Zprávy Radia Praha

Slovenský prezident Rudolf Schuster jednal v ČR především o vstupu do NATO a EU

Slovenský prezident Rudolf Schuster ve středu přicestoval do České republiky na svou v pořadí již druhou státní návštěvu. S českým prezidentem Václavem Havlem, předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a premiérem Milošem Zemanem jednal především o vstupu do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Podle Schustera již minula doba, kdy kvůli politice vlády Vladimíra Mečiara tyto organizace vyřadily Slovensko z první skupiny středoevropských uchazečů o členství. Slovenský prezident nyní naopak očekává pomoc České republiky při vstupu Slovenska do aliance a Evropské unie. Podle Václava Havla by vhodným termínem pro jednání o přijetí Slovenska do NATO mohl být připravovaný summit členských států aliance, který se uskuteční v Praze v roce 2002. Politici jednali i o společném přístupu zemí tzv. visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska, do Evropské unie. Shodli se přitom, že tzv. schengenská hranice, která odděluje členské státy unie od ostatních států a brání nelegální migraci do EU, by měla vést až na východoslovenské hranici. S premiérem Zemanem jednal prezident Schuster o ekonomické a vojenské spolupráci, o rozvoji příhraničních regionů a o řešení romské otázky. Ve Slovenském institutu se sprezident Schuster setkal ve středu večer s českými spisovateli.

Rudolf Schuster má dnes na programu návštěvu jižních Čech a Moravy. Zavítá do Českého Krumlova a Českých Budějovic, kde se setká s vedením tamních radnic a prohlédne si města. Odpoledne má na programu schůzky v Brně. Večer svou návštěvu ukončí a vrátí se do Bratislavy. Dnes na něj čekají mimo jiné jednání s primátorem a městskou radou moravské metropole, s předsedou Ústavního soudu Zdeňkem Kesslerem a veřejným ochráncem práv Otakarem Motejlem.

František Chvalovský je na svobodě

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 propustil na kauci 10 milionů korun předsedu Českomoravského fotbalového svazu a podnikatele Františka Chvalovského na svobodu. Soud tak nevyhověl žádosti vyšetřovatele, aby na Chvalovského byla uvedena vazba. Vyšetřovatel obvinil Chvalovského v úterý z úvěrových podvodů. Podle obvinění měl Chvalovský jako generální ředitel a člen představenska Českomoravské agrární společnosti opakovaně žádat o úvěry v bankách, získané prostředky však použil jiným než sjednaným způsobem a peníze bankám nesplácel. Komerční banka má tak za ním pohledávky za 640 milionů korun. Ve středu v odpoledních hodinách v souvislosti se stíháním Chvalovského zasedala výkonná rada Českomoravského fotbalového svazu, po propuštění předsedy svazu z cely předběžného zadržení však své mimořádné zasedání ukončila a znovu bude o Chvalovského případu jednat v pátek. Podle neoficiálních informací rada jednala i o možném nástupci Chvalovského ve funkci předsedy svazu, kterým by se měl stát současný náměstek ministra školství Ladislav Malý.

Záměr poslanců setkat se s opozicí na Kubě má ve sněmovně podporu

Záměr českých poslanců setkat se v dubnu na Kubě s disidenty podpořila většina zákonodárců. Komunističtí poslanci nebyli v reakci jednotní. S kubánskými disidenty se chtějí setkat členové české parlamentní delegace, která se počátkem dubna zúčastní v Havaně zasedání Meziparlamentní unie. Předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje to, že se poslanci setkají se zástupci nezávislých iniciativ za samozřejmě. Podporuje, aby se kontakty s kubánskou opozicí udržovaly při příležitosti různých oficiálních akcí, protože tam nehrozí incident. Schůzky s kubánskou opozicí podpořil i unionista Ivan Pilip, který počátkem roku strávil tři týdny v kubánském vězení za své kontakty s opozicí.

Volba nové Rady České televize už na jaře

Podle poslance ODS Jana Vidíma, nového předsedy sněmovního volebního výboru, který má připravit kandidátku členů budoucí Rady České televize, by Poslanecká sněmovna mohla Radu volit již v květnu. Tento termín vyplývá ze lhůt, které jsou stanoveny v novele zákona o České televizi, který sněmovna přijala pro uklidnění krize ve veřejnoprávním médiu. Předseda sněmovny Václav Klaus by měl nyní vyhlásit patnáctidenní lhůtu pro předkládání nominací do Rady a poté by měli poslanci do 60 dnů nové radní zvolit. Úkolem nové Rady bude především zvolit ředitele České televize. V současné době Rada ČT neexistuje, protože původní Radu poslanci 12. ledna poslanci odvolali, neexistuje. Sněmovna částečně převzala její pravomoci a do čela veřejnoprávní televize zvolila prozatímního ředitele Jiřího Balvína. Před schválením novely zákona o ČT navrhovaly kandidáty do rady samy poslanecké kluby. Nyní budou sněmovně nominace předkládat různé společenské organizace a sdružení, jež mají co nejlépe reprezentovat občanskou společnost. Úkolem volebního výboru bude předložit sněmovně užší výběr z nominací do rady.

Soud v New Yorku obstavil Vladimíru Železnému bankovní účty

Newyorský soud vydal v úterý předběžné opatření, které dočasně zakazuje Vladimíru Železnému a dalším osobám, které konají v jeho zájmu, převádět prostředky z jakýchkoli jeho účtů vedených u Citibank nebo jiných bank v Jižním okrese New Yorku. Soud tak vyhověl žádosti americké společnosti CME o zajištění Železného aktiv v souvislosti s nedávným rozhodnutím arbitrážního tribunálu v Amsterodamu ve sporu Železného s CME. Mezinárodní arbitráž 13. února rozhodla, že Železný má CME zaplatit více než 27 milionů dolarů a za to mu CME vrátí necelých šest procent akcií ČNTS, servisní organizace televize NOVA. CME vlastní 99 procent ČNTS.

Soud podle mluvčího CME Michala Donatha současně nařídil, aby se Železný dostavil před americký soud, kde by měl Železný vysvětlit, proč by neměl tamním soudem být vydán příkaz k zajištění jeho aktiv v souvislosti s arbitrážním rozsudkem. Ředitel CME Fred Klinkhammer prohlásil, že jeho společnost se bude snažit Železného aktiva zjišťovat po celém světě až do okamžiku, kdy ředitel televize NOVA zaplatí celou částku 27,1 milionu dolarů včetně úroků. Minulý týden již došlo na základě rozhodnutí francouzského soudu k zajištění movitého majetku ve francouzské rezidenci bývalé Železného manželky Marty v blízkosti vesničky Langourian v Bretani. Také pražský soud minulý týden zablokoval Železného majetek v ČR a na základě tohoto rozhodnutí zahájili exekutoři soupis jeho movitého majetku. Podle mluvčího Vladimíra Železného však arbitrážní nález dosud nenabyl vykonatelnosti a CME se snaží využít současného mezidobí na neodůvodněnou diskreditaci Železného.

Komise o Jaderné elektrárně Temelín zřejmě nalezla shodu

O jaderné elektrárně Temelín a jejím vlivu na životní prostředí jednala v Průhonicích u Prahy česká komise posuzovatelů s rakouskými pozorovateli hodnocení. Podle neoficiálních informací se Češi s Rakušany dohodli na zhodnocení variant projektu podle evropské směrnice o posuzování vlivů na životní prostředí. Oficiální výsledek jednání, které se uskutečnilo za přítomnosti pozorovatelů z Německa a Evropské unie, bude zveřejněn až v pátek. Rakousko jej chce totiž dříve potvrdit diplomatickou cestou.

Rakouští odpůrci Jaderné elektrárny Temelín na svém jednání v Linci ohlásili na nejbližší týdny zesílení protestních akcí. Zástupci rakouských Zelených a Greenpeace uvedli, že strategickým cílem ekologických organizací musí být zastavení dovozu elektřiny z jaderných elektráren do Rakouska. Tuto kampaň musí podle ekologů provázet rozsáhlá výstavba zařízení pro výrobu elektrického proudu ze sluneční, větrné a vodní energie a biomasy. Ekologové vyzvali hornorakouskou zemskou vládu a parlament, aby ve státních objektech byla využívána výhradně energie z ekologicky šetrných zdrojů.

Důvěra českých občanů v ústavní instituce kolísá

Středisko empirických výzkumů zveřejnilo výsledky šetření o tom, jak občané důvěřují ústavním orgánům a činitelům. Z výzkumu vyplývá, že roste důvěra v Senát, jemuž nyní věří 26 procent dotazovaných. Důvěra v Poslaneckou sněmovnu naopak poklesla na pouhou třetinu, zatímco vloni v říjnu důvěřovaly dolní komoře dvě pětiny občanů. Důvodem poklesu důvěry v Poslaneckou sněmovnu může být podle Střediska empirických výzkumů postoj poslanců v průběhu krize v České televizi. O tři procenta je nižší i důvěra v prezidenta, v současnosti mu věří 57 procent respondentů. Nejvyšší důvěru občanů získaly Ústavní soud a Nejvyšší kontrolní úřad, kterým věří více než dvě třetiny obyvatel.

Odsunutí němci v Rakousku žádají omluvu České republiky

Omluvu České republiky za poválečný odsud Němců do Rakouska požaduje v rakouském listu Die Presse profesor vídeňské univerzity a člen Karpatskoněmeckého spolku v Rakousku Heinrich Koch. Podle jeho názoru by země, které usilují o přijetí do Evropské unie a kde po druhé světové válce proběhl nucený odsun Němců, měly veřejně přiznat svou vinu a podniknout kroky k nápravě. Odsun Němců byl součástí Benešových dekretů, kterých se podle Kocha Češi stále nechtějí vzdát. Při obraně odsunu se stále odvolávají na Postupimskou dohodu z 2. srpna 1945. V dohodě však není nic o "likvidaci", žádný odkaz na protiprávní zabavení celého majetku, nic o dalších věcech, které Češi udělali Němcům, uvádí Koch. Bývalá ČSR se navíc v roce 1955 přistoupením ke smlouvě s Rakouskem zavázala odškodnit rakouská práva a zájmy. "My odsunutí jsme v této době byli již dlouho rakouští státní občané. Musí se proto s námi jednat ohledně všech našich majetkoprávních nároků vůči nástupnickým státům ČSR, dnešní České republice a Slovenské republice, jako s rakouskými občany," soudí Koch a klade si řečnickou otázku: Anebo by rozšíření EU mělo být již od začátku zatíženo protiprávností?

Premiér Miloš Zeman jednal s litevským ministrem zahraničí o hospodářské spolupráci a rozšiřování NATO

Premiér Miloš Zeman a litevský ministr zahraničí Antanas Valionis spolu v Praze hovořili o rozšiřování Severoatlantické aliance (NATO) a EU. Zeman se rovněž zajímal o montáže českých autobusů v Kaunasu a o vojenskou a zbrojní spolupráci. Vyjádřil uspokojení nad tím, že bylo na českém velvyslanectví ve Vilniusu otevřeno kontaktní středisko NATO. Loni Zeman a Grégr v Litvě podepsali memorandum o tříletém programu, podle něhož by mělo být v montážním závodě v Kaunasu sestaveno 150 autobusů Karosa. Dosud jich bylo smontováno 48. Valionis slíbil, že se Litva bude snažit memorandum dodržet.

Předsedové české a ruské horní parlamentní komory podepsali protokol o spolupráci

Vztahy mezi Českou republikou a Ruskem se zlepšují. Shodli se na tom předsedové horních komor obou zemí Jegor Strojev a Petr Pithart. Oba v Senátu podepsali protokol o spolupráci mezi českým Senátem a ruskou Radou federace. Podepsání protokolu podle Pitharta iniciovali ruští představitelé. Předseda Senátu ho chápe jako výraz dobré vůle. Oba představitelé protokol označili za významný dokument, který povede k dialogu a spolupráci mezi oběma zeměmi. Česko-ruské vztahy ochladly po zhroucení komunistických režimů v zemích střední a východní Evropy a následném rozpadu Sovětského svazu. Rusko rovněž nesouhlasilo se vstupem Česka, Polska a Maďarska do NATO. Vztahy mezi zeměmi se zhoršily také po ukončení bezvízového styku a během válečného konfliktu v Čečensku, neboť proti ruskému postupu protestovala řada českých politiků.

Z ekonomiky:

Aktiva IPB povedou ke ztrátě Konsolidační banky ve výši až 100 miliard korun

Celková ztráta Konsolidační banky by po převedení pohledávek z Investiční a Poštovní banky z ČSOB měla vzrůst na 90 až 100 miliard korun. Špatná aktiva určená k převodu do Konsolidační banky zatím dosahují zhruba 70 miliard korun. Nový generální ředitel Konsolidační banky Ladislav Řezníček uvedl, že letošní hospodaření banky zatíží aktiva IPB ztrátou 50 miliard korun a v příštích dvou letech shodně dvaceti miliardami korun.

Rozpočet skončil v únoru přebytkem 3,3 miliardy korun

Přebytkem 3,3 miliardy korun skončilo hospodaření státního rozpočtu k 28. únoru letošního roku. Schválený rozpočet pro celý letošní rok přitom předpokládá schodek 49 miliard korun včetně předpokládané ztráty Konsolidační banky ve výši 18,8 miliardy korun.

České podniky jsou spokojeny s poptávkou na trhu

Jako uspokojivou hodnotily průmyslové podniky celkovou poptávku v letošním únoru. Z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu vyplynulo, že zahraniční poptávka se dále zlepšuje, úroveň domácí poptávky však ekonomové hodnotí méně příznivě.

Nemak hledá pro svůj závod novou lokalitu

Mexická společnost Nemak, která chtěla v plzeňské průmyslové zóně investovat šest miliard korun do výstavby továrny na výrobu hliníkových hlav do automobilových motorů, hledá nyní pro tento závod novou lokalitu. O možnosi získat tuto investici nyní podle šéfa Czechinvestu Martina Jahna usiluje dalších šest českých měst. Jsou mezi nimi například Příbram, Most nebo Nelahozeves. Plánovanou výstavbu továrny v Plzni brzdí protesty ekologických aktivit. Proto se vedení firmy rozhodlo pro případ dalšího oddalování termínu hledat jiné vhodné lokality. Nový závod by měl do tří let vytvořit 900 přímých pracovních míst.

Odpad z Ostravy poslouží jako palivo

Komunální odpad z Ostravy se bude efektivně využívat v cementárně v Hranicích na Přerovsku. Odpad se po vytřídění a dalších úpravách využije jako náhradní palivo, a měl by tak zčásti nahradit spalování uhlí. Výhodou tohoto upraveného paliva, které obsahuje plasty, papír, dřevo a textil, je především daleko nižší ekologická zátěž. Jen za loňský rok se v Ostravě vytřídilo 884 tun odpadů. Ostravský podnik zpracování odpadů OZO do tohoto projektu investoval 23 milionů korun s předpokládanou návratností šesti let. V současné době probíhá zkušební provoz, spalování odpadů v hranické cementárně by se mohlo naplno rozjet v polovině letošního roku.

Přehlídka filmů předchází udílení Českých lvů

Dny filmů Českého lva zahájily 1. března v Praze, Brně a Bratislavě. Filmoví distributoři až do poloviny března představí snímky, které byly na toto prestižní ocenění nominovány. Do přehlídky jsou zařazeni Ondříčkovi Samotáři, dále filmy Anděl Exit režiséra Michálka, Ene bene Alice Nellis a Hřebejkův snímek Musíme si pomáhat. Čeští lvi budou udělování na slavnostním večeru v pražské Lucerně v soboru 3. března. Průběh vyhlášení výsledků odvysílá v přímém přenosu Česká televize a objeví se i na internetu. Největší naději na Českého lva mají podle deseti nominací Ondříčkovi Samotáři. Členové České filmové a televizní akademie udělili po sedmi nominacích Brabcově Kytici a Michálkovu snímku Anděl Exit. Šestkrát nominovali Hřebejkův film Musíme si pomáhat. Ten získal navíc nominaci na Oscara a na přelomu dubna a května se objeví v americké distribuci.

Starci na chmelu budou mít jevištní podobu

Jevištní verze slavného muzikálu Starci na chmelu bude mít v holešovickém Divadle Milénium premiéru 22. března. Tato úprava odpovídá současné oblibě retrofilmů a návratu k 60. letům, jako je tomu například i v nedávné preiméře filmového muzikálu Filipa Renče Rebelové. První český muzikál Starci na chmelu s hudbou Jiřího Bažanta, Jiřího Maláska a Vlastimila Hály natočil v roce 1964 podle scénáře Vratislava Blažka režisér Ladislav Rychman. V kinech ho zhlédly téměř tři milióny diváků. Starce na chmelu na jevišti režíruje Petr Kracik, mezi účinkujícími budou i Ivana Chýlková, Jana Švandová, Jitka Asterová, Jaroslava Obermaierová, Václav Sloup, Rudolf Hrušínský nebo Bohumil Klepl. Zpívat se v muzikálu bude živě na nahranou hudbu, jejíž aranžmá je dílem Jiřího Vondráčka, Jana Soukupa a Jakuba Zahradníka. Vstupenky jsou už v předprodeji.

Architekt Milunič slaví šedesátiny

Známý český architekt chorvatského původu, spoluautor Tančícího domu Vlado Milunič se dožívá šedesáti let. Administrativní budova Nationale- Nederlanden na pražském Rašínově nábřeží, známá jako Tančící dům, získala v roce 1997 prestižní ocenění amerického časopisu Time "The Best Design Of 1996". Loni v říjnu tato stavba, pro svou "roztančenou" siluetu přezdívaná i Ginger a Fred, získala jako jedna z pěti pražských novostaveb Cenu primátora. Při jejím udělování primátor Jan Kasl prohlásil, že to je jeden z nových památníků města. Milunič převážně ve spolupráci s architektem Janem Línkem realizoval i řadu sociálních staveb: domovy důchodců v Praze-Bohnicích, Malešicích, Chodově a Hájích, svobodárnu sester na Proseku či denní stacionář pro handicapované děti v Českých Budějovicích. V domovech důchodců, které s Línkem postavili, nyní bydlí dva tisíce lidí. Dalším výrazným Miluničovým počinem je obytný areál Hvězda na sídlišti Petřiny v Praze. Toto netypické barevné sídliště je řadou odborníků ceněno jako protiklad šedivých betonových sídlišť. V současnosti Milunič připravuje několik projektů, které již stačily upoutat pozornost. K nejzajímavějším patří administrativní budova společnosti Středočeská plynárenská v sousedství pražského Kongresového centra a komplex budov na pražském sídlišti Malešice. V roce 1998 byl Milunič jednou z jedenácti osobností, které při příležitosti oslav osmdesátého výročí vzniku republiky ocenil pražský magistrát. Stříbrné medaile získaly osobnosti, které se zasloužily o mezinárodní věhlas Prahy.

Plzeň má nový azylový dům

V Plzni byl otevřen azylový dům pro lidi, kteří se ocitnou v tíživé situaci. Jak uvedla místostarostka druhého městského obvodu Pravoslava Veverková, v tomto domě budou převažovat maminky s dětmi, ale zařízení bude otevřeno pro kohokoli, kdo je v životní krizi. "Není to dům pro nepřizpůsobivé občany, pro ně máme jiná zařízení, jako dům pro neplatiče nebo dům pro bezdomovce," řekla Veverková. Azylový dům nabídne 14 bytových jednotek. O bydlení v něm je poměrně velký zájem, o umístění uchazečů do bytu musí ale rozhodnout rada městského obvodu. Obyvatelé domu získají nájemní smlouvu na půl roku, pobyt se jim může prodloužit až na dva roky. Samotné nájemné je kolem tří set korun měsíčně na byt, obyvatelé si musejí zaplatit za vodu a elektřinu. Azylový dům vznikl rekonstrukcí bývalého domu s pečovatelskou službou. V jedné třetině objektu zůstává středisko s pečovatelskou službou, zbývající dvě třetiny zabírají azylové byty. Rekonstrukce přišla městský obvod na téměř půl miliónu korun.

Ochutnávka zelí na Hodonínsku

Ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku proběhne v sobotu již druhý košt kysaného zelí. Vzorky kysaného zelí budou hodnotit všichni návštěvníci koštu. Je pro ně připravena i krajová tradiční pochoutka - polévka kyselica se sušenými švestkami, houbami a masem. Na výherce čeká dvacetilitrový kameninový hrnec na nakládání zelí. Při loňské premiéře koštu se ve Velké nad Veličkou sešlo 110 vzorků kysaného zelí, které pocházely například z Neratovic, Karviné, Veselí nad Lužnicí a dalších míst ČR. Zastoupeno bylo i Slovensko. Kysané zelí má podle některých názorů příznivý vliv na potenci mužů a dlouhověkost žen. Každý z výrobců má svůj recept, jiné složení koření včetně použití vinného listu na spodek nádoby nebo proložení zelí jablky.

A na závěr ještě krátce o počasí:

V noci a zítra bude oblačno až polojasno, na horách místy, jinde jen ojediněle sněžení. Noční teploty -3 až -7 stupňů, denní 2 až 6, na horách kolem -1 stupně Celsia.