Zprávy Radia Praha

Ministr zahraničí Jan Kavan jednal o rezoluci ke Kubě se šéfem velvyslanectví USA v Praze

Ministr zahraničí Jan Kavan jednal se současným šéfem amerického velvyslanectví v Praze chargé d'affaires Stevenem Coffeym o českém návrhu rezoluce ke Kubě. Jak uvedl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil, shodli se na tom, že další jednání o českém návrhu rezoluce by nemělo být "mediálně dramatizováno". Bližší podrobnosti však nebyly sděleny. Kavanův americký protějšek Colin Powell minulý týden opakovaně kritizoval, že návrh rezoluce o porušování lidských práv obsahuje i odmítnutí protikubánských ekonomických sankcí. O víkendu Powell zavolal prezidentovi Václavu Havlovi a vyjádřil znepokojení nad Kavanovým dosavadním postupem.

Ministr zahraničí Jan Kavan se neobává, že by rozdílný postoj České republiky a Spojených států k návrhu rezoluce o Kubě mohl vést ke zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi. "Oblastí, v nichž se shodneme, je mnohem více než těch, kde máme odlišný názor. Proto odlišnost názorů na tento jeden aspekt nepovede ke zhoršení česko-amerických vztahů," řekl Kavan novinářům. Kavan zdůraznil, že zájem sdělovacích prostředků o přípravy rezoluce zmenšuje manévrovací prostor všem stranám, a proto se nebude až do doby vypracování finálního textu k citlivým jednáním vyjadřovat. Potíže České republiky při přípravě letošní rezoluce OSN o nedodržování lidských práv na Kubě bude muset ministr zahraničí Jan Kavan vysvětlit v parlamentu. Některým zákonodárcům se nelíbí, že příprava rezoluce komplikuje vztahy ČR s USA a s dalšími spojenci.

Náměstek šéfa NATO Edgar Buckley pochybuje, že se aliance napřesrok rozšíří

Severoatlantická aliance by mohla na summitu v Praze koncem roku 2002 vybrat některé země jako nové členy NATO, nemusela by jim však okamžitě nabídnout členství, domnívá se náměstek generálního tajemníka NATO Edgar Buckley. Aliance sama bude muset napřesrok zmapovat stav vlastní připravenosti pro další rozšíření a jeho dopad na bezpečnost a stabilitu v Evropě. Kandidáty členství jsou Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Bulharsko, Rumunsko, Albánie a Makedonie. Reálné šance na přijetí jsou přisuzovány prvním dvěma, dalších pět intenzívně lobuje. Tři nováčkové se v NATO za dva roky natolik sžili, že z hlediska chování a debaty je dnes nelze odlišit od starších členů. "Byla obava, že až se NATO rozšíří, budeme obtížněji dosahovat jednomyslnosti. To se nepotvrdilo. Pokud jsme měli od roku 1999 potíže s dosahováním konsensu, nebylo to kvůli České republice, Polsku nebo Maďarsku, ani kvůli vyššímu počtu členů. Politicky bylo toto rozšíření úspěchem," dodal Buckley.

Prezident Václav Havel s manželkou Dagmar navštívili setkání špiček české armády při příležitosti druhého výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Kromě nich slavili v pražské restauraci U kalicha i ministr obrany Vladimír Vetchý, náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský a vysocí armádní důstojníci. V rozhovoru pro Českou televizi Havel řekl, že ČR potřebuje jednoduchou, jasnou a obecně srozumitelnou vizi armády. Odpovědnost za absenci takové vize přitom Havel připisuje spíše politické reprezentaci než armádě.

O hospodářské spolupráci jedná v Indii premiér Miloš Zeman

Na stále malý objem obchodní výměny upozornil na semináři v indickém Bombaji český premiér Miloš Zeman. Ta v roce 2000 činila 150 miliónů dolarů. Zeman se při své návštěvě Indie setkal také s ředitelem společnosti Mahindra vyrábějící traktory a informoval jej o podmínkách výběrového řízení na strategického partnera pro český Zetor. Premiér rovněž uvedl, že ČR by mohla dodat Indii zbraně, například střelné zbraně a letadla L-159. Česko - indické vztahy označil na tiskové konferenci za zcela bezproblémové.

Jedním ze svých bonmotů se na obchodním semináři v indické Bombaji český premiér Miloš Zeman pokusil vysvětlit, proč si jako jediný v konferenčním sále za předsednickým stolem zapálil cigaretu - svým kouřením prý zlepšuje stav českého státního rozpočtu. "Ke kouření mám dva důvody," prohlásil Zeman. "V České republice máme vysokou spotřební daň na tabákové produkty. Tím, že kupuji cigarety, vlastně zvyšuji příjmy státu. Také je známo, že silní kuřáci umírají mladší a pak není nutné jim vyplácet důchody," prohlásil s úsměvem Zeman na semináři pořádaném Všeindickým sdružením průmyslu.

Během dneška navštíví premiér Miloš Zeman dosud jediný společný česko - indický podnik poblíž jihoindického města Béngalúru, kde se od roku 1998 montují nákladní vozy Tatra ze součástek dovezených z České republiky. Poté navštíví i jednu z nejznámějších uměleckých památek Indie - Tádžmahál. Ve středu má česká delegace jednat v Dillí s nejvyššími indickými představiteli a ve čtvrtek premiér Zeman odletí do Jižní Koreje.

Modernizace tanků T-72 zatím pokračuje, ministerstvo shání peníze

Kolegium ministra obrany Vladimíra Vetchého v pátek doporučilo zatím pokračovat v projektu modernizace tanků T-72. ČTK to v pondělí bez bližších podrobností řekl ministrův mluvčí Milan Řepka. Podle neoficiálních informací bude ministerstvo obrany vyjednávat s resortem financí, jak zaplatit modernizaci 140 tanků; podle odhadů bude stát až 19 miliard korun. Investice resortu obrany totiž vyčerpává splácení letounů L-159.

Lídr Čtyřkoalice Cyril Svoboda si představu o stínové vládě zatím nechává pro sebe

Lídr Čtyřkoalice Cyril Svoboda (KDU-ČSL) si představu o výběru svých 13 kolegů do stínové vlády zatím nechává pro sebe. Na tiskové konferenci pouze potvrdil, že jistou účast ve čtyřkoaličním kabinetu má předseda Unie svobody Karel Kühnl a minimálně jedna žena. Unionisté, lidovci, Občanská demokratická aliance a Demokratická unie navrhli Svobodovi celkem 41 kandidátů; jeho výběr musí do konce března schválit politická rada čtyřkoalice.

Reaktor v Temelíně bude znovu spuštěn do konce tohoto týdne

Do konce tohoto týdne by měl být znovu nastartován reaktor prvního bloku jihočeské Jaderné elektrárny Temelín, který obsluha minulý čtvrtek odstavila kvůli úpravám regulačních ventilů vysokotlaké části turbíny. Úpravy by měly snížit vibrace potrubí. Chvění potrubí turbíny v nejaderné části prvního temelínského bloku se objevuje při nízkých výkonech. Pracovníci elektrárny a dodavatelských firem již kvůli němu na potrubí přivařili zpevňující prstence a část potrubí, na níž vznikla trhlina, vyměnili. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová minulý týden uvedla, že v nejaderné části bloku mohou v dalších fázích spouštění ještě nastat jiné neočekávané potíže. Přesto je přesvědčena, že Temelín má všechny předpoklady být bezpečným a spolehlivým zdrojem energie.

Analytici jsou pro krytí rozpočtového schodku škrty ve výdajích

Za nejlepší variantu, jak pokrýt 11 miliard korun, o které loni byl loni vyšší deficit státního rozpočtu proti schválenému návrhu, považují ekonomové škrty v letošních výdajích. Jak vyplývá z odpovědí analytiků, v proveditelnost škrtů však málokterý z nich věří. Státní rozpočet skončil loni deficitem 46 miliard proti schváleným 35 miliardám korun. Pokrytí vyššího schodku ODS odmítá podpořit vydáním dodatečných státních dluhopisů. Ministr financí Pavel Mertlík připustil po jednání s ODS nad opoziční smlouvou možnost škrtů, premiér Miloš Zeman věří v mimořádné příjmy. Podle Martina Hluška z České spořitelny je navíc "oněch 11 miliard směšných" v porovnání s letos očekávaným deficitem veřejných financí 190 miliard korun. "Pokud vláda letos nedostane z privatizace očekávaných 120 až 140 miliard korun, nevyhneme se navýšení objemu vydávaných dluhopisů tak jako tak," podotkl.

Česká republika zpřísňuje opatření proti slintavce a kulhavce

Ústřední nákazová komise schválila kvůli podezření na výskyt slintavky a kulhavky v německém Dolním Sasku mimořádná opatření proti zavlečení nákazy do ČR. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Pro cestující z EU platí na letištích povinnost dezinfikovat si obuv. Dosud tak musely činit pouze osoby přilétající z Británie a Severního Irska. Dále budou všem cestujícím z EU odebírány potraviny živočišného původu. "Od 15. března, pravděpodobně, až se dořeší všechny technické podmínky, budou zpřísněná opatření zahrnující dezinfekci osob a vozidel platit na hraničních přechodech," řekl Duben. Opatření budou podle mluvčího zahrnovat silniční, pěší a železniční přechody s Německem, Rakouskem a s Polskem.

Ministerstvo zemědělství zakázalo od úterý do ČR dovážet a přes její území přepravovat živé sudokopytníky, zejména skot, prasata ovce a kozy, ze všech zemí EU a Polska. Zákaz platí i pro dovoz masa, tepelně neopracovaných masných a mléčných výrobků a mléka. Chovatelé jsou od úterý také povinni zajistit neporušené oplocení chovů zvířat a umístit u vchodů a vjezdů do chovů dezinfekční zařízení.

Zákon neumožňuje ombudsmanovi vstoupit do případu Hučín

Ombudsman Otakar Motejl nemůže vstoupit do případu bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíra Hučína. Řekl to poté, co se setkal se členy organizace Klubu angažovaných nestraníků (KAN) z Přerova. "Mají obavy, že Hučínův případ může být účelovou záležitostí politického charakteru. Zákon mi však v této věci neumožňuje intervenci," zdůraznil Motejl. Hučín je obviněn z nedovoleného ozbrojování a neuposlechnutí rozkazu. Před měsícem jej vedení BIS propustilo ze služby pro hrubé porušení pracovní kázně, když důstojník nechtěl předat síť svých informátorů. Hučín je také podezírán z nedávných pumových útoků v Přerově, všechna obvinění však odmítá.

Advokát a bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Stanislav Devátý zpochybnil důvody obvinění někdejšího důstojníka kontrarozvědky Vladimíra Hučína. Devátý je mimo jiné přesvědčen, že Hučín se ničím neprovinil, když nechtěl odtajnit svou agenturní síť. Vedení BIS však tvrdí, že Hučín neuposlechnutím rozkazu hrubě porušil pracovní povinnosti i zákon, což je jeden z důvodů trestního stíhání. "Něco takového jsem za éru, kdy jsem řídil BIS, nezažil. Tajná služba i její pracovníci jsou povinni chránit své zdroje a mnozí spolupracovníci si výslovně nepřejí, aby jejich totožnost byla prozrazena komukoli dalšímu," řekl Devátý ČTK.

Rodina Vladimíra Hučína se obává o jeho zdraví, protože jej policie zatkla v době, kdy byl nemocen. Soud, který poslal Hučína do vazby, i vězeňská služba ale tvrdí, že bývalý disident je v pořádku a má péči, jakou potřebuje. Také lékař Jan Chmelař, který Hučína ošetřoval, uvedl, že jeho pacient byl nemocen a další plánovaná vyšetření měla určit, jak je choroba vážná.

Muž, jehož v roce 1972 postřelili pohraničníci, vypovídal na ÚDV

Emigrant Jaromír Masařík, kterého v roce 1972 postřelili na hranicích s Rakouskem tři českoslovenští pohraničníci, minulý měsíc vypovídal ve své kauze před vyšetřovatelem. ČTK to řekl mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Jan Srb. Masařík podle ÚDV v inkriminované době v pohraničním pásmu poblíž přechodu Mikulov čekal na svoji manželku, která se měla vrátit z návštěvy Československa. Pohraničníci na muže začali střílet a zranili mu levou nohu. Poté ho pronásledovali na rakouské území, odkud ho hrubou silou přetáhli na území tehdejší Československé socialistické republiky.

Policie musí došetřit kauzu, v níž Klaus rozbil mobil novináři

Policie se bude znovu zabývat kauzou mobilního telefonu, který předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v listopadu rozbil fotoreportérovi Mladé fronty Dnes. "Případ dnes vracím k došetření," řekla náměstkyně obvodního státního zástupce Zdeňka Galková s tím, že policie musí "objektivně zadokumentovat průběh události". Policisté mají například zjistit, zda existují televizní záznamy incidentu, který se odehrál mezi Klausem a fotoreportérem Janem Hroudou v tiskovém středisku ODS v době voleb do krajských zastupitelstev a Senátu. Galková tak nevyhověla policii, která navrhla případ odložit s tím, že podezření z poškozování cizí věci se nepodařilo prokázat.

Hrouda telefonoval 19. listopadu ve chvíli, kdy Klaus hovořil v přímém přenosu pro Českou televizi. Předsedu ODS to rozčílilo tak, že po skončení televizního vstupu přiběhl k fotografovi a začal mu spílat. Po krátkém přetahování mu Klaus telefon vytrhl a mrštil jím skoro přes celou místnost. List uznal chybu fotoreportéra a omluvil se. Zároveň však žádal Klausovu omluvu, které se nedočkal. Nefunkční telefon byl později prodán v dobročinné aukci.

Česká policie při zasedání MMF porušila podle Amnesty International práva stovky osob

Obavy z toho, že česká policie porušila práva stovek lidí, kteří byli zadrženi loni v září v souvislosti s demonstracemi proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze, vyjádřila Amnesty International (AI). Tato mezinárodní organizace na ochranu lidských práv ve světě na své internetové stránce www.amnesty.org uvedla, že její zpráva je založená na svědectví více než 60 osob, které čeští policisté v Praze zadrželi. Podle AI ve většině případů byly zatčené osoby vystaveny špatnému zacházení. Muži zákona je mimo jiné bili obušky, fackovali a zkroutili jim prsty. V závěru AI vyzvala českou vládu, aby přijala opatření, která by přiměla represivní složky k respektování lidských práv a svobod. Zároveň požádala českou vládu, aby iniciovala kroky k urychlenému a nestrannému prošetření všech stížností na mučení a špatné zacházení. Kritizovala skutečnost, že loňský policejní zásah vyšetřuje ministerstvo vnitra, nikoli nezávislý orgán. České ministerstvo vnitra sdělilo, že výzvu zatím komentovat nebude, protože odpovědní úředníci se s ní teprve seznamují.

AI není první organizací, která upozorňuje na počínání české policie při zasedání MMF a Světové banky. Zpráva amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv ve světě z 26. února uvedla, že v ČR přetrvává příležitostné policejní násilí a dlouhé zadržovací vazby. České ministerstvo vnitra sice přiznalo možná pochybení jednotlivých policistů při zásazích loni v září, avšak obecně vyjádřilo velkou spokojenost s policejním postupem proti demonstrantům.

Nové občanské sdružení žádá přehodnocení Benešových dekretů

Poválečný odsun sudetských Němců lze přirovnat k etnickým čistkám na Balkáně, Benešovy dekrety byly zločinné a musejí být zrušeny. Na tiskové konferenci to novinářům řekli zakladatelé nového občanského sdružení Česko- německá vzájemnost Emanuel Mandler, Ján Mlynárik a Viktor Dobal. Sdružení bude usilovat o to, aby se česká strana omluvila za nelidské činy a distancovala se od zločinných dekretů, které vyhnání Němců umožnily, uvedl historik Mandler. Čeští historici podle něho dlouhá léta zamlžují skutečnost. Fakta z této doby jsou ještě dnes vědomě falšována. Sdružení chce vlastní ediční činností, organizováním konferencí a seminářů vyvolat v české společnosti kritickou sebereflexi, bez níž není podle jeho představitelů další soužití Čechů a Němců možné.

ČSA v úterý zruší provoz na lince Praha-Bangkok, zavedou tři nové

Provoz na lince Praha-Bangkok v úterý zcela ukončí České aerolinie. Od letního letového řádu 26. března firma zavede nové spoje do litevského Vilniusu, slovinské Lublaně a britského Birminghamu. Důvodem zrušení linky do Thajska je plánované posílení provozu na linkách do Spojených států. Letadla ČSA budou od letního řádu létat do 61 destinací v 38 zemích a letadlový park aerolinií bude čítat 30 letounů.

Zájem o průzkumy veřejného mínění klesá

Výsledky výzkumů veřejného mínění zajímají stále menší počet Čechů. Zatímco v minulosti názory veřejnosti v médiích intenzívně sledovaly dvě pětiny a loni ještě 36 procent obyvatel, letos je vyhledává jen 27 procent lidí. Přesto jim ale stále občané přikládají vysokou věrohodnost. Vyplynulo to z výsledků únorového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Naprostou důvěru ve výsledky šetření má dnes 17 procent z lidí, kteří je sledují alespoň někdy. Absolutní nedůvěru naopak vyjádřila jen dvě procent dotázaných.

Ministerstvo zdravotnictví dává špatné návrhy zákonů, tvrdí Občanské družení na ochranu pacientů

Návrh na odvolání ministra zdravotnictví Bohumila Fišera vznesla předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíra Bošková v souvislosti s návrhy zákonů, které ministr předložil veřejnosti. Ministrovy návrhy zákonů o zdravotní péči, zdravotnickém zařízení a státní správě a samosprávě ve zdravotnictví kritizovala také Koalice ambulantních lékařů. Soukromí lékaři v návrzích vidí snahu ministra o znárodnění ordinací. Prezident České stomatologické komory (ČSK) Jiří Pekárek návrhům vytýká, že soukromí lékaři podle nich přestanou být provozovateli a stanou se jen zřizovateli neziskových osob, zvaných zdravotnická zařízení. Dosud provozovali zařízení na svou odpovědnost a také za účelem zisku. Místopředseda Sdružení praktických lékařů (SPL) Jan Jelínek varoval před směrem, kterým podle něj návrhy posouvají obecné myšlení do úrovně, že zisk ve zdravotnictví je něco neslušného, že zařízení tu není pro zisk, ale jen pro blaho občanů. "Lékaři chtějí léčit, ale také uživit své rodiny," připomněl. Z 38.000 lékařů pracuje v nestátním sektoru zhruba polovina.

Z Maďarska se vrátil první český kamión s humanitární pomocí

V neděli v noci se z cesty do Maďarska dlouhé téměř 2000 kilometrů vrátil kamión, který jako první z ČR vezl humanitární pomoc do oblastí zaplavených řekou Tisou. Kamión vypravilo občanské sdružení ADRA. Do postižených oblastí odvezl přikrývky, matrace, dezinfekční prostředky a konzervy s kuřecím masem za 240.000 korun. Kamión vezl pomoc do nejvýchodnější části Maďarska, kde rozvodněná Tisa zničila stovky domů.

Ekologové odmítají otevření pískovny na Frýdlantsku

Ekologové ze sdružení Děti Země a občané z Bulovky a Pertoltic na Frýdlantsku brání tomu, aby v této lokalitě vznikla nová pískovna. Obec Bulovka, která vydala loni na podzim předběžný souhlas s otevřením nového dobývacího prostoru, čelí ostré kritice místních lidí. Pískovnu a betonárku chce podle starosty Petra Strnada na rozloze 75 hektarů, z nichž tvoří dvě třetiny les, vybudovat turnovská společnost TAUM. Nezaměstnanost se v této oblasti pohybuje od 18 do 25 procent, radní proto vítají každou aktivitu, která by přinesla nová pracovní místa a pravidelný příjem do obecní pokladny. Místní lidé se obávají narušení zdrojů pitné vody, zvýšení hlučnosti a prašnosti, problémů při rekultivaci zničeného území a narušení tradičního přírodního prostředí.

Jablonec nad Nisou chce přestavit výstaviště

Na více než 135 miliónu korun přijde přestavba výstaviště v Jablonci nad Nisou, na níž chce město získat v rámci programu přeshraniční spolupráce podporu Evropské unie 70 miliónů korun. Finanční spoluúčast města bude činit zhruba 65 miliónů korun. Jablonecké výstaviště si dělá ambice stát se po přestavbě centrem obchodní spolupráce Euroregionu Nisa, tedy příhraničí mezi Českou republikou, Německem a Polskem.

Sčítací komisaři by měli mít vybrány dotazníky

Vybírání dotazníků ke sčítání lidu mělo v pondělí ve většině obcí skončit. Zejména v obvodech s velkým počtem domácností však lidé budou moci dotazníky odevzdávat do čtvrtka. V ten den by měl být znám počet občanů, kteří formuláře vyplnili, řekla mluvčí Českého statistického úřadu Vladimíra Pavlíčková.

Lidé z Olomouckého kraje si ve sčítacích formulářích vymýšlejí

Údaje jako eskymácká národnost, povolání dobyvatel dívčích srdcí nebo datum narození na přelomu 16. století objevují stále častěji statistici ve sčítacích formulářích, které vyberou od obyvatel Olomouckého kraje. Statistici přitom upozorňují, že desítkám lidí, kteří v tiskopisech uvádějí úmyslně špatné údaje, hrozí pokuta až 10.000 korun. Statistici našli ve formulářích mezi povoláním také dobyvatele vesmíru nebo kosmonauta. "Je sice dobře, že šprýmaři u nás nevymřeli, ale lidé tím porušují zákon. Počet případů je už dost závažný a stále se množí. Tiskopis tím lidé znehodnotí a navíc se vystavují finanční sankci," tvrdí mluvčí krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Olomouci Svatava Měrková. Statistici v kraji se proto rozhodli navštívit tyto domácnosti ještě jednou.

Pomocí mobilních telefonů nakupuje na internetu jedno procento lidí

K nákupům na internetu využívá mobilní telefon necelé jedno procento lidí. Na internet se prostřednictvím mobilních zařízení připojuje 15 procent lidí. Ukázal to průzkum společnosti Accenture, kterého se zúčastnilo více než 3100 respondentů. Většina dotazovaných nepoužívá bezdrátový přístup na web z důvodu vyšší ceny a nízké přenosové rychlosti. S mobilním telefonem nakupují na internetu nejvíce obyvatelé Spojených států. Zde nakupuje on-line 12 procent uživatelů bezdrátového webu, zatímco v Německu jich je devět procent, v Japonsku sedm, v Británii šest a ve Finsku pět procent.

Evropské kinematografii se na festivalech daří, distribuce v kinech je horší

Zatímco na filmových festivalech se evropské kinematografii daří, s distribucí v kinech je situace horší. Účastníci diskuse v rámci Dnů evropského filmu v Praze se shodli, že je to třeba zlepšit. Například na karlovarském festivalu byly uvedeny snímky z padesáti zemí, z nichž třicet bylo Evropských. Programová ředitelka této přehlídky Eva Zaoralová upozornila na velké požadavky majitelů práv, takže distributorům nezbývají peníze na reklamu.

Překvapením pro návštěvníky zámku v Lednici bude rekonstruovaný Tyrkysový sál

Zrekonstruovaný Tyrkysový sál bude letošním největším překvapením pro návštěvníky zámku v Lednici na Břeclavsku. Opravy byly nutné kvůli dřevomorce v podlaze a obložení místnosti. Trvaly půl roku a stály dva milióny korun, řekla kastelánka Ivana Holásková. Zámek patří k nejnavštěvovanějším na jihu Moravy; loni jím prošlo 130.000 turistů. Je považován za jedno z vrcholných architektonických děl anglické novogotiky. Objekt kdysi patřil rodu Lichtenštejnů. Jedním z největších lákadel pro turisty je šestatřicetistupňové dřevěné schodiště v knihovně, které vedlo do ložnice knížat a bylo vyrobeno bez jediného hřebíku. Do seznamu míst světového a kulturního dědictví UNESCO byl lednicko-valtický areál zapsán v květnu 1997.

České památky UNESCO budou na internetu i ve společné brožuře

Deset památek v České republice, které jsou zapsané na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, se budou do měsíce reprezentovat na společné internetové stránce a v brožuře. V pátek o tom v Kroměříži rozhodli zástupci měst, kteří založili Sdružení míst světového dědictví UNESCO v České republice. Ve sdružení, které by mělo v červnu v Telči přijmout stanovy, chtějí města nejen propagovat své památky, ale spolupracovat také při správě českých památek zapsaných v seznamu UNESCO.

V České republice je na seznam zapsán renesanční zámek v Litomyšli, jihočeská vesnice Holašovice, zámek a zahrady v Kroměříži, historické areály Prahy, Českého Krumlova, Telče, Kutné Hory s chrámem svaté Barbory, poutní kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře, areál v Lednici a Valticích a nejnověji také olomoucký barokní Sloup Nejsvětější Trojice.

Památkářské dny Vysočiny se letos zaměří na období renesance

Na období renesance se zaměří přednášky na druhém ročníku Památkářských dnů Vysočiny, které v Jihlavě pořádá 22. a 23. března volné sdružení Ambit. Na dvou seminářích o rozvoji měst a řemesel a lidových stavbách na Vysočině bude přednášet téměř 20 odborníků z řad vysokoškolských profesorů, památkářů, historiků a architektů. Semináře budou pojednávat nejen o Jihlavě v 15. a 16. století, ale také o historii dalších měst regionu - Pelhřimova, Žďáru nad Sázavou, Třebíče či Havlíčkova Brodu. Seminář o lidových stavbách na Vysočině seznámí účastníky i s novými poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině nebo o úloze skanzenu a jeho vztahu k regionu.

Dva sportovci z Brna obepluli na nafukovacích kajacích ostrov Zanzibar

Dva sportovci z Brna obepluli v únoru na nafukovacích kajacích za 16 dnů ostrov Zanzibar, který je součástí Tanzanie. Trasa v Indickém oceánu měřila 400 kilometrů, řekl dnes ČTK jeden z kajakářů Pavel Veselý. Na obeplutí ostrova potřeboval se svým přítelem Davidem Kraváčkem 12 dní; další čtyři dny trvalo doplňování zásob, odpočinek a čekání na příznivé počasí.

A jaké bude počasí?

Oblačno, až zataženo, teploty se pohybují kolem 14 stupňů Celsia.