Zprávy Radia Praha

Schůze sněmovny začne hlasováním o předlohách vrácených Senátem

Novým hlasováním o zákonech, které Senát vrátil s pozměňovacími návrhy nebo je zamítl, má v úterý odpoledne začít první schůze Poslanecké sněmovny v tomto roce. Bude to současně jedno ze tří posledních jednání dolní komory před volbami, jež se mají konat v květnu nebo červnu. Poslanci by v úterý odpoledne měli znovu hlasovat o novelách zákonů o přestupcích a o veřejném zdravotním pojištění, které senátoři navrhli změnit. Dále bude sněmovna rozhodovat o novele horního zákona, kterou Senát zamítl. V novele zákona o přestupcích chtějí senátoři zvýšit tresty pro řidiče, kteří neoprávněně zaparkují na místě pro vozíčkáře. V novele zákona o všeobecném zdravotním pojištění se jim nelíbilo to, že zdravotnická zařízení by nesměla přijímat peníze za nadstandardní péči při léčbě hrazené ze zdravotního pojištění. Podle horního zákona mělo ministerstvo životního prostředí zajistit likvidaci starých opuštěných povrchových dolů a lomů. Po projednání těchto předloh by se sněmovna měla věnovat druhému čtení zákonů. V tomto případě k nim poslanci budou předkládat své pozměňovací návrhy. Tímto způsobem by měli už v úterý posoudit například novelu zákona o regulaci reklamy, která chce omezit reklamu na tabákové výrobky, na nadbytečné užívání léků a alkoholu. Mezi hlavní body sněmovní schůze bude patřit schvalování vládního návrhu zákona o referendu, senátního návrhu zákona o referendu o vstupu Česka do Evropské unie a zpřístupnění svazků komunistické Státní bezpečnosti. V prvním čtení by poslanci měli posoudit návrh svého kolegy z Unie svobody Petra Matějů na zavedení školného na vysokých školách. O těchto předlohách by ale sněmovna měla jednat nejdříve v závěru tohoto týdne.

Vláda chce delší vojenská cvičení a méně vojenských správ

Vláda chce uzákonit delší vojenská cvičení a zrušit většinu vojenských správ. Redukce úřadů by vedla ke zrušení téměř 1800 úřednických míst a k úspoře přesahující půl miliardy korun, řekl novinářům během zasedání kabinetu v Hradci Králové ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vládní souhlas s novelou branného zákona podle něj reaguje na záměr profesionalizovat armádu. Současný branný zákon umožňuje povolávat mužstvo a poddůstojníky v záloze až na dvanáctitýdenní vojenské cvičení a praporčíky, důstojníky a generály až na 18 týdnů. Nyní by to byl dvojnásobek. Armádě to podle Tvrdíka umožní vyhovět například vojákům v záloze, kteří se dobrovolně hlásí na cvičení. Nyní je musela vojenská správa odmítat. Novela však reaguje i na aktuální požadavky, které se týkají pomoci při povodních a jiných živelních katastrofách, kdy je třeba povolávat některé specialisty.

Český ministr obrany Tvrdík zrušil návštěvu v Německu

Český ministr obrany Jaroslav Tvrdík na poslední chvíli odvolal návštěvu Berlína, kde měl jednat se svým protějškem Rudolfem Scharpingem. Tvrdíkův úřad tento krok zdůvodnil tím, že ministr se bude věnovat materiálům týkajícím se českého vojenského letectva. Podle berlínského ministerstva obrany lze vycházet z toho, že se bude hledat náhradní termín schůzky. Diplomatické zdroje však hovoří o tom, že německá strana ze zrušení návštěvy "nemá radost". Tvrdík a Scharping měli hovořit o bezpečnostní situaci, hrozbě terorismu ve světě, o situaci na Balkáně, chystaném pražském summitu NATO a o rozšíření Severoatlantické aliance. Jednání se měla týkat i spolupráce mezi českou a německou armádou. Česká vláda zasedala v Hradci Králové, kde jednala o problematice tohoto kraje. Vedle ekonomických témat byly na programu vojenské záležitosti, včetně protivzdušné obrany a východočeských vojenských letišť. Ministr Tvrdík po zasedání vlády označil protivzdušnou obranu státu za velmi zastaralou a neodpovídající podmínkám členské země NATO; nejlepší východisko vidí v nákupu nových stíhaček.

