Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman upozornil na sporné body v ekonomické spolupráci Indie a České republiky

Na sporné body v česko-indických hospodářských vztazích poukázal na podnikatelském fóru v Dillí český premiér Miloš Zeman. Upozornil především na vysoké celní zatížení komponentů nákladních vozidel Tatra dovážených do Indie a na nejasnosti v ekonomické politice indické vlády, které brání stavbě továrny Škoda Auto v Indii. Cla na komponenty, které dováží indicko-český podnik Tatra-Udyog, dosahují zhruba 50 procent. Předseda indické sekce indicko-české Společné podnikatelské rady N.M. Kedžrival na semináři v reakci na Zemanova slova uvedl, že cla platí pro všechna vozidla, nejen pro nákladní automobily Tatra. Na komponenty tatrovek podle něj nebyla uvalena žádná speciální cla. Zeman se zmínil i o plánu Škody Auto postavit v Aurungábádu ve státě Maháráštra závod na kompletaci vozů Škoda Octavia. Škoda stavbu továrny odložila, protože indická vláda oznámila, že přijme tzv. novou automobilovou politiku. Indický ministr těžkého průmyslu a veřejných podniků Manohar Džoši na dotaz novinářů po semináři řekl, že nová automobilová politika je zatím tajná, ale že již brzy bude zveřejněna. Podle nedávného návrhu jeho ministerstva by měla být požadovaná minimální investice do projektu na výrobu osobních aut 250 miliónů dolarů. Český premiér dále vyjádřil přesvědčení, že v tendru indické armády na dodávky podzvukových cvičných letounů uspěje česká společnost Aero Vodochody. Poznamenal, že Česko je připraveno otevřít prostor pro indické investice. V této souvislosti řekl o indické společnosti Mahindra and Mahindra, že bude zřejmě jedním z účastníků veřejné soutěže na koupi českého výrobce traktorů Zetor. Předběžné nabídky na koupi Zetoru mají zájemci podat do 20. dubna, vítěz soutěže by měl být znám do léta.

O překážkách obchodu mezi Českou republikou a Indií v Dillí jednal se svým indickým protějškem Jašvantem Sinhou také místopředseda české vlády a ministr financí Pavel Mertlík. Novinářům Mertlík řekl, že jednání se týkalo především tarifů a kvantitativních kvót na indické straně. Sinha Mertlíka ujistil, že pokud jde o cla, Indie přijme plán jejich postupného snižování. To je velmi důležité pro Škodu Auto i pro Tatru a případně další české podnikatele, uvedl český ministr. Mertlík v Indii provází předsedu vlády Miloše Zemana spolu s ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem a ministrem zemědělství Janem Fenclem. Z Indie mají ve čtvrtek odcestovat do Jižní Koreje a do Prahy se mají vrátit v noci na neděli.

Končí sčítání lidu, bytů a domů

Vybírání a odevzdávání dotazníků k letošnímu sčítání lidu, bytů a domů dnes končí. Dnes by měl být znám také předběžný počet vrácených vyplněných formulářů. Vybrané tiskopisy sčítací komisaři zpracují a předají sčítacím revizorům, pro dotazníky odevzdané na obecních úřadech si přijedou pracovníci okresních poboček Českého statistického úřadu (ČSÚ). První výsledky sčítání mají být známy počátkem července. Od pátku, kdy bylo předáno 93 procent vyplněných dotazníků, se sčítací komisaři věnovali především dohledávání údajů a vybírání zbývajících tiskopisů. Komisaři mají do 19. března dotazníky zpracovat do podoby souhrnů údajů o osobách a bytech v jednotlivých domech a o lidech, bytech a domech za sčítací obvod. Tyto souhrny pak mají spolu s dotazníky předat do 20. března sčítacím revizorům. Ti pak mají dotazníky a své souhrnné materiály do konce března odevzdat okresním pobočkám ČSÚ.

Výbor chce od ministra Kavana koordinaci přípravy rezoluce se spojenci

Sněmovní zahraniční výbor vyzval ministerstvo zahraničí, aby se při jednání o letošní rezoluci OSN o nedodržování lidských práv na Kubě řídilo prioritami české zahraniční politiky. Výbor ministerstvo vyzval i k tomu, aby svůj postup při jednání o rezoluci koordinovalo se spojenci Česka v NATO a s partnery z Evropské unie a aby hledalo společně přijatelné řešení. Ministr zahraničí Jan Kavan proti výzvě výboru nic neměl. Kavan nic nenamítl ani proti konstatování výboru, že "účelem rezoluce musí být v první řadě odsouzení porušování lidských práv na Kubě". Ministr také souhlasil s požadavkem výboru, aby současně s předložením rezoluce v Komisi OSN pro lidská práva dal její text i členům výboru.

Ministr Kavan opět zpochybnil význam plošných ekonomických sankcí

Ministr zahraničí Jan Kavan znovu zpochybnil význam ekonomických sankcí vůči Kubě a dalším zemím, které nejsou považovány za demokratické. Při jednání sněmovního zahraničního výboru prohlásil, že plošné ekonomické sankce jsou omezené a kontraproduktivní, protože postihují obyčejné občany, ale nikoli vládnoucí elitu. Postoj Kavana a jeho ministerstva v ekonomickým sankcím se stal předmětem sváru mezi Českou republikou a USA. Praha totiž chce, aby kritiku takových sankcí vůči Kubě zahrnovala letošní rezoluce OSN, kterou připravuje Česko a která se má negativně vyjádřit o dodržování lidských práv na Kubě. Washington je ale proti tomu, aby rezoluce sankce kritizovala.

Vláda schválila sankce proti Miloševičovi a jeho spolupracovníkům

Vláda schválila nařízení, kterým se Česká republika připojuje k sankcím Evropské unie proti bývalému jugoslávskému prezidentovi Slobodanu Miloševičovi, jeho rodině a spolupracovníkům. Během zasedání vlády to řekli pracovníci tiskového oddělení. Evropská unie se letos v únoru rozhodla zúžit vízové restrikce proti Miloševičovu okolí jen na jeho osobu, pět členů jeho rodiny a sedm spolupracovníků. Ti jsou obžalovaní před Mezinárodním soudem pro bývalou Jugoslávii. Podle informací z Evropské komise je Evropská unie připravena podobným způsobem redukovat i seznam osob, na které se vztahují finanční restrikce. Rozhodnutí má padnout po dohodě s jugoslávskou vládou. Po pádu Miloševičova režimu a demokratických změnách odvolala Evropská unie loni v říjnu ropné a letecké embargo na Jugoslávii a v listopadu zúžila vízové a finanční embargo na několik desítek osob z Miloševičova okolí.

Vláda také schválila školský zákon včetně rušení víceletých gymnázií. Předloha nově zavádí právo na umístění dítěte do posledního ročníku mateřské školy před zahájením povinné školní docházky a počítá s přípravnými třídami pro děti se sociálními nebo komunikačními problémy. Umožňuje individuální vzdělávání dětem na prvním stupni základní školy a upravuje podobu maturitní zkoušky. Novinářům to oznámil ministr školství Eduard Zeman. Ministerstvo školství navrhlo útlum víceletých gymnázií, protože tak chce odstranit rozdělování dětí spíše podle sociálních než studijních kritérií. Návrh dále nově upravuje podmínky menšinového školství a podmínky vyučování náboženství. Významnou změnou prochází v návrhu zákona i maturitní zkouška. Nově se zavádí společná část maturitní zkoušky, kterou připravuje stát. Mění se však i školní část maturity. Úplného středního vzdělání dosáhne student jen v případě, že uspěje u obou částí maturity. Zákon věnuje pozornost také uměleckému, jazykovému a zájmovému vzdělávání a dalšímu vzdělávání dospělých.

V Temelíně zahájili montáž upravených regulačních ventilů

Ve strojovně prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín pracovníci společnosti Škoda Energo zahájili montáž tří regulačních ventilů vysokotlaké části turbíny. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že kuželky ventilů po úpravách, které mají minimalizovat nežádoucí vibrace, přivezli montéři z Plzně v úterý. "Po kompletaci ventilů bude následovat jejich seřízení a řada dalších přípravných prací. Ty potrvají několik dnů, takže lze předpokládat, že v dalších testech prvního bloku bychom mohli pokračovat počátkem příštího týdne," uvedl Nebesář. Pokračování testů bloku musí podle Nebesáře předcházet také předehřání sekundárního okruhu a turbíny. Vzhledem k relativně krátké době odstávky udržují cirkulační čerpadla teplotu vody v primárním okruhu elektrárny nad 260 stupni Celsia. Energetici tvrdí, že přes problémy s vibracemi potrubí je reálné, aby zkušební provoz prvního bloku začal ještě v červnu.

Rakouští odpůrci atomu kritizují postup Česka ohledně Temelína

Rakouští odpůrci atomu opětovně kritizují českou stranu kvůli snaze spustit jadernou elektrárnu Temelín navzdory přetrvávajícím problémům a nedostatečné ochotě poskytnout nevládním organizacím požadované informace. "Na naše otázky jsme dosud nedostali žádnou odpověď," řekl mluvčí Hornorakouské nadstranické platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer. "Představitelé Státního úřadu pro jadernou bezpečnost i vlády mluví o transparentnosti, ale skutečnost je přesně opačná," zdůraznil Pühringer. Protesty proti elektrárně se zatím neplánují. Protitemelínské iniciativy dosud neobdržely požadované materiály ani od americké společnosti Westinghouse, která je dodavatelem technologie pro Temelín. Odpůrci atomu spolu se známým americkým právníkem Edwardem Faganem jsou připraveni počkat s dalšími kroky proti Temelínu do 20. března, jak to již dříve oznámili. Spolu s ekologickou organizací Global 2000 připravují antitemelínské iniciativy podpisovou akci proti dodávkám elektrické energie vyrobené v jaderných elektrárnách. Hodlají při ní oslovit na 100.000 rakouských domácností. Ačkoliv Rakousko neprovozuje žádnou jadernou elektrárnu, odpůrci atomu se obávají, že do Rakouska se bude dovážet "elektřina z Temelína". Podobnou akci s cílem zapojit starosty obcí a měst v alpské republice a v Bavorsku rozběhla i ekologická organizace Greenpeace.

Advokát Fagan se chystá do České republiky - přímo do Temelína

Známý americký právník Edward Fagan, zastupující rakouské odpůrce jihočeské jaderné elektrárny Temelín, se začátkem příštího týdne chystá navštívit Českou republiku. Čeští odpůrci Temelína řekli, že advokát přijede v pondělí a v úterý pravděpodobně navštíví kontroverzní elektrárnu. Známý americký právník Edward Fagan bude moct při návštěvě jaderné elektrárny Temelín vstoupit do informačního střediska elektrárny jako každý jiný člověk. Vyplývá to z vyjádření mluvčího společnosti ČEZ.

Čeští senátoři budou ve Vídni usilovat o posílení vztahů

O zlepšení a posílení vztahů mezi Českem a Rakouskem bude ve Vídni od neděle do úterý usilovat delegace senátorů ze zahraničního výboru. Senátoři v čele s předsedou výboru Michaelem Žantovským budou v Rakousku jednat s ministryní zahraničních věcí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a zástupci rakouských parlamentních výborů a ministerstev. Ožehavých témat je mezi oběma zeměmi několik. V prvé řadě je to jihočeská jaderná elektrárna Temelín, kvůli které Rakušané několikrát zablokovali hraniční přechody. Rakousko se také obává přílivu Čechů na tamní trh po rozšíření Evropské unie, a požaduje proto přechodné období pro volný pohyb lidí. Právě na integraci České republiky do unie a roli, kterou při tom může Rakousko sehrát, se chce Žantovský nejvíce zaměřit. Ferrerová-Waldnerová minulý týden oznámila, že chce vytvořit s pěti kandidátskými zeměmi střední a východní Evropy "strategické partnerství". Na červen proto pozvala své kolegy z Česka, Slovinska, Slovenska, Maďarska a Polska na schůzku, při níž by měli jednat o spolupráci s Rakouskem a o rozšíření unie. Na druhé straně však mluvčí vládní strany Svobodných Martin Graf podmínil vstup Česka a Slovinska do unie zrušením poválečných Benešových dekretů. Ferrerová-Waldnerová ovšem Benešovy dekrety nechce s rozšiřováním unie spojovat. Tento pro Rakousko citlivý problém hodlá řešit při dvoustranných jednáních. Již 29. března se bude ve Vídni na toto téma a za účasti českého ministra zahraničí Jana Kavana konat konference expertů. Čtyřčlenná delegace bude s rakouskými představiteli hovořit také o NATO, situaci na Balkáně a organizovaném zločinu.

Na jihomoravských přechodech zavádějí opatření proti slintavce

Na všech jihomoravských česko-rakouských přechodech začali celníci pokládat rohože a nádoby s dezinfekcí proti slintavce a kulhavce. Předpokládají, že se kvůli těmto opatřením prodlouží čekací doby. Problémy lze očekávat na přechodech Mikulov-Drassenhofen a Hatě- Klein Haugsdorf, kde je doprava nejhustší. Rohože a dezinfekce rozmisťují celníci i na řadě ostatních přechodů. Na jihomoravské hranici lze z Rakouska do České republiky jet přes sedm silničních a dva vlakové přechody. Lidé cestující z Rakouska budou muset autem přejet přes rohože, vystoupit z vozů a šlápnout do nádob s dezinfekcí. Prodloužení čekací doby způsobí i velmi důkladné kontroly zavazadel.

Česká republika uzavře kvůli slintavce od pátku asi 70 turistických přechodů

Česká republika uzavře v rámci ochrany před zavlečením slintavky a kulhavky od pátku zhruba 70 turistických přechodů. Opatření oznámí ministerstvo zahraničí nótou Polsku a Německu, s nimiž Česko tyto přechody má. Po jednání Ústřední nákazové komise to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský. Ústřední nákazová komise zasedla kvůli potvrzení výskytu slintavky a kulhavky ve Francii a rozhodla o dalším zpřísnění ochranných opatření. Zákaz tranzitu vnímavých zvířat přes území České republiky rozšíří Státní veterinární správa i na rizikové výrobky, které se zatím nesměly pouze dovážet. Dále bude zakázán vstup cizích osob do chovů hospodářských zvířat.

Armáda je připravena pomoci při epidemii slintavky

Armáda je připravena pomoci obcím a městům v případě zasažení České republiky epidemií slintavky a kulhavky. Vojáci by mohli pomáhat především při izolaci zasažených prostorů nebo při likvidaci nakažených zvířat. Novinářům to řekl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý při návštěvě kutnohorské záchranné a výcvikové základny. Pomoc by podle něj poskytly nejen armádní záchranné a výcvikové základny, ale i další jednotky. Šedivý se při návštěvě Kutné Hory zajímal o zkušenosti vedení záchranné a výcvikové základny s jejím začleněním pod Velitelství sil územní obrany. Za významné považuje fakt, že činnost základen nebyla tímto rozhodnutím narušena. Obecně se podle něj daří také zvyšovat počet profesionálů u základen. Rezervy podle Šedivého ale zůstávají v zabezpečení systému pohotovosti, akceschopnosti a dosažitelnosti lidí. Službu vojáků, a to včetně vojáků základní služby, omezují podle něj nové zákony, například novela zákoníku práce. To bude třeba urychleně napravit novelizací zákonů týkajících se armády, dodal.

Dráhy zavedou na hranicích opatření proti kulhavce

Na všech železničních hraničních přechodech budou zavedena zesílená hygienická opatření, která mají zabránit zavlečení nákazy slintavky a kulhavky na území republiky. Na hlavních přechodech se zeměmi Evropské unie a Polskem již mimořádná veterinární opatření jsou zavedena. Na všech přechodových železničních stanicích jsou postupně instalovány dezinfekční rohože. Cestující musí zároveň všechny potraviny živočišného původu odevzdávat do přistavených kontejnerů. Následnou likvidaci zabaveného jídla zajistí obecní a městské úřady. Jak upřesnil vedoucí tiskového odboru ČD Petr Šťáhlavský, cestující budou muset na hraniční železniční stanici v ČR vystoupit z vlaku, projít dezinfekčními rohožemi umístěnými na nástupištích, zbavit se jídla a opět do vlaku nastoupit. Zpoždění vlaků bude podle mluvčího individuální podle počtu cestujících a plynulosti procesu. Opatření se dotknou denně 64 osobních vlaků, v nákladní dopravě se bude počet vlaků pohybovat mezi 75 a 129 spoji za den.

Premiér bude jednat s hejtmany o problémech veřejné správy

Především o financování nově vzniklých krajů, problémech veřejné správy a vzájemné komunikaci krajů s exekutivou bude v pondělí jednat premiér Miloš Zeman a členové vlády s krajskými hejtmany a pražským primátorem Janem Kaslem. Předseda vlády už navázal určité kontakty s některými představiteli krajů. Pondělní pracovní schůzka v budově úřadu vlády je ale vůbec první, na které se Zeman setká s hejtmany všech krajů. Hovořit by se mělo o uvolňování investičních prostředků pro potřeby krajů v letošním roce, o principech a způsobech financování krajů v následujících letech, ale též o informatice a jejím zavádění na úrovni krajů. Setkání hejtmanů se zúčastní krom premiéra i místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík, ministr vnitra Stanislav Gross, ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit, ministr dopravy a spojů Jaromír Schling a ministr Karel Březina.

Česká republika uzavře koncem března jednu, možná dvě kapitoly jednání s Evropskou unií

Členské státy Evropské unie rozhodly uzavřít jednání s Českou republikou o kapitole "volný pohyb služeb"; bude to potvrzeno na příštím kole vstupních rozhovorů v Bruselu 29. března. Po "volném pohybu zboží" tak Česko ukončí jednání o druhém ze čtyř velikých okruhů legislativy týkající se tzv. čtyř svobod, na nichž spočívá filosofie jednotného vnitřního trhu Evropské unie. "Je to hotovo, není tam už žádný problém," řekl diplomatický zdroj členské země Evropské unie. Optimisticky se vyslovil také k možnosti uzavřít s Českem jednání o kapitole "právo společností", kterou blokovala mnoho měsíců neshoda ohledně přístupu k aplikaci evropské patentové ochrany farmaceutik. Podle českých i evropských diplomatů ustoupily v této velmi složité a technické záležitosti obě strany, takže se blíží přijatelný kompromis; podrobnosti budou známy teprve poté, co se pracovní skupina Rady EU shodne na konečném stanovisku. Pokud Česká republika uzavře tyto dvě kapitoly, bude mít koncem března na svém kontě 15 "hotových" oblastí z celkových 30. Na pořad jednání mezi státním tajemníkem Pavlem Teličkou a velvyslanci členských zemí bude zařazena také energetika, protože Rakousko přestalo posun v této kapitole blokovat; její uzavření bude však záviset na dalším vývoji česko-rakouského sporu o Temelín.

Obavy Evropské unie z migrace Čechů za prací jsou přehnané

Obavy Evropské unie z přílivu pracovníků z České republiky po vstupu do Evropské unie jsou přehnané. Vyplývá to z pracovní verze studie tuzemských odborníků o dopadech členství Česka v Evropské unii. "Trvalá migrace bude po vstupu do Evropské unie minimální. Česká republika je blízko úrovně, kdy stěhování za prací přestává být atraktivní," řekla vedoucí autorského týmu Růžena Vintrová z odboru hospodářské strategie úřadu vlády. Podle Vintrové jsou však pochopitelné obavy sousedních států Německa a Rakouska z přílivu pracovníků, kteří budou za prací pravidelně dojíždět. "Lze pochopit, že se bojí jednorázového skoku. V delším časovém horizontu však bude tlak kvalifikované a levné síly z Česka pro evropský pracovní trh blahodárný a zvýší to konkurenceschopnost Evropské unie," řekla Vintrová.

Měnová politika dobře nastavena;výrazný pokles sazeb nehrozí

Nastavení měnové politiky nyní odpovídá vývoji ekonomiky. Úrokové sazby by proto neměly dále výrazně klesat. Na zasedání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny to uvedl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma s tím, že jedním z důvodů je přiměřený vývoj domácí poptávky. "Vývoj domácí poptávky je poměrně uspokojivý a i to je důvod, proč neuvažujeme v daném okamžiku o žádném dramatickém poklesu sazeb," uvedl. Měnová politika podle něj nesvazuje domácí poptávku v růstu.

Český prezident Havel uspořádal první online tiskovou konferenci

Osobního života, aktuálních událostí i politických postojů se týkaly otázky, na které odpovídal prezident Václav Havel v prvním bezprostředním kontaktu s veřejností prostřednictvím počítačové sítě. Velkou část rozhovoru na internetu věnoval Havel udílení milostí. Více než hodinový rozhovor se však neobešel bez technických problémů. Dotazy zahltily počítačový server, který tak nebyl schopen přijímat otázky ani zveřejňovat odpovědi. O internetový rozhovor s hlavou státu měli lidé velký zájem. Havel však stačil odpovědět pouze na dvě desítky otázek. Uživatelé internetu si je mohli přečíst téměř s třičtvrtěhodinovým zpožděním. Během rozhovoru přitom server ještě několikrát neodpovídal. Podle mluvčího Špačka měla internetová konference rozšířit formu komunikace s veřejností. Prezident si konferenci prostřednictvím počítačové sítě pochvaloval.

Raná péče o děti s postižením se dostane na program vlády

Raná péče o děti se zdravotním postižením se dostane na program vlády. Vládní výbor pro postižené na úterním zasedání pověřil výkonného místopředsedu výboru, ministra Karla Březinu, aby ve spolupráci s resorty práce a sociálních věcí, školství a zdravotnictví předložil vládě do 31. srpna materiál o rané péči. Informovala o tom mluvčí ministra Vladimíra Dufková. "I když se na významu rané péče všichni shodují, jejím hlavním problémem je, že není dosud legislativně zakotvena a není systémově vyřešeno její financování," vysvětlila. Raná péče je důležitá pro rodiny s postiženým dítětem od okamžiku, kdy je stanovena jeho diagnóza až do jeho nástupu do školy. První potřebuje psychologickou pomoc rodina, kterou je třeba podpořit, aby se nepromarnil ani den. Tak je možné významně snížit nepříznivý dopad postižení na další život. Raná péče se v Česku začala rozvíjet po roce 1990, zajišťují ji státní i nestátní subjekty: například pedagogická centra, občanská sdružení a obecně prospěšné společnosti.

Pravice odsuzuje návrh poslanců ČSSD na zrušení lustrací

Pravicoví poslanci jsou rozhořčeni krokem 44 poslanců ČSSD, kteří podali Ústavnímu soudu návrh na zrušení lustračních zákonů. Tyto normy jsou podle nich totiž stále potřebné. Předseda lidovců Jan Kasal za jejich krokem vidí "přiotvírání náruče" ČSSD komunistům. Pravicoví zákonodárci jsou nicméně přesvědčeni, že Ústavní soud lustrační zákony nezruší. Poslanci ČSSD svůj krok zdůvodnili tím, že lustrační zákony již nemají místo v českém právním řádu a že jsou kvůli své diskriminační povaze terčem kritiky některých mezinárodních organizací. Lustrační zákony brání aktivním představitelům komunistického režimu a jeho bezpečnostních složek zaujmout funkce ve státní správě a policejním sboru.

Německý průmysl uvolnil peníze na odškodnění příliš pozdě

Rozhodnutí německých firem, že dodají pět miliard marek do fondu odškodnění nuceně nasazených za války, přichází pozdě. Podle hlavního českého vyjednavače v otázkách odškodnění Jiřího Šitlera měly německé firmy peníze poskytnout ještě před jednáním amerického soudu, který svým výrokem z minulého týdne vyplácení odškodného opět oddálil. Podle Šitlera se podniky rozhodly poskytnout peníze pod tlakem veřejného mínění a kvůli tvrdé kritice německých médií, aby si zachránily seriózní pověst. Fond, do něhož přispěla pěti miliardami marek (asi 89 miliard korun) německá vláda a stejnou částkou německý průmysl, je nyní kompletní. Podle dohody se však přesto musí s vyplácením počkat do chvíle, než budou staženy všechny hromadné žaloby proti německým firmám. Čeští a polští vyjednavači nyní navrhují, aby bylo svoláno mimořádné zasedání zástupců všech zúčastněných stran. Společně by se měli pokusit najít alternativní řešení, které by umožnilo vyplácení ještě před rozhodnutím amerického soudu. Nyní se nedá odhadnout, jak dlouho bude trvat, než soud na novou situaci zareaguje, uvedl Šitler. Navrhuje, aby byly odděleny požadavky nuceně nasazených od požadavků těch, kterým nacisté ukradli majetek. Zatímco vyplácení odškodného nuceně nasazeným již nic nebrání, žádosti o majetkové vyrovnání, kterých je mnohonásobně méně, stále zůstávají u amerických soudů nedořešeny. Východiskem by tedy bylo změnit dohody tak, aby mohlo začít vyplácení alespoň obětem nucených prací, soudí Šitler.

Tři čtvrtiny Čechů považují vztahy s Německem za dobré

Tři čtvrtiny Čechů považují česko- německé vztahy za dobré a 15 procent naopak za špatné. Benešovy dekrety, které po druhé světové válce vedly mimo jiné k vyhnání německy mluvícího obyvatelstva z tehdejšího Československa a k zabavení jejich majetku, by podle poloviny Čechů měly platit nadále. Zjistilo to v únorovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění. Příznivěji posuzují vztahy s Německem lidé s dobrou životní úrovní, podnikatelé, studenti a vysokoškolsky vzdělaní lidé. Pozitivní hodnocení vzájemných vztahů převládá u voličů všech parlamentních stran.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Na většině území bude zataženo s deštěm, zpočátku od vyšších poloh, později jen na horách sněžení. Nejvyšší teploty 5 až 9 stupňů, na horách kolem 2 stupňů Celsia.