Zprávy Radia Praha

Pilip a Bubeník se vrátili do Prahy

Ivan Pilip a Jan Bubeník jsou zpátky v České republice. Včera se vrátili po 25 dnech strávených v kubánském vězení. Oba Češi nebyli vyhoštěni, ale vrátili se jako turisté. Spolu s nimi přiletěli i Pilipova manželka Lucie a Bubeníkův bratr Martin. Ještě na palubě letadla po přistání v Praze se s nimi přivítal předseda Senátu Petr Pithart, který minulý týden vyjednával v Havaně s kubánskými představiteli, včetně prezidenta Fidela Castra, o propuštění obou Čechů na svobodu. Ivana Pilipa a Jana Bubeníka vyslala na Kubu americká nadace Freedom House. Pro tamní disidenty vezli léky, tužky a počítač. Podle Pilipa nevěděli, že tím porušují zákony. S možností zatčení, pouze ale na několik dní, počítali. Věřili však, že tato varianta se nenaplní. Z kubánského vězení byli propuštěni poté, co se sami omluvili kubánskému lidu za porušení zákonů z neznalosti. Podle ministra zahraničí Jana Kavana bylo propuštění obou Čechů dosaženo díky kombinaci tiché diplomacie, veřejné výzvy a dalších kroků, mezi které patřila i mise Petra Pitharta a představitelů Meziparlamentní unie. Kavan také zdůraznil, že propuštění obou zadržovaných nebylo předmětem žádného politického, ani ekonomického obchodu. Teď především prožíváme chvíli štěstí z toho, že jsme zpátky, že to skončilo, řekl novinářům bezprostředně po příletu Pilip. Upozornil, že jejich anabáze mohla trvat i dva nebo tři roky. Pilip zároveň vyjádřil vděčnost všem, kteří se na jejich osvobození podíleli. Je přesvědčen o tom, že stejnou měrou se o jejich návrat domů zasloužilo Pithartovo vyjednávání i mise Meziparlamentní unie vedená jejím generálním tajemníkem Andersem Johnssonem.

Václav Havel přijme oba osvobozené Čechy

Propuštění obou Čechů z kubánského vězení přivítali prezident Václav Havel, členové vlády, poslanci i senátoři všech parlamentních stran. Premiér Miloš Zeman během své návštěvy ve Švédsku poděkoval všem, kdo se o vyřešení případu zasloužili. Havel se s Pilipem a Bubeníkem i jejich nejbližšími příbuznými - Pilipovou manželkou Lucií a Bubeníkovým bratrem Martinem - sešel ve středu dopoledne.

Unionistický poslanec kritizuje kvůli případu Pilip-Bubeník Václava Klause

Poslanec Pavel Svoboda z Unie svobody vytkl předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi, že se dostatečně aktivně neangažoval ve snahách o propuštění českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Svoboda také kritizoval Klause za jeho pondělní výroky o výsledcích Pithartovy mise na Kubu. Klaus mimo jiné uvedl, že reálný výsledek Pithartovy cesty je sice nulový, ale vyhlídky obou zadržovaných Čechů zřejmě nezhoršil. Svoboda považuje za absolutně neúnosné komentovat snahy někoho, kdo chce naše občany osvobodit nebo přispět k jejich osvobození. V této souvislosti hovořil o "nehezké roli", kterou Klaus sehrál. Klausovo vyjádření zamrzelo i Bubeníkovu matku Jitku.

Klausa omluva

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se ve středu omluvil za své pondělní prohlášení o výsledcích mise předsedy Senátu Petra Pitharta na Kubu. Klaus řekl, že reálný výsledek Pithartovy cesty je sice nulový, ale vyhlídky obou zadržovaných Čechů zřejmě nezhoršil. Podle Klause bylo prohlášení učiněno na základě tehdejších informací a ukázalo se být chybné.

