Zprávy Radia Praha

Delegáti sjezdu ČSSD podpořili Miloše Zemana a schválili jeho sjezdovou zprávu

Delegáti dnes zahájeného víkendového sjezdu ČSSD jednoznačně a podle očekávání dali najevo, že odstupující předseda sociální demokracie Miloš Zeman má i nadále zůstat v čele vlády. Zeman ještě předtím účastníkům sjezdu oznámil, že nestojí o funkci čestného předsedy strany ani o členství v politickém grémiu.

Delegáti rovněž drtivou většinou schválili sjezdovou zprávu svého dlouholetého předsedy, kterou veřejně kritizovali jen předsedkyně pražské organizace ČSSD Petra Buzková, poslanec Lubomír Zaorálek a člen stranického předsednictva Richard Dolejš. Nelíbilo se jim především Zemanovo vysoké hodnocení spolupráce s ODS a opoziční smlouvy. Někteří sociální demokraté přitom požadovali, aby zpráva byla jen vzata na vědomí, ne schválena. Většina ostatních diskutujících Zemanovu zprávu chválila nebo vyjadřovala jen dílčí výhrady. Pozornost vzbudil názor kandidátky na místopředsedkyni strany Vladimíry Al Malikiové. Mluvčí ministra školství vyzvala ČSSD ke zrušení rezoluce bohumínského sjezdu, která zapovídá sociálním demokratům spolupráci s KSČM. Zeman ve svém projevu řekl, že cílem sociální demokracie by měla být příští rok přeměna menšinové vlády ve vládu většinovou. Kabinetu se podle něj podařilo vyvést Českou republiku z krize: v té souvislosti připomněl růst hrubého domácího produktu, zvyšující se reálné mzdy, pokles nezaměstnanosti a kriminality či silnější příliv zahraničních investic. Kromě Zemana dnes před sjezd předstoupilo všech pět místopředsedů strany. Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jitka Kupčová, Karel Kobes a Petr Lachnit bilancovali oblasti, za které jsou ve vedení strany odpovědni. V sobotu je na programu 30. sjezdu nejočekávanější bod programu - volba nového vedení.

Předseda Evropské komise Romano Prodi ukončil návštěvu Prahy

Evropská komise podle jejího předsedy Romana Prodiho oceňuje rostoucí úspěšnost české policie a soudnictví v boji proti ekonomické kriminalitě a korupci. V projevu k diplomatům akreditovaným v Praze, českým politikům a představitelům státní správy zároveň vyzval k jeho pokračování. Je potřeba zajistit skutečnou transparentnost ve finančních záležitostech a naprostou nestrannost při vyšetřování korupce a trestním stíhání osob, řekl Prodi.

Upozornil také na nutnost vybudovat moderní státní správu a zároveň ocenil diskuse související s návrhem českého zákona o státní službě. "Věříme, že brzy přinesou plodné výsledky," řekl šéf evropské exekutivy. Vyzdvihl také zotavení české ekonomiky. "Úspěch České republiky při získávání přímých zahraničních investic je jedním z nejlepších výsledků," prohlásil Prodi.

Zdůraznil, že je nutné, aby si Česká národní banka zachovala nezávislost. Prodi předpokládá, že pokud kandidátské země dodrží harmonogram kroků dohodnutý s komisí, občané nejvyspělejších kandidátských zemí by se mohly zúčastnit voleb do Evropského parlamentu v roce 2004. "Stávající členské státy plně očekávají, že čeští členové Evropského parlamentu budou za pouhé tři roky hlasovat o evropské legislativě," řekl šéf komise.

Ujistil, že komise bude kandidátské země hodnotit individuálně; "každá bude posuzována podle svých vlastních zásluh a bude postupovat svým vlastním tempem". Prodi zároveň připomněl, že komise ve své poslední pravidelné hodnotící zprávě konstatovala, že ČR učinila velký pokrok v uskutečňování právních a dalších reforem. Projevem v Lichtenštejnském paláci ukončil Prodi oficiální část své dvoudenní návštěvy České republiky.

