Zprávy Radia Praha

Prezident Havel se zotavuje po zápalu plic; návštěvy k němu nesmějí

Pod dohledem zdravotní sestry a za pravidelných návštěv rehabilitačních pracovníků nabírá prezident Václav Havel po zápalu plic nové síly na zámku v Lánech. Poslední dny roku tráví hlava státu v úzkém kruhu rodiny a nejbližších spolupracovníků. Žádné oficiální návštěvy nebude podle lékaře Ilji Kotíka přijímat minimálně do Nového roku, potom lékaři rozhodnou o dalším postupu prezidentova zotavování. Do domácího ošetřování v Lánech odjel prezident v úterý po více než týdenním pobytu ve střešovické nemocnici. Hospitalizován byl kvůli problémům s dýcháním, vyšetření poté potvrdilo zápal pravé plíce. V nemocničním pokoji strávil Havel ve společnosti manželky Dagmar i Štědrý den.

Čeští důstojníci se v USA podílejí na akcích proti terorismu

Několik českých důstojníků již působí v USA v hlavním štábu všech operací války proti terorismu. Televizi Nova to řekl mluvčí generálního štábu Vladimír Palán. Uvedl, že důstojníci pracují ve štábu, kde se plánují jednotlivé operace. Do boje proti terorismu již zasáhla posádka letadla Tu-154, která absolvovala čtyři mise, při nichž absolvoval 24 letů.

Čeští výsadkáři mají v Afghánistánu působit v rámci mírových sil, které vede Velká Británie. Kdy 120 vojáků odcestuje, není určeno, uvedl Palán. Podle neoficiálních informací odjedou zřejmě po Novém roce. Česká republika do boje s terorismem nabídla jednotku speciálních sil, rotu protichemické ochrany, polní nemocnici a dopravní letadlo.

Ruzyňské letiště neuvažuje o dalších bezpečnostních opatřeních

Ruzyňské letiště zatím neuvažuje o dalším zpřísnění bezpečnostních opatření v souvislosti se sobotním zadržením podezřelého cestujícího na palubě amerického letadla letícího z Paříže do Miami. Řekla to mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová. Francie, USA a Německo zpřísnily bezpečnostní opatření na letištích 48 hodin poté, co byl zadržen jeden z cestujících na trase z Paříže do Miami. Podezřelý muž měl v botách výbušninu a zřejmě ji chtěl zapálit. V Berlíně se tak musí všichni cestující, kteří chtějí letět s americkou společností, zouvat. Pallová uvedla, že ruzyňské letiště má již od výstavby nového terminálu zavedenou stoprocentní kontrolu zavazadel, což podle ní před 11. zářím na řadě letišť neměli.

Vnitro přezkoumá, zda nové stanovy US-DEU neodporují zákonu

Ministerstvo vnitra přezkoumá, zda nové stanovy Unie svobody-Demokratické unie neodporují zákonu o shromažďování občanů, Ústavě či Listině základních práv a svobod. Na možnou protiprávnost části stanov upozornil vnitro někdejší politický vězeň Petr Uhl. Za diskriminační a neústavní pokládá klauzuli, která bývalým členům KSČ zakazuje ucházet se o zvolení na kandidátce této strany.

Pokud je změna stanov podle ministerstva v pořádku, vnitro je zaregistruje do 15 dnů od zahájení řízení o registraci. V opačném případě na zjištěné nedostatky stranu písemně upozorní, aby vady napravila. Pokud politický subjekt s názorem vnitra nesouhlasí, může se kvůli tomuto rozporu obrátit na krajský soud. Klauzule nových stanov Unie svobody-Demokratické unie, která zakazuje bývalým členům KSČ kandidovat v parlamentních volbách za tuto stranu, není podle předsedkyně unionistů Hany Marvanové v rozporu se zákony.

V ČSSD panuje podle Klause dvojvládí Zemana a Špidly

V sociální demokracii panuje podle předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause dvojvládí. Klaus v rozhovoru pro rádio BBC uvedl, že vnitrostranické volby, které letos na jaře vynesly do čela sociálních demokratů vicepremiéra Vladimíra Špidlu, neznamenaly v politice průlom. Premiér a bývalý předseda strany Miloš Zeman si totiž zachoval svůj vliv. Špidla dominuje v každodenní práci ČSSD. Pokud jde ale o vliv v jednotlivých kauzách a rozhodování, je jeho role se Zemanovou velmi srovnatelná, míní Klaus. Zeman se Špidlou se v posledních týdnech neshodli například na přístupu k jednáním o Temelínu a v otázce nákupu stíhaček pro českou armádu. Když premiér uzavřel s Rakouskem spor o Temelín, odmítl Špidla hlasovat ve vládě pro. Zeman podle něj neměl mandát doplňovat na jednání v Bruselu kabinetem předem dohodnutý text. Nový předseda ČSSD nehlasoval ani pro nákup nových nadzvukových letounů.

