Zprávy Radia Praha

Velitel letectva Ladislav Klíma ukončí aktivní službu v armádě

Velitel českého armádního letectva Ladislav Klíma se rozhodl, že k 30. listopadu ukončí svou aktivní službu v armádě. Od 1. prosince ho nahradí první zástupce náčelníka generálního štábu František Padělek. Uvedl to ministr obrany Jaroslav Tvrdík po schůzce s Klímou v Poslanecké sněmovně. Klíma z armády odchází hlavně z osobních důvodů. Tvrdíka Klímův odchod velice mrzí, protože podle něj je odborník a člověk na svém místě.

Záměr ministra Tvrdíka omezit působení vojáků jen na misi KFOR poslance udivil

Členy sněmovního branného výboru překvapilo oznámení ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, že Česká republika stáhne do konce roku svůj kontingent z jednotek SFOR v Bosně a posílí svou účast v silách KFOR v Kosovu. Tamní jednotka má být navíc doplněna o slovenskou mechanizovanou rotu, takže vznikne česko-slovenský kontingent se smíšeným velením. Poslanci důvody změn neznají a čekají, že je s nimi ministr projedná. Část z nich uvedla, že ministr to měl udělat již předtím, než své představy zveřejnil. Předseda výboru Petr Nečas (ODS) upozornil, že rozhodovat o této věci bude vláda a parlament.

Ministerstvo obrany zvažuje směnu letounů L-159 na Slovensko

Vedení ministerstva obrany a armády uvažuje o výměně 36 podzvukových bitevníků L-159 Alca na Slovensko za vojenský materiál. Novinářům to řekli ministr obrany Jaroslav Tvrdík a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Kromě názoru, že čeští piloti nepotřebují všech 72 kupovaných letadel, jsou důvodem i úvahy o společném výcviku českých a slovenských pilotů, kdy by se teorie učila v Košicích a praktický trénink by se konal v České republice.

Senát překvapivě schválil návrh zákona o rozhlasovém a televizním vysílání

Senát překvapivě schválil návrh nového zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Senátoři se tak rozhodli s vědomím, že by Poslanecká sněmovna jejich námitky díky převaze občanských a sociálních demokratů přehlasovala. Mediální zákon umožňuje provozovatelům televizních a rozhlasových stanic požádat o jedno prodloužení licence při zaplacení správního poplatku. Nejvíce by měl složit žadatel o prodloužení celoplošné televizní licence, a to 200 miliónů korun. Právní norma by měla umožnit větší propojování vlastníků médií. Majetkové spojení dvou celoplošných televizí nebo dvou takových rádií by ale mělo zůstat zakázáno. Parlamentem schválený zákon musí ještě posoudit prezident.

Schválení zákona značně zaskočilo zástupce čtyřkoalice. Trvají na tom, že jde o velmi špatnou normu a nevyloučili, že se kvůli ní obrátí na Ústavní soud. "Je to hrubá chyba, že Senát podpořil tento zákon, protože automatické prodlužování licence mění pravidla hry a znerovnoprávňuje soutěž," prohlásil místopředseda Senátu Jan Ruml (Unie svobody). S rozhodnutím horní komory jsou naopak spokojeni představitelé ODS a ČSSD, ačkoliv i oni přiznali, že k zákonu mají jisté výhrady. Senátor za ODS Miroslav Topolánek například uvedl, že poplatek 200 miliónů korun za prodloužení celoplošných televizních licencí je nemorální. Nelíbí se mu ani zavedení kvót evropské tvorby, tedy povinnost zajistit, aby nadpoloviční část televizního programu tvořily pořady a díla z evropských zemí.

České šance na předsednictví VS OSN jsou velké

Šance České republiky na získání předsednictví Valného shromáždění OSN na rok 2002 až 2003 jsou velké, protože jediný protikandidát Bělorusko se ve stejném roce uchází i o nestálé členství v Radě bezpečnosti a má navíc menší podporu regionální skupiny, která kandidátskou zemi navrhuje. ČTK a České televizi to v newyorském sídle OSN řekl ministr zahraničí Jan Kavan po setkání s předsedou 55. VS OSN Harrim Holkerim z Finska.

