Zprávy Radia Praha

Ivan Pilip a Jan Bubeník propuštění na svobodu odletěli z Kuby

Ivan Pilip a Jan Bubeník, kteří byli v pondělí večer po více než třítýdenním vězení na Kubě propuštěni na svobodu, odletěli v úterý ráno v 05:00 hodin SEČ z Havany přes Madrid do Prahy. Oznámily to světové agentury a informaci potvrdili české ministerstvo zahraničí a předseda českého Senátu Petr Pithart, jenž o propuštění obou Čechů usiloval v Havaně minulý týden. "Nebyli vyhoštěni, odcestovali jako turisté. Oba jsou v pořádku a jsou velmi šťastní," řekl Anders Johnson, generální tajemník Meziparlamentní unie, která jednala na Kubě o propuštění obou Čechů. Podle druhého člena delegace IPU, Juana Leteliera, byli Pilip a Bubeník propuštěni poté, co přiznali, že "z neznalosti porušili kubánské zákony tím, že se stýkali s disidenty, a omluvili se kubánskému lidu, pokud se touto skutečností cítil dotčen". Na kubánském ministerstvu zahraničí prý čeští občané podepsali v tomto smyslu dokument, který byl přečten přítomným zahraničním velvyslancům povolaným na schůzku na ministerstvo. Oba Češi podle agenturních zpráv diplomatům potvrdili, že na ně nebyl vyvíjen žádný nátlak, aby dokument podepsali. Nebylo jim však umožněno hovořit před odletem s novináři a kopie dokumentu nebyla dána k dispozici tisku. "Pochopili, že urazili kubánský lid a to neměli v úmyslu," řekl na tiskové konferenci před odletem na letišti Anders Johnson, který doprovází Pilipa, Bubeníka a jejich příbuzné do Evropy. "Řekli, že přiletěli na Kubu po zastávce v USA, kde se setkali s členy americké organizace Freedom House. Zdůraznili, že nevěděli, že jejich aktivity na ostrově by mohly být považovány za podvratné a ilegální," řekl Johnson.

Kubánské úřady zprvu obviňovaly Pilipa a Bubeníka, kteří byli zadrženi 12. ledna po setkání s kubánskými disidenty, z podvratné činnosti a přípravy povstání, za což jim hrozilo až 20 let vězení. Později byla tato formulace změněna na ohrožení ekonomických zájmů země, kde se trestní sazba snižuje na tři až osm let vězení. Výsledným řešením byla diplomaticky formulovaná omluva obou zadržených, která podle agentury Reuters "zřejmě umožnila zachovat tvář všem, když ukojila touhu Havany po 'omluvě', předcházející 'čestnému řešení'". Praha se totiž odmítla omluvit oficiálně, jak od začátku požadovala Havana. České orgány označily zatčení Čechů za "velkou aféru" a podařilo se jim získat vlnu mezinárodní podpory za jejich propuštění, píše AFP.

Podle agentury AFP zdůraznila kubánská oficiální agentura Prensa Latina, že Češi byli "propuštěni a předáni představitelům Meziparlamentní unie, kteří intervenovali v jejich prospěch". IPU sdružující na 150 parlamentů z celého světa má letos v dubnu uspořádat své 105. zasedání právě v Havaně. To byl také nepřímo jeden z hlavních argumentů, jímž generální tajemník IPU Johnsson přesvědčoval kubánské představitele o nezbytnosti propustit poslance Pilipa.

Pithartovu misi možná uhradí resort zahraničí

Cestu předsedy Senátu Petra Pitharta do Havany by mohlo uhradit české ministerstvo zahraničních věcí, pokud to ovšem schválí vláda. V opačném případě cestu zaplatí horní komora, řekla Květa Kozáková z tiskového oddělení Senátu. Podle mluvčího resortu zahraničí Aleše Pospíšila je zatím financování Pithartovy cesty otevřené a záleží na tom, zda bude hodnocena jako vrcholová návštěva. Náklady na Pithartovu misi odhadla Kozáková na 300.000 až 350.000 korun. "Cesta předsedy Senátu Petra Pitharta byla vykonána ve státním zájmu, a proto se nyní bude jednat o tom, zda ministr zahraničí předloží do vlády materiál o financování této cesty," uvedla Kozáková. Pokud šéf české diplomacie materiál vypracuje a kabinet ho schválí, zaplatí cestu resort zahraničí z peněz určených pro vrcholové zahraniční návštěvy. Do Havany Pithart letěl na pozvání prezidenta Fidela Castra, ubytování mu zaplatila kubánská strana.

