Zprávy Radia Praha

V Praze se k uctění památky obětí války v úterý rozeznějí sirény

K uctění památky obětí druhé světové války nechá pražský magistrát v úterý v poledne na dvě minuty rozeznít ve městě sirény. Letos budou zapnuty v den 56. výročí kapitulace nacistického Německa, který je považován za konec druhé světové války v Evropě. Loni sirény v Praze zněly 5. května, tedy v den výročí začátku Pražského povstání. Den osvobození od nacismu si budou moci v úterý Pražané připomenout na vrchu Vítkově. Dopoledne tam k hrobu neznámého vojína položí věnce mimo jiné prezident Václav Havel a předseda Senátu Petr Pithart, odpoledne pak zástupci české armády.

Premiér Zeman uvedl do funkce nového ministra obrany

Premiér Miloš Zeman uvedl do funkce nového ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. V čele resortu nahradil Vladimíra Vetchého, který se uvedení do funkce také zúčastnil. Premiér poděkoval odcházejícímu ministrovi za vykonanou práci. Tvrdíka jmenoval do čela resortu v pátek prezident Václav Havel. Prvním Tvrdíkovým úkolem bude, kromě změny způsobu nákupů armádního materiálu, vypracování koncepce přechodu České republiky od armády založené na všeobecné branné povinnosti k profesionálnímu vojsku. Tvrdík už jako Vetchého ekonomický náměstek přišel s radikální změnou systému armádních nákupů, v němž by měli získat větší odpovědnost velitelé jednotlivých operačních stupňů. Vysocí vojenští velitelé s jeho plánem souhlasí a Tvrdík má jejich podporu. Proti jmenování muže, který byl ještě před několika měsíci vojákem z povolání, do ministerské funkce protestovala pravicová opozice. Politici vyjadřovali obavy, že to ohrožuje princip civilní kontroly ozbrojených sil. Podle premiéra Zemana je však Tvrdík civilistou a čas, který uplynul od okamžiku, kdy svlékl uniformu, není důležitý. I pravice však schvaluje záměr zprofesionalizovat českou armádu. Sám Tvrdík odhaduje, že by se tak mohlo stát za čtyři až šest let.

Čtyřkoalice chce zrušit vojenskou službu, ne brannou povinnost

Čtyřkoalice vítá, že se vláda Miloše Zemana rozhodla urychleně zahájit přeměnu české armády na plně profesionální sbor. Nelíbí se jí ale, že tak zásadní transformace ozbrojených sil má být podle nového ministra obrany Jaroslava Tvrdíka hotova již za čtyři až šest let, ani to, že vládní představitelé "populisticky" hovoří o zrušení všeobecné branné povinnosti. Stínový ministr obrany čtyřkoalice a předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský uvedl, že čtyřkoalice v případě svého volebního vítězství hodlá do několika let zrušit základní vojenskou službu a přerušit odvody branců. Podle představ čtyřkoalice by v případě ohrožení země nejprve byly povolány aktivní zálohy, složené z dobrovolníků a vojáků z povolání v trvalé záloze. Teprve tehdy, když by tyto zálohy nestačily, vztahovala by se na mladé muže, případně i ženy, univerzální povinnost podílet se na obraně republiky, vysvětlil senátor. Strany čtyřkoalice mají profesionalizaci armády ve svých programech již delší dobu. Za nezodpovědné však považují znehodnocovat tak zásadní politický cíl nerealistickými termíny. Čtyřkoalice prostřednictvím Žantovského znovu vyjádřila výhrady k tomu, že nový ministr obrany Jaroslav Tvrdík ještě nedávno oblékal vojenskou uniformu.

Evropská unie nakonec zřejmě přijme německo-rakouský návrh

Představitelé Evropské unie se zřejmě nakonec shodnou na sedmiletém přechodném období, kdy by se lidé z nových členských zemí nemohli volně ucházet o práci v unii. V rozhovoru pro Radiožurnál vyslovil tento předpoklad hlavní český vyjednavač s Evropskou unií Pavel Telička. Toto přechodné období požadují především Německo a Rakousko. "Já se obávám, že ta otázka je silně politická v Německu, ale i v Rakousku," poznamenal Telička. Obě země při debatách o tomto návrhu argumentují veřejným míněním ve svých zemích před volbami. "Vidíme pouze argumenty politické citlivosti, respektive citlivosti pro veřejnost, ale nikoliv věcné argumenty," komentoval to Telička. Upozornil, že tato otázka je ale citlivá i pro českou veřejnost a že také v České republice budou v příštím roce volby. Tato otázka navíc podle něj vyvolává další požadavky, a je tedy možné, že kandidátské země budou nakonec postiženy ještě více.

Rakouský ministr Molterer bude v sobotu jednat s ministrem Kavanem o Temelíně

Rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer se v sobotu setká v Praze s českým místopředsedou vlády a ministrem zahraničí Janem Kavanem, aby s ním jednal o jaderné elektrárně Temelín. Schůzka se koná z rakouské iniciativy, píše dnes agentura APA s odvoláním na prohlášení Moltererova ministerstva. Rakouský ministr chce při jednání prosazovat dokončení prověrky vlivu Temelína na životní prostředí, jakož i pokračování procesu plnění mezistátní smlouvy, která byla podepsána vloni v prosinci v Melku. Molterer se minulý týden setkal s komisařem Evropské unie pro rozšíření Günterem Verheugenem a sdělil mu, že Rakousko požaduje od české strany doplnění dokumentace k prověrce ekologického vlivu Temelína a k bezpečnostní prověrce. Podle prohlášení zástupce hornorakouského zemského hejtmana Ericha Haidera musí rakouská vláda a EU nabídnout České republice finanční pomoc k uzavření temelínského projektu. Tak by se v Česku mohly stavět elektrárny, které vyrábějí energii z plynu a nahradily by Temelín. Také německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin o víkendu řekl, že dvě parní elektrárny by měly pro Čechy větší smysl než jedna jaderná elektrárna.

Odstavený temelínský reaktor je vychlazen, pokračují opravy turbíny

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín poté, co v noci na 4. května zastavila štěpnou reakci v reaktoru prvního bloku, do neděle dochlazovala vodu v primárním okruhu. Václav Brom z útvaru tiskového mluvčího elektrárny řekl, že od neděle je reaktor v režimu číslo šest, tedy s teplotou vody do 60 stupňů Celsia. Předpokládáme, že všechny práce, a tedy i odstávka prvního bloku, potrvají do konce června," uvedl Brom. Pracovníci Škody Eenergo podle něj nyní "odstrojují" i zbývající dva nízkotlaké díly turbíny, aby mohli prověřit jejich stav. "Na základě výsledků měření pak stanoví přesný harmonogram dalších prací. Jejich součástí bude i již dříve plánovaná výměna regulačních ventilů vysokotlaké části turbíny," dodal. Od 19. března byl turbogenerátor prvního temelínského bloku do rozvodné sítě dosud přifázován šestkrát. Naposled obsluha odstavila turbínu 25. dubna. Elektrárna dodávala zatím do energetické soustavy nejvíc asi 470 megawattů elektrické energie a generátor byl do sítě nejdéle přifázován téměř tři dny.

Česká republika k dnešku provedla 7921 testů na BSE s negativním výsledkem

Státní veterinární ústavy v Praze a Jihlavě vyšetřily dosud 7921 vzorků vzorků tkáně z jatečných, uhynulých i poražených kusů skotu na bovinní spongiformní encefalopatii (BSE). Všechna vyšetření byla negativní. Státní veterinární správa předpokládá, že bude-li vyšetřování pokračovat dosavadním tempem, za přispění testů zadaných soukromými subjekty jako jsou masokombináty, bude možné na konci roku hovořit o desetitisících vyšetřených zvířat. To snad bude pro Evropskou unii dostatečným argumentem, aby zařadila Českou republiku do skupiny zemí, kde je výskyt BSE nepravděpodobný ač nevyloučen. Evropská komise na začátku dubna oznámila, že řídící vědecký výbor vyhodnotil Česko jako zemi, kde je vysoce pravděpodobný výskyt nemoci BSE, i když zde ještě choroba potvrzena nebyla. Česká republika s tímto výsledkem nesouhlasí a usiluje o změnu postoje Evropské unie. K novému hodnocení rizika výskytu BSE přistoupí unie počátkem letošního podzimu.

Policisté pravděpodobně objevili osmou výbušnou obálku

V pořadí osmou obálku, která s největší pravděpodobností obsahuje výbušninu, objevili podle internetového magazínu iDnes policisté v Praze v Radlické ulici. Zásilka byla adresována právníku, který zastupoval představitele H-Systemu, uvedl iDnes. Obálka, která je stejná jako bombové zásilky z minulého týdne, přišla podle něj na adresu realitní kanceláře Přemysla Rabana. Vedoucí odboru vyšetřování pražského hasičského sboru Václav Hladík pouze řekl, že hasiči v Radlické ulici "asistovali policejním složkám v případu, kdy byl hlášen nějaký podezřelý balíček". Policejní prezidium se ke zprávě o nálezu osmé výbušné zásilky zatím nevyjádřilo.

Do Ostrovců nastoupí v úterý stroje na úklid obce po povodni

Bagry, nakladače a nákladní automobily přijedou v úterý do Ostrovců na Tachovsku, aby pomohly naložit a odvézt nánosy bláta a naplavenin, které do obce přinesly v pátek záplavy po přívalových deštích. V obci jsou už nyní kontejnery, do kterých lidé vyhazují povodní zničené věci. V úterý by se měla obec vyčistit tak, aby bylo možné začít s obnovami a nápravami škod. Členové krizové komise navštívili Ostrovce, které záplavy postihly nejvíce. Povodně v Ostrovcích poškodily všechny místní komunikace, vyvrátily ploty a zídky. Potok, který změnil řečiště, vymlel náves. Husté krupobití, při němž napadlo až 30 centimetrů krup, poškodilo i pole. Lidé z obce se obávají, že opravy může zdržet nedostatek peněz, na kterých záleží rychlost nápravy škod. V Ostrovci, kde žije 38 trvale hlášených obyvatel, berou nyní lidé pitnou vodu z cisteren, vodu z obecního vodovodu používají zatím jen jako užitkovou.

Odpůrci války budou protestovat proti zbrojařskému veletrhu IDET

Demonstrací za účasti přibližně 200 mladých lidí vyvrcholí v pátek před branami brněnského výstaviště protesty proti zbrojařskému veletrhu IDET. Odpůrci veletrhu chtějí letos upustit i od vyvěšování transparentů na budovách výstaviště. Hodlají se zaměřit na informační kampaň proti veletrhu. Demonstrace se uskuteční odpoledne a její součástí bude i krátké představení poukazující na zneužívání zbraní. Pak projdou mladí lidé Brnem a navštíví koncert hudebníka Jana Buriana v Místodržitelském paláci a taneční party. Protesty začnou již ve středu, kdy veletrh začíná. Odpůrci války budou na centrálním brněnském náměstí Svobody rozdávat zdarma vegetariánskou stravu při kampani "Jídlo místo zbraní". Brněnský policejní ředitel Jaroslav Přikryl nedávno uvedl, že zajištění pořádku v době veletrhu je jedním z nejdůležitějších úkolů, který čeká policii.

Kamióny budou přes Rumburk jezdit o měsíc déle, až do června

Dlouho očekávané dokončení silnice spojující obchvaty Rumburku a německého Neugersdorfu, která má oběma městům ulehčit od kamiónové dopravy, se oddálí na začátek června. Řekla to mluvčí Stavebního podniku Ralsko Jana Fohlová s tím, že měsíční zpoždění zapříčinilo špatné počasí, které zpomalilo stavební práce. Silnice umožní provizorně odbavovat kamióny, aniž budou projíždět městy, ještě před dokončením nového hraničního přechodu. S výstavbou se začalo v březnu. Přechod za 150 miliónů korun by měly dokončit v dubnu 2002. Původní projekt počítal s náklady 200 miliónů korun. Vzhledem k očekávanému vstupu České republiky do Evropské unie se Generální ředitelství cel dohodlo s německými orgány na redukci stavby a snížení nákladů. Nový přechod bude totiž po vstupu do EU již jen přechodem mezi členskými zeměmi. Jednání zpozdila výstavbu přechodu. Příčinou dalšího zpoždění bylo výběrové řízení, které se protáhlo kvůli námitkám uchazečů. Neustále odkládané zahájení výstavby vyvolalo protesty obyvatel na české i německé straně. Lidé poukazovali především na neúnosnou situaci v českých a německých pohraničních obcích, přes které měsíčně projede na 10.000 kamiónů.

Složení žadatelů o azyl v Česku se mění, převládají Evropané

Složení žadatelů o azyl v České republice se v posledních měsících mění; přibývá Evropanů, zatímco výrazně ubylo žadatelů z asijských zemí. Trend potvrdily i dubnové údaje, které poskytlo ministerstvo vnitra. V dubnu požádalo o azyl v Česku 1537 běženců, což je o 95 méně než v březnu. Nejvíce uprchlíků žádajících o azyl pocházelo z evropských zemí; bylo jich 1032. Z Asie přišlo 457 běženců, z Afriky 39 a devět žádostí podali lidé bez státní příslušnosti. Nejvíce dubnových žadatelů o azyl, a to 442, pochází z Ukrajiny. Druhou početně nejsilnější skupinu tvořilo 211 Moldavanů, třetí 188 Rumunů a čtvrtou 97 Vietnamců. Následovali žadatelé o azyl z Gruzie a Ruska. O azyl v České republice loni požádalo 8773 běženců, což je dosud nejvíce od roku 1990. Loni chtělo získat azyl o 1554 více lidí než v roce 1999. Ve srovnání s rokem 1998 je to o 4687 více.

Téměř 60 obcí a měst dostalo právo užívat své obecní symboly

Právo užívat vlastní prapory a znaky získalo v Poslanecké sněmovně téměř 60 obcí a měst. Jejich starostové a starostky z rukou předsedy sněmovny a ODS Václava Klause převzali dekrety, které je k používání obecních symbolů opravňují. Vlastní znak a prapor si nyní budou moci vyvěsit na radnicích tří pražských městských částí - v Újezdu, Velké Chuchli a Újezdu nad Lesy. Mezi dalšími obcemi, které toto právo získaly, je například Babylon na Domažlicku, Nová Ves v Horách na Mostecku, Loděnice na Berounsku a Neděliště v okrese Hradec Králové. Městům Tanvaldu, Terezínu a Březové na Sokolovsku připadlo právo užívat prapor. Pokud obce chtějí získat oprávnění k tomu, aby mohly používat vlastní prapor a znak, musejí žádost o jeho udělení doručit předsedovi sněmovny. Tomuto kroku ale musí předcházet příslušné usnesení obecního či městského zastupitelstva. Ve sněmovně žádost posuzuje sněmovní podvýbor pro heraldiku, který předsedovi sněmovny předá své stanovisko. Ať udělení práva užívat znak a prapor doporučí, či nikoli, konečné rozhodnutí zůstává na předsedovi dolní komory.

Festival amatérského divadla se vrací po letech do Poděbrad

Po čtrnáctileté přestávce se do divadla Na Kovárně v Poděbradech vrací přehlídka ochotnických souborů Festival mladého amatérského divadla FEMAD. Od 10. do 13. května mohou diváci zhlédnout devět divadelních vystoupení. Festival začne 10. května v 19:00 představením hry Dětství Thorntona Wildera v podání souboru Divadlo (bez záruky) Praha. V dalších dnech zde vystoupí další soubory z Prahy, Červeného Kostelce, Hradce Králové, Veverské Bítýšky, Kladna a Říčan u Prahy. Festival je součástí Národní přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla. Druhá část přehlídky pod názvem Divadelní Třebíč se uskuteční o týden později a budou na ní vyhlášeny celkové výsledky obou festivalů.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Mělo by být zataženo až oblačno, místy přeháňky, ráno místy mlhy. Během dne od severu ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 16 až 20 stupňů, na horách kolem 7 stupňů Celsia.