Zprávy Radia Praha

Konventu Evropské unie musíme využít, míní Kwašniewski s Havlem

Česká republika a Polsko by měly využít Konventu Evropské unie, na němž se bude jednat o budoucí podobě společenství evropských zemí. Shodli se na tom prezidenti obou států Václav Havel a Aleksander Kwašniewski, který přijel na jednodenní návštěvu ČR. O svolání Konventu EU rozhodli v sobotu nejvyšší představitelé evropské patnáctky. Kwašniewski a Havel spolu na zámku v Lánech hovořili také o vzájemných vztazích a budoucnosti NATO. Shodli se na tom, že na příštím summitu NATO, který se uskuteční za necelý rok v Praze, by měly být do aliance přizvány další země. Zejména by to podle nich měly být Litva, Lotyšsko, Estonsko a také Slovensko a Slovinsko. Nejvyšší jednání NATO v Praze by podle prezidentů mělo také vyjasnit vztah Ruska a aliance. Na závěr setkání s novináři oba prezidenti ze zasněženého lánského zámku popřáli lidem v České republice a Polsku vše nejlepší k vánočním svátkům a hodně štěstí do nového roku.

Prezident Havel byl kvůli problémům s dýcháním hospitalizován

Prezident Václav Havel byl v pondělí večer kvůli potížím s dýcháním převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. V nemocnici absolvoval poslechová a rentgenová vyšetření, která potvrdila nevzdušnost části pravé plíce. Zdravotní problémy trápí pětašedesátiletého prezidenta již řadu let. Naposledy byl hospitalizován koncem října kvůli potížím s průduškami. Měsíc před tím byl v nemocnici, když ho zastihla srdeční arytmie. V prosinci 1996 lékaři Havlovi odebrali právě polovinu pravé plíce, aby odstranili zhoubný nádor.

Vláda zmrazí privatizační výnosy výměnou za pokles sazeb

Vláda bude sterilizovat část privatizačních výnosů z prodeje energetiky výměnou za snížení úrokových sazeb České národní banky, uvedl to na tiskové konferenci premiér Miloš Zeman. O dopadu privatizačních příjmů bude dnes jednat s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou.

Vláda požaduje za prodej ČEZu minimálně 200 miliard korun

Vláda vyzvala dvě společnosti, aby do 7. ledna předložily nabídku na koupi státního podílu v elektrárenské společnosti ČEZ a šesti distribučních firem ve výši minimálně 200 miliard korun. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Miloš Zeman. Dodal, že pokud někdo takovou nabídku nepředloží, vláda tendr na ČEZ zruší. Do druhého kola privatizace energetiky postoupily italská společnost Enel a francouzská Eléctricité de France, která v neděli svou nabídku předložila pozdě. Enel svou nabídku 135 miliard korun sice předložil včas a podle zadání soutěže, předkládal ji však společně se španělskou Iberdrolou. Ta pak během neděle od soutěže odstoupila.

Vláda prodá Unipetrol tuzemskému Agrofertu za 11,7 miliardy Kč

Tuzemská agrochemická skupina Agrofert podporovaná americkou společností Conoco získá 63procentní podíl státu v Unipetrolu za 361 miliónů eur (11,7 miliardy korun). O rozhodnutí vlády informoval náměstek ministra financí Tomáš Potměšil. Stát původně za svůj podíl očekával zisk kolem 16 miliard korun, analytici předpokládali příjem do 12 miliard korun. Dalším zájemcem o podíl v Unipetrolu byl britský Rotch Energy, který nabídl 444 miliónů eur (14,5 miliardy korun) a konsorcium rakouské OMV s maďarskými MOL a TVK. Meziresortní privatizační komise doporučila vládě jako vítěze britský Rotch.

Opozice je nejednotná v názoru na vládní privatizační rozhodnutí

Rozhodnutí vlády privatizovat české plynárenství a společnost Unipetrol vnímá opozice značně rozdílně. ODS tvrdí, že cena za majoritní podíly ve společnostech je přiměřená a nebyl důvod privatizaci odkládat. Strany čtyřkoalice by byly raději, kdyby o privatizaci rozhodla až nová vláda. Komunisté privatizaci společností odsuzují s tím, že vláda se zbavila vlivu na klíčová ekonomická odvětví.

Ministr Kavan informoval ministry o stavu vyjednávání s Evropskou unií

Především o vyjednávání v otázkách dopravy a zemědělství mezi ČR a Evropskou unií informoval ministr zahraničí Jan Kavan své kolegy z vládního výboru pro evropskou integraci. Kavan to po jednání výboru řekl novinářům. Kapitola Zemědělství patří při jednání s EU k nejnáročnějším, podle Kavana i kvůli citlivému problému přerozdělování finančních prostředků. Při diskusi o kapitole Doprava připomněl ministr zahraničí svým kolegům pro Česko zatím nepřijatelný postoj především Německa k otázce takzvané kabotáže. V praxi by to znamenalo, že dopravcům z nových zemí by byl zamezen přístup na vnitřní trh současných členů EU. Na programu jednání výboru byla i analýza pravidelné zprávy Evropské komise. V současnosti republice chybí 31 zákonů a novel, které jsou k harmonizaci českého a evropského práva třeba. Nejvíce jich podle Kavana spadá pod ministerstvo financí, další pod ministerstva životního prostředí a zemědělství.

Senát se bude afghánskou misí zabývat zřejmě už ve středu

Senát se bude vysláním českých vojáků do Afghánistánu zabývat patrně už tento týden ve středu stejně jako Poslanecká sněmovna. Uvedl to předseda senátního výboru pro zahraničí a obranu Michael Žantovský. Nechtěl říci, zda podpoří vládou navrhované financování mise prostřednictvím státních dluhopisů. Samozřejmě, že jde o peníze, ale v první řadě jde o lidské životy," podotkl senátor. Připravované operace v Afghánistánu jsou podle Žantovského velmi rizikové, a účast českých vojáků v misi je proto nutné připravit. Vláda chce misi financovat vydáním dluhopisů až do 1,5 miliardy korun, což se opozici příliš nezamlouvá. I když pravice vyslání vojáků podporuje, vláda by podle ní měla raději hledat úspory v rozpočtu.

Vláda schválila, aby v Afghánistánu byly případně nasazeny tři české jednotky. První z operací má podpořit v Kábulu novou afghánskou vládu, která má začít pracovat 22. prosince. Pokud akci v úterý schválí Rada bezpečnosti OSN, zúčastnit by se jí mohlo 200 českých vojáků prostějovské výsadkářské roty. Do druhé operace by mohlo být nasazeno 400 vojáků liberecké protichemické jednotky a lékaři z 6. polní nemocnice.

ADRA rozdává v Kábulu deky, matrace a hygienické potřeby

Humanitární organizace ADRA rozdává v afghánském Kábulu přikrývky, matrace a hygienické potřeby. Prostředky na nákup humanitární pomoci poskytla z větší části německá pobočka organizace. Mezinárodní skupinu humanitárních pracovníků vede Radek Špinka z české Nadace ADRA. ADRA neposílá do Afghánistánu humanitární kamióny, ale organizuje pomoc přímo na místě. V příštích dnech chce ADRA nakoupit dalších 10.000 dek a stejný počet matrací. V balíku pomoci bude ještě mýdlo a krém na ruce, který zabraňuje praskání kůže. Tím trpí kvůli mrazu a suchu většina Afghánců. ADRA dále připravuje projekt mobilních ambulancí. Měly by jezdit po pravidelných trasách jednou týdně a místním obyvatelům poskytovat základní ošetření. Na projekty humanitární organizace ADRA lze přispět na konto veřejné sbírky. Číslo konta je 211 211 211/0300, variabilní symbol 211.

Štrougal u soudu odmítl, že by se dopustil něčeho nezákonného

Před obvodním soudem v Praze 7 začal proces s bývalým komunistickým prominentem Lubomírem Štrougalem. Sedmasedmdesátiletý Štrougal trvá na své nevině. V plném rozsahu odmítl obžalobu, podle níž měl v březnu 1965 ve funkci ministra vnitra nařídit, aby pracovníci jeho inspekce nepokračovali v prošetřování tří vražd, které v roce 1948 spáchali příslušníci Státní bezpečnosti. Štrougal podle obžaloby rovněž nařídil, aby informace k tomuto případu vnitro nepředalo generální prokuratuře ČSSR. Štrougal uvedl, že zprávu své inspekce o vyšetřování případu neschválil proto, že byla neúplná a zavádějící. Hovořilo se v ní totiž pouze o řadových příslušnících tajné policie, kteří se na vraždách fyzicky podíleli, ale vůbec se zpráva nezabývala odpovědností vyšších funkcionářů ministerstva vnitra za tyto případy. Podle Štrougala přitom řada pracovníků vnitra na nejvyšších i středních článcích o případu věděla, ale tolerovala ho a někteří dokonce dávali příkazy k nezákonnostem.

CME požaduje po České republice 526,9 miliónu dolarů a úroky

Společnost Central European Media Enterprises Ltd.(CME) požaduje po České republice zaplacení 526,9 miliónu dolarů plus úroky jako náhradu škody. Tu způsobila společnosti CME podle stockholmské arbitráže ČR tím, že neochránila investice CME do České nezávislé televizní společnosti. Vyplývá to z podání u stockholmského arbitrážního tribunálu. Podle nálezu stockholmské arbitráže ČR porušila v případě CME dohodu o vzájemné ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem. Právní zástupci ČR však podali návrh na zrušení výroku arbitráže k odvolacímu soudu ve Stockholmu 12. prosince.

Spor s obdobnou podstatou na základě česko-americké dohody o ochraně investic, kde proti ČR nestála společnost CME, ale její vlastník Ronald Lauder, posuzoval i londýnský arbitrážní tribunál. Ten však odškodnění na rozdíl od stockholmské arbitráže nepřiznal.

Německo registruje zlepšování kvality lesů v pohraničí s Českem

I když Německo považuje stav svých lesů za kritický, jejich kvalita v pohraničí s Českem se od pádu železné opony zlepšuje. Markantní je to zejména v saském Krušnohoří na území zaniklé NDR, kde v minulosti oba sousedé za přispění Polska lesy značně znečišťovali zejména emisemi síry z tepelných elektráren a chemiček. Jak konstatuje zpráva, kterou v Berlíně zveřejnilo ministerstvo zemědělství, podíl lesů, které jsou hodnoceny jako značně poškozené, se v saském Krušnohoří snížil na 16 procent. Dosáhl tak vůbec nejnižší hodnoty od zahájení měření v minulých desetiletích a dospěl k evropsky srovnatelné úrovni. Vysoká naopak zůstává míra zamoření ze sloučenin dusíku pocházejících ze zemědělské činnosti.

Občanská demokratická aliance spojuje zprávy o dluhu s kampaní a žaluje Masného

Občanská demokratická aliance pokládá nynější sérii informací o svém téměř sedmdesátimiliónovém dluhu za organizovaný útok na svou pověst a nezávislost. Aliance rovněž podala občanskoprávní žalobu na podnikatele Radima Masného kvůli jeho výrokům, že odkoupením dluhu hodlá ODA zničit, oznámil na tiskové konferenci předseda strany Michael Žantovský. Podle Žantovského za kampaní stojí lidé spojení s akcí Olovo, která měla zdiskreditovat místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou. Podnikatel Radim Masný, jehož jméno se v minulosti objevovalo v souvislosti se sponzorování ODS a ČSSD, chce od České pojišťovny koupit dluh ODA s cílem tuto stranu zničit, jak se vyjádřil minulý týden v Mladé frontě Dnes. Podle ODA "jedná v cizím zájmu", uvedl Žantovský. Jeho strana uvažuje kromě občanskoprávní žaloby i o trestní oznámení na Masného. Opavský podnikatel Radim Masný odmítá prozradit sumu, kterou je za dluh ochoten investovat.

Falešní policisté přepadli v Polsku český kamión s elektronikou

Policisté z jihopolského Belchatowa zadrželi dva muže, kteří přepadli v převlečení za policisty český kamión. Nadále pátrají po nákladním vozidle s elektronikou za několik miliónů korun stejně jako po třetím společníkovi falešných policistů, který kamiónem odjel z místa přepadení, informovalo tiskové oddělení belchatowské policie. Trojice falešných policistů český kamión zastavila k fingované kontrole v blízkosti obce Nowy Šwiat. Řidiče přinutili z vozu vystoupit, zout se a poté ho bez bot zanechali v mrazivé noci v zasněženém lese. O přepadení policisty informoval řidič jiného českého kamiónu, který místem náhodně projížděl. Přepadeného řidiče nalezli policisté bosého v lese. S omrzlinami nohou ho muselo vozidlo záchranné služby převézt do nemocnice.

Helen Epsteinová: V ČR jsem se nesetkala s antisemitismem

Snímkem slovenského režiséra Matěje Mináče Všichni moji blízcí pokračovala v pondělí večer v newyorském Ústavu pro židovská studia (YIVO) série filmů o osudu Židů v českých zemích krátce před druhou světovou válkou a v jejím průběhu. V diskusi po skončení filmu americká novinářka a historička Helen Epsteinová prohlásila, že jako Židovka při mnoha svých návštěvách České republiky, kde se narodila a krátce žila, necítila antisemitismus, nýbrž spíše vstřícnost a jakousi módnost týkající se historického židovského dědictví v Praze.

Mináčův snímek líčí na osudu rodiny Silbersteinů záchranu židovských dětí, kterým pomáhal v odjezdu z českých zemí okupovaných nacisty do Velké Británie britský diplomat Nicholas Winton. Prvním ze série snímků promítaných v říjnu byl dokument České televize o záchraně Židů za druhé světové války. Ve snaze vykoupit svobodu tzv. Bratislavská skupina oslovila nejvyšší stupně nacistických činitelů a uplácela je. Příští rok bude promítán snímek Proces v Praze, který pojednává o procesu s Rudolfem Slánským a skupinou složenou převážně z komunistů židovského původu. Proces skončil vynesením četných rozsudků smrti. Dokument Zuzany Justmanové zkoumá, jak se mohlo tolik lidí nechat takovým způsobem oklamat.

V Praze se sešli příznivci a obdivovatelé Foglarových Rychlých šípů

Pražský foglarovský měsíc uzavřel tradiční Večer světel. Na Haštalském náměstí se sešli příznivci a obdivovatelé Rychlých šípů, Stínadel a díla Jaroslava Foglara, aby si zapálením svíčky připomněli spisovatelovu památku i jeho ideály. Zastoupeny byly všechny věkové kategorie, od dítek, která rodiče nesli na rukou, až po babičky o holi. Večery světel, spojené se slavnostním zapalováním svíček, se konají každoročně už od roku 1988. Tehdy uplynulo 50 let od vydání prvního příběhu Rychlých šípů v časopisu Mladý hlasatel. Podle Tomáše Hromádky ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara chtěli organizátoři tenkrát zároveň vyjádřit svůj nesouhlas s tehdejším negativním přístupem k foglarovkám. Nechali se proto inspirovat jedním ze stínadelských příběhů, ve kterém děti vyjadřují svou vůli právě zapálením svíčky. Dnes už sice nejsou Foglarovy knihy na seznamu zakázané literatury, ale přesto si u kostela sv. Haštala vyznavači foglarovské filozofie rituálně zapalují rok co rok svíčku a zastřeným hlasem pronášejí ono tajemné: "Žlutá je barva naše... Mlčenlivost chrání nás."

Turné Vondráčkové, které skončí v Praze, navštíví až 20.000 lidí

Turné zpěvačky Heleny Vondráčkové, které se uzavře ve středu a ve čtvrtek v Praze, navštíví v konečném součtu podle agentury Celebrity Service více než 20.000 diváků. Oba galakoncerty v sále Lucerny jsou již beznadějně vyprodány. V Olomouci byl nedělní koncert Vondráčkové pro velký zájem přesunut z kulturního domu do sportovní haly, v pátek ji v Brně přivítala zcela vyprodaná hala Rondo s kapacitou 5000 posluchačů. V Lucerně se s Vondráčkovou představí Bára Basiková, Petr Muk a rocker Pepa Vojtek ze skupiny Kabát. Program sestavený z největších hitů a z novinek Heleny Vondráčkové, stálice české populární hudby, bude také doplněn o vánoční písně a koledy.

Fotbalový rozhodčí Beneš byl zařazen do první kategorie UEFA

Čeští fotbaloví sudí na pomyslném žebříčku podle odborné komise Evropské fotbalové unie stoupají. Vyplývá to z hodnocení, které v minulém týdnu uzavřela na svém zasedání ve švýcarském Nyonu. Rozhodčí Michal Beneš byl přeřazen do první kategorie. Z ní jsou postupně vybíráni nejlepší sudí, aby se zařadili do "top" skupiny. Odtud jsou nasazováni na nejtěžší zápasy světových a evropských šampionátů, či Ligy mistrů. I z první kategorie se však může Beneš brzy podívat do této prestižní klubové soutěže. Rakovnický rodák byl navíc vybrán spolu s Jaroslavem Járou do projektu UEFA "Talent", v němž se budou třiceti nejnadanějším mladým sudím individuálně věnovat přidělení patroni, kteří je budou speciálně sledovat a jejich růst hodnotit. Z této skupiny by měl být v budoucnu vytvořen základ pro pozdější rozhodcovskou elitu Evropy.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Na území České republiky bude zataženo až oblačno, místy sněžení. Teploty -3 až +1 stupeň, a v 1000 m na horách kolem -6 stupňů Celsia.