Zprávy Radia Praha

Ministr financí Pavel Mertlík podal demisi

Ministr financí a vicepremier Pavel Mertlík podal demisi. Jako důvod uvedl "malou schopnost ovlivnit některá zásadní rozhodnutí vlády". Koruna poté reagovala oslabením a investoři začali prodávat státní dluhopisy s nejdelší dobou splatnosti. Situace se však stabilizovala. Mertlíkova demise byla pro mnoho jeho stranických kolegů velkým překvapením. Rezignace ministra Mertlíka je už devátou personální změnou v současné vládě ČSSD.

Krátce po demisi ministra financí rezignoval předseda výkonného výboru Fondu národního majetku Jiří Havel. Uvedl, že v okamžiku, kdy odchází ministr Mertlík, nevidí další smysl v pokračování dosavadní práce. Rezignaci zamýšlí k 31. květnu podat také první náměstek ministra financí Jan Mládek. Očekává, že demise Mertlíka i šéfa Fondu národního majetku zpozdí rozběhnutou privatizaci energetik a telekomunikací o několik měsíců.

Podle analytiků z londýnské City bude Mertlíka těžké nahradit

Pavel Mertlík měl jako ministr financí na Západě pověst profesionála, který dokázal komunikovat s investory srozumitelným jazykem, měl jasno v tom, čeho chce dosáhnout, a snažil se také plnit své sliby. Pro sociální demokraty bude proto dosti obtížné nalézt za něj náhradu. Shodli se na tom analytikové v londýnské City. "Pro nového ministra bude těžké vybudovat si stejnou kredibilitu jako má Mertlík a jeho náměstek Mládek. Právě oni dva byli v posledních dvou letech za celou privatizací," míní Miroslav Nosál z investiční banky Merrill Lynch. Odstoupení Mertlíka by se však podle jeho názoru nemělo projevit na odlivu investic a neměl by se ani výrazně změnit kurs koruny.

Ministra financí by podle prvních kuloárových spekulací mohl nahradit bývalý šéf hospodářského výboru sněmovny a její nynější místopředseda František Brožík (ČSSD), místopředseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka či vicepremiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla. Jeho vlastní ministerstvo práce by měl v takovém případě převzít některý jeho náměstek. Všichni tři však podobné úvahy zatím odmítli komentovat.

Na rezignaci ministra Mertlíka reagovala řada politiků a odborníků

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma lituje, že ministr financí Pavel Mertlík odstoupil z funkce. Spolupráci centrální banky s vládou by to však nemělo narušit. "Není to o osobách, ale o institucích, musíme spolupracovat s každou vládou," uvedl Tůma na tiskové konferenci ČNB. Podle něj je "velmi smutné", pokud ministrovi financí nezbývá nic jiného, než odstoupit, chce-li naznačit, že vývoj veřejných financí není pod kontrolou. Neudržitelný vývoj veřejných rozpočtů označuje centrální banka stejně jako další instituce za největší riziko vývoje ekonomiky.

Mertlíkovu demisi nepřivítal ani prezident Václav Havel. Rovněž premiér Miloš Zeman novinářům řekl, že rozhodnutí Pavla Mertlíka opustit vládu lituje. Rozhodně popřel, že by ho k demisi vyzval. Premiér však nehodlá Mertlíka přesvědčovat, aby si své rozhodnutí rozmyslel. "Pan místopředseda Mertlík už dvakrát demisi nabízel a já jsem ho dvakrát přesvědčil. Takže myslím si, že třetí pokus už by nebyl zcela produktivní," prohlásil premiér. Politolog Ivan Gabal soudí, že hlavní vinu na Mertlíkově odchodu má právě Zeman. "Problém není v tom, že všichni chtějí po ministrovi financí peníze, ale v tom, že se dostane do naprosté izolace a v jeho realistickém postoji ho nepodpoří ani premiér," řekl Gabal ČTK.

Předseda ODS a sněmovny Václav Klaus soudí, že ministr financí Pavel Mertlík (ČSSD) se dopustil řady chyb, a důvodů pro jeho demisi tedy spatřuje dost. "Myslím, že mezi to patří zejména rozvrácení našich veřejných rozpočtů, skandální kauza Investiční a Poštovní banky, víceméně předání klíčku od státní pokladny do rukou jedné finanční skupiny - do rukou Československé obchodní banky," řekl novinářům Klaus. Připustil, že tyto kauzy však pro samotného Mertlíka nebyly skutečnými důvody pro rezignaci. Klaus dodal, že na druhé straně je evidentní, že pád ministra financí vždy oslabuje ekonomiku.

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr v souvislosti s Mertlíkovou demisí hovořil o "svobodné vůli a svobodném rozhodnutí". Dodal, že nedovede posoudit, zda Mertlíkovo rozhodnutí je důsledkem koncepčních sporů, které s ním měl ministr financí. Právě spory s Grégrem přitom stojí podle některých zdrojů z Úřadu vlády i názorů opozice za Mertlíkovou demisí. "Mertlík znovu a znovu prohrával s lidmi, kteří se v ekonomických záležitostech inspirovali Evropou 60. let, někteří i východní Evropou 60. let," řekl stínový ministr financí Čtyřkoalice Ivan Pilip. Poukázal v té souvislosti právě na Grégra. "Poslední kapkou" bylo podle Pilipa pondělní rozhodnutí vlády. Ta neschválila Mertlíkův návrh na urychlenou privatizaci čtyř energetických distribučních společností ani postup FNM při výběru poradců pro energetiku.

Vliv jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí je podle zprávy mezinárodní komise nízký, nevýrazný a přijatelný

Vliv jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí je nízký, nevýrazný a přijatelný. Uvádí to zpráva mezinárodní komise o posouzení vlivů elektrárny na životní prostředí. Dokument nejlépe hodnotí vliv na hydrologii, ovzduší a podnebí a nejméně příznivě na přírodu a krajinu. "Havarijní plánování a připravenost je na vysoké úrovni, je plně založena na mezinárodních doporučeních a praxi a dává záruku jejího účinného uplatnění v případě vzniku havarijní situace," uvádí zpráva. Pevné radioaktivní odpady představují pro životní prostředí podle dokumentu minimální riziko. Stejně tak minimální riziko přináší nakládání s vyhořelým palivem. Komise doporučila vyřešit "v přiměřeném časovém horizontu" ukládání vyhořelého jaderného paliva z tuzemských jaderných elektráren v hlubinném úložišti. Vliv elektrárny na půdu a horninové prostředí včetně seizmické bezpečnosti považuje zpráva za nevýrazný a přijatelný. Podle komise je ale nezbytné vytvořit centrum seizmického monitoringu, jehož posláním bude informovat veřejnost a stát o dopadech případných zemětřesení na elektrárnu a její okolí. Za největší ohrožení hydrosféry v okolí elektrárny Temelín se pokládá kontaminace mělkých podzemních vod a následně místních povrchových vodotečí. Zpráva však uvádí, že vliv vypouštění odpadních vod na jakost vody ve Vltavě bude menší než připouští legislativa v ČR. Vliv na hydrosféru je nepatrný a přijatelný.

Jednání komise se účastnili čtyři zástupci jmenovaní českou vládou a dva pozorovatelé z Rakouska, dva z Německa a dva experti z Evropské komise. Veřejné projednávání zprávy se uskuteční 25. dubna v Českých Budějovicích a předběžně také 9. května v Linci.

První kritiku vůči zprávě o vlivu jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí pronesl hornorakouský zmocněnec pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec. Podle něj je zpráva nedostačující a nezabývá se podrobně alternativními náhradami elektrárny a poptávkou po energii vyrobené v Temelínu, tedy body o něž odpůrcům atomu zejména jde. Předchozí reakce na zprávu, o nichž informovala agentura APA, byly podle ní umírněně pozitivní. Agentura citovala poslance hornorakouského zemského sněmu, představitele Rakousko-českého antiatomového výboru Otto Gumpingera, který ocenil objemnost a komplexnost zprávy a na první pohled v ní nepostrádal nic podstatného. Podle něj je ale potřeba zprávu doplnit v oblasti zdůvodnění, proč je tato elektrárna vůbec zapotřebí a zda jde o nejekologičtější variantu výroby proudu. Nevyloučil ale, že po podrobném prozkoumání se mohou ve zprávě objevit nedostatky v detailech.

Podle poslanců EP splňuje Temelín kritéria běžná v západní Evropě

Poslanci Evropského parlamentu Per-Arne Arvidson ze Švédska, Ari Vatanen z Finska a Gordon J. Adam z Velké Británie, kteří navštívili Jadernou elektrárnu Temelín, se shodli, že jihočeská elektrárna splňuje všechny standardy běžné v západní Evropě. Na tiskové konferenci Adam řekl, že dozor v oblasti jaderných zařízení je v ČR nezávislý na politickém systému a provozovateli elektrárny. Per-Arne Arvidson zdůraznil, že ČR má stejné možnosti výroby elektrické energie jako další země a že EU neuzavírá žádné jaderné elektrárny, pokud splňují požadavky jaderné bezpečnosti. "Tlak, který je na vás (ČR) především z Rakouska vyvíjen, se mi zdá nefér a myslím, že má historický původ. Vaše znalosti a zkušenosti podle mezinárodních kritérií splňují nebo překračují to, co je vyžadováno," řekl po návštěvě Temelína Vatanen.

Albánský prezident Rexhep Meidani se setkal s českými politiky

Český prezident Václav Havel a jeho albánský protějšek Rexhep Meidani se při setkání na Pražském hradě shodli na tom, že změny ve státoprávním uspořádání zemí na Balkáně je třeba dosáhnout jednáním a pokojnou cestou. Havel dále uvedl, že mezinárodní společenství by nemělo předurčovat uspořádání ve státech, nebo tím dokonce podmiňovat svou spolupráci. Albánie se podle Meidaniho může od Česka hodně naučit. Ocenil také zvyšování životní úrovně v ČR. Albánie je totiž považována za jednu z nejchudších zemí Evropy. Od počátku 90. let se pokouší navázat politické i hospodářské styky a postavit na nohy socialismem zničené hospodářství. Albánský prezident se setkal rovněž s předsedou Senátu Petrem Pithartem, podle něhož by se Česká republika měla více a lépe angažovat v mírovém procesu na Balkáně.

Václav Havel hovořil s předsedkyní finského parlamentu o Evropské unii

Především o rozšiřování Evropské unie a Severoatlantické aliance hovořil prezident Václav Havel s předsedkyní finského parlamentu Riittou Uosukainenovou. Shodli se na tom, že o členství v NATO mohou usilovat rovněž například pobaltské země, sdělil ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Přijetí zemí bývalého Sovětského svazu do aliance však odmítá Rusko. Havel dále s předsedkyní finského parlamentu hovořil o rozvoji regionální politiky a zkušenostech z členství v Evropské unii. Finsko je jedním ze tří nejmladších států unie. Společně s Rakouskem a Švédskem je jejím členem od ledna 1995.

Sněmovna se vyslovila pro mediální zákon, který umožní prodloužení licencí

Sněmovna schválila návrh nového mediálního zákona, který předpokládá, že provozovatelé televizních a rozhlasových stanic budou mít nárok na jedno prodloužení licence. Do zákona se dostalo ustanovení, podle něhož žadatel o prodloužení celoplošné televizní licence složí jako správní poplatek 200 miliónů korun. Ministr kultury Pavel Dostál považuje zákon kvůli prodlužování licencí za diskriminační, protože do volné soutěže nepouští subjekty, které v této oblasti nepodnikaly. Podle předsedy mediální komise Ivana Langera je zákon liberální. Naopak socialistický je podle něj v tom, co přichází z Evropské unie, například v otázce povinných kvót evropské produkce. Velký boj se ve sněmovně odehrál kvůli rozsahu reklamy v České televizi (ČT). Poslanci nepřijali návrhy ani na snížení ani zvýšení jejího objemu. Na první pokus ale z iniciativy komunisty Vojtěcha Filipa schválili ustanovení, které by ČT zakázalo reklamu na alkohol. To zjevně zaskočilo některé poslance Čtyřkoalice a ČSSD, kteří nakonec prosadili opakované hlasování, v němž už sněmovna toto omezení nepřijala.

Poslanecká sněmovna propustila do závěrečného čtení vládní návrh zákona o vydání dluhopisů za 36 miliard korun na pokrytí ztráty Konsolidační banky (KoB) za rok 1999. Poslanci pravicových stran přitom dříve kritizovali, že vláda je o struktuře ztráty banky informovala jen povrchně. Již v únoru si proto vyžádali podrobné materiály o struktuře ztráty banky za rok 1999. Po jejich prostudování ale usoudili, že zákon může být schválen.

Poslanecká sněmovna do závěrečného čtení propustila předlohu, která usiluje o to, aby ministerstva, státní úřady, ale i sněmovna a Senát mohli mít u Živnostenské banky veden účet, ze kterého by státní zaměstnanci při zahraničních cestách čerpali prostřednictvím platebních karet finanční hotovost. Poslanci novelu zákona o rozpočtových pravidlech předložili především proto, aby mohli peníze čerpat v bankomatech a při služebních cestách do zahraničí nemuseli s sebou vozit dostatečnou finanční hotovost v příslušné cizí měně.

Hlavní vyjednavač pro odškodnění obětí nacismu Jiří Šitler je rozhodnut vznést znovu své návrhy k vyplácení

Jiří Šitler, který je hlavním českým vyjednavačem pro odškodnění obětí nacismu, je rozhodnut znovu vznést v mezinárodních jednáních návrh, aby alespoň začalo okamžité vyplácení financí z darů třetích osob. BBC řekl, že česká právní analýza pro tuto možnost na rozdíl od německé hovoří. Je také odhodlán znovu žádat navýšení zálohových splátek pro české oběti, a to až do výše 99,9 procenta celkových částek. "Bouchnutí do stolu minulý týden nám vyneslo zvýšení záloh pro české oběti ze 65 procent na 75 procent předpokládané sumy," řekl, i když zároveň připomněl, že žádal 95 procent. Čeští a polští žadatelé nyní mají nejvyšší zálohy. Česká republika má zaregistrováno na 58.000 žadatelů, podle Šitlerova odhadu se ještě 15.000 lidí neozvalo. Od února 1999, kdy se o odškodnění začalo jednat, zemřelo 14.000 lidí, měsíčně jde o další a další stovky osob, které se tak odškodnění nedočkají, potvrdil Šitler.

Německé ústavy předpokládají mírné oslabení růstu v reformních zemích

Tříprocentní hospodářský růst v letošním roce a tříapůlprocentní v roce 2002 předpovídá ČR šest hlavních německých ústavů pro hospodářský výzkum, které představily v Berlíně své prognózy mezinárodního vývoje ekonomiky v příštích dvou letech. Uvedly, že v reformních zemích střední a východní Evropy jako celku se letos mírně růst oslabuje v důsledku vysokých cen ropy, zpomalení západoevropské konjunktury a také reálného zhodnocování národních měn vůči euru. Spotřebitelské ceny se letos podle ústavů sníží v ČR na 3,5 procenta a příští rok na 3,0 procenta. Míru nezaměstnanosti pro letošní rok odhadují na osm procent a v roce 2002 na 7,5 procenta.

Roztřídění zemí z hlediska BSE ještě není definitivní

Roztřídění nečlenských zemí EU z hlediska možné přítomnosti takzvané nemoci šílených krav (BSE) na jejich území není definitivní. Konečné stanovisko Evropské komise projedná letos v září či v říjnu Evropský parlament. Česko, které protestuje proti tomu, že jej Řídící vědecký výbor EU vidí jako stát s vysoce pravděpodobnou přítomností BSE, bude do té doby dál jednat o změně postoje unie. Kvůli tomu od ní teď EU chce hlavně údaje o počtech a výsledcích provedených testů na BSE. Vědecký výbor nedávno zveřejnil stanoviska, v nichž prohlašuje všechny východoevropské země za vysoce rizikové z hlediska BSE. V kandidátských státech to vyvolalo bouři a vlnu protestů. ČR byla prý ale původně ve druhé skupině - mezi zeměmi, kde je riziko BSE vysoce nepravděpodobné, a stanovisko výboru se změnilo během čtyř dnů, aniž Česko předložilo nové informace.

Nabídka Tele Danmark za České radiokomunikace je příliš nízká

Nabídka Tele Danmark na koupi státního podílu v Českých radiokomunikacích v hodnotě 861 korun na akcii je příliš nízká dokonce v případě, že se kupující vzdá práva na inkasování očekávané vysoké dividendy. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Reuters ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Dodal, že stát se může rozhodnout společnost neprodat nebo hledat jiného kupce, pokud rozhovory s Tele Danmark nebudou úspěšné. České radiokomunikace se zabývají šířením signálu rozhlasového a televizního vysílání a provozují vícefunkční telekomunikační síť.

Protesty ekologů pravděpodobně připraví Plzeň o investici mexické společnosti Nemak

Protesty ekologického sdružení Stop Nemak pravděpodobně připraví západočeskou Plzeň o investici mexické společnosti Nemak za více než šest miliard korun. Firma zde chtěla vybudovat továrnu na výrobu hliníkových hlav a bloků k automobilovým motorům. Vedení společnosti došla trpělivost právě kvůli protestům ekologů, které zahájení stavby zpozdily nejméně o půl roku. Firma přerušila proces hodnocení vlivu stavby na životní prostředí a začala pro stavbu závodu hledat v České republice jinou vhodnou lokalitu.

Více než polovina Čechů souhlasí s tím, homosexuálové měli své soužití právně zakotveno

Pětapadesát procent Čechů souhlasí s tím, aby partneři stejného pohlaví měli své soužití právně zakotveno. Proti se vyslovilo 36 procent dotázaných. Plyne to z průzkumu agentury Sofres-Factum. Právo na osvojení dítěte má mít pár stejného pohlaví určitě podle osmi procent a spíše podle 15 procent lidí. Spíše proti je 20 procent a určitě proti 48 procent dotázaných. Věcný záměr zákona o registrovaném partnerství schválila vláda koncem února. Návrh vyvolal vzrušené debaty, odsoudili jej například představitelé církví.

Největší zátěží pro domácnosti jsou nadále výdaje na bydlení

Největší zátěží pro domácnosti jsou i nadále především náklady na bydlení, následují ceny potravin a ceny léků a zdravotní péče. Asi pětinu občanů (21 procent) zatěžují výdaje na jízdné do zaměstnání. Vyplývá to z březnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). S náklady na bydlení má dnes značné problémy 46 procent respondentů.

Detektivové rozbili organizovanou skupinu převaděčů

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zakončili akci, při níž rozbili organizovanou skupinu převáděčů a zadrželi 12 podezřelých. Podle policie od konce června 2000 zorganizovali ilegální překročení hranice pro 2500 lidí. Jejich zisk mohl dosáhnout nejméně milión amerických dolarů. Hlavními organizátory jsou čtyři zadržení cizinci. Češi organizaci poskytovali servis. Běžence převáděli a poskytovali jim ubytování.

Levicový aktivista Jakub Polák podal kvůli sobotní akci skinů trestní oznámení na policii

Levicový aktivista Jakub Polák podal v souvislosti se sobotním koncertem skinheadů v Senohrabech trestní oznámení na policejního prezidenta Jiřího Koláře a příslušníky policie. Vyčítá jim, že proti extrémistům nezasáhli, ačkoli předem věděli, že již pozvánka naplňuje trestný čin. Pozvánka na akci "Concert for your race" (Koncert pro tvou rasu) byla podle Poláka nejméně tři dny na internetu. Obsahuje řadu vyobrazení, slovních označení, hesel a obecně známých zástupných symbolů, které ve svém úhrnu nemohou nechat nikoho na pochybách, že se jedná o propagaci rasismu a nacismu, uvedl Polák ve svém podnětu. Ministr vnitra Stanislav Gross v pondělí uvedl, že je s postupem policie při sobotní akci skinheadů v Senohrabech nespokojen. Případ hodlá ve středu řešit s policejním prezidentem a s řediteli krajských policejních správ.

Většina lidí Velikonoce slaví, ale nevnímá je nábožensky

Velikonoce slaví 96 procent Čechů, většinou je ale nevnímají jako náboženský svátek. Je pro ně spíše rodinnou a společenskou oslavou nebo svátkem začínajícího jara. Zjistila to agentura Sofres-Factum. Jen necelých 19 procent dotázaných se chce o Velikonocích zúčastnit bohoslužby, 79 procent do kostela nepůjde. Třiaosmdesát procent ale připraví velikonoční výzdobu a 75 procent očekává návštěvu koledníků. Vajíčka bude barvit 66 procent lidí a 31 procent se chytá na koledu.

Britský hrdina českého filmu se zúčastnil uvedení ve Wiesbadenu

Jméno Nicholase Wintona, který zachránil stovky Židů, by mělo být uváděno jedním dechem se jmény Oskara Schindlera a Raoula Wallenberga, přesto je dosud téměř nikdo nezná. O nápravu se pokouší český film "Všichni moji blízcí" režiséra Matěje Mináče. Dosud žijící skutečný hrdina filmu se festivalového uvedení osobně zúčastnil a po promítnutí byl publikem pozdraven nadšenými ovacemi. Dnes 92letý Winton byl koncem 30. let burzovním makléřem a v roce 1938 se dověděl o akcích na pomoc uprchlíkům. Společně se dvěma dalšími přáteli otevřel v Praze kancelář a začal organizovat transporty židovských dětí do náhradních rodin v Británii. Celkově se pěti transporty podařilo odvést do bezpečí 669 dětí, jejichž rodiny později z velké části zahynuly v koncentračních táborech. Šestý vlak byl připraven pro 251 dětí na 1. září, propuknutí války však jeho odjezd znemožnilo. Winton sám na svůj čin nikdy neupozornil. Žil prakticky nepovšimnut až do roku 1988, kdy o něm natočila televizní stanice BBC dokument. V samém závěru wiesbadenského uvedení Mináčova filmu přišel na podium starý muž a podal Wintonovi ruku. Poté prozradil, že byl na seznamu pasažérů šestého, neuskutečněného transportu a jako jeden z mála přečkal celou okupaci v úkrytu a dožil se konce války.

Ze sportu:

Hokejový útočník Jaromír Jágr předpokládá, že letos v létě ukončí po jedenácti letech své působení v Pittsburghu a od nové sezóny posílí jiný tým v zámořské NHL. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes svůj přestup odhadl na devadesát procent. O Jágrově odchodu se spekuluje již od podzimu, protože Pittsburgh zřejmě nebude mít dost peněz, aby svou hvězdu a čerstvého pětinásobného majitele Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL udržel.

A ještě krátce o počasí. V České republice bude oblačno, teploty 10 až 14 stupňů Celsia.