákony. Dokud Ústavní soud o souladu nerozhodne, nelze pokračovat v ratifikaci smlouvy. Shledá-li, že dokument odporuje právnímu řádu ČR, je nutné to napravit, nebo nelze v ratifikaci pokračovat.

Poslanci schválili návrh zákona, který českým podnikům uloží povinnost vybavit se nejlepší dostupnou technikou jak u technologií, tak při způsobu výstavby a provozu podniků a továren. Vytvoří také veřejný rejstřík s údaji, kolik a jakých znečišťujících látek firmy vypouštějí do ovzduší.

Bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín má naději, že se ještě tento týden dostane na svobodu

Bývalému důstojníkovi BIS a disidentu Vladimíru Hučínovi, který je od března ve vězení s obviněním ze sedmi trestných činů, svitla naděje, že ještě tento týden bude na svobodě. Okresní soud v Přerově rozhodl o jeho propuštění z vazby a státní zastupitelství má tři dny na to, aby proti verdiktu případně podalo stížnost. Hučín, kterému hrozí až deset let vězení, všechna obvinění odmítá jako vykonstruovaná. Tvrdí, že se stal nepohodlným, neboť odhalil spiknutí bývalých komunistů a jejich pronikání na vysoké funkce do státní správy a bezpečnostních složek státu.

Ministerstvo zažehnalo vzpouru lékařů na Bulovce

Vzpouru ve Fakultní nemocnici Bulovka se podařilo zažehnat. Pětadvacet lékařů anesteziologicko- resuscitačního oddělení stáhne kolektivní výpověď a odvolaný primář Tomáš Beran se vrátí do funkce. Po celodenním jednání s lékaři a odboráři dosáhli dohody náměstek ministra zdravotnictví Michal Pohanka a ředitel nemocnice Jaroslav Štrof. Pro pacienty dohoda znamená, že jim nehrozí rušení operací, jak se to stalo minulý týden, kdy si všichni anesteziologové vybrali tři hodiny náhradního volna za přesčasy. Chtěli tak upozornit na to, že přesáhli limit 416 přesčasových hodin a že je třeba to řešit. S ředitelem se pak dohodli, že zajistí provoz v dosavadním rozsahu a za přesčasy dostanou odměny. Následně však byl primář odvolán a lékaři podali hromadnou výpověď k 28. únoru.

Sdružení Nový Prostor nabídlo pomoc libereckým bezdomovcům

Liberec se stal osmým městem v ČR, kde dala nevládní nezisková organizace občanské sdružení Nový Prostor šanci bezdomovcům vrátit se pomocí prodeje časopisu k normálnímu životu. Podle koordinátora projektu Jakuba Línka prodají v ČR týdně bezdomovci až 10.000 výtisků svého periodika. Projekt dotuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle informací lidí z Nového Prostoru žije v ČR na ulici asi 100.000 lidí.

V australském Perthu byl znovu otevřen český konzulát

Česká republika otevřela po tříleté přestávce svůj honorární konzulát v australském Perthu. Novým konzulem je Zdeněk Cihelka. Konzulát bude mít za úkol podporovat obchodní a kulturní styky, české krajany a pomáhat turistům. Na území Austrálie má Česká republika dalších šest konzulátů, v hlavním městě Canberra má velvyslanectví.

Policisté zatkli osm mužů podezřelých z krádeží za 11 miliónů

Policisté v Praze zatkli osm mužů podezřelých z rozsáhlých bytových krádeží s celkovou škodou zhruba 11 miliónů korun. Skupina, která je podezřelá z 268 vloupání, kradla hlavně peníze a zlato, ale také šperky, starožitnosti, drahou elektroniku a střelné zbraně. Pachatelé otevírali vložky i v zámcích, které jsou považovány za jedny nejbezpečnějších na českém trhu, a stávalo se, že za sebou byt zamkli.

Počasí

Na území České republiky bude proudit studený vzduch od severovýchodu. Bude oblačno, až zataženo, teploty minus jeden až plus tři stupně Celsia.