Zprávy Radia Praha

Premiéra Zemana do Indie a Koreje doprovodí mise průmyslníků

Mise průmyslníků, která doprovodí premiéra Miloše Zemana při oficiální návštěvě Indie a Korejské republiky od 11. do 17. března, chce v Asii najít partnery pro rozvoj obchodní i výrobní spolupráce. V delegaci budou zástupci dvaceti českých firem z energetiky, strojírenství, gumárenství, elektrotechniky, výroby dopravních zařízení, vzduchotechniky, léčiv, zemědělské techniky, ale i obchodníci a bankéři. V posledních letech má Česká republika jak s Indií, tak s Korejskou republikou pasívní obchodní bilanci. K důležitým odvětvím pro navázání vztahů v Korejské republice bude patřit energetika včetně zařízení jaderných elektráren a letecký průmysl. V Indii navštíví delegace nejprve Bombaj, kde bude podepsána dohoda o spolupráci mezi Svazem průmyslu a dopravy České republiky a All India Association of Industries. Zástupci podnikatelských kruhů obou zemí se zúčastní obchodně-ekonomického semináře. Další jednání se uskuteční následující den v Bangalore, kde je indické centrum informačních technologií. Delegace pak navštíví společný podnik Tatra Udyog Ltd., který v blízkosti Bangalore založila Tatra Kopřivnice. Poslední den pobytu delegace v Indii bude patřit jednáním v hlavním městě Dillí, kde se rovněž uskuteční obchodně ekonomický seminář. Obdobný scénář, včetně obchodně ekonomického semináře o České republice, budou mít jednání v Korejské republice. Dvoustranná jednání s místními partnery se uskuteční v hlavním městě Soulu.

Tunisko ztrácí svoji pozici mezi obchodními partnery Česka

O několikaletém poklesu vzájemného obchodu mezi Tuniskou a Českou republikou jednali v Praze ministři zahraničí obou států Habíb bin Jahjá a Jan Kavan. Podle Kavana se shodli na tom, že existují možnosti pro zlepšení tohoto vývoje. Bin Jahjá projevil zájem například o nákladní vozy Tatra, zmíněna byla i otázka vojenských letadel. Tuniské vojenské letectvo má zkušenosti již například s letouny L-59 z Aera Vodochody, které se nyní snaží uplatnit na zahraničních trzích s novým bitevním strojem L-159. Rozhovor v Černínském paláci o letadlech i vozech měl ráz spíše informativní než konkrétní.

Obsluha Temelína odstavila reaktor, teplota zůstane nad 260° C

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín dokončila všechny testy podetapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 30 procent a odstavila reaktor. Blok přešel podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře do třetího režimu. V průběhu asi týdenní odstávky budou v plzeňské společnosti Škoda Energo upraveny tři ze čtyř regulačních ventilů, což by mělo utlumit vibrace potrubí turbíny. Jeden z ventilů již byl upraven při zhruba měsíční odstávce, která začala 17. ledna. Na části potrubí s ním se podle ředitele elektrárny Františka Hezoučkého chvění snížilo až o 80 procent. Vzhledem k tomu, že reaktor bude odstaven jen na několik dnů, budou dvě ze čtyř cirkulačních čerpadel udržovat teplotu vody v primárním okruhu nad 260 stupni Celsia. Nebesář připomněl, že po odstávce bude elektrárna pokračovat v energetickém spouštění již podetapou s výkonem reaktoru do 55 procent, která bude trvat necelý měsíc. I přes problémy s chvěním potrubí a s tím spojené opravy je podle ředitele elektrárny stále reálné, že zkušební provoz prvního bloku začne do konce června. Německé, rakouské a české nevládní organizace se se společným prohlášením obrátily na Evropskou komisi, kterou žádají, aby prošetřila dumpingové exporty elektřiny z Čech do Německa. Podle nich se po spuštění Temelína, které může znamenat zdravotní ohrožení pro celou Evropu, exporty ještě zvýší.

V nejaderné části Temelína se ještě mohou objevit potíže

V nejaderné části temelínské elektrárny se v dalších fázích jejího spouštění mohou objevit neočekávané potíže. V rozhovoru to uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Stále je přitom přesvědčena, že Temelín má všechny předpoklady být spolehlivým a bezpečným zdrojem energie. Další neočekávané potíže se podle ní mohou objevit ve fázi do 55 či 75 procent výkonu. Jako příklad potíží nejaderné části připomněla vibrace potrubí turbíny, které si vyžádaly úpravu regulačních ventilů. V hodnocení jaderné části elektrárny Temelín SÚJB "spíše příjemně překvapuje," ocenila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Nevládní organizace se kvůli vývozům elektřiny obrátily na Evropskou komisi

České, německé a rakouské nevládní organizace se ve společném prohlášení obrátily na Evropskou komisi, kterou žádají, aby řádně prověřila dumpingový vývoz elektřiny z České republiky do Německa. V prohlášení apelují na Evropskou komisi, aby exporty elektrické energie, které považují za jednoznačné porušení pravidel hospodářské soutěže, prozkoumala a případně je zastavila. Již v polovině února ohlásili rakouští a bavorští Zelení iniciativu, v níž vyzvaly státy Evropské unie k odmítnutí dovozu energie vyrobené v Temelíně. Josef Pühringer z Hornorakouské nadstranické platformy proti atomovému nebezpečí na tiskové besedě uvedl, že v Rakousku již více než 300 obcí odmítá elektřinu od německé firmy E.ON, která nakupuje od společnosti ČEZ.

Diskuse na sněmu Agrární komory se točila hlavně kolem ztrát kvůli BSE

Především kolem velkých ztrát tuzemských zemědělců, které zapříčinil pokles odbytu a cen hovězího masa vlivem obav lidí z nemoci šílených krav (BSE), se točila diskuse na 8. sněmu Agrární komory České republiky ve Velké Bystřici na Olomoucku. Prezident Agrární komory Václav Hlaváček varoval, že pokud bude pokles odbytu hovězího a jeho cen pokračovat i po zbytek letošního roku, bude to pro tuzemské chovatele skotu znamenat ztrátu dvou miliard korun. Tu by měl podle Hlaváčka zemědělcům kompenzovat český stát a Evropská unie. Požadavek, aby stát nahradil zemědělcům škody vzniklé kvůli BSE však prozatím odmítl ministr zemědělství Jan Fencl. Ten naopak za zajímavý nápad označil myšlenku zemědělců chtít náhradu škod po Evropské unii. Předseda dolní komory Parlamentu Václav Klaus však českým zemědělcům nedává žádné šance, že od Evropské unie nějaké peníze jako odškodné za škody způsobené BSE získají. Fencl řekl, že stát tuzemským chovatelům dobytka nepřispěje ani na preventivní opatření, která by zabránila šíření nebezpečné nákazy slintavky a kulhavky. Ta postihla stáda na některých místech Velké Británie. Podle Fencla si totiž dokážou zemědělci s financováním ochrany poradit i bez pomoci státu. Stejný názor má i prezident Agrární komory Hlaváček. Fencl s Hlaváčkem se na sněmu Agrární komory shodli, že hospodaření českého zemědělství se v loňském roce po několika letech ztrát opět vyhouplo do černých čísel.

Kdo uhradí Pithartovu cestu na Kubu stále není jasné

Stále není jasné, zda cestu předsedy horní parlamentní komory Petra Pitharta na Kubu uhradí Senát nebo ministerstvo zahraničních věcí. Rozhodující je, zda ministerstvo bude Pithartovu misi, která předcházela propuštění poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka z kubánského vězení, hodnotit jako vrcholovou návštěvu. Senát již ministerstvo požádal, zda se na hrazení nákladů bude spolupodílet. Ministerstvo zatím v této věci nerozhodlo. Pokud šéf české diplomacie Jan Kavan vypracuje materiál o cestě a schválí ho kabinet, zaplatí cestu resort zahraničí z peněz určených pro vrcholové zahraniční návštěvy.

Policie pro prohlídce domu obvinila exdůstojníka BIS Hučína

Policie oznámila, že nedávno propuštěného důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíra Hučína obvinila z neuposlechnutí rozkazu a nedovoleného ozbrojování. Ještě ve čtvrtek odpoledne nebylo jasné, zda by měl být někdejší disident Hučín stíhán na svobodě nebo ve vazbě. Obvinění předcházela čtrnáctihodinová prohlídka Hučínova domu v Přerově a následně i protějšího hřbitova. Výsledky prohlídek policie neupřesnila. Podle svědků policisté přinesli ze hřbitova do speciálního auta na výbušniny předmět, který jeden z policistů označil za trhavinu. Hučínova žena Jana řekla, že vyšetřovatel jí na dotaz, zda policisté na hřbitově něco našli, odpověděl, že ne. Z domu si podle Hučínové policie odvezla písemnosti a zbraně, které si u jejího muže uschoval kolega z disentu. Šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas uvedl, že neuposlechnutí rozkazu se měl Hučín dopustit tím, že nechtěl svému nadřízenému sdělit jména svých informátorů. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas věří, že policie bude při vyšetřování Hučínovy kauzy "postupovat stoprocentně korektně, aby nezavdala příčiny k žádným úvahám o nějakém vyřizování účtů". Kriminalisté minulý týden Hučína nařkli, že v médiích lživě očerňuje policii a civilní kontrašpionáž. Měsíc před tím jej vedení BIS propustilo pro hrubé porušení pracovní kázně, když důstojník nechtěl předat síť svých informátorů. Hučín nařčení odmítá a tvrdí, že se jej bezpečnostní složky chtějí zbavit, protože dosahoval výborných výsledků na poli levicového extremismu a upozorňoval na prominenty bývalého režimu ve státní správě a silových složkách.

Při vojenském cvičení v Libavé zemřel nizozemský voják

Osmnáctiletý voják nizozemské armády zemřel ve středu ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku při nehodě obrněného vozidla. ČTK to řekl Pavel Boháč z tiskového oddělení ministerstva obrany a potvrdil to také nizozemský tiskový důstojník tohoto cvičení Frans Verburg. Podle něj neštěstí vyšetřují nizozemská i česká vojenská policie. Zemřelý voják byl členem posádky transportéru, jakým způsobem přišel o život, však Verburg neřekl. Rodina vojáka z města Waalwijku již byla o tragédii informována. Jeho tělo armáda poslala zpět do vlasti.

V Libavé se od úterka koná dvouměsíční cvičení nizozemské 41. mechanizované brigády. Vystřídá se na něm 2200 holandských vojáků, kteří používají 140 pásových a 500 kolových vozidel a zbraní. Letos jde už o druhé cvičení nizozemské armády v českých výcvikových prostorech. Minulý týden skončilo v Boleticích na Českokrumlovsku třítýdenní cvičení nizozemské 11. aeromobilní brigády.

Řidič vozu ministra Fencla způsobil nehodu a ujel

Řidič služebního vozu ministra zemědělství Jana Fencla ve čtvrtek dopoledne v Olomouci způsobil dopravní nehodu, při které byla poškozena dvě auta. Řidič z místa nehody ujel. Řidič vozu, který vezl ministra na zasedání Agrární komory ve Velké Bystřici na Olomoucku, tvrdí, že o ničem neví a že jel podle pravidel. "V autě jsem seděl, ale ničeho jsem si nevšiml," řekl Fencl. Svědci však tvrdí, že není možné, aby řidič ministrova audi o nehodě nevěděl. Podle svědků vjel Fenclův vůz do křižovatky ve městě více než stokilometrovou rychlostí a řidič maják zapnul v okamžiku, kdy se dostal do nesnází. To potvrdila i policie.

Odškodnění oddalují německé firmy, shodují se politici i experti

Za oddalování odškodnění obětí nucených prací mohou podle některých českých politiků německé podniky. Rozhodnutí americké soudkyně Shirley Kramové, které ve svém důsledku oddálí vyplácení odškodného, není podle nich nejšťastnější. Na tomto hodnocení se shodli poslanci Miloslav Ransdorf, Jan Zahradil i hlavní český vyjednavač v otázkách odškodnění Jiří Šitler. Kramová ve středu odmítla stažení žalob proti podnikům, které za války profitovaly z otrocké a nucené práce. Odškodňování tak nemůže začít, protože podle dohody musejí být nejprve staženy všechny žaloby. Hromadné žaloby však nelze podle amerického práva jednoduše stáhnout. Soudce musí nejprve rozhodnout, zda žalující strana nebude v mimosoudním vyrovnání poškozena. Podle Šitlera by se nyní měli všichni účastníci dohod o odškodnění sejít a pokusit se najít řešení. Protože Kramová považuje za nedořešenou tu část dohod, jež se týká vymáhání náhrady za majetek zabavený nacisty, navrhuje Šitler oddělit požadavky nuceně nasazených od požadavků majetkových. Odškodňování nuceně nasazených by tak mohlo začít bez dalších odkladů. V České republice žádá od Německa odškodnění asi 43.000 lidí. Většině žadatelů je dnes kolem 80 let. Kancelář pro oběti nacismu při česko-německém Fondu budoucnosti každý týden obdrží 20 až 30 úmrtních oznámení.

Část rokycanských Romů se distancuje od plánované demonstrace

Rokycanská organizace Vize Romů se distancuje od aktivit Andreje Lučky, který svolává na sobotu do Rokycan demonstraci za práva Romů. Podle členů sdružení nelze postavení romských obyvatel zlepšit vykřikováním na náměstí, ale pouze prací a vlastní aktivitou, píše sdružení ve svém prohlášení. Zdůrazňují, že nelze klást požadavky na vedení města a okresu, ale také za jejich splnění něco nabídnout. Lučka, který se nedávno vrátil z Anglie a nemůže sehnat práci údajně kvůli tomu, že je Rom, svolal na sobotu demonstraci za práva Romů. Založil také sdružení Help Roma. Pokud je přesvědčen, že tím něčeho dosáhne, tak mu v tom nemůže nikdo bránit," řekla rokycanská romská poradkyně Etela Cudráková. Ta se staví na stranu sdružení Vize rokycanských Romů, které se podle ní snaží pro Romy něco udělat. Nedokáže však odhadnout, jak velkou část rokycanských Romů toto sdružení reprezentuje.

Feministky zahájily globální stávku žen výzvou k toleranci

Výzvou, aby všichni netolerantní lidé opustili shromáždění, začala ve čtvrtek v 15:45 na náměstí Míru v Praze česká část Globální stávky žen. Akcí, které se zúčastnilo na 150 lidí, vyvrcholila desetidenní kampaň, jejímž cílem bylo upozornit na nerovnoprávné postavení a příležitosti žen ve společnosti, řekla Linda Sokačová z pořádající Feministické skupiny 8. března. "O kampaň se zajímali snad více muži než ženy. Pro ty je obvykle těžké si přiznat, že jejich postavení ve společnosti je horší. Ženy mají navíc nevýhodu, že odbory jsou slabé. Vystupovat pak za zlepšení podmínek je složitější," doplnila Sokačová. O změnu ve vztazích partnerských i společenských se podle ní nechce skupina zasazovat v politice, ale pořádáním podobných akcí, výchovou a šířením informací. Cílem členek skupiny je poskytnout zájemcům nejen údaje o diskriminaci žen či domácím násilí, které jsou k dispozici i na internetové adrese www.fs8brezna.ecn.cz, ale změnit postoj veřejnosti k feminismu. Účast na shromáždění přijala asi desítka organizací, zaměřených na ženy. Ty na náměstí Míru nabídly přítomným své informační materiály.

Bývalého ministra Dlouhého napadla a zranila trojice výtržníků

Bývalého populárního politika a někdejšího ministra průmyslu a obchodu za ODA Vladimíra Dlouhého ve středu večer bezdůvodně napadla a zranila v centru Prahy trojice výtržníků. Dlouhý musel být záchrannou službou převezen k ošetření do nemocnice se zlomenou klíční kostí a poškozeným kolenním kloubem. Trojici útočníků, kterou tvořili dva muži a jedna žena, policie zadržela krátce po činu. V současnosti se nacházejí v cele předběžného zadržení, kde čekají na rozhodnutí soudce o uvalení vazby. Vyšetřovatel je obvinil z několika trestných činů, mimo jiné z pokusu o těžkou újmu na zdraví a z výtržnictví.

Anheuser-Busch nemá námitky proti budějovickému Czechvaru v USA

Americká pivovarnická společnost Anheuser-Busch nemá nic proti českému pivu značky Czechvar, které vyváží do Spojených států českobudějovický Budvar. ČTK to sdělil prezident a výkonný ředitel Anheuser- Busch International, Inc. Stephen Burrows. Budvar vede v současnosti s americkou společností na 40 soudních sporů a před patentovými úřady dalších více než 40 správních řízení kvůli užívání značky Budweiser či Bud. Američané tvrdí, že značku používají od roku 1876, tedy o devatenáct let dříve, než vznikl Budějovický Budvar. "Jestliže český pivovar prodává své pivo v USA pod označeními, na které má vlastnická práva, pak nemáme žádné námitky. Nesmějí ale porušit naše práva na známky Budweiser, Bud a další související označení," sdělil Burrows.

V pražském kině Lucerna začaly Dny evropského filmu

Předpremiérou francouzské komedie Každý to rád jinak začaly v pražském kině Lucerna Dny evropského filmu. Na tomto místě a také v Kině 64 U Hradeb nabídnou fanouškům do 18. března 36 titulů. Jsou reprezentativním průřezem kinematografickou tvorbu 24 států. Přehlídka bude do 28. března pokračovat v Brně. Podle koordinátorky festivalu Evy Kačerové vzniklo 13 z připravených filmů v mezinárodní koprodukci, šest titulů podpořil evropský fond Eurimages a 28 získalo prestižní ocenění. Domácí tvorbu mezi nimi zastoupí snímek Alice Nellis Ene bene, Švankmajerův Otesánek, Všichni moji blízcí Matěje Mináče, dokument Jany Chytilové o undergroundové skupině The Plastic People of the Universe a tvorba studentská.

Valaši budou zvyšovat hradby na strážním hradě Štramberská Trúba

Okamžitě zvýšit hradby na svém strážním hradě Štramberská Trúba na Novojičínsku se rozhodli valašští rebelové, kteří tento týden svrhli svého krále Boleslava Polívku, pasovaného na trůn loni ve Vsetíně. "Dobří lidé jsou k nám zváni. Je to jen obrana proti těm, co si myslí, že tam ukrýváme obrovskou kořist," řekl zakladatel a správce fiktivního Valašského království Tomáš Harabiš. Údajně se vypravil na Valašsko zjistit situaci i právní zástupce odvolaného krále. Polívka již v úterý prohlásil, že na Valašsko dopadá jedna rána za druhou, po šílené nemoci švestek šarce podle něj přepadla kraj nemoc šílených úředníků. V médiích naznačil, že zvažuje, zda nebylo zneužito také jeho jméno. Podle Harabiše se Polívkovo jméno objevilo jen na valašském pasu a jeho fotografie v cizojazyčné brožuře seznamující s královstvím, s čímž prý Polívka souhlasil. Správce již dříve upozornil, že myšlenku Valašského království si nechal patentovat.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, na většině území déšť, odpoledne v Čechách přeháňky, na horách deště se sněhem. Nejvyšší teploty 7 až 10 stupňů Celsia.