Zprávy Radia Praha

Studie expertů tvrdí, že Češi se stěhují za hranice jen načas a kvůli penězům

Občany České republiky vedou ke stěhování do jiných států pouze ekonomické důvody, málokdo se v cizině hodlá trvale usadit. Podle studie, kterou vypracovala skupina expertů, se nedá předpokládat, že by se Čechům po vstupu do Evropské unie chtělo kvůli rozdílům v životní úrovni trvale zakotvit v cizině. Přetrvávají však motivace ke krátkodobé pracovní migraci. Češi mají největší zájem o Německo, Velkou Británii, USA a Kanadu. Experti upozorňují, že vzhledem ke zhoršující se demografické situaci a měnící se struktuře poptávky po různých druzích zaměstnání se může ČR již velmi brzy ocitnout "v reálném ohrožení odlivu kvalifikovaných mozků".

Zmírnit obavy obyvatel zemí EU sousedících s Českou republikou, zejména pak příhraničních spolkových zemí Bavorska a Saska, z přílivu levné pracovní síly po přijetí Česka do EU je cílem mezinárodního sympozia, které se 2. a 3. dubna uskuteční v Karlových Varech. "Chceme zmapovat, jaké obavy ze vstupu ČR do EU se za hranicemi objevují. Proto bychom uvítali, kdyby je zahraniční účastníci na tomto sympoziu vyjádřili," řekl Lubomír Kovář, jednatel Euroregia Egrensis, které akci pořádá. Setkání by podle něj mělo ukázat, nakolik jsou některé obavy oprávněné, případně je zmírnit, či úplně vyvrátit.

Sociální demokraté chtějí prodloužit druhou etapu reformy veřejné správy

Druhá etapa reformy veřejné správy se musí uskutečnit s co největší jistotou, bude proto zřejmě potřeba zvážit možnost jejího prodloužení. Shodli se na tom sociálnědemokratičtí ministři, senátoři, poslanci a krajští zastupitelé. Jak uvedl místopředseda strany Zdeněk Škromach, poměrně rychlé zrušení okresních úřadů do konce roku 2002 se ukazuje jako problémové, obzvláště v oblasti předávání majetku, protože celá agenda je poměrně složitá.

Náměstek ministra obrany Jaromír Novotný bude zřejmě velvyslancem v Indii

První náměstek ministra obrany Jaromír Novotný bude podle několika na sobě nezávislých zdrojů ČTK novým velvyslancem v Indii. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil nechtěl s odkazem na diplomatické zvyklosti informace komentovat. Novotný naposled jednal v Indii před deseti dny v rámci premiérova doprovodu. Sektor obrany totiž ČR vidí jako jednu z největších šancí, jak uspět na obrovském indickém trhu.

Od středy budou v Boleticích cvičit čeští a američtí průzkumníci

Procvičení činnosti průzkumných jednotek v týlu protivníka je cílem mezinárodního cvičení Lion Stealth 2001, které se od středy do neděle uskuteční ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku. Zúčastní se jej 30 příslušníků českého 4. průzkumného praporu 4. brigády rychlého nasazení a stejný počet vojáků americké 173. výsadkové brigády.

Ministerstvo zahraničí dá vyšetřovatelům dokumenty k pronájmu Českého domu v Moskvě

Ministerstvo zahraničí předá Službě pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti dokumentaci ke kauze spojené se zpochybňovaným pronájmem Českého domu v Moskvě. Jak uvedl v diskusním pořadu televize Nova Sedmička ministr zahraničí Jan Kavan, součástí dokumentace budu i analýzy tří advokátních kanceláří. Na jejich základě Kavan tvrdí, že ve smlouvě o pronájmu Českého domu firmě Hotel Český dům nejsou žádné protizákonné pasáže a stát finančně poškozen nebyl. Smlouva má podle něj nicméně závažné formální nedostatky, které bude zapotřebí řešit.

Sudetští Němci žádají německou vládu, aby na ně pamatovala

Spolkové shromáždění, nejvyšší orgán Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), na svém víkendovém zasedání v Mnichově vyzvalo německou vládu, aby při rozšiřování Evropské unie na východ prosazovala žádosti sudetských Němců. Osmdesát delegátů v usnesení poukázalo na to, že Evropský parlament požadoval zrušení Benešových dekretů a že o tento cíl se zasazuje také rakouská vláda. Německý Spolkový sněm a spolková vláda nesmějí v této důležité otázce zaostat za Evropským parlamentem, praví se v usnesení.

Vrchní soud bude rozhodovat o tom, kudy povede dálniční obchvat Plzně

Vrchní soud v Praze bude od úterý rozhodovat o tom, kudy povede dálniční obchvat západočeské Plzně. K soudu se proti rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj odvolali ekologové spolu s dvěma dotčenými obcemi. Zatímco resorty místního rozvoje a dopravy a plzeňská radnice prosazují delší, takzvanou vládní variantu obchvatu, ekologové chtějí, aby se obchvat vyhnul chráněnému kopci Val a šel blíže městu. Když se Vrchní soud přikloní k vládní variantě, může urychlenou výstavbu obchvatu zkomplikovat žaloba u Ústavního soudu proti zákonu, který nedávno speciálně kvůli obchvatu schválili poslanci. Zákon, prohlašující obchvat za veřejný zájem, je totiž podle některých kritiků v rozporu s Ústavou. V opačném případě lze očekávat ústavní stížnosti od vlastníků pozemků na trase obchvatu. Podle zákona jim totiž může být jejich majetek vyvlastněn.

Americký právník Ed Fagan není podle ministra zahraničí Jana Kavana nebezpečím pro český stát

Americký právník Edward Fagan, který zastupuje zájmy ekologů bojujících proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín, není podle ministra zahraničí Jana Kavana nebezpečím pro český stát. "On může iniciovat některé soukromoprávní žaloby, a to proti americké firmě Westinghouse případně proti ČEZ, jako provozovateli, ale ne proti českému státu," řekl Kavan v pořadu televize Nova Sedmička. Fagan po společnostech ČEZ a Westinghouse požaduje dokumenty o bezpečnosti Temelína. Pokud je nedostane, hrozí tím, že se ve Spojených státech obrátí na soud. Předseda Unie svobody Karel Kühnl se nicméně domnívá, že Fagan je těžký protivník. Vláda či ČEZ by podle Kühnla měly zjistit, jaké druhy informací vydávají jaderné elektrárny ve Spojených státech a západní Evropě. Ty by pak měly být přístupné na internetu, míní Kühnl. Kavan uvedl, že česko-rakouská komise expertů se již dohodla na tom, že všechny zákonem povolené materiály budou na internetu k dispozici.

Zákon o Sociální pojišťovně by měl přinést výhody všem občanům

Vládní návrh zákona o Sociální pojišťovně, jehož hlavním smyslem je oddělení důchodového a nemocenského pojištění od státního rozpočtu, obsahuje řadu opatření ke zkvalitnění služby pro plátce pojistného. Zaměstnavatelé by např. měli pojištěncům vydávat stejnopis evidenčního listu. To by mělo odstranit problémy po případném zániku firmy, kdy bývalí zaměstnanci s obtížemi sháněli doklady o odpracované době. Zaměstnavatelé budou povinni odesílat evidenční listy každoročně Sociální pojišťovně a od roku 2006 by výpisy jejím prostřednictvím měly být zasílány občanům. Měly by obsahovat také informace o příjmech, které jsou zahrnovány do výpočtu důchodu. Každý člověk bude mít přehled o tom, jak se vyvíjí jeho důchodový nárok.

Podpory podnikání zůstanou letos na loňské úrovni asi 2,1 miliard korun

Podpory malého a středního podnikání zhruba v loňském objemu 2,1 miliardy korun připravuje i letos ministerstvo průmyslu a obchodu. Podpůrné programy jsou vyhlášeny až do roku 2004 a žadatelům tak odpadá řada byrokratických povinností, uvádí zpráva. V novele zákona o podpoře podnikání je také zpřesněna definice, kde malý podnik představuje maximálně 50 zaměstnanců a střední firmu 250 pracovníků. Pro zařazení bude důležitý i objem majetku a tržeb, stejně jako kritérium nezávislosti. Malé a střední podniky se na českém HDP podílejí nyní z 38 procent.

Stínovou vládu žen zřejmě rozšíří ministryně obrany

Stínovou vládu žen zřejmě v brzké době rozšíří ministryně obrany. V diskusním pořadu televize Prima to řekla sociálnědemokratická poslankyně a hlavní iniciátorka ženského stínového kabinetu Jana Volfová. Kabinet loni vznikl jako reakce na nechuť premiéra Miloše Zemana jmenovat do ministerských funkcí ženy. První ženou, která v členské zemi Severoatlantické aliance řídila resort obrany, byla norská ministryně Eldbjörg Lowerová. Funkci zastávala od března 1999 do března 2000, kdy ji vystřídal Björn Tore Godal. V devadesátých letech měli ministryni obrany i ve Finsku, které však není členem NATO.

Profesor Rudolf Zahradník odchází z čela Akademie věd ČR

Po osmi letech opouští místo předsedy Akademie věd profesor Rudolf Zahradník. Během dvou funkčních období výrazně přispěl k její restrukturalizaci, zasazoval se také o zlepšení financování a zvýšení prestiže domácí vědecké obce na veřejnosti. Dvaasedmdesátiletý chemik Zahradník se nevyhýbal ani glosování dění ve společnosti, jeho názory však často vyvolávaly polemické reakce. Svá funkční období věnoval také popularizaci české vědy a jejích úspěchů. Zahradníkova všeobecná známost přispěla i k tomu, že jeho jméno zmiňovali v lednu 1996 před volbou prezidenta někteří senátoři jako protikandidáta Václava Havla. Zahradník však podobné úvahy odmítal; jak několikrát zopakoval, jeho prioritou byla a je věda.

Ve střední Evropě jezdí vlakem nejvíc Češi,v průměru 18krát ročně

Přibližně 18 cest vlakem absolovoval v loňském roce v průměru každý obyvatel České republiky. ČR tak co do využívání železniční dopravy zaujímá první místo mezi zeměmi střední Evropy. Vyplývá to z údajů Mezinárodní železniční unie (UIC). Češi využívají železnici více než Francouzi (15 jízd vlakem za rok), Belgičané (14 jízd) či Britové (12 jízd). Častěji vlakem jezdí v Rakousku (23 jízd), v Dánsku (29 cest) a první jsou Švýcaři s přibližně 41 cestami za rok. České dráhy loni přepravily 182,5 miliónu cestujících, což je o 4,3 procenta více než v roce 1999.

ADRA veze do středobosenské Tešanje pomoc za půl miliónu korun

Dva kamióny s potravinami, oblečením, školními potřebami, dětskými postýlkami, matracemi a přebalovacími stoly pro malé děti vypravila humanitární organizace ADRA do středobosenského městečka Tešanj. Hodnota zásilky je téměř půl miliónu korun, řekla Alena Rusová z ADRA Zlín. Podle ní je pomoc určena uprchlíkům, kteří se z Tešanje, ležící na území bývalé bojové linie mezi muslimskou a srbskou částí, vracejí na nynější srbské území Bosny.

Snímek režiséra Jana Hřebejka "Musíme si pomáhat" zlatou sošku Oscara nezískal

Bez Oscara se z Los Angeles vrátí Jan Hřebejk a jeho film Musíme si pomáhat. "Věřím, že jsme na oscarovém klání nebyli naposled," řekl v rozhovoru s ČTK režisér Jan Hřebejk. Jak dále uvedl, po slavnostním ceremoniálu si uvědomil, že celý večer prožil vlastně příjemně. Nakonec se mu prý po vyhlášení kategorie neanglicky mluvených filmů i ulevilo. "Na chvilku jsme sice propadli naději, že bychom mohli zvítězit my. Byli jsme totiž jediní z nominovaných, na které mířila kamera, která ovšem po ohlášení vítěze rychle odbočila," řekl Hřebejk se smíchem. Dodal, že si chvílemi připadali jak "běloši v čínské čtvrti", co se této kategorie a proslulosti jejich hlavního konkurenta, tchajwanského snímku Tygra a drak, týká. "Dostali jsme se do kontextu pěti vynikajících filmařů, pěti vynikajících filmů a vlastně i do společnosti hlavního města filmu. Chceme sice natáčet po svém, ale je dobré, když vidíte zblízka nebo dokonce mluvíte s lidmi, kteří udělali filmy pro celý svět," podotkl český režisér.

Přátelé Janu Hřebejkovi z Prahy vzkázali, že přesto v Los Angeles vyhrál. Snad nejpozornější publikum přímého přenosu udělování cen americké filmové akademie měl Hřebejk v kulturním domě Dobeška v Praze. Šlo o členy jeho štábu, přátele z Divadla Sklep a další spřízněné duše. Podle koproducenta Pavla Borovana z České televize jde o velký úspěch české kinematografie. Už to, že jsme byli nominováni, je podle něj skvělé.

Cenu v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film získal tchajwanský snímek Tygr a drak. Zlatou sošku za nejlepší film si odnesl Gladiátor režiséra Ridleye Scotta a také hlavní hrdina Russell Crowe. V kategorii nejlepší herečka zvítězila podle očekávání Julia Robertsová za hlavní roli filmu Erin Brockovich.

Pařížská opera uvedla tři choreografie Jiřího Kyliána

Velký úspěch zcela zaplněné Pařížské opery i u francouzských kritiků měl český choreograf Jiří Kylián, který na tradiční scéně v paláci Garnier nastudoval s baletem Pařížské opery tři své starší choreografie. Pokud se nějakému choreografovi podařila syntéza mezi humorem a "seriózním" tancem, tak je to právě Kylián, napsal deník Le Monde, podle něhož se u něj jen těžko rozpoznávají hranice mezi klasickým a současný tancem. Kylián zůstal po srpnu 1968 ve Stuttgartu jako tanečník a brzy se začal věnovat choreografii. Ve 28 letech opustil kariéru tanečníka a v roce 1978 se stal ředitelem NDT, s nímž dosáhl největších úspěchů a v jehož čele zůstal do června 1999.

Zázvorková, Mixová, Drottnerová a Krejča převzali ceny Thálie za celoživotní dílo

Za celoživotní mistrovství převzaly v Národním divadle v Praze prestižní ceny Thálie herečka Stella Zázvorková a dvě někdejší přední členky české první scény - dlouholetá sólistka opery Ivana Mixová a primabalerína Marta Drottnerová. Dalším z oceněných byl režisér Otomar Krejča, jemuž kolegium pro udělování Thálií dalo zvláštní cenu. Převzala ji jeho žena herečka Marie Tomášová.

I když bude Zázvorkové za rok už 80 let, stále hostuje na své domovské scéně v Divadle ABC a hraje s mladými kolegy na zájezdových představeních. Usměvavá představitelka více než 50 divadelních a téměř 200 filmových a televizních rolí je i proslavenou kuchařkou. Za životní roli Ivany Mixové kritika považuje Bizetovu Carmen, v níž na české první scéně zazářila v roce 1966. V Národním divadle v Praze působila 37 let. Marta Drottnerová vytvořila na české první scéně na 40 rolí především klasického repertoáru. První angažmá získala už jako třináctiletá v Ostravě. V pražském Národním divadle působila od konce 50. let až do roku 1991. Zakladateli legendárního Divadla Za branou Otomaru Krejčovi bude v listopadu 80 let. Působil například v Jihlavě a Kladně a v letech 1951 až 1969 byl šéfem činohry české první scény. Před čtyřmi lety se na její jeviště vrátil Goethovým Faustem. Režim mu od druhé poloviny 70. let dovolil jen práci v zahraničí. Patnáct let žil nedobrovolným kočovným životem, který však naplnil vrchovatě, když nastudoval mnoho úspěšných inscenací v Německu, Belgii, Francii, Itálii, Švédsku, Finsku a dalších zemích.

Mezi těmi, kteří na návrh odborných porot obdrželi oborové ceny Thálie za loňský rok, byla například herečka Taťjana Medvecká za roli královny Alžběty v Schillerově Marii Stuartovně na jevišti Národního divadla v Praze a Ivan Trojan. Čtyři roky je členem pražského Dejvického divadla, což mu přineslo už druhou nominaci na tuto cenu. Získal ji za roli Oblomova v adaptaci stejnojmenného Gončarovova románu.

Skleněné plastiky si odnesli i operní pěvci. Sólistka Národního divadla v Bratislavě Slovenka Klaudia Dernerová za pěvecky i herecky strhující výkon v titulní roli Šostakovičovy opery Lady Macbeth Mcenského újezdu na jevišti Národního divadla v Praze a běloruský pěvec Valentin Prolat. Ten přesvědčivě ztvárnil Dona Carlose ve stejnojmenné Verdiho opeře, kterou uvedlo brněnské Národní divadlo. Cena mu byla udělena s přihlédnutím k dlouholeté umělecké činnosti na českých scénách. Prestižní ocenění v další kategorii udělilo kolegium na návrh odborné poroty Lucii Bílé za výjimečný výkon ozdobený absolutním nasazením v muzikálu Johanka z Arku v pražském Divadle Ta Fantastika a Tomáši Černému z Hudebního divadla Karlín v Praze. Na jeho jevišti s šarmem a pěveckou jistotou zvládl náročný part prince Su-Čonga v Lehárově operetě Země úsměvů.

Na Králický Sněžník vystoupilo přes 100 turistů z Polska a ČR

Více než 100 polských a českých turistů vystoupilo na Králický Sněžník na Ústeckoorlicku. Padesát z nich strávilo noc na sněhu při zimním táboření, které mezinárodnímu výstupu předchází. Poprvé ve čtyřleté historii výstupů se mohli příchozí pozdravit jen přes hraniční čáru. Kvůli hygienickým opatřením, majícím zabránit rozšíření slintavky a kulhavky do Česka, byly totiž uzavřeny turistické hraniční přechody. Pamětní listy proto organizátoři výstupu podávali turistům přes hranici. Na nejvyšším vrcholu Pardubického kraje pršelo a byla mlha, v noci klesla teplota pod bod mrazu.

Matějská pouť bude dnes patřit handicapovaným dětem

Kolotoče, střelnice, horská dráha, centrifugy, obří kolo a další atrakce na pražské Matějské pouti budou dnes patřit postiženým dětem. Jako každoročně se brány Výstaviště zdarma otevřou dětem handicapovaným a z dětských domovů; z celé republiky je přiveze přes 100 autobusů. Letošní 38. ročník Matějské pouti nabízí malým i velkým návštěvníkům 130 atrakcí. Koho unaví atrakce, může se zastavit u několika desítek stánků s občerstvením a klasickým pouťovým zbožím. Matějská pouť má v Praze dlouhou tradici a první doložený záznam o ní pochází z roku 1595. Letos potrvá do poloviny dubna.

Hladiny řek mírně stoupají

V Ústí nad Labem platí první stupeň povodňové aktivity, protože hladina Labe překročila v neděli výšku 450 centimetrů. Průměrná výška je dva metry. Zatím nejvýše dosáhla hladina Labe v Ústí podle dostupných informací v roce 1845, kdy vystoupila do výše 12,35 metru. Také hladiny západočeských řekl, u nichž během noci zaznamenali vodohospodáři mírný pokles, začínajíopět stoupat. Zvýšení stavu vody zapříčinil vytrvalý déšť.

Řidiči už nemusejí ve dne svítit

Se začátkem letního času odpadá povinnost motoristů svítit za jízdy i ve dne. Tuto povinnost jim ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích, ovšem jen v období zimního času. Letní čas potrvá až do neděle 28. října.

Předseda IIHF René Fasel připustil, že ČR nebude pořadatelem hokejového MS 2003

Hokejové mistrovství světa v roce 2003 bude České republice odebráno, pokud v Praze nebude stát nová víceúčelová hala. Na tiskové konferenci v Praze to řekl předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel. Definitivní stanovisko by mělo padnout na květnovém kongresu federace v Hannoveru. Do té doby má česká strana čas poskytnout záruky, že hala bude včas postavena. Šéf IIHF zdůraznil, že výstavba nové haly je podmínkou pro přidělení pořadatelství světových šampionátů. Na loňském kongresu v Petrohradu, kde bylo rozhodnuto o tom, že organizátorem MS v roce 2003 bude Česká republika, předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut vybudování nového stánku přislíbil. Zahájení stavebních prací však stále vázne v síti nepřehledných jednání ohledně vyřešení vlastnických vztahů pozemků na Hagiboru, na nichž by měla nová hala vyrůst.

Šest hokejistů v nominaci pro ZOH 2002 pamatuje triumf v Naganu

Okázale, za osobní účasti předsedy Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Reného Fasela, představil v pražském hotelu Hilton předseda svazu Karel Gut oficiálně celému světu jména prvních osmi hráčů nominovaných pro olympijský turnaj v roce 2002 v Salt Lake City. Mezi elitním výběrem země úřadujících olympijských vítězů a mistrů světa v seniorské i juniorské kategorii figuruje šest hráčů, kteří pamatují historický úspěch českého hokeje před třemi lety v Naganu. Jsou jimi brankář Dominik Hašek (Buffalo), autor vítězné branky z finále proti Rusku obránce Petr Svoboda (Tampa Bay) a útočníci Jaromír Jágr, Martin Straka (oba Pittsburgh), Martin Ručinský (Montreal) a Milan Hejduk (Colorado). Osmičku doplnili "Ďáblové" z New Jersey a vítězové Stanleyova poháru z loňského roku Patrik Eliáš a Petr Sýkora. Zbývajících patnáct jmen do konečné nominace na olympijské hry 2002 vyberou trenéři a musí být oznámena nejpozději do 20. prosince letošního roku.

Hokejisté Karlových Varů porazili v prvním utkání baráže o účast v extralize v příštím ročníku soutěže Chomutov 3:2. Druhé utkání série hrané na čtyři vítězství je na programu v pondělí opět na západu Čech.

Hokejoví rozhodčí chtějí bojkotovat další zápasy v extralize

Stále se stupňující negativní výroky na adresu výkonů hokejových sudí v play off a přímý útok pardubického obránce Aleše Píši na čárového Viléma Cambala po skončení sobotního utkání mezi východočeským týmem a Vítkovicemi přiměly Asociaci rozhodčích ledního hokeje (ARLH) vyhlásit bojkot semifinálových zápasů extraligy a baráže o účast v nejvyšší soutěži. Do stávky hodlají muži v pruhovaném vstoupit už v pondělí.

Slovan Liberec podlehl Žižkovu 1:3

Fotbalisté Slovanu Liberec se potřetí v řadě do finále Poháru Českomoravského fotbalového svazu neprobojují. Obhájci trofeje podlehli na Žižkově 1:3 domácí Viktorii, která tak postoupila do čtvrtfinále.

Tomčíková obsadila v Rakousku ve snowboardcrossu druhé místo

České reprezentantce ve snowboardingu Zuzaně Tomčíkové se v sérii Euro Challenge daří. Po vítězství v únorovém závodě v italském Naiders obsadila ve snowboardcrossu v rakouském Werfenwengu druhé místo. Ve čtyřčlenném finále ji porazila jen domácí Bettina Köflerová.

Český střelec Kostelecký skončil na Kypru třetí v trapu

Český střelec David Kostelecký obsadil třetí místo v olympijské disciplíně trap ve Velké ceně Kypru, která pro něj představovala přípravu na mistrovství světa v Egyptě. Vítězem disciplíny se stal italský závodník Luigi před Rusem Gereckým.

Počasí

Bude oblačno, až zataženo, občas déšť se sněhem nebo sněžení. Denní teploty dva až šest stupňů Celsia.