Zprávy Radia Praha

ČSSD navrhne vlastního kandidáta na prezidenta

Sociální demokracie navrhne v příštích prezidentských volbách v roce 2003 svého kandidáta, řekl na tiskové konferenci její předseda Vladimír Špidla. "Při hledání vlastního kandidáta se neomezujeme jenom na úzké stranické hranice," dodal šéf vládní ČSSD. Žádné jméno však neuvedl. Špidla tak potvrdil slova vicepremiéra Pavla Rychetského, který 28. prosince prohlásil, že sociální demokracie přijde s kandidátem, který nebude spojen s politickými stranami. Podle Špidly to však není názor konzultovaný s vedením strany ani potvrzený žádným stranickým orgánem. Podporu sociální demokracie případnému čtyřkoaličnímu prezidentskému kandidátovi, předsedovi Senátu Petru Pithartovi Špidla vyloučil. Současně zdůraznil, že nynější prezident Václav Havel bude ve funkci "ještě dlouho" a že nepovažuje za vhodné příliš urychlovat takové závažné rozhodnutí, jakým výběr kandidáta nepochybně je. Předseda připomněl, že ČSSD bude prosazovat přímou volbu prezidenta, pro které se výrazná většina sociálních demokratů a jejich stoupenců vyslovila ve vnitrostranickém referendu. ČSSD však přímé prezidentské volby spojuje se změnami Ústavy. Vzhledem ke zdlouhavému legislativnímu procesu očekává, že by se mohly konat nejdříve v roce 2008. Tím se liší od čtyřkoalice, která podle čtvrtečního vyjádření lidoveckého předsedy Cyrila Svobody svůj úmysl prosadit přímé prezidentské volby již v roce 2003 ještě nevzdala.

Dohoda o omezení peněz na volební kampaň je licoměrností

Licoměrná by byla dohoda politických stran o omezení výdajů na volební kampaň, pokud by nebyla podložena zákonem s možností kontroly. Na tiskové konferenci to řekl předseda ČSSD Vladimír Špidla s tím, že jeho strana taková jednání nevede. Sociální demokracie podle mluvčího Jiřího Hrona již loni rozhodla, že za letošní kampaň k volbám do Poslanecké sněmovny utratí 70 až 75 miliónů korun. Špidla rozhodně vyloučil možnost, že by v souvislosti s obstaráváním peněz na kampaň spojil své jméno s nějakým výrobkem nebo firmou. Připomněl, že sociální demokraté svolali na 26. ledna do pražského Kongresového centra programovou konferenci, na které schválí volební program, hesla a slogany. Delegáti zřejmě také rozhodnou o názvu volebního vlaku, který hodlají použít, protože se jim v minulosti osvědčil. Na omezení nákladů na kampaň hranicí třiceti miliónů korun se před minulými volbami do sněmovny v roce 1998 dohodly kromě republikánů všechny parlamentní strany. Součástí dohody bylo i to, že nebudou používat velkoplošnou reklamu a že televizní a rozhlasové spoty nahradí diskusemi u kulatých stolů. Hlavní příčinou omezení nákladů zřejmě bylo, že se některé strany v předchozích volbách v roce 1996 značně zadlužily. Nejdražší kampaň měla ODS, která přiznala celkové náklady ve výši 127 miliónů korun. Lidovci přiznali pětapadesátimiliónové výdaje a ODA čtyřicetimiliónové. ČSSD byla ve finanční tísni, protože nemohla vzhledem k nevyjasněnému vlastnickému vztahu disponovat zhruba stomiliónovým nájemným za pražský Lidový dům. Přesto za kampaň utratila 80 miliónů korun.

KDU-ČSL bude v Lipnici jednat o volbách, zákonech i dluhu ODA

Vedení, poslanci a senátoři KDU-ČSL se v pondělí sjedou do Lipnice nad Sázavou v okrese Havlíčkův Brod. Na dvoudenním výjezdním zasedání budou jednat především o přípravě volební kampaně i zákonech, které má projednat parlament. Členové lidoveckého vedení se asi vyjádří i k dluhu svého koaličního partnera - ODA. Aliance má do poloviny ledna najít uspokojivé řešení svých finančních závazků u České pojišťovny. Jinak jí hrozí, že se kandidáti ODA neobjeví na společných čtyřkoaličních kandidátkách. Celostátní výbor KDU-ČSL se bude v pondělí zabývat strategií a načasováním předvolební kampaně či rozdělením peněz a pravomocí mezi regiony a centrum. Vedení křesťanských demokratů bude diskutovat i o stěžejních politických tématech, s nimiž hodlá KDU-ČSL oslovit voliče. Poslanecký klub KDU-ČSL se na výjezdním zasedání v obci, kde spisovatel Jaroslav Hašek napsal Osudy dobrého vojáka Švejka, zaměří především na body lednové schůze dolní komory. Senátoři budou mimo jiné hovořit o volebním zákonu, který v kompromisní podobě již sněmovna schválila.

Vláda bude ve středu jednat zřejmě i o financování nákupu gripenů

Vláda se bude ve středu na své první letošní schůzi s největší pravděpodobnostní zabývat návrhem zákona, který by umožnil zaplatit koupi 24 stíhaček Jas-39 Gripen. Hovořit asi bude i o smlouvách s poradci pro tento obchod. Ministři se pak zřejmě budou zabývat kontroverzním návrhem památkového zákona. Ministerstvo kultury o něm stále diskutuje s resorty financí a místního rozvoje, které k němu mají nejvíce připomínek. Program vládní schůze je na internetové adrese www.vlada.cz, neobsahuje však zatím body týkající se budoucnosti nadzvukového letectva. Návrh zákona o financování nákupu stíhaček mají předložit ministři obrany a financí Jaroslav Tvrdík a Jiří Rusnok. Osud zákona, a tím i nákup stíhaček, není jistý. Pravici, která má ve sněmovně většinu, se totiž plánovaný největší zbrojní kontrakt v dějinách země nelíbí. Kvůli pořízení nových nadzvukových letadel si chce vláda vzít asi sedmdesátimiliardový úvěr. Nový památkový zákon předpokládá, že za památky by více než dosud odpovídali jejich majitelé. Sporné je například to, kdo má platit archeologické průzkumy v lokalitách, které budou prodány k zástavbě. Vláda bude jednat i o návrhu zákona, který počítá se zavedením školného na vysokých školách. Chudším má studium umožnit systém stipendií, státem garantované půjčky a sociální podpora. Předloha počítá i se spořením na studium, se státní podporou a daňovými úlevami pro pracující studenty a upravuje možnost splátky školného odložit. Návrh vypracoval tým odborníků, který vedl poslanec Unie svobody Petr Matějů. Ministerstvo zahraničí předložilo kabinetu návrh oficiální návštěvy premiéra Miloše Zemana v Jugoslávii. Má se uskutečnit 17. a 18. ledna. Kabinet rovněž projedná lednovou návštěvu šéfa diplomacie Jana Kavana v Rusku. Ministr zahraničí kabinetu předložil i návrh smlouvy s USA o takzvané Fulbrightově komisi, která organizuje stipendijní programy pro Čechy ve Spojených státech a pro Američany v České republice.

Příprava českých a slovenských vojáků pro jednotku KFOR vrcholí

Do závěrečné fáze vstoupí příští týden příprava pěti stovek českých a slovenských vojáků, kteří vytvoří společný prapor v misi KFOR v jihosrbské provincii Kosovo. V pondělí a v úterý do výcvikové základny v Českém Krumlově přicestují další vojáci ze Slovenska. Základ čtyř set českých vojáků tvoří příslušníci 4. brigády rychlého nasazení, slovenskou armádu zastupuje sto vojáků z Martina. Velitelem česko- slovenského kontingentu je podplukovník Lubomír Frk, velitelem praporu byl určen podplukovník Jiří Dragan. Čeští a slovenští vojáci by měli v Kosovu především strážit hranici mezi Srbskem a Kosovem, zajišťovat klidný návrat uprchlíků, podporovat humanitární organizace a zajišťovat společně s civilní správou OSN bezpečnost národnostních menšin.

ČEZ a Škoda Praha jednají o penále 600 mil., soud není vyloučen

Společnost ČEZ a generální dodavatel Jaderné elektrárny Temelín Škoda Praha stále hledají cesty, jak uhradit penále zhruba 600 miliónů korun. Částku ČEZ loni Škodě vyměřil za zpoždění při spouštění elektrárny. "Hledáme řešení, které by bylo pro Škodu co nejméně bolestné," řekl vedoucí správy majetkových účastí ČEZ Jaroslav Janda. Škoda Praha však penále neuznává. "Pokud se nedohodneme, obrátíme se na soud," řekl člen představenstva Škody Jan Řičica. V případě nepříznivého soudního verdiktu by Škoda chtěla podle generálního ředitele Lubomíra Kovaříka alespoň část pokuty přenést na subdodavatele zařízení, například Škodu Energo. Ta se zatím k záležitosti nevyjádřila. ČEZ měl podle generálního ředitele Temelína Františka Hezoučkého tratit během odstávky elektrárny v polovině minulého roku denně 6,5 až sedm miliónů korun. Plánované spouštění se přerušilo v nejaderné části Temelína kvůli závadě na turbíně, která trvala déle než tři měsíce. Ještě předtím byly rovněž problémy s netěsností na parním potrubí.

Temelín předal SÚJB závěry testů do 90 pct, žádá o zvýšení výkonu

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín předali dnes odpoledne Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost podklady ke všem zkouškám, které provedli v etapě energetického spouštění s výkonem reaktoru do 90 procent. Státní dozor od elektrárny podle jejího mluvčího Milana Nebesáře obdržel i závěrečný protokol etapy a žádost o souhlas k přechodu do etapy s výkonem reaktoru 100 procent. Převzetí dokumentace potvrdil také inspektor SÚJB Zdeněk Tipek. Souhlas se zvýšením výkonu reaktoru prvního temelínského bloku až na 100 procent však úřad zřejmě o víkendu nevydá, neboť jeho pracovníci se začnou podklady z Temelína zabývat v pondělí. Etapu energetického spouštění s výkonem reaktoru do 90 procent, která začala 21. prosince, ukončil personál Temelína ve čtvrtek odpoledne. Nyní čeká první blok ještě více než 300 testů při výkonu 100 procent a závěrečný šestidenní nepřetržitý chod bloku, který prověří jeho spolehlivost. Po něm začne zkušební provoz, který potrvá 18 měsíců. Reaktor v současnosti pracuje na výkonové hladině 90 procent a výkon turbogenerátoru se pohybuje kolem 890 megawattů. Na této úrovni bude obsluha prvního bloku udržovat výkon i v dalších dnech, kdy bude čekat na rozhodnutí SÚJB o zahájení další etapy zkoušek.

Vztah Čechů k sousedním státům se zlepšuje

Vztah Čechů k sousedním státům se od roku 1994 zlepšuje. Nejlépe hodnocenou zemí je Slovensko. Vztahy k němu se upevnily po odchodu bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. Lepší mínění mají Češi také o Polácích. Vztah k Němcům je o něco horší, ale od roku 1998 se zlepšuje. Střety kvůli jaderné elektrárně Temelín poznamenaly vztahy s Rakouskem, vyplývá z prosincového průzkumu Střediska empirických výzkumů. Názory na Slovensko a Polsko jsou téměř shodné u všech skupin populace, rozdíly nejsou ani mezi stoupenci významných politických stran. Věk a politické cítění hraje roli u hodnocení Rakouska a Německa. Lidé starší 60 let cítí k Německu odstup až odpor, pozitivně je hodnotí 38 procent dotázaných. Za poslední tři až čtyři roky se ale vztahy k Německu zlepšily v celé populaci. Pozitivně západního souseda hodnotí 54 procent populace. Respondenti byli také pro těsnou spolupráci a orientaci na sousední země. Zhruba 60 procent lidí si přeje posílení spolupráce s Polskem a Maďarskem. Tento názor zastávají převážně levicově orientovaní lidé. Mezi stoupenci KSČM je to 72 procent dotázaných, u sympatizantů ČSSD 67 procent a u příznivců ODS 53 procent. Pro spolupráci s Polskem a Maďarskem jsou častěji obyvatelé moravských krajů. Dvě pětiny dotázaných hovoří o zanedbávání vztahů se sousedy.

Na některých pobočkách Komerční banky tvořili klienti zkrachovalých bank fronty

Klienti tří zkrachovalých bank, které na svých pobočkách začala vyplácet Komerční banka, vytvářeli v pátek dopoledne na některých místech fronty. Většina obchodních míst však zaznamenala klidný provoz a celkový zájem klientů tak není příliš velký. Fond pojištění vkladů zahájil výplaty dodatečných náhrad klientům zkrachovalé Moravia banky, Universal banky a Pragobanky. Od pátku na pobočkách Komerční banky vyplácí právnické osoby a vklady od 50 tisíc do čtyř miliónů korun. Klienti s vkladem do 50 tisíc korun obdrží do 18. ledna poštou peněžní poukázky, za něž obdrží náhrady vkladů na všech pobočkách Komerční banky. Sněmovna v létě schválila výplatu klientů tří zkrachovalých bank až do výše čtyř miliónů korun, přestože maximální hranice pro odškodnění činí po letošním zvýšení 25 tisíc eur, tedy zhruba 800 tisíc korun.

Sebeobrana chce bojovat i o úroky z vkladů zkrachovalých bank

Zahájení výplat dodatečných náhradách vkladů klientům zkrachovalé Moravia banky, Universal banky a Pragobanky ocenil předseda občanského sdružení kientů Sebeobrana Vladimír Baďura. Sdružení se však domnívá, že občané nebyli o výplatách dostatečně informováni. Zdůraznil, že Sebeobrana chce postupovat právní cestou, tedy ne pouličními protesty nebo násilnostmi. Se správní radou Fondu pojištění vkladů má sdružení podle svého předsedy plánovanou schůzku na téma výplaty úroků. "Navíc nám neustále visí ve Štrasburku stížnost na porušování lidských práv," dodal Baďura s tím, že ji ale bude zřejmě potřeba překvalifikovat. Občanské sdružení Sebeobrana zastupovalo zájmy přibližně tří tisíc klientů všech tří zkrachovalých bank, jen v Brně pak kolem šesti set občanů. Podle Baďury oslovilo předsednictvo klienty, aby na pokrytí dalších právních a poradenských nákladů věnovali částku do jednoho procenta ze svých vyplacených náhrad.

Laboratorní testy potvrdily v Česku onemocnění ovce klusavkou

Státní veterinární správa oznámila, že ve středu 3. ledna potvrdily laboratorní testy výskyt jednoho případu klusavky ovcí v České republice. "Onemocnění bylo zjištěno u potomka dovezené ovce," informoval tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář. Přestože toto onemocnění není přenosné na člověka, svolává ministr zemědělství Jan Fencl na pondělí jednání Ústřední nákazové komise. Na základě jejího doporučení ministr rozhodne o následných opatřeních v chovu ovcí, dodal mluvčí. Onemocnění transmisivní spongiformní encefalopatii u ovce, které je obdobou nemoci šílených krav, potvrdily dva testy v laboratoři Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Prověřili ji jednak metodou Western Blott a podruhé imunohistochemickou metodou. Obě metody jsou podle odborníků naprosto spolehlivé a nemusejí se opakovat v jiné laboratoři. Podle veterinářů by se kvůli nákaze neměly vybíjet celé chovy a možná ani stejně staré kusy ovcí v chovu. Nemoc je podle odborníků běžná v evropských zemích. V České republice zemědělci loni chovali 90.240 kusů ovcí, nejvíce v horských a podhorských oblastech Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje. Jejich zástav se proti loňsku mírně zvýšil, a to po dramatickém poklesu z roku 1989, kdy se v Česku chovalo téměř 400.000 kusů.

Farnosti žádají odškodnění za zvony, které zmizely v Německu

Více než 30 kilogramů tiskopisů se žádostmi o odškodnění za zvony zabavené Němci během druhé světové války odeslalo ostravsko-opavské biskupství do Ženevy. V Ženevě sídlí Mezinárodní organizace pro migraci, která má k dispozici peníze na odškodnění za některé majetkové újmy způsobené nacisty. Žádost si může podat ten, který utrpěl majetkovou újmu s přímou účastí německých podniků, nikoli pouze jako důsledek vojenských aktivit. Spousta majetku náboženských komunit nenávratně zmizela v německých zbrojovkách. Jedenáct děkanátů diecéze odeslalo celkem 202 žádosti. Podle údajů získaných v archivech a na základě svědeckých výpovědí a zápisů v kronikách přišla církev na severní Moravě a ve Slezsku o 786 zvonů v celkové váze 266 tun. Nejstarší zvon sňali němečtí vojáci z věže kostela v Hati na Opavsku. Zvon o hmotnosti 600 kilogramů byl ulit již v roce 1513. V německých hutích skončil zřejmě i třítunový zvon z katedrály Panny Marie v Opavě. Finanční odškodnění by měly jednotlivé farnosti dostat do konce letošního roku. Výše částky dosud není známá. Průměrnou cenu za kilogram zvonu vyčíslili odborníci na 500 korun. Náboženské komunity a organizace mají nárok na odškodnění na základě německého nadačního zákona, který vstoupil v platnost 12. srpna 2000. Své žádosti musely odevzdat do 31. prosince 2001.

Rektor UK bude studenty teologie informovat o situaci na fakultě

Rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm se ve čtvrtek ujal pravomocí akademických orgánů Katolické fakulty UK. Se změnami chystanými na teologii seznámí studenty a pedagogy školy v sobotu 12. ledna. Bude je informovat o změnách ve výuce v letním semestru a s chystanou obměnou pedagogického sboru. Ministerstvo školství svěřilo Wilhelmovi v polovině prosince kompetence k řízení školy po dlouholeté krizi fakulty, pramenící z její uzavřenosti. Fakultě hrozí, že přijde o akreditace k výuce. Mluvčí katolické církve Daniel Herman potvrdil, že zástupci fakulty byli už s převzetím pravomocí rektorem univerzity seznámeni. Snahou vedení univerzity je zejména to, aby studenti nemuseli školu dodělávat jinde. Aby škola akreditace k výuce neztratila, musí do jara ministerstvo přesvědčit, že se pravidla výuky změnila k lepšímu.

Brňané darovali postiženým pod vánočním stromem 15.000 korun

Brněnská charita vybrala v prosinci pod "Stromem splněných přání" v obchodní galerii v Orlí ulici přes 15.000 korun. Brňané jsou stále štědřejší, letos totiž dali dvakrát více peněz než loni, řekla Jana Zárubová z katolické charity. Lidé přinesli pod strom také desítky dárků pro mentálně postižené. "Za získané prostředky nakoupíme vybavení pro náš dům s chráněným bydlením v Žabovřeské ulici. V uplynulých týdnech se do něj nastěhovala desítka postižených a autistů," uvedla Zárubová. Lidé, kteří chtěli postižené obdarovat, si mohli vybrat dva způsoby. Mohli vhodit do pokladny peníze nebo z vánočního stromku utrhnout přání a koupit postiženému dárek. Mezi dárky se nejčastěji objevily hrnky, tužky, skleničky, pastelky, omalovánky a další věci denní potřeby, jimiž ještě dům s chráněným bydlením není vybaven. V objektu v Žabovřeské ulici je pět ložnic, společný obývací pokoj, kuchyně i sociální zařízení. Patří k němu také zahrada. Na postižené dohlížejí asistenti, kteří je učí základním návykům, aby se dokázali postarat sami o sebe. I na letošní rozsáhlou rekonstrukci domu přispěli dárci.

Čeští hokejoví junioři zdolali na MS Slováky 6:2 a skončili sedmí

Hokejisté České republiky do dvaceti let porazili v utkání o sedmé místo na světovém šampionátu v Hradci Králové Slovensko 6:2. Mistři světa z uplynulých dvou let si tak na turnaji připsali po výhře nad Běloruskem druhé vítězství. O branky českého týmu se postarali Lukáš Poživil, Tomáš Plekanec, Aleš Hemský, Martin Podlešák, Lukáš Krajíček a Miloslav Hořava.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude polojasno, na východě území až oblačno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost z mlh. Denní teploty -8 až -4 stupně. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude -1 stupeň Celsia.