České dráhy zvýší od 27. ledna jízdné v průměru o sedm procent

V průměru o sedm procent zvýší České dráhy od 27. ledna tzv. zákaznické jízdné, jež nyní využívá přes 80 procent cestujících. Původně dráhy předpokládaly růst v průměru o pět procent. "U nejkratších a nejčastěji využívaných vzdáleností jde o zvýšení o jednu až dvě koruny," řekl mluvčí podniku Petr Šťáhlavský. Uvedené jízdné mohou využívat cestující, jež disponují zákaznickou kartou nebo jiným průkazem na slevu. Zvýšení cen bude již druhou změnou na začátku příštího roku. Od ledna totiž dráhy začnou uplatňovat tzv. obyčejné jízdné pro náhodné cestující, které bude až o 60 procent vyšší než zákaznický tarif.

V roce 2002 vzrostou mzdy na železnici o sedm procent

Odboráři se dohodli s vedením Českých drah na sedmiprocentním růstu mezd v příštím roce. Řekl to předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Dráhy podle dohody budou přispívat určitou částkou zaměstnancům, kteří uzavřou kapitálové životní pojištění. Zaměstnavatel neodvádí z této částky sociální a zdravotní pojištění, které platí z vyplacených mezd, a šetří tak na svých nákladech. Podle Duška se částka na kapitálové pojištění bude pravděpodobně odvíjet od konkrétní výše platu zaměstnance.

Hospodářství Česka letos solidně rostlo, rizikem je nejistota ve světě

Česká ekonomika dosud vcelku úspěšně čelí recesi, v níž se v letošním roce nachází světové hospodářství. Tempo růstu hrubého domácího produktu sice ve třetím čtvrtletí poněkud pokleslo, ale i tak je výrazně vyšší než v zemích Evropské unie. Výkon hospodářství, který urychlují především silné investice a ochota domácností utrácet, se zvyšuje prakticky nepřetržitě už dva a půl roku. Ekonomika je v nejlepší kondici od roku 1996. Hrubý domácí produkt vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 3,2 procenta, přičemž ve čtvrtletí předchozím to bylo o 3,9 procenta a ve čtvrtletí prvním o 4,1 procenta. Spotřebitelská poptávka roste nejvyšším tempem za poslední čtyři roky. Na tento trend má podle ekonomů vliv růst reálných mezd, zvyšující se nákupy na úvěr, snižující se sklon k úsporám i pokles míry nezaměstnanosti. Negativem už tradičně zůstává rostoucí vnější nerovnováha a prohlubování schodků veřejných financí.

Ministerstvo zahraničí vypsalo soutěž na pronájem Českého domu

Ministerstvo zahraničí vypsalo výběrové řízení na pronájem komplexu Českého domu v centru Moskvy. Resort od zájemců mimo jiné požaduje, aby jejich firmu vlastnili výhradně Češi, aby byla zaregistrována v Rusku, měla zkušenosti z gastronomické, ubytovací a realitní oblasti a byla bez dluhů. Soutěž ministerstvo vyhlásilo poté, co média v první půli roku informovala o pochybnostech kolem smlouvy s nynějším nájemcem, firmou Hotel Český dům. Podle Služby pro odhalování korupce byla smlouva pro stát nevýhodná. Objekt, v němž je například 90 hotelových pokojů, kanceláře, pivnice, restaurace, relaxační centrum, byty a autoservis, má vítěz soutěže převzít 1. dubna, a to na pět let.

Zhruba polovina obyvatel považuje církve za prospěšné instituce

Zhruba polovina obyvatel Česka považuje církve za prospěšné instituce. Přes 40 procent lidí si myslí, že je správné vrátit církvím majetek v rozsahu, aby mohly vyvíjet činnost. Vyplynulo to z prosincového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM). Nejvíce lidí, kteří věří v Boha, považují církve za užitečné a podporují vrácení majetku církvím, je v řadách KDU-ČSL, naopak nejméně v KSČM.

Průzkum STEM se uskutečnil necelých 14 dnů před tím, než se téma církví a jejich postavení stalo jedním z hlavních témat diskusí ve společnosti. Poslanecká sněmovna totiž minulý týden přehlasovala veto prezidenta Václava Havla a znovu schválila nový církevní zákon, který vyvolal značné napětí mezi vládou a katolickou církví. Církevní hodnostáři a zástupci KDU-ČSL nesouhlasili s právním oddělením charit a diakonií od struktury církví.