ČR zmírnila opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky

Ústřední nákazová komise v čele s ministrem zemědělství Janem Fenclem rozhodla zachovat přísná opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky do ČR jen vůči zemím, kde se nákaza vyskytla. Nadále tak bude platit zákaz dovozu a tranzitu živých sudokopytníků a zákaz dovozu rizikových komodit z Británie, Irska, Francie a Nizozemska. ČR od soboty ukončí opatření na hranicích. Turisté si tedy budou moci přivézt maso, mléko a výrobky z nich pro osobní potřebu. Zákaz dovozu těchto potravin a povinnost dezinfekce zůstane v platnosti pouze na letištích pro cestující z Velké Británie.

Skončilo vyšetřování kauzy vysokých komunistických funkcionářů Jakeše a Lenárta

Vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) ukončil vyšetřování kauzy vysokých komunistických funkcionářů Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta. Jsou stíháni za vlastizradu v souvislosti s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. 22. srpna 1968 se zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vzniku takzvané dělnicko-rolnické vlády. Tento kabinet měl nahradit zákonnou vládu a legalizovat obsazení státu. Jakešův obhájce Kolja Kubíček před vyšetřovatelem prohlásil, že považuje stíhání svého klienta za politicky motivované.

Brněnská radnice vyjádřila lítost nad divokým odsunem Němců

Brněnská městská rada ve čtvrtek odhlasovala, že odsun německých obyvatel v roce 1945 z města byl čin hodný lítosti. Na přelomu května a června 1945 bylo z Brna odsunuto na 20.000 Němců. Stalo se tak na základě vyhlášky národního výboru ještě před tím, než odsun německého obyvatelstva z Československa schválila Postupimská konference. Prohlášení brněnské městské rady se ovšem týká nejen brněnských Němců, ale i Židů a Romů, kteří museli město opustit v době protektorátu a většinou skončili v koncentračních táborech. Diskuse o postoji města k odsunu jeho německých obyvatel vyvolala před rokem výzva občanského sdružení Mládež pro interkulturní porozumění. Dokumentu přijatého brněnskou radou se distancovali na poslední chvíli zástupci německé menšiny.

EU a kandidátské země jednají o boji proti organizovanému zločinu

Na 200 účastníků ze zemí Evropské unie a kandidátských států se v Bruselu sešlo na zahájení dvoudenního fóra o prevenci organizovaného zločinu. Jedná o čtyřech okruzích: obchodování s lidmi, obchodování s kulturním dědictvím, podvodech při bezhotovostních platbách a úloze soukromého sektoru při předcházení hospodářské a finanční zločinnosti. Fórum reaguje na trend nedávných let, kdy se mafie snažily infiltrovat legální trhy.

Předseda Senátu Petr Pithart jednal s nejvyššími albánskými představiteli

Hlavně o situaci v Albánii a o jejích vztazích se sousedními zeměmi hovořil v Tiraně předseda českého Senátu Petr Pithart s albánským prezidentem Rexhepem Meidanim a premiérem Ilirem Metou. Delegace Senátu se sešla na českém velvyslanectví v Tiraně s bývalými albánskými studenty českých vysokých škol. Svým způsobem ojedinělého setkání se zúčastnilo více než 100 absolventů českých vysokých škol, z nichž poslední ukončili studia v roce 1961.

Cílem USA je podle Donalda McConnella rozšiřování NATO a rozvoj bezpečnosti

Hlavním cílem zahraniční politiky USA je rozšiřování NATO, rozvoj bezpečnostní strategie zemí aliance a její spolupráce s Ruskem. Uvedl to na mezinárodní konferenci "NATO dnes a zítra" zástupce tajemníka pro politicko-vojenské záležitosti ministerstva zahraničí USA Donald McConnell. Dodal, že USA neučinily zatím žádné rozhodnutí, kterou zemi by podpořily, aby byla vyzvána k členství v paktu. O členství se uchází deset zemí - Slovensko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko, tři pobaltské státy, Makedonie, Albánie a také Chorvatsko.

Poslanci podpořili další projednávání návrhu zákona o svobodě náboženského vyznání a postavení církví

Sněmovna podpořila další projednávání vládního návrhu zákona o svobodě náboženského vyznání a postavení církví. K prvnímu stupni registrace církve má stačit 300 podpisů. O druhý stupeň, který otevře cestu ke státní dotaci, k možnosti provozovat školská zařízení či k působení v armádě nebo ve věznicích, bude možné žádat až po deseti letech existence náboženské společnosti a po získání dvou promile obyvatelstva ČR (zhruba 20.000 lidí) za své stoupence. Například čeští muslimové a hnutí Haré Kršna tuto část kritizují. Druhý stupeň registrace podle vládního návrhu automaticky získá 21 historických církví a náboženských společností. Předloha vyvolala podle očekávání kritiku poslanců KSČM. Ti uvedli, že ve společnosti, jejíž většina je ateistická, je zvláštní postavení církví neudržitelné.