Freedom House uvítala propuštění Pilipa a Bubeníka

Propuštění zadržovaných Čechů uvítala americká organizace Freedom House. Zároveň ústy svého mluvčího Michaela Goldfarba odsoudila "kriminalizaci" běžné informační výměny, neodporující mezinárodnímu právu. Odmítla se však vyjádřit ke skutečnosti, že Pilipa a Bubeníka vybavila přenosným počítačem, penězi a léky.

Premiér Zeman popřel spekulace tisku o odvolání ministra financí

Premiér Miloš Zeman se při návštěvě Stockholmu ostře ohradil proti spekulacím tisku o odvolání ministra financí Pavla Mertlíka v souvislosti s kauzou jeho náměstka Jana Mládka. Ten podle některých informací odrazoval italské firmy od účasti v privatizaci v České republice. Premiér měl dát Mertlíkovi do pátku ultimátum, aby Mládka odvolal. "V pondělí jsem se v deníku Právo dočetl, že hodlám nahradit pana Mertlíka panem Špidlou. Přiznám se, že je to největší pitomost, jakou jsem za posledních pět let v jakémkoli deníku četl," prohlásil Zeman. Podle pondělního Práva se rozšířila informace, že "Zeman hodlá nasadit na Mertlíkovo místo po jeho případném odvolání právě vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí (Vladimíra) Špidlu". V úterý deník uvedl, že Mertlík dostal od Zemana již druhé ultimátum k tomu, aby Mládka odvolal. Zeman také uvedl, že "pan Mládek, provedl-li to, co provedl, evidentně chybil". Přitom ale informace, "jimž příliš nevěří", má jen z denního tisku. "Tam zaznamenávám jen konflikt mezi ním a jeho tlumočnicí," řekl premiér. Na celou věc se předseda vlády hodlá podívat, až se vrátí do České republiky.

Ministr financí Pavel Mertlík svého náměstka Jana Mládka neodvolá.

Ministr financí Pavel Mertlík svého náměstka Jana Mládka neodvolá. Jak řekl mluvčí ministerstva Libor Vacek, ministr k tomu nemá důvod. Náměstek Mládek před tím uvedl, že se Italy snažil naopak k investování v České republice povzbudit a že k chybě mohlo dojít při překladu do italštiny. Ve středečních Lidových novinách ale tvrdí, že s Italy jednal právě pod nátlakem Zemana. "Jsme pod tlakem premiéra, který po nás chce, abychom Komerční banku prodali co nejdráže," zdůvodnil Mládek svůj způsob jednání. "Padlo rozhodně to, že by Italové měli přivést další investice z oblasti, kde působí UniCredito. Aby kompenzovali fakt, že si HypoVereinsbank snaží vylepšit pozici tím, že podporuje příchod BMW do Česka. Že musí udělat něco pro to, aby srovnali krok," řekl náměstek k obsahu jednání s Italy.

Česká republika trvá na zákazu dovozu hovězího masa z rizikových zemí Evropské unie.

Česká republika trvá na zákazu dovozu hovězího masa z rizikových zemí Evropské unie. Rozdílnost názorů mezi Českou republikou a Evropskou unií v této otázce potvrdil před svým odletem z Prahy evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler. Podle ministra zemědělství Jana Fencla není v tuto chvíli co na českém rozhodnutí měnit. Evropská unie by měla zvážit finanční podporu opatření, která Česká republika přijala kvůli výskytu tzv. nemoci šílených krav v některých zemích Evropské unie. Na konferenci České zemědělství, potravinářství a EU, která se konala v Brně ministr uvedl, že "není správné, abychom se stali obětí chyb způsobených jednou ze zemí Evropské unie". Dopady, které bude mít BSE na zemědělské podnikání a na hospodaření v krajině, už jsou a budou podle Fencla obrovské. Zdůvodnil to nejen selháním lidského faktoru v počátcích výskytu choroby, ale také opatřeními, která jsou podle něj mnohdy spíše v rovině politické než odborné. Česko v tomto směru doplácí podle Fencla na chyby někoho jiného. Komisař Evropské unie Franz Fischler k tomu podotkl, že přímá pomoc českým zemědělcům možná není, protože ji Evropská komise není schopna poskytovat ani členským státům. Určité peníze lze však podle něj poskytnout v rámci programu SAPARD, a to pro zřizování odborných laboratoří a testování. Peníze ze Sapardu však budou k dispozici až po několikaměsíční akreditaci.

Česká republika musí mít s Evropskou unií do roku 2002 shodné zemědělské normy

České zemědělství musí v horizontu dvou let zabezpečit ve výrobě shodné standardy, jaké jsou v zemích Evropské Unie. Společenství považuje za nezbytné rovněž správné fungování zooveterinárních a fytosanitárních kontrol. "Při vyjednávání o vstupu do EU jsou nutné stejné technické normy pro potravinářské produkty," řekl na konferenci v Brně evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler. Komisař ocenil privatizaci českého agrárního sektoru, kdy jeho základnu již tvoří nezávislý farmář, který je partnerem pro EU. Za důležitý krok označil Fischler vznik Státního zemědělského intervenčního fondu a regulaci trhu s mlékem, cukrem a škrobem. V souvislosti s finanční podporou českého zemědělství vidí Fischler možnosti nejen ze strany EU nebo ČR, ale zejména v soukromých bankách.

Prezident se zajímá o vyšetřování policistů kvůli zásahům při MMF

O vyšetřování policistů v souvislosti se zásahy proti demonstrantům, kteří přijeli v září do Prahy vyjádřit svůj nesouhlas se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, se zajímá prezident Václav Havel. Na Pražském hradě včera přijal zástupce policie a Občanských právních hlídek, aby se seznámil s vyšetřováním stížností na postup policie. Prezident podle slov mluvčího Ladislava Špačka ocenil postup pořádkových sil během kritických dnů a vyslechl podrobnou zprávu policejního prezidenta Jiřího Koláře o úspěšnosti policejních opatření i o šetření stížností na postup policie. Havel si také vyslechl hodnocení postupu policie z úst zástupců Občanských právních hlídek, které kontrolovaly policejní zásahy proti demonstrantům přímo v ulicích. Prezident ocenil vznik právních hlídek "jako projev občanské iniciativy zdola a společně s oběma stranami vyjádřil zájem na objektivním vyšetření stížností, které byly podány," poznamenal Špaček. Při pražských protestech proti MMF a SB zaútočilo v jeden den na policisty asi 200 radikálů dlažebními kostkami, tyčemi a zápalnými lahvemi. Policie na útok odpověděla slzným plynem, vodními děly a obušky. V souvislosti s demonstracemi, jichž se zúčastnilo na 12.000 osob, bylo zatčeno přes 900 lidí. Na policii se pak objevilo několik stovek podnětů k přešetření chování policistů při zásazích. O vyšetřování policistů kvůli zásahům při pražském jednání světových finančníků se zajímal i bývalý vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Především zjišťoval, proč jen část stížností vyšetřovala Inspekce ministra vnitra, když právě do její působnosti spadá prověřování nezákonného počínání policistů.

Prezident Havel na Pražském hradě jmenoval 21 nových soudců

Prezident Václav Havel jmenoval na Pražském hradě 21 nových soudců. Při slavnostním složení slibu jim poblahopřál a poznamenal, že před nimi stojí řada důležitých úkolů. Novým soudcům popřál, aby jejich rozsudky byly respektovány. Slavnostní slib do rukou prezidenta složilo celkem 22 soudců, protože jedna ze soudkyň již obdržela jmenování, ale kvůli nemoci nemohla dříve slib složit. Mezi soudci, které prezident jmenoval, převažovali justiční čekatelé. Dva z nových soudců již tuto funkci dříve zastávali a jeden před jmenováním pracoval jako advokát. I když se tato profese dlouhodobě drží na nejvyšších místech v pomyslném žebříčku společenské prestiže, soudců je stále nedostatek. V české justici chybí podle pracovníků ministerstva spravedlnosti kolem 300 soudců.

Poslanci soudí, že by se Česká republika měla zúčastnit jednání Meziparlamentní unie v Havaně

Poslanci z různých stran se kloní k názoru, že po vyřešení kauzy Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, které od 12. ledna do 5. února zadržovaly kubánské orgány, by se česká parlamentní delegace měla zúčastnit dubnového zasedání Meziparlamentní unie v Havaně. V lednu někteří poslanci vyzývali k tomu, aby čeští zákonodárci havanské jednání kvůli zadržení Pilipa a Bubeníka bojkotovali. Sněmovní organizační výbor schválil účast české delegace na havanském jednání jen několik dnů před tím, než kubánské orgány Pilipa a Bubeníka kvůli jejich kontaktům s kubánskými disidenty zadržely. Někteří poslanci poté požadovali, aby delegace na havanské zasedání nejela. Organizační výbor před třemi týdny debatu o tomto návrhu přerušil, takže v platnosti zůstává jeho rozhodnutí o tom, že poslanci na jednání Meziparlamentní unie pojedou. Šéf české parlamentní delegace v Meziparlamentní unii Milan Ekert řekl, že cestě českých zákonodárců do Havany nic nebrání. Konečné rozhodnutí ponechává na organizačním výboru.

Vláda projedná návrh zákona o České konsolidační agentuře, systém nájemného stažen

Vláda ve středu na pravidelném zasedání projedná návrh zákona o České konsolidační agentuře, návrh ministerstva financí na zrušení hospodářské rady vlády a vládní privatizační komise, dále zákon o pojistné smlouvě a opětovný návrh ministerstva financí zrušit držení tzv. zlatých akcií u vybraných společností. Návrh zákona o nájemném z bytu byl z programu vlády stažen. Nový systém sjednávání nájemného po deregulaci, tedy od roku 2002, projedná vláda do konce února. Vláda by měla ve středu projednat také návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšení porodného o 1600 korun za jedno dítě. Resort sociálních věcí předloží kabinetu rovněž novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Novela má spíše technický ráz a reaguje na vznik nových krajských úřadů.

V den Reaganových narozenin vzniklo sdružení, nesoucí jeho jméno

V úterý byla ustavena Česká společnost Ronalda Reagana, která si klade za cíl šířit myšlenky svobody jednotlivce a připomínat historický odkaz bývalého amerického prezidenta. Stalo se tak u příležitosti 90. narozenin bývalého amerického prezidenta. Podle člena přípravného výboru společnosti Ladislava Jakla je založení sdružení projevem úcty a vděčnosti tomuto státníkovi, který nyní žije v ústraní a trpí Alzheimerovou chorobou. Společnost bude shromažďovat finanční prostředky, z nichž hodlá pravidelně udělovat ceny výrazným osobnostem z řad mládeže a studentů, které svou prací podpoří ideály, prosazované Reaganem. Přípravný výbor, jehož členy jsou vedle Jakla například ekonom Karel Kříž či publicisté Jaromír Piskoř a Marek Stoniš, již zaslal Reaganově rodině dopis s prosbou, zda by zmíněná cena mohla nést jméno amerického exprezidenta. Reagan se do světových dějin zapsal jako jeden z nejhorlivějších bojovníků proti komunismu. Zasadil se o tvrdý postup proti bývalému Sovětskému svazu, se kterým zároveň vyjednával o odzbrojení. Ačkoli politické změny v komunistických zemích nastaly až po Reaganově předání úřadu Georgi Bushovi, je právě Reagan mnohými považován za hlavního vítěze studené války. V roce 1999 obdržel český Řád bílého lva za mimořádné zásluhy o svržení komunistické nadvlády ve střední a východní Evropě.

Pospíšil věří, že hranice kvůli Temelínu nebudou opět blokovány

Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil věří, že rakouští odpůrci temelínské jaderné elektrárny nezablokují část hranic, jak v pondělí pohrozili. Představitelé protitemelínských iniciativ pohrozili třídenní blokádou od 16. února, pokud do té doby Česká republika nepředloží konkrétní plán provedení celkové zkoušky vlivu elektrárny na životní prostředí."Pevně věřím, že tyto hrozby naplněny nebudou," řekl Pospíšil s tím, že obě strany mají zájem na dodržování dohody z Melku. Odpůrci atomové energetiky již delší dobu kritizují pomalé naplňování dohody z Melku a obviňují českou stranu, že smlouvu nehodlá dodržet. Před blokádou přechodů varoval v pondělí po jednání v hornorakouském Kefermarktu Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí.

Česká vláda nehodlá podle FPÖ splnit smlouvu s Rakouskem o Temelíně

Česká vláda svým tvrdohlavým prosazováním nepřijatelného návrhu vykonání zkoušky vlivu jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí a nejnovějšími výroky ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra o kvalitě celého zařízení "pohřbí" dohodu o jihočeské elektrárně, kterou loni v prosinci uzavřeli premiér Miloš Zeman a rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Zdůraznila to ministryně pro životní prostředí spolkové země Horní Rakousy Ursula Haubnerová. Český premiér podle Haubnerové na jedné straně mluví o právní závaznosti prověrky Temelína, celý kabinet prý ale odmítá možnost zajistit závazný postup prověrky. Zemská ministryně totiž za jediný korektní a závazný krok k prosazení dohody z Melku považuje dobrovolný návrh provozovatele Temelína na zahájení celkové zkoušky vlivu elektrárny na životní prostředí u příslušného ministerstva, tedy nejen posuzování posledních 78 změn v projektu.

V Temelíně zahájili opravy přívodního potrubí k turbíně

V sekundárním okruhu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín technici začali přivařovat na přívod páry k turbíně první prstence, které by měly minimalizovat dřívější vibrace potrubí. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že po upevnění části prstenců bude následovat montáž pětimetrového úseku potrubí, který nahradí vyříznutou část s trhlinou. Zkušební provoz prvního bloku elektrárny by měl začít v červnu a trvat 18 měsíců.

Zájemci o vedení ČT nevylučují spolupráci s oběma stranami sporu

Kandidáti na funkci prozatímního ředitele České televize mají různé představy o tom, s kým by chtěli a mohli v případě svého zvolení spolupracovat. Většina uchazečů nicméně připouští, že za určitých podmínek je možná spolupráce jak s lidmi, kteří se postavili na stranu bývalého ředitele ČT Jiřího Hodače, tak se stávkujícími zaměstnanci. S oběma stranami sporu počítá například bývalý ekonomický ředitel ČT Michael Kralert, který chce otevřené pracovní spory nechat právně posoudit. Věra Valterová, pověřená řízením ČT, by chtěla najít vhodné kandidáty na neobsazená místa pomocí výběrového řízení. Pokud uspějí v konkursech, mají podle ní šanci i lidé, kteří už obdrželi výpovědi. Bývalý ředitel píseckého Rádia Prácheň Vratislav Měchura chce znesvářené strany především smířit a v personální oblasti si proto dovede představit řadu variant. Kandidáti své názory uvedli na veřejném slyšení ve sněmovně.

Polák ani Španělé stíhaní kvůli MMF k líčení nepřijeli, soud odročen na duben

Další ze dvou soudů s cizinci stíhanými v souvislosti s loňskými demonstracemi proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se v úterý nekonal. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová odročila kauzu obžalovaného Poláka. Také hlavní líčení se dvěma odpůrci globalizace ze Španělska musela soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 pro neúčast hlavních aktérů odročit na 3. dubna. Cizinci stíhaní v souvislosti se zářijovými demonstracemi proti zasedání světových finančníků v Praze nepředstoupili před soud přesto, že to přislíbili před propuštěním z vazby. Záruku přitom v říjnu poskytlo i španělské velvyslanectví v Praze. Španělské velvyslanectví odmítá zodpovědnost za neúčast dvou trestně stíhaných odpůrců globalizace, občanů Španělska, na líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Soudkyně Šindelářová minulý čtvrtek zkoumala vinu osmnáctiletého Dána Madse Traerupa, jenž se podle obžaloby dopustil útoku na veřejného činitele. V plném rozsahu ho zprostila podezření, že 26. září na Václavském náměstí udeřil jednoho policistu tyčí do hlavy a dalšího se pokusil uhodit dlažební kostkou. Rozsudek není pravomocný, neboť státní zástupkyně, která požadovala vyhoštění a pokutu 500.000 korun, se odvolala.

Představitelé církví položili v Praze základní kámen Domu bible

Poklepáním na základní kámen přivezený z Jeruzaléma začala v Praze 8 symbolicky stavba Domu bible. Dům by měl vyrůst na místě zhruba do roka a podle ředitele České biblické společnosti Jiřího Lukla bude sloužit všem zájemcům o bibli a o její studium. Příslušníci jednotlivých církví, studenti i široká veřejnost budou moci poznat i historické pozadí bible a studovat biblické jazyky. Dům bude podle předsedy výboru České biblické společnosti Blahoslava Hájka splňovat potřeby studia ve třech aspektech, které charakterizují velké změny, jimiž církve v poslední době procházejí. V objektu má být umístěna stálá výstava o vzniku bible a studijní knihovna. Bude zde i prodejna a expediční sklad biblí, technické zázemí pro překladatele bible a provozní místnosti České biblické společnosti, která je majitelem pozemku.

Peroutkovu cenu získali Petr Nováček a Alexandr Mitrofanov

Komentátoři dění na české politické scéně Petr Nováček z Českého rozhlasu a Alexandr Mitrofanov z deníku Právo se stali laureáty šestého ročníku novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky. Cenu si ze slavnosti v budově Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity v Praze odnesl také olomoucký novinář a polonista Václav Burian, spjatý mimo jiné s Literárními novinami. Čestné uznání získaly od Sdružení pro udělování Ceny Ferdinanda Peroutky redakce publicistiky a dokumentaristiky České televize. Sdružení ocenilo na jejich činnosti přístup, se kterým hájí novinářskou práci před vlivem politických stran. Ceny pro Mitrofanova, Nováčka a Buriana potom podle pedagožky fakulty Barbary Köpplové odrážejí "uznání dobře odvedené, poctivé práce". Kromě diplomů si laureáti šestého ročníku ceny odnesli peněžní a věcnou odměnu. Loni získal toto ocenění za mimořádný výkon v novinářské práci Jaroslav Jírů.

Úřad na ochranu dat a statistici se nedohodli, jednání pokračují

K žádnému výsledku nedospěli představitelé Úřadu na ochranu osobních údajů a Českého statistického úřadu při jednání o uvádění osobních údajů na dotaznících, které budou sloužit ke sčítání lidu, domů a bytů. Jednání budou pokračovat ve středu. ÚOOÚ s ohledem na zákon o ochraně osobních dat chce, aby sčítání lidu bylo anonymní. Uvádění jména a adresy v dotaznících naopak pokládá za nezbytné ČSÚ, a to nejen s ohledem na zákon o sčítání lidu, který vyplňování těchto údajů předpokládá. ČSÚ si kvůli posouzení souladu obou zákonů vyžádal stanovisko vicepremiéra a šéfa legislativní rady vlády Pavla Rychetského. Podle něj si tyto zákony neodporují, "a to ani v případě zjišťování takzvaných citlivých (osobních) údajů". ČSÚ se obrátil také na veřejného ochránce práv Otakara Motejla. Občané mají podle zákona o sčítání lidu poskytnout všechny požadované údaje správně, pravdivě a včas. Poslanci ODS kvůli uvádění osobních údajů ještě minulý týden uvažovali o stížnosti Ústavnímu soudu.

Nemocnice v Hradci Králové získá od nadace Vize 97 půl miliónu

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 věnuje gerontologické a metabolické klinice při Fakultní nemocnici v Hradci Králové 510.000 korun. Symbolický šek předáala prezidentova manželka a předsedkyně správní rady nadace Dagmar Havlová přednostovi kliniky Zdeňku Zadákovi. Podle ředitelky nadace Martiny Zelenkové poslouží tyto peníze ke koupi speciálního polohovacího lůžka a na dokončení prvního českého anatomického atlasu v elektronické podobě. Finanční prostředky, z nichž pochází tento dar, získala nadace při otevření velkoprodejny v Hradci Králové, a rozhodla se ponechat je v v tomto regionu. Nadace působí především v oblasti kulturní, zdravotnické, vzdělávací a sociální. Podporuje také různé počiny na poli péče o lidská práva a reaguje i na aktuální potřeby společnosti.

V Plzni vrcholí diskuse o výstavbě závodu mexické firmy Nemak

Veřejným projednáváním posudku o vlivu na životní prostředí (EIA) vyvrcholí ve středu v Plzni diskuse o výstavbě závodu na výrobu hliníkových hlav a bloků automobilových motorů, který hodlá na místní průmyslové zóně Borská pole vybudovat mexická společnost Nemak. Mexičané hodlají v Plzni investovat více než šest miliard korun a vytvořit zde 1300 pracovních míst. Mluvčí společnosti Nemak Pavel Kučera řekl, že výsledek veřejného projednávaní EIA nebude pro záměr investora rozhodující a je pouze jedním z mnoha kroků k uskutečnění záměrů mexické společnosti. S výstavbou závodu ve zmíněné lokalitě nesouhlasí občanské ekologické iniciativy a na petici proti záměrům mexické firmy shromáždili přes osm tisíc podpisů. Podle záměru mexicko-americké společnosti Nemak by na Borských polích měla vyrůst nejmodernější továrna na výrobu hliníkových součástí automobilových motorů. Původně plánované investice kolem šesti miliard korun hodlá společnost zvýšit o několik stovek miliónů korun na speciální odlučovací filtry. Ty by měly znečištění ovzduší snížit.

Vláda o zaměstnanosti, sociální podpoře, rozvoji vzdělávání a EU

Národní akční plán zaměstnanosti pro letošní rok a novela zákona o státní sociální podpoře bude patřit k hlavním bodům dnešního zasedání vlády. Kabinet projedná i národní program rozvoje vzdělávání a návrh zásad pro poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím ze státní pokladny. V souvislosti s přípravou České republiky na vstup do Evropské unie se budou ministři zabývat návrhem statutu a jednacího řádu vládního výboru pro evropskou integraci. Hodnotit budou i zajištění revidovaných překladů právních předpisů unie a čerpání peněz ze státního rozpočtu a z programu PHARE za druhé loňské pololetí. Kabinet posoudí projekt na odkoupení pohledávek zdravotních pojišťoven u plátců pojistného Konsolidační bankou, který mu předložili ministři financí a zdravotnictví Pavel Mertlík a Bohumil Fišer. Ministři se budou zabývat i návrhem na zřízení českého velvyslanectví v Lucembursku.

Ze sportu

Hokejisté České republiky prohráli ve svém úvodním vystoupení na Švédských hrách, závěrečném díle Euro Hockey Tour, které se netradičně uskutečnilo v Pardubicích, s Ruskem 1:2. Dalším soupeřem úřadujících mistrů světa budou ve středu od 19:00 ve Stockholmu hráči Finska.

Zpráva o počasí. Na území České republiky pokračuje příliv teplého vzduchu. Očekává se polojasno až oblačno. Denní teploty by měly vystoupit až na 12 stupňů celsia. Podobný ráz počasí se očekává i ve čtvrtek.