Rakouští věřící pro církevní podporu antitemelínskému referendu

Hornorakouští věřící se valnou většinou domnívají, že katolická církev by měla podpořit podpisové referendum proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín, které na polovinu ledna prosadila rakouská vládní strana Svobodných. Vyplývá to z internetového průzkumu linecké diecéze, jehož výsledky zveřejnil deník Salzburger Nachrichten; církev však zdůrazňuje, že referendum přesto nepodpoří, protože se "zásadně nemíchá" do politiky stran.

Odškodné pro oběti trestných činů poroste

Více než dvojnásobně vyšší částku mohou od 1. ledna 2002 dostat od státu oběti trestných činů. Zatímco dosud nesměla finanční pomoc přesáhnout 60.000 korun, nově může oběť počítat s odškodněním až do výše 150.000 korun. Jednorázovou pomoc stát vyplácí zejména obětem násilných trestných činů, kterým pachatel způsobil závažnější újmu na zdraví. Pokud oběť na následky zranění zemře, peníze dostanou pozůstalí.

ČNB vydává stříbrnou minci k výročí úmrtí sv. Zdislavy z Lemberka

Česká národní banka vydává 2. ledna příštího roku pamětní stříbrnou minci v hodnotě 200 korun k 750. výročí úmrtí sv. Zdislavy z Lemberka. Mince má průměr 31 milimetrů a váží 13 gramů. Na lícní straně jsou zvířata z velkého státního znaku, název státu a nominální hodnota mince. Na rubové straně je pak sv. Zdislava pečující o nemocného na pozadí stylizovaného srdce a text Sv. Zdislava z Lemberka 1252-2002. Autorem návrhu je Michal Vitanovský, minci razila Bižuterie Česká Mincovna v Jablonci nad Nisou.

Archeologové v Praze-Radotíně odkryli pravěké sídliště

Archeologové v pražské městské části Radotín odkryli pravěké sídliště. Našli pozůstatky osídlení knovízské kultury z mladší doby bronzové, tedy z období kolem roku 1000 před naším letopočtem. Pod nimi je vrstva ještě zhruba o 4000 let starší z mladší doby kamenné, řekl Vladimír Čtverák z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. V místě nálezů stávala továrna, nyní se tam bude stavět bytový dům. Z období knovízské kultury archeologové našli zásobní jámy, obrysy obydlí, keramické nádoby, kosti a opracované i neopracované kameny. Nález kamenů podle Čtveráka dokládá, že tehdejší obyvatelé udržovali kontakty s širším okolím. V Radotíně se totiž tento druh minerálů nevyskytuje. Objev tkalcovských závaží jednoznačně potvrdil textilní výrobu, uvedl archeolog. Zajímavé je i to, že budovy několikrát shořely a byly obnoveny.

Čeští hokejisté na MS dvacítek podruhé prohráli a jsou bez bodu

Čeští juniorští hokejisté prohráli i ve svém druhém utkání na mistrovství světa dvacetiletých hráčů, tentoktát 0:1 se Slovenskem. Jedinou branku utkání vstřelil Tomáš Kopecký. Vítěze podržel brankář Peter Budaj, který nekapituloval ani při třech dvojnásobných oslabeních. Dnes čeká naše hokejisty Bělorusko.

Odstartuje čtyřiadvacátý ročník dakarské rallye

Ve francouzském městě Arras dnes odstartuje dakarská rallye, považovaná za nejnáročnější motoristickou soutěž světa. Startovní pole musí do 13. ledna absolvovat čtrnáct etap o celkové délce více než 9 tisíc kilometrů. Již tradičně nebudou chybět posádky českých kamiónů Tatra, jejichž řidiči jsou šestinásobný vítěz Dakaru Karel Loprais a Tomáš Tomeček. V kategorii motocyklů je již pravidelným startujícím čtyřkolkář Josef Macháček.

Tomáš Rosický je nejmladším domácím fotbalovým králem

Trofej pro nejlepšího fotbalistu České republiky roku 2001 na galavečeru v pražském Kongresovém centru převzal Tomáš Rosický. Záložník Borussie Dortmund zvítězil v hlasování fotbalových trenérů, ligových hráčů a legionářů a v 21 letech se stal nejmladším fotbalovým králem v šestatřicetileté historii ankety. Za ním skončili loňský vítěz Pavel Nedvěd z Juventusu Turín a Jiří Jarošík ze Sparty Praha. Trenérem roku byl zvolen Karel Brückner, který slavil úspěchy s reprezentačním týmem do 21 let a v závěru roku byl jmenován trenérem áčka. Za největší talent roku považují účastníci ankety brankáře pražské Sparty Petra Čecha a nejvýraznější osobností ligy je podle jejich mínění brněnský veterán Miroslav Kadlec.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude převážně zataženo se sněžením. Denní teploty vystoupí maximálně na 4 stupně, na horách bude kolem nuly.