Zprávy Radia Praha

Počasí se v řadě okresů ČR zlepšilo natolik, že silničáři mohli odvolat kalamitní stavy

V řadě okresů České republiky se ve čtvrtek počasí umoudřilo a silničáři mohli odvolat kalamitní stavy. Vydatné sněžení a především prudký vítr však celý den komplikoval silničářům práci zejména na severu Moravy. Nejhorší situace byla na Bruntálsku a vážné problémy měli také silničáři na Jesenicku, Šumpersku a Přerovsku. Sněhová kalamita trvá i v okresech Rychnov nad Kněžnou, Tachov a Domažlice. Naopak kalamitní stav odvolali silničáři z okresů Vsetín, Jablonec nad Nisou a většiny okresů Pardubického i Královéhradeckého kraje. Také pět středočeských okresů - Příbram, Nymburk, Kladno a Praha-východ a Praha-západ - odvolalo během dneška kalamitní stav. Stejně tak i všechny okresy kraje Vysočina, Chomutovsko, Semilsko a Vsetín. Podobná situace je i v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Dálnice na území České republiky jsou sjízdné, vlhké až mokré, na některých místech se zbytky tajícího sněhu. Průjezdné jsou i silnice první třídy. Zaváté zůstávají jen okrajové a málo frekventované části silnic druhé a třetí třídy.

Velké množství sněhu vyvolává obavy z povodní. Meteorologové zatím nemohou potvrdit, ani vyloučit případný vznik povodní. Ty by hrozily pouze v případě dlouhotrvajících mrazů a následného prudkého oteplení. Pokud bude oteplování pozvolné a sníh bude tát postupně, velká voda nehrozí.

V souvislosti se sněhovou kalamitou zaznamenaly české pojišťovny zvýšený počet nahlášených škod, způsobených zejména při dopravních nehodách. Škody domácností a na stavbách jsou pouze ojedinělé.

S bezmála 68 miliardovým schodkem skončilo loni hospodaření České republiky

Hospodaření státu loni skončilo deficitem ve výši bezmála 68 miliard korun. O téměř 19 miliard přesáhl schodek schválenou výši. Je však asi o 20 miliard nižší než odhad resortu financí. Zadlužení země vzrostlo o 56 miliard na 345 miliardy korun. Jeho podíl na hrubém domácím produktu tak stoupl na 16 procent.

Zadlužení země vzrostlo o 56 miliard na 345 miliardy korun

Státní dluh České republiky se v roce 2001 zvýšil o 55,8 miliardy na 345,1 miliardy korun. Jeho podíl na hrubém domácím produktu tak stoupl ze 14,8 na 16,2 procenta, řekl na čtvrteční tiskové konferenci náměstek ministra financí Eduard Janota. Státní dluh je součástí veřejného dluhu spolu s dluhem zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů.

Opozice kritizuje vládu za překročení schodku loňského rozpočtu

Představitelé parlamentních opozičních stran kritizují vládu za to, že překročila schválený schodek státního rozpočtu za loňský rok. Politici se ale shodují, že překročení schodku rozpočtu se dalo očekávat.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Martin Kocourek (ODS) řekl, že vláda sice nesplnila svůj slib ohledně výše schodku, ale "situace mohla být ještě daleko horší". "Těch 67,7 miliardy je více, než bylo schváleno, ale na druhé straně je to méně, než jaké byly katastrofické scénáře," prohlásil Kocourek. Dodal, že ze zatím zveřejněných čísel vyplývá, že nebyl dodržen vládou slíbený deficit 20 miliard a vláda navíc zatížila rozpočet letošního roku dalším dluhem z předchozího roku.

Výsledek schodku rozpočtu nepřekvapil šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Kasala. "My jsme takovýto vývoj předpovídali," řekl ČTK. Udivilo ho, že se ODS a její ekonomičtí experti Václav Klaus, Vlastimil Tlustý a Martin Kocourek v době, kdy sněmovna schvalovala rozpočet, nedívali na prognózu ČSSD realisticky. "Může jít buď jen o amatérství, což nepředpokládám, anebo o pokus oklamat své spolustraníky v době, kdy hlasovali o rozpočtu," poznamenal Kasal k přístupu ODS a jejích odborníků.

Předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip si myslí, že do výše schodku se promítly i náklady na různé zahraniční vojenské akce. "Je to také o tom, že vláda nebyla schopna udržet určitým způsobem kompaktní zahraničněpolitickou orientaci a pustila se do dalších vojenských dobrodružství," řekl Filip k důvodům vyššího deficitu.

Ministr Tvrdík předloží vládě smlouvy s poradci pro jednání o gripenech

Návrhy smluv se společnostmi Arthur Andersen ČR a Weinhold Andersen Legal předloží 9. ledna vládě ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle prosincového usnesení kabinetu mají společnosti pracovat jako poradenské firmy při přípravě kontraktu na 24 stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAe Systems/SAAB. Obě společnosti navrhlo ministerstvo obrany, které bude od nich požadovat komplexní právní a ekonomické služby při přípravě návrhů smluv, struktury financování a zajištění proti finančním rizikům a ekonomické analýzy.

Výběr bez veřejné soutěže ve čtvrtečním tisku kritizovali opoziční politici. Ti vládu za zadávání veřejných zakázek bez výběrového řízení napadají často, podobný krok kabinet totiž učinil loni několikrát. Možnost tendr nevypsat ve své hodnotící zprávě kritizovala i Evropská unie. Kabinet se přesto rozhodl, že se této volby nevzdá. V prosinci odmítl poslaneckou novelu zákona, která výjimku ruší. O měsíc dříve naopak podpořil návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, který možnost nevypsat výběrové řízení před uzavřením kontraktu připouští.

Podle ministra Rusnoka dosáhly příjmy z loňských privatizací 164 miliard Kč

Privatizace čtrnácti strategických akciových společností, o kterých vláda rozhodla v roce 2001, přinesly Fondu národního majetku příjem 164 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr financí Jiří Rusnok. Pokud by byl započten i výnos z realizace opce na navýšení základního kapitálu dceřiné společnosti Českých radiokomunikací Radiomobil, pak příjmy FNM jsou 177,4 miliardy korun, dodal. Mezi nejdůležitější privatizační projekty podle Rusnoka v loňském roce patřil prodej Komerční banky a České pojišťovny. Dále to byl prodej státního podílu ve společnostech Pražské vodovody a kanalizace, České radiokomunikace, Jan Becher- Karlovarská Becherovka, Unipetrol, Transgas a osmi distributorech plynu. Počátkem letošního roku by vláda měla projednat privatizaci české elektroenergetiky a Českého Telecomu.

Ministr Rusnok: Stát neprodá Telecom, pokud nabídky nebudou adekvátní

Stát možná odloží privatizaci Českého Telecomu. Ministr financí Jiří Rusnok to nevyloučil v případě, že nabídky nebudou adekvátní a ukáže se, že není dobrá doba na prodej této firmy. Zároveň dodal, že privatizace zatím postupuje podle původního usnesení vlády a do konce března by tak vláda měla vyhlásit vítěze. Možnost, že Telecom prodá až příští vláda, nevyloučil před časem ani premiér Miloš Zeman. Zájem o Telecom projevilo už 25 uchazečů. Nezávazné nabídky mají předložit do 9. ledna.

Vláda v polovině listopadu rozhodla, že výběrového řízení se mohou zúčastnit strategičtí telekomunikační operátoři nebo konsorcia těchto operátorů a finančních investorů. Stát by měl prodávat nejméně 51,1procentní podíl Telecomu. Ten bude tvořen buď pouze akciemi FNM (51,1 procenta), nebo i zčásti akciemi strategického partnera, konsorcia TelSource (27 procent). Celkově tak může prodávaný balík ve výběrovém řízení představovat 78,1 procenta Telecomu.

Iberdrola chce spolupracovat s Enelem při koupi ČEZ

Španělská Iberdrola má zájem zúčastnit se druhého kola privatizačního tendru na společnost ČEZ s italským Enelem. Uvedl to ve čtvrtek náměstek ministra financí a člen meziresortní privatizační komise Tomáš Potměšil. Do prvního kola privatizace šla však společnost Enel sama poté, co Iberdrola konsorcium těsně před podáním nabídky opustila.