Protivzdušná obrana státu je velice zastaralá

Protivzdušná obrana České republiky je velice zastaralá a neodpovídá podmínkám členské země NATO. Novinářům to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík po zasedání vlády v Hradci Králové. "Stav protivzdušné ochrany je na hranici únosnosti," řekl doslova Tvrdík. Nejlepším východiskem z této situace je podle něj nákup nových stíhaček. Druhou možnou variantou by podle ministra byla ochrana českého vzdušného prostoru spojeneckými letadly. Zprávu o stavu českých vzdušných sil, kterou ministr obrany předložil vládě, ministři drtivou většinou schválili. Zprávu má Tvrdík v následujících dnech poskytnout poslancům a senátorům.

Kavanův náměstek naznačil, že se chystá odpověď Stoiberovi

Bavorský premiér Edmund Stoiber by se brzy mohl dočkat odpovědi na svůj dopis, v němž požaduje, aby premiér Miloš Zeman odvolal své nedávné výroky na adresu sudetských Němců. Naznačil to náměstek českého ministra zahraničí Rudolf Jindrák. Český premiér se pro rakouský týdeník Profil vyjádřil o sudetských Němcích jako o "zrádcích" a Hitlerově "páté koloně". Německé velvyslanectví v Praze zdůraznilo, že mezi Berlínem a Prahou nebyly vztahy lepší než jsou nyní a že neutrpěly ani Zemanovými výroky. Jindrák míní, že Zeman svým vyjádřením česko-německé vztahy "rozhodně nevylepšil". Podle něj záleží právě na dalšími postoji českého premiéra. Podle zástupce vedoucího německé mise Andrease Meitznera je důležité, že Zeman neměl na mysli pro Německo nepřijatelnou kolektivní vinu sudetských Němců. Meitzner rovněž rozptyloval obavy z toho, že by byla kvůli záležitosti ohrožena cesta německého kancléře Gerharda Schrödera do Prahy. Podle Meitznera se kancléř na zřejmě dvoudenní březnovou návštěvu velmi těší. Ještě před Schröderem bude v Praze 20. února jednat německý ministr zahraničí Joschka Fischer.

Rakouští odpůrci Temelína pořádají ve středu novou demonstraci

Hornorakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín oznámili, že uspořádají ve středu v příhraničním okresním městě Freistadtu novou demonstraci proti Temelínu. Hlavním podnětem má být tentokrát nadcházející zavážení jaderného paliva do druhého bloku elektrárny. Podle sdělení spolku Stop Temelín má být při této příležitosti mimo jiné předán ministru životního prostředí Wilhelmu Moltererovi seznam požadavků, na nichž se v sobotu v Salcburku dohodli zástupci všech hlavních rakouských protiatomových organizací. Účastníci salcburského setkání vyzvali vídeňskou vládu, aby do 15. února zahájila nová jednání s vládou České republiky "s jednoznačným cílem dosáhnout co nejrychlejšího uzavření jaderné elektrárny Temelín". Ve společné rezoluci vyjádřili dále mimo jiné požadavky na revizi rozhodnutí povolit dovoz jaderné elektřiny do země, zastavení prodeje rakouských energetických podniků koncernům provozujícím atomové elektrárny, svolání mezinárodní konference o Temelínu, okamžitý přechod na ekologický proud ve všech veřejných zařízeních a vystoupení z organizace Euratom. V přijaté rezoluci zdůraznili, že rakouská protiatomová politika spočívá od roku 1978, kdy bylo v referendu odmítnuto uvedení do provozu vlastního reaktoru v Zwentendorfu, výlučně na tlaku obyvatelstva. Všechny dosavadní vlády svými činy nenaplňovaly výsledek tehdejšího referenda a snažily se zásadní odmítnutí jaderných elektráren změnit spíš v souhlas s bezpečnými elektrárnami, tvrdí se v rezoluci. Dokument obviňuje vládu, že "zbytečně a nezodpovědně" souhlasila s uzavřením energetické kapitoly v přístupových jednáních ČR s EU a dostala tak Rakousko do "katastrofální vyjednávací pozice".

FPÖ předhazuje Praze i nedostatečné odškodnění Židů

Protičeská kampaň rakouské krajně pravicové strany Svobodných pokračuje tvrdým výpadem generálního tajemníka strany Petera Sichrovského, který vyzval Prahu k "přehodnocení důsledků rasového pronásledování" za války a odškodnění jeho obětí, zvláště pak židovských obětí takzvané arizace. "Vedle diskuse o takzvaných Benešových dekretech je nutné, aby česká vláda v průběhu kandidatury na členství v EU nově zhodnotila také svůj vztah k lidem, kteří byli za nacismu pronásledováni z rasových důvodů," prohlásil Sichrovsky. "Z téměř 400.000 Židů v bývalém Československu nepřežily tři čtvrtiny válku a byly nacionálními socialisty často s účinnou podporou místního obyvatelstva deportováni a později zavražděni v koncentračních táborech," uvádí se dále v Sichrovského prohlášení. "Po válce česká vláda po desetiletí odmítala vrátit ukradený majetek a až do dneška oběti, jejich potomci a židovské organizace zoufale bojují za svá práva." Sichrovsky dále připomíná, že "i po roce 1945 byla Praha centrem politických antisemitských procesů, namířených proti Židům v komunistické straně", v nichž v 50. letech padaly rozsudky smrti.

Česko-slovenský prapor KFOR poveze do Kosova i školní pomůcky

Učební pomůcky za téměř 100.000 korun a papír na psaní i malování poputují v únoru do jihosrbské provincie Kosovo společně s vybavením 1. česko-slovenského praporu KFOR. Jsou určeny vesnickým školám zejména v okolí města Podujevo, kde budou vojáci působit. Začínající projekt je zaměřen na získání učebních pomůcek a potřeb od sponzorů. Poslouží kosovským školám, které zdevastovala válka. Česko-slovenský prapor KFOR by měl v Kosovu působit do září. Jeho hlavními úkoly zůstává monitorování a ochrana hranic mezi Kosovem a Srbskem, činnost na kontrolně-propouštěcích místech, zajišťování klidného návratu uprchlíků, podpora humanitárních organizací a společně s civilní správou OSN zajištění bezpečnosti národnostních menšin.

Nominace Zieleniece a Outraty do Konventu o EU není jistá

Není zcela jisté, zda senátoři KDU- ČSL a Unie svobody/ODA vyberou v úterý Josefa Zieleniece a Edvarda Outratu jako své kandidáty do Konventu, který bude od března jednat o budoucím vývoji Evropské unie. I když jejich nominaci senátorům doporučila politická rada čtyřkoalice, lidovci uvažují ještě o jednom kandidátovi. Lidovečtí senátoři původně navrhovali šéfa senátního výboru pro evropskou integraci Jiřího Skalického (za ODA), čtyřkoaliční politické radě však nabídli jako hlavního vyjednavače za Senát Outratu; rada ho ale doporučila jako Zieleniecova náhradníka. Podle dosavadních dohod čtyřkoalice bude nominovat kandidáty za Senát a ODS za sněmovnu. Kandidátem ODS do Konventu bude stínový ministr zahraničí Jan Zahradil, náhradníkem stínový ministr obrany Petr Nečas. Zahradilovým protějškem by se tak měl stát člen senátního zahraničního výboru Zieleniec jako stínový ministr zahraničí čtyřkoalice. Outrata je místopředsedou ústavně-právního výboru Senátu a členem stálé delegace do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Vládu bude v Konventu zastupovat ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD), jeho náhradníkem bude politický ředitel ministerstva zahraničí Jan Kohout. Senátoři mohou návrhy na delegáty do Konventu EU podávat do 31. ledna, Senát o nich má rozhodnout do půli února v tajném hlasování.

