Zprávy Radia Praha

Prezidenti středoevropských zemí budou v pátek rokovat v Itálii

Čtrnáct prezidentů se v pátek sjede do italské Verbanie na summit hlav států střední Evropy. V pořadí osmé schůzky se zúčastní také český prezident Václav Havel. Podle jeho mluvčího Ladislava Špačka je summit pravidelnou příležitostí k rozhovorům například o svobodě a demokracii v Evropě. Na letošní schůzce budou prezidenti zřejmě diskutovat i o aktuálních potížích regionu, zejména o konfliktu v Makedonii. U jednacího stolu se sejdou prezidenti hostitelské Itálie, Slovinska, Rakouska, České republiky, Ukrajiny, Polska, Moldávie, Bulharska, Slovenska, Německa, Chorvatska, Maďarska, Jugoslávie a Rumunska. Duchovním otcem pravidelných, spíše méně formálních setkání středoevropských prezidentů je právě Havel. První summit se uskutečnil v roce 1994 v Litomyšli. Naposledy se prezidenti států střední Evropy setkali loni koncem dubna v maďarském Székesfehérváru.

Ministr Bureš jedná ve Francii o tématech kolem reformy české justice

Na témata související s probíhající reformou české justice se během čtvrteční a páteční návštěvy Francie soustředí český ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš. Ministr tvrdí, že Francie může České republice poskytnout v mnoha směrech inspiraci. Český ministr se sešel s viceprezidentem Státní rady Renaudem Denoixem de Saint-Markem, s nímž diskutoval především o připravované reformě českého správního soudnictví. Jednání se soustředilo na kompetence budoucího nejvyššího správního soudu. Český ministr navštíví Národní školu soudců v Bordeaux, kde chce jednat o konkrétní spolupráci a předávání zkušeností při zavádění systému vzdělávání českých soudců. Na závěr návštěvy se Bureš sejde v pátek odpoledne se svou francouzskou kolegyní Marylise Lebranchuovou.

Český dům v Moskvě byl pronajat nevýhodně

Právníci ministerstva zahraničí konstatovali, že smlouva o pronájmu hotelového a společenského komplexu Český dům v Moskvě je pro stát nevýhodná. Doporučili proto, aby smlouva ministerstva se soukromou firmou Hotel Český dům byla zrušena a na jeho nový pronájem byla vyhlášena veřejná obchodní soutěž. Vyplývá to z posudků, jejichž vypracování si vyžádala generální inspekce ministerstva. Na nevýhodný pronájem Českého domu soukromé firmě nedávno upozornila Mladá fronta Dnes.

Česko neuzavře příští týden kapitolu "kultura a audiovize"

Česká republika neuzavře příští týden při jednání s Evropskou unií kapitolu "kultura a audiovize", jak plánovala, protože prezident Václav Havel ve středu vrátil parlamentu zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Potvrdil to zdroj ze švédského předsednictví v unií, které řídí jednání s kandidáty. Podle tohoto diplomata přestala pracovní skupina pro rozšíření při Radě EU pracovat na přípravě společného stanoviska EU k této kapitole, které mělo být schváleno do pondělka. Příprava audiovizuálního zákona se v ČR vleče už několik let a zdržuje ukončení jednání o této kapitole, kterou uzavřeli už všichni "konkurující" kandidáti. Česká diplomacie doufala, že na ministerském kole rozhovorů v pondělí v Lucemburku bude možné tuto věc skončit. Výhrady prezidenta Havla se netýkaly těch pasáží zákona, jimiž je přejímáno evropské právo a na nichž tedy unii záleží. Měl námitky proti ustanovením, jež podle něj velmi ztěžují vstup nových zájemců o provozování celoplošného rozhlasového a televizního vysílání na trh.

Polsko a Česko podepsaly deklaraci o spolupráci v sociální politice

Místopředseda české vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla podepsal se svým polským resortním kolegou Longinem Komolowským deklaraci o spolupráci v oblasti sociální politiky. Dokument má usnadnit jednání o většině oborů sociální politiky, protože obě ministerstva by na jeho základě měla mít k dispozici více informací o aktuální situaci a o trendech vývoje, řekl ve Varšavě Vladimír Špidla. V dokumentu obě strany podle něj potvrdily své úsilí o užší spolupráci v oblasti práce, zaměstnanosti a sociálních věcí. Místopředseda české vlády s polskými partnery hovořil také o řešení polské důchodové reformy. Důležitým tématem bylo i úsilí obou zemí o vstup do Evropské unie. Obě ministerstva budou podle polského šéfa resortu práce a sociálních věcí na základě nové deklarace usilovat o vzájemnou liberalizaci pracovních trhů. Proces vzájemného otevírání pracovních trhů by se přitom měl uskutečňovat mimo jednání, která se o této tématice vedou s Evropskou unií. Na závěr pobytu v Polsku se Špidla sejde s předsedou postkomunistického Svazu demokratické levice Leszkem Millerem, jehož strana je považována za předpokládaného vítěze podzimních parlamentních voleb. Rovněž s ním hodlá hovořit o přístupech k evropské politice a o dvoustranných otázkách.

Vnitro dalo vládě návrh volební novely k legislativnímu posouzení

Ministerstvo vnitra už zaslalo svůj návrh novely zákona o parlamentních volbách do vlády k legislativnímu posouzení. Podle dostupných informací návrh počítá se 14 volebními kraji, návratem k dvěma volebním dnům a poplatkem 15.000 korun na úhradu zabezpečení voleb, který by měla zaplatit každá z kandidujících politických stran. Ministerská předloha počítá s klasickou d'Hondtovou metodou přepočtu hlasů na mandáty, kdy se počet hlasů pro volební strany postupně dělí čísly od jedné. D'Hondtova metoda je doplněna o druhé skrutinium, v němž se stranám, které překonaly hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny, připočtou zbývající mandáty za hlasy pro neúspěšné strany. Právě v metodě přepočtu hlasů na mandáty spočívá jeden z rozdílů ministerské a čtyřkoaliční verze novely. Čtyřkoaliční předloha počítá s dvoukolovým systémem přepočtu hlasů. K dalším patří výše hranice pro vstup do sněmovny, kterou chce čtyřkoalice sjednotit pro kandidující strany, hnutí i koalice na pět procent. Vládní předloha pravděpodobně ponechá v zákonu například dvacetiprocetní hranici pro koalici čtyř stran.

Prezident Antonín Zápotocký omilostnil příslušníky SS

Podle dosud utajovaných dokumentů, které získal Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, dal prezident Antonín Zápotocký koncem 50. let tajně milost čtyřem nacistickým zločincům odsouzeným k trestu smrti. Jedním z nich byl i člen německých jednotek SS a velitel jednotky bezpečnostní služby v Kladně Max Rostock, který byl odsouzen za osobní účast na vyhlazení Lidic v roce 1942. Ve svém pátečním vydání o tom informuje deník Mladá fronta Dnes. Pracovníci ÚDV chtějí dokumenty začít publikovat spolu s dalšími archivními materiály, které se vztahují k udělování milostí za komunismu. Podle ředitele ÚDV Ireneje Kratochvíla může objev dokumentů pomoci nabourat jeden z posledních mýtů o komunistech, které veřejnost stále ještě vnímá jako pevné bojovníky s fašismem.

Úřad dokumentace a vyšetřování podal státnímu zastupitelství návrh na obžalobu Štrougala

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu předal státnímu zastupitelství návrh na obžalobu někdejšího předsedy vlády a ministra vnitra ČSSR Lubomíra Štrougala. Vyšetřovatel ho navrhl obžalovat ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Štrougal je podezřelý, že v březnu 1965, kdy byl v ministerské funkci, neodeslal generální prokuratuře spis o jistých příslušnících ministerstva vnitra; spis souvisel se zabitím tří lidí bývalými příslušníky Státní bezpečnosti. Štrougal podle návrhu na obžalobu uložil 12. března 1965 v budově ministerstva vnitra svým podřízeným v sekretariátu "neprovádět šetření ve věci podezření ze zneužití moci úřední a vražd". Těchto deliktů se měli dopustit příslušníci StB vůči třem poškozeným - Petru Konečnému, Františku Novotnému a Bedřichu Wiesnerovi. Pracovníci sekretariátu také neměli dosud shromážděné materiály postoupit generální prokuratuře.

Potvrdí-li se BSE v České republice, bude nutné hledat způsob nákazy

Pokud se v Česku potvrdí výskyt tzv. nemoci šílených krav (BSE), je nutné hledat cestu, jakou se nemoc ke zvířeti dostala. "Musíme pochopitelně prokázat a garantovat všem občanům, že maso z našeho dobytka je naprosto zdravé a není třeba mít obavy," řekl předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský. Způsobem zavlečení BSE se již zabývá vedení družstva v Dušejově, odkud dobytče pochází. Spotřebitelům to musí poskytnout jistou o zdravotní nezávadnosti masa, které jde na trh, domnívá se Jirovský. Občané také získají důkaz o tom, že se nic netají, dodal. Silná mediální kampaň kolem problému BSE se podle Jirovského promítne do názoru lidí a ovlivní poptávku po hovězím mase. Státní veterinární ústav v Jihlavě vyslovil ve středu na základě vyšetření podezření, že jeden z testovaných vzorků mozku krávy obsahuje prion, původce onemocnění bovinní spongiformní encefalopatií (BSE). Pracovníci ústavu proto zahájili kontrolní vyšetření, které první závěr potvrdí nebo vyvrátí. Výsledek bude znám v pátek ve 14:00.

Středočeští chovatelé i zpracovatelé skotu se obávají dopadů BSE

Další pokles poptávky po hovězím mase v souvislosti se zprávou o možném výskytu nemoci šílených krav v republice očekávají zemědělci a zpracovatelé masa ve středních Čechách. Chovatelé i masokombináty se přitom obávají ekonomických dopadů, zejména poklesu ceny hovězího a růstu nákladů při zavedení celoplošných testů. Pokles zájmu konzumentů o hovězí maso předpovídá generální ředitel s.r.o. Masna Příbram Jiří Jedlička. Informaci o možném výskytu BSE podle něj odnesou zejména výrobci. Cena hovězího se sníží, naopak vzroste cena vepřového, kterého je nyní nedostatek. O zvýšení kontroly poráženého dobytka uvažuje jako o psychologickém kroku Masna Příbram. Šance, že se ke spotřebiteli dostane závadné maso, je přitom podle vedení prakticky nulová. Možnost rychlého šíření nemoci šílených krav v ČR považuje za nesmysl Pavel Hrdlička, předseda Zemědělského družstva Luštěnice, které patří k největším chovatelům skotu na Mladoboleslavsku. Za reálnou hrozbu však považuje dopad katastrofických zpráv na chování spotřebitelů a problémy s vývozem hovězího.

Chovatelé skotu se neobávají výskytu BSE ve Zlínském kraji

Chovatelé skotu ve Zlínském kraji se nijak zvlášť neobávají tzv. nemoci šílených krav (BSE). Podezření výskytu nemoci na Jihlavsku podle nich dokazuje, že systém, jenž má chorobu včas zachytit, funguje. "Na Jihlavsku není definitivně prokázáno, zda se skutečně o BSE jedná. Rozhodně by se veřejnost neměla znepokojovat," řekl předseda Agrodružstva Postoupky na Kroměřížsku Jan Hašek. Podle něho stejně chovatel moc šancí k zabránění přenosu BSE nemá a Agrodružstvo zatím žádná opatření neučinilo. Zatím žádná konkrétní opatření kvůli BSE nedělá ani zemědělské družstvo Zálesí Agro Biskupice na Zlínsku.

Ministři Kováč a Fišer jednali o koordinaci kroků proti šíření BSE

Slovensko i Česká republika jsou připraveny zvládnout případný výskyt nákazy způsobující u hovězího dobytka tzv. nemoc šílených krav (BSE). Prohlásili to ve Vyšných Hágách ve Vysokých Tatrách ministři zdravotnictví obou zemí Roman Kováč a Bohumil Fišer, kteří se na svém jednání zabývali mimo jiné i otázkami koordinace postupu slovenských a českých úřadů v případě, že laboratorní testy potvrdí podezření z výskytu BSE v České republice. Ministři na společné tiskové konferenci potvrdili, že obě země jsou připraveny zvládnout případný výskyt BSE, zároveň ovšem vyjádřili přesvědčení, že laboratorní testy podezření z výskytu BSE v České republice vyvrátí.

