Zprávy Radia Praha

Vladimír Špidla neočekává jednání o zrušení dekretů a JETE nad rámec dohod

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla nepředpokládá, že nová česká vláda bude po letošních parlamentních volbách připravena jednat s Vídní o jihočeské jaderné elektrárně Temelín nad rámec uzavřených dohod, ani o možnosti zrušení tzv. Benešových dekretů, jak to požadují někteří rakouští politici. Dohoda z Melku a bruselská dohoda o vylepšení jihočeské jaderné elektrárny, které uzavřeli předsedové vlád obou zemí, představují základ jednání mezi oběma zeměmi. "Základem jsou tyto dohody a za jejich rámec nepovažuji za možné jednat," řekl v neděli Vladimír Špidla, který se ve Vídni setkal s krajany žijícími v Rakousku. Nepředpokládá, že by jinak postupovali i další čeští politici. "Myslím si také, jak znám české politické prostředí, že není vláda, která by šla dále, než jak bylo dohodnuto," řekl Špidla.

Předseda ČSSD považuje za uzavřenou i otázku tzv. Benešových dekretů, dokázal by si ale představit společnou českou-rakouskou deklaraci, jakou již uzavřelo Česko s Německem. "Pro mně je ta věc (zrušení dekretů) uzavřená. To, co bylo dosaženo s Německem, považuji za velmi rozumné a velmi velkorysé z obou stran a tam asi je možné dospět," poznamenal Špidla. "Každá česká vláda musí vycházet z historických daností a ze zájmů své země a myslím si, že otevírat hroby a vracet se tam, odkud se Evropa vynořila po potocích krve, prostě není možné a české vlády to rozhodně dělat nebudou - aspoň ty, které si dovedu představit po volbách," řekl Špidla.

Vicepremiér spolu se senátorem Milanem Špačkem přijeli do Vídně představit výhody dohody mezi ČR a Rakouskem o sociální péči, která platí od 1. července loňského roku. "Já jsem se v první řadě setkal s krajany, protože byla před několika měsíci uzavřena velmi významná sociální dohoda, která mimořádně zlepšuje vztahy s Rakouskem v sociální oblasti," doplnil Špidla. Dohoda umožňuje bezplatnou zdravotní péči pro občany, které v druhém státu postihne náhlá nemoc.

Široká diskuse v Rakousku o Benešových dekretech pokračuje

V Rakousku v neděli pokračovala rozsáhlá diskuse na téma poválečných dekretů československého prezidenta Edvarda Beneše. Zatímco představitelé krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) nekompromisně požadovali jejich zrušení ještě před vstupem ČR do EU, představitelé ostatních politických stran se vyjadřovali mírněji, ale vesměs rovněž žádali, aby česká strana učinila nějaké kroky k odstranění tohoto problému.

Ministr spravedlnosti Dieter Böhmdorfer (FPÖ) v listu Kurier odmítl stanovisko, podle něhož jsou dekrety "mrtvým právem", a tvrdil, že na jejich základě jsou stále v ČR přijímána soudní rozhodnutí. Nedávno prý byla ve dvou případech na základě dekretů dodatečně a se zpětnou platností odňata státní příslušnost. K podmínění vstupu ČR do EU zrušením Benešových dekretů Böhmdorfer prohlásil, že "neříká ani ano, ani ne, protože veto nebude nutné".

Místopředseda Národní rady a bývalý ministr obrany Werner Fasslabend (ÖVP) rovněž požadoval, aby Benešovy dekrety byly označeny za bezpráví, poukázal však na to, že je třeba najít vhodnou formu a nezapomínat na nutnost budování společné budoucnosti.

Předseda poslaneckého klubu lidovců (ÖVP) Andreas Khol uvedl, že neočekává další diskusi uvnitř koalice na téma Temelína a Benešových dekretů, a vyjádřil názor, že námět se stal aktuálním pouze proto, že k němu učinil "neuvěřitelné" poznámky český premiér Miloš Zeman.

Bývalý předseda FPÖ a korutanský hejman Jörg Haider sice znovu zopakoval, že "stát, kde jsou tyto dekrety součástí právního řádu, nemůže být přijat do Evropské unie", agentura APA si však všímá toho, že svá vyjádření na adresu české strany "lehce změkčil". Netrval například striktně na znění petice, která byla jeho stranou předložena Rakušanům k podpisovému referendu, když prohlásil, že "textem se nyní bude zabývat parlament a zda schválí některé jeho části a pokusí se je realizovat, nebo celou věc odloží, to teprve uvidíme". K Benešovým dekretům pak prohlásil, že "je věcí vkusu, jakým způsobem budou sprovozeny ze světa, a do toho se nebudeme vměšovat".

Rakouští Zelení oznámili, že v nadcházejícím týdnu předloží v parlamentu k projednání návrh společného prohlášení, které by na jedné straně konstatovalo odpovědnost Rakušanů v rámci nacistického režimu za útěk a vyhnání lidí z československého pohraničí, na straně druhé by pak česká strana vyjádřila politování nad excesy a porušováním práva v souvislosti s poválečným odsunem.

ODA vyhoví US-DEU a změní splácení dluhu, nechce se ale sloučit

Občanská demokratická aliance vyhoví Unii svobody-DEU a změní splácení dluhu. Nechce se ale sloučit. Takový je závěr jednání Ústředního sněmu Aliance. Konkrétně chce zveřejnit jména lidí, kteří jí půjčí peníze na zaplacení části dluhu České pojišťovně. Chce se také s pojišťovnou dohodnout na změně nadace, na kterou bude zbývající dluh převeden, a slibuje, že bude ročně splácet pět miliónů korun. O změně ve splácení téměř sedmdesátimiliónového dluhu chtějí zástupci Aliance informovat své čtyřkoaliční partnery na jednání politické rady.

STEM: Volební preference čtyřkoalice klesly o sedm procent

Čtyřkoalici by podle zjištění Střediska empirických výzkumů volilo počátkem ledna téměř o sedm procent lidí méně než loni v prosinci. I přesto by ale čtyřka v lednu volby vyhrála. Z průzkumu STEMu vyplynulo, že čtyřkoalici by volilo 22,5 procenta, druhou sociální demokracii 21,5 procenta, třetí ODS 21,3 a čtvrtou KSČM 15,6 procenta voličů.

Czechtrade: Obchod ČR s EU nebyl nikdy lepší, loni s přebytkem 16 mld.Kč

Český obchod se zeměmi EU si nikdy nestál tak dobře jako v loňském roce, řekl ČTK generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa. Přebytek ČR obchodu s unií se loni rapidně zlepšil na přibližně 16 miliard korun z předchozího miliardového schodku. Vývoz dosáhl 874 miliard korun, což bylo skoro o 14 procent více než necelých 769 miliard v roce 2000. Dovoz se zvýšil o 11 procent na 858 miliard, zatímco rok předtím činil 770 miliard korun.

V unii slavilo úspěch tradiční české vývozní zboží jako osobní automobily a elektronika, začaly se však prosazovat rovněž nové produkty, například hračky nebo výrobky racionální stravy. "Zejména pozitivní je, že z deficitu se v naši pozitivní bilanci proměnil obchod s Británií, Nizozemskem, Belgií a Irskem," řekl Tlapa. Přes polovinu všech exportů přitom tvořily stroje a dopravní prostředky.

České dráhy zvyšují ceny většiny služeb

Jízda vlakem v České republice je opět dražší. České dráhy zvyšují ceny většiny služeb, včetně takzvaného zákaznického jízdného. Jízda vlakem je tak zhruba o 7 procent dražší i pro pravidelné cestující. Podle Pavla Tesaře z tiskového oddělení drah firma dorovnává inflaci. Razantnější zdražení se týká také síťových, traťových a oblastních jízdenek.

Mezi protestujícími řidiči v Lucembursku jsou údajně i čeští řidiči

Řidiči 120-ti kamionů druhý den protestují v Lucembursku proti špatnému zacházení jejich zaměstnavatelské společnosti Kralowetz. Mezi protestujícími jsou i Češi a Slováci. Mezinárodní dopravní firma Kralowetz musela nedávno zastavit svou činnost pro podezření, že zaměstnávala nelegálně pracovníky z východní Evropy. Vyšetřování v osmi zemích prokázalo, že společnost dala práci nejméně 700 řidičům z desítky východoevropských zemí.

Komunity Židů a Romů si poprvé společně připomněly oběti nacismu

Společnou modlitbou za mrtvé Židy a Romy završil v neděli rabín Jehuda Ješarim v budově pražské židovské obce vzpomínkové setkání členů obou komunit, které bylo věnováno obětem židovského a romského holocaustu v Čechách a na Moravě. Na 130 účastníků slavnosti si připomnělo 57. výročí osvobození osvětimského koncentračního tábora, v němž se tragicky protnuly osudy českých Židů a Romů. Jak uvedl předseda židovské obce v Praze Tomáš Jelínek, před válkou žilo v Čechách 118.000 Židů, z nichž 78.000 zahynulo v koncentračních táborech. Ze 6000 Romů přežila desetina.

V České republice zaznamenává softwarová kriminalita vzestupný trend

Softwarová kriminalita zaznamenává v posledních letech vzestupný trend. Výrobci softwaru odhadují, že 60 až 70 procent počítačových programů, které se v České republice v současnosti používají, jsou nelegální kopie. ČTK to sdělila Markéta Zemanová z české pobočky Business Software Alliance (BSA).

Společnost ve více než 65 zemích zastupuje přední světové výrobce softwaru při ochraně jejich autorských práv. BSA má od roku 1998 v evidenci více jak 200 případů softwarového pirátství. Jde o kauzy, které se týkají jen poškozování firem, jež BSA v ČR zastupuje. Proto také policejní statistiky uvádějí mnohem vyšší čísla. V roce 1999 policie odhalila 225 případů softwarového pirátství, v roce 2000 už to bylo 731 případů a za první pololetí loňského roku 476. Podle policejních expertů má téměř každý český uživatel výpočetní techniky ve svém počítači pirátské programy.

Šternberk na Olomoucku bude usilovat o titul za městské památky

O prestižní cenu za největší úspěch v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón bude letos usilovat za města v Olomouckém kraji Šternberk na Olomoucku. Soutěž, kterou vyhlašuje ministerstvo kultury, přináší vítězi kromě miliónu korun také značnou prestiž. V celostátním kole se utkají zhruba tři desítky měst. Vítěz bude vyhlášen v dubnu ve Španělském sále Pražského hradu u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. Loni si tento titul odnesla Litomyšl. Šternberk v loňském roce získal ocenění časopisu Moderní obec za regeneraci bytového fondu v městské památkové zóně.

Kuřáci se mohou pokusit přestat kouřit s pomocí internetu

Pomoc při odvykání kouření nabízí internetový server nekurak.cz. Lidé se na něm podívají na obrazy výtvarníka Alberta Ortize na téma kouření a na snímky tělesných orgánů zničených kouřením, což je jen pro silné povahy, a přečtou si ukázky z knížky Charlese Wetherala Končíme s kouřením. Knížku velikosti krabičky cigaret si mohou také objednat a nosit stále u sebe. Až budou mít chuť si zapálit, mohou ji vytáhnout a místo kouření si číst, jak a proč přestat kouřit.

"Zlatá ňuňa" a "Patok roku" zůstává na Moravě, "Blb roku" odjel do Prahy

Vážně i s humorem v Pozlovicích na Zlínsku bojovalo 48 soutěžících o nejlepší slivovici. Ochutnávali vzájemně vzorky a za nejlepší označili slivovici Milana Smolky z Vizovic u Zlína, který získal putovní pohár Zlatá ňuňa. Titul Patok roku za nejhorší pálenku připadl Michalu Šabršulovi z Uherského Hradiště a titul Blb roku za nejhorší plnění úkolů při koštu si do Prahy odvezl Petr Feigl. "Je to špatné a příští rok se nesmím soutěže zúčastnit. Bude však už podesáté, tak se do ní možná zkusím propašovat," řekl Šabršula. K nelichotivému titulu dostal 3,5 litru slitkovice, slitých zbytků všech vzorků pálenek, černé slepecké brýle a slepeckou hůl.

V Deštném se vydalo na pláň největší psí spřežení v Evropě

Největší psí spřežení v Evropě vytvořili o víkendu v Deštném na Rychnovsku majitelé psů samojedů. Do saní zapřáhli 34 samojedů. Rekordní spřežení, které by mělo být zapsáno do Guinessovy knihy rekordů, měřilo na délku 33,7 metru a pod vedením Oty Janka ujelo 418 metrů. Do čela zapřáhli organizátoři nejkrásnější pár samojedů v ČR - mezinárodního šampióna jménem Arni a českou šampionku Articu. Pokus o rekord uspořádala agentura Dobrý den a Klub samojedů u příležitosti šestého ročníku závodu psích spřežení Šediváčkův long 2002, který se jede jako mistrovství republiky. Závodu, jenž se jel na české i polské straně Orlických hor, se účastnilo na 80 spřežení, což představuje zhruba 400 psů.

