Zprávy Radia Praha

Vyšetření v Tübingenu potvrdilo výskyt BSE u české krávy

Laboratoř v německém Tübingenu dospěla po kontrolním vyšetření k závěru, že v mozku dušejovské krávy se nachází prion, původce tzv. nemoci šílených krav. "Prakticky to znamená oficiální potvrzení prvního výskytu bovinní spongiformní encefalopatie na území České republiky," řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Jan Fencl. Fencl dále ve čtvrtek uvedl, že v postiženém chovu zemědělského družstva v Dušejově bude utraceno 139 zvířat. Z toho 136 kusů tvoří vrstevnice dojnice, u níž testy prokázaly BSE. Zbývající tři kusy jsou jejími potomky. Ve stáji pro 400 kusů skotu se minulý týden nacházelo 371 dojnic a 18 vysokobřezích jalovic. Všechna zvířata následně státní veterinární ústav v Jihlavě vyšetří na BSE metodou Western Blot. Zvířata na BSE pozitivní budou spálena. Fencl dále rozhodl o odběru vzorků masa z dušejovské krávy a uložil ústřednímu řediteli Státní veterinární správy Josefu Holejšovskému jejich testování na BSE. Tato záležitost je podle něj svým způsobem bezpředmětná, protože ještě nikdy nikdo ani experimentálně nedokázal existenci prionů v mase. Fencl také zdůraznil, že Česko od 1. ledna loňského roku odstraňuje na jatkách z dalšího zpracování specifický rizikový materiál, který podle dosavadních poznatků jako jediný může být zdrojem nákazy.

Veterináři zahájili v pátek ráno likvidaci dobytka v Dušejově

Po osmé hodině ráno zahájili v pátek veterináři v mobilních jatkách u kravína zemědělského družstva Dušejov porážku více než 130 krav. Po deváté hodině byla první dobytčata převezena do 150 metrů vzdáleného záhraboviště. Porážka bude zřejmě pokračovat až do půlnoci z pátku na sobotu. Jeřábem jsou mrtvá dobytčata vyzdvižena na korbu aut a po skupinách odvážena do jámy. Celý prostor kolem zemědělského družstva střeží policie a armáda.

Poslanci apelují na prověřování veškerých výrobků z hovězího masa

Členové zdravotního výboru sněmovny považují po potvrzení výskytu nemoci šílených krav za nutné, aby odpovědné orgány pečlivě prověřovaly veškeré výrobky z hovězího masa. Poslanci upozornili, že nemoc se zřejmě vyskytne jen v omezeném počtu případů, přesto by však lidé podle nich měli mít co největší jistotu, že hovězí maso v obchodech je nezávadné. Reagovali tak na výsledek analýzy německé laboratoře, která potvrdila přítomnost BSE ve vzorku tkáně krávy z Dušejova na Jihlavsku. V souvislosti s BSE vláda sněmovně předložila novelu zákona o Pozemkovém fondu. Ministerstvo zemědělství by díky ní mělo získat možnost využít 180 miliónů korun z příjmů fondu na testování zvířat na BSE i na svoz a likvidaci rizikových částí zvířat. Sněmovna by novelu mohla projednat už na červnové schůzi.

Rusko zakázalo dovoz hovězího z Česka kvůli obavám z BSE

Ruská veterinární služba vydala nařízení, které od čtvrtka zakazuje dovoz hovězího dobytka, kostí a produktů z České republiky kvůli obavám z tzv. nemoci šílených krav. Od 20. června bude možné dovážen pouze čisté hovězí maso bez kostí pod dohledem veterinární služby. Informoval o tom hlavní státní veterinární inspektor Michail Kravčuk. Na počátku tohoto roku Rusko zakázalo kvůli obavám z BSE dovoz masa ze zemí Evropské unie, ale od 20. dubna zrušila toto nařízení pro některé kategorie produktů. Zákaz dovozu stále platí pro Francii, Nizozemsko, Irsko, Británii, Belgii a Lucembursko. Rusko doposud nezjistilo žádný případ onemocnění BSE, napsala agentura Reuters. Zákaz dovozu hovězího z Česka nyní platí v Polsku, Slovensku, Rakousku, Bulharsku, Rumunsku, Lotyšsku a Litvě. Maďarsko povolilo pouze dovoz testovaného masa.