V Praze jednají ministři školství o budoucnosti vysokých škol

O rozvoji vysokých škol v Evropě a jejich vzájemném kontaktu začnou dnes na Pražském hradě debatovat účastníci dvoudenní konference. Pražského setkání se zúčastní více než dvě desítky ministrů školství z celé Evropy, delegace Evropské komise, zástupci UNESCO, další odborníci ve vzdělávání a studenti. Pražské setkání naváže na takzvanou Boloňskou deklaraci třicítky evropských zemí před dvěma lety. Lze je považovat za akční plán rozvoje vysokého školství v Evropě do roku 2010, který má sjednotit úroveň vzdělávání a kvalifikace v Evropě.

Před schvalováním je novela, která má zrychlit trestní řízení

Před schvalováním je v Poslanecké sněmovně vládní novela trestního řádu, která by měla zrychlit trestní řízení a zlepšit ochranu lidí poškozených při trestných činech. "U trestných činů, které jsou méně závažné, které lze vyšetřit rychle, se věc dostane před soud v relativně krátké době, řekněme maximálně do měsíce," řekl k předloze, o níž bude sněmovna hlasovat příští týden, ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš. Novela má umožnit to, aby pachatelé trestných činů ještě před hlavním líčením odškodnili své oběti.

Ředitel věznice Ruzyně: Maximální trest by měl trvat osm let

Snahu politiků o zpřísnění trestů pro pachatele zločinů kritizoval ředitel vazební věznice v Praze-Ruzyni Jan Hoffman. Po dlouhodobých pobytech za mřížemi se lidé podle něj mnohem hůře zapojují do běžného života, častěji se vracejí ke kriminální činnosti nebo dokonce páchají sebevraždu. "Čím delší doba, tím hůře pro společnost. Osm let je nejzazší hranice, kdy si vězeň hledá nějakou činnost. Po osmi letech se jeho osobnost rozpadá. Pokud se člověk vězeňskému řádu podřídí, nechce už ven. Ve vězení se stane králem, po návratu na svobodu je nula," upřesnil Hoffman. Změnit by se podle ředitele ruzyňské věznice měla nejen politika státu, ale také přístup veřejnosti. Zkrácení trestů na pro společnost prospěšnou míru by také pomohlo uvolnit přeplněná zařízení. Ke snížení počtu odsouzených ve věznicích by podle Hoffmana přispělo i zavedení alternativních trestů.

ODS nepodpoří v prvním čtení vládní návrh školského zákona

Poslanci ODS nepodpoří v prvním čtení vládní návrh školského zákona, který má na nynější schůzi projednat Poslanecká sněmovna. Občanským demokratům zdaleka nevadí jen navržené rušení víceletých gymnázií. Kritizují i novou organizaci maturitních zkoušek, zrušení školného na vyšších odborných školách či navržený systém financování škol. ODS připouští, že zákon obsahuje bezproblémová opatření, jako je například zavedení práva na umístění dítěte do posledního ročníku mateřské školy před zahájením povinné školní docházky či nová úprava menšinového školství a vyučování náboženství.

ČEZ má povolení k druhému jadernému úložišti i přes nesouhlas Ministerstva životního prostředí

Elektrárenská a.s. ČEZ získala územní rozhodnutí pro sklad vyhořelého jaderného paliva ve Skalce u Žďáru nad Sázavou i přes zamítavý postoj ministerstva životního prostředí. ČEZ považuje Skalku za záložní variantu pro případ, že by nedostal povolení vybudovat mezisklad v Temelíně. Sklad ve Skalce má mít kapacitu téměř 2900 tun s možností rozšíření o 30 procent. Má stačit na vyhořelé palivo z Dukovan i Temelína po následujících 30 let.

Odbory: Za nedodržováním práva často stojí český management

Nositeli odporu proti odborům v zahraničních firmách jsou podle Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů (AKV) především čeští manažeři. Předseda asociace Bořivoj Šubrt řekl, že podniky často zneužívají toho, že věková struktura zaměstnanců je obvykle velmi nízká a že mladí Češi nemají dostatek vnitřní motivace k zaměstnaneckému sdružování. Porušování pracovněprávních předpisů se projevuje zpravidla nepřímým tlakem na značný rozsah neevidované, a tedy neplacené práce přesčas. Asociace nepovažuje za normální, že ve značné části zahraničních firem se stovkami zaměstnanců nepůsobí odbory ani rada zaměstnanců, která podle novely zákoníku práce může vzniknout tam, kde odbory nepůsobí.

Francouzští senátoři zjišťují, co ČR trápí při jednáních s EU

Analyzovat situaci v České republice vzhledem k jejímu očekávanému vstupu do Evropské unie je cílem třídenní návštěvy francouzských senátorů, členů klubu Evropského demokratického a sociálního sdružení. "Každý rok si vybíráme jednu z kandidátských zemí a na místě zjišťujeme, jaké jsou současné problémy a jaké komplikace očekává při jednání s EU v budoucnu," řekl v Praze novinářům předseda klubu, senátor Guy Cabanel. Ke klesající podpoře rozšíření unie ve veřejnosti zemí "patnáctky" poznamenal, že jde o přirozený vývoj, který má co do činění s délkou jednání o rozšíření. Francouzští senátoři se setkali s premiérem Milošem Zemanem.

Pražský primátor Jan Kasl podepsal s moskevským starostou dohodu o spolupráci

Pražský primátor Jan Kasl, který je na oficiální návštěvě ruské metropole, podepsal s moskevským starostou Jurijem Lužkovem dohodu o spolupráci. Ta mj. předpokládá společnou modernizaci tramvají české výroby v moskevských podnicích. Podle dohody by letos mělo být modernizováno třináct tramvají a v příštím roce dalších padesát. Kasl zdůraznil, že moskevské vedení má zájem o spolupráci v různých oblastech od turistického ruchu, přes kulturu až po výměnu expertů.

Ministr Březina jedná ve Švédsku o fungování státní správy a využívání moderních informačních technologií

Nejmladší český ministr a vedoucí Úřadu vlády ČR Karel Březina zahájil svou několikadenní návštěvu Švédska. K hlavním bodům při ní patří seznámení s fungováním švédské státní správy a s využíváním moderních informačních technologií. Krátce po svém příjezdu se sešel se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva financí, s nimiž hovořil o zabezpečení rodin a o problematice sestavování rozpočtu pro státní správu. K dalším bodům Březinova programu patří mimo jiné setkání s představiteli firmy Ericsson, která se krom jiného podílí i na elektronickém vybavení stíhaček JAS 39 Gripen, kandidujících na přezbrojení leteckých sil armády České republiky. "Nemám ale žádné zvláštní pověření jednat o stíhačkách či účasti švédských firem v eventuálním ofsetovém programu, zajímají mne především informační technologie," dodal Karel Březina.

Vládní zpráva o lidských právech není podle komunistů pravdivá

Vládní zpráva o dodržování lidských práv není podle předsedy klubu komunistických poslanců Vojtěcha Filipa pravdivá. Pravdě podle něj neodpovídá pasáž o odborovém sdružování. Filip hovořil o zahraničních firmách, které brání vzniku odborových organizací. Vládní zpráva se podle šéfa komunistických poslanců vůbec nezmiňuje o diskriminačních zákonech, které kritizovala Evropská komise. Lustrační zákon podle KSČM diskriminuje lidi, kteří spolupracovali s komunistickou tajnou službou. Vláda se podle Filipa sice věnuje sociálním právům Romů, opomíjí však ostatní občany, například tělesně postižené.

Plně profesionální armáda, kterou chce budovat sociálnědemokratická vláda, bude podle Vojtěcha Filipa expedičním sborem cizí moci. Podezřívá vládu, že pravým důvodem jejího rozhodnutí je přímé podřízení české armády pod velení Severoatlantické aliance (NATO).

Mertlík odešel se ctí, Vetchého veřejnost zatratila

Zcela odlišně hodnotila česká veřejnost nedávné odchody dvou ministrů ze Zemanova týmu - Pavla Mertlíka a Vladimíra Vetchého. Zatímco bývalému ministrovi obrany Vetchému vyjádřila sympatie v okamžiku jeho odstoupení z vlády jen pětina občanů, s exministrem financí Mertlíkem sympatizovala celá polovina lidí. Vyplývá to z šetření agentury STEM.

Výbušné obálky v kauze H-System mohly způsobit i smrt

Nástražný výbušný systém, který obsahovaly obálky rozeslané lidem spojeným se zkrachovanou stavební firmou H-System, mohl i zabít. Novinářům to řekl ředitel Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček. Jako příklad uvedl možnost, že by někdo obálku otvíral před očima. Nelze zcela vyloučit, že by výbušná zásilka mohla ohrozit zaměstnance pošty. Odborné expertízy ukázaly, že všech osm odhalených systémů bylo vyrobeno v jedné dílně.

Komerční pojišťovně byla odcizena data o klientech

Podle čtvrtečního tisku ukradl neznámý pachatel v lednu letošního roku z databáze Komerční pojišťovny informace o půl miliónu pojištěnců. Mluvčí Komerční banky, které pojišťovna patří, však prohlásila, že pachatel odcizil Komerční pojišťovně jen jednu ze součástí zálohovacího zařízení, nikoliv klientskou databázi. Údaje ze zálohovacího zařízení jsou podle ní nečitelné bez použití nákladného a sofistikovaného zařízení

Čechům je nejsympatičtější Slovensko, Francie a Velká Británie

Mezi nejsympatičtější země řadí Češi Slovensko, Francii a Velkou Británii, nejméně jsou nakloněni Rusku, Ukrajině a Kubě. Od posledního průzkumu v roce 1999 ztratilo nejvíce sympatií Rakousko. Vyplývá to z průzkumu agentury CVVM. Náklonnost české populace k jiným národům zjišťovala také agentura STEM. Za největšího přítele v mezinárodní politice a nejbližšího partnera uvedla většina Čechů rovněž Slovensko, následovalo Polsko a USA. Rakousko získalo i v tomto průzkumu výrazně menší podporu. Německu přisoudili Češi největší ekonomický přínos, současně ho ale označili za hrozbu.

Na zasedání OECD byl kritizován přístup USA ke kjótskému protokolu

Čeští ministři životního prostředí a financí Miloš Kužvart a Jiří Rusnok ve svém vystoupení na ministerském zasedání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži podpořili kjótský protokol o emisích tzv. skleníkových plynů a připojili se ke stanovisku Evropské unie. Diskuse se z větší části točila kolem nedávného rozhodnutí nové americké vlády od kjótského protokolu odstoupit. Jestliže klimatologové konstatují, že klimatická změna tady je a že vliv lidské činnosti je nepopiratelný, je to něco s čím bychom se měli umět vyrovnat, dodal Kužvart.

Seminář o vzdělávání menšin má pomoci odstranit předsudky

V Senátu začal mezinárodní seminář s názvem Tolerance, respekt a lidská práva 2001. Je součástí příprav Světové konference proti rasismu 2001, která se uskuteční v září v jihoafrickém Durbanu. Součástí semináře bude i páteční panelová diskuse o vzdělávání romských dětí v Evropě. Romská poradkyně z Příbramska a někdejší členka meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Jana Hejkrlíková uvedla, že český vzdělávací systém je postaven na průměrném žákovi a nerespektuje sociální ani kulturní rozdíly. Podotkla, že česká společnost není rasistická, ale nezná ani multikulturní soužití.

Kavárna na půl cesty pomohla půlce pacientů vrátit se do života

Polovina ze stovky schizofreniků, kteří za čtyři roky prošli pracovní rehabilitací v kavárně Na půl cesty a dalšími programy občanského sdružení Green Doors, se vrátila do života. Mají zaměstnání nebo studují a nejsou závislí na podpoře státu, řekla Lucie Broukalová ze sdružení Green Doors. Bývalí pacienti pracují v pohostinství i v dalších profesích, jako tiskař, úředník, učitel, prodavačka či vrátný. Pražskou kavárnou Na půl cesty prošlo zatím 80 pacientů, další dvě desítky pracovaly při úklidu parků a kanceláří.

Z kasiček už je na kontě Ligy proti rakovině téměř deset miliónů

Téměř deset miliónů korun z darů občanů v pátém Květinovém dni bylo už převedeno z kasiček na účet Ligy proti rakovině, další peníze se ještě počítají. ČTK to jménem organizátorů sbírky řekla Alena Sládková a dodala, že celkový výnos bude znám asi v pátek v poledne. Odhaduje, že výnos letošní sbírky by mohl být vyšší než loni, kdy se vybralo 14,2 miliónu korun. Letos bylo totiž připraveno 700.000 kvítků měsíčku lékařského, tedy o 100.000 více. Za kvítek lidé dávali dvojicím dobrovolníků příspěvek na výzkum léku proti rakovině. Dvojice chodily v 368 městech.

Zářijový Krimifest má být pestrým víkendem pro celou rodinu

Nevšední zážitky slibuje první ročník nově připravovaného setkávání příznivců prevence zločinnosti nazvaného Krimifest. Nad akcí, jež se uskuteční od 14. do 16. září v Havlíčkově Brodu, převzali záštitu ministr vnitra Stanislav Gross a policejní prezident Jiří Kolář. Pro návštěvníky Krimifestu se chystá množství besed například v oblasti drogové, požární či dopravní prevence. Chybět nebude ani střelecká soutěž. Pro čtenáře detektivek bude připravena autogramiáda autorů děl s kriminální zápletkou.

Liberecká radnice vybuduje sedačkovou lanovku na Černý vrch

Liberecká radnice nechá vybudovat na Černý vrch ve sportovním lyžařském areálu Ještěd sedačkovou lanovou dráhou. Náklady dosáhnou 37 miliónů korun. Stavba začne v červnu a skončit musí do začátku zimní sezóny. Jak uvedl mluvčí magistrátu Martin Krčmář, její výstavbou splní Liberec požadavky Mezinárodní lyžařské federace pro pořádání prestižních světových šampionátů. Lanovka bude sloužit i v letních měsících, kdy turistům a cyklistům umožní pohodlný nástup na hřebenovou cestu.

Karlovy Vary otevřely pro veřejnost podzemí Vřídelní kolonády

Karlovy Vary otevřely pro veřejnost podzemí Vřídelní kolonády. Kromě technického zázemí pro čerpání a rozvody termálních pramenů či výrobny soli z vřídelní vody mohou návštěvníci na 150 metrů dlouhé prohlídkové trase zhlédnout řeku Teplou, protékající pod kolonádou. Zájemci mohou nahlédnout i do míst, kde při vysoké vlhkosti a šedesátistupňové teplotě vznikají takzvaným pokameňováním typické karlovarské suvenýry.

Herečka Iva Janžurová oslaví 60 let

Herečka Iva Janžurová, nynější členka Národního divadla, oslaví v sobotu 19. května šedesátiny. V divadle se uplatnila i jako autorka. Společně se svým mužem, hercem a režisérem Stanislavem Remundou, napsali už čtyři komedie. Léta spolu, a nyní i s dcerami Sabinou a Theodorou, inscenují zájezdová představení téměř rodinného divadla. Talent pro komedii a grotesku přinesl herečce velkou popularitu především ve filmu. Avšak její filmové role měly velký žánrový rozptyl od dramatického Kachyňova Kočáru do Vídně a Herzových Petrolejových lamp až po trojroli ve Vorlíčkově crazy-komedii Pane, vy jste vdova! nebo komedii Což takhle dát si špenát. Ve filmu Juraje Herze Morgiana předvedla v dvojroli krásné Kláry a závistivé Viktorie jeden z největších ženských hereckých výkonů filmu 70. let.

O hudební festival Janáčkův máj mají lidé obrovský zájem

Více než dvacet koncertů a řadu doprovodných akcí nabídne zájemcům letošní 26. ročník hudebního festivalu Janáčkův máj, který začne 28. května v Ostravě. "Řada koncertů je již zcela vyprodána, jde o největší zájem o vstupenky za posledních deset let," řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek. K zajímavým doprovodným akcím bude patřit například interpretace textů Václava Havla s názvem Dopisy Olze, z nichž některé vznikaly při pobytu někdejšího disidenta, nyní prezidenta, ve vězení v Ostravě-Heřmanicích. Jedním z recitátorů bude také herec Jan Tříska, žijícího nyní v USA, který v Ostravě naposledy vystupoval v roce 1977.

90-ti letá legendární pěvkyně Maria Tauberová podepisovala CD se svými nahrávkami operních árií

Legendární pěvkyně Maria Tauberová, která nedávno oslavila 90. narozeniny, podepisovala v Praze CD se svými archivními nahrávkami operních árií. Sopranistku, v letech 1936 až 1973 sólistku pražského Národního divadla, žádaly o autogram desítky převážně starších lidí, s nimiž čile hovořila. Tauberová se narodila v roce 1911 ve Vysokém Mýtě, ale studovala ve Vídni a v Miláně a teprve později v Praze. Do Národního divadla nastoupila za éry dirigenta Václava Talicha a stala se jednou z nejznámějších ve své pěvecké generaci. Na jeviště historické scény se vrátila v roce 1995, kdy převzala cenu Thálie za celoživotní dílo.

A jaké bude počasí?

Dnes přes území ČR přechází studená fronta a za ní bude pronikat chladný vzduch od severozápadu. Bude většinou oblačno a místy přeháňky, ojediněle i možnost bouřky. Denní teploty 13 až 17 stupňů Celsia.