I kdyby se BSE v ČR potvrdila, podle Evropské komise to vývoz masa do EU neovlivní

I kdyby se v pátek potvrdil první případ nemoci BSE v České republice, nebude to mít vliv na obchod s hovězím s Evropskou unií, řekl mluvčí Evropské komise. ČR už teď musí z vyváženého masa odstraňovat materiály rizikové z hlediska přenosu nemoci a testuje na BSE poražený dobytek. Omezen nebude ani vývoz živých dobytčat, jichž Česká republika vyváží minimum. Experti EU zařadili v dubnu ČR mezi země, kde je velmi pravděpodobně nákaza přítomna. Mluvčí dovodil, že proto by unii potvrzení výskytu nemoci nepřekvapilo. Právě kvůli existenci potenciálního rizika EU přijala opatření, jež musí aplikovat i země, které do zemí unie chtějí vyvážet hovězí. Stejný režim přitom platí pro členské země, které podstoupily klasifikaci rizikovosti již dříve. ČR, jež protestovala proti zařazení do vysoce rizikové skupiny, by se stala první kandidátskou zemí, kde se nemoc potvrdila. Vzhledem k tomu, že krize BSE se negativně projevila i na českém trhu s hovězím, oznámila již dříve česká agrární komora, že požádá Brusel o kompenzace za ekonomickou újmu. Prezident AK Václav Hlaváček nevidí důvod, proč nyní od žádosti ustoupit. Dodal, že částka má být vyčíslena do konce června.

Komise zhodnotí připomínky k Temelínu po veřejném slyšení v Linci

Několik set připomínek veřejnosti už ke své analýze dostala komise posuzující vliv jihočeské jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Na adresu komise přicházejí listy podepsané celými třídami i desítky kopírovaných připomínek stejného obsahu. "Je to hodně široké spektrum dotazů, od velmi racionálních po velmi citové," řekl člen komise Miroslav Martiš. Komise vyhodnotí připomínky po veřejném slyšení, které se uskuteční v posledním červnovém týdnu v Linci. Jakou formou komise jednotlivcům i skupinám odepíše a co bude v odpovědích stát, Martiš nechtěl prozradit. Posouzení vlivů kontroverzní stavby na životní prostředí, které zahrnuje i vypořádání se s přímými dotazy veřejnosti, si koncem loňského roku vynutili rakouští odpůrci jaderné energetiky prostřednictvím blokád českých hranic. Dohodli se na něm premiéři Rakouska a České republiky v Melku. Rakušané s analýzou, která ohodnotila vliv elektrárny na životní prostředí jako malý, nebyli spokojeni a vyžádali si doplňující materiály, které jim komise dodala. Posunut byl i termín pro dobu připomínkování materiálu. Od hodnocení se předem distancovala česká i rakouská protijaderná sdružení s tím, že je příliš formální.

Hornorakouský protitemelínský summit bude v úterý v Linci

Další hornorakouský protitemelínský summit svolal do Lince na úterý 12. června hejtman této rakouské spolkové země Josef Pühringer. "Summit" se má konat od 16:30 SELČ v lineckém Zemském domě a účastnit se jej mají zástupci všech čtyř politických stran zastoupených v zemském sněmu (lidovci, sociální demokraté, Svobodní a Zelení) a představitelé ekologických iniciativ. Na programu má být mimo jiné referát hornorakouského pověřence pro příhraniční jaderné elektrárny Radka Pavlovce, pojednávající o aktuální situaci kolem jihočeského Temelína. Důležitým bodem zřejmě bude i snaha o vypracování jednotného postoje hornorakouských představitelů proti konání veřejných slyšení k Temelínu na rakouském území. Jak uvedl předák hornorakouských Zelených Rudi Anschober, jeho strana má podezření, že již koncem tohoto měsíce by se mohlo konat ve Vídni, St. Pöltenu nebo v Linci veřejné slyšení k Temelínu, které by mohlo být chápáno jako souhlas rakouské strany se "zcela nedostatečnou" prověrkou vlivu elektrárny na životní prostředí. Anschober proto naléhal, aby se hornorakouský summit na toto téma sešel "okamžitě, pokud možno již v pátek".

Rakouský výrobce označil akci odpůrců atomu za pirátskou

Za projev "slepého fanatismu" a "akci, která nebezpečně hraničila s pirátstvím" označil rakouský podnikatel Georg Henkel čin asi dvacítky rakouských odpůrců jaderné energetiky z minulého týdne. Rakouští protiatomoví aktivisté zablokovali ve čtvrtek 31. května na hraničním přechodu do České republiky nákladní automobil s dodávkou ocelových trub údajně pro českou jadernou elektrárnu v Temelíně a po téměř dvou hodinách přinutili jeho řidiče k návratu do zpracovatelského závodu. Majitel firmy Henkel Beiz- und Elektropoliertechnik GmbH z Waidhofenu nad Dyjí v písemném vyjádření k incidentu pro agenturu APA zdůraznil, že jeho podnik realizoval zakázku pro firmu Westinghouse v souladu s rakouskými předpisy a od začátku o ní informoval příslušné úřady, jež ji prověřily a v plném rozsahu schválily. Výrobce znovu potvrdil, že roury nebyly určeny pro "jaderné nasazení". Šlo údajně o trubky z ušlechtilé oceli, které byly na zakázku firmy Westinghouse elektrochemicky vyleštěny.

Práce v cizině před vstupem do Evropské unie většinu Čechů neláká

Na otázku, zda někdo z rodinných příslušníků dotázaných pracuje v současnosti v zahraničí, odpověděla kladně více než desetina lidí. Více než třetina respondentů uvedla, že v cizině pracuje někdo z okruhu známých. Odchod za prací mimo republiku by v horizontu několika let volilo 55 procent mladých lidí ve věku do 19 let, 22 procent dotázaných ze skupiny 20 až 29 let, ale jen osm procent lidí z mladší střední generace a pouze pět procent ze starší střední generace. O krátkodobém zahraničním pracovním pobytu, jenž by nepřesáhl jeden rok, přemýšlí téměř polovina lidí plánujících zaměstnání v zahraničí. Na několik let by odešla asi třetina dotázaných a 17 procent lidí by raději za prací dojíždělo. S trvalým pracovním pobytem mimo české území počítají jen čtyři procenta respondentů. Nejvíce lidí ze skupiny rozhodnutých pracovat v cizině hodlá najít uplatnění v sousedním Německu (42 procent). Z dalších evropských zemí je největší zájem o práci ve Velké Británii (17 procent) a Rakousku (osm procent). Podle dosaženého vzdělání mají největší zájem o práci v zahraničí lidé s nejnižším stupněm vzdělání (25 procent). O práci v cizině nejvíce uvažují lidé z regionů západních Čech a Severomoravané (shodně 22 procent), nejméně Jihomoravané (deset procent).

Rakouská studie: Životní prostředí východních zemí se zlepšilo

Rakouská studie o stavu a vývoji životního prostředí v šesti reformních zemích včetně Česka prokázala, že vesměs došlo k citelnému snížení emisí a čistota ovzduší a vod se zvýšila, naproti tomu negativní vývoj byl zaznamenán v růstu množství odpadků v souvislosti s přebíráním západního konzumního způsobu života. Další nezbytné investice do ekologie v reformních zemích otevírá velké šance i pro řadu rakouských podniků, tradičně na tento sektor zaměřených. Studie rovněž ukazuje, jaká opatření přijímají reformní státy pro ochranu životního prostředí, aby splnily požadavky k přijetí do EU. Uplatnění na trzích v postkomunistických zemích by mohly rakouské firmy najít zejména v likvidaci odpadu, odsíření továren a elektráren i v oblasti úspory energie a v zavádění alternativních zdrojů. Zároveň ale na těchto trzích vzniká velká konkurence. Dosavadní aktivity se soustřeďují zejména na velké projekty, které je možné spolufinancovat z některých evropských či světových fondů. Zveřejněná studie ovšem není jediná, která pobízí rakouské podnikatele z oblasti životního prostředí k expanzi na středoevropské trhy. V místních médiích se toto téma v posledních měsících objevilo již několikrát.

Počet žadatelů o azyl v ČR se oproti loňsku zvýšil o 179 procent

Letos zatím požádalo v České republice o azyl 7224 lidí z 67 zemí; počet žadatelů se tak proti stejnému období roku 2000 zvýšil o 179 procent. Vyplývá to z informací, jež na internetu zveřejnilo ministerstvo vnitra. Jeho pracovníci upozornili, že počet lidí žádajících azyl převýšil za prvních pět měsíců letošního roku počet žadatelů za celý rok 1999. Podle vnitra lze očekávat, že v červnu bude počet žadatelů stejný jako za celý loňský rok. Nejvíce květnových žadatelů o azyl, a to 378, pochází z Ukrajiny. Druhou početně nejsilnější skupinu představuje 276 Rumunů, třetí 205 občanů Moldavska, čtvrtou 136 uprchlíků z Vietnamu a pátou 111 Indů. Následovali žadatelé z Arménie, Běloruska, Ruska a Afghánistánu. Skupinku běženců z Ameriky tvořili tři občané Kuby, jeden Peruánec a jeden Ekvádorec.

BMW zúžilo počet lokalit pro stavbu továrny na pět, Kolín zůstává

Mnichovský automobilový koncern BMW oznámil, že zužuje počet lokalit pro stavbu nové továrny na pět. Jak uvedla agentura Reuters, mezi uvažovanými městy zůstává Lipsko, Schwerin a Augšpurk, dále český Kolín a francouzský Arras. Továrna za miliardu eur, která by měla od roku 2004 vyrábět denně 600 modelů BMW 3, má vytvořit 10.000 pracovních příležitostí včetně dodavatelů. Česká republika má již smluvně zajištěno potřebných více než 300 hektarů pro případnou obří investici BMW v kolínské průmyslové zóně.

Církev očekává v nejbližší době parafování mezistátní smlouvy

Česká republika se podle Hermana zavazuje, že přistoupí co možná nejrychlejším a vstřícným způsobem k dořešení majetkoprávních vztahů. Do té doby zůstávají v platnosti dosavadní právní předpisy. Skutečnost, že smlouva s Vatikánem urychlí jednání vlády s církvemi o finančních záležitostech a majetku, nevyloučil ani Palouš. Jednání začala loni na jaře, kdy byla Česká republika jednou ze dvou zemí střední a východní Evropy, které dosud mezistátní smlouvu s Vatikánem neměly sjednánu. Premiér Miloš Zeman na podzim řekl, že příslušnou úmluvu, po formální stránce podobnou mezistátním smlouvám o přátelství a spolupráci, chce vláda předložit parlamentu do letošního května.

Na přestavbu lidického památníku uvolní stát první čtyři milióny

Pro přestavbu památníku obětem fašismu v Lidicích na Kladensku uvolní letos stát čtyři milióny korun na vykoupení prvních pozemků a na projekt úprav. Samotná likvidace horních pater někdejší ocelové stavby a přestavba přízemí si pak do roku 2004 vyžádá 75 miliónů korun. Ředitelka památníku Marie Tělupilová řekla, že cílem je využít přízemní část ocelového torza pro lidickou sbírku. Celkový záměr počítá s investicemi za 98 miliónů korun. V této sumě je zahrnuto zpracování projektu, průzkumné práce, výkup všech pozemků pod památníkem, ale i úprava rozsáhlého pietního území. Veškeré prostředky mají být ze státního rozpočtu uvolněny do roku 2004, dodala ředitelka.

Vítězové dětské čtenářské soutěže si prohlédli Pražský hrad

Čtyři desítky dětí, které vyhrály v regionálních kolech loňského ročníku čtenářské soutěže "Kde končí svět", si na pozvání prezidentovy manželky Dagmar Havlové ve čtvrtek prohlédly Pražský hrad. Nejvíce je podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla zajímalo, jak se Dagmar Havlové líbí na Pražském hradě a čím se zabývá její nadace. Cílem soutěže "Kde končí svět" je podpora dětského čtení jako protiváhy masivní vizualizace kultury a zábavy. Pořádá ji Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků.

V unikátním českokrumlovském divadle v přírodě začala divadelní sezóna

Bizetovým baletem Carmen zahájilo ve čtvrtek večer Jihočeské divadlo tradiční Divadelní léto na scéně před unikátním otáčivým hledištěm v areálu českokrumlovského zámku. Až do 2. září zde bude uvedeno 64 představení. Hlavní letošní novinkou je výpravná adaptace slavného Dumasova románu Tři mušketýři.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupňů Celsia.