Zprávy Radia Praha

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý hledá uplatnění pro nadbytečné letouny L-159

Náčelníci českého a slovenského generálního štábu Jiří Šedivý a Milan Cerovský v pátek potvrdili, že česká armáda uvažuje o výměně 36 podzvukových letounů L-159 Alca za slovenský vojenský materiál, případně bitevníky využije v plánovaném mezinárodním výcvikovém středisku v západoslovenské Kuchyni. Šedivý, který v pátek navštívil Slovensko, považuje bezhotovostní výměnu za výrobky slovenského vojenského průmyslu za jedno z možných řešení, protože česká armáda zřejmě nebude potřebovat všech 72 kupovaných letadel. "Je to výhodné pro obě strany, pro jejich zbrojní průmysl a armády," řekl.

V případě, že by se letadla použila pro mezinárodní výcvikové středisko, jeho služeb by podle Šedivého využívaly armády států s podobnou rozlohou, jako mají Česká republika a Slovensko. Výcvikové a vzdělávací centrum by mělo začít fungovat na podzim příštího roku. Náčelníci generálních štábů v pátek jednali také o vytvoření společné česko-slovenské jednotky v rámci mírových sil KFOR v Kosovu, která by měla být nasazena již začátkem příštího roku. Slovensko do jednotky o síle praporu začlení jednu mechanizovanou rotu.

Sněmovna zamítla zákon, který měl omezit černý trh s byty

Návrh novely občanského zákoníku z dílny čtyřkoaličních poslanců, jehož cílem bylo přispět k omezení černého trhu s byty, v pátek zamítla Poslanecká sněmovna. Návrh měl k omezení černého trhu přispět novou úpravou vztahů mezi nájemci a pronajímateli. Řada poslanců zásadně nesouhlasila s ustanovením, podle něhož by pronajímatel mohl dát výpověď nájemci i bez svolení soudu. Nájemce by měl možnost bránit se proti takové výpovědi u soudu. Odpůrci normy ale argumentovali tím, že nájemce nebude mít prostředky na to, aby soudní spor vedl.

Další části novely měly přispět k větší smluvní volnosti a k narovnání vztahů mezi nájemci a pronajímateli. Autoři zákona v čele s poslancem KDU-ČSL Cyrilem Svobodou chtěli omezit spekulace s byty mimo jiné povinností pronajímatele uzavírat písemně smlouvy o pronájmu bytu. Tato povinnost měla ulehčit dokazování toho, že pronajímatel přenechal obecní nebo státní byt či jeho část do podnájmu. Návrh měl také upravit podmínky pro poskytování kaucí a zpřísnit podmínky pro přechod nájmu na jiné osoby, které nájemce přijal do bytu po sjednání nájemní smlouvy.

Polští dopravci ukončili blokády hraničních přechodů

Polští dopravci, kteří od čtvrtka ztěžovali provoz na polsko-českém hraničním přechodu v Buguszowicích-Chotěbuzi, v pátek odpoledne ukončili svůj protest. Stalo se tak potom, co obdrželi písemné potvrzení o zahájení rozhovorů s vládou. V pátek odpoledne se uklidnila situace rovněž na polsko-německých hraničních přechodech. Právě na hranici s Německem byla v pátek situace nejdramatičtější. Dovozci ojetých automobilů na přechodu v Jedrzychowicích opustili po útoku policie svá vozidla a hromadně utekli na německou stranu hranice, kde požádali o ochranu tamní úřady. Policisté zadrželi šest dopravců, kteří se zdráhali společně s několika stovkami dalších hranici přejít. Většina jejich kolegů se již rozhodla vrátit do Polska, kde je též zadrželi policisté.

Na protesty na hraničních přechodech s Českou republikou a především s Německem, kde dopravci zvolili úplné blokády, reagoval po dvou dnech vládního mlčení jako první ve čtvrtek večer náměstek ministra hospodářství Edward Nowak. Dovozce ojetých vozů pozval k rozhovorům, z nichž by mělo vzejít "dobré řešení" situace. V pátek se pak importérům "ojetin" dostalo písemného potvrzení jednání, které je plánované na pondělí.

Dvoudenní konference v Praze jedná o budování evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání

O postupu budování evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání jedná ode dneška v Praze na 250 odborníků z celé Evropy. Dvoudenní konference v Míčovně Pražského hradu navazuje na takzvanou Boloňskou deklaraci, na níž se dohodli ministři školství 29 evropských zemí v roce 1999. Jejím cílem je dosáhnout vhodného sbližování národních vysokoškolských systémů v Evropě a zajistit mobilitu studentů, učitelů a vědců.

Účastníky summitu - evropské ministry školství, rektory vysokých škol, odborníky na vzdělávání a poprvé i zástupce vysokoškoláků, přivítali ministr školství Eduard Zeman a prezident Václav Havel. Oba připomněli, že se konference příznačně koná v Praze, sídle nejstarší univerzity na sever od Alp, a v zemi, která za mnohé vděčí právě studentům. Ministři školství nebudou v Praze podepisovat novou deklaraci. Chtějí zhodnotit, jakého pokroku bylo v oblasti budování evropského vysokoškolského prostoru dosaženo od jednání v Boloni a stanovit priority pro nejbližší budoucnost. Debatují proto zejména o vytváření společného tříúrovňového rámce vzdělávání, tedy bakalářského, magisterského a doktorského. Věnují se i programům krátkého bakalářského cyklu a vzájemnému uznávání dokladů o vzdělávání.

Velkou pozornost věnují i mobilitě studentů a vyučujících. Eudard Zeman připomněl, že odborníci doporučují, aby studenti strávili alespoň jeden semestr studia na zahraniční vysoké škole. Právě studium v zahraničí podle nich zajistí odborný růst lidí. Uznávání českých vysokoškolských diplomů v zahraničí by však podle Zemana pozbylo smyslu, kdyby jejich držitelé nemohli v cizině vykonávat i svá povolání.

Kauza "Český dům" se odsouvá na neurčito

Uzavření kauzy Český dům bylo posunuto na neurčito. Generální inspekce ministerstva zahraničí zatím nezná termín, do kdy má být k inspekční zprávě o sporném pronájmu hotelu v centru Moskvy vypracován dodatek, o kterém ve čtvrtek hovořil s novináři šéf resortu Jan Kavan. Sdělil to tiskový odbor ministerstva zahraničí. Kavan požaduje, aby inspekce v dodatku navrhla preventivní opatření a určila, kdo z úředníků ministerstva pochybil. Ministrův náměstek Pavel Telička, který byl vedením inspekce pověřen, ale ve středu označil již dříve doplněnou zprávu za dostačující. Podle něj z ní lze už nyní vyvodit závěry a opatření do budoucna.

S údajně nevýhodným pronájmem lukrativního objektu jsou spojováni někteří Kavanovi nejbližší spolupracovníci. Chyby při pronájmu v březnu přiznal generální sekretář ministerstva Karel Srba, který již rezignoval. Dalším ministrovým spolupracovníkem, který podle médií v kauze figuruje, je náměstkyně Helena Opolecká. Vzhledem k tomu, že právě pod ní spadá generální inspekce, svěřil Kavan prošetření případu Českého domu Teličkovi, který má na starosti hlavně proces přibližování ČR k Evropské unii.

Případem, který před dvěma měsíci otevřel sérií článků deník Mladá Fronta Dnes, se zabývá i Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality. Zkoumá, zda stát kvůli smlouvě utrpěl finanční škodu. Vyšetřování bude podle policejního prezidenta Jiřího Koláře pokračovat ještě zhruba měsíc.

Po druhé v krátké době zachytili policisté na hodonínsku běžence

Skupinu dvaceti běženců z Indie zadrželi policisté v noci na pátek na česko- slovenské hranici u Nové Lhoty na Hodonínsku. Cizinci budou v nejbližších hodinách předáni slovenským úřadům. Kriminalisté nyní pátrají po převáděčích, řekla policejní mluvčí Kamila Janíčková. Za poslední týden jde již o druhou velkou skupinu běženců, kterou policisté na Hodonínsku zajistili. V noci na neděli zadržely hlídky u Sudoměřic 20 uprchlíků z Indie, Srí Lanky a Vietnamu. Mluvčí uvedla, že nejčastěji se uprchlíci pokoušejí překročit hranici právě na jaře a v létě. Na jihomoravském úseku česko-rakouských a česko-slovenských hranic zadrželi loni policisté 3983 uprchlíků. Ve srovnání se stejným obdobím roku 1999 se jejich počet snížil o 726. Ze statistik vyplývá, že menší tlak přistěhovalců je na hranici se Slovenskem, kde od loňska působí speciální pátrací oddíly.

Václav Klaus vystoupí o víkendu na italské mezinárodní konferenci "Aspenský evropský dialog"

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS) navštíví o víkendu Itálii, kde se zúčastní mezinárodní konference "Aspenský evropský dialog". Vystoupí v sekci, která bude věnována reformám evropských institucí, informovala v pátek Eliška Klepalová z jeho sněmovního sekretariátu. Mezi hlavní témata konference v Cernobbiu bude vedle institucionálních reforem patřit konkurenceschopnost Evropy, evropská měna, finanční trhy, národní hospodářství, trh práce, sociální problematika a globalizace.

Konference se zúčastní například také vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, italský premiér Giuliano Amato, francouzský ministr - zmocněnec pro evropské záležitosti Pierre Moscovici a francouzský ministr hospodářství, financí a průmyslu Laurent Fabius.

Květinový den vynesl zatím přes 13 milionů korun

Už přes 13 miliónů korun z darů občanů v pátém Květinovém dni bylo převedeno z kasiček na účet Ligy proti rakovině, další peníze banka počítá. Jménem organizátorů sbírky to oznámila Alena Sládková. "V pátek v podvečer bylo na účtu 13,321.566 korun, banka nám ale hlásí ještě mnoho nezpracovaných pokladen a odhaduje závěr sčítání na středu," řekla s tím, že loni činil celkový výnos Květinového dne 14,2 miliónu korun.

Předseda ligy Zdeněk Dienstbier řekl, že peníze půjdou především na prevenci. "O významu preventivních kampaní svědčí to, že ve Skandinávii s poklesem počtu kuřáků klesl i počet případů rakoviny plic. Dalším důkazem jsou data srovnávající výsledky léčení rakoviny prsu v USA a ČR. Zatímco Američané vyléčí 70 až 80 procent žen, my vyléčíme jen 50 procent. Příčina je v tom, že naše ženy stále ještě chodí k lékaři později," řekl.

Stanovisko brněnských radních k odsunu považují někteří za alibistické

Unesení brněnských radních je podle představitelů občanského sdružení Mládež pro interkulturní porozumění alibistické. Radní vyjádřili lítost nad utrpením všech brněnských spoluobčanů, kteří v období okupace a druhé světové války nespravedlivě trpěli a museli Brno za tragických okolností opustit. Právě zástupci sdružení se před rokem obrátili na představitele města, aby se omluvili německým obyvatelům Brna odsunutým na přelomu května a června 1945. Radní to tehdy odmítli, ale ustavili skupinu odborníků, aby pro jejich další rozhodování připravila podklady. Radní pak schválili vyjádření, které v pátek dali k dispozici novinářům. "Radní nenašli odvahu odsoudit činy svých předchůdců....Místo toho zametli celý problém pod koberec," uvádí se v prohlášení sdružení.

Náměstek brněnského primátora Rostislav Slavotínek dokument označil za vyvážený. "Je nám líto, že s námi i nadále nežijí desetitisíce českých, židovských, německých, romských a dalších spoluobčanů. Všichni tito lidé tvořili město Brno v jeho kulturní, náboženské, společenské a národnostní pestrosti....Je nám proto líto i německých spoluobčanů, kteří museli Brno nuceně opustit v roce 1945," konstatovali radní.

Zástupci sdružení brněnským politikům vytýkají, že jejich výzvu nepochopili jako šanci vykročit z bludného kruhu historie. Výzva přesto podle nich měla smysl, protože rozvířila diskusi o tomto problému. Na přelomu května a června 1945 bylo z Brna odsunuto na 20.000 Němců. Stalo se tak na základě vyhlášky národního výboru ještě před tím, než odsun německého obyvatelstva z Československa schválila v srpnu téhož roku Postupimská konference.

Zpěvačka Helena Vondráčková obdržela zlatou a platinovou desku.

Zlatou a platinovou desku za prodej více než 35.000 kusů mimořádně úspěšného alba Vodopád obdržela v pátek v Praze Helena Vondráčková. Za loňský rok převzala současně titul "nejprodávanější zpěvačka v České republice". "Příští měsíc si jedu pro další ocenění, a to do Polska - dostanu Zlatý věšák jako nejvýraznější osobnost na hudební scéně a jako nejlépe oblékaná zpěvačka," řekla v pátek Vondráčková novinářům. Album Vodopád by podle ní mělo vyjít i v Polsku.

Letos bude natáčet nové CD, které má vyjít na podzim. S producentem Stano Šimorem proto odjíždí do belgického studia. "Bránila jsem se dělat hned po roce další desku a těšila jsem se na klidné prázdniny, ale firma mě z toho rychle vyvedla," konstatovala Vondráčková. S Vodopádem se zpěvačka objevila v novém image, aranžmá na desce přinesla nový "sound", blízký současné taneční hudbě. Interpretka touto myšlenkou původně nebyla nadšena; v podobě, která se komerčně osvědčila, bude však pokračovat i nový titul.

Ze sportu

Česká tenistka Klára Koukalová pokračovala na turnaji v belgických Antverpách, dotovaném částkou 110.000 dolarů, ve vítězném tažení. Do hlavní soutěže se dostala z kvalifikace a v pátek po výhře nad Evou Besovou ze Španělska postoupila při svém prvním startu na turnaji WTA Tour do finále. Devatenáctiletá Koukalová, 183. tenistka světového žebříčku, prohrála s Besovou (182. v pořadí WTA) v prvním setu 3:6. Druhý set ale získala poměrem 6:4 a třetí sadu vyhrála suverénně 6:1. V sobotním finále se Koukalová utká o titul s pátou nasazenou Barbarou Rittnerovou. Němka v druhém dnešním semifinále porazila Španělku Anu Isabelu Medinaovou Garriguesovou hladce 6:0, 6:2.

Na stejném turnaji se čeští deblisté Petr Pála a Pavel Vízner probojovali do semifinále čtyřhry. Český pár si ve čtvrtfinále poradil s Jaimem Oncinsem z Brazílie a Danielem Orsanikem z Argentiny 6:3 a 6:2.

Roman Kresta s vozem Škoda Octavia WRC vede po páté rychlostní zkoušce Rallye Český Krumlov, která je třetím podnikem mezinárodního mistrovství republiky v automobilových soutěžích. S půlminutovou ztrátou za obhájcem titulu a vítězem obou předešlých mistrovských závodů jede na druhém místě Emil Triner s toutéž značkou auta. Výsledky - po pěti ze 17 RZ: 1. Kresta, Tománek (Škoda Octavia WRC) 29:58,4, 2. Triner, Hůlka (Škoda Octavia WRC) -32,3, 3. Pech, Uhel (Toyota Corolla WRC) -38,0, 4. Hrdinka, Gross (Subaru Impreza WRC) -59,9, 5. Sibera, Jirátko (Škoda Octavia WRC) -1:02,1, 6. Trojan ml., Vodička (Toyota Celica GT) -1:10,5.

Počasí:

Polojasno až oblačno a místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů C.