V Praze bude nová laboratoř k určení Creutzfeldt-Jakobovy nemoci

Laboratoř, jejíž pracovníci budou schopni zjistit výskyt nové varianty Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, bude od 27. června fungovat v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici. Otevření laboratoře je součástí souboru opatření, které ministerstvo zdravotnictví připravilo pro případ, že by se v České republice objevilo toto závažné onemocnění. Podle primáře neurologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice Pavla Bočana nová metoda, kterou bude laboratoř používat, dokáže zjistit onemocnění z mozkomíšního moku a pravděpodobně i z mandlí. Poprvé tak bude možné v České republice vyšetřit lidi, u nichž se lékaři domnívají, že mohou být nemocní. Dosud se nemoc dala prokázat jen pitvou. Pitevní vzorky navíc museli lékaři posílat buď na Slovensko, nebo do Skotska. Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký uvedl, že lékaři zatím v České republice nezaregistrovali žádný případ nové formy vzácné nemoci. Nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy nemoci je údajně obdobou takzvané nemoci šílených krav, což je degenerativní onemocnění mozku hovězího dobytka, které vede k demenci a poté nevyhnutelně ke smrti. Přenos nemoci šílených krav ze zvířat na člověka však nebyl dosud stoprocentně prokázán.

Ministerstvo zemědělství uvažuje o povinném značení původu hovězího masa v obchodech

Ministerstvo zemědělství uvažuje o vydání vyhlášky, která by řešila značení původu hovězího masa v obchodech. Norma by prodejcům ukládala povinnost informovat spotřebitele, z jaké kategorie zvířat hovězí maso pochází. Případně by se povinné značení týkalo pouze výsekového masa z poražených krav. Řekl to ministr zemědělství Jan Fencl. Důvodem opatření je podle Fencla to, že maso ze starých dojnic není vhodné pro běžný konzum. Opatření by zřejmě sehrálo důležitou roli i v souvislosti s výskytem tzv. nemoci šílených krav v Česku. Z hlediska této choroby představují rizikovou skupinu především krávy, protože jdou obvykle na jatka ve věku přes 30 měsíců, kdy už se onemocnění rozvine. Naopak mladí býci a jalovice jsou obvykle poraženy ve věku pod 24 měsíců. To je nejnižší věková hranice, kdy byla BSE zaznamenána. Také komoditní rada pro mléko a hovězí maso Agrární komory ČR navrhuje dodávat na tuzemský trh pouze maso z mladých býků a jalovic, tedy kusů dosahujících věku kolem 20 měsíců. Výsekové maso ze starších kusů by se podle rady nemělo objevit na pultech; pokud ano, mělo by být označené. Odlišení masa z vykrmovaných býků a masa z porážených krav v obchodech podporuje i ústřední ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský.

Vaš byl odsouzen za účast na vraždě generála Píky na sedm let

Městský soud v Praze odsoudil v pátek bývalého komunistického prokurátora Karla Vaše za účast na vraždě generála Heliodora Píky na sedm let vězení. Pětaosmdesátiletý Vaš podle rozsudku podstatnou měrou přispěl k vynesení trestu smrti v kauze generála, popraveného po vykonstruovaném soudním procesu v červnu 1949.

Senátor Ruml potvrdil, že věděl o neoprávněně vydaných lustracích

Místopředseda Senátu a někdejší náměstek federálního ministra vnitra Jan Ruml věděl o neoprávněně vydaných negativních lustračních osvědčeních, ale protože nebyly v jeho kompetenci, případ nemohl řešit. Podle něj měl tehdejší federální ministr vnitra Ján Langoš připravený návrh, jak neoprávněně vydané lustrace vyřešit, ale nerealizoval ho. Na otázku, proč se případem nezabýval, když se posléze stal českým ministrem vnitra, Ruml odpověděl: "Nevím. Dělila se rok federace. Já jsem měl rok úplně jiné starosti... pak se na to už nějak zapomnělo," uvedl. Podle něj byly s lustracemi pořád "nějaké problémy".

Hejtman Pühringer: Horní Rakousy slyšení k Temelínu neuznají

Rakouská spolková země Horní Rakousy neuzná veřejné slyšení k jihočeské jaderné elektrárně Temelín, jehož konání stanovil na 26. června rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer. Prohlásil to hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer v rozhovoru pro páteční deník Volksblatt, ze kterého citovala agentura APA. "My slyšení neuznáme," řekl hejtman. Celá zodpovědnost za slyšení tak leží na bedrech spolkové vlády, dodal. "Nadále zastávám názor, že naše strategie - nejdřív donutit Čechy k předložení kompletních podkladů o prověrce vlivu elektrárny na životní prostředí a teprve poté přistoupit na veřejné slyšení - by byla správnější," zdůraznil. V nynějším postupu vídeňské vlády "vidíme velký ústupek Česku a jsme přesvědčeni, že nebyl nutný". Hornorakouské orgány vyloží spolkové vládě příští týden "ještě jednou a zcela jasně svou pozici" k celé problematice, uzavřel Pühringer.

Ve středu večer se zástupci všech politických stran z hornorakouského parlamentu, zemské vlády i nevládních organizací v Linci shodli na tom, že veřejné slyšení k Temelínu plánované na úterý 26. června by se nemělo vůbec konat. Účastníci požadovali od rakouské vlády, která je formálním pořadatelem slyšení, aby ho zrušila s odůvodněním, že dokumenty o prověrce elektrárny předané českou stranou jsou rozhodně nedostačující a konání slyšení by pak mohlo být hodnoceno jako faktické "posvěcení" temelínského projektu z rakouské strany. Ministr životního prostředí Molterer však ustoupil tlaku hornorakouských odpůrců atomu jen v tom, že ve středu přesunul slyšení z původně plánované hornorakouské metropole Lince "do prostoru Vídně".

Pražské ministerstvo zahraničí na vývoj ve středu reagovalo potvrzením, že česká strana je připravena plně zodpovědět všechny dotazy k bezpečnosti Temelína, a upozorněním, že "případné zrušení veřejného slyšení by nutně vedlo k závěru, že předchozí výtky adresované české straně byly pouhou záminkou zastírající skutečný úmysl - znemožnit provoz JE Temelín."

MF: Státní dluh klesl ke konci 1. čtvrtletí o 14,6 na 274,7 mld.Kč

Státní dluh České republiky klesl ke konci 1. čtvrtletí letošního roku na 274,7 miliardy korun z 289,3 miliardy na konci roku 2000. Vnitřní dluh se tak snížil na 255,8 miliardy z 269,6 miliardy korun a vnější dluh na 18,9 miliardy z 19,7 miliardy korun. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo financí na své internetové stránce. Ke konci letošního roku by měl státní dluh podle poslední prognózy MF vzrůst zhruba na 370 miliard korun. Státní dluh se každoročně zvyšuje zejména o dluhopisy vydané na úhradu schodku státního rozpočtu a ztráty Konsolidační banky.

ČSÚ: Dovozní i vývozní ceny v dubnu stouply proti březnu o 0,2 pct

Dovozní ceny v dubnu letošního roku proti březnu po čtyřech měsících poklesu mírně vzrostly. Dovozní ceny stouply o 0,2 procenta, přičemž shodně se zvýšily také vývozní ceny, tj. o 0,2 procentního bodu stejně jako v březnu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Meziroční růst cenové hladiny dovozních a vývozních cen se v dubnu 2001 zpomalil. Dovozní ceny byly vyšší o 2,2 procenta než v dubnu loňského roku, tedy o 0,6 procentního bodu méně než v březnu. Vývozní ceny se meziročně zvýšily jen o 1,9 procentního bodu, tj. o 1,9 procentního bodu méně než v březnu.

Senát schválil novelu o vlastnictví státních pozemků pod budovami

Senát navzdory výhradám schválil těsnou většinou hlasů poslanecký návrh novely zákona o majetku České republiky, který má sjednotit vlastnictví staveb a pozemků. Novela má zajistit bezúplatné převedení státních pozemků lidem bez ohledu na to, zda na pozemcích bydleli na základě práva trvalého užívání, výpůjčky či věcného břemene. Normu, kterou schválilo 29 z 53 přítomných senátorů, má ještě podepsat prezident republiky. Státní pozemky pod všemi bytovými domy budou příslušným vlastníkům zdarma převedeny formou darovací smlouvy, a to všem bez ohledu na to, zda o převod požádali. Státní pozemky pod budovami dalších právnických osob se od 1. července 2001 dostanou do režimu výpůjčky. Tímto dnem také začne běžet lhůta, v níž mohou být bezúplatně vydány i těmto právnickým osobám, pokud splní určité podmínky, zejména podmínku prokázání veřejného zájmu. Lhůta končí 1. ledna 2004.

Armáda si bude moci dovolit jen jednu vysokou školu

Česká armáda si v budoucnu bude moci dovolit mít jen jednu vysokou školu. Shodla se na tom ve Vyškově většina členů senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka je nutná brzká transformace vojenského školství. Zda je nutná redukce počtu škol, ministr neřekl. Problém však patří k nejdiskutovanějším v armádě. Spory mezi pracovníky současných tří vysokých vojenských škol vznikaly zejména v otázce, kde by mělo být sídlo školy, do které by se tyto tři subjekty měly podle některých odborníků sloučit.Tvrdík dodal, že ministerstvo připravuje koncepci budoucí podoby vojenského školství. Přiznal, že školství musí zracionalizovat a zefektivnit svoji činnost. Neřekl, do kdy se o podobě vojenského školství rozhodne.

Komise pro přípravu zasedání NATO se dohodla na postupu příprav

Komise pro přípravu zasedání NATO, které se v Praze uskuteční v listopadu 2002, ve čtvrtek poprvé jednala na pražském magistrátu. Její členové se dohodli na dílčím harmonogramu postupu v příštích měsících při zajišťování této akce. Summit budou podle primátora Jana Kasla provázet zvláštní opatření, ale v jiném rozsahu než při zasedání Mezinárodního měnového fondu v září 2000. Upozornil, že summit bude mít méně účastníků, naopak více významných hostů. Na zasedání totiž přicestuje 46 hlav států. Komise pro přípravu zasedání aliance se příště sejde v listopadu, po uzavření smlouvy mezi NATO a Českou republikou o organizaci summitu.

Armáda demontuje poslední protipěchotní miny

Poslední protipěchotní miny z výzbroje české armády dnes demontují odborníci v Bohuslavicích nad Vláří na Zlínsku. Česká republika tak splní podmínky Úmluvy o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min, kterou podepsala 3. prosince 1997 v Ottawě, sdělil Petr Drahoňovský z ministerstva obrany. Účastníci slavnostní události se mohou podívat též na způsoby užití protipěchotních min a na postup při jejich likvidaci. "Česká republika se v Ottawě zavázala, že je z výzbroje odstraní do konce letošního června, takže jsme termín zkrátili," podtrhl Drahoňovský. Likvidace jedné miny stála 14 korun. Armáda zlikvidovala přes 300.000 min.

Hokejový šéf Gut vážně uvažuje, že nová hala nebude na Hagiboru

Předseda hokejového svazu Karel Gut po čtvrtečním jednání na pražském magistrátu v rozhovoru přiznal, že vleklé průtahy a komplikace kolem plánované stavby nové haly na Hagiboru nutí k úvahám o změně lokality. "Nedá se sice zcela říci, že bychom o původním plánu přestali uvažovat, ale jistá možnost se rýsuje na Maninách, kde jsou pozemky ve vlastnictví města, a nehrozí proto podobné problémy s restitucemi jako na Hagiboru," nastínil Gut eventuální řešení. Dodal, že primátor Jan Kasl osloví v této souvislosti radní a zastupitele. "Do konce června by snad mohlo být jasněji. A s druhou variantou, tentokrát v devátém pražském obvodu, přišla Sazka, respektive její akcionáři," předeslal jednu z možností. Šéf českého hokeje zdůraznil, že by měl do konce měsíce rád otázku místa pro výstavbu haly zodpovězenou. Stavební řízení o výstavbě víceúčelové sportovní haly na Hagiboru bylo přerušeno, neboť chybí souhlas spoluvlastníků jednoho pozemku se stavbou.

Hašek získal Vezinovu trofej, Jágr na Hart Trophy nedosáhl

Český hokejový brankář Dominik Hašek z Buffala převzal při slavnostním vyhlášení v Sears Theatre v torontské hale Air Canada Centre pošesté v kariéře Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL. Vedle toho obdržel šestatřicetiletý Hašek Trofej Williama M. Jenningse, kterou dostává gólman, jehož tým obdržel v základní části NHL nejmenší počet gólů. Nejuznávanější cenu večera pro nejužitečnějšího hráče podle Asociace profesionálních hokejových novinářů, Hartovu trofej, dostal Joe Sakic z Colorada. Český útočník Jaromír Jágr, vítěz z roku 1999, se stejně jako loni této ceny nedočkal.

Poprvé v historii byli zvoleni hned tři čeští hokejisté do All Star týmu uplynulého ročníku zámořské hokejové NHL. V hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů se vešli mezi šestici nejlepších brankář Dominik Hašek z Buffala a útočníci Jaromír Jágr z Pittsburghu s Patrikem Eliášem z New Jersey.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, a to zejména na severu území. Ojediněle se vyskytnou bouřky. Nejvyšší teploty 21 až 25, na horách kolem 17 stupňů.