Zprávy Radia Praha

Idea evropské obrany je pokusem vrazit klín mezi NATO a Evropskou unii, míní předseda poslanecké sněmovny Václav Klaus

Rozšíření NATO, budování evropských obranných sil a mezinárodní politickou situaci probírali předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus /ODS/ a desetičlenná delegace americké Sněmovny reprezentantů v čele s jejím předsedou Dennisem Hastertem. Podle Klause je evropská obranná iniciativa pokusem vrazit klín mezi Severoatlantickou alianci a Evropskou unii. Jak dále uvedl, kongresmany zajímal také názor na případnou reakci Ruska na rozšiřování NATO o některou z pobaltských zemí.

Ministr zahraničí Jan Kavan nastolí izraelsko-palestinské násilí v Ammánu i Damašku

Místopředseda české vlády a ministr zahraničí Jan Kavan nastolí otázku násilí mezi Izraelci a Palestinci na nadcházejících oficiálních jednáních s jordánskými i syrskými představiteli. V reakci na nejnovější krvavý atentát v Tel Avivu to sdělil ministrův mluvčí Aleš Pospíšil. "Ministerstvo zahraničí České republiky podobné akce odsuzuje a na cestě k uvolnění situace na Blízkém východě je považuje za kontraproduktivní, "sdělil mluvčí. Kavanova delegace zahájila čtyřdenní pobyt na Blízkém východě prohlídkou nabatejského panství v jižním Jordánsku.

Schüssel a Stoiber proti čs.dekretům o vysídlení Němců

Platnost prezidentských dekretů o poválečném vysídlení Němců z českých zemí opakovaně kritizovali v bavorském Augsburgu rakouský kancléře Wolfgang Schüssel a bavorský zemský premiér Edmund Stoiber u příležitosti každoročního sudetoněmeckého srazu. Vyzývali Českou republiku, aby se v souvislosti s chystaným přijetím do Evropské unie těchto právních úprav zřekla, zatímco zástupkyně německé vlády Cornelie Sonntagová-Wolgastová odmítla vstup ČR do společenství historickými problémy zatěžovat. Za to byla vypískána tvrdým jádrem landsmanšaftu, ale na druhé straně sklidila potlesk, když se zřetelem na vysídlení Němců dodala, že se "bezpráví musí označovat jako bezpráví".

Bývalý nacistický dozorce Anton Malloth, který byl odsouzen na doživotí, se chce odvolat

Bývalý dozorce v káznici gestapa v Terezíně Anton Malloth, který byl tuto středu odsouzen k odnětí svobody na doživotí, se chce odvolat. Píše to mnichovský deník Abendzeitung. 89letý Malloth byl odsouzen za nejméně jednu prokázanou vraždu a za jeden pokus o vraždu z rasových pohnutek. Soud s pomocí svědků, mezi nimiž byli i čeští občané, prokázal, že Malloth v roce 1944 zavraždil jednoho vězně kvůli tomu, že se neohlásil po návratu z práce, a že v roce 1943 zbil jednoho židovského vězně a několikrát po něm vystřelil. Malloth byl dozorcem v Terezíně od roku 1940 do konce války. Pak žil v severoitalském Meranu, odkud byl v roce 1988 vykázán do Německa.

Vnitro prověří všechna vydaná lustrační osvědčení

Stovka nově objevených falešných lustračních osvědčení nebyla podle experta, se kterým hovořil list Mladá fronta Dnes, vystavena omylem. "Šlo o cílevědomou a velmi rozsáhlou dezinformační hru tehdejších ředitelů vojenského obranného zpravodajství," řekl deníku nejmenovaný informovaný důstojník. Osvědčení uvádějí, zda dotyčný spolupracoval s komunistickou tajnou policií a jsou vyžadována u některých vedoucích funkcí ve státní správě. Agentům komunistické vojenské kontrarozvědky, kteří si vylepšovali minulost, pomáhali podle experta úředníci na nejvyšších postech ministerstva obrany.

Ministerstvo vnitra se chystá prověřit všechna vydaná lustrační ověření, kterých je asi 400 tisíc. Jak v televizi uvedl ředitel bezpečnostního odboru ministerstva Aleš Šulc, prověření bude "trvat několik týdnů". K šokujícímu odhalení přispěly prověrky, které ministerstvo obrany zahájilo podle novely zákona o ochraně utajovaných skutečností. Zjistilo se, že někteří důstojníci na ministerstvu, kteří neprošli prověrkou, protože byli agenty bývalé vojenské kontrarozvědky, vlastní negativní lustrační osvědčení.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel považuje blokády hraničních přechodů s ČR kvůli Temelínu za nevhodné

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel se vyslovil pro další dialog s Českou republikou v otázce spuštění jaderné elektrárny Temelín. Na shromáždění lidové strany v hornorakouském Welsu řekl, že blokády hraničních přechodů nejsou vhodným prostředkem k dosažení cílů odpůrců Temelína. Ujistil účastníky shromáždění, že bere jejich obavy vážně. Nemohu ale zaručit nebo vynutit, aby byl Temelín uzavřen - to nemůže nikdo, prohlásil Wolfgang Schüssel.

Vzhledem k posledním poruchám na jaderné elektrárně Temelín chce Salcbursko iniciovat právní kroky proti uvedení elektrárny do provozu. Oznámil to salcburský zemský rada pro otázky životního prostředí Othmar Raus. Podle něj nejnovější poruchy na zařízení v Temelínu ukazují, že by zahájení provozu znamenalo nebezpečí pro řadu rakouských spolkových zemí.

Protitemelínská demonstrace ve Wullowitzi skončila po 90 minutách

Skupina asi 40 hornorakouských odpůrců jaderné elektrárny Temelín, kteří se účastnili demonstrace na hraničním přechodu Wullowitz (na české straně Dolní Dvořiště), se po 90 minutách v klidu rozešla. Na 200 barevných objektů výtvarníka Alfreda Moritze však v sousedství celnici zůstane až do 10. června. "Vystavené objekty připomínají zaměstnance černobylské jaderné elektrárny, kteří zahynuli při její havárii v roce 1986. Po 10. červnu se postupně přesunou do Freistadtu a poté do Lince. Stejně by postupoval radioaktivní mrak po případné havárii Temelína," vysvětlil smysl akce Josef Neumüller ze spolku Stop Temelín.

Delegace českého senátu jednala v Kanadě o školství a setkala se s krajany

Sympatie ke zrušení víz mezi ČR a Kanadou vyjádřili představitelé regionální vlády kanadské provincie Québec při setkání s delegací českého Senátu, která ukončila týdenní návštěvu země javorového listu. Vedoucí české delegace František Mezihorák uvedl, že ani na posledním setkání, které se uskutečnilo v pátek v Montrealu, si krajané na zavedení vízové povinnosti pro kanadské občany nestěžovali. Naopak podle krajanského tisku mnozí krajané vyjádřili přinejmenším rozladění nad českým recipročním opatřením, které komplikuje cestování do staré vlasti. Kanada znovu zavedla víza v roce 1997 jako odpověď na imigrační vlnu českých Romů, kteří odcházeli do Kanady kvůli údajné sociální a rasové diskriminaci v České republice. ČR odpověděla na zavedení víz až letos po marné snaze přesvědčit kanadské úřady, že se situace zklidnila.

K části návštěvy věnované studiu vzdělávacího systému Mezihorák řekl, že leckteří kritikové českého školství by měli přijet do Kanady, protože tam mnohé, co v ČR funguje, považují za kýženou metu. Jako příklad Mezihorák uvedl délku přípravy učitelů na povolání. Upozornil, že Kanaďané také varovali před přílišnou decentralizací školského systému.

Občanská demokratická aliance chce vytvořit čtyřkoaliční parlament

Vytvoření čtyřkoaličního parlamentu, který by byl složen z poslanců, senátorů, krajských zastupitelů a členů vedení lidovců /KDU-ČSL/, Unie svobody, Demokratické unie a Občanské demokratické aliance /ODA/, požaduje poslední z těchto stran. ČTK a televizi Prima to po jednání Ústředního sněmu Občanské demokratické aliance řekl její místopředseda Oldřich Kužílek. Čtyřkoaliční parlament by podle něj rozhodoval o zásadních otázkách a postojích čtyřkoalice, schvaloval by rozhodnutí její politické rady a projednával činnost stínové čtyřkoaliční vlády.

Ve čtyřech středoevropských zemí působí organizovaná skupina okrádající držitele platebních karet

V České republice, Maďarsku, Polsku a Slovensku působí organizovaná skupina okrádající klienty, kteří používají platební karty při výběru hotovosti z peněžních bankomatů. ČTK to sdělila mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Podle České televize a Novy podvodníci dokáží zablokovat bankomat ve chvíli, kdy do něj člověk vsune kartu, poté poradí zadat znovu identifikační číslo. Bankomat ale kartu zpět nevydá. Když klient odejde, zloději z bankomatu vyjmou jeho kartu a pomocí zjištěného kódu vyberou peníze.

Internetový portál justice sklízí měsíc po zprovoznění úspěch

Uživatelé si podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Voráčka chválí nový internetový portál ministerstva spravedlnosti. Ze všech jeho registrů využívají nejčastěji k nahlédnutí obchodní rejstřík. Návštěvníci portálu oceňují jeho přehlednost, aktuálnost a více informací, sdělil ČTK Voráček. Nový oficiální server českého soudnictví http://portal.justice.cz byl uveden do provozu 27. dubna, přičemž až do minulého pátku fungovaly i původní internetové stránky http://www.justice.cz. V současné době občané vstoupí přes obě adresy přímo na portál celé justice a dále na stránky jednotlivých složek resortu.

Podle Gini došlo v ČR k podcenění projevů extremismu

Projevy pravicového extremismu v České republice, jehož představitelé chtějí vstoupit do politiky nebo vystupovat před televizními kamerami, v rozhovoru pro ČTK ostře kritizoval přední český romský aktivista Ondřej Giňa. Podle něj proti rasistickým a xenofobním projevům během uplynulých deseti let dostatečně důrazně nezasáhl ani stát, který buď nevědomě nebo záměrně situaci podcenil. Giňa se o víkendu v západoslovenském Šamoríně účastní konference romských nevládních organizací ze Slovenska, ČR a Polska. Ocenil, že Romové, jejichž blízcí se stali oběťmi rasových útoků, nepřistoupili k obdobné "krvavé" odvetě.

Zlínský filmový festival pro děti šokoval část návštěvníků

Otevřené sexuální scény mezi dětmi nebo naturalisticky ztvárněný porod do záchodové mísy šokoval část návštěvníků letošního zlínského filmového festivalu. Nejstarší světový festival filmů pro děti a mládež provázely odchody z promítacích sálů, rozhořčení učitelů a stížnosti rodičů. Uvedl to deník Právo. "Musím uznat, že rozhořčené reakce byly oprávněné. Příště budeme úzkostlivěji dbát na programové zařazení," řekl podle deníku prezident festivalu Vítězslav Jandák.

Dvacet let po první zprávě o AIDS eviduje ČR 511 HIV pozitivních

Dvacet let po první zprávě o AIDS eviduje Česká republika 511 HIV pozitivních vlastních občanů a 148 cizinců, mezi nimiž převládají lidé z východní Evropy nakažení při užívání drog. ČTK to řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro AIDS Marie Brůčková. Z 511 infikovaných virem HIV, který způsobuje selhání imunity, propukla nemoc u 151, z nich 90 zemřelo. Největší počet případů je mezi mladými lidmi od 20 do 29 let, nejvíce postižených v Praze, 241, a v Karlovarském kraji. Zatímco v prvních letech postihovala infekce výhradně homosexuální muže, tvoří nyní v ČR heterosexuální přenos třetinu případů. Vedoucí AIDS centra Bulovka Marie Staňková řekla, že čeští pacienti mají k dispozici nejnovější léky.

Vláda rozhodne o zákonném zdravotním pojištění dětí cizinců

Vláda ve středu rozhodne, zda budou děti cizinců pobývajících v ČR na dlouhodobá víza, zahrnuty do systému veřejného zdravotního pojištění. Návrh kabinetu podala Rada vlády pro lidská práva, která upozornila na závažný etický i praktický problém. Děti cizinců, pobývajících v ČR dlouhodobě, nikoli trvale, nejsou totiž zdravotně pojištěny ze zákona. Smluvní pojištění, které pro ně mohou rodiče uzavřít, je podle rady nejen nákladné, ale nepokrývá ani některé druhy ošetření, například léčení vrozených vad, transplantace, léčbu inzulínem či růstovým hormonem. Na pojištění navíc není právní nárok.

U příležitosti Dne pozemního vojska Bahna 2001 byly k vidění historické tanky i nejmodernější technika

Historické tanky i nejnovější obrněnou techniku, ukázky bojového umění či seskok výsadkářů zhlédly desetitisíce návštěvníků Dne Pozemního vojska Bahna 2001 na tankodromu ve Strašicích na Rokycansku. Na akci, která se letos uskutečnila již podvanácté, předvedly těžkou techniku také německá, nizozemská, americká a francouzská armáda. Čeští vojáci doufají, že se ze slavnosti postupně stane den pozemních sil všech armád NATO. Pozornost diváků přitahoval zejména americký bojový vrtulník AH-64 Apache, francouzský tank čtvrté generace Leclerc, německý Leopard 2 či americký Abrams. Zájem však vzbuzovala i další vojenská technika, kterou si zejména děti doslova osahaly. Divácky přitažlivá byla i rekonstrukce jedné z fází dukelské operace z druhé světové války.

Poprvé po 40 letech se na obor pilot bojového letounu hlásí dívky

Poprvé po 40 letech se letos hlásí ke studiu oboru pilot bojového letounu na brněnské Vojenské akademii kromě mladých mužů i dívky. "Tento obor byl dlouhá léta otvírán jen pro muže s tím, že práce pilota je pro ženy náročná. V armádě jsme od padesátých let ani neměli žádné pilotky bojových letounů. Teď se ale vše změnilo a možná v roce 2006 bude mít česká armáda první pilotku," řekl mluvčí školy Pavel Pazdera. Na 20 míst se hlásí téměř 130 zájemců, z toho 11 dívek. Obor pilot bojového letounu lze v ČR studovat pouze na brněnské akademii. Pazdera uvedl, že v armádách NATO působí ženy-pilotky již mnoho let.

Prahou projíždělo na 40 majitelů starých pragovek, kteří se zúčastinili Memoriálu Petra Muchy

Na čtyřicet majitelů starých pragovek, kteří se účastní 30. ročníku Memoriálu Petra Muchy, přijelo předvést své miláčky Pražanům. V nablýskaných veteránech vyrazili v sobotu po 10. hodině ulicemi na Hradčanské náměstí. Tam si mohl pragovky každý prohlédnout, stejně jako při odpolední zastávce na Staroměstském náměstí. V čele exhibiční jízdy zaujímal čestné místo účastník s nejstarším automobilem z roku 1924. Majitel Petr Starý z Moravan u Pardubic řekl, že tento klenot jeho rodina vlastní již 53 let. Jízda je vzpomínkou na automobilového závodníka Petra Muchu, vítěze závodu 1000 mil československých v roce 1933, který již následující rok při témže závodě tragicky zahynul v Horkách u Čáslavi. Memoriál, který začal už ve čtvrtek, je orientační soutěží, při níž jezdci plní různé úkoly a prokazují znalosti o automobilech značky Praga.

V Ostravě začala výstava korespondence prezidenta Havla

Korespondence prezidenta Václava Havla s jeho první ženou Olgou a bratrem Ivanem, která vznikala za pobytu někdejšího disidenta ve vězení, je vystavena v Ostravském muzeu. Výstava dopisů, z nichž některé vznikaly také ve vězení v Ostravě-Heřmanicích, je součástí doprovodného programu mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. Dopisy Olze si návštěvníci Janáčkova máje mohli poslechnout také ve zhudebněném provedení českého skladatele Petra Kotíka žijícího v New Yorku. Instrumentální hudba byla doplněna přednesem známého herce Jana Třísky, který nyní žije v USA a v Ostravě naposledy hostoval v roce 1977. Dalším z recitátorů byl ostravský herec Národního divadla moravskoslezského Jan Fišar.

Zemřel architekt Nové scény Karel Prager

Architekt Nové scény Národního divadla Karel Prager zemřel ve čtvrtek ve věku nedožitých 78 let. Uvedly to Lidové noviny. Připomněly, že Prager byl též autorem například budovy bývalého Federálního shromáždění nebo Výzkumného ústavu makromolekulární chemie v Praze 6. Prager, významná osobnost moderní české architektury druhé poloviny 20. století, obdržel týden před smrtí Cenu Obce architektů za celoživotní dílo, napsal deník. Připomněl, že Prager se podílel také na rekonstrukci pražského Rudolfina a mnoha dalších staveb.

Bagrista objevil na Jesenicku část monumentálního památníku

Na část monumentálního památníku věnovaného obětem první světové války narazil bagrista při úpravě terénu nedaleko kostela ve Staré Červené Vodě na Jesenicku. Památník německého sochaře Josefa Obetha patřil před 70 lety k dominantám obce; po druhé světové válce jej tamní lidé před zničením zřejmě schovali. Památkáři nyní uvažují o tom, že navrhnou, aby sousoší bylo prohlášeno kulturní památkou. Informuje o tom Olomoucký den. Nalezené sousoší z dílny sochaře Josefa Obetha znázorňuje vojáka, kterého si odvádí smrt v podobě římského legionáře.

Ve znalostech bible zvítězilo družstvo z církve metodistů

Vítězem prvního ročníku mistrovství ČR ve znalostech bible se stalo pražské družstvo Evangelické církve metodistické a mezi jednotlivci Zdeněk Hlávka ze Šlapanic u Brna z římskokatolické církve. Ředitel soutěže Karel Sedláček řekl, že se jí v Praze zúčastnilo 15 družstev, celkem 61 lidí deseti různých křesťanských vyznání.

Snímky rozhlasového reportéra z cest vystavuje technické muzeum

Putovní výstava fotografií a předmětů, které při svých cestách po Asii, Africe a Latinské Americe získal reportér Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, začne 7. června v Národním technickém muzeu v Praze. Konvalina se svojí manželkou fotografkou připravili pro zájemce výpravu i do těch nejizolovanějších částí světa, jimiž jsou například Tibet, Barma či Jemen. Záštitu nad výstavou, která je připravena k Roku dialogu civilizací vyhlášeném OSN, převzal generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Osice si připomněly narození autora české hymny Františka Škroupa

Malá obec Osice na Královéhradecku si připomněla 200. výročí narození zdejšího rodáka Františka Škroupa, jenž se proslavil především jako spoluautor písně Kde domov můj, která se stala později českou hymnou. Spíše než v Čechách však dosáhl Škroup uznání jako hudebník v Nizozemsku, kde žil a kde je také pochován, uvedl v projevu ministr kultury Pavel Dostál. Skladatel a dirigent Škroup působil zhruba do poloviny 19. století ve Stavovském divadle v Praze. Poslední dva roky svého života strávil v rotterdamské opeře. Škroup je kromě písně Kde domov můj známý také jako autor první české původní opery Dráteník.

Největší středoevropský hrad Helfštýn na Přerovsku ožil pohádkami

Pohádkovými bytostmi, rytířskými souboji, kejklíři a tanečníky ožil Helfštýn na Přerovsku, který patří mezi největší středoevropské hrady. Akce s názvem Pohádkový hrad, kterou mohou lidé navštívit po celý víkend, má letos již desetiletou tradici. Na nádvořích hradu lidé viděli například ukázky středověkého trestání nepoctivých trhovců, loutková představení nebo vystoupení fakírů. Po oba víkendové dny jsou však návštěvníci hradu také svědky rekonstrukce středověkého dobývání hradu.

Tyčkař Janáček vylepšil při extralize český rekord na 575 cm

Tyčkař Štěpán Janáček skočil v rámci úvodního kola atletické extraligy v Praze na Strahově 575 centimetrů a zlepšil český rekord. Ten držel od roku 1987 Zdeněk Lubenský výkonem o dva centimetry horším. Janáčkův výkon je zároveň splněným limitem pro účast na srpnovém mistrovství světa v Edmontonu.

A jaké je počasí

Oblačno až zataženo, teploty 10-15 stupňů Celsia.