Modernizace čáslavské základny bude letos stát 800 mil. korun

Zhruba 450 miliónů korun dá letos stát do modernizace čáslavské základny taktického letectva. Dalších asi 350 miliónů korun by mělo letiště dostat od Severoatlantické aliance v rámci programu takzvaných bezpečnostních investic. Z peněz Severoatlantické aliance základna mimo jiné postaví parkoviště pro letouny a muniční zařízení nebo opraví operační centrum letky. Loni v rámci programu bezpečnostních investic NATO rekonstruovala stojánky a světelný systém přistávací a vzletové dráhy. Na základně by podle dosavadních informací mělo být dislokováno všech 36 bitevníků L-159, které chce armáda využívat. Čáslavské letiště by také mělo být schopno obsloužit stroje spojenců z aliance, které na něm přistanou. Státní prostředky budou využity například na stavbu nového kuchyňského bloku, na plynofikaci areálu nebo na nutnou rekonstrukci vodovodního a kanalizačního řadu. V polovině roku by měla být dokončena rekonstrukce ubytovny vojáků základní služby. Ještě letos základna zahájí také rozsáhlou rekonstrukci své ubytovny ve Filipovské ulici v Čáslavi. Vznikne v ní ubytování hotelového typu až pro 60 lidí.

Tatra, Terex a STV USA budou montovat a prodávat těžké off-roady

Automobilka Tatra založila koncem loňského roku s americkými společnostmi Terex Corporation a STV USA společný podnik s názvem American Truck Company. "Tento podnik bude montovat a obchodovat s těžkými off-road vozidly založenými na principu tatrovácké koncepce," řekla mluvčí Tatry Věra Breiová. Vůz bude vhodný pro použití v těžkém terénu a obtížných provozních podmínkách, především ve vojenských a dalších vládních aplikacích, dodala. Vozidla budou založena na patentovaném konstrukčním řešení a technologii Tatry za použití amerických součástek. Bude je montovat Terex v americkém závodě ve Wilmingtonu v Severní Karolíně. Auta se budou prodávat pod obchodními značkami Terex, American Truck a Tatra americké vládě a vojenským silám, stejně jako zámořským vládám spadajícím pod programy Spojených států Foreign Military Funding (FMF) a Foreign Military Sales (FMS), sdělila mluvčí. Dodala, že se vozidla budou rovněž prodávat civilním uživatelům v USA a dalších zemích. Automobilka Tatra a americká firma STV USA již nějakou dobu spolupracují s vládou USA i dalšími zahraničními vládami na několika typech vojenských nákladních vozidel. Vozidla Tatry od modifikací 4x4 po 12x12 již přitom používá armáda Spojených států, ale i další vojenské složky po celém světě.

Oprava armatur prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín bude zhruba do týdne

Zhruba do týdne by mohl německý výrobce upravit armatury pro první blok Jaderné elektrárny Temelín tak, aby byly schopny zaručit projektovaný provoz. Řekl to mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Kvůli problémům s armaturami v nejaderné části bloku nemůže zatím obsluha provádět tzv. dynamické testy, při nichž se prudce mění výkon. Právě kvůli špatnému fungování armatur, které slouží především k regulaci průtoku kapalin, plynů a par, odstavil 14. ledna bezpečnostní systém první blok. Stalo se tak tři dny poté, co začala etapa s plným výkonem reaktoru. Ta měla trvat zhruba tři týdny, vedení elektrárny však připustilo, že potíže s armaturami ji zřejmě prodlouží. Technici současně připravují druhý blok elektrárny na zavážení paliva. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ve středu řekla, že úřad by do dvou až tří týdnů mohl dát souhlas se zavezením paliva. Za šest až osm týdnů nato by obsluha druhého bloku mohla poprvé nastartovat reaktor a zahájit fyzikální spouštění.