Zakázat dovoz hovězího není ze zdravotních důvodů nutné

Evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler nevidí důvod, proč ze zdravotního hlediska zakazovat dovoz hovězího masa ze zemí Evropské unie na český trh. "Spotřebitelé musí mít možnost volby, je na spotřebitelích, jak se rozhodnou," řekl Fischler po jednání s poslanci sněmovního evropského a zemědělského výboru. Již dříve uvedl, že český zákaz dovozu hovězího ze zemí, kde se vyskytla tzv. nemoc šílených krav, považuje za neoprávněný. Zdůraznil, že hovězí maso z EU je bezpečné. Fischler připustil, že v EU poroste množství hovězího na skladě. Dodal však, že Českou republiku nežádá o zrušení zákazu dovozu hovězího proto, že unie očekává problémy se zásobami. Česká republika vydala od 18. ledna zákaz na dovoz skotu, potravin a krmiv z něj ze všech zemí Evropské unie, kromě Řecka, Švédska, Finska a Rakouska.

Evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler v pondělí s ministrem financí Pavelm Mertlíkem podepsal dohodu o programu SAPARD. Na základě této dohody Česká republika dostane od Evropské unie do roku 2006 téměř 6 miliard korun na financování projektů v oblasti zemědělství a rozvoje venkova.

Mládek popírá, že by odrazoval Italy od investování v České republice

Náměstek ministra financí Jan Mládek popřel, že by odrazoval italské investory od investování a účasti v privatizaci v České republice. Obvinění v tisku označil za "nepravdivá, přesněji řečeno lživá". Mládek podle informací pátečního tisku měl při jednání s italskou delegací vedenou náměstkem italského ministra zahraničí Maurem Fabrisem v lednu v Praze prohlásit, že italské firmy nemají při privatizacích v České republice šanci, ačkoli výběrová řízení teprve probíhají. "Celkově je třeba říci, že jsem se snažil povzbudit italskou delegaci k podpoře investování v ČR, a nikoliv Italy odradit," prohlásil Mládek na tiskové konferenci. Podle dalších informací z tisku byl údajným nevhodným Mládkovým chováním vůči italským investorům znepokojen i premiér Miloš Zeman, který měl dát ministru financí Pavlu Mertlíkovi do pátku ultimátum Mládka odvolat. Tuto informaci Mertlík odmítl komentovat. Podle Mertlíka mají v České republice šanci všichni investoři z vyspělých zemí včetně italských, přicházejí-li s dobrými nabídkami. Italové mají zájem o několik českých firem. Například italský bankovní dům UniCredito právě bojuje o Komerční banku, ve hře je ale také privatizace plynárenské společnosti Transgas a distribučních společností.

Ministr Špidla dostal od OKD zlatý špendlík a bronzovou sošku horníka

Zlatý ozdobný špendlík ve tvaru kahanu a bronzovou sošku stojícího horníka dostal při jednání se zástupci Ostravsko-karvinských dolů vicepremiér Vladimír Špidla. Uvedl to v oznámení o vedlejších příjmech a darech, které spolu s obdobnými přiznáními dalších činitelů zpřístupnily mandátové a imunitní výbory obou parlamentních komor. Špidla uvedl, že špendlík za 1200 korun váží 1,5 gramu; cenu 40 centimetrů vysoké sošky horníka odhadl na 5000 korun. Poslanci, senátoři, vládní představitelé a šéfové ústředních státních orgánů mají podle zákona o střetu zájmů odevzdávat oznámení o vedlejších příjmech a darech za předešlý rok, a to do konce června. Zákon jim ukládá zveřejňovat vedlejší příjmy a dary, je-li jejich hodnota vyšší než základní poslanecký plat. Vzájemná kontrola je důvodem, proč poslanci zasílají svá přiznání Senátu a senátoři Poslanecké sněmovně. Zákon nestanovuje sankce za nesplnění této povinnosti.

Strany a hnutí se budou bránit pozastavení jejich činnosti

Představitelé některých politických stran a hnutí si jsou vědomi, že své výroční finanční zprávy odevzdali po termínu, popřípadě neúplné. Přesto se hodlají bránit návrhu ministerstva vnitra na pozastavení jejich činnosti. Řekli to reprezentanti Klubu angažovaných nestraníků, Strany konzervativní smlouvy a Hnutí samosprávné Moravy a Slezska - Moravské národní sjednocení. Uvedené subjekty patří mezi 25 politických stran a hnutí, u kterých ministerstvo vnitra pozastavení činnosti navrhuje. Návrh, aby se premiér obrátil v této věci na Nejvyšší soud, předloží ve středu vládě šéf resortu vnitra Stanislav Gross. Důvodem, proč se ministerstvo k tomuto kroku rozhodlo, je fakt, že uvedené strany a hnutí nepředložily do 1. dubna Poslanecké sněmovně výroční finanční zprávy za roky 1998 a 1999, nebo je předložily neúplné. Vnitro posuzovalo na základě podnětu poslanců z loňského 30. května celkem 60 stran a hnutí.

Tresty za nákup vadných raket zřejmě padnou nejdříve za dva týdny

Nejdříve za dva týdny se podle mluvčího ministra obrany Milana Řepky dají očekávat případné postihy lidí, kteří byli odpovědní za nákup vadných protitankových řízených střel pro českou armádu. Ministr obrany Vladimír Vetchý zadal svému ekonomickému náměstkovi Jaroslavu Tvrdíkovi, aby zprávu o tomto případu s návrhy řešení vypracoval co nejdřív. Podle mluvčího však Tvrdík zřejmě nestihne zpracovat zprávu o nákupu a předložit návrhy případných sankcí do čtvrtka, kdy ministr odlétá na desetidenní návštěvu Indie a Srí Lanky. O tom, zda bude za nákup někdo potrestán, tak pravděpodobně bude ministr se svým náměstkem diskutovat až po návratu do vlasti, míní mluvčí Řepka.

I umírnění odpůrci Temelína zvažují blokádu hranice

Nejen radikální, ale i umírnění odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín z Horních Rakous opět zvažují možnost obnovení protestních akcí na hranicích, přinejmenším v podobě "varovné blokády" v pátek 16. února. Napsala to agentura APA s odvoláním na představitele Rakousko-českého antiatomového výboru Otto Gumpingera. Tato blokační varianta přijde v úvahu zejména tehdy, "pokud nynější faktický stav věcí zůstane nezměněn". Bohužel se potvrzuje dojem, že "česká vláda nechce plně realizovat tu část dohody z Melku, která pojednává o prověrce vlivu elektrárny na životní prostředí, a Miloš Zeman coby končící premiér se zřejmě nechce nebo nemůže prosadit proti ministrovi průmyslu Miroslavu Grégrovi", uvádí se v Gumpingerově prohlášení, kterým zdůvodňuje možnost "zostření protestu". Odpůrci Temelína dávají lhůtu ještě do 12. února, což je přesně dva měsíce od dohod šéfů vlád obou zemí v Melku, aby byla zahájena "z hlediska odpůrců atomu přijatelná" realizace prověrek vlivu elektrárny na životní prostředí a její bezpečnosti. Pokud by takováto realizace dohod do uvedeného data zahájena nebyla, je možné počítat se zostřenými akcemi, přičemž jejich začátek by představovala "varovná blokáda" 16. února.

Německý poslanec: Blokády nejsou vhodným odporem proti Temelínu

Blokády hranic nejsou adekvátním způsobem odporu proti jaderné elektrárně Temelín. Na dotaz ČTK to řekl poslanec německého spolkového sněmu Kalb, který spolu s třicetičlennou skupinou německých politiků a členů Středostavovské unie CSU kraje Dolní Bavorsko navštívil Temelín. Reagoval tak na oznámení rakouských odpůrců Temelína, že 16. února uskuteční další "varovnou blokádu" hranic. "Jsem přesvědčen, že dohoda rakouského spolkového kancléře Volfganga Schüssela a premiéra Miloše Zemana o mezinárodních prověrkách Temelína se uskutečňuje. Už proto, že zejména člen Evropské komise Günter Verheugen na to bude klást velký důraz. Teď bude záležet na členských státech Evropské unie, zda tuto možnost využijí a přijedou sem (do Temelína) se svými experty," uvedl Kalb.

Rakouští odpůrci atomu kritizují českého ministra Grégra

Český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr trpí úplnou ztrátou smyslu pro realitu, reagovala ekologická mluvčí rakouských opozičních sociálních demokratů Ulrike Simová na ministrova vyjádření pro pondělní vydání deníku Právo. Grégr v něm označil jihočeskou elektrárnu Temelín za jednu z nejmodernějších jaderných elektráren na celém světě. Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer dokonce prohlásil, že Grégrova slova jsou projevem "absolutní ignorance". "Právě nedávno zveřejněné 'detaily" jako například 45 centimetrů dlouhá trhlina na přívodním potrubí páry a nesmírná série nehod jakož i odstavení (reaktoru) kvůli nedořešeným problémům s turbínou mluví jinou řečí. Simové se nelíbí ani prohlášení Grégra, že před temelínským reaktorem by měli lidé padnout na kolena, a projevování pocty konstruktérům může být podle ní pouze špatný masopustní vtip. Ekologická mluvčí opětovně vyzvala vládu kancléře Wolfganga Schüssela, aby bezpodmínečně trvala na plnění celé dohody o Temelíně uzavřené předsedy vlád obou zemí v prosinci. "Odpovědí na Grégrova prohlášení je elektrárna sama, která je kvůli technickým problémům již týdny odstavena a v níž jedna porucha stíhá druhou," uvedl Pühringer. Tvrzení o jedné z nejmodernějších jaderných elektráren světa může tedy podle něj být pouze projevem naprosté ignorance.

Předseda Unie svobody Kühnl nemíní žalovat Týden kvůli článku o volbě lídra čtyřkoalice

Předseda Unie svobody Karel Kühnl se nehodlá obrátit na soud kvůli informacím časopisu Týden, že se nestal lídrem čtyřkoalice kvůli minulosti svých příbuzných. Kühnl řekl, že na tyto "smyšlenky" nehodlá nijak reagovat. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal je ale přesvědčen, že Kühnl by se měl bránit. "Já se zásadně nesoudím s novinami nebo časopisy, které napíší několik smyšlenek. Že to, co napsal v úvodním článku Týden, jsou smyšlenky, potvrzuje všech osm účastníků jednání. Tím je pro mě ta věc vyřízena," prohlásil Kühnl. "Musí podat žalobu, protože jsou to nehoráznosti," uvedl Kasal. Zároveň popřel, že by Kühnlovi na jednání ve Žďáru nad Sázavou řekl, že nemůže být lídrem kvůli minulosti příbuzných, jak o tom informoval Týden. Vedení časopisu si však za zveřejněným materiálem rozhodně stojí. Zástupce šéfredaktora Ondřej Neumann řekl, že použité informace jsou ověřené. "Podám směrem k těm novinám (časopisu Týden) žádost o tiskovou omluvu, pokud nevyhoví, tak budeme postupovat podle tiskového zákona," řekl Kasal. Kühnl uvedl, že neuvažuje ani o takovémto postupu. "Já se nebudu přít s nějakým časopisem jenom proto, že si něco vymyslel," prohlásil.

Předsedou Vrchního soudu v Praze se stal Vladimír Stibořík

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš jmenoval do funkce předsedy Vrchního soudu v Praze dosavadního místopředsedu tohoto soudu Vladimíra Stiboříka. Stibořík v čele pražského vrchního soudu nahradil právě Bureše, jenž se své ministerské funkce ujal v pátek poté, co ho jmenoval prezident Václav Havel. Sedmačtyřicetiletý Stibořík je soudce specializovaný původně na agendu trestné činnosti mládeže a hospodářské kriminality, podotkl mluvčí. Dodal, že Stibořík byl po roce 1990 předsedou rehabilitačního senátu Nejvyššího soudu ČR. Od roku 1994 vykonával funkci místopředsedy Vrchního soudu v Praze pro věci trestní. Tuto funkci po něm podle Fořta převezme soudce Vladimír Vočka.

