Zprávy Radia Praha

ČSSD přijala program, kterým se hlásí k myšlence sociálního státu

Sociální demokracie na sobotní pražské konferenci přijala program, ve kterém se hlásí k myšlence sociálního státu. Jeho koncepce vychází z toho, že dobrá sociální politika je zdrojem bohatství, protože umožňuje daleko aktivnější a úplnější zapojení lidí do rozvoje společnosti, řekl na tiskové konferenci předseda strany Vladimír Špidla. Na volebním programu, který by měl ze schváleného střednědobého programu vycházet, již sociální demokraté podle Špidly začali pracovat. Hotov by měl být během několika týdnů.

Pokud ČSSD nadcházející volby do sněmovny vyhraje, pak bude chtít podle Vladimíra Špidly uzavřít vládní koalici s takovou stranou, s níž bude s to se dohodnout na plnění svých představ o budoucnosti země. Spolupráci s komunisty předseda sociální demokracie vyloučil. Podotkl, že takzvaná bohumínská rezoluce, která ČSSD zapovídá spolupráci s KSČM, stále platí.

Sociální program ČSSD je podle Špidly "velmi uměřený". "Zvýšená výkonnost ekonomiky je schopna poskytnout dobrou a spolehlivou základnu k rozvíjení koncepce sociálního státu," tvrdil předseda vládní strany. ČSSD proto neuvažuje o snižování mandatorních výdajů, což jsou třeba důchody.

Sociální dávky chce naopak rozšířit. "Zavedeme nové dávky s dlouhodobou působností, a to formou Svěřeneckého fondu, popřípadě obdobou novomanželské půjčky," citoval Špidla z populační politiky své strany. Jde o příspěvky novorozencům, které předseda ČSSD avizoval již loni a které se vžily pod názvem 50.000 do kolébky.

Vladimír Špidla neodpověděl na dotaz, zda sociální demokracie počítá v příštím volebním období se snižováním veřejného dluhu. Řekl jen, že ČSSD plánuje "zdravé veřejné finance", a zdůraznil, že všechny veřejné dluhy dohromady nedosahují 20 procent hrubého domácího produktu, což prý je ve světovém kontextu mimořádně málo.

Vladimír Špidla: "ČR má být moderním sociálním státem ve sjednocené Evropě"

Cílem sociální demokracie je Česká republika jako moderní sociální stát ve sjednocené Evropě. Předseda ČSSD Vladimír Špidla to řekl v projevu k delegátům sobotní programové konference své strany, která se sešla v pražském Kongresovém centru. Shrnul tak dva hlavní cíle ČSSD: solidární sociální politiku a začlenění země do Evropské unie.

Sociálnědemokratická vláda podle Špidly vyvedla zemi z hospodářské krize, přestože o ní mnozí říkali, že se historicky znemožní. "Naší ekonomice narostly svaly," soudí předseda vládní strany. Zatímco v předchozích letech, kdy světová ekonomika rostla, české hospodářství stagnovalo, nyní podle něj roste navzdory světovým ekonomickým potížím. Předseda ČSSD však dodal, že značná část restrukturalizace průmyslu ČR teprve čeká. Někteří političtí oponenti ČSSD tvrdí, že sociálnědemokratická vláda svůj podíl na ekonomickém růstu přeceňuje. Podle nich roste české hospodářství spíše navzdory vládě než díky ní.

ODA by podle Unie svobody-DEU měla vyřešit svůj dluh už v neděli

Vedení Unie svobody-DEU ve vyřešení mnohamiliónového dluhu ODA ve velmi krátkém čase. Rozhodnutí by mohlo padnout už v neděli, kdy se má sejít Ústřední sněm aliance a poté i politická rada čtyřkoalice. Vedení KDU-ČSL a US-DEU se ve středu shodla na návrhu, který společně nabízejí alianci. Detaily však chtějí utajovat až do nedělního jednání se zástupci ODA. Unie i nadále trvá na zveřejnění jmen osob, které ODA půjčí, splácení minimálně pěti miliónů ročně a také na výběru jiné nadace, která není v žádném spojení s ODA.

Hana Marvanová: "V tuto chvíli je otázka integrace s ODA bezpředmětná"

Předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová v sobotu prohlásila, že otázku integrace své strany s ODA považuje v této chvíli za bezpředmětnou. Představitelé ODA podle ní již v pátek 18. ledna odmítli pomoc US-DEU se splácením dluhu za předpokladu integrace a rozhodli, že dluh splatí vlastními silami a transparentním způsobem. "Domníváme se, i po diskusi na dnešním Republikovém výboru, že v tuto chvíli a v tento moment je otázka integrace našich stran bezpředmětná. Důležité je pro fungování a důvěryhodnost čtyřkoalice vyřešit problém dluhu ODA," řekla v sobotu novinářům Marvanová. Uvedla, že Republikový výbor US-DEU v pátek 18. ledna přijal usnesení, které v první variantě upřednostňovalo, aby ODA splatila mnohamiliónový dluh vlastními silami a transparentním způsobem. "Pokud by toho nebyla ODA schopna, nabízeli jsme jí pomoc za předpokladu integrace. ODA v pátek po zasedání našeho výboru druhou variantu odmítla a dala přednost tomu, že vlastními silami zlepší splácení dluhu tak, aby to bylo důvěryhodné," uvedla Marvanová.