Stát nemůže vrátit majetek krajanům žijícím v USA

Stát nemůže vrátit majetek krajanům žijícím v USA, protože ho podle vicepremiéra Pavla Rychetského již restituovali jejich příbuzní. Rychetský tak dnes na dotaz ČTK reagoval na dopis, který mu zaslal Helsinský výbor amerického Kongresu. Problém se státním občanstvím, kterým je vydání majetku podmíněno, podle vicepremiéra padl po vypovězení naturalizační dohody s USA. Ta bránila americkým krajanům získat české občanství. Podle dopisu se na Helsinský výbor obrátily se žádostí o pomoc desítky jednotlivců, kterým úřady nebo soudy odepřely právo na restituci majetku, protože neměli české občanství. V některých případech úřady dokonce majetek prodaly, ačkoli jejich původní vlastníci si ho ještě stále nárokují, uvedl výbor. Český Ústavní soud i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku podle Rychetského konstatovaly, že český restituční zákon není diskriminační a že může vázat restituce na státní občanství. Vicepremiér však připustil, že v Americe mají názor opačný. "Ale já nemohu než respektovat rozhodnutí federálního shromáždění, které roce 1991 rozhodlo, že bude státní občanství jednou z podmínek restitucí," řekl. Nyní ho podle něj může získat každý. Problémem však zůstává to, že stát již tento majetek nemá, dodal vicepremiér.

Meziparlamentní komise tleskala Castrovi

Zmínky Fidela Castra o případu Pilip-Bubeník v jeho dnešním projevu nebyly pro české poslance účastnící se konference Meziparlamentní unie v Havaně překvapením. "Jde o pořád stejnou písničku, stejnou nálepku. Castro nás využívá jako příklad země, která zradila ideologii socialismu," konstatoval poslanec Pavel Pešek z Unie svobody. Jeho komunistická kolegyně Alena Svobodová k narážkám kubánského prezidenta řekla, že "prezentoval situaci tak, jak se stala, byla to pravda". Castro v projevu k poslancům Meziparlamentní unie obvinil Spojené státy, že využívají občany bývalého socialistického bloku pro své zájmy a vysílají je jako ilegální aktivisty na Kubu s cílem rozvrátit režim. "(USA) zvou Čechy, Poláky, nějakého Rumuna, hledají občany bývalých socialistických zemí a snaží se vyvolat konflikt mezi nimi a Kubou," prohlásil. Připomněl přitom Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, kteří v lednu a únoru strávili asi tři týdny v havanském vězení Villa Marista kvůli schůzce s disidenty. "Nevidím v tom nic špatného," řekla Svobodová v reakci na Castrovy zmínky k případu dvou Čechů, kteří před propuštěním doznali, že na Kubu přiletěli poté, co se v USA setkali se zástupci Freedom House, organizace monitorující lidská práva. "Nemyslím, že by se naši občané měli zapojovat do takovýchto akcí," dodala. Poslankyně Komunistické strany Čech a Moravy se v Havaně nezúčastnila čtvrteční schůzky českých parlamentářů z kubánskými disidenty. "Nevěděla jsem o ní," vysvětlila. "Nemyslím si, že jde o nejlepší způsob prezentace naší delegace. Nevidím v tom rovněž ale nic na závadu," dodala.

Kubánský vůdce v pátečním projevu připomněl, že Kuba téměř 40 let čelí sankcím a řekl: "Nikdy nevyměníme důstojnost a čest za materiální výhody." V zaplněném sálu za to sklidil bouřlivý potlesk parlamentářů. Ti jeho projev přerušili podobným způsobem několikrát. V závěru mu tleskali vestoje. "Doufám, že v tom bylo víc slušnosti než souhlasu," podotkl k tomu Pešek. Podle něj důvodem tohoto přijetí Castrovy řeči je fakt, že většinu v MU mají nyní poslanci ze socialistických stran.

Rusy žijící v České republice se v rámci sčítání lidu nepodařilo spolehlivě sečíst

Minimálně každému třetímu Rusovi žijícímu v České republice sčítací komisaři nedoručili domů dotazníky k letošnímu sčítání lidu. Tvrdí to pražský týdeník Russkaja Čechija s odkazem na výsledky průzkumu, který redakce týdeníku provedla mezi 271 svými čtenáři. Mluvčí Českého statistického úřadu Vladimíra Pavlíčková k tomu řekla, že statistici dosud nezaznamenali v souvislosti se sčítáním lidu žádnou stížnost od cizinců. K tvrzení týdeníku, že mezi cizinci panovala o sčítání nízká informovanost, podotkla, že statistici vedle celostátní kampaně o sčítání přinášeli informace také přes periodika pro národnostní menšiny. Všem takovým tiskovinám úřad poskytoval informace v témže rozsahu, řekla Pavlíčková. V případě rusky mluvících občanů ČSÚ podle ní spolupracoval nejen s týdeníkem Russkaja Čechija, ale i s časopisem Karlovarskije novosti.

Na námitky, že sčítací komisaři nebyli na styk s cizinci patřičně jazykově připraveni, mluvčí odpověděla, že všichni měli k dispozici vysvětlivky ke sčítání v deseti jazykových mutacích včetně ruštiny a ukrajinštiny. Pavlíčková poznamenala, že velmi dobrou spolupráci úřad navázal s polskou, německou, romskou a vietnamskou menšinou. Podle týdeníku Russkaja Čechija jeho čtenáři žijí na území republiky legálně a neodmítali se sčítání účastnit. Mnohokrát prý čekali v bytě na příchod komisaře, ale v ohlášenou dobu se nikdo neobjevil. Ve dvou případech podle týdeníku z několika rodinných příslušníků obdržel sčítací list pouze jeden. Týdeník uvedl, že v České republice nyní žije 50.000 až 200.000 rusky mluvících cizinců.

Ministr obrany Vladimír Vetchý reagoval na odmítavý postoj ODS k nákupu stíhaček

Ministr obrany Vladimír Vetchý je přesvědčen, že podmínkou nákupu nových nadzvukových letounů pro českou armádou je široká shoda demokratických politických stran. Reagoval tak na dnešní výzvu ODS, aby vláda co nejdříve zrušila vyhlášený tendr na stíhačky. Vetchý řekl, že zatím ale platí všechny závazky a termíny, které z výběrového řízení vyplývají. Vláda vyhlásila výběrové řízení na 36, respektive 24 víceúčelových taktických nadzvukových letounů v lednu, o výsledku má rozhodnout na podzim. Ministři však upozorňují, že výsledkem výběrového řízení může být i to, že vláda žádnou z nabídek nepřijme a až stomiliardový nákup se neuskuteční. Vetchý poznamenal, že podle schváleného harmonogramu má pětice oslovených západních zbrojovek do konce května předložit své nabídky na dodávku stíhaček. Na druhou stranu si však on i celá vláda uvědomuje nutnost politického konsensu o této největší zakázce české armády v její dosavadní historii. "Jestliže má být celá ta velká investice realizována, tak samozřejmě musí být shoda politických sil," zdůraznil. Ministr v té souvislosti připomněl, že jedna schůzka demokratických parlamentních stran se konala na začátku roku, další mají následovat.

ODS dnes dala jasně najevo, že armáda má nyní jiné priority a o nákupu stíhaček by se mělo uvažovat nejdříve až za tři roky. "ODS nepodpoří svým hlasováním v parlamentu ani uzavření komerční půjčky, ani vydání dluhopisů sloužících k financování nákupu nových nadzvukových letounů. Zároveň ODS požaduje odložení rozhodnutí o nákupu nejméně o tři roky," řekl na tiskové konferenci stínový ministr obrany ODS Petr Nečas. Zrušení tendru by podle něj bylo rozumné a odpovědné, protože vláda těžko získá pro svůj úmysl dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně.

ČEZ zvýšil zisk o téměř 70%

Dominantní výrobce elektřiny v ČR, a.s. ČEZ, loni zvýšil zisk podle mezinárodních účetních standardů (IAS) o 68,7 procenta na 7,237 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Ladislav Kříž jako předběžná konsolidovaná čísla, která ještě neprošla auditem. Nárůst je značně ovlivněn meziročním zlepšením kurzu tuzemské měny, snížením a změnou struktury zadluženosti firmy v cizích měnách.

Stále více cizinců prý přijíždí do Čech na koncerty s rasistickým podtextem, protože policie je k nim laxní

Čím dál více cizinců se podle aktivistů monitorujících rasistická hnutí sjíždí do České republiky na koncerty skupin propagujících rasismus. Důvodem je nejen výhodná geografická poloha Česka, ale i laxní přístup české policie k propagování rasové nenávisti, řekl novinářům Ondřej Cakl, který se monitorováním rasistických hnutí zabývá. Další velké setkání neonacistů, na kterém vystoupí čtyři zahraniční kapely, by se mělo uskutečnit v sobotu večer v okolí Prahy. Účastníci se podle informačního letáku mají shromažďovat mezi 15:00 a 19:30 na Hlavním nádraží v Praze. Odtud je organizátoři nasměrují na místo koncertu, které ale není předem známo. Dá se očekávat, že jich přijede asi 500, odhadl Cakl.

Ministr vnitra Stanislav Gross tvrzení aktivistů, podle nichž jsou české koncerty extremistických skupin lákadlem pro cizince kvůli laxnímu přístupu policie. Ta podle něj nemá možnost s extremisty účinně bojovat. Gross chce proto vytvořit meziresortní komisi, která by se věnovala rasismu. "Pro účinný boj s touto skupinou lidí je třeba se spojit s organizacemi, které se takovým extremistický skupinami zabývají. Policie například nemůže pracovat se seznamem lidí sdružených v takových organizacích, což zákony umožňují například Bezpečnostní informační službě," poznamenal ministr vnitra. Chce proto, aby vznikla meziresortní skupina.

Vláda připravuje státní pokladnu

Vláda v pondělí projedná zprávu o stavu příprav tzv. státní pokladny, která by na základě jediného účtu řídila veškeré finanční prostředky státu. Řekl to mluvčí ministerstva financí Libor Vacek s tím, že fungování státní pokladny je podmínkou vstupu České republiky do EU. Pokladna by zároveň měla zamezit plýtvání veřejnými prostředky a přispět ke snížení deficitu veřejných financí. Postupně by měla převzít správu státního dluhu, řízení likvidity a zúčtovací systém, což dosud pro ministerstvo financí vykonává Česká národní banka. V konečné fázi dojde k oddělení systému veřejných financí od centrální banky. Vztahy ministerstva financí s ČNB budou nově vymezovány smlouvou.

Ministr spravedlnosti navrhuje zřídit soudy mládeže

Rozporuplné reakce vyvolal mezi poslanci návrh ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše zřídit takzvané soudy mládeže. Návrh je součástí připravovaného zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy. Specializovaní soudci by se měli zabývat delikvencí dětí, mladistvých a takzvaných mladých dospělých do 21 let. Zatímco pravicoví poslanci se k myšlence soudů mládeže postavili spíš odmítavě, poslanci ČSSD a KSČM ji naopak považují za správnou. Poslanec ODS Marek Benda, stejně jako další poslanci, soudí, že kriminalitu mladistvých žádní specializovaní soudci nevyřeší. Poslanec vládní ČSSD a ústavní právník Zdeněk Koudelka považuje naopak specializaci soudců za vhodnou a návrh proto podporuje. Nový zákon podle ministra nepočítá se snížením věkové hranice trestní odpovědnosti pod nynějších 15 let. Někteří poslanci v ODS i v ČSSD přitom snížení této hranice považují za rozumné.

Autobus společnosti Eurolines havaroval v jižní Francii

Poblíž Valence v jižní Francii havaroval v noci na dnešek autobus společnosti Eurolines jedoucí na lince Praha-Alicante. ČTK to oznámila prefektura departementu Drôme, podle níž byl těžce zraněn řidič, ale není v ohrožení života. Ze 47 cestujících a tří řidičů bylo podle francouzských úřadů ošetřeno v místních nemocnicích asi 20 osob, ale u všech se jednalo o lehká zranění. V nemocnici zůstává již jen jedna slovenská cestující a dva Češi. Zástupkyně prefektury sdělila, že všichni tři, kteří byli lehce zraněni v obličeji, čekají jen na výrok specialistů, zda mohou odjet. Ředitelka marketingu Eurolines Kateřina Šturmová řekla, že řidič utrpěl těžká zranění na nohou a že dva cestující ze 48 mají drobné zlomeniny kostí v obličeji a zůstávají v péči lékařů.

Nyní většina cestujících z autobusu společnosti Eurolines na lince Praha-Alicante již pokračuje v cestě náhradním autokarem, prohlásila s tím, že do španělského Alicante by měli dorazit zítra asi ve 02:00 SELČ. K havárii mezi českým autobusem a kamiónem došlo dnes asi v 01:30 SELČ v Beausemblant mezi Lyonem a Valence na dálnici A7. Při havárii narazil autobus zezadu do kamiónu; prefektura v Drôme uvedla, že podle prvních informací zřejmě řidič na chvíli usnul. Přesné příčiny nehody nicméně stanoví až vyšetřování, které vedou místní četníci.

11. Festival spisovatelů Praha bilancuje

Dva tisíce zájemců navštívily 11. Festival spisovatelů Praha, který skončil dnes po šesti dnech večerním programem ve Studiu Ypsilon. Veřejná vystoupení autorů pak na internetu sledovaly milióny lidí. Letošní ročník, jehož největšími hvězdami se stali Salman Rushdie a Gore Vidal, zhodnotila viceprezidentka festivalu Vlasta Brtníková jako mimořádně úspěšný. "Večer Salmana Rushdieho vidělo prostřednictvím webových stránek listu The Guardian pět miliónů osob. Lidé z celého světa nám pak volali a chtěli na festival přijet," řekla Brtníková. Jak dodala, pozornosti české veřejnosti se těšil i americký spisovatel Gore Vidal. Přestože jeho díla jsou do češtiny překládána zřídka, návštěvnost jeho večera byla veliká. Vyprodány na festivalu byly však nejen vstupenky na večerní pořady, ale také na autorská čtení či setkání se spisovateli. Jedenáctý ročník představil návštěvníkům kromě světoznámých hvězd literárního nebe i autory rakouské, irské a poprvé i švýcarské. Obrovskou pozornost vzbudila také beseda s názvem Pád humanismu, v níž se setkali mimo jiné ministr zahraničí Jan Kavan, pražský primátor Jan Kasl, Gore Vidal, Salman Rushdie či Arnošt Lustig.

Za dobu existence se festivalu zúčastnili světoznámí autoři jako Lawrence Ferlinghetti, William Styron nebo Sľawomir Mrozek. Vedle hvězd literárního nebe se akce snaží veřejnosti přibližovat i národní literatury. Zájemci se tak již mohli setkat se spisovateli australskými, rakouskými, řeckými, izraelskými, švédskými, maďarskými či italskými.

Počasí:

Oblačno, až zataženo, místy déšť, denní teploty 8 - 12 stupňů Celsia. V noci rovněž oblačno s přeháňkami, a to zejména v Čechách. Noční teploty 6 - 2 stupně C. V sobotu očekáváme oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty v Čechách 10 - 16 stupňů. Vát bude jihozápadní až jižní vítr rychlostí 14 až 28 km/h.