Zprávy Radia Praha

Makedonie si podle prezidenta Havla zasluhuje podporu

Makedonie nemůže podle prezidenta Václava Havla zůstat osamocena v boji proti albánským separatistům. Zaslouží si plnou politickou, psychologickou a technickou podporu mezinárodního společenství, řekl prezident novinářům po setkání s pravoslavným biskupem kosovských Srbů Artemijem. Makedonské ozbrojené síly, které bojují na severozápadě země s albánskými vzbouřenci, by podle Havla mělo mezinárodní společenství podpořit i vojensky. Připomněl, že právě Makedonie poskytla velkému množství uprchlíků z Kosova azyl. "V Makedonii žije velká albánská menšina, která je mírumilovná, státotvorná, je zastoupena v parlamentu. Po celou dobu dělala Makedonie demokratickou, rozumnou, vyváženou politiku, založenou na principu občanských práv a respektu k svébytnosti menšin," podotkl Havel.

Předseda Senátu Petr Pithart si myslí, že Makedonie má ještě rezervy na obranu před vpády albánských vzbouřenců, a považuje proto úvahy o nasazení pozemních sil NATO v této zemi za předčasné. Stejně jako šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas se domnívá, že by NATO mělo především zajistit ostrahu makedonsko-kosovské hranice, a to ze strany Kosova. O zásahu vojsk aliance se hovoří v souvislosti s útoky ozbrojených albánských extremistů, kteří od minulého týdne z okolního hor útočí na Tetovo, druhé největší makedonské město. K případnému zásahu aliance se staví rezervovaně i předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. Poznamenal, že nasazení pozemních sil je choulostivá věc s obrovským rizikem. Zpřísnění kontroly makedonsko-kosovských hranic oznámil generální tajemník NATO George Robertson, vyloučil ale možnou změnu mandátu mírových jednotek KFOR, který by jim dovolil podnikat vojenské operace i v Makedonii.

ČR podle ministra Kavana neposílí, ale ani neoslabí svou účast v KFOR

Česká republika neuvažuje o výrazném posílení svého podílu na mezinárodním kontingentu pod velením NATO v Kosovu (KFOR), velmi pravděpodobně však účast ani neoslabí, řekl v Bruselu český ministr zahraničí Jan Kavan na okraj jednodenní série jednání se členy Evropské komise. Vláda bude podle něj jednat o dalším českém zapojení do balkánských mírových operací v květnu. Představa jakékoli změny hranic je pro ČR podle Kavanových slov "nepřijatelná". Praha si je také vědoma toho, že NATO by mělo hrát aktivnější úlohu. "Vítáme proto jakékoli kroky NATO směřující k lepší ochraně makedonské hranice," uvedl ministr s tím, že ČR jako člen aliance podporuje také návrhy směřující k vyšší logistické podpoře makedonských vládních sil. Bere přitom v úvahu, že KFOR nemá mandát pro zásah v samotné Makedonii.

Ministr Kavan naléhal na rychlé přijetí Česka do Evropské unie

Český ministr zahraničí Jan Kavan v Bruselu požadoval, aby Evropská unie letos v červnu stanovila termín ukončení přístupových rozhovorů a v prosinci vyjmenovala země, s nimiž je uzavře. Jeho protějšek, komisař Günter Verheugen se k ničemu takovému nezavázal, řekl však, že zajištění vstupu Česka v první vlně považuje za "strategickou prioritu". Oba politikové se shodli, že Česká republika by měla uzavřít vstupní rozhovory napřesrok, přičemž Kavan mluvil specifičtěji o prvním pololetí. Jak Verheugen, tak komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová ocenili, že Česká republika nedávno stáhla některé žádosti o přechodná období, jejichž nezbytnost byla podle Kavana překonána vývojem.

Útok hackerů na stránku www.czech.cz materiální škody nezpůsobil

Víkendový útok počítačových pirátů na stránky www.czech.cz, jejímž prostřednictvím Správa českých center prezentuje Českou republiku na internetu, nezpůsobil žádné materiální škody ani ministerstvu zahraničí. Stránka je spravována nezávisle na ministerstvu a není s jeho sítí nijak spojena. Hackeři v sobotu úvodní stránku českých center nahradili černou plochou s fotografií dvou chlapců černé pleti a textem oznamujícím Čechům, že mají novou vládu. Úvodní stránku se technikům správy českých center podařilo uvést do původního stavu v neděli odpoledne. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila, který je zodpovědný za prezentaci resortu na internetu, bylo zneužití stránky nepříjemné hlavně proto, že jde o velmi cennou doménu.

Ministr Mertlík letí do Paříže kvůli výsledkům prověrky OECD v Česku

Ministr financí Pavel Mertlík odlétá ve středu do Paříže, aby se zde zúčastnil závěrečného hodnocení prověrky regulatorní reformy, kterou v České republice na přelomu loňského a letošního roku provedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Podle ředitele odboru cenové politiky ministerstva financí Pavla Maštálka zatím vše naznačuje tomu, že konečné hodnocení by mělo být velmi pozitivní. OECD postupně prověřuje stav regulatorní reformy u všech svých 30 členských států tempem zhruba čtyři země za rok a Česká republika bude ve čtvrtek v Paříži posuzována spolu s Itálií, Řeckem a Irskem. Závěrečného hodnocení Česka v sídle OECD se zúčastní ekonomičtí ministři jednotlivých členských zemí. Mertlík přednese závěrečnou zprávu a poté bude odpovídat na jejich dotazy.

Čeští senátoři hovořili ve Vídni zejména o strategickém partnerství

Otázka "strategického partnerství" Rakouska s pěti kandidátskými zeměmi střední a východní Evropy na vstup do Evropské unie dominovala jednání delegace Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost českého Senátu se šéfem rakouské Národní rady a se členy zahraničněpolitických výborů obou komor sněmoven. Záměr vytvořit strategické partnerství s pěti státy usilujícími o vstup do Evropské unie oficiálně oznámila šéfka rakouské diplomacie Benita Ferrerová-Waldnerová minulý týden. Na červen proto pozvala své kolegy z Česka, Slovinska, Slovenska, Maďarska a Polska na schůzku, při níž by měli jednat o spolupráci s Rakouskem a o rozšíření unie.

Delegace českého Senátu se během setkání s poslanci rakouského parlamentu nevyhnula ani otázce jaderné elektrárny Temelín. Rakouští zákonodárci znovu zdůraznili, že alpská republika odmítá energii vyráběnou v jaderných elektrárnách, a vyslovili se pro větší otevřenost české strany v poskytování informací o jihočeské elektrárně. Rakousko podle vyjádření poslanců Národní rady a Spolkové rady parlamentu sice podporuje vstup Česka do Evropské unie, současně ale požaduje zavedení přechodných období pro uvolnění pohybu pracovníků z nových členských zemí unie po rozšíření evropské patnáctky.

Temelínská elektrárna získala povolení k dalšímu zvyšování výkonu

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil jihočeské jaderné elektrárně Temelín zvyšovat výkon reaktoru prvního bloku až do 55 procent jeho nominální hodnoty. ČTK to řekla předsedkyně úřadu Dana Drábová. K 55 procentům by se výkon reaktoru podle ní mohl dostat ve středu nebo ve čtvrtek. Štěpnou reakci obsluha reaktoru obnovila v neděli po desetidenní odstávce a doposud personál udržoval výkon reaktoru na úrovni maximálně do tří procent.

Právník Fagan nevylučuje "temelínské" žaloby v Česku a USA

Americký právník Edward Fagan nevylučuje, že pokud mu v úterý nebudou vydány dokumenty o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín, budou následovat soudní žaloby v Česku i v USA. Řekl to po pondělním jednání s představiteli nevládních ekologických organizací z České republiky, Rakouska a Německa, s právníky i dalšími odborníky. "Učinili jsme obrovské pokroky v našem úsilí spojeném s jadernou elektrárnou Temelín. Nebudeme vám popisovat žádnou strategii, neřekneme vám, co budeme dělat ani kdy to chceme udělat," uvedl Fagan. Případné soudní spory v Česku by podle něj vedli čeští právníci, kteří již proti Temelínu zastupovali ekologické organizace; on sám by jim prý byl třeba k dispozici i jako svědek.

Americký právník, zastupující rakouské odpůrce Temelína, před měsícem vyzval elektrárenskou společnost ČEZ, americkou firmu Westinghouse a britskou společnost BNFL, která Westinghouse právně zastupuje, aby do 20. března předložily dokumenty ohledně bezpečnosti této jaderné elektrárny.

Rakouští aktivisté chtějí okamžitě zastavit Temelín

Dolnorakouští odpůrci atomové energie požadují okamžité zastavení jaderné elektrárny Temelín, mimo jiné proto, že nedůvěřují českému Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Šéfka úřadu Dana Drábová vzápětí výhrady odmítla s tím, že elektrárna je zatím ve fázi spouštění a že její kritici by neměli váhat použít vlastního rozumu. V nejnovějším prohlášení protitemelínských aktivistů, o kterém informovala agentura APA, se uvádí, že dolnorakouské obyvatelstvo se cítí být ohroženo, neboť "zatím po každém pokusu uvést jadernou elektrárnu do zkušebního provozu došlo k nucené odstávce nebo k poruše". Podle odpůrců Temelína je Státní úřad pro jadernou bezpečnost nedůvěryhodným, protože povolil spuštění elektrárny navzdory přetrvávajícím problémům. Také bavorský ministr životního prostředí Werner Schnappauf požaduje další bezpečnostní zkoušky elektrárny, tak jak to přislíbil na jejich společném setkání minulý čtvrtek ministr Miloš Kužvart, zdůrazňují rakouští aktivisté.

Schodek běžného účtu platební bilance loni vzrostl na 91,4 mld.Kč

Běžný účet platební bilance České republiky skončil loni předběžně s deficitem 91,4 miliardy Kč (zhruba 2,369 miliardy dolarů), což je o 37,2 miliardy korun víc než za rok 1999. Předloni činil schodek podle zpřesněných údajů 54,221 miliardy korun (asi 1,567 miliardy dolarů). Údaje o platební bilanci za rok 2000 zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Horší výsledek je podle ČNB důsledkem rostoucího schodku obchodní bilance, který za loňský rok činil 126,8 miliardy korun proti předloňským 65,8 miliardy. Příliv kapitálu na finančním účtu dosáhl loni 129,6 miliardy korun, z toho přímé investice klesly na 172,8 miliardy korun z předloňských 215,7 miliardy korun. Devizové rezervy ČNB po vyloučení kursových vlivů vzrostly loni o 31,6 miliardy korun.

Ministr Mertlík očekává růst HDP za loňský rok o 2,9 až 3,0 procenta

Ministr financí Pavel Mertlík očekává, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky za loňský rok vzrostl o 2,9 až 3,0 procenta, zatímco ministerstvo financí ve své poslední prognóze počítalo s růstem ekonomiky o 2,7 procenta. "Růst bude tažen hlavně soukromou domácí poptávkou a exportem," řekl Mertlík ČTK. Význam čistého exportu se podle něj během roku snižoval vlivem růstu importu, naopak v posledním čtvrtletí by mezi tahouny růstu měly být zejména investice. Český statistický úřad zveřejní výsledky HDP za loňský rok tento čtvrtek. Ve třetím čtvrtletí vzrostl HDP v meziročním srovnání o 2,2 procenta. V roce 1999 poklesl o 0,8 procenta.

Vláda zváží návrh hejtmanů zřídit krajská pracoviště v okresech

Vláda zváží návrh hejtmanů transformovat okresní úřady, které mají být zrušeny k 31. prosinci 2002, v detašovaná pracoviště krajských úřadů. Na tiskové konferenci po celodenním prvním historickém setkání vlády a krajských hejtmanů to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Zatímco vládu tvoří členové sociální demokracie, hejtmani zastupují opoziční Občanskou demokratickou stranu a čtyřkoalici.

Podle ministra financí Pavla Mertlíka je snahou jeho ministerstva, aby kraje měly od příštího roku vlastní daňové příjmy. Záleží to však na tom, zda připravovanou novelu zákona o rozpočtovém určení daní stihne včas schválit parlament. "Je tu naděje věřit tomu, že pro příští rok bude způsob financování zakládat pro kraje vlastní finanční zdroje," řekl Mertlík na tiskové konferenci po jednání ministrů s krajskými hejtmany.

Slintavka by tak jako Británii Česko zachvátit neměla

V případě výskytu slintavky a kulhavky v České republice, by se vzhledem k opatřením přijatým Státní veterinární správou a kázni tuzemských farmářů nákaza neměla plošně rozšířit tak jako v Británii. Řekl to přednosta Ústavu infekčních chorob a epizootologie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Zdeněk Pospíšil. Státní veterinární správa zemědělcům uložila především zajistit neporušenost oplocení chovů hospodářských zvířat, umístit dezinfekční zařízení u vchodů a vjezdů, zamezit vstup cizím osobám a zvířata přemísťovat pouze po vyšetření, jako by byla podezřelá z onemocnění slintavkou a kulhavkou. Zemědělci podle Pospíšila opatření dodržují, protože slintavka a kulhavka by pro ně i přes finanční náhradu od státu a pojišťoven znamenala existenční pohromu.

Do nádob s dezinfekcí nešlapou na hranicích jen lidé, ale i psi

Nejen turisté přijíždějící do České republiky, ale také jejich psi procházejí na hranicích přes nádoby s dezinfekcí. "Psů se bezpečnostní opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky do Česka ani netýkají. Jejich páni jsou ale často horliví. Než jim však stihneme říci, aby psy netrápili, vtisknou jim tlapky do dezinfekce," řekl vedoucí mikulovské cizinecké policie Imrich Časný. Česko-rakouský hraniční přechod Mikulov-Drassenhofen je největší na jižní Moravě a leží na hlavní silniční trase mezi Brnem a Vídní. Odbavování je na všech sedmi silničních a dvou železničních česko-rakouských hraničních přechodech plynulé a již se zde ani netvoří dlouhé kolony neodbavených vozidel. Policisté nevylučují, že problémy mohou nastat v pátek, kdy se mnozí občané Česka a Polska vracejí ze zájezdů a zaměstnání domů.

Ministerstvo dopravy omezilo výjezdy autobusů do Rakouska

Kvůli nedostatku vstupních povolení do Rakouska pro autobusové dopravce zpřísnilo ministerstvo dopravy a spojů od konce února podmínky pro jejich výdej. O povolení mohli dosud žádat všichni provozovatelé starších autobusů neplnících ekologické normy nebo vyhovující starší normě Euro 0. Podle nařízení budou povolení vydávána pouze na vozidla plnící normu Euro 0. Starší vozy se do Rakouska nedostanou. Vozidla splňující přísnější normy Euro 1 a 2 povolení nepotřebují. Pro letošní rok rakouská strana přislíbila 8000 povolení. Povolení jsou, stejně jako u silniční nákladní dopravy, přidělována na základě jednání smíšených komisí. O jejich rozdělování se stará ministerstvo dopravy a spojů a distribuci zajišťuje Česmad Bohemia.

Stínovou vládu představí čtyřkoalice veřejnosti 2. dubna

Čtyřkoalice hodlá představit svoji stínovou vládu 2. dubna. "O jejím složení jsme s partnery jednali v neděli do noci a sejdeme se opět ve středu," řekl na tiskové konferenci v Kroměříži předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Čtyřkoalice podle něj nyní řeší problém, zda již ve stínové vládě ministerstva restrukturalizovat, nebo to udělat po vítězství v parlamentních volbách. Jasný je post předsedy Unie svobody Karla Kühnla. Obecně se o něm uvažuje jako o stínovém ministrovi zahraničí. Podle lednové dohody stane v čele stínové vlády lidovec Cyril Svoboda, Unie svobody obsadí sedm míst, ODA dvě a Demokratická unie jedno. O konečné podobě kabinetu rozhodne politická rada čtyřkoalice, v níž Svoboda nemá hlasovací právo.

Pilip a Bubeník věří, že měli být odstrašujícím příkladem

Český poslanec Ivan Pilip a bývalý studentský předák Jan Bubeník, kteří strávili 25 dní v kubánských vězeních, v pondělí v Miami uvedli, že věří, že je kubánská vláda chtěla soudit na výstrahu ostatním cizincům, kteří jsou pro svržení kubánského prezidenta Fidela Castra. Uvedla to agentura AP. Při debatě v redakci floridského raníku Miami Herald Češi řekli, že je zatčení zprvu zvlášť neznepokojilo, protože Kubánci zpravidla cizince, kteří se setkají na Kubě s disidenty, jen vyhošťují. Castro se však podle nich rozzuřil, když se zprávy o jejich zatčení rychle rozšířila po světě, uvedla AP. Castro je "paranoický" a domníval se, že se jedná o jakési spiknutí proti němu, citovala americká agentura Bubeníka s tím, že on a Pilip jsou v USA, aby hovořili s americkými představiteli o svém věznění, a že přijeli na jižní Floridu na setkání s kubánskými exilovými předáky.

Židovský svátek Purim slavily desítky dětí z Mělníka

Oslavou židovského svátku Purim pokračoval v Mělníku dlouhodobý projekt okresního muzea Prázdná místa, který se snaží přiblížit dětem holocaust, židovskou historii a kulturu. Desítky žáků z mělnických základních i středních škol navštívily dětské představení o královně Ester a následující karneval. Purim se v židovské komunitě každoročně slaví v únoru až březnu, a to nejčastěji bujarými karnevaly a veselicemi. Svátek připomíná událost z pátého století před naším letopočtem, kdy perská královna židovského původu Ester zachránila svůj lid před vyhlazením.

Den proti rasismu připomene koncert i pořady v televizi a rádiích

Na netoleranci vůči lidem jiné barvy pleti, zvyků či vyznání má upozornit koncert s názvem DOST!, který se koná ve středu večer v pražském Popmuzeu na Malé Straně. Vystoupení desítky hudebníků a skupin v televizním, rozhlasovém i internetovém přenosu se stane součástí programu Mezinárodního dne za odstranění rasové diskriminace, řekl Michal Broža z Informačního centra OSN. Středeční koncert DOST!, který pořádá Nadace Člověk v tísni, má přispět ke změně podezíravého postoje i podvědomého strachu Čechů z cizinců. K mezinárodnímu dni se po výzvě pražského střediska OSN připojí také Česká televize, Český rozhlas a Radio Impuls, které pořady pro mladé zaměří v úterý a hlavně ve středu 21. března právě na rasismus. Zájemci budou moci ve středu od 16:00 na adrese www.un.org/WCAR/21march/ sledovat v přímém přenosu i setkání mládeže z celého světa v New Yorku. Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace stanovila OSN v roce 1966 na 21. března. Je připomínkou 69 lidí, kteří v roce 1960 zahynuli po střelbě policie do účastníků demonstrace proti apartheidu v jihoafrickém městě Sharpeville.

Světový den divadla pro děti a mládež oslaví i soubory z Ostravy

Sedm školních souborů z Ostravy se připojilo k prvním oslavám Světového dne divadla pro děti a mládež. U příležitosti tohoto významného dne se v úterý ve městě uskuteční dvě minipřehlídky, řekl Saša Rychecký z pořádajícího Domu dětí a mládeže v Ostravě-Mariánských Horách. Světový den divadla se z iniciativy Mezinárodního divadelního ústavu slaví od roku 1962 vždy 27. března. Obdobný svátek zaměřený na soubory hrající pro děti a mládež se podle rozhodnutí Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež uskuteční 20. března.

Zpěvačka Natalia Oreirová vyprodala pražskou Lucernu

Argentinská popová zpěvačka a herečka Natalia Oreirová, známá jako hlavní představitelka telenovely Divoký anděl, roztleskala v pondělí večer vyprodaný sál pražské Lucerny. Třiadvacetiletá temperamentní černovláska se na pódiu objevila v přiléhavém červeno-černém kompletu, doplněném černými pery, která jí splývala od ramen až po lokty. Návštěvníky Oreirová během večera několikrát za velkého potlesku oslovila česky. V publiku, které po vystoupení předkapely čekalo na její příchod půl hodiny, výrazně převažovaly mladé zástupkyně ženského pohlaví. V úterý čeká Oreirovou vystoupení v brněnské hale Rondo.

Ze sportu:

V dohrávce 21. kola první fotbalové ligy Liberec zdolal Staré Město 2:1. Posunul se tak v tabulce na páté místo.

Ve čtvrtfinále extraligy ledního hokeje Vsetín podlehl Zlínu 0:2 a na zápasy vede 3:2. Znojmo prohrálo s pražskou Slavii 0:3 a prohrává na zápasy 2:3.

A ještě krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno, během dne až polojasno. Místy, zejména na severu a severovýchodě republiky sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů, na horách kolem -2 stupňů Celsia.