Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman chce v Bělehradě potvrdit obnovování hospodářských vztahů

Premiér Miloš Zeman přiletěl na dvoudenní oficiální návštěvu Jugoslávské svazové republiky, během níž chce mimo jiné potvrdit obnovování hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi po pádu autoritářského režimu Slobodana Miloševiče. Předsedu vlády doprovází početná podnikatelná delegace. Pobyt zahájil účastí na Ekonomickém fóru. V projevu v Hospodářské komoře zdůraznil, že pro rozvoj obchodních vztahů mezi Českou republikou a Jugoslávií je nezbytné, aby obě strany dodržovaly závazky plynoucí z uzavřených smluv. V pátek má Zemana přijmout jugoslávský prezident Vojislav Koštunica a zástupci srbské vlády. Na programu je i schůzka s krajany.

Ministr Kavan nemá obavy z toho, že by Vídeň zpomalila směřování Česka do EU

Ministr zahraničí Jan Kavan nesdílí obavy z toho, že by Rakousko zpomalilo cestu Česka do Evropské unie. Současnou situaci v česko-rakouských vztazích ale nepodceňuje a sleduje ji. Kavan to řekl členům sněmovního výboru pro evropskou integraci. Zdůraznil, že problémy by se měly řešit v atmosféře dobrých sousedských vztahů. V Rakousku začalo v pondělí týdenní referendum proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Někteří lidé si ho vykládají jako hlasování o nutnosti zabránit vstupu ČR do EU. Rakouská vládní strana Svobodných, která ho vyvolala, podmiňuje podporu vstupu ČR do EU odstavením Temelína a zrušením poválečných dekretů československého prezidenta Edvarda Beneše. Kavan zdůraznil, že pro něj je partnerem rakouská vláda. Poukázal na postoje rakouských politiků, kteří jménem vídeňské vlády podpořili rozšíření EU a vyjádřili zájem, aby jejím členem byla i ČR. V této souvislosti zmínil prezidenta Thomase Klestila, kancléře Wolfganga Schüssela, ministryni zahraničí Benitu Ferrerovou-Waldnerovou a ministra životního prostředí Wilhelma Molterera. Kavan poukázal na to, že i Rakousko bude z rozšíření EU profitovat. Ministr poznamenal, že změní-li Rakousko k rozšíření EU postoj, bude to Praha muset vzít na vědomí. Kavan také poslance bez dalších podrobností informoval, že ve středu přijal rakouského velvyslance v Praze Klase Daublebského. Ten mu tlumočil odmítavý postoj své země k výrokům, které pronesl premiér Miloš Zeman na adresu rakouských Svobodných a jejich bývalého předsedy Jörga Haidra. Zeman charakterizoval Svobodné jako postfašistickou stranu. Kavan vzal názor rakouské strany na vědomí. Sám Haider označil Zemana za komunistu a uvedl, že o jeho omluvu za verbální útoky nestojí.

Rakouská ministryně zahraničí je pro uklidnění vztahů s Českem

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová se vyslovila pro uklidnění vztahů s Českou republikou po ostré výměně vzájemných útoků mezi českým premiérem Milošem Zemanem a korutanským hejtmanem a bývalým předsedou FPÖ Jörgem Haiderem z posledních dnů. K probíhajícímu sběru podpisů pod petici strany Svobodných proti jaderné elektrárně Temelín uvedla, že "proti Temelínu je možné protestovat i jinak než zastrašovacími protičeskými hesly, které znamenají mobilizaci proti celému národu". Na druhé straně Ferrerová-Waldnerová obhajovala oficiální rakouský protest proti Zemanovým výrokům. Neměli bychom premiéru Zemanovi dopřát to potěšení, aby nás dále provokoval," prohlásila ministryně. Vyjádřila názor, že Zeman měl pro svá vyjádření především vnitropolitické důvody a chtěl tak podpořit svou sociálnědemokratickou stranu v nadcházejícím volebním boji. Určitou roli ale hrála zřejmě i jistá nervozita ohledně podpisového referenda, dodala. Na občany Rakouska se ministryně obrátila s výzvou, aby "akceptovali hranice možného". Rakousko se musí přizpůsobit skutečnosti, že žijeme ve společném evropském domě jako sousedé. Jinak bude mírový projekt rozšíření EU nahrazen neradostnou kapitolou komplikovaných vztahů," prohlásila Ferrerová-Waldnerová.

Výroky Zemana proti FPÖ zřejmě zvýší účast v petici proti JETE

Výroky českého premiéra Miloše Zemana proti rakouské vládní populistické straně Svobodných a jejímu bývalému předsedovi Jörgu Haiderovi se zřejmě projeví vyšší účastí odpůrců jihočeské jaderné elektrárny v nynější petiční akci proti Temelínu, která se v Rakousku koná. Shodují se na tom představitelé předních rakouských agentur pro výzkum veřejného mínění. Pozorovatelé z dosavadního průběhu petiční akce soudí, že záměr FPÖ získat 360.000 podpisů bude naplněn. Podpisové referendum, kterého se účastní pouze ti, jež hlasují "pro" (tedy pro odmítnutí Temelína), se zřejmě v žebříčku dosavadních 26 podpisových plebiscitů dostane na přední místo, absolutní vrchol z hlediska počtu zúčastněných pravděpodobně nedosáhne. Vůbec nejúspěšnější bylo podpisové hlasování proti výstavbě kongresového centra ve Vídni, kterého se v roce 1982 zúčastnilo 1,36 miliónů lidí; centrum však nakonec stejně bylo postaveno.

Senát schválil volební novelu, sněmovna bude volena za pět měsíců

Senát podle očekávání schválil novelu zákona o parlamentních volbách v kompromisní podobě, ke které dospěla Poslanecká sněmovna. Bez přijetí novely by letos za necelých pět měsíců nemohli být voleni noví poslanci. Řada senátorů čtyřkoalice chtěla novelu sněmovně vrátit s úpravami, ale 52 ze 74 členů horní komory podpořilo předlohu beze změn. Proti schválení bylo sedm zástupců čtyřkoalice a Václav Fischer, 12 představitelů čtyřkoalice a dva senátoři ODS se hlasování zdrželi. Novelu, která má nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, bude ještě posuzovat prezident republiky. Volby se podle novely mají konat znovu v pátek a v sobotu, a to ve 14 volebních krajích. Novela počítá s klasickou d'Hondtovou metodou přepočtu hlasů na mandáty a nemění hranice pro vstup do sněmovny. Čtyřkoalice tak vzhledem ke sloučení Unie svobody a DEU bude potřebovat alespoň 15 procent hlasů.

Britští experti vyškolí české kolegy proti organizovanému zločinu

Britští experti vyškolí v příštích 18 měsících české kolegy v potírání organizovaného zločinu a korupce. Své zkušenosti jim poskytnou ve čtvrtek zahájeném společném projektu českého a britského ministerstva vnitra. Projekt v hodnotě jednoho miliónu eur (32,2 miliónu korun) plně hradí Evropská unie prostřednictvím programu Phare. Koordinátor John Mottram, britský policejní důstojník s třicetiletou praxí, předpokládá, že se projektu zúčastní asi 200 lidí. Budou mezi nimi představitelé vedení resortu vnitra i kriminalisté včetně budoucích lektorů, kteří nabyté znalosti budou předávat kolegům. Projekt se podle Mottrama uskuteční na třech hlavních úrovních. První je zaměřena na rozvoj vládní politiky boje s organizovaným zločinem včetně ochrany dat při práci s informacemi. V druhé části se policisté vyškolí například v ochraně svědků a v boji s internetovou kriminalitou. Poučí se také, jak účinněji čelit krádežím vozidel a korupci. Získají i lepší přehled o mezinárodní policejní spolupráci. Třetí stupeň představuje zmíněné školení českých lektorů. Projekt se má konat nejen na českém území, ale zahrnuje i semináře ve Velké Británii. Prvními účastníky zahraničního semináře mají být zástupci vrcholného managementu vnitra.

Ministr Dostál jedná ve Francii o přípravě České kulturní sezóny 2002

Český ministr kultury Pavel Dostál zahájil dvoudenní návštěvu Francie, jejíž hlavní náplní je příprava České kulturní sezóny 2002. Tuto mimořádnou přehlídku české kultury bude především v druhé polovině letošního roku hostit řada francouzských měst. Francouzské veřejnosti se představí nejen české výtvarné umění, ale také vážná, populární i jazzová hudba, literární akce, divadelní představení, filmové projekce a semináře. Během sezóny by ve 300 projektech mělo vystoupit na 3000 českých umělců. Na celkovém rozpočtu ve výši zhruba 200 miliónů korun se budou obě země podílet stejný dílem, přispět by měli také sponzoři.

Koruna může po dohodě vlády s ČNB mírně oslabit

Česká koruna by mohla mírně oslabit poté, co dohoda České národní banky a vlády odbourala vliv očekávání trhu z přílivu privatizačních příjmů na její kurs. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Kurs koruny by podle něj však nyní měl být spíše stabilní a v souvislosti s vývojem ekonomiky bude zachována tendence k mírnému posilování.

Návrh zákona o družstvech by mohl vést k tunelování

Návrh zákona o družstvech umožňuje podle předsedy Sdružení nájemníků Stanislava Křečka vytunelování bytových družstev. Rozhodující podíl v bytovém družstvu by si podle návrhu totiž mohli koupit i ti, kteří nejsou jeho členy, a v rozporu s tradicemi družstevnictví by pak mohli přehlasovat samotné členy, řekl Křeček. Návrh, který do sněmovny předložili dva poslanci ČSSD, připravil Svaz českých a moravských bytových družstev. Křeček se domnívá, že pro návrh nebude hlasovat žádná z politických stran, včetně sociálních demokratů. Předseda svazu Ivan Přikryl řekl, že "to, co Křeček tvrdí, v návrhu zákona není a není to pravda ani podle stávající právní úpravy". Zakoupení většího počtu hlasů není u bytových družstev možné, může se týkat jen výrobních, spotřebních a zemědělských družstev, uvedl Přikryl. Podle Křečka je v návrhu nově definováno bytové družstvo a pouze formální změnou činnosti by se mohlo změnit na nebytové. Družstva by mohla být zbavena svého majetku ve prospěch lidí, kteří by si koupili více podílů. Sdružení nájemníků nesouhlasí s názorem Přikryla, že situace bytových družstev je dobrá. Zástupci sdružení vidí nebezpečí v tom, že podle obchodního zákoníku družstevníci ručí za ztrátu hospodaření samosprávy družstva. Za největší nedostatek považuje Křeček fakt, že menšina, která je při družstevní schůzi přehlasována, nemá žádná práva. Přikryl družstevníkům radí, aby hospodaření družstev kontrolovali.

V Kolíně se bude 28. ledna jednat o záměrech Toyoty a PSA

O vstupu konsorcia Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroen do Kolína a o souvisejících aktivitách bude 28. ledna v Kolíně hovořit odborná veřejnost se zástupci města a vládní agentury Czechinvest. Setkání pořádá Hospodářská a sociální rada regionu Kolín, město, Czechinvest a okresní hospodářská komora. Na aktiv pozvali zhruba 150 představitelů významných výrobních, stavebních, servisních a obslužných firem, státních orgánů a institucí, středních škol a zdravotnických zařízení. Toyota a Peugeot postaví u Kolína továrnu na výrobu malých automobilů. Z výrobních linek by od roku 2005 mělo ročně sjíždět 300.000 vozů. Zaměstnat by měla až 3000 lidí. Náklady na výstavbu továrny jsou odhadovány na 370 až 470 milionů eur a konsorcium hodlá v maximální míře využít služeb tuzemských stavebních firem.

Sedmdesátiletý kardinál Vlk tráví dovolenou na Šumavě na běžkách

Pražský arcibiskup Miloslav kardinál Vlk tráví letošní týdenní zimní dovolenou na běžkách. Pro svou rekreaci si český katolický primas vybral tratě v bohatě zasněženém okolí šumavského Churáňova. Kardinál Vlk, který se letos v květnu dožívá sedmdesáti let, podle mluvčího katolické církve Daniela Hermana lyžuje od studentských let. V roce 1958 se v dresu vysokoškolské Slávie zúčastnil dálkové jízdy z Krkonoš na Duklu. V posledních letech prý dává církevní hodnostář přednost běžkám před sjezdovkami.

Weimann by chtěl mít ve Státní opeře jako šéfa baletu Harapese

Mojmír Weimann, který se stane od července z rozhodnutí ministra kultury Pavla Dostála ředitelem Státní opery Praha, se musí nejprve zorientovat ve finanční a provozní situaci této scény. Weimann to řekl novinářům v Brně, kde vede Národní divadlo. "Již teď navazuji kontakty se svými nejbližšími spolupracovníky, které jsem oslovil," uvedl. Jedním z nich by měl být jako šéf baletu Vlastimil Harapes. Na postu šéfa Státní opery Praha pro příštích pět let vystřídá Weimann Daniela Dvořáka. Scénograf Dvořák se 1. července ujme funkce ředitele Národního divadla v Praze. "Chtěl bych navázat na dosavadní program, neboť si myslím, že byl dobrý. Velmi se mi líbí rozvíjení moderní tvorby, na tom není co měnit," řekl Weimann. Maximální pozornost chce Weimann věnovat i klasickému repertoáru - francouzské a italské opeře. Weimann dodal, že v pátek má schůzku s Václavem Kožušníkem z Moravského divadla Olomouc, se kterým počítá jako s ekonomickým ředitelem Státní opery.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Má být zataženo, na horách ještě zpočátku polojasno. Denní maxima -4 stupně až nula, na horách kolem -2 stupňů Celsia.