Senátoři navrhují rychlý převod nemovitostí státu obcím a krajům

Nemovitosti, které stát získá po zemřelých občanech bez dědiců, by měl podle senátního návrhu novely zákona o majetku České republiky bez odkladu převádět obcím. Vláda by se měla k této legislativní předloze vyjádřit na pondělní schůzi v Hradci Králové. Nynější převod tohoto majetku obcím je podle horní parlamentní komory zdlouhavý. Neobývané stavby či byty chátrají a po léta obce hyzdí. Devastace bývá natolik rozsáhlá, že vede až k demolici, argumentují senátoři. Za současné situace, kdy je bytů ale i nebytových prostor nedostatek, považují dosavadní postup za neúnosný.

Zvolen předseda sdružení "Děkujeme, odejdětě!"

Předsedou občanského sdružení vzešlého z výzvy Děkujeme, odejděte! je Josef Brož. Rozhodli o tom účastníci pražského celostátního shromáždění. Místopředsedy sdružení byli zvoleni Petr Pechan, Kateřina Poslední, Vojtěch Páv a Petr Koura. Hlavním cílem občanského sdružení zůstává boj proti opoziční smlouvě, kterou spolu po posledních volbách uzavřely ODS a ČSSD.

Občanské sdružení "Děkujeme, odejděte!" vzniklo z výzvy, kterou 17. listopadu 1999 podepsalo a zveřejnilo šest někdejších studentských aktivistů z roku 1989. Prohlášení kritizovalo politický a morální stav v zemi a vyzývalo některé hlavní představitele politických stran, aby rezignovali. Výzva v té době získala velký ohlas veřejnosti. Později chtěla část signatářů, kterou reprezentovala například Monika Pajerová, založit vlastní politickou stranu. Strana měla nést název Cesta změny. Po neshodách ve vedení tohoto subjektu však skupina lidí kolem Pajerové odešla a založila stranu Naděje.

Bok a Vachalovský zváží trestní oznámení na Grosse kvůli Hučínovi

Televizní vystoupení ministra vnitra Stanislava Grosse ke kauze bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína pobouřilo publicistu Přemysla Vachalovského a předsedu spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun Johna Boka. Po čtvrtečním pořadu Kotel televize Nova zvažují, že na Grosse podají trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, šíření poplašné zprávy a pomluvy. "Jsem přesvědčený, že až zjistíte, co v této kauze bylo, tak se budete dost stydět za ty současné názory, protože v jeho (Hučínově) konkrétním případě prostě je řada velmi závažných trestných případů," prohlásil mimo jiné Gross v Kotli.

Hučín je podezřelý z podvodu, nedovoleného ozbrojování, zneužití pravomoci veřejného činitele, šíření poplašné zprávy, neuposlechnutí rozkazu, ohrožování utajovaných skutečností a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Někdejší politický vězeň minulého režimu, jemuž hrozí až deset let vězení, všechna obvinění popírá jako vykonstruovaná. Tvrdí, že se stal nepohodlným, neboť odhalil spiknutí bývalých komunistů a jejich pronikání do vysokých funkcí ve státní správě a bezpečnostních složek státu.

Letuška Vesna navštívila pomníček havárie v Srbské Kamenici

K pomníku 27 obětí havárie jugoslávského letadla, které se v lednu 1972 zřítilo u Srbské Kamenice na Děčínsku, v sobotu položila kytici květů Vesna Vulovičová. Tato bývalá letuška tehdy jako jediná katastrofu přežila. V sobotu se také účastnila mše v místním kostele sv. Václava.

Havárii jugoslávského letadla, které letělo 26. ledna 1972 na pravidelné lince z Kodaně do Záhřebu, způsobila exploze výbušniny. Po výbuchu ve výšce 10,5 kilometrů se utrhla kabina letadla a potom se roztříštil trup. Vesna, která přežila pád z výšky deseti kilometrů, se tak zapsala do Guinessovy knihy rekordů. Po uzdravení pracovala ještě 18 let u letecké společnosti JAT jako organizátorka letecké přepravy. Nyní je už deset let v důchodu.

Lékařka z Vinohradské nemocnice byla obviněna kvůli případu s TBC

Policie obvinila lékařku z pražské Vinohradské nemocnice z trestného činu šíření nakažlivé choroby. Lékařka nemocného Slováka, který o Vánocích zemřel na tuberkulózu, sice loni v prosinci vyšetřila a a doporučila hospializaci. Nicméně už nezajistila převoz silně nakažlivého pacienta na příslušné oddělení Thomayerovy nemocnice. V případě odsouzení by jí za zavlečení nebo rozšíření nakažlivé lidské choroby z nedbalosti hrozil trest odnětí svobody až na jeden rok či peněžitý trest.

Češi užívají Viagru bez předpisu, a tedy bez lékařského vyšetření

Dvě třetiny českých mužů mají Viagru bez předpisu, a tedy bez nezbytného lékařského vyšetření. Jménem výrobce modré pilulky na poruchy erekce to řekla Mahulena Poliaková. Reagovala tak na informace tisku, že v Česku dva muži po Viagře zemřeli. Oba totiž brali nitráty na nemocné srdce, což v kombinaci s Viagrou výrobce přísně zakazuje. Podle loňského průzkumu STEM/MARK přiznává poruchy erekce 54 procent českých mužů od 35-ti do 65-ti let, pouze jeden z deseti ale vyhledá odbornou lékařskou pomoc. Pro tři čtvrtiny mužů je podle průzkumu sex velmi důležitý a porucha je pro ně stresující.

Od uvedení na trh v USA v roce 1998 byla Viagra registrována v dalších 112 zemích. Na svém kontě má 16 miliónů léčených pacientů a 45 miliónů předepsaných receptů. Ve světě bylo od loňského podzimu hlášeno 616 pravděpodobných obětí této modré pilulky.

Poetická kavárna Obratník slibuje poezii, divadlo a improvizaci

Večery nezavedené literatury a odpolední čtení při kávě, stejně jako regály plné knih poezie chtějí nabídnout v nově otevřené Poetické kavárně Obratník v Praze na Smíchově. Budou se zde konat i divadelní a hudební improvizace, poetické večery a večery představující nakladatele a literární časopisy. Originalitou podniku bude Rakugo, což jsou v Japonsku místa, kde na zemi klečí vypravěč s posluchači a improvizačně si povídají.

Poetická kavárna Obratník chce navázat na aktivity časopisu Obratník, který vycházel od roku 1994 do 1998 a byl zaměřen výhradně na poezii. Ve své době přišel časopis s prvními ročními soupisy básnické produkce v ČR. Zajímavým zjištěním soupisů byl i fakt, že u nás vychází v průměru jedna básnická sbírka denně.

David Hemmings: "Jsem ten nejhorší fotograf na světě"

K tomu, že je tím nejhorším fotografem na světě, se na sobotní tiskové konferenci v Praze přiznal britský herec, režisér a producent David Hemmings. Přitom právě role fotografa v Antonioniho legendární Zvětšenině ho ve druhé polovině 60. let proslavila na celém světě, i když do té doby měl za sebou již půl stovky filmových rolí. "Jiní na Karlově mostě fotografují, já raději sedím v baru a tužkou či pastelkou si kreslím," řekl loňský šedesátník. Na pražském Febiofestu Hemmings představil v pátek večer film Poslední runda, ve kterém hraje i jeho syn Nolan. Hemmingse znají diváci například i z Barbarelly, Útoku lehké kavalerie, Umírání za dlouhého dne a naposled z oscarového Gladiátora, kde ztvárnil roli Cassia.

Házenkáři ČR podlehli na ME favorizovanému Švédsku 22:31

Čeští házenkáři prohráli v druhém zápasu na mistrovství Evropy v Göteborgu s favorizovaným domácím týmem Švédska 22:31. Češi mají na svém kontě vyrovnanou bilanci, neboť v pátek o gól zdolali Polsko.

Basketbalisté zvítězili v kvalifikaci ME nad Slovinskem 71:70

Česká basketbalová reprezentace zvítězila v pátém kole kvalifikace mistrovství Evropy mužů v Praze nad Slovinskem 71:70 po prodloužení. V poločase domácí tým prohrával 22:25, po skončení normální hrací doby byl stav 59:59. Dvě sekundy před koncem prodloužení vstřelil rozhodující koš Nečas. V první polovině kvalifikace zvítězili čeští basketbalisté dvakrát, v sobotu a ve středu v Portugalsku. Třem ostatním protivníkům podlehli.

Na Šumavě řádila vichřice

Na hřebenech Šumavy a Krušných hor dosahoval v sobotu vítr síly vichřice. Podle plzeňského hydrometeorologického ústavu má vítr sílit a hlavně na Šumavě má přinést i poměrně vydatné dešťové srážky. Kvůli tomu by v neděli mohl výrazněji tát sníh, což by mohlo přispět i ke zvýšení hladin řek. V sobotu večer byl první stupeň povodňové aktivity pouze na Radbuze a na Berounce v Plzni na Bílé Hoře. Silný vítr vál i v Jeseníkách - tamní Horská služba zakázala dokonce hřebenové túry. První stupeň povodňové aktivity, to znamená bdělost, platil v sobotu v devíti úsecích povodí Labe. Na dalších českých a moravských řekách byl zatím klid.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, s deštěm nebo přeháňkami. denní teploty: 8 až 12 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio