Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman se v Lucemburku a Bruselu setká s pravicovými eurooptimisty

Premiér Miloš Zeman se v pondělí a v úterý v Bruselu a v Lucemburku setká s protějšky, kteří patří k tvrdému jádru prointegračně orientovaných politiků v Evropské unii. Liberál Guy Verhofstadt i křesťanský demokrat Jean-Claude Juncker patří do kategorie státníků, jimž jde především o prohlubování Evropské unie. Z hlediska přistupování k Evropské unii byla návštěva načasována velmi dobře - po Stockholmu navštíví Zeman během několika dní druhou předsednickou zemi roku 2001.

Podle Klause budou pro volbu prezidenta důležité parlamentní volby

Rozhodujícími kroky k tomu, kdo v lednu 2003 bude novým českým prezidentem, budou podle předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause kampaně do parlamentních voleb v roce 2002. Vyjádřil se obdobně, jako tento týden předseda Senátu Petr Pithart, o jehož kandidatuře na prezidenta nabyly úvahy na intenzitě po jeho kubánské misi, která přispěla k propuštění poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka z vězení. Šéfové obou komor parlamentu se ve čtvrtek sešli při společném obědě, jehož tématem byla mimo jiné Pilipova a Bubeníkova kauza.

Českou televizi povede Balvín, zaměstnanci mu dali požadavky k ukončení stávky

Poslanecká sněmovna hlasy 102 zákonodárců zvolila prozatímním ředitelem České televize bývalého šéfproducenta uměleckých pořadů ČT Jiřího Balvína. Úkolem nového šéfa je stabilizovat krizí zmítanou veřejnoprávní televizi a ukončit stávku zaměstnanců, vyhlášenou na Nový rok na protest proti nynějšímu vedení. Balvín se v pátek odpoledne sešel se zástupci stávkujících, s nimiž se shodl na nutnosti co nejdříve ukončit stávku. Mluvčí krizového výboru pracovníků Adam Komers po této první informativní schůzce řekl, že podpis smlouvy o ukončení stávky nyní závisí především na tom, jak rychle dokáže ředitel uskutečnit určité "technické kroky". Mezi požadavky stávkujících patří například propuštění ředitelky zpravodajství Jany Bobošíkové a dalších lidí, které do managementu dosadil bývalý generální ředitel Jiří Hodač. "Jak sám (Balvín) řekl, je ochoten některé kroky udělat ihned," uvedl Komers. Bobošíková prohlásila, že sama odejít nehodlá a počká si na rozhodnutí Balvína. Ještě před touto schůzkou odpověděl Balvín na dotaz ČTK ohledně jeho prvních kroků odkazem na své úterní vystoupení na sněmovním veřejném slyšení. Tam prohlásil, že pokud bude zvolen, očekává rezignaci "Hodačových" lidí, ale i členů bývalého vedení v čele s někdejším finančním ředitelem Ladislavem Paluskou. V opačném případě tyto lidi odvolá. Naznačil, že nechce odvolat nikoho ze stávkujících.

Poslanci soudí, že zvolení Balvína by mohlo přispět k uklidnění situace v tomto médiu. Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus by považoval za skandální, kdyby zaměstnanci pokračovali v protestech. Ujistil, že Balvín nebyl kandidátem ODS a dodal, že sám ho nikdy neviděl. Poslanec Unie svobody Vladimír Mlynář nicméně soudí, že zvolení tohoto kandidáta již v prvním kole tajné volby mohlo být výsledkem politické dohody ODS a ČSSD. Poslanci těchto stran to sice popřeli, ale někteří přiznali, že občanští a sociální demokraté se přiklonili k Balvínovi i na základě znalosti situace uvnitř druhé strany. Předseda poslanců ČSSD Zdeněk Škromach s ohledem na velký počet hlasů pro Balvína ocenil, že jej podpořili zástupci tří až čtyř poslaneckých frakcí. Ministr kultury Pavel Dostál má volbu za výsledek kompromisu spočívajícího v "zamítnutí krajností", tedy například v nezvolení Bobošíkové. Lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda ocenil, že Balvín byl zvolen v prvním kole. Jakub Puchalský, který vedl Českou televizi v letech 1998 až 2000, považuje volbu jejího prozatímního generálního ředitele Jiřího Balvína za dosud nejvíce zpolitizovanou v historii ČT. Svůj názor na Balvína však zveřejnit nechce. Ke zvolení Jiřího Balvína se odmítl vyjádřit i bývalý šéf ČT z let 1992 až 1998 Ivo Mathé. Balvín byl od roku 1992 v ČT šéfproducentem uměleckých pořadů, Mathé jej však kvůli špatnému hospodaření v jeho úseku v červenci 1997 odvolal. Balvín své odvolání tehdy zdůvodňoval spíše spory s ředitelem veřejnoprávní televize kvůli podobě systému výrobních skupin. Proti výtkám údajné nehospodárnosti v jeho tehdejším úseku se znovu ohradil při sněmovním veřejném slyšení.

Balvín odvolal Bobošíkovou z funkce ředitelky zpravodajství ČT

Z funkce ředitelky zpravodajství České televize odvolal v pátek večer Janu Bobošíkovou prozatímní ředitel ČT Jiří Balvín. Informaci Adama Komerse z krizového výboru stávkujících zaměstnanců ČT Bobošíková potvrdila. Právě odchod její a dalších lidí, které do funkcí jmenoval bývalý generální ředitel Jiří Hodač, jsou podmínkou pro ukončení stávky. Komers také sdělil, že zaniklo pověření Věry Valterové řídit Českou televizi.

Balvín chce ve funkcích ČT Hodačem odvolané lidi kromě Palusky

Vedením jednotlivých úseků České televize chce prozatímní ředitel Jiří Balvín pověřit ty členy televizního managementu, které z funkcí odvolal bývalý generální ředitel Jiří Hodač. Jedinou výjimkou je bývalý finanční ředitel Ladislav Paluska, řekl Balvín po jednání se zástupci stávkujících televizních odborů. Adam Komers z krizového výboru zaměstnanců ČT poznamenal, že o této věci budou s ředitelem Balvínem dál jednat. Právě Palusku totiž stávkující považovali za nejlepšího člověka do vedení České televize. Paluska však ztratil podporu v podstatě celé politické scény, když se v lednu pokusil převzít řízení televize. Balvín řekl, že stahuje výpovědi, které dali zaměstnancům ČT lidé z Hodačova managementu.

PricewaterhouseCoopers uzavřela smlouvu na audit České televize

Smlouvu, kterou se zavázala provést audit hospodaření České televize, uzavřela společnost PricewaterhouseCoopers s vedením České televize, reprezentovaným Věrou Valterovou. Na žádost PricewaterhouseCoopers však smlouva vyžaduje také ratifikaci novým managementem České televize. Stanovisko prozatímního ředitele Jiřího Balvína se zatím nepodařilo získat. Ústní závěry první fáze forenzního šetření budou České televizi prezentovány po dvou týdnech od vlastního počátku prací. Písemná zpráva shrnující výsledky první fáze šetření bude k dispozici za čtyři týdny od počátku prací. Management tak splnil žádost Poslanecké sněmovny o provedení auditu. To je i mezi požadavky stávkujících, kteří ale tvrdí, že Valterová neměla k výběru auditora pravomoc.

Škoda Praha může zaplatit za Temelín pokutu až 350 milionů Kč

Sankce 350 milionů korun plus penále za každý den prodlení hrozí Škodě Praha, generálnímu dodavateli Jaderné elektrárny Temelín, pokud do května nepředá do provozu první blok elektrárny Temelín. Vyplývá to ze smlouvy s provozovatelem Temelína a.s. ČEZ. Pracovníci Škody Praha, kteří se podíleli na opravě vibrujícího rozvodu k turbíně prvního bloku jaderné elektrárny Temelín, zjistili 31. ledna na jedné z větví potrubí trhlinu. Technici Škoda Energo poté potrubí vyřízli a nahradili novým. Vůči ČEZ, která je investorem stavby, nese zodpovědnost za dodávky generální dodavatel Škoda Praha. Jemu nesou garance za subdodávky subdodavatelé.

Mezinárodní agenturou pro atomovou energii bude od pondělí posuzovat schopnost ČEZ provozovat Temelín

Od pondělí 12. února do čtvrtka 1. března, tedy po dobu tří týdnů, bude na Jaderné elektrárně Temelín pracovat 14. mezinárodní mise OSART vyslaná Mezinárodní agenturou pro atomovou energii se sídlem ve Vídni. Kontrolní mise přijíždějí vždy na pozvání české vlády, která tak i tímto způsobem napomáhá zvyšování bezpečnostní úrovně jaderných zařízení. Letošní čtrnáctičlenný expertní tým OSART povede Španěl Diaz Francisco Jose Manuel. Odborníci budou zejména hodnotit, jak mají pracovníci elektrárny zažitá provozní a bezpečnostní pravidla, návyky a zhodnotí i schopnost společnosti ČEZ kvalitně a bezpečně provozovat již spuštěnou elektrárnu. Tým bude složen ze čtyř pracovníků MAAE, dále jej tvoří experti z USA, Francie, Německa, Maďarska, Ruska, Rumunska a Británie. Jako pozorovatelé budou na elektrárně působit experti Francie, Bulharska a Rakouska. Mezinárodní mise ohodnotí i úroveň kultury bezpečnosti na elektrárně a provede její porovnání s mezinárodními zkušenostmi a dobrou praxí.

V úterý proběhne nový protitemelínský summit v Linci

V úterý 13. února se v Linci uskuteční další "summit" hornorakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Oznámil to podle agentury APA hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer s tím, že mezi odpůrci atomu vzrůstají obavy z brzkého opětného spuštění temelínského reaktoru, "odstaveného kvůli technickým problémům". Pühringer se také ohradil proti údajným informacím České televize z nynějšího týdne, podle nichž měl vést "tajné rozhovory" s německým energetickým koncernem E.On.

Rakouští odpůrci Temelína agitují pro nové blokády hranic

Rakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín rozvinuli rozsáhlou informační a propagační kampaň, jejímž cílem je získat co největší podporu pro chystané nové protestní akce na hranicích s Českou republikou, včetně blokování hraničních přechodů. Uvádí to rakouská agentura APA, podle níž probíhá široká vlna "verbování", jejíž záběr sahá od škol až po kostely. Ústředním mottem této agitace je: "Česko porušuje dohody (šéfů vlád obou zemí) z Melku", píše APA a jako příklad uvádí prohlášení předsedy frakce Svobodných (FPÖ) v hornorakouském zemském sněmu Otto Gumpingera, který se obrátil na všechny "protitemelínské aktivisty" s výzvou, aby získávali pro protestní akce co nejvíce účastníků. APA rovněž připomíná, že v pondělí začnou Temelín prověřovat experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni. Konstatuje však, že rakouští odpůrci atomu jsou i k této misi skeptičtí. Mluvčí Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer například prohlásil, že kontrola expertů MAAE "nemůže v žádném případě nahradit prověrku podle dohod z Melku". Mezinárodní agentura podle něj "nemůže být považována za nezávislou, protože je svým zaměřením jasně orientována na podporu jaderných elektráren".

Regionální skupina Meziparlamentní unie se chce na Kubě setkávat s disidenty

Regionální skupina Meziparlamentní unie, která zahrnuje euroatlantickou oblast, by měla dát podle poslance Milana Ekerta najevo, že nechce, aby jí při dubnovém zasedání Meziparlamentní unie v Havaně kdokoli bránil v kontaktech s kubánskými disidenty. Ekert řekl, že chce regionální skupině Meziparlamentní unie při pondělním jednání v Berlíně navrhnout, aby takový postoj zaujala. Právě kvůli kontaktům s kubánskými disidenty zadržely kubánské orgány 12. ledna poslance za Unii svobody Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce z roku 1989 Jana Bubeníka.

Pražský primátor převzal bustu bengálského básníka Thákura

Bustu bengálského básníka a filozofa, nositele Nobelovy ceny za literaturu Rabíndranátha Thákura převzal pražský primátor Jan Kasl od indického velvyslance v České republice Subrahmanjama Džajšankara. Básníkova socha, která je darem Indické republiky Praze, bude umístěna v šestém pražském obvodu v ulici, jež nese básníkovo jméno a v jejímž okolí sídlí vysoké školy. Toto místo je podle velvyslance velmi důstojné, protože Thákur se věnoval i vzdělávání a výchově. Malé slavnosti v primátorově rezidenci na Mariánském náměstí byli přítomni zástupci diplomatického sboru, Červeného kříže, ministerstva vnitra a čeští orientalisté a indologové.

Věrnost vlasti přísahalo na Vítkově skoro tři sta nových vojáků

Slavnostní vojenskou přísahu složilo za zvuků Smetanovy Vltavy pod památníkem Jana Žižky na pražském Vítkově 298 nováčků 6. zabezpečovací základny ministerstva obrany. Ti budou po jedenáct měsíců sloužit právě na ministerstvu, generálním štábu či v Hradní stráži. Zatímco povinnosti sloužit dvanáct měsíců v jiných útvarech se mnozí branci vyhýbají a snaží se u odvodu o odklad či o získání takzvané modré knížky, 6. zabezpečovací základna s naplněním počtu nováčků problémy nemá. Přijímáni do ní jsou mladí muži z celé republiky. Součástí přísahy bylo také předání stuhy, kterou 6. zabezpečovací základně udělili členové Československé obce legionářské.

Úřad na ochranu dat a statistici se dohodli na kontrole sčítání

Úřad pro ochranu osobních údajů a Český statistický úřad nedospěly k dohodě, zda na dotaznících ke sčítání lidu je nezbytné uvádět také rodné číslo. Důvod, proč je nutné uvádět jméno a adresu, Úřad na ochranu dat přijal. Obě strany se shodly na tom, že Úřad na ochranu osobních údajů bude bedlivě kontrolovat proces zpracování dotazníků.

Královéhradecký biskup bude sloužit mši ve fakultní nemocnici

Královéhradecký diecézní biskup Dominik Duka bude v neděli sloužit mši v areálu místní fakultní nemocnice. Tento den si totiž katolická církev připomene Světový den nemocných. Protože nemocnice nemá vlastní modlitebnu, bohoslužba se uskuteční v posluchárně neurochirurgické kliniky. Před bohoslužbou biskup navštíví pacienty na jednotlivých odděleních. Po mši má církevní návštěva nemocnice pokračovat setkáním s profesory, lékaři a ošetřujícím personálem.

V neděli bude mít premiéru prostorové oratorium o sv. Anežce

Oratorium Světlo podivuhodné svatosti, napsané skladatelem Markem Kopelentem k poctě sv. Anežky České, bude mít premiéru v neděli večer v Anežském klášteře v Praze. V autorově záměru hraje rovnocennou roli hudba, slovo, prostor, výtvarné umění, světlo, architektura a místo samo - genius loci. Interpreti i publikum se podle organizátorů budou přemísťovat. Dílo s latinským názvem Lux mirandae sanctitatis je rozvrženo do sedmi částí, které sledují život katolické světice na podkladě středověké legendy. Kopelent propojil historický text s novodobými verši Jaromíra Hořce a Jana Zahradníčka. Vedle několika sólistů, orchestru a dvou sborů a jejich dirigentů a sbormistrů bude spojení oddělených hudebních skupin podle pokynů partitury zajišťovat s vysílačkami pět dalších koordinátorů.

Počasí v České republice

Bude zataženo až oblačno, slabý déšť, který přejde na českých horách ve sněžení. Nejvyšší denní teploty 6 až 10, v 1000 m na horách kolem 5 stupňů Celsia.