Poslanci ČSSD by měli mít podle šéfa klubu při volbě šéfa ČT volnou ruku

Poslanecký klub ČSSD zřejmě svým členům nedá žádné doporučení pro volbu nového prozatímního ředitele České televize, kterého má sněmovna zvolit 9. února. "Klub ČSSD zatím nemá v této věci jasné stanovisko," řekl šéf poslaneckého klubu ČSSD Zdeněk Škromach. Za rozumné pokládá, aby klub ČSSD nedal pro volbu svým členům žádné doporučení a nechal jim volnou ruku. Za nepřijatelné kandidáty považuje Škromach Věru Valterovou navrženou poslancem ODS Františkem Pejřilem a ředitelku zpravodajství Janu Bobošíkovou, kterou navrhla Kateřina Dostálová (ODS). Podle Škromacha se jednoznačně prokázalo, že nejsou schopny televizi řídit. Podle Škromacha budou obecně přijatelní minimálně dva kandidáti, které do funkce prozatímního ředitele navrhl poslanecký klub ČSSD. Těmito kandidáty jsou šéfproducent uměleckých pořadů ČT Karel Kochman a jeden z jeho předchůdců Jiří Balvín.

Po ČSOB zpochybnil rozhodnutí mediální rady i ministr Mertlík

Ministr financí Pavel Mertlík zpochybnil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která minulý týden umožnila majetkové změny v televizi Prima. Rada souhlasila s tím, že ve společnosti FTV Premiéra, která je klíčem k televizi Prima, získá 70,5 procenta firma GES REAL Investment, jež je součástí holdingu Ivana Zacha. Proti rozhodnutí rady se minulý týden ohradila rovněž ČSOB, která se proti verdiktu odvolá k Vrchnímu soudu. "Osobně se domnívám, že ten krok bude úspěšně právně zpochybněn," uvedl Mertlík. Pokud by však majetkové přesuny skončily úspěšně, tak skupina aktiv spojených s Primou se vzdálí svému vlastníkovi, tedy ČSOB. V takovém případě by tento krok měl přímé negativní dopady na stát.

Pražská zoo podala trestní oznámení na neznámého žháře

Trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli pokusu o žhářství podala pražská zoologická zahrada. Neznámý žhář se pokusil v noci na 26. leden podpálit právě dokončované dřevěné pódium nového dětského areálu. Způsobená škoda byla odhadnuta zhruba na 50.000 korun. Pracovníci zahrady objevili ohořelé části pódia a známky pokusu o založení požáru pod nosnou konstrukcí v pátek 26. ledna. Přivolaní policisté a hasiči zjistili, že oheň se samovolně uhasil pouze díky vlhkosti čerstvě smontovaných konstrukcí a chladnému počasí. Vedení zoo považuje úmysl založit požár v novostavbě, která měla být zpřístupněna již při jarním otevření nové sezóny, za šokující. Okamžitě proto posílilo bezpečnostní opatření i u dalších staveb. Zoo nevylučuje, že se požár pokusil založit někdo z jejích vlastních zaměstnanců.

Přes 50 dřevěných staveb přibližuje výstava ve Valašském Meziříčí

Přes 50 staveb přibližuje výstava Architektura s vůní dřeva, zahájená v úterý v galerii kina Svět ve Valašském Meziříčí. Modely dřevěných staveb, jejich fotografie a projekty představují hlavně práci valašských řemeslníků, k vidění jsou ale také ukázky využití přírodních materiálů v jiných krajích České republiky a v Německu. Výstava potrvá do 23. února. "K posledním restaurovaným stavbám na Valašsku patří Libušín, což je objekt postavený podle projektu slovenského architekta Dušana Jurkoviče kolem roku 1920 na Pustevnách v Beskydech. Práce na jeho záchraně tam byly dokončeny loni," řekl spoluautor výstavy Antonín Závada. Dodal, že letos bude na Pustevnách opravena také sousední ubytovna Maměnka, postavená Jurkovičem opět s nádechem lidového stylu. Na výstavě zaujme ukázka rekonstruované dřevěné zvonice na Radhošti. "V tomto roce se tam připravuje oprava sousední zděné kaple sv. Cyrila a Metoděje," upozornil Závada. Dodal, že podobně unikátní bylo restaurování větrného mlýna v Partutovicích na Přerovsku, muzea v Karolince na Vsetínsku a hotelu Javořina nad Třincem.

A ještě krátce úterním o počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť, zpočátku na severovýchodě území srážky četnější. Denní teploty 6 až 10 stupňů, na horách kolem 7 stupňů Celsia.