ČKD DS mají dostat od Siemense 750 mil. korun do poloviny ledna

Zkrachovalé ČKD Dopravní systémy by měly do poloviny ledna dostat 750 miliónů korun za loni uskutečněný prodej části svých aktiv německému Siemensu. Původně se počítalo s termínem do konce loňského roku. "Vše je vyřešené, čeká se na zápis pozemků do katastru," řekl ve čtvrtek mluvčí Siemense Miloš Adámek. Peníze budou poté převedeny na konkursního správce Petra Dostála, který se zatím k záležitosti nevyjádřil. Uvedená suma je zatím uložena na zvláštním bankovním účtu.

Temelín dokončil testy etapy spouštění s výkonem do 90 procent

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín dokončili ve čtvrtek poslední zkoušky etapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 90 procent. Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) již také předávají protokoly o dříve provedených zkouškách této etapy. V pátek by měl úřad od elektrárny obdržet podklady k poslednímu bloku testů, který skončil ve čtvrtek.

APA: Rakouský dovoz elektřiny povolen z horších JE než Temelín

Na absurditu trvajícího rakouského zákazu dovážet elektřinu z Česka poukázala ve čtvrtek agentura APA. Jaderné elektrárny na Slovensku, ve Slovinsku a v Maďarsku, které byly z rakouského zákazu pro import elektřiny ke konci roku vyjmuty, mají horší bezpečnostní standard než český Temelín, kvůli němuž ale Vídeň českou elektřinu dovážet nadále zakazuje. "Podle Waltera Boltze z Elektrizitäts-Control GmbH (společnost regulující rakouský trh s elektřinou) nebyl zákaz dovozu české elektřiny zrušen proto, že Rakousko nepovažuje kapitolu energetika (ze vstupního jednání ČR do EU) za uzavřenou kvůli Temelínu," píše APA.

KSČM nabídne voličům nižší daně a plnou zaměstnanost

Komunisté budou v letošních volbách do Poslanecké sněmovny vábit voliče na plnou zaměstnanost, nižší daně pro méně majetné a další sociální program. Jeho úplné znění je dostupné na internetové adrese www.kscm.cz. Země je zatížena chronickou nezaměstnaností, daňový systém není spravedlivý, bohatí by se měli podílet na státních příjmech více než chudí, řekl na čtvrteční tiskové konferenci místopředseda KSČM Vlastimil Balín. Vláda podle něj navíc ještě kromě stále rostoucích cen spotřebního zboží zatěžuje obyvatelstvo zvyšováním nájemného a zdražováním energie. Komunisté budou proto prosazovat změnu systému veřejných financí v celém rozsahu, zdůraznil.

Vazební věznice opustilo v prosinci přibližně tisíc obviněných

Zhruba pětina vazebně stíhaných lidí, což představuje asi tisíc obviněných, opustila v prosinci české věznice. Ve středu 2. ledna v nich pobývalo celkem 19.194 lidí, z toho 4478 ve vazbě, řekla ve čtvrtek Jana Trtíková z tiskového oddělení vězeňské služby. Propuštění obviněných souvisí s novelou trestního řádu, která omezila možnosti vazebního stíhání. Trtíková nicméně upozornila, že přesný počet lidí, kteří mohli z věznic odejít díky novele, se zřejmě nedá zjistit. O propuštění rozhoduje soud, a vězeňská služba se ne vždy se dozví, že je to v souvislosti s touto změnou, vysvětlila.

Počet vězňů v českých věznicích klesl za poslední dva roky téměř o pětinu. Nyní jich je přibližně o 4500 méně než v kritickém období na jaře roku 2000. "České věznice v těchto chvílích nejsou přeplněné," řekl ve čtvrtek novinářům náměstek generální ředitelky vězeňské služby Bohuslav Burkiewicz.

SVS kvůli moru včel od 1. ledna vyšetřuje med z dovozu

Státní veterinární správa (SVS) vyšetřuje od nového roku veškerý med z dovozu. Podle veterinářů totiž může být med ze zahraničí jedním z hlavních zdrojů nákazy moru včel u nás. Více než 20 vzorků dovezeného včelího produktu už bylo pozitivně testováno na původce nemoci. Nákaza není člověku nebezpečná, včelaři ale musejí napadená včelstva zlikvidovat.

