Zprávy Radia Praha

Rakouští lidovci odmítají blokování vstupu ČR do unie kvůli Temelínu

Rakouská lidová strana kancléře Wolfganga Schüssela odmítá blokování vstupu Česka do Evropské unie kvůli provozu jaderné elektrárny Temelín. Rakousko je sice připraveno jednat s českou stranou v případě, že se Praha rozhodne přehodnotit svůj dosavadní postoj ve věci Temelína, nemůže však zasahovat do rozhodnutí ohledně energetické politiky jiných zemí, poznamenal kancléř. Nepřímo tím odmítl nátlak na českou stranu, aby odstavila jihočeskou elektrárnu. Připomněl, že bruselskou dohodu o ukončení procesu z Melku ohledně Temelína, kterou uzavřeli předsedové vlád obou zemí, uvítali všichni členové rakouské vlády, tedy i ministři za Svobodné. V případě neplnění této dohody má však Rakousko možnost vrátit se k projednání české energetické kapitoly, která byla "odložena stranou". "Zatím však pro takový krok neexistují žádné náznaky," doplnil Schüssel. Kancléř se vyslovil pro zlepšení vztahů mezi Rakouskem a Českem, které v poslední době ovlivnily zejména slovní přestřelky mezi českým premiérem Milošem Zemanem a korutanským hejtmanem Jörgem Haiderem.

Nálada během úterního zasedání rakouské vlády, prvním po oznámení výsledků podpisového referenda proti české jaderné elektrárně Temelín, byla údajně napjatá. Obě koaliční strany přitom podle svých vyjádření trvají na svém, tedy lidovci na odmítnutí pokusů vetovat vstup Česka do EU, zatímco Svobodní na prosazení veta trvají.

Svobodní by se spokojili i s časovým harmonogramem odstavení JETE

Rakouská krajně pravicová strana Svobodných, která iniciovala protitemelínské podpisové referendum, začíná ustupovat ze svých pozic ohledně jaderné elektrárny Temelín. Zatímco dosud straničtí představitelé tvrdě hájili své požadavky na odpojení jihočeské elektrárny ještě před vstupem České republiky do Evropské unie, nyní by se prý FPÖ spokojila i s vypracováním harmonogramu odstavení reaktoru. Možnosti zablokovat český vstup do unie se však Svobodní zatím vzdát nehodlají.

Podle ministra Kavana je nutné odmítnout spojování Temelína se vstupem ČR do EU

Za snahu o zpochybnění suverénního práva České republiky rozhodnout o tom, jakou formu energie bude využívat, označil rakouské protitemelínské referendum ministr zahraničí Jan Kavan. V referendu se 15,5 procenta rakouských voličů vyslovilo pro zablokování vstupu České republiky do Evropské unie, pokud Praha neodstaví jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Spojování Temelína se vstupem ČR do EU je podle Kavana nutné ostře odmítnout. "Tato petice, která se jmenovala Veto proti Temelínu, možná i díky tomu, kdo ji inicioval - pan (korutanský hejtman Jörg) Haider a strana Svobodných, na mne dělala dojem, že skutečným přáním je zabránění nebo alespoň oddálení vstupu České republiky do Evropské unie," řekl ministr zahraničí.

Rakouský prezident Thomas Klestil označil skončené rakouské podpisové referendum o jihočeské jaderné elektrárně za "zřetelné vyjádření obav lidí z uvedení české jaderné elektrárny Temelín do provozu, a obecně z atomové energie vůbec". Klestil prohlásil, že tyto obavy sdílí, a vyzval politiky, aby je brali vážně. Rakouský prezident současně znovu potvrdil svůj postoj, že rozšíření Evropské unie má pro Rakousko velký význam a v žádném případě nesmí být ohroženo. V týdenní podpisové akci iniciované vládní nacionalistickou stranu Svobodných, která skončila v pondělí, více než 900.000 Rakušanů, tedy téměř 16 procent voličů, podepsalo požadavek, aby vstup Česka do Evropské unie byl zablokován, pokud Praha neodstaví temelínskou elektrárnu. Právně nezávaznou petici nyní musí projednat rakouský parlament.

Podpisové referendum proti jaderné elektrárně Temelín, které v Rakousku pořádali vládní Svobodní, je podle vůdce slovenské opozice Vladimíra Mečiara chybným nátlakem na Českou republiku. Jak slovenský expremiér řekl, protiatomová politika alpské republiky vede pouze k tomu, že z Rakouska odcházejí odborníci na tuto problematiku. Slováci měli podobné problémy s Vídní, když (za Mečiarovy vlády) spouštěli jadernou elektrárnu v Mochovcích.

Výsledek podpisového referenda v Rakousku podle evropského komisaře Güntera Verheugena potvrdil, že Rakušané sice nemají rádi jadernou energii, nechtějí však poškodit vztahy své země s Českou republikou. Verheugen zároveň zdůraznil, že přístupové rozhovory EU a ČR poběží dál podle plánu. Evropská komise podle jeho slov předpokládá, že Rakousko ve vnitřní parlamentní debatě potvrdí výsledky melkského procesu a dodrží závazky, které z nich vyplývají.

Český velvyslanec ve Vídni Jiří Gruša je přesvědčen, že Praha i Vídeň jistě dokáží brzy překonat "vzedmutí emocí a zátěž v rakousko-českých vztazích", která vznikla v souvislosti s podpisovým referendem proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Gruša to řekl v rozhovoru pro rakouskou agenturu APA.

Výsledky protitemelínského referenda v Rakousku nemohou podle odborníků na zahraniční problematiku nijak ohrozit zájmy České republiky. Přestože se pod textem petice shromáždilo téměř milión podpisů a problémem se bude muset zabývat rakouský parlament, zahraniční politika Rakouska nemůže podle nich doznat zásadních změn. Zároveň však odhadují, že aféra na čas poznamená česko-rakouské vztahy.

Ministr Kavan tvrdí, že s RFE/RL se jedná, rozhovory budou trvat dlouho

Dlouhé bude podle ministra zahraničí Jana Kavana jednání s představiteli rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda o jejím stěhování z centra Prahy. Jednání s představiteli stanice už začala, spěch by však kvalitě dohody se Svobodnou Evropou neprospěl, uvedl ministr po zasedání Bezpečnostní rady státu. Ochrana budovy rádia v centru Prahy se nemění. Kavana bezpečnostní rada na svém posledním zasedání loni v prosinci pověřila dojednat odchod stanice z bývalé budovy Federálního shromáždění na pražském Václavském náměstí do bezpečnější lokality. Rádio by se totiž mohlo stát terčem teroristického útoku. Ministr řekl, že česká strana obdržela 10. ledna specifické požadavky stanice na novou budovu. Na příštím jednání Bezpečnostní rady státu 26. února má Kavan svým kolegům předložit podrobnou zprávu o stavu rozhovorů. Obě strany se podle ministra dohodly, že není možné vyjednávat prostřednictvím sdělovacích prostředků a vzkazovat si přes média názory na ten či onen konkrétní objekt. Podle dosavadních informací vytipovalo ministerstvo obrany pětici objektů, žádný z nich však nesplňoval všechny nároky RFE/RL. Náměstek ministra vnitra Miroslav Štěpán řekl, že jakékoliv změny v režimu ochrany současné budovy Svobodné Evropy budou závislé právě na výsledku jednání mezi Kavanem a představiteli stanice. Bezpečnostní situace zůstává podle něj beze změny. Štěpánův nadřízený ministr vnitra Stanislav Gross však v pondělí v rozhovoru pro BBC uvedl, že vnitro se pokusí najít civilnější způsob ochrany budovy rádia. Tu nyní hlídají výsadkáři a obrněná vozidla. O stáhnutí obrněných transportérů či zmírnění bezpečnostních opatření vedení RFE/RL nepožádalo, řekla mluvčí rádia Sonia Winterová. Více nechtěla ochranu rozhlasové stanice komentovat s tím, že o bezpečnostních opatřeních rozhoduje česká vláda.

Evropská unie a Praha v březnu projednají možná až čtyři kapitoly

Hlavní vyjednavač s Evropskou unií Pavel Telička soudí, že při březnovém kole rozhovorů s kandidáty by EU a Česká republika mohly projednat až čtyři kapitoly. Ty by se týkaly regionální politiky, dopravy, institucí a veterinární a fytosanitární části kapitoly zemědělství. V dubnu by pak měla být na programu hospodářská soutěž. Před novináři nedokázal Telička odhadnout, kolik kapitol by Praha mohla uzavřít za nynějšího španělského předsednictví v EU. Nevyloučil variantu, že Česko uzavře všech šest zbývajících kapitol, ale ani možnost, že se do června nepodaří vyjednat žádnou. Ministerstvo zahraničí se nyní připravuje na práci Konventu, který bude od března debatovat o budoucnosti EU. Českou republiku v něm budou zastupovat tři delegáti. Prvním známým je ministr zahraničí Jan Kavan, náhradníkem bude politický ředitel jeho resortu Jan Kohout. Další dva kandidáty a jejich náhradníky vyberou do poloviny února Senát a Poslanecká sněmovna.

ODA je ochotna přistoupit na návrh unionistů na splácení svého dluhu

Občanská demokratická aliance je ochotna přistoupit na způsob splácení svého mnohamiliónového dluhu, který alianci v pátek navrhlo vedení Unie svobody-DEU. "Jsme připraveni prakticky úplně vyjít z tohoto návrhu a akceptovat ho," řekl místopředseda ODA Oldřich Kužílek. Aliance podle něj ale nehodlá změnit nadaci, na niž by Česká pojišťovna větší část dluhu ODA ve výši přes 56 miliónů korun převedla, i když na právě na této nadaci nelpí. "My teď nebudeme hledat jinou nadaci," prohlásil Kužílek. Unionistům stejně jako lidovcům vadí, že chce ODA splácet dluh Nadaci vzdělávacích programů, kterou spoluzakládala. ODA předložila unionistům stanovisko, v němž je ochotna přistoupit na zveřejnění jmen lidí, kteří jí půjčili na zaplacení části dluhu. Jsou ochotni také sestavit splátkový kalendář k ročním splátkám ve výši pět miliónů korun.

Železný nabídl CME splacení dluhu z prodeje podílu v CET 21

Vladimír Železný nabídl společnosti CME splacení svého dluhu ve výši miliardy korun. Společnost MEF Holding totiž získala majoritní podíl 57,26 procenta ve společnosti CET 21, která je držitelem licence na vysílání TV Nova. Železný by dluh hradil z prodeje svého podílu v CET 21. MEF získal na základě opčních smluv podíly v CET 21 od akcionářů Josefa Alana, Vlastimila Venclíka a Petera Hunčíka. MEF dále uzavřel smlouvu o nákupu podílu Železného v CET 21 za 33 miliónů USD (zhruba 1,2 miliardy korun) a složil deset procent do notářské úschovy. Podle něho z této první splátky může získat společnost CME trojnásobek toho, co by získala exekucí Železného podílu v CET 21. Podmínkou transakce však je zrušení exekuce, kterou CME vůči Železného podílu vede. MEF Holding zatím žádnou nabídku CME neučinil, reagoval mediální zástupce CME Michal Donath. CME proto nabídku, kterou MEF Holding a Železný zveřejnili na tiskové konferenci, nebude komentovat. Připomněl, že Železný měl CME zaplatit na základě rozhodnutí amsterdamské arbitráže okamžitě, tedy v únoru loňského roku, dodnes tak však neučinil. K dnešnímu dni včetně úroků dluží Železný CME 28,2 miliónu USD. Železný řekl, že vždy prohlašoval a znaleckými posudky podepřel, že jeho majetek významně převyšuje pohledávku, kterou má CME na základě arbitrážního nálezu. V nejbližších dnech podle něho vyzve MEF Holding CME k jednání o tom, zda bude CME ochotno přistoupit na základní podmínky transakce.

Arbitři budou rozhodovat o odškodnění CME bez ohledu na soud

Tribunál stockholmské arbitráže ve sporu CME proti České republice v Londýně rozhodl, že bude jednat o výši odškodnění CME bez ohledu na to, jak dopadne soud, u kterého ČR napadla první fázi arbitráže. ČR usilovala, aby arbitři odložili rozhodnutí o odškodnění na dobu, kdy bude známo rozhodnutí švédského soudu ohledně odvolání ČR proti výsledku první části arbitráže. Arbitři loni v září v prvním kole řízení rozhodli, že ČR porušila mezinárodní závazky. V druhé fázi mají stanovit výši odškodnění CME. Společnost CME požaduje jako odškodnění 526,9 miliónu USD (zhruba 19 miliard Kč) a úroky.

Soud rozhodl o tom, že právník Rozehnal zůstane ve vazbě

Právník Aleš Rozehnal zůstane v pražské vazební věznici na Pankráci. V neveřejném zasedání o tom rozhodl pražský městský soud. V odvolacím řízení vyhověl stížnosti státního zástupce a zrušil verdikt Obvodního soudu Prahy 1 o propuštění advokáta ředitele televize Nova Vladimíra Železného na svobodu. Rozehnal je ve vazbě od loňského 7. listopadu. V této souvislosti je zároveň se Železným stíhán pro pokus o poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises (CME), kvůli miliardové transakci s lichtenštejnskou nadací Astrona Foundation. U Železného soud loni návrh na vzetí do vazby zamítl. Jak dlouho ještě Rozehnal ve vazbě bude, není zřejmé.

BMW má do severozápadních Čech přinést desítky miliónů dolarů

Přímé zahraniční investice za mnoho desítek miliónů dolarů by měly v nejbližší době plynout do průmyslových zón na severozápadě Čech. Desítky dodavatelů BMW se totiž budou stěhovat do blízkosti nového výrobního závodu automobilky v Lipsku. Firmy, s nimiž Czechinvest jedná, vyrábějí pro BMW například plastové výlisky, světla, polstrování, katalyzátory nebo výfuky. Czechinvest jim nabízí devět lokalit s vysokou nezaměstnaností, třeba v Ústí nad Labem, Lounech, Lovosicích či Kadani. V uvedených zónách by neměly být umístěny jenom výrobní haly, ale podle rozsahu investic též školicí střediska zaměstnanců i vývojové "inkubátory". Stejně dobře však mohou sloužit dodavatelům společné automobilky PSA Peugeot Citroen a Toyoty, které postaví novou továrnu v Kolíně za 1,5 miliardy eur.

KAROSA plánuje prodej 1340 autobusů, skutečnost může být vyšší

Akciová společnost KAROSA Vysoké Mýto letos plánuje prodej 1340 autobusů, což je o 21 kusů více než loni. Skutečný prodej však může být vyšší, neboť v plánu nejsou zahrnuty obchodní případy s nižší mírou jistoty. Zvýšení prodeje podnik čeká zejména na západoevropském trhu, kam by chtěl zvednout odbyt o více než pětinu na zhruba 650 autobusů. Růst na tomto trhu by měl současně vyrovnat očekávané nižší prodeje na Slovensku a v České republice. Hlavní část exportu by měla jít opět do Francie, kam podnik dodává školní autobusy. Vedle nich se chce Karosa v zemích Evropské unie prosadit s novými autobusy - linkovým autobusem Axer a s třínápravovým autobusem Ares pro 100 cestujících. V průběhu roku chce podnik rekonstrukcí montážní linky zvýšit výrobní kapacitu v jednosměnném provozu a připravit se v montáži na dvousměnný provoz. Do rekonstrukce montáží by také měla jít největší část z plánovaných investic kolem 350 miliónů korun.

Holík povede reprezentační dvacítku

Jaroslav Holík bude i nadále trenérem české hokejové reprezentace do dvaceti let. Devětapadesátiletý kouč, který dovedl české juniory k dvěma titulům mistrů světa, se domluvil s generálním sekretářem Českého svazu ledního hokeje Jindřichem Mickou na podmínkách roční smlouvy. Holíkův asistent i celý realizační tým bude jmenován až po olympijských hrách v Salt Lake City.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky. Denní teploty +4 až +8 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů +2 stupně.