Zprávy Radia Praha

Vláda sociálních demokratů je u moci už tisíc dní

Již tisíc dní je u moci kabinet sociálních demokratů, který premiér Miloš Zeman před dvěma a půl lety označil za vládu sebevrahů. Kabinetu se podařilo snížit nezaměstnanost, zvýšit výkonnost ekonomiky i připravenost na vstup do Evropské unie a pokročit v privatizaci peněžních domů. Na jejím kontě je však i stoupající deficit veřejných financí, rostoucí zadlužování státu, nedostatečné tempo privatizace a absence reformy penzijního systému. Kladně hodnotí působení kabinetu ČSSD, v němž se vyměnilo už devět ministrů, podle posledního lednového šetření Střediska empirických výzkumů (STEM) 41 procent obyvatel, zatímco 49 procent se domnívá, že si vede špatně.

Vláda projedná návrh na dočasnou ochranu čečenským uprchlíkům

Cizincům, kteří v České republice žádají o azyl v souvislosti s ozbrojeným konfliktem v Čečensku, by měl stát poskytnout takzvanou dočasnou ochranu. Na rozdíl od azylového režimu umožňuje toto opatření pobyt uprchlíků ukončit, pokud se situace v Čečensku zlepší a dovolí jejich bezpečný návrat domů. Návrh, který zpracoval zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab, projedná vláda při středeční schůzi. Opatření se týká několika set uprchlíků. Česká republika jim má v rámci dočasné ochrany poskytnout ubytování, stravu, možnost zaměstnání, vzdělávání a lékařskou péči.

Jednokomorový parlament nemá podporu ani mezi senátory ODS

Vytvoření jednokomorového parlamentu jako jeden z modelů redukce samosprávy, jak to zamýšlí místopředseda ODS Ivan Langer ve svém návrhu na změny ústavy, nemá podporu ani mezi senátory této strany. Proti se staví předsedkyně senátního ústavně-právního výboru Dagmar Lastovecká (ODS), stejně jako senátorka této strany Irena Ondrová. Šéf senátorů ODS Mirek Topolánek jednoznačný názor na takovouto úpravu ústavy nemá. Diskuse o zrušení či další existenci Senátu se objevují po větších či menších pauzách prakticky od počátků jeho existence před čtyřmi a půl lety. Langer hodlá svůj návrh předložit na stranické ideové konferenci. Ta se bude konat koncem dubna v Praze u příležitosti desátého výročí založení ODS.

Evropská komise se pokusí kompenzovat odklad přístupu pracovníků z kandidátských zemí na svůj trh souhlasem s přechodným obdobím pro prodej zemědělské půdy

Evropská komise předloží v příštích dnech členským státům návrh společných stanovisek EU vůči kandidátským zemím v kapitole "volný pohyb kapitálu". Pravděpodobně v nich vyjde vstříc jejich požadavkům na přechodná období pro prodej zemědělské půdy a tzv. druhotných rezidencí příslušníkům jiných členských zemí unie. Podle zdroje EU by délka trvání tohoto režimu mohla víceméně ladit s navrženým přechodným obdobím pro volný pohyb osob. Kandidátské země včetně ČR, které nesouhlasí s navrženým pěti-sedmiletým omezením přístupu svých pracovníků na trh EU, budou nutně poukazovat na značnou nevyváženost takové "kompenzace". Zatímco volný pohyb osob je jednou ze základních svobod jednotného vnitřního trhu EU, zpřísnění režimu prodeje půdy a nemovitostí cizincům se týká jen malé části realizace další svobody, "volného pohybu kapitálu". Uchazeči se budou proto cítit v právu požadovat další ústupky, zejména pokud jde o finančně citlivé kapitoly jako regionální politika a zemědělství.

Česká republika by měla vyčkat na společné stanovisko zemí Evropské unie (EU) vůči kandidátským zemím v "kapitole volného pohybu kapitálu" a rozhodně by ho měla posuzovat odděleně od "kapitoly volného pohybu osob". ČTK to řekl náměstek ministra zahraničí a hlavní vyjednavač s Evropskou unií Pavel Telička. Zdůraznil, že jde o dva samostatné problémy, jež nelze pojmout jako kompenzaci. Týž názor zastává i stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil a předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský (ODA).

Raúl Castro kritizoval USA za nátlak na přijetí rezoluce v OSN

Z vyvíjení tlaku na prosazení rezoluce Komise OSN pro lidská práva v Ženevě odsuzující Kubu za porušování lidských práv kritizoval Spojené státy kubánský ministr obrany Raúl Castro. Na dotaz, aby předpověděl osud rezoluce odsuzující Kubu, kterou komisi předložila Česká republika, odpověděl: "Je nezbytné počkat na hlasování." Český návrh rezoluce pobouřil Havanu a zároveň kvůli pasáži nedoporučující hospodářské embargo uplatňované Spojenými státy nakonec vedl k diplomatické kolizi Prahy s Washingtonem. Hlasování o dokumentu se v Ženevě očekává tuto středu. Podle neoficiálních informací ze 13. dubna poslední verze návrhu pravděpodobně neobsahuje kritiku ekonomických sankcí proti Havaně.

Venezuela má v plánu hlasovat na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě proti českému návrhu odsuzujícímu porušování lidských práv na Kubě. Ve venezuelském hlavním městě Caracasu to dnes po jednání s čínským prezidentem Ťiang Ce-minem prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez. Podle něj venezuelská vláda považuje komisi za "nástroj, který byl zpolitizován do extrému a bohužel ztratil význam, který kdysi měl".

Nižší příjmy z privatizace si vyžádají odložení části výdajů

Příjmy Fondu národního majetku /FNM/ z privatizace budou letos pravděpodobně nižší než původně očekávaných 180 miliard korun a nebudou tak stačit na pokrytí výdajů naplánovaných zhruba v této výši. Nepodaří-li se kromě energetik prodat ani telekomunikace, výdaje ve výši až 120 miliard budou muset být přesunuty do příštího roku. ČTK to řekl předseda FNM Jiří Havel, který minulý týden oznámil rezignaci. Podobný postup musel fond zvolit už loni, kdy byly výdaje naplánovány na 85 miliard korun a nakonec činily 41 miliard. Fond již několikrát žádal vládu, aby schvalovala výdaje až poté, co budou jasné příjmy. Získat dříve prostředky na pokrytí nutných výdajů se snažil i bývalý ministr financí Pavel Mertlík. Poté, co vláda odmítla jeho návrh přednostní privatizace čtyř distribučních firem, Mertlík minulý týden rezignoval. Na narůstající zadlužení FNM hledí se znepokojením i ekonomové. Ke konci února činil podle statistiky ČNB čistý úvěr FNM 16,5 miliardy korun. Podle Havla vzniká tento dluh tím, že FNM musí podle vládních usnesení proplatit Konsolidační bance /KoB/ ztráty například z převzetí špatných úvěrů České spořitelny či Komerční banky. Pokud nemá v danou chvíli dostatečné prostředky, půjčuje si právě u KoB.

Srí Lanka dostala z ČR zásilku zbraní za 2,5 miliónu dolarů

Loď s dodávkou zbraní za 2,5 miliónu dolarů z České republiky dorazila na Srí Lanku navzdory náznakům, že již brzy začnou mírové rozhovory o ukončení tamního již 18 let trvajícího konfliktu. Informovala o tom agentura Reuters "Jde o součást zásilky objednané v loňském roce," řekl mluvčí srílanské armády generál Sanath Karunaratne. Uvedl, že načasování dodávky, v níž jsou tanky, transportéry a další vojenská vozidla, nesouvisí s vývojem ve snahách Norska zprostředkovat mírové rozhovory mezi srílanskou vládou a povstalci z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE).

V New Yorku začalo zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj

V New Yorku začalo v pondělí zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj. Zasedání, které se bude zabývat životním prostředím a jeho ovlivňováním lidskou činností, se zúčastní třicet resortních ministrů. Za ČR je přítomen Miloš Kužvart. Očekává se, že na program se okrajově dostane také otázka skleníkových plynů, které způsobují oteplování planety a klimatické změny s neblahými následky například pro zemědělství. Půjde o první probírání tématu na tak vysoké úrovni od chvíle, kdy americký prezident George Bush s poukazem na útlum domácí ekonomiky oznámil, že Spojené státy nepřijímají Kjótský protokol stanovující snižování emisí skleníkových plynů. Bushovo rozhodnutí vyvolalo rozhořčení v cizině, zejména pak v Evropě. Ministr Kužvart vystoupí v rámci většiny tématických bloků, mimo jiné také v panelu k financování energie a dopravy pro udržitelný rozvoj.

Premiér Zeman se má dnes sejít při soukromé večeři s kardinálem Vlkem

Předseda vlády Miloš Zeman se má dnes při soukromé večeři setkat s nejvyššími představiteli katolické církve v českých zemích. Večeře se uskuteční v situaci, kdy byl legislativní radě vlády předložen návrh zákona o církvích a náboženských společnostech, kdy však doposud neexistuje politická vůle dořešit církví připomínané restituce majetku, a tedy i budoucí způsoby financování církví. Česká republika v současnosti také projednává s Vatikánem jednotlivé body zvažované mezistátní smlouvy, která by vztah státu s katolickou církví upravila na mezinárodní úrovni.

Gross k sobotnímu koncertu extremistů: Policie byla dost důrazná

Ministr vnitra Stanislav Gross pokládá postup policie vůči účastníkům sobotního srazu pravicových extremistů na Mladoboleslavsku za dostatečně důrazný. Na rozdíl od minulého týdne, kdy policie během obdobné akce v Senohrabech u Prahy tolerovala některé projevy rasismu a neonacismu, proto nemá žádný důvod ke znepokojení. Na sobotní sraz holých lebek do Mladé Boleslavi a následný koncert extremistických skupin v nedaleké obci Strenice se sjelo na 150 lidí. Na akci dohlížely desítky policistů. Jako správný ocenili již v neděli policejní postup předseda ČSSD a místopředseda vlády Vladimír Špidla a lídr čtyřkoalice Karel Kühnl.

Stát pomohl desítce obětí násilí; je jich však mnohonásobně více

Stát vyplatil od roku 1998 finanční pomoc jen několika desítkám obětí násilných trestných činů, ačkoli podle policejních statistik by na ni mělo mít nárok mnohonásobně více lidí. Za loňský rok by to například mohlo být více než 20.000 lidí. Uvedla to Česká televize. Zákon o peněžité pomoci obětem násilných trestných činů platí od 1. ledna 1998. Od té doby stát podle ČT vyplatil finanční pomoc 52 obětem v celkové hodnotě 1,5 miliónu korun. O pomoc sice požádalo 343 lidí, ale jen 52 z nich splnilo podmínky pro vyplacení. Počet podaných žádostí navíc stále klesá. Podle ministerstva spravedlnosti to zřejmě způsobuje malá informovanost lidí. Nárok na peněžitou pomoc mají ti, kterým v důsledku trestného činu vznikla vážná újma na zdraví. Informovat oběť o možnosti této pomoci jsou povinni zejména vyšetřovatelé. "Řada obětí u nás v poradnách Bílého kruhu bezpečí říkala, že je policie především poučila o tom, že se jedná o půjčku," řekla ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. Podle ní je to dezinformace, která oběti od žádosti o finanční pomoc odradí. ČT připomněla, že stát má nárok chtít peníze zpátky, ale jen v případě, že se oběti podaří získat peníze přímo od pachatele či pojišťovny. V jiném případě peníze vracet nemusí.

Na pomoc dětem lidé věnovali více než 7,75 miliónu korun

Více než sedm a tři čtvrtě miliónu korun se podařilo shromáždit organizátorům třetího ročníku celonárodní charitativní sbírky Pomozte dětem. Jen během pondělního večera, který v přímém přenosu vysílala Česká televize (ČT), slíbili diváci darovat ohroženým dětem přes pět miliónů. Celková částka na kontě sbírky překonala předchozí ročník o více než 2,5 miliónu korun. Jeden z moderátorů večera, herec Tomáš Hanák si v závěru přenosu ostříhal vlasy, protože se vsadil s kolegyní Marcelou Augustovou, že shromážděná částka nepřekročí sumu z minulého ročníku. Přispět lze na vybraných místech v celé republice ještě do konce dubna.

Déšť a zima zahnaly návštěvníky Prahy do muzeí a restaurací

Chladné a deštivé počasí, které doprovázelo letošní velikonoční svátky, donutilo mnohé návštěvníky hlavního města hledat azyl v teple muzeí a výstavních prostor. Někteří turisté však před kulturním zážitkem dali raději přednost posezení v některé z pražských hospůdek, kde se zahřívali u šálku čaje nebo něčeho ostřejšího. Mnoho návštěvníků Prahy zamířilo do Národního muzea. "Jen v sobotu a v neděli jsme tu měli čtyři a půl tisíce lidí. Jely dvě pokladny a nestačily ten nápor zvládat," řekla pracovnice muzea Květa Prostová. Na nezájem si nemohli stěžovat ani pracovníci Pražského hradu.

Čeští hokejisté zahájili ve Zlíně závěrečné soustředění před MS

Tvář české hokejové reprezentace dostává pomalu obrysy, v jakých se představí na přelomu dubna a května na světovém šampionátu v Německu. Ve Zlíně zahájila i s devíti posilami z NHL závěrečné pětidenní soustředění, které vyvrcholí o víkendu dvěma zápasy s Ruskem, generálkou před odjezdem do Norimberka. V Německu budou čeští hokejisté obhajovat loňský titul mistrů světa z Petrohradu. Jediným nováčkem v celku je obránce Filip Kuba z Minnesoty, který přiletěl jako poslední ze zámořských hráčů až v sobotu.

Čeští osmnáctiletí hokejisté porazili na mistrovství světa Norsko

Čeští hokejisté do osmnácti let porazili na mistrovství světa ve Finsku tým Norska 7:2 a figurují v tabulce skupiny B na druhé pozici za favorizovaným Ruskem. Po úvodním debaklu s tímto soupeřem a důležité výhře nad Švédy si český tým připsal druhé vítězství. Své účinkování v základní skupině završí čeští mladíci dnes proti Německu.

Fotbal

Největší překvapení 24. kola ligy si málem přichystali na dohrávku fotbalisté poslední Viktorie Plzeň. V době, kdy se už začínají smiřovat s hrozícím sestupem, dokázali potrápit na svém hřišti vedoucí Spartu. Dvakrát vedli, ale nakonec prohráli 2:3 a Pražané mohou v pátek, pokud porazí Bohemians, slavit další titul.

A ještě krátce o počasí

Dnes je zataženo, místy déšť nebo sněhové přeháňky, teploty 3 až 8 stupňů Celsia.