Zprávy Radia Praha

Premiér Miloš Zeman jednal s jihokorejským prezidentem

S jihokorejským prezidentem Kim Te-džungem jednal dnes v Soulu český premiér Miloš Zeman. Obě strany se shodly na tom, že mají zájem na rozvoji vzájemných hospodářských a obchodních vztahů. Na závěr svého hodinového jednání podepsali český premiér a jihokorejský prezident dohodu o podpoře spolupráce v oblasti jaderné energetiky, konkrétně při využívání radioaktivních izotopů k léčebným účelům, oznamuje dále agentura. Oba státníci se podle ní dále dohodli na výměně ekonomických delegací, které by podrobně studovaly možnosti rozvoje obchodních styků v soukromém sektoru. Obchodní výměna mezi oběma zeměmi dosáhla loni hodnoty 200 miliónů dolarů a jihokorejské investice v České republice hodnoty 150 miliónů dolarů.

Český premiér má dnes ještě na programu setkání s prezidenty společností Daewoo Motors a Samsung Electronics. Na ekonomickém semináři Zeman vystoupí s projevem o investičních pobídkách ČR.

Předseda rakouského parlamentu proti vyhrožování vetem

Za solidní partnerství se sousedními státy a proti výhrůžkám vetovat rozšíření Evropské unie na východ se vyslovil předseda rakouského parlamentu Heinz Fischer. Podle agentury APA Fischer na tiskové konferenci ve Vídni řekl, že vstup do Evropské unie má pro východní sousedy Rakouska klíčový význam. Podle Fischera jsou sice československé tzv. Benešovy dekrety, stejně jako slovinské dekrety AVNOJ "těžkým dědictvím", nikoliv však "tématem ke kladení si podmínek". Nemůže se na jedné straně ještě "v neděli hrdě mluvit o strategickém partnerství" a při nejbližší příležitosti vyhrožovat vetem.

Amnesty International se ohradila, jak její zprávu hodnotí vnitro

Organizace Amnesty International se ohradila proti tomu, jak hodnotilo její zprávu české ministerstvo vnitra. Ve zprávě Amnesty International ohledně pražských demonstrací proti zasedání Mezinárodního měnového fondu se tvrdí, že policie při zásazích proti demonstrantům porušila práva stovek lidí. Ministerstvo tuto zprávu odmítlo jako neobjektivní a údaje v ní obsažené označilo za značně nadnesené. V prohlášení se konstatuje, že Amnesty International ve svém dokumentu vycházela mimo jiné z údajů ministerstva vnitra a jiných institucí, které se vyšetřováním policejních zásahů proti demonstrantům zabývaly. Prohlášení však neobsahuje konkrétní informace, z jakých materiálů těchto institucí čerpala. Amnesty International uvádí, že vycházela také z informací, jež obdržela od právních zástupců lidí, kteří podali na policisty trestní oznámení. Amnesty International rovněž trvá na tom, že Inspekce ministra vnitra nemůže být považována za nezávislý a nestranný orgán. V této souvislosti se odvolává na Zprávu o stavu lidských práv v České republice z března roku 1999. Tehdejší vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl v ní navrhuje, aby případy, u nichž je podezření, že se policie dopustila pochybení, vyšetřoval orgán nezávislý na ministerstvu vnitra, jakým je například státní zastupitelství.

Političtí vězni přijedou kvůli Hučínovi demonstrovat do Prahy

Někdejší disidenti a političtí vězni, kteří se nechtějí smířit s trestním stíháním svého kolegy a bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína, hodlají v úterý uspořádat demonstraci na pražském Václavském náměstí. Jejich představitelé také zaslali otevřený dopis prezidentu Václavu Havlovi s žádostí, aby se do kauzy Hučín vložil. Ten to však odmítl. Bývalý disident sedí ve vazební věznici s obviněním z nedovoleného ozbrojování a neuposlechnutí rozkazu. "Rozhodli jsme se otevřeně podpořit našeho přítele a spolubojovníka Vladimíra Hučína, protože jsme přesvědčeni, že je nevinen a BIS a policie proti němu obvinění vykonstruovaly," řekl organizátor demonstrace Milo Komínek, vydavatel časopisu Svědomí. Podle něj za protestem stojí kromě politických vězňů i Klub angažovaných nestraníků, Pravý blok a Občanská iniciativa. Policie nesouhlasí s tvrzením, že Hučínovu zatčení předcházel komplot ozbrojených složek.

Na ruzyňském letišti jsou rohože téměř na všech vstupech, dezinfikují se i letadla

Všichni cestující, kteří přilétají na pražské ruzyňské letiště ze zemí Evropské unie a z Polska, musejí přejít přes rohože s dezinfekčním roztokem. Dezinfekce letadel nebo jejich částí, jak se uskutečňuje u autobusů a automobilů na hraničních přechodech, není nařízena. Společnost, která pro Českou správu letišť zajišťuje úklid, však letadla dezinfikuje běžně. Na letišti jsou připraveny také koše na potraviny, kam by měli cestující odkládat přivezené potraviny. V leteckém provozu je však výjimečné, že si lidé berou do letadla nějaké jídlo a jen málokdo si s sebou bere zbytek nedojedeného jídla z letadla. Likvidace potravin se na letišti spíše týká kateringových společnosti, které likvidují zbytky jídel podávaných v letadlech. Pokud se přepravují potraviny jako zboží a nejsou součástí zavazadel, dohlíží na jejich dovoz veterinář, který na Ruzyni stále působí.

Veterinární opatření způsobila u vlaků zpoždění do 15 minut

Zpoždění vlaků do 15 minut způsobila mimořádná veterinární opatření na železničních hraničních přechodech se zeměmi Evropské unie a Polskem. Opatření mají zabránit zavlečení nákazy slintavky a kulhavky na území České republiky. Uvedla to mluvčí Českých drah Martina Rousková s tím, že ani nadále nelze vyloučit zpoždění přeshraničních spojů. Opatření, spočívající v umístění dezinfekčních rohoží na nástupištích všech 18 hraničních nádraží, zavedly dráhy od čtvrteční půlnoci. Cestující po vystoupení z vlaku přejdou přes dezinfekční rohože, odevzdají potraviny do přistavených kontejnerů a vrátí se do vlaku. O mimořádných veterinárních opatřeních jsou cestující ze zemí Evropské unie a Polska informováni ještě před příjezdem spoje do přechodové stanice prostřednictvím hlášení ve vlaku a letáků v několika světových jazycích. Od pondělní půlnoci platí dezinfekční opatření pro leteckou dopravu a od čtvrtka i pro silniční a železniční dopravu. Opatření na železnici se dotkne 64 osobních vlaků, v nákladní dopravě se bude počet vlaků pohybovat mezi 75 a 129 spoji za den.

Sedmdesát turistických hraničních přechodů na hranicích ČR s Polskem a Německem od pátku uzavřeno

Přes sedmdesát turistických hraničních přechodů na hranicích České republiky s Polskem a Německem je od pátku uzavřeno. Přechody, tedy pěší a cyklistické, jsou zavřené kvůli možnosti zavlečení slintavky a kulhavky na území České republiky. Tyto přechody jsou bez stálé služby a proto na nich není možné zajistit dezinfekci osob.

Německo nepotvrdilo, že se tam z Česka nesmějí vozit potraviny

Německé velvyslanectví nepotvrdilo informaci generálního ředitelství cel o tom, že německá strana uplatňuje vůči cestujícím z České republice striktní omezení, týkající se vyvážených potravin. Uvedl to tiskový mluvčí německého velvyslanectví v Praze Lorenz Barth. "Ta situace se může pochopitelně změnit, ale podle našich oficiálních informací je pořád možné si vzít volně potraviny do Německa," řekl mluvčí. Informaci o tom, že cestující z Česka nesmějí vézt do Německa, Rakouska a Francie žádné potraviny, poskytla tisková mluvčí generálního ředitelství cel Nina Psotová. Zákaz měl podle ní platit od čtvrtečního dopoledne a trvat do konce března. Mluvčí zdůraznila, že zákaz se netýká jen mléčných a masných výrobků, ale veškerých potravin. Čeští celníci při vývozu potravin žádné problémy nedělají.

Opatření proti šíření slintavky a kulhavky nenesou stoprocentní záruky, ale jsou nutná

Opatření, která Česká republika a celá Evropa zavádějí na hranicích proti šíření slintavky a kulhavky, jsou nutná, soudí profesor Karel Hruška, jenž stojí v čele Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně. Hygienici podle něj musejí hledat maximálně přijatelná a proveditelná opatření. Zákazy a příkazy spojené s ochranou proti nákaze s sebou mohou nést rizika, ale podle Hrušky to neznamená "rezignovat na to, co se udělat může". Hruška nesdílí názory některých veterinářů a ochránců zvířat, že nemocné kusy dobytka se mají nechat uzdravit. Vybíjení nemocných zvířat podle něj ospravedlňuje i to, že pouhé dvě kapky tekutiny z puchýře v tlamě nemocného zvířete jsou infekční pro dalších pět miliónů kusů zvířat, virus se přitom může šířit i vzduchem. Inkubační doba onemocnění slintavkou a kulhavkou je dva až sedm dní. Virus lépe přežívá v chladnu, suchu a temnu. Likvidují ho silné louhy, formalín a chlórové preparáty. Na člověka je choroba podle pražského veterináře Stanislava Peroutky přenosná velmi zřídka. Někteří lékaři dokonce tvrdí, že starší případy zaznamenané u dětí byly mylně diagnostikovány kvůli podobnosti příznaků s opary. Pražský hygienik Vladimír Polanecký v Českém rozhlase zdůraznil, že tato choroba "vůbec není v mezinárodním seznamu diagnóz nemocí člověka".

Prezident podepsal zákony o důchodech, sbírkách a podpoře sportu

Prezident Václav Havel podepsal tři zákony, které koncem února úspěšně prošly parlamentem. Havlův podpis, který je nutný k platnosti zákonů, se objevil pod novelou zákona o důchodovém pojištění, právní normou upravující veřejné sbírky a zákonem o podpoře sportu. Zákon o důchodovém pojištění zpřísňuje podmínky pro předčasný odchod do penze. Novela zákona počítá s tím, že snížení důchodu při jeho předčasném čerpání bude citelnější než dosud. Zákon o veřejných sbírkách upravuje podmínky pro získávání a shromažďování dobrovolných příspěvků. Podle nového zákona bude muset například ministerstvo vnitra vést centrální evidenci sbírek. Veřejné sbírky budou kontrolovat krajské úřady a za nesplnění podmínek bude organizátorům hrozit pokuta až do výše půl miliónu korun. Podle zákona může veřejnou sbírku organizovat jen právnická osoba, která na úhradu nákladů spojených s konáním sbírky může použít maximálně pět procent z hrubého výtěžku. Zákon o podpoře sportu je podle mnohých zákonodárců především deklarativní a ukládá různým státním orgánům, aby sport v rámci svých možností podporovaly. Zákon ale také například řeší způsob vyvlastnění sportovního zařízení. Jako vůbec první právní norma totiž předpokládá, že pokud bude například sportovnímu klubu vyvlastněno kvůli stavbě dálnice hřiště, mohou vlastníci zařízení namísto peněžitého vyrovnání požadovat náhradní sportoviště.

Náměstek italského ministra zahraničí bude jednat s Teličkou o Evropské unii

O postoji Itálie k některým otázkám rozšiřování Evropské unie bude v pátek v Praze hovořit náměstek italského ministra zahraničí Umberto Ranieri. Již poněkolikáté se setká s hlavním českým vyjednavačem pro vstup země do unie, státním tajemníkem Pavlem Teličkou. Česká republika neočekává ze strany Itálie při jednáních o přistoupení za současného švédského předsednictví "nějaké zásadnější problémy", řekl Telička v telefonickém rozhovoru z Londýna. I tam se tajemník zajímá o postoje Británie v procesu rozšiřování unie a vysvětluje česká stanoviska. Telička zdůraznil, že v pátek půjde o standardní konzultace v rámci pravidelných česko-italských kontaktů. ČR podle něj bude chtít znát přístup Itálie ke svým vyjednávacím pozicím a snažit se vysvětlit české postoje. Vedle unijní problematiky Telička očekává rozhovor i o vzájemných hospodářských vztazích včetně problematiky italských investic.

Protiamerická orientace zahraniční politiky Česka je pro ODS nepřijatelná

Komise ODS pro obranu a zahraniční věci považují za nepřijatelnou "protiamerickou orientaci" současné zahraniční politiky České republiky, jak se projevila při přípravě rezoluce OSN o porušování lidských práv na Kubě. Komise to uvedly ve společném usnesení. Rezoluci o nedodržování lidských práv na Kubě připravuje Česká republika pro jarní zasedání Komise OSN pro lidská práva. Zejména Spojeným státům ale vadí, že Praha navrhuje, aby v rezoluci byla i kritika ekonomických sankcí vůči Havaně. Pravice již v předchozích dnech ministru zahraničí Janu Kavanovi (ČSSD) i jeho resortu vytkla, že lpěním na kritice sankcí jednají v rozporu se zájmy spojenců České republiky.

Poslanec Pilip doufá, že je ještě čas změnit návrh rezoluce o Kubě

Poslanec Unie svobody Ivan Pilip vyjádřil naději, že je stále ještě čas ke změně českého návrhu rezoluce komise OSN pro lidská práva, která kritizuje nedodržování lidských práv na Kubě, ale také hovoří o neúčinnosti amerických sankcí proti ostrovu. Dodatek vyvolal kategorický nesouhlas Spojených států. Pilip je spolu s bývalým českým studentským aktivistou Janem Bubeníkem od neděle na devítidenní soukromé návštěvě Spojených států, kterou uskutečňují poté, co byli v lednu propuštěni z kubánského vězení, kde se ocitli kvůli setkání s kubánskými disidenty v provincii Ciego de Ávila. Oba čeští občané se nyní setkali s kongresmany a představiteli amerického ministerstva zahraničí a zavítají na Floridu, kde sídlí početná kubánská exilová komunita. Pilip bude mít další schůzky na ministerstvu financí a obchodu, v Mezinárodním měnovém fondu a ve Světové bance. Část programu pro oba muže připravila organizace Freedom House, která je při cestě na Kubu pověřila předáním běžných věcí kubánským disidentům. Pilip také odmítl tvrzení, že dodatek je výrazem svébytnosti české zahraniční politiky. Jan Bubeník k rezoluci uvedl, že není dobré mísit problematiku embarga s nedodržováním lidských práv na Kubě.

Senátoři chtějí, aby je Kavan s rezolucí ke Kubě předem seznámil

Senátoři zahraničního výboru chtějí, aby je ministr zahraničí Jan Kavan seznámil s návrhem rezolucí o nedodržování lidských práv na Kubě před tím, než ji oficiálně předloží Komisi OSN pro lidská práva v Ženevě. Návrh rezoluce, v níž česká diplomacie prosazuje dodatek o neúčinnosti plošných sankcí, se setkal s kritikou domácích i amerických politiků. Senátoři si na výbor Kavana zatím nepozvali, i když o tom nejprve uvažovali. Podle předsedy výboru Michaela Žantovského jim stačí informace ze zahraničního výboru sněmovny, kde svůj postoj Kavan obhajoval ve středu.

Kužvart jednal v Bavorsku; Mnichov trvá na bezpečnosti Temelína

Bavorský ministr životního prostředí Werner Schnappauf opakoval požadavek největší německé spolkové země, že česká jaderná elektrárna Temelín musí odpovídat vysokým západním bezpečnostním standardům. Jak informoval jeho úřad v Mnichově, při setkání s českým ministrem životního prostředí Petrem Kužvartem Schnappauf kritizoval, že v zařízení vůbec byl zahájen zkušební provoz, než se definitivně vyjasnily bezpečnostní otázky. Kužvart přislíbil, že konkrétní požadavky předá Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Jak řekl pro Českou republiku jako kandidátskou zemi je v této citlivé oblasti velmi nezbytná transparentnost a otevřenost vůči sousedům. V Bavorsku proti Temelínu protestují četné občanské a ekologické aktivity. Bavorský premiér Edmund Stoiber naposledy koncem února vyzval k zajištění bezpečnosti Temelína. Narozdíl od protestujícího Rakouska ale připomněl, že jeho spolková země je pro mírové využívání jaderné energie. Schnappauf zároveň ocenil, že po pádu železné opony se v česko-bavorském pohraničí výrazně zlepšila kvalita přírody a životního prostředí. Významné jsou mimo jiné přeshraniční projekty v národních parcích Šumava a Bavorský les. Obě strany společně postupují třeba při ochraně vzácné perlorodky říční, rysů či tetřívků. Další pokrok si oba ministři slibují od budoucího vstupu Česka do Evropské unie. V rámci takzvané twinningové spolupráce mezi Českem a Německem, která představuje novou formu asistence EU pro kandidátské země, podporuje Bavorsko české sousedy při výstavbě účinného informačního a varovného systému ve prospěch kvality ovzduší, při ochraně přírody, přírodních druhů a dalších jednotlivých projektech.

Greenpeace zahájil v Rakousku petici proti dovozu proudu z Temelína

Celostátní petiční akci proti dovozu elektřiny vyráběné v české jaderné elektrárně Temelín zahájili v centru rakouské metropole sympatizanti ekologické organizace Greenpeace. Petici budou moci obyvatelé země podpořit až do letošního října. Získané podpisy hodlají ekologové zaslat všem distributorům elektrické energie s požadavkem, aby přerušili obchodní vztahy s německou společností E.ON, která odebírá elektřinu z České republiky. "Rakouský zákon o elektřině sice zakazuje přímý dovoz elektrického proudu z nebezpečných jaderných zařízení východní Evropy, ale nezakazuje, aby se elektřině z Temelína podařilo dostat do Rakouska přes jiné státy Evropské unie," upozorňuje Greenpeace.

Škoda Auto pokračuje v jednáních o výrobě v Rusku a Indii

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto pokračuje v jednáních o montáži svých vozů v Rusku a Indii. Zatímco výstavba ruského závodu potrvá zřejmě delší dobu, v Indii plánuje firma ještě v letošním roce vyrobit několik tisíc vozů. Na tiskové konferenci to řekl předseda představenstva Vratislav Kulhánek. Otázku výstavby závodu v Rusku označil Kulhánek jako běh na dlouhou trať. V současné době firma vyhodnocuje nabídky ze všech gubernií Ruska, kde by bylo nejvhodnější výstavbu závodu zahájit. Investice podle něho nebude v původně plánovaném rozsahu. Situace na ruském trhu je nyní podle Kulhánka složitá vzhledem k tomu, že zde vyráběné vozy jsou výrazně levnější než vozy z Evropy.

Zaplavené Ukrajině Česko poskytne deky a zdravotnický materiál

Deky a zdravotnický materiál celkem za půl miliónu korun poputuje z České republiky na Zakarpatskou Ukrajinu, sužovanou povodněmi. O poskytnutí pomoci rozhodli v úterý ministři vnitra a zahraničí Stanislav Gross a Jan Kavan. Zásilku připravili záchranáři společně se Správou státních hmotných rezerv. Na Ukrajinu ji dopraví ve spolupráci s občanským sdružením Adra. Jeho kamióny do oblastí postižených povodněmi už několikrát přivezly potraviny a další věci. Na Zakarpatské Ukrajině bylo kvůli rozsáhlým povodním evakuováno přes 10.000 lidí. Záplavy zasáhly 12 z celkem 13 okresů tohoto regionu. Velká voda postihla i Maďarsko, kde se však situace postupně uklidňuje. Evakuováno tam bylo na 30.000 lidí. Adra vyslala kamióny s humanitární pomocí také do Maďarska.

Pouze v Praze je životní úroveň nadále vysoko nad průměrem Evropské unie

Životní úroveň v Praze převyšuje průměr Evropské unie o celých 15 procent, zatímco všechny ostatní regiony České republiky, ale také všechny oblasti všech ostatních kandidátských zemí žijí pod průměrem unie. Vyplývá to z upřesněné statistiky, kterou zveřejnil statistický úřad Evropské unie Eurostat. Úřad spočítal, že v roce 1998 dosahoval hrubý domácí produkt regionu na hlavu v Praze 115 procent a v Bratislavě 99 procent průměru Evropské unie. V únorové zprávě o budoucí strukturální pomoci Evropská komise ještě uvedla, že Praha dosahuje 122 procent průměru Evropské unie. Česká republika byla pro potřeby budoucí distribuce regionální pomoci rozdělena na osm oblastí. Nejchudší z nich jsou Střední Čechy, nejbohatší Jihozápad a Ostravsko. Podle pravidel Evropské unie mají nárok na podstatnou pomoc z rozpočtu unie pouze ty regiony, jejichž HDP na hlavu nepřekračuje 75 procent průměru. Praha by tedy mohla uplatňovat požadavky jen na základě jiných hledisek. Pražský primátor Jan Kasl proto namítá, že číslo Evropské unie je umělé. Při nedávné návštěvě Bruselu připomínal nedostatek investic, značné zadlužení města, i vnitřní dluh, který je třeba rychle vyrovnat. Při započítání všech těchto skutečností by se Praha měla podle něj dostat na úroveň Lisabonu nebo některých dalších měst v Evropské unii, které spadají do regionů s nárokem na strukturální pomoc.

Zrušení víceletých gymnázií zřejmě nemá ve sněmovně šanci

Záměr ministra školství Eduarda Zemana postupně zrušit víceletá gymnázia, který obsahuje návrh nového školského zákona, v Poslanecké sněmovně zřejmě nemá šanci na přijetí. Zcela jednoznačně ho totiž odmítají nejen pravicoví poslanci, ale dokonce i někteří členové vládní sociální demokracie. Návrh zákona schválila vláda ve středu. Návrh školského zákona nově zavádí právo na umístění dítěte do posledního ročníku mateřské školy před zahájením školní docházky a počítá s přípravnými třídami pro děti se sociálními či komunikačními problémy. Umožňuje individuální vzdělávání dětem na prvním stupni základní školy a upravuje podobu maturit.

Kulturní výbor je proti omezování reklamy v České televizi

Kulturní výbor sněmovny je proti omezování reklamy v České televizi. Při projednávání předlohy zákona o vysílání se většina jeho členů přiklonila k názoru, že ČT by měla mít možnost dál uvádět v hlavním vysílacím čase během jedné hodiny šest minut reklam. Výbor diskusi o mediálním zákonu neuzavřel, protože chce vyčkat, s jakými výsledky ho projedná komise. Ta se má normou zabývat v pátek. Sněmovna by o ní měla jednat v dubnu. Přestože o zákonu jako o celku dnes členové kulturního výboru nehlasovali, jejich jednání o jednotlivých paragrafech naznačilo, jakou by mohl mít nakonec podobu. Již nyní lze předpokládat, že poslancům čtyřkoaličních stran se nepodaří prosadit myšlenku, aby stát licence k provozování celoplošných televizí nepřiděloval, ale prodával. Talíř neuspěl ani s návrhem, aby radu pro vysílání volili kromě poslanců i senátoři.

Zástupci autoškol po demonstraci předali petici na ministerstvu

Zhruba desítka zástupců autoškol s pěti vozidly demonstrovala ve čtvrtek dopoledne před ministerstvem dopravy, aby upozornila na finanční problémy kvůli novému zákonu. Účastníci podepsali petici, kterou po skončení protestu předali mluvčí resortu. Protestující doufají, že jejich postup urychlí vyřešení situace, řekl iniciátor demonstrace Tomáš Dohnal. V petici, adresované ministrovi, signatáři požadují, aby se do doby, než budou vytvořeny kvalitní testy, zkušební komise vrátily k upraveným otázkám loňským. Jak ministerstvo na dokument zareaguje a jaké konkrétní kroky podnikne, mluvčí resortu Ludmila Roubcová neupřesnila. Od dnešního protestu desítky zástupců autoškol se distancovala Asociace autoškol ČR. Přesto se její zástupce Jiří Volkán před ministerstvem objevil.

Ochránci dat pochybují o bezpečnosti zpracování sčítání

Úřad pro ochranu osobních údajů požádal Český statistický úřad, aby pozastavil proces počítačového zpracování osobních údajů získaných při sčítání lidu. Tento proces však Český statistický úřad zahájí až počátkem srpna. Úřad na ochranu dat také chce, aby Český statistický úřad kvůli rozporům se zákonem o sčítání lidu nezpracovával údaje o počtu narozených dětí a o počtu zaměstnanců, oznámil mluvčí úřadu Ladislav Hejlík. Podle vyjádření předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté statistici tyto údaje nebudou zpracovávat, rozhodne-li tak soud.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Ráno a dopoledne se místy vytvoří mlhy. Jinak bude oblačno, během dne místy až polojasno, ojediněle slabý déšť. Nejvyšší teploty 9 až 13 stupňů Celsia.