Čtyřkoalice uzavřela dluh ODA, aliance zůstává na kandidátkách

Strany čtyřkoalice uzavřely dohodu o splacení dluhu ODA, a po více než měsíci veřejných debat tak ukončily vážnou vnitřní krizi. Členové aliance zůstanou na společných kandidátkách čtyřkoalice, pokud splní závazky nové dohody. Spor nicméně podle Unie svobody-DEU poškodil čtyřkoalici. Lidovci to tak nevnímají a za hlavní považují, že ODA dluh nakonec splatí rychleji a důvěryhodněji. Aliance se zavázala, že dluh ve výši 68 miliónů zaplatí do 14 let. Ročně bude splácet průměrně pět miliónů korun a zveřejní jména lidí, kteří ji na splátky půjčí. Navíc slíbila, že se dohodne s Českou pojišťovnou na změně nadace, kam pojišťovna většinu své pohledávky převede. Ještě letos zatím neurčené neziskové organizaci zaplatí půl miliónu korun, oznámili představitelé čtyřkoalice na tiskové konferenci. Předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová prohlásila, že bylo chybou, jak čtyřkoalice celou záležitost řešila, a omluvila se za to veřejnosti. Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda nepřipustil, že jeho strana pochybila, když ultimativně žádala buď sloučení ODA s unií, nebo vyškrtnutí zástupců aliance ze společných kandidátek. Vysvětlil, že současná dohoda o řešení dluhu je pro KDU-ČSL dostatečnou garancí.

Katolická církev uspořádá celostátní diskusní fórum mládeže

Celostátní fórum mládeže, pořádané katolickou církví, se uskuteční od 18. do 21. dubna ve Žďáru nad Sázavou. Česká biskupská konference to oznámila po víkendovém mládežnickém diskusním fóru, které se konalo v pražské arcidiecézi. Setkání se zúčastnil kardinál Miloslav Vlk. Fórum má sloužit k prohloubení dialogu světa mladých a katolické církve. Jde o zpětnou vazbu a hlubší poznání mentality mládeže pro biskupy, současně fórum nabízí mladým lidem zkušenost s místní církví kolem biskupa. Delegáti chystaného sněmu - duchovní i laici v počtu několika set osob - budou reprezentativním vzorkem celého spektra katolické církve v českých zemích. Někteří budou účastníky sněmovních zasedání z titulu své funkce, další budou zvoleni, jiní jmenováni. Není vyloučeno i několikaleté trvání sněmu. Hlavním tématem sněmu, prvního v české historii, má být vztah církve a společnosti a zpřítomnění závěrů II. vatikánského koncilu do reality počátku 21. století.

Kněz Halík sloužil mši a dva týdny žil ekologicky v Antarktidě

Katolický kněz Tomáš Halík strávil více než dva týdny v Antarktidě. Původním impulsem k jeho cestě byla žádost polárníka Jaroslava Pavlíčka o zřízení místní skupiny České křesťanské akademie na základně na ostrově Nelson. Během pobytu navštívil populární třiapadesátiletý český duchovní několik mezinárodních výzkumných stanic a patrně nejjižnější kostelík na planetě. V Antarktidě též sloužil bohoslužby - v tom okamžiku vždy zřejmě jedinou mši na celém kontinentu. Jak Halík řekl, intelektuální kapacitu si prověřil loňským pobytem na oxfordské univerzitě a kapacitu fyzickou a morální pobytem v drsné antarktické přírodě. Před zařazením do expedice musel loni projít výcvikem v Alpách - vystoupit na Dachstein, bivakovat na skalní stěně ve výšce 2700 metrů, přebrodit rozvodněnou řeku a ovládat loď na moři.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude polojasno. Denní teploty 7 až 11 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů 4 stupně Celsia.