Febiofest tradičně představuje také izraelskou kinematografii

Už pět let spolupracují organizátoři Febiofestu s izraelským velvyslanectvím v Praze. Každoročně tak českému publiku představují nejnovější tvorbu této takzvané malé kinematografie. Letos ji reprezentuje desítka hraných snímků, z nich polovina celovečerních. Navzdory tomu, že v Izraeli ročně vzniká méně než deset hraných filmů, odnášejí si jejich tvůrci ceny z mezinárodních festivalů včetně karlovarského. Tři snímky z letošní kolekce vznikly ve studiu filmové školy Camera Obscura, která existuje už čtvrt století. I tato tvorba dokumentuje odklon od výchovně- hrdinského stereotypu počátku budování státu k univerzálně platným tématům, která souznějí s pocity dnešní společnosti v Evropě či USA. Na nedělním setkání s novináři na to poukázali režiséři Eran Riklis a Tal Maozová.

Mladá česká módní návrhářka Geislerová se chce prosadit v Paříži

V hlavním městě módy Paříži se snaží prosadit mladá česká módní návrhářka Kateřina Geislerová. Svou první kolekci, s níž loni úspěšně ukončila pařížská studia návrhářství, předvedla s velkým ohlasem ve zcela zaplněných sklepních prostorách Českého centra v Paříži.

Osmadvacetiletá návrhářka byla oceněna Institutem aplikovaných umění ISAA - za její absolventskou kolekci jí udělil první cenu. Třicítku modelů ocenil i časopis Fashion Daily News, který v rubrice určené začínajícím návrhářům označil Geislerovou za "mladý talent, který stojí za povšimnutí". Nadějná návrhářka odešla do Francie před osmi lety, jak sama říká "za velkou láskou". Nejdříve studovala dějiny umění, poté se rozhodla věnovat Evropské unii. Aby si vydělala na studia, po celou dobu na půl úvazku pracovala. Nyní rozjíždí vlastní živnost.

Biatlonistky Háková a Vejnarová odletí v úterý na olympiádu

Obě české biatlonistky, které skončily po autonehodě minulou středu v jablonecké nemocnici, nakonec odletí do dějiště zimních olympijských her už toto úterý. Dvojici Eva Háková, Zdenka Vejnarová dal souhlas k cestě do Salt Lake City lékař Martin Koldovský.

Nehoda se stala ve středu v půl třetí ráno, kdy do tranzitu biatlonistů čelně narazil u Železného Brodu forman. Masér Martin Hák, který řídil, a závodník Zdeněk Vítek s drobnými zraněními do Salt Lake City odletěli. Háková utrpěla středně těžký otřes mozku a tržnou ránu na hlavě, Vejnarová si při nárazu zlomila nos.

Čeští házenkáři postoupili do play off ME z druhého místa

Házenkáři ČR porazili ve svém závěrečném nedělním utkání základní skupiny mistrovství Evropy ve Švédsku reprezentační výběr Ukrajiny 30:27 po poločasu 16:12 a do play off postoupili z druhého místa v tabulce.

Nepříznivé počasí v České republice způsobilo vzestup hladin řek a problémy v dopravě

Silné srážky a zásoby tajícího sněhu zvedly v neděli hladiny řek. Na Stěnavě v Otovicích na Náchodsku vyhlásili vodohospodáři stav ohrožení - tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Obyvatelé v ohroženém pásmu byli hned varováni. Hasiči na Náchodsku vyjížděli podle operačního důstojníka odpoledne likvidovat několik místních záplav, které však nezasáhly vesnice. Druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost, platil na Labi v Němčicích, Na Dědině v Mitrově a na Cidlině u Nového Bydžova a Sán. Hladiny těchto řek byly na vzestupu.

Nepřízeň počasí se podepsala také na problémech v dopravě. Vítr o síle vichřice komplikoval situaci na celém území České republiky. Ve Strakonicích byli 2 lidé lehce zraněni, když na jejich auto spadl strom. Vichřice zkomplikovala také železniční dopravu na trati mezi Čáslaví na Kutnohorsku a Golčovým Jeníkovem na Havlíčkobrodsku.

Krátce o pondělním počasí:

Oblačno, přechodně i polojasno, na severovýchodě ještě zataženo s deštěm. Denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio