Zprávy Radia Praha

Prezident se pomalu uzdravuje, Vánoce však stráví v nemocnici

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se zlepšuje. Prezident je již bez teplot a také zápal plic pomalu ustupuje, řekl novinářům Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Hlava státu však i přes vánoční svátky zůstane v nemocnici. Protože onemocnění Havla bylo v počátcích velmi závažné, rozhodnou lékaři o jeho propuštění z nemocnice do domácího léčení až kolem 25. či 26. prosince.

Prezidentský pár po pěti letech opět oslaví Vánoce v nemocnici

Prezidentský pár letos oslaví Vánoce v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Původně chtěli manželé Havlovi prožít vánoční svátky v letním sídle hlavy státu na zámku v Lánech na Rakovnicku. "Paní Dagmar Havlová bude na Štědrý den s manželem v nemocnici," řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Už před pěti lety první dáma, tehdy však ještě jako Dagmar Veškrnová, trávila s Havlem Vánoce v nemocnici v Londýnské ulici v Praze. Prezident tam odpočíval po operaci, při níž mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odstranili polovinu pravé plíce. "Odpoledne paní Havlová oslaví Vánoce s rodinou a večer se svým manželem," dodal Krafl. Ve střešovické nemocnici podle něj Dagmar Havlová také přespí. Podle Havlova osobního lékaře Ilji Kotíka bude mít prezident ve svém pokoji nazdobený stromeček a dostane také tradiční štědrovečerní večeři. Na Štědrý večer bývá u Havlů klasické menu, tedy smažený kapr a bramborový salát s jogurtem, který většinou připravuje sám prezident.

Prezident Havel s výhradami podepsal novelu obchodního zákoníku

Prezident Václav Havel podepsal novelu obchodního zákoníku a zároveň napsal dopis předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi, ve kterém uvedl své výhrady proti této novele. Prezident je přesvědčen, že Sněmovna při přijímání novely nejednala v souladu s Ústavou a jednacím řádem sněmovny. Prezident novelu podepsal, aby zákon mohl urychleně vyjít ve Sbírce zákonů a aby Ústavní soud mohl co nejdříve přezkoumat postup jeho přijetí. Kdybych zákon nepodepsal a zákon by nebyl publikován včas, mohla by být ohrožena právní jistota jeho adresátů," uvedl Havel v dopise. Projednávání novely obchodního zákoníku vyvolalo v listopadu spor mezi sněmovnou a Senátem. Sněmovna totiž původně schválila návrh poslance Ivana Pilipa, aby zájemci o privatizaci polostátních firem museli za akcie zaplatit stejnou částku státu i menšinovým vlastníkům. Poslanci ale později svoje hlasování revokovali a sporný paragraf ze zákoníku vypustili. Čtyřkoalice poté podala Ústavnímu soudu návrh na zrušení části obchodního zákoníku, který podle nich diskriminuje menšinové akcionáře. Pilip uvedl, že ustanovení je v rozporu s Ústavou, Listinou základních lidských práv a svobod i s mezinárodními úmluvami. Spor mezi oběma parlamentními komorami je první svého druhu v polistopadové historii českého parlamentu. Je dáván do souvislosti s blížícími se parlamentními volbami.

Česko chce mít v Evropské unii zemědělskou výrobu vyšší než nyní

Ministerstvo zemědělství chce s Evropskou unií vyjednat takové podmínky, aby se tuzemská zemědělská produkce po vstupu Česka do unie pohybovala na mírně vyšší úrovni než nyní. Řekl to ministr zemědělství Jan Fencl. Vyjednání národních kvót přitom označil za tvrdý oříšek, protože zemědělská produkce v letech 1989 až 1998 poklesla asi o 28 procent, což podle jeho soudu způsobil pokus liberalizovat trh vedle regulovaného trhu EU. Vyjednavači by podle něj měli k této recesi odvětví přihlédnout a dohodnout lepší pozici, než je současná úroveň produkce v ČR. Pokles pod nynější rozměr zemědělství ministerstvo zemědělství nepřipustí, dodal Fencl. K možnému omezení podpor pro velké podniky uvedl, že všichni zemědělci musejí mít při splnění všech podmínek stejnou šanci bez ohledu na velikost firem. Hlavním cílem je přístup na společný trh, nedeformovaný celními bariérami a rozdílnou úrovní podpor.

Státní tajemník Telička odmítl nabídku uzavřít "dopravu" při jednání s Evropskou unií

Státní tajemník Pavel Telička odmítl nabídku Evropské unie na uzavření kapitoly "doprava" a vyjádřil přání dále diskutovat o navrhovaných podmínkách. Kamenem úrazu se stal požadavek Evropské unie, aby Česká republika přistoupila na přechodné období, po které by její dopravci měli ztížený přístup na vnitřní dopravní trh dnešních členských zemí (kabotáž). Unie po několika týdnech vnitřních dohadů schválila ve čtvrtek pro Českou republiku společné stanovisko, podle něhož by Praha měla přistoupit na přechodné období pro kabotáž od dvou do pěti let podle schématu dva-dva-jedna. Návrh prosadilo Německo, které předtím odmítlo maximálně čtyřletý odklad navrhovaný předsedající Belgií. Kdyby Česká republika souhlasila, nemohli by její dopravci nabízet vnitrostátní přepravní služby v dnešních členských zemích po dobu dvou let, pokud by Praha s tím kterým státem nevyjednala mírnější režim. Prodloužení po dvou letech by bylo možné na základě pouhého sdělení. Ještě po čtyřech letech by byla možnost ročního prodloužení tohoto režimu, ovšem už s řádným vysvětlením. Důvodem jsou obavy dopravců v německém a rakouském pohraničí, že jim firmy z druhé strany hranice vezmou práci. Telička připomněl, že čeští dopravci mohou přinejlepším pokrýt jedno procento kabotáže v unii, takže postoj unie se jeví spíše jako důsledek tlaku lobistických skupin než jako vyjádření reálné obavy. Upozornil také, že individuální prodlužování přechodného období i bilaterální dohadování mírnějšího režimu, ba plné liberalizace dopravního trhu povedou k nežádoucí fragmentaci tohoto jednotného trhu. Požádal Evropskou komisi, aby předložila minulé zkušenosti v tomto směru. Unie podle něj v kapitole "doprava" neuplatnila dostatečně diferenciace, ačkoli se tímto principem pravidelně ohání.

Ministr Bureš požádal albánského ministra o pomoc v pátrání po studentech

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš osobním dopisem požádal svého albánského resortního kolegu Sokola Naka o pomoc při pátrání po třech pohřešovaných českých studentech. Bratři Michal a Jan Pavelkové a jejich přítelkyně Lenka Tučková v létě beze stopy zmizeli v albánských horách. Poslední ověřené informace o pohřešovaných studentech jsou ze začátku srpna. Pátrání dosud nepřineslo žádné výsledky. Český konzul v Tiraně Zdeněk Krejčí koncem listopadu informoval, že albánské ministerstvo vnitra opětovně prověřilo 13 okresů v severní a střední Albánii, v nichž se studenti pravděpodobně mohli pohybovat, ale žádné stopy nalezeny nebyly. Nové informace nepřinesla ani rozsáhlá mediální kampaň na začátku listopadu v souvislosti s návštěvou matky dvou pohřešovaných v Albánii. Při pátrání zatím nepomohlo ani zvýšení finanční odměny albánské policie za poskytnutí informací z původních 4000 na 40.000 dolarů (zhruba 1,44 miliónu korun).

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil Temelínu zvýšit výkon ze 75 na 90 procent

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil Jaderné elektrárně Temelín zvyšovat výkon v prvním bloku do 90 procent nominální hodnoty. Řekl to mluvčí úřadu Pavel Pittermann. První blok Temelína tak vstupuje do další etapy spouštění, v níž ji čeká zhruba dvě stě zkoušek a testů. Poslední zkoušku v předchozí etapě s výkonem bloku do 75 procent ukončila obsluha ve čtvrtek.

Brněnská Armáda spásy vybrala zatím na darech téměř 130.000 korun

Brněnská Armáda spásy vybrala od počátku prosince do dvou červených kotlíků ve městě téměř 130.000 korun. Sbírkou budou podpořeny různé sociální projekty. Akce dnes skončila. Vánoční sbírka vynesla loni v Brně 205.000 korun, o 80.000 více než v roce 1999. Letos je zisk z akce nižší, protože sbírka začala o deset dní později než v minulém roce. Červené kotlíky měla Armáda spásy umístěné v České a Masarykově ulici v centru města. Zájemci mohli a nadále mohou přispívat na pomoc bezdomovcům také zasláním peněz na konto číslo 3151023/0300 u Československé obchodní banky. Ze získaných prostředků bude finančně podpořen provoz azylového domu Josefa Korbela v Mlýnské ulici, dvou komunitních center pro sociálně slabé lidi a také provoz centra pro mládež.

Vánoční sbírka vynesla zatím na transplantace 500.000 korun

Návštěvníci vánočního trhu na pražském Staroměstském náměstí přispěli dosud na rekonstrukci transplantační jednotky kostní dřeně pro dětské pacienty v motolské nemocnici 296.090 korunami. Částkou 200.000 korun přispěla také společnost České vánoce 2001, která je generálním partnerem akce. Na náměstí jsou čtyři pokladny na podstavcích, na kterých je vysvětlen účel sbírky a jsou na nich umístěny fotografie dokumentující přestavbu jednotky a fotografie nemocných dětí. Vánoční trh, jehož pořadatelem je Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných a uměleckých tradic, byl otevřen 25. listopadu a potrvá do 6. ledna. Pokladny byly dosud rozpečetěny dvakrát. Pokaždé za asistence pracovníků finančního odboru Prahy 1. Lidé do nich nejčastěji vkládají padesátikoruny a stokoruny. Mezi bankovkami byla i jedna tisícikoruna. Výtěžek sbírky bude předán 11. ledna na reprezentačním plese, který pořádá Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných a uměleckých tradic, Nadace Pražské děti a Folk Art Production na Žofíně. Loni byly pokladny umístěny nejen na Staroměstském, ale i na Václavském náměstí. Shromáždilo se v nich 701.000 korun.

Triumf z Nagana bude v Salt Lake City obhajovat 12 hokejistů

Dva hokejisté z extraligy, zlínský útočník Petr Čajánek a obránce Michal Sýkora z Pardubic, budou reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Salt Lake City. Mezi osmi zveřejněnými jmény je i útočník ruského Omsku Pavel Patera a dva nováčci, útočník Pittsburghu Jan Hrdina a obránce Martin Škoula z Colorada. Zbývající místa na soupisce, ze které byli vyřazeni zranění Petr Svoboda a Martin Straka, zaujali bek Jaroslav Špaček z Chicaga a útočníci Martin Havlát z Ottawy a newyorský Radek Dvořák. Trenér Josef Augusta oznámil závěrečnou část nominace týmu, který bude v únoru obhajovat zlaté olympijské medaile, v Moskvě, dějišti turnaje o Pohár Baltiky. V Salt Lake City se tak představí dvanáct naganských vítězů a čtrnáct hráčů, kteří vybojovali minimálně jednou titul mistra světa. Pouze nováčci Škoula, Hrdina a Kaberle, který v reprezentačním dresu debutoval na začátku sezóny ve Zlíně, dosud nezískali s českým týmem žádnou medaili. Patrik Eliáš pak má ve sbírce 'jen' bronz ze šampionátu v roce 1998 ve Švýcarsku.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Na území České republiky bude většinou sněžit. Denní teploty -4 stupně až nula, na horách - 6 stupňů Celsia.

Vážení odběratelé,

v souvislosti s vánočními svátky si Vás dovolujeme upozornit, že 24. - 26. a 31. prosince 2001 bude zpravodajský servis Radia Praha přerušen.

Děkujeme za pochopení a přejeme Vám příjemné Vánoce a vše nejlepší do nového roku.

Radio Praha