Praha loni získala sbírkou na Karlův most přes osm miliónů korun

Sbírkou na opravu Karlova mostu získala loni Praha 8,218.689 korun z očekávaných 100 miliónů korun. Sbírku, která má skončit v červnu 2004, vyhlásilo město loni v září. Z pěti pokladniček v centru Prahy pracovníci magistrátu na rekonstrukci mostu vybrali zhruba 200.000 korun, zbývající peníze dorazily na konto u První městské banky. Nejvyšší částkou loni hned na počátku sbírky přispěla ruská firma Marie Group, která na opravu mostu darovala 7,5 miliónu korun. Náměstek pražského primátora Jiří Paroubek již dříve odmítl spekulace, že dar souvisí se záměrem firmy investovat stavbu aquaparku v Čestlicích.

Kühnův dětský sbor koncertoval s úspěchem v New Yorku

Po úspěšném koncertu v neworské Carnegie Hall přiletěl ve čtvrtek do Prahy Kühnův dětský sbor. Sbormistr mezinárodně uznávaného souboru Jiří Chvála považuje vystoupení českých dětí v nejslavnější síni světa za velmi vydařené. V síni panovala mimořádná atmosféra a české děti musely několikrát přidat. Diváci ocenili jejich výkon dlouhotrvajícím potleskem vstoje. "Byli tam hlavně krajané, ale i návštěvníci z jiných zemí. Koncert ovšem neměl z finančních důvodů tak velkou propagaci, jakou tam mívají vystoupení světoznámých symfonických orchestrů a dirigentů," řekl sbormistr.

Kühnův dětský sbor vystoupil v New Yorku již o dva dny dříve v katolické katedrále sv. Patrika. Poslední den roku upoutal lidi improvizovaně pod širým nebem - v sousedství fontán, světel a vánočního stromu v Lincolnově centru před Metropolitní operou.

V Praze začal Mezinárodní festival dechových hudeb

Dvě desítky velkých koncertních dechových orchestrů se v Praze od čtvrtka účastní soutěže při Mezinárodním festivalu dechových hudeb. Se zahraničními tělesy se ve třech kategoriích během pátku a soboty utká osm českých souborů, zejména mládežnických. Sdružení dechových orchestrů, jichž je v České republice asi 100, pořádá tento festival s cílem umožnit českým mládežnickým orchestrům konfrontaci s kvalitními zahraničními tělesy. Například v Rakousku je podobných souborů 7800.

Ze sportu:

Jen napolo byli čeští tenisté úspěšní ve čtvrtfinále turnaje v katarském Dauhá. Bohdan Ulihrach vyřadil Španěla Vicenteho dvakrát 6:1. Radek Štěpánek naopak nestačil na dalšího Španěla Mantillu a prohrál dvakrát 3:6.

Pouze Jan Matura se z českých skokanů na lyžích probojoval z kvalifikace do třetího závodu Turné čtyř můstků. Matura skočil 115 metrů a v prvním kole závodu změří síly s Peterkou ze Slovinska. Těsně za branami hlavní soutěže zůstal Jakub Janda a do závodu nepostoupili ani Michal Doležal s Jiřím Parmou. Jandu dělil za 114 metrů od postupu jeden bod. 114 metrů skočil i Doležal. Parma si při své premiéře připsal 112 metrů.

Hokejisté Vsetína přišli o útočníka Lubomíra Vaice, který bude do konce sezóny hostovat ve finském celku SaiPa Lappeenranta. V kádru Valachů může slovenského forvarda už o víkendu nahradit jeho krajan a někdejší dlouholetý vsetínský hráč Roman Stantien. Ten totiž v tomto týdnu ukončil své angažmá v ruském Chabarovsku.

Ve většině lyžařských středisek panují ideální sněhové podmínky

Většina horských středisek v České republice nabízí výborné podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování. Horská služba však varuje před hřebenovými túrami. Někde totiž hrozí laviny. Silničářům se podařilo zprůjezdnit cesty do většiny lyžařských center.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Na většině území skoro jasno s teplotami do -5ti stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio