Zprávy Radia Praha

Německo a Rakousko navrhují sedmiletý odklad svobodného pohybu pracovních sil z Česka a dalších zemí po jejich přijetí do EU

Německý kancléř Gerhard Schröder a rakouský Wolfgang Schüssel na summitu Evropské unie ve Stockholmu uvedli, že trvají na sedmiletém odkladu svobodného pohybu pracovních sil z Česka a dalších zemí po jejich přijetí do unie. Podle Schüssela je obava z přílivu pracovních sil obrovský problém. Připomněl, že v Rakousku vzrostla podpora přijetí sousedních zemí do unie poté, co vláda nastolila požadavek odkladu, ze 40 na 70 procent. Němci i Rakušané souhlasí s tím, aby omezení volného pohybu pracovníků bylo po určité době vyhodnoceno a případně zkráceno. Vychází ze zkušenosti se Španělskem a Portugalskem, pro něž byla sedmiletá regulace pohybu pracovních sil odvolána po vypršení pěti-šesti let. Očekává se, že kandidátské země se budou takovému návrhu při vstupních rozhovorech bránit. Český ministr zahraničí Jan Kavan minulý týden v Bruselu uvedl, že dlouhé přechodné období by pro české občany bylo obtížně přijatelné.

Experti ODS připravují materiál, který počítá s možností, že by ČR nevstoupila do EU

Experti Občanské demokratické strany začali podle Lidových novin připravovat materiál, který počítá s možností, že by Česká republika v dohledné době - nebo třeba vůbec nikdy - nevstoupila do Evropské unie. Materiál je vůbec prvním případem, kdy významná politická síla připustila, že Češi zůstanou mimo unii. Materiál, který vzniká v odborné komisi ODS pod vedením stínového ministra zahraničí Jana Zahradila, rozpracovává dvě varianty. V první, pravděpodobnější, ČR do unie vstoupí, ale bude se muset bránit tlaku na rozpuštění národních států. Ve druhé variantě zůstane za branami unie a měla by se spoléhat na "těsné politicko-bezpečnostní i přímé ekonomické napojení na USA", píší Lidové noviny.

Češi se vstupem do Evropské unie své identity nevzdají, uvádí Václav Havel v článku pro Mladou frontu Dnes

O Evropské unii píše ve svém článku pro Mladou frontu Dnes český prezident Václav Havel. Vyslovuje se v něm mimo jiné pro společnou legislativu "v některých věcech" a upozorňuje, že většina právních úprav, které ČR podniká, aby sladila své právo s právem evropským, jsou "věci desetiletími života stabilních demokracií vyzkoušené". Kdyby například naše zákonodárství bylo hned od počátku devadesátých let na úrovni států Evropské unie, což nebylo možné, nemuseli jsme se asi dočkat mnoha šokujících miliardových tunelů," napsal prezident v MfD. Havel připomněl, že Češi se vstupem do unie nevzdají své identity, ale části vlastní suverenity.

Delegace senátorů jedná v USA

Delegace zahraničního výboru českého Senátu v čele s předsedou výboru Michaelem Žantovským jedná ve Spojených státech o evropské bezpečnostní politice a NATO. Při sedmidenní návštěvě se senátoři hodlají soustředit rovněž na posílení hospodářské spolupráce s USA a na boj s organizovaným zločinem a s korupcí ve veřejné správě.

Vláda jmenuje zmocněnce pro summit NATO

Vláda na své středeční schůzi jmenuje na návrh ministra zahraničí Jana Kavana vládního zmocněnce pro přípravu summitu Severoatlantické aliance, který se příští rok uskuteční v Praze. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil nechtěl jméno kandidáta před jednáním vlády sdělit; podle neoficiálních informací ČTK jím je český velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra. V USA působí od března 1997, podle diplomatických zvyklostí se velvyslanci střídají v úřadech po čtyřech letech. V souvislosti s výběrem zmocněnce padlo podle informací ČTK v kuloárech také jméno českého velvyslance při NATO Karla Kovandy.

Jaroslav Kopřiva nahradil ve vedení KDU-ČSL Cyrila Svobodu

Celostátní konference KDU-ČSL zvolila prvním místopředsedou strany neúspěšného kandidáta lidovců na lídra čtyřkoalice Jaroslava Kopřivu. Ve vedení strany nahradí dosavadního prvního místopředsedu strany Cyrila Svobodu, který se v lednu nečekaně stal lídrem čtyřkoalice a vzápětí rezignoval na svou stranickou funkci. Užší vedení lidové strany přitom konferenci doporučilo, aby se prvním místopředsedou stal Miroslav Kalousek a Kopřiva "řadovým" místopředsedou. Čtyřicetiletý Jaroslav Kopřiva se doposud na politické scéně výrazněji neangažoval, má však několikaleté zkušenosti z práce v exekutivě a státní správě. Od září 1992 až do dubna 2000 byl náměstkem čtyř ministrů vnitra. Právě díky zkušenostem s prací na ministerstvu vnitra se Kopřiva stal vážným uchazečem o funkci ministra vnitra ve stínové vládě čtyřkoalice, která by měla být známa do konce března. Jaroslav Kopřiva hodlá v nové funkci vytvořit "databázi schopných členů strany", kteří vnesou do politiky křesťanských demokratů nové impulsy. Převezme i agendu zahraničních styků.

Opravy regulace v jaderné elektrárně Temelín pokračují

Technici generálního dodavatele technologie temelínské elektrárny, firmy Škoda Praha, opravují netěsnost olejové regulace jednoho z dílů turbíny prvního bloku. Václav Brom z tiskového odboru elektrárny řekl, že obsluha udržuje výkon reaktoru na 1,9 procenta nominální hodnoty. Obsluha prvního bloku elektrárny ve čtvrtek večer zastavila měření a testy turbíny při výkonu reaktoru do 55 procent a snížila výkon reaktoru na minimum. Důvodem byl únik několika desítek litrů oleje z netěsnosti u olejové regulace jednoho ze tří nízkotlakých dílů turbíny.

Epidemie slintavky zatím nenarušuje zásobování vojáků na Balkáně

Výskyt slintavky a kulhavky na evropském kontinentě, na který řada zemí reagovala zákazem dovozu a transportu potravin živočišného původu, zatím nekomplikuje zásobování českých vojenských jednotek v Bosně a Kosovu. V místě působení kupují vojáci SFOR a KFOR pečivo a zeleninu, většina potravin se dováží z domova. V Bosně působí zhruba 500 českých vojáků sil SFOR, v Kosovu bezmála 200 příslušníků sil KFOR.

Lidé opět mohou na internetu dávat hlas prostořekým politikům

Lidé, kterým je trnem v oku prostořekost českých politiků, mohou na internetu opět hlasovat o tom, které výroky je nejvíce zvedly ze židlí. Organizátor internetové ankety Rypák roku (www.rypak.cz), podnikatel Miroslav Jandora, zahájil druhý ročník hlasování a během několika dní se stal prvním adeptem na cenu premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman. Ten loni v anketě jasně zvítězil a vysloužil si tak uzenou prasečí hlavu. Velkou šanci odnést si i letošní cenu Rypák roku získal premiér za nedávný komentář vývoje české ekonomiky, který pronesl před televizními kamerami: "Já jsem možná o berlích, ale důležité je, že česká ekonomika díky mé moudré vládě o berlích není." Loni pro Zemana v anketě Rypák roku hlasovaly takřka čtyři tisíce lidí, zatímco předseda ODS Václav Klaus na druhém místě získal necelých 800 hlasů a třetí prezident Václav Havel o dalších 200 hlasů méně.

Vzrušená atmosféra provázela v centru Prahy Pochod pro život

Vzrušená atmosféra, ostré výměny názorů a strkanice provázely Pochod pro život, který na ochranu práva nenarozených a nechtěných dětí uspořádalo v centru Prahy občanské sdružení Hnutí pro život. S opačnými názory vystoupila skupinka levicových aktivistů prosazujících naopak právo žen na interrupci. V sobotu odpoledne se na Staroměstském náměstí shromáždilo k pochodu na 600 lidí. Byli mezi nimi rodiče s malými dětmi, starší občané a nechyběli ani řádové sestry a bratři. Napětí vyvolalo, když odpůrci pochodu rozvinuli transparent hájící právo na bezplatnou interrupci. Mezi obě znesvářené skupiny si poté stoupli uniformovaní policisté. Mladí radikální levicoví aktivisté označili shromáždění za moralistické; podle nich se sice cítí být hlasem nenarozených dětí, ale ve skutečnosti je útokem na ženská práva. Zbytečné vášně kritizovala biskupka Církve československé husitské Jana Šilerová. "Pro mě jako věřící je jasné, že život je dán shůry a že s ním nemohu svévolně nakládat. Na druhé straně je tragédií bigotních křesťanů, když spolu s hříchem odsuzují i člověka. Mohu říci ne potratům. Nemohu však říci ne té ženě, která ze zoufalství, trápení či nejistoty k tomu sáhne," řekla Šilerová ČTK. Účastníci Pochodu pro život sbírali také podpisy proti fotografické výstavě I.N.R.I., která v Galerii Rudolfinum prezentuje novozákonní příběhy formou reklamní fotografie.

S hradeckým setkáním anarchistů nesouhlasí domácí antifašisté

Bez narušení pořádku a velkých omezení dopravy se obešla demonstrace anarchistů v Hradci Králové. Zhruba 200 mladých lidí z celé ČR, protestujících proti projevům fašismu a formující se krajní pravici v ČR, prošlo městem a demonstraci zakončilo projevy na Velkém náměstí. Od akce se distancovali představitelé královéhradeckých antifašistů. Jejich zástupci shromáždění monitorovali, k demonstrantům se však nepřipojili. "Demonstrace je zbytečná. Hradec Králové není městem, kde by se projevovali neonacisté. Útoky, kterými se organizátoři ohánějí, zde nejsou," řekl představitel královéhradeckých antifašistů Radim Štěchovský.

Čtrnáctiletá Dánka zemřela v Praze po napadení meningokokem

Čtrnáctiletá Dánka zemřela v pražské Fakultní nemocnici Motol po napadení meningokokem typu B. Jak uvedla televize NOVA, přijela do České republiky se školním zájezdem i přesto, že krátce před tím v Dánsku zemřeli na tuto infekční chorobu dva její spolužáci. Hygienici jsou postupem Dánů, kteří ohrozili všechny lidi, se kterými se setkali, rozhořčeni. Dánka byla přivezena do nemocnice pozdě. Tým lékařů, který ji ošetřoval, užívá preventivně antibiotika. Proti meningitidě typu B neexistuje na rozdíl od typů A a C očkovací látka.

Porodníci jednali dva dny na Valašsku o léčbě neplodnosti

O léčbě neplodnosti jednali lékaři a porodní asistentky na dvoudenní konferenci, která skončila v Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Čeští zdravotníci dosahují podle lékaře pořadatelské společnosti Gyneko Ivo Janáčka při mimotělním oplodnění vynikajících výsledků. "Řadí se více než třicetiprocentní úspěšností ke světové špičce včetně USA. Lepší jsou jen islandští zdravotníci s 41 a horší je například Německo s 22 procenty úspěšnosti," uvedl. Podle posledních statistických údajů využilo mimotělního oplodnění v roce 1999 v České republice zhruba 8200 žen. V republice se těmto zákrokům věnuje asi 13 zdravotnických center.

U Těrlické přehrady na Karvinsku vyroste letní bobová dráha

Několik stovek metrů dlouhá letní bobová dráha by měla vzniknout nedaleko Těrlické přehrady na Karvinsku. Projekt je součástí studie rozvoje turistického ruchu v okolí nádrže. Rekreanty chtějí radní přilákat i obřím tobogánem a výletním parníkem. Podobná dráha je zatím postavena jen ve Špindlerově Mlýně, kde měří více než 1400 metrů. Údolní nádrž Těrlicko, která je oblíbeným místem rekreace obyvatel Karvinska a okolí, byla dokončena v roce 1963. Její rozloha přesahuje 260 hektarů.

Na Labi se konalo "plavení jara"

Konvoj 30 nejroztodivnějších plavidel, který vyplul v Ústí nad Labem, vezl na svých palubách jaro do sousedního Děčína. Na 120 zkušených i méně zkušených plavců, které neodradila ani vysoká hladina Labe, vyslechlo před startem upozornění na záludnosti labských vodníků. Někteří labští vlci ulili ze svých zásob trochu rumu, či fernetu do Labe. Vodníci prý po této oběti dají pokoj, tvrdily posádky většiny člunů. Zájem desítek Ústečanů, kteří přišli děčínské plavce na střekovská zdymadla vyprovodit, vyvolaly lodě, které připomínaly kuchyň či hospůdku včetně plynových vařičů a bas nezbytných "lahváčů".

V máslovickém muzeu vyrobilo 285 návštěvníků sedm kilogramů másla

Přes sedm kilogramů másla ručně vyrobilo 285 návštěvníků Malého muzea másla v Máslovicích v okrese Praha - východ. Lidé, kteří zavítali na čtvrtý ročník Jarního stloukání, vlastními silami našlehali a stloukli ve dvou máselnicích 20 litrů smetany. Martin Sýkora, který spolu s manželkou Vladimírou muzeum založil, vysvětlil, že zapojení návštěvníků do ručního stloukání je nejen zvláštností muzea, ale i nutností. Sobotní akcí zahájilo muzeum již čtvrtou návštěvnickou sezónu. Kromě ruční výroby másla mohli lidé zhlédnout výstavu historických velikonočních pohledů a výšivek, vyzkoušet si pletení pomlázek a výrobu vrbových píšťalek. Po celé odpoledne jim k poslechu hrála country skupina Máslovické drnkačky. Máslovické muzeum založili manželé Sýkorovi před čtyřmi roky. Do expozice soustředili máselnice, formy a obaly k uchovávání másla. "Nápad zřídit tu máselné muzeum vychází z názvu obce," vysvětlil Sýkora. Přiznal však, že pojmenování Máslovic s výrobou másla nijak nesouvisí. Obec své jméno získala po rodu Másloviců, kteří ves v 11. století založili.

Začal letní čas

V noci ze soboty na neděli si úderem 02:00 středoevropského času posunuly hodiny na 03:00 a začal letní čas. Občané tím ztratili hodinu spánku. Ve výhodě byli ti, kteří byli při přechodu na letní čas v zaměstnání, protože se jim pracovní doba o hodinu zkrátila. Časový posun skončí v neděli 28. října, kdy se hodiny vrátí o 60 minut zpět. Někteří občané mají proti letnímu času zásadní výhrady a vytrvale požadují jeho definitivní odstranění. Veřejný ochránce práv Otakar Motejl již obdržel v této souvislosti šest stížností. Byl mezi nimi i podnět nejznámějšího odpůrce letního času, pekaře Stanislava Pecky ze Sobětuch na Chrudimsku.

Letní čas poprvé platil v českých zemích za první světové války v letech 1915 a 1916. Podruhé se čas začal měnit za druhé světové války a hodinové ručičky cestovaly na jaře a na podzim i po několik mírových let. Od roku 1976 zavedly letní čas členské státy Evropské unie a Československo se k nim připojilo v roce 1979. Letní čas trval nejprve šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

Čeští fotbalisté zvítězili v kvalifikaci o postup na Mistrovství světa v roce 2002 nad Severním Irskem 1:0

Ve svém čtvrtém vystoupení v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2002 zvítězili čeští fotbaloví reprezentanti v Belfastu nad Severním Irskem 1:0. Jedinou branku vstřelil už v 11. minutě záložník Pavel Nedvěd. V čele tabulku mají svěřenci trenéra Jozefa Chovance deset bodů, ztratili zatím jen dva vinou bezbrankové remízy na Maltě. V dalším utkání třetí kvalifikační skupiny přivítají čeští hráči ve středu v Praze na Letné Dány.

Fotbalisté do 21 let zvítězili v kvalifkaci na ME v Severním Irsku

Čeští fotbalisté do 21 let zvítězili v kvalifikaci na mistrovství Evropy mužstev této věkové kategorie v Severním Irsku 2:0. O branky se postarali Baroš a střídající Pospíšil, který vstřelil gól vzápětí po svém příchodu na hřiště.

Fotbalisté Blšan jsou po výhře nad Bohemians ve čtvrtfinále

Fotbalisté Chmelu Blšany postoupili do čtvrtfinále Poháru Českomoravského fotbalového svazu poté, co na svém hřišti porazili Bohemians 2:1. Rozhodující branku vstřelil po individuální akci Gedeon sedmnáct minut před koncem.

Hokejisté Vítkovic postupují do semifinále play off hokejové extraligy

Po Vsetínu, pražské Spartě a Slavii zkompletovaly složení semifinále play off hokejové extraligy hokejisté Vítkovic. Rozhodlo o tom jejich vítězství v sedmém čtvrtfinálovém utkání na ledě Pardubic v poměru 4:3, kterým nakonec vyhráli i celou sérii. Pro Východočechy skončila soutěž stejně jako před rokem, kdy nestačili v boji o elitní čtyřku na pozdějšího šampióna Spartu.

Počasí

Dnes bude převážně zataženo, denní teploty vystoupí v Čechách na 6 až 10, na jihu uzemí až 13, na Moravě 10 až 